2023-12-14 239 views
正正常常啦附近都冇咩好餐廳普通日式餐廳囉入去位都好多上菜都快既服務都冇咩問題價錢少少貴啦個炸雞都好食,香香脆脆中意舊豆腐,香香滑滑湯有少少咸飯少少硬,都夠飽既不過不失啦
正正常常啦
附近都冇咩好餐廳
普通日式餐廳囉
入去位都好多
上菜都快既
服務都冇咩問題
價錢少少貴啦

炸雞都好食,香香脆脆
中意舊豆腐,香香滑滑
湯有少少咸
飯少少硬,都夠飽既
不過不失啦

2023-11-12 191 views
行過見到廣告碗拉麵好似好好食咁就去咗堂食,叫左黑蒜油拉麵同紐倫堡腸。門面係Italian tomato,以前食過tomato既意粉覺得都唔錯,諗住拉麵應該都死唔去掛…點知食拉麵個湯底係靈魂,黑蒜味係夠既,但好鹹鹹到食到最後會覺得苦但如果講啲料,拉麵本身係彈牙好食既,糖心蛋都入味,叉燒都大塊,唔計個湯底其實死唔去但估佢唔到最大既敗筆係塊嗚本卷又粉又實咁,粉到痴口嚇死人個腸就普通,冇特別上面有啲好似係芥末既醬,但食唔到有任何味道。。。我諗如果真係要再幫襯,我會揀食返意粉希望佢意粉唔會衰過拉麵

食拉麵個湯底係靈魂,黑蒜味係夠既,但好鹹
鹹到食到最後會覺得苦
黑蒜油拉麵

但估佢唔到最大既敗筆係塊嗚本卷
又粉又實咁,粉到痴口
嚇死人

個腸就普通,冇特別
上面有啲好似係芥末既醬,但食唔到有任何味道。。。

我諗如果真係要再幫襯,我會揀食返意粉
希望佢意粉唔會衰過拉麵
2023-11-04
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
2023-08-20 312 views
weekend去愉景新城,搵餐晏仔食吓不喜歡吃飯的我,見到Menu有茶漬飯就入座這套茶漬飯定食有三文魚的點綴, 是有加分不然茶味不明顯只能說是湯飯不過味道都ok比起Matcha Latte茶漬飯完勝成杯嘢無Matcha鮮味, 只有劣質的cream飲咗兩啖就放棄
weekend去愉景新城,搵餐晏仔食吓
不喜歡吃飯的我,見到Menu有茶漬飯就入座
這套茶漬飯定食
有三文魚的點綴, 是有加分
不然茶味不明顯
只能說是湯飯
不過味道都ok

比起Matcha Latte
茶漬飯完勝
成杯嘢無Matcha鮮味, 只有劣質的cream
飲咗兩啖就放棄
煙三文魚茶漬飯
Iced  Matcha  Latte
2023-06-18 390 views
星期六兩大一小在愉景新城買完玩具後,孫仔話要食日本拉麵!孫仔被餐廳外面的餐牌吸引。湊巧見到有人離開,所以決定入去試一試。等了差不多5分鐘餐廳收拾妥當我們便入座。點了3碗拉麵,有兩碗啲拉麵未煮熟係一舊舊,用筷子也打不散!尤其是湯不熱可以見到啲油積聚成白色一塊塊浮在湯面上!所以更加困難不可能將麪打散!仲有啲筍乾很老!好彩沒有添加,啲紫菜很鹹不新鮮!我孫仔平時很喜歡吃紫菜但他試後問我可唔可以不吃。用$88 加$10飲品絕對不合理!中伏了😕

