細個總係會經常陪住嫲嫲周圍去,尤其是佢經常放係嘴邊既一句說話:「你估我去飲茶係為食野咩,我至在飲水咋!」果時都仲未好明白係咩道理。長大後慢慢就領悟到,點解老人家會咁堅持每日晨咁早去起身去飲茶,其實呢份執著就係一種生活習慣,亦都係一種人生意義。等於你叫我無得打機,我人生都會好灰暗一樣。所以今日就黎到銅鑼灣「玉桃軒酒家」體會一杯濃茶 · 一份情懷既文化特色。👇📌四川擔擔麵 - $98(窩)👉我對擔擔麵要求好高,最講究就係佢既湯底,一定要夠麻香。呢到整得水準唔錯,首先麻醬味濃郁,搭配花生粒、肉鬆碎,份量亦唔少,整體入口帶鹹香而不辣。麵質爽口彈牙,的確夠哂四川風味!📌東江豆腐煲 - $42👉去得酒樓一定要整返個煲先有feel咖麻,呢個東江豆腐煲落足料。鯪魚球新鮮爽滑彈牙;豆腐清甜滑嫩,亦有濃厚豆味,加埋生菜亦顯得份外清香。📌花雕醉嫩雞 - $55👉向來我都對醉雞情有獨鍾,除左單單因為花雕酒既酒香外,我覺得係一種特別既味道。因為普通既白切雞我係好少食,例如係食燒味我都只會嗌豉油雞咁解。而呢到既醉雞就完全符合我要求,香而不濃,嫩而不老,相當惹味。

📌四川擔擔麵 - $98(窩)

📌東江豆腐煲 - $42

豆腐清甜滑嫩,亦有濃厚豆味,加埋生菜亦顯得份外清香。

📌花雕醉嫩雞 - $55

2020-01-14
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
  • 四川擔擔麵
  • 東江豆腐煲