2022-04-24 801 views
好喜歡食 All Day ~ 當然整 All Day 難度唔高。我明既,值唔值呢啲價錢? 出得去食就唔好理,就當嘆下吧 😌😌.而我食緊呢間時,興致勃勃亦想寫下食評,因為 $98 超足料,本人認為十分值回票價 🤭 用既食材亦唔係普通 cheap 野。另外加左 $24 飲 Dirty 😌 啡味濃,奶味濃,口感層次分明.同行者食左 紅酒汁牛xx意粉,亦係好味,足料 🤭.店內位置唔算多,店員亦得兩個,見佢地忙著忙著,其實我幾開心,因為最緊要有生意 🤣
同行者食左 紅酒汁牛xx意粉,亦係好味,足料 🤭
英式早餐
2022-04-24
英式早餐
2022-03-07 426 views
中午黎到土瓜灣呢間樓上cafe食lunch~ 地點同店名一樣比較hidden,遠離大街嘅繁囂~🤗 店內係用QR code自助落單,都幾方便~ 跟餐加配甜品/ 飲品/ 小食都有優惠價~👍🏼 餐牌主食選擇簡單,主要係幾款all day breakfast/ pasta/ cheese macaroni 🍳🥐🍝🧀 今次食咗個英式早餐,都幾豐富~ 有齊晒基本嘅腸仔、煙肉、蘑菇、太陽蛋、蕃茄、茄汁豆、牛角包,仲有薯仔粒添,食完好飽!🐷 每款配料嘅質素都唔錯~ 加配嘅latte拉花好靚㗎!可惜我捕捉唔到佢最靚嗰一刻…😅 唔夠幾分鐘d泡沫已經開始塌🙈 整體來講呢間cafe嘅食物唔錯,環境寛闊人流唔旺,係疫情下值得一試嘅小店!🥰

2021-10-09 1030 views
這次為大家介紹一間位於紅磡的Cafe我是在下午茶時段光顧的人不多,環境很舒服適合和朋友吃個tea,聊聊天,過一個放鬆的午後時光不過注意一點,繁忙時段會有用餐時間限制想慢慢享受的朋友可以挑少人的時段過來餐廳窗戶都是落地大玻璃,採光度很好配上店內一幅幅的小掛畫,會有一種放鬆的感覺而且餐廳門面有很多漂亮又有意思的小擺設值得大家支持!💮紅酒燉牛面肉意粉 餐點可以選擇麵量和醬汁份量我選了少粉和正常量的醬汁這裡醬汁酸酸甜甜的很開胃如果下次再吃的話我會選擇多汁感覺會更好吃主角牛面肉方面燉得軟而嫰而且有些部位還有點近似牛筋肉的口感,膠質豐富牛面肉充分吸收了醬汁,味道很濃郁配菜方面還有紅蘿蔔、菇類、西芹、沙律菜和翠肉瓜是一道顏色豐富又營養均衡的餐點💮栗米湯配蒜蓉包 栗米湯要讚一讚栗米的味道十分突出而且每口都透著栗米的甜蒜蓉包方面外層有脆的口感面層蒜蓉也很香💮玫瑰鮮奶咖啡 這杯咖啡奶的份量佔較多比重面層舖上幾片玫瑰花瓣是一杯頗有少女感的咖啡
這次為大家介紹一間位於紅磡的Cafe
我是在下午茶時段光顧的
人不多,環境很舒服
適合和朋友吃個tea,聊聊天,過一個放鬆的午後時光
不過注意一點,繁忙時段會有用餐時間限制
想慢慢享受的朋友可以挑少人的時段過來

餐廳窗戶都是落地大玻璃,採光度很好
配上店內一幅幅的小掛畫,會有一種放鬆的感覺
而且餐廳門面有很多漂亮又有意思的小擺設

這裡醬汁酸酸甜甜的很開胃
如果下次再吃的話我會選擇多汁
感覺會更好吃
主角牛面肉方面燉得軟而嫰
而且有些部位還有點近似牛筋肉的口感,膠質豐富
牛面肉充分吸收了醬汁,味道很濃郁
配菜方面還有紅蘿蔔、菇類、西芹、沙律菜和翠肉瓜
是一道顏色豐富又營養均衡的餐點