2023-06-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$108 (Tea)
2023-04-26 434 views
放lunch見到哩間餐廳嘅裝修好日式🎏 同埋有可愛嘅卡通 就同朋友被吸引左入來 入來發現都幾時選擇 所以同朋友揀左好耐先叫到嘢食 lunch時間冇咩人 坐得舒服😌✿ 滑蛋豬扒丼 ✿ [$68]滑蛋份量比較少 不過飯同吉列豬扒嘅份量都好足 女仔食一定好足夠😋 豬扒底仲有洋蔥🧅 如果再煮淋啲就更好 吉列豬扒個粉有啲厚 其實豬扒肉好薄 飲品要加$10 揀左凍奶茶 冇咩特別 整體一般🤪 地址➸ 荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城1樓1028號舖★好食指數★:3/5★服務態度★:4/5★有加一★

✿ 滑蛋豬扒丼 ✿ [$68]

地址➸
荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城1樓1028號舖

★好食指數★:3/5
★服務態度★:4/5
★有加一★
2023-01-11 687 views
夢見南柯 伏一埸😶‍🌫️夢見屋😶‍🌫️📍荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城1樓1028號舖.是咁的趁接K小姐放學🏫之前嘅空檔陪娜小姐去逛下南豐紗廠之後是是但但隨隨便便求求其其去食個小dindin點知歷盡人生窮通榮辱(姐係蕩失路😎)最後死死地氣去愉景新城解決一開始見佢可以加配自家製蛋糕就心諗一定零伏因為個蛋糕係Italian Tomato點知今次😮😯😧伏咗場勁嘅.滑蛋豬扒丼🐽($55)全場唯一真預言家(誤!全場唯一好食除咗分量相對較少 質素可以接受洋蔥嘅甜味係滲到去🍚同埋🐷厚切吉列豬扒都因為配合滑蛋所以食落有肉汁嘅感覺.叉燒拉麵🍜($58)以後我再去荃灣我都會記起呢碗麵因為佢成為左我地第一個0⃣CP值嘅🍜內容物如下:一塊紫菜一塊叉燒一啲筍蔥當然除咗分量之外就係唔好食☹️個湯底係死鹹失望值Max!!.升級套餐(+48)配Italian Tomato蛋糕及飲品芒果慕斯蛋糕🥭:我的味道平平無奇味道同佢個樣一樣,冇乜feel😑.炸洋蔥圈🍩($28)啱啱炸起就上 所以熱辣辣個人黎講洋蔥圈我都係食下口感講真 食左好多 幾爽.味道:2/5CP值:1/5外貌:2/5結:冇期望就冇失望,收隊🤫
夢見南柯 伏一埸
😶‍🌫️夢見屋😶‍🌫️
📍荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城1樓1028號舖
是咁的
趁接K小姐放學🏫之前嘅空檔
陪娜小姐去逛下南豐紗廠
之後是是但但隨隨便便求求其其去食個小dindin
點知歷盡人生窮通榮辱(姐係蕩失路😎)
最後死死地氣去愉景新城解決
一開始見佢可以加配自家製蛋糕就心諗一定零伏
因為個蛋糕係Italian Tomato
點知今次😮😯😧
伏咗場勁嘅
滑蛋豬扒丼🐽($55)
全場唯一真預言家(誤!
全場唯一好食
除咗分量相對較少 質素可以接受
洋蔥嘅甜味係滲到去🍚同埋🐷
厚切吉列豬扒都因為配合滑蛋
所以食落有肉汁嘅感覺
叉燒拉麵🍜($58)
以後我再去荃灣我都會記起呢碗麵
一啲筍蔥
當然除咗分量之外
就係唔好食☹️
個湯底係死鹹
失望值Max!!
升級套餐(+48)
配Italian Tomato蛋糕及飲品
芒果慕斯蛋糕🥭:我的味道平平無奇
味道同佢個樣一樣,冇乜feel😑
炸洋蔥圈🍩($28)
啱啱炸起就上 所以熱辣辣
個人黎講洋蔥圈我都係食下口感
講真 食左好多 幾爽
味道:2/5
CP值:1/5
外貌:2/5
結:冇期望就冇失望,收隊🤫
2022-12-17 488 views
去食之前都有睇過OpenRice啲食評,好似好多人都對呢間餐廳嘅評價一般或差,不過我睇相又唔太覺得好差吖🤔,所以我決定自己去試吓。喺門口見到dinner sets價錢都幾抵食,但因為唔係好肚餓,所以最後散點咗吉列豬扒烏冬和凍咖啡。其實份量和食物質素都比我預期好很多!😃👍🏻不過人手真係唔夠,有幾台客人包括我,都坐低咗好耐之後都未有人過嚟take order…其實都見到唯一嗰兩個員工好忙,不過其實可以照顧咗在場嘅客人先,之後再去抹枱清潔冇人坐嘅枱吧。而且take order或放下食物之後,都唔記得俾餐具客人… 可能管理層應該做多啲training或請人手幫忙吧。
焦糖凍咖啡
吉列豬扒烏冬
Type of Meal
Dinner
焦糖凍咖啡
吉列豬扒烏冬
2022-10-16 561 views
夢見屋本來出去諗住食老闆娘雲南米線,但原來輪椅上唔到去,之後走去D Park搵野食。入咗一間食日本拉麵,餐廳裝修幾靚,但太細間,好彩輪椅都入到!1.特製拉麵$75(6/10)筍幾爽口,流心蛋夠滑有足1粒(分開2個半粒切開),但拉麵唔夠淋,應該煮唔夠耐,豚肉太瘦,少少硬,湯底唔錯!2.咖哩牛肉飯$62(8/10)白飯食得出係珍珠米,幾煙韌有咬口。咖哩汁正常,牛肉唔硬,但份量少,整體好食過拉麵!2人總共價錢$150.7,有加一服務費!個人口味總評分:7/10地址:荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城1樓1028號舖#拉麵 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
夢見屋

