2019-10-15 1754 views
新興食家其實都去過幾次,但一直未有寫過食評。第三次去當然要補番個食評。這天早上11點幾,就大老遠走到了見你哋,就係為咗食新興食家。店面一如以往的十分熱鬧,人頭湧湧。蝦餃、燒賣、鳳爪、糯米包和奶皇包基本上都係必點的。因為係第三次嚟,所以食物味道更加清楚。其實蝦餃和燒賣、鳳爪等,基本上價錢和味道跟出邊的酒樓都差不多,不過係因為小店,感覺是多了一份本土特色和街坊情懷。糯米包皮薄餡靚,糯米飯粒粒分明,我覺得是保持水準的,但至於今次的流沙包,卻十分令人失望。因為流沙都硬了,奶黃餡黐埋變到一嚿嚿。金錢肚入味又爽口彈牙,也是保持水準的,但至於棉花雞、腸粉等,可說是不過爾爾。尤其豬膶燒賣,快豬潤乾到又鞋又老,食唔入口。埋單價錢和去酒樓飲茶差不多,不過因為小店,感覺比較有特色。你說會不會再來?會的,不過不會是短時間之內了。

2019-10-05
Type of Meal