這杯咖啡奶的份量佔較多比重
面層舖上幾片玫瑰花瓣
是一杯頗有少女感的咖啡
2021-06-30 957 views
位置其實真係有啲難搵,可能因為咁所以叫Hidden Kitchen老實講其實我係比山浪奶茶吸引咗黎,坐低之後睇吓餐牌其實都幾多選擇,有湯有嘢飲仲可以加少少錢嗌小食。同事叫咗個全日早餐,賣相都唔錯,d standard 野唔多講,都ok~ 佢話牛角包食落嘅都幾鬆化。我就叫咗個蟹肉芝士通心粉,佢有得揀要多芝士,個餐嚟到真係有勁多芝士,一啲都唔吝嗇,佢啲嘢係比較輕口味啲,唔係一啲好濃郁嘅芝士,食落都唔錯,不過我一個人就真係食唔晒啦。我哋幾個人所以叫咗個雞翼小食,個雞翼真係值得一讚,個皮少少脆唔會好熱氣,但入面好juicy

蟹肉芝士通心粉
山浪奶茶
Type of Meal
Lunch
蟹肉芝士通心粉
山浪奶茶
2021-05-29 857 views
其實食物就ok但係差在兩點1. scan qr code 落單,個website真係做的好差,user experience 我唔講啦,至少d字唔好重疊,圖不要拉到沒有比例吧2. 一到餐廳門口就大大聲話叫人一定要用個額頭量體溫,不要用手,ok啊但係好唔好不要咁兇巴巴,坐低都係乜都唔講,所有一切都要自己摸索搞定,個水就係門口,要自己走去倒 (不過無收服務費+1)
其實食物就ok但係差在兩點
2021-05-01
$100 (Tea)
香港地打工雖然忙,但都應該懂得忙裏偷閒~今次趁長lunch time同同事去係區內chill下,搵個真·隱世小角落收埋一下自己休息下☕️🤘🏻🤘🏻《Hot Cappuccino》☕️Hot Cappuccino有靚靚拉花有加左分,泡沫夠厚,比較Nutty,微果酸中帶甜,在口中的醇厚度算高,亦有餘韻,仲要幾大杯添🙉 《Dirty》🍼☕️Dirty小編第一次飲,將Expresso倒入凍奶入面,千祈唔好攪勻,咁先飲到唔同嘅分層。溫度控制非常重要,如果奶唔夠凍,就會變咗一杯Latte😂 呢方面餐店做得幾好,望著因溫差而慢慢向下融合的咖啡紋,令成杯咖啡變得更美觀、更多層次感 。《豪華英式早餐》🍳☀️☀️名副其實嘅豪華,材料超級豐富,一睇幅圖就知,咁豐富嘅畫面用嚟打卡都已經令人心花怒放🥰有成10樣食物,小編相信一定滿足到您花心嘅胃口😛 當中小編偏愛佢嘅煙三文魚同埋芝士焗大啡菇~ 您呢?😌《自家青醬煙三文魚意大利粉》🐟🌱青醬其實唔難整,只係一般家庭未必咁易買到新鮮羅勒葉。餐廳不計成本堅持自家製青醬,可見餐廳的誠意👍🏻,而且我幾欣賞煙三文魚以粗條形切成,比較有口感,而且份量仲非常多🥰。唯一美中不足就係食完之後覺得

Hot Cappuccino

《Hot Cappuccino》☕️
Dirty

《Dirty》🍼☕️
豪華英式早餐

《豪華英式早餐》🍳☀️☀️

《自家青醬煙三文魚意大利粉》🐟🌱
青醬其實唔難整,只係一般家庭未必咁易買到新鮮羅勒葉。餐廳不計成本堅持自家製青醬,可見餐廳的誠意👍🏻,而且我幾欣賞煙三文魚以粗條形切成,比較有口感,而且份量仲非常多🥰。唯一美中不足就係食完之後覺得青醬嘅橄欖油落得太多🙈
Hot Cappuccino
Dirty
豪華英式早餐
2021-04-27 742 views
見到呢間小店諗住撐一撐上到去check完體溫就叫我自己scan QR code 自己orderLunch set要咖啡都要另加廿幾三十蚊叫咗杯dirty嚟到真係打個突隻杯望落去有啲污糟完全係茶餐廳俾人洗筷子嗰種杯墊都冇 望見已經飲唔落真係唔Expect幾十蚊一杯咖啡會係咁樣叫咗話推介嘅三文魚香草意大利粉同埋燉牛肉個意粉一嚟到就有陣臭毛巾味食咗兩啖 原來臭味係啲雪藏蝦再溝埋香草汁三文魚同蝦都非常之唔新鮮啲三文魚係碎的對唔住真係冇食過咁難食嘅意粉燉牛肉叫做正常少少但都唔係好味D汁稀過個水又咸兩個人食咗二百幾蚊咁嘅價錢絕對覺得性價比超低而且啲窗同窗邊都覺得好污糟Sorry 真係冇下次
見到呢間小店諗住撐一撐

