一句做兵既心聲,呼喚左幾多情竇初開既情壇初哥,甘願做一世兵,都要為女神效勞。咪傻啦,你估仲係以前個年代呀,而家閒閒地12,13歲已經講緊A2,A3啦。對佢地黎講,愛情就真係黎過幾秒就無啦,Easy come easy go? Why not?不過有d野就唔係話黎就黎話走就走既。好似今晚黎觀塘呢間「板神 · 鐵板燒日本料理」就講慢活態度,一邊欣賞大師手勢,慢工出細貨,然後靜心咁細味每一份食材既味道,咁就先對得住餐廳精心設計既菜式,呢樣野就絕對唔係凡夫俗子體驗得到!👇📌板神 · 鉄板 · 二人前 - $2480 ♦先付け -▪ 沢蟹 · 數之子 · 番茄 -▫ 前菜其實係一個鬧鐘,提醒你個胃係時侯要甦醒,準備迎接黎緊既美食。呢個沢蟹口感爽脆清新,造型精細,幾得意;中間既數之子其實係鯡魚既魚春,食落鮮甜,粒粒彈牙,夠哂過癮;番茄清爽,酸甜又醒胃,呢個前菜係夏天黎講我覺得幾好。♦季節のサラダ - ▪ 田園野菜 · 海蜇沙律 -▫ 一碟鋪滿哂青綠色既蔬菜,夠哂養眼,沙律加上自家製醬汁,味道濃郁得黎同時好refreshing。配上海蜇絲,口感爽彈,清新開胃。♦刺身 · 五點 -▪ 帶子 -▪ 牡丹
📌板神 · 鉄板 · 二人前 - $2480
先付け -
沢蟹 · 數之子 · 番茄 -
季節のサラダ -
田園野菜 · 海蜇沙律 -
▫ 一碟鋪滿哂青綠色既蔬菜,夠哂養眼,沙律加上自家製醬汁,
刺身 · 五點 -
帶子 -
牡丹蝦 -
深海池魚腩 -
▫ 係食主食之前,一定要好好品嘗左刺身環節先,Staff建議分返濃淡既程序黎食。
先試左帶子先,就咁睇賣相肥美,食落肉厚甘甜,非常爽滑,唔錯;
牡丹蝦面頭灑上七味粉,肉質透光無瑕,入口蝦味濃郁,彈牙爽口;
深海池魚一向係我最愛既魚類之一,呢到用上魚腩位置,質感份外嫩滑,彈性豐富,好食!
中拖羅 -
火炙太刀魚 -
▫ 開始輪到濃味少少既,中拖羅魚油豐腴,香味濃郁,質感嫩滑之餘,
入口即融既功力絕對唔可以睇少;火炙太刀魚配上酸汁蘿蔔蓉,
師傅將太刀魚火炙後既油脂停留係表面,食果陣每一啖魚香都係口腔裡面爆發出黎,
呢種濃味得黎又咁清爽既感覺,認真唔話得!
伊勢 · 海老 -
活 · 龍蝦 -
▫ 輪到最佳男主角既生猛龍蝦呀!係炒之前仲見到佢郁緊,證明真係非常新鮮。
睇住師傅一邊將龍蝦開邊拆肉起膏,成個過程好似睇緊藝術品咁,好過癮。
而同時師傅將牛油蝦膏一齊將蝦肉撈勻,然後上碟,龍蝦肉表面睇落晶瑩剔透,
食落爽口彈牙之餘,因為用左蝦膏黎炒,清甜之中帶有蝦膏既鮮香,份外惹味!
ホワイトタラ -
白 · 鱈魚
▫ 輪到白鱈魚既環節,師傅將將外層煎到脆身,而裡面肉質相當嫩滑,
完全無乾身既感覺,每一啖魚肉都入口即溶;加上魚肉裡面既油香,
令肉質相當Juicy,可以話係極上既體驗呀!
フォアグラ -
鵝 · 肝 -
▫ 開始進入主菜既中後段,再黎就係香煎鵝肝呀,底部用左烤過既多士做配襯。
鵝肝咬落表面焦香,同時裡面油香十足,加上用左多士做左少少吸油效果,
變相中和左鵝肝既肥膩感,呢點抵讚!
わぎゅう -
旬の野菜の炒め -
日本A5鹿兒島 · 和牛薄燒 -
南瓜 · 紅椒 · 蘆筍 -
▫ 召喚一眾和牛控!師傅開頭問我要幾成熟,一般我食和牛都會要求3成就好,
愈靚既牛煎得太耐等同哂左。所以我要求半生熟既狀態,肉身呈現少少嫩紅色就可以。
師傅將呢塊A5和牛先煎香表面,然後再炒熟蒜片香蔥,再卷住。
咁樣食法可以食到本身牛肉既香味之餘,口感唔會太膩,仲將油香帶出,
認真好食;而旁邊再搭配南瓜紅椒蘆筍,呢幾樣可以減低本身油膩感,
加埋底下多士,成個配搭我覺得係滿分!
チャーハン
鐵板 · 炒飯 -
▫ 最後一道主食,就係鐵板炒飯啦,用上青紅椒蔥粒牛肉粒配搭,
師傅將飯粒炒得好分明顯見,唔會太油膩,加上鑊氣十足,唔錯。
吸 · 物 -
龍蝦頭 · 味噌湯 -
▫ 整返個龍蝦麵豉湯,就完成今日龍蝦既主題啦。師傅用返頭先鐵板剩低既龍蝦殼,
然後再熬成熟。飲落蝦膏濃郁入味,成個湯比我想像中無咁鹹,飲得過!
デザート -
豆腐 · 雪糕 -
焦糖 · 多士 -
▫ 原來個set仲附送埋甜品,今日係豆腐雪糕配搭焦糖多士,師傅建議多士
食到最後一舊可以連埋雪糕on top一齊食,咁就夠哂邪惡啦。多士入口相當鬆脆,
好似食緊薯片咁,而豆腐雪糕夠哂清爽,整體呢個set十分滿足。
2020-06-11
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 沢蟹 · 數之子 · 番茄
  • 田園野菜 · 海蜇沙律