2022-02-16 3396 views
將來香港會發展北部大都會,今日就嚟咗實地「考察」,哈哈!其實喺跟幾個單車友入嚟踩一轉,由大埔出發,經粉嶺、上水,再過古洞兜個大圈,睇埋「心形湖」,可謂行程豐富。而午飯時間,就晌古洞嘅「錦益茶樓」放飯。單睇鋪面就已好有懷舊味道,最好喺佢有個後門位,方便我哋「泊車」。入到裡面,一來呢度已好有歷史,二來嚟嘅都喺附近嘅村民多,少量行山客或單車客,啲枱布換咗好似無換咁,所以,感覺就會「地踎」啲,最唔好喺仲有啲阿叔專登坐埋一角煲煙。雖然同我哋坐得有啲距離,但一樣有少少煙味。食物選擇方面,星期一至六有啲特價午餐(公眾假除外),每日有4款,定價$50,但唔包飲品。茶錢$5位,配啡茶、汽水收$6,所以,大多數人都索性叫杯啡茶,咁就唔使計茶錢。如果特價午餐唔啱食,無問題,有另一個餐牌,提供大量碟頭飯、湯粉麵、三文治、出前一丁,都喺唔包嘢飲,嘢飲另計,而啲碟頭飯跟特價午餐都喺差唔多,大部分都喺五十零蚊。椒鹽豬扒 $50兩位老友都喺揀豬扒飯,即叫即做,自然更香更好食,一客有3大件豬扒,飯底又非常多,老友就話啲豬扒醃得入味,好鬆化,椒鹽香啱啱好,唔會過鹹,要挑剔嘅,喺油咗少少。梅菜扣肉飯 $53難得同啲死佬出嚟
椒鹽豬扒 $50

椒鹽豬扒
梅菜扣肉飯 $53

難得同啲死佬出嚟,選擇自然可以放縱少少,就要一客梅菜扣肉,因為即叫即蒸,都等咗成廿分鐘咁滯。扣肉跟飯分開上,分量超多,咪睇表面以為啲扣肉唔肥,反一反,當中有件喺4:6比,所以,部份過肥嘅我都喺去咗嚿膏,然而,唔太肥嗰啲,咬落又真喺唔覺油膩,好香、好鬆化,此外,啲梅菜亦都好正,撈飯一流。
熱奶茶 $6

雖然喺「茶樓」,不過,都有種茶記風格,所以,又即管試一試奶茶,其實,都喺頂吓奶茶癮。雖然唔喺話咩超高質,但比預期好,感覺唔差喎,茶底豐厚,好有茶香。
熱奶茶
依類舊式茶樓賣少見少,晌市區就更加唔多見,所以,多謝老友帶我嚟呢個「秘竇」簡簡單單食番餐。個笑臉喺俾碟梅菜扣肉飯,因為食到心頭好,環境、服務就免提喇!
$59 (Lunch)