osslamlam
Level 3
2025-10-26
關注

🍴 菜式詳評
HOO 主打韓國街頭小食和佐酒菜,菜單簡單直觀,分為小食、鍋物、炸物和飲品。份量實在,味道香辣惹味,配上韓燒酒(soju)超match!我們四人點了以下幾款,總結來說絕對物超所值。

🥒先有小菜(免費附送,可續)
辣泡菜 (Kimchi)
涼拌豆芽 (Kongnamul Muchim)
韓式醃洋蔥 (Yangpa Jangajji)

🫕芝士甜辣炒雞 (HK$98)
韓式的邪惡代表!雞塊連皮炒得金黃,裹上甜辣醬和拉絲芝士,熱辣中和奶香,咬下去芝士拉絲超滿足。雞肉juicy不柴,辣度中等(可選更辣),食完即罪惡感滿滿卻停不下口。絕對是宵夜首選。

🍥街頭魚糕串串 (M size, HK$138)
招牌必點!一上桌就聞到濃郁的魚香湯底,鍋內有5串彈牙魚糕、魚餅、蘿蔔片和青菜,湯頭辣中帶甜,胡椒味濃郁,像首爾街邊的魚糕攤。Q彈的魚糕咬下去汁水四溢,可以加HK$10的拉麵,吸飽湯汁後更過癮。重口味的朋友會愛,但湯底少辣,建議配飯或麵中和。份量夠4人share,熱呼呼的超療癒。

🍳黑松露蟹籽蛋餅
勁多蟹籽嘅黑松露蛋餅!一切開個蛋入邊全部都係滿滿嘅黑松露醬汁,流晒出嚟
而且份量勁大,適合三至四個人一齊分享!

🍛辣炒豬軟骨配高麗菜 + 海苔飯團
四顆三角飯團,表面撒滿 海苔絲 + 白芝麻,飯粒晶瑩!高麗菜炒辣醬豬軟骨,薄切切豬軟骨捲曲微焦,醬汁紅亮🥰🥰! 唔好睇飯團細細粒其實都好飽肚! 配合菜同埋豬軟骨真係勁好餸飯🤣

🍻飲品:
西柚燒酒 (Grapefruit Soju, HK$48)
冰涼微酸,解辣一流
如果唔飲酒嘅朋友可以有唔同種類嘅梳打,仲有韓國必飲嘅忌廉溝鮮奶!一定搵到一款啱你!

✨環境
從電梯出來,推開門就是一幅活生生的韓國夜攤畫面。店內裝潢以霓虹燈、街景道具和復古元素為主,有假的洗衣店、漫畫舖和街頭招牌,燈光昏黃溫暖,背景音樂是輕快的K-pop,絕對是社交平台打卡聖地。座位是低矮的木桌或吧台,適合朋友小酌聊天,感覺像逃離了香港的快節奏,瞬間穿越到韓國明洞。
尖沙咀 HOO 韓國包車《霓虹街頭的韓式夜市饗宴》最近抽空去尖沙咀的 HOO 韓國包車朝聖!作為韓劇迷,我一直幻想置身首爾街頭的「包車」(포차),那種霓虹閃爍、熱鬧喧鬧的夜市氛圍。香港少有這麼正宗的韓國街頭小食店,HOO 完美還原了這種感覺!🍴 菜式詳評