2019-12-10 1392 views
同媽咪去花墟買花,行到差唔多梗係要食下午茶啦,媽咪鍾意食粉麵,經過呢間鋪頭,剛好有粉麵飯食,見到裝修好新淨啵,而且全部都係木製既枱同,有一種講唔出嘅懷舊感覺🤗🤗枱上面仲放有一瓶醃蘿蔔,其實依家唔係好多鋪頭有得食呢啲,我勁鍾意食囉,真係唔客氣啦,呢度嘅醃蘿蔔整得好出色,我真係食咗好多😋😋蘿蔔牛筋飯,牛筋同飯分開上,一睇牛筋份量勁多,絶不吝嗇🤪重重的膠原感喺度呼喚緊我😊😊急不及待食一夠蘿蔔同牛筋先,蘿蔔配牛筋,牛筋煮得非常軟淋及入味,蘿蔔入口綿化,清甜,重點牛筋口感軟滑,配埋嗰汁,真係超級送飯呀❤️五香牛筋撈麵,牛筋又係份量好多,炆煮得相當軟腍入味,配埋秘製既五香腩汁,撈埋爽滑既麵一齊食,擺落口真係多層既享受,重點係個撈麵既湯底好正,簡簡單單嘅組合❤️下午茶時段,加$6就可以有一碟菜,我揀咗食菜心,呢個下午茶真係好豐富,有飯有麵又有菜。久違了的寧靜,配上好耐冇聽過嘅收音機聲,我喜歡呢種感覺🤗

2019-12-10
  • 醃蘿蔔