說起來,龍逸軒近幾個月來真的光顧了不知多少次,由$34一款點心開始,到近日推出的All You Can Eat Dim Sum Brunch,就連太太團都讚不絕口,作為點心控,當然要親身一試!「限聚令」下,一檯最多4人入坐,正好餐廳推出星期一至五4人同行$988,計落每位$250有找,已經茶芥加一全包,真心覺得抵食,如果人數不足,只要係 eshop 買 coupon ,平均都係$272左右,至於星期六、日及公眾假期就貴少少,都係$286左右。可能太受歡迎,所以任食點心都分作兩輪,而最後點餐時間為 12:15  及 14:30。點心紙有前後兩版,總共超過50款鹹甜點心,蒸、炸、湯、前菜、飯麵及甜品,應有盡有,就睇下你食得幾多!蒸點畢竟是大量即製,晶瑩鮮蝦餃的餃子摺紋比較粗糙,但餡料是吃得出的清爽彈牙,有水準。蟹子蒸燒賣吃得出蝦爽肉鮮。另一款蟹肉菜苗餃包得工整,蟹肉的鮮甜跟菜苗好匹配,已有一段日子沒吃過了。而上海小籠包內裡有肉汁,而包皮有點厚,反而啱我胃口。話就話瑤柱珍珠雞,但比起一般珍珠雞為大,餡料跟味道跟平日的相差不大。吃素的朋友都有不少選擇,松子素粉果的餃子皮柔韌有彈性,餡料包至漲卜

蒸點

蟹子蒸燒賣吃得出蝦爽肉鮮。
上海小籠包內裡有肉汁,而包皮有點厚,反而啱我胃口。
吃素的朋友都有不少選擇,松子素粉果的餃子皮柔韌有彈性,餡料包至漲卜卜,食落爽甜。
兩款腸粉包括金粟米上素腸粉及蜜汁叉燒腸粉,餡料豐富是沒話說,份量足,所以好易飽肚。

蒸點仲有竹笙上素卷、蠔皇叉燒包、香滑奶皇包、時菜牛肉球、醬皇蒸鳳爪與及豉汁蒸排骨

煎炸

在煎炸類中,沙律醬蝦多士可以話必食,炸得鬆化可口,咬落脆卜卜,蘸點些小沙律醬就更加正。
原先以為XO醬蘿蔔糕及XO醬炒腸粉都是大路口味,但發覺炒得好乾身,外層有微脆的口感,辣辣地好香口。
脆皮炸春卷毫不覺油膩,反而覺得好酥化。
酥皮叉燒餐包,但賣相有點似墨西哥包,而不是傳統中式包點賣相,但個人幾鐘意。
香煎牛肉包煎得少許焦香,牛肉餡料可以多些少,略嫌肉汁未夠多。
金勾鹹水角即叫即炸,賣相飽滿,食落煙煙韌韌。

滄海遺珠仲有珍菌上素生煎包及海鮮腐皮卷,因為無食。

湯羹

湯品共有兩款,雪耳魚蓉羹質地細滑,沒絲毫魚腥味,加點胡椒粉提鮮一流。

若然不喜歡魚蓉羹,亦可簡單的來個是日廚師湯品。

前菜

雖然是任食點心,竟然有蜜汁叉燒出現,而且份量十足,蜜味重,有嚼口,絕不比坊間名店比下去,必食。
可能椒鹽魷魚鬚炸得太乾身,咬落幾結實下,算,放棄。
椒鹽小排骨炸得酥香入味,最啱送啤酒。
因為4個人,所以鎮江肴肉都有4片,建議食之前蘸點一下陳醋,肉味更鮮。
脆皮素鵝卷炸至色澤金黃又脆口。
至於黃金豆腐粒,又係佐酒菜。

其實真係無可能全部點一次,所以放棄了五香牛腱、京式醬蹄、貢菜海蜇、白灼時蔬、涼拌青瓜雲耳同埋燒汁燴冬菇

飯麵

單尾首選了乾炒牛河,食落有些少鑊氣,而且好乾身,醬油分佈平均,蛋絲令色澤豐富,但個人覺得無必要。
至於四川擔擔麵,就一人份量,可能掛住影相,麵條有點稔,非戰之罪,而醬汁調教出色及惹味。
想不到麻辣牛鬆茄子炆伊麵有點驚喜,麻辣度輕盈,反而激烈了食慾,伊麵柔韌,沾上了肉鬆就更可口。

其實仲有皮蛋瘦肉粥、翡翠嫰雞絲煨麵及叉燒金粟炒飯,但幾款之前都食過,今次算了,而且真係要食得晒先好叫,一定不能眼闊肚窄浪費食物。

甜點

甜品夾雜了中西式,在眾多的甜品中,最得我心的必定是燕麥香芒卷,外層是煙韌的糯米,內裡是甜美芳香的芒果肉,兩者可以說是絕配,必食。

另外意大利芝士餅及芒果拿破崙,都是從自助餐那邊凍櫃取來,有種一個價錢,就連Buffet都可以享用的感覺。

而雪糕更有藍莓芝士蛋糕、雲呢拿雪糕及朱古力雪糕三款口味,早前天氣尚熱,吃著消暑也不錯。
至於杞子桂花糕及冰花雪耳燉萬壽果,胃納太細,實在是撐不下了。

計落超過50款點心,就算每款一件都要食50件/碗,就算胃納有如焚化爐既我都未必得,睇下邊個可以掃餐牌!

P.S : 飲茶食飯都試過,外甥的婚宴因疫情一拖再拖,最終於9月圓婚,是晚菜單相當出色,容後再作分享!