咁嘅價錢絕對覺得性價比超低
而且啲窗同窗邊都覺得好污糟

Sorry 真係冇下次
2021-04-02 2041 views
在紅磡的旺區隱藏著一片寧靜,雖然位於一樓,可是有落地玻璃可眺望著街景,反而有點置身於鬧市卻遠離了煩囂。環境舒服得我能夠幻想自己在這兒點了杯咖啡坐一個下午呢。Weekend中午走到這裡,雖然也有小貓三數隻,但不用等位,且尚算坐得寬鬆。午市套餐包括餐湯或沙律,還有餐飲有提子冰茶和柚子蜜免費選擇,都算是較特別的。特濃粟米湯🌽清甜可口,用上大量粟米粒打成蓉,十分真材實料自家製青醬煙三文魚🦐海蝦意粉 ($98) - one of the best #pesto in town! 香草十分像樣,不過如果再加多點pine nuts就更加完美了煙三文魚份量也不少,富鹹鮮味。海蝦像是北歐的清甜而爽口,蝦殼也非常薄,令人驚喜。招牌紅酒🍷蘑菇燴牛肋肉扁意粉🍝 ($92) - tender & well-flavoured😋 果真是招牌,醬汁非常的濃郁惹味,帶點甜。牛肋肉很是腍滑入味,大蘑菇吸收了醬汁更有驚喜 留意我要了多汁,正常的話應該不會這樣像湯浸著的份量哈哈這兩個意粉的口感都不錯,因為多汁的關係所以略為偏腍,但也不會糊口。午餐+$25可以加配蛋糕。這個甘筍蛋糕🥕是我在香港吃過最為像樣的,甘筍、肉桂和提子

特濃粟米湯🌽清甜可口,用上大量粟米粒打成蓉,十分真材實料

特濃粟米湯

自家製青醬煙三文魚海蝦意粉

煙三文魚份量也不少,富鹹鮮味。
自家製青醬煙三文魚海蝦意粉

海蝦像是北歐的清甜而爽口,蝦殼也非常薄,令人驚喜。

自家製青醬煙三文魚海蝦意粉

留意我要了多汁,正常的話應該不會這樣像湯浸著的份量哈哈
招牌紅酒蘑菇燴牛肋肉扁意粉

午餐+$25可以加配蛋糕。這個甘筍蛋糕🥕是我在香港吃過最為像樣的,甘筍、肉桂和提子乾的味道香而不過濃。三層layering做得十分工整,夾著cream cheese frosting也不會太甜,非常好吃

甘筍蛋糕
$108 (Lunch)
特濃粟米湯
招牌紅酒蘑菇燴牛肋肉扁意粉
甘筍蛋糕
  • 粟米湯
2021-03-14 313 views
見到好多人推介,於是慕名而來,新年已經來了一次,點知無開。今次再來,終於可以光顧。😋看了看地圖才能搵到店舖的位置,遠遠看見是在樓上的Cafe,但都要點時間才搵到個入口,然後再上樓梯才去到店舖。的確有點難搵😅地方不算大,但枱與枱之間都有距離感,很舒適。我哋坐在窗口旁的坐位,夠光猛,有寬闊嘅視野。自助點餐,疫情下,減低人與人的接觸。我哋每人點了一份下午茶餐,蒜香雞翼,美味😋靜靜地,傾吓計,食下野,休閒嘅一個下午!