1.特製拉麵$75(6/10)

2.咖哩牛肉飯$62(8/10)

2人總共價錢$150.7,有加一服務費!

個人口味總評分:7/10

地址:荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城1樓1028號舖

• 咖哩牛肉飯
2022-08-18 506 views
上次試咗三代目,今次就食對面另一間拉麵店。中午時間人未係好多,唔洗等位。餐廳環境少許暗暗地,座位隔離唔算太近。食物本身單叫,另外可以加錢轉為套餐。✨咖喱牛肉飯 $62 (午餐加配餐湯及飲品+$32)味噌湯味道唔太鹹剛剛好。白飯煙韌好咬口又粒粒分明👍🏻 牛肉份量唔多,咬落有啲韌😂 咖喱汁味道正常,不過不失,係平時食到嘅日式咖喱味。凍檸茶都係正常味道,冇咩特別。✨特製拉麵 $75 (午餐加配餐湯及飲品+$32)醃筍爽口入味,冇草青味👌🏻 流心蛋都幾滑,生熟啱啱好。但豚肉係瘦肉,所以咬落有啲韌。麵底煮得唔夠腍,有啲太硬😅 湯底味道都ok,濃度鹹度都算適中。🔍整體感覺:環境都ok,今次坐梳化位都幾舒服嘅。食物就普普通通,以日式料理餐廳嚟講,拉麵應該要再做得好啲。

咖喱牛肉飯
✨咖喱牛肉飯 $62
(午餐加配餐湯及飲品+$32)

特製拉麵
✨特製拉麵 $75
(午餐加配餐湯及飲品+$32)