地方不算大,但枱與枱之間都有距離感,很舒適。

我哋坐在窗口旁的坐位,夠光猛,有寬闊嘅視野。

自助點餐,疫情下,減低人與人的接觸。

我哋每人點了一份下午茶餐,蒜香雞翼,美味😋

靜靜地,傾吓計,食下野,休閒嘅一個下午!
Type of Meal
Tea
2021-02-25 360 views
▪️豪華早餐 $128這個all day breakfast比其他地方吃到的種類來得更多!! 😳😳😳 有大量三文魚🍣、炒滑蛋、 芝士烘菇、牛角酥、香腸、血腸、培根、番茄、香煎馬鈴薯🥔‼️—▪️自家香草醬煙三文魚意粉 $88意粉和三文魚份量都蠻多的‼️三文魚也很夠鹹~ 但意粉有點乾身,濕潤一點會更好!附送紅棗蜜和沙拉,紅棗蜜很不錯喝!😋—👩🏽‍🏫 血腸// Black Pudding 📝📚有時候吃到ALL DAY BREAKFAST 會有這個東西~ 很多人都蠻喜歡卻不知道那是什麼🤔那是英國傳統食品🇬🇧用豬血、燕麥和脂肪製成的!據說因為它高蛋白質+低澱粉,所以也被人稱之為”superfood”‼️ 可是它應該脂肪量和鹽份都不低吧(?)

▪️豪華早餐 $128

▪️自家香草醬煙三文魚意粉 $88

👩🏽‍🏫 血腸// Black Pudding 📝📚
  • 全日早餐
2021-01-24 1428 views
星期日大概2pm到達,沒有book位,需要稍等,下午茶時間比較少客。這裏未有主動提供餐牌,同事介紹用枱面貼着的QR code點餐,也非常方便。🥚蛋沙律牛角包🥐加了蘑菇湯🍵~蘑菇湯非常濃郁,有著真材實料的蘑菇蓉。🥐的蛋沙律亦不吝嗇,配菜有洋蔥🧅薯仔🥔沙律球,但墊底的沙律菜🥬似風乾💨,略嫌不新鮮。 All day breakfast ~食物種類不少賣相亦好,每款份量亦多且美味,但奇怪的是三文魚🍣比較碎濕濕🤔,沙律菜🥬同樣不夠新鮮。這裏的👱🏼‍♀️老闆娘/同事說話語氣較倔, 但舉動及說話內容🗣絕對是溫柔體貼的,易誤會她態度欠佳,如:她主動提供椅子🪑倔倔的語氣,鼓勵我們把袋放上(很分裂🤣)這裏兩邊都是落地大玻璃,雖然窗外景觀也是🏢樓景,但彩光🌞非常好,一點也不拘束。食物質素、價錢也是非常合理,值得再來。
星期日大概2pm到達,沒有book位
,需要稍等,下午茶時間比較少客。

也非常方便。

🥚蛋沙律牛角包🥐加了蘑菇湯🍵~蘑菇湯
非常濃郁,有著真材實料的蘑菇蓉。
野菌湯

蛋沙律牛角包

All day breakfast ~食物種類不少
賣相亦好,每款份量
all day  breakfast

薄荷莫卡
薄荷朱古力
這裏的👱🏼‍♀️老闆娘/同事說話語氣較倔,
但舉動及說話內容🗣絕對是
溫柔體貼的
很分裂🤣)

這裏兩邊都是落地大玻璃,雖然窗外景觀也是🏢樓景,
但彩光🌞非常好,一點也不拘束。
食物質素、
價錢也是非常合理,值得再來。
2021-01-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
野菌湯
蛋沙律牛角包
all day  breakfast
薄荷莫卡
薄荷朱古力
2021-01-02 323 views
樓上隱蔽黃店cafe,位於1樓,門口已經貼滿打氣memo 紙,進店就見到3大幅文宣繪圖,間店全面轉了線上下單,叫了客午市套餐,紅酒牛面頰意大利粉,午餐配沙律或湯及飲品,成個餐份量都唔細,牛肉同配菜都夠腍入味,食唔停。******************************Hidden Kitchen紅磡北拱街8號薈點6號舖1樓3室******************************

Hidden Kitchen
紅磡北拱街8號薈點6號舖1樓3室
2020-05-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2020-11-10 676 views
餐廳位置係樓上鋪,十分隱蔽,係假期既日子就增添左一份寧靜🥰上到去座位之間都算闊落,而且有d日光曬入黎,令人心情舒暢👍🏻我地兩個人叫左一份全日早餐,另外一個煙三文魚大蝦意粉。全日早餐正正常常,最鍾意個牛角包。煙三文魚大蝦意粉就幾香香草味,但唔會太咸,不怕食完口乾👍🏻套餐加少少錢跟杯野飲,我地叫左美式咖啡同洛神花茶。洛神花茶夠大杯,仲有一棟洛神花,夠哂味,唔係平時出面得個樣個d🤣想靜靜地食個下午茶,呢度係一個好去處!