Type of Meal
Lunch
2022-07-15 490 views
拉麵太粗太硬似石頭☹️又冇味!湯底太濃💔蛋糕Ok🎂菠蘿蛋糕太酸🫢檸檬水Ok好甜👏🏻好好飲💔同小朋友嚟食😫😫非常失望🔥🔥🔥🔥🔥餐具隻叉太軟⋯頭先斷咗😂🎂總括嚟講,叫咗四樣嘢食💔💔全部都係唔滿意😅嗰個湯底味道有點奇怪💔💔辣麵唔夠辣☹️☹️叉燒拉麵有啲苦🤫🤫每個餐要加錢先至可以有甜品?⋯如果我知道個甜品咁難食😂😂我就唔會加錢囉甜品佢話自家製,但⋯⋯⋯😞😞
拉麵太粗太硬似石頭☹️又冇味!湯底太濃💔
蛋糕Ok🎂菠蘿蛋糕太酸🫢
餐具隻叉太軟⋯頭先斷咗😂🎂
地獄l拉麵
卡邦尼意粉
菠蘿蛋糕自家製
自家制芝士
甜品佢話自家製,但⋯⋯⋯😞😞
卡邦尼意粉
2022-06-22 438 views
📍#夢見屋#MFJ荃灣 #MFJ日本菜人均消費: HKD60曾幾何時真係好鬼鍾意去夢見屋度食意粉!以為執晒,原來荃灣愉景新城有一間,可以去回味下!話就話X癲噹嘅主題餐廳,其實都係有幾隻公仔,有啲吊燈咁,冇乜特別😂🆗日式炸雞定食🐔$60冇叫以前好鍾意食嘅意粉,反而叫一個日式炸雞定食 !份量都OK,有豆腐小食,麵豉湯,炸雞同一大碗白飯!豆腐就麻麻哋,有少少酸酸地!麵豉湯正常啦!炸雞我覺得又香又滑,好好味,而且都有好多舊!但係個飯真係好難食!啲飯又濕又淋,好勉強先食咗半碗!如果佢可以改善下個豆腐同碗飯都幾唔錯😂$60喺愉景新城來講一啲都唔貴!份量又唔算少,坐得舒適!如果喜歡食Italian Tomato嘅,可以去試一下,因為咁餐可以點佢哋嘅蛋糕😂#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #hkfoodstagram #foodie #hkfoodie #foodblogger #hkfoodblogger #foodblog #hkfoodblog #japanesefood #japanesecuisine#相機食先 #荃灣美食 #日本菜

📍#夢見屋

#MFJ荃灣 #MFJ日本菜

人均消費: HKD60

🆗日式炸雞定食🐔$60
如果佢可以改善下個豆腐同碗飯都幾唔錯😂
日式炸雞定食

2022-06-22
$60 (Lunch)
2022-05-05 545 views
隨便搵間嘢食,見到夢見屋就走咗入去,星期四6:30平日唔係太多人,只得兩台客,坐得頗為舒服坐低至睇食評,心想中伏,很多劣評,唯有硬着頭皮一試。我跟太太分別叫咗叉燒拉麵同豬扒定食,食落又唔似咁差,價錢又唔貴,跟一般茶餐廳快餐店相若,但環境同服務又比快餐店好,其實都可以一試先來豬扒定食,麵豉湯不太咸,味道都唔錯,豬扒似剛炸又不會太乾身。拉麵未有傳說中般劣,只是麵條稍為硬身。整體感覺唔錯,中規中矩,下次可以試吓佢啲蛋糕綠茶,睇落好似好吸引

隨便搵間嘢食,
見到夢見屋就走咗入去,
星期四6:30平日唔係太多人,
只得兩台客,坐得頗為舒服

坐低至睇食評,心想中伏,很多劣評,唯有硬着頭皮一試。

我跟太太分別叫咗叉燒拉麵同豬扒定食,

拉麵未有傳說中般劣,只是麵條稍為硬身。

豬扒定食
2022-04-14 339 views
因為疫情關係 呢間店最近先開返 去左外賣自取咖喱牛肉湯烏冬 整作時間快 大約5至10已經可以拎 外賣盒內分開放烏冬同埋湯底 令到烏冬唔會變淋 份量適中 有不少牛肉 整體來講不分不錯
TakeAway
2022-01-18 386 views
夢見屋 (荃灣)睇戲前有少少時間,見呢度有西式同日式選擇,仲有甜品,就嚟咗呢間唔洗等嘅餐