想靜靜地食個下午茶,呢度係一個好去處!
粟米湯
美式咖啡
洛神花茶
香草煙三文魚大蝦意粉
雞翼
全日早餐
2020-10-15 1816 views
老公約咗男友人RK10-10-2020(Sat),補祝食佢嘅生日lunch,咁我又search吓呢區,老公就揀咗呢間.好彩咁啱RK嚟過兩次但都無緣食,我哋3人嚟到係lunch hour,但都好彩重有枱,坐低後,職員同我哋講用QR code單.RK好快落咗,我同老公就睇咗好耐至諗到.RK要$95.00嘅英式早餐,加$9.00要唔知英式紅茶定伯爵茶.我老公要$88.00嘅自家青醬煙三文魚意大利粉,加$8.00要鮮果沙律同$35.00飲薄荷莫卡咖啡.我要$98.00嘅芝士忌廉蟹肉焗通心粉,要廚師沙律,飲紅棗蜜.廚師沙律,黑醋份量啱啱好,亦好味,蔬菜新鮮.紅棗蜜,兩者味道都飲到,蜜糖多,可以自己斟杯水飲.薄荷莫卡咖啡係熱嘅,原來有凍,我哋冇為意,老公話薄荷同咖啡都飲到,不過怪怪地.自家青醬煙三文魚意大利粉,有好多煙三文魚,好鹹香.芝士忌廉蟹肉焗通心粉,味道比較淡,口感適中,唔錯.最後老公要多個$72.00嘅芝士焗大啡菇share食,一客兩件,我食半件,都焗得唔錯.抵食係2.5分其他:呢喥有好多特色嘢飲,尤其是咖啡,連咖啡梳打都諗到.

英式早餐同唔知英式紅茶定伯爵茶

廚師沙律,黑醋份量啱啱好,亦好味,蔬菜新鮮.
左: 鮮果沙律, 右: 廚師沙律
紅棗蜜,
紅棗蜜
兩者味道都飲到,蜜糖多,可以自己斟杯水飲.

薄荷莫卡咖啡係熱嘅,
薄荷莫卡咖啡
原來有凍,我哋冇為意,老公話薄荷同咖啡都飲到,不過怪怪地.

自家青醬煙三文魚意大利粉,有好多煙三文魚,
好鹹香.

芝士忌廉蟹肉焗通心粉,
芝士忌廉蟹肉焗通心粉
芝士忌廉蟹肉焗通心粉
味道比較淡,口感適中,唔錯.

芝士焗大啡菇
我食半件,都焗得唔錯.
抵食係2.5分

其他:
呢喥有好多特色嘢飲,尤其是咖啡,連咖啡梳打都諗到.
2020-10-10
$135 (Lunch)
Celebration
Birthday
2020-09-15 935 views
週末想搵一個休閒嘅地方食午餐同下午茶,呢度係一個唔錯嘅選擇。同女友分別叫咗紅酒燉牛肋肉扁意粉同埋香草醬煙三文魚海蝦意粉。牛肋肉入口軟腍,意粉煮得夠al dente ,蘑菇值得一讚,很好味,另從相中可見三文魚同海蝦份量十足。跟餐熱叫咗野菌湯、凍柚子檸檬蜜同凍不一樣的鴛鴦。另一個週末再同女友嚟食下午茶:呢度嘅紐約芝士蛋糕係有餅底嘅,口感綿密順滑;蘋果批配雲呢拿雪糕,批內蘋果略嫌不夠香軟,面層若再酥脆鬆化會更可口。飲品係凍 mocha coffee 同凍檸檬蝶荳花。就這樣過了一個悠閒的下午。

跟餐熱叫咗野菌湯、凍柚子檸檬蜜同凍不一樣的鴛鴦。

另一個週末再同女友嚟食下午茶:

飲品係凍 mocha coffee 同凍檸檬蝶荳花。

就這樣過了一個悠閒的下午。

2020-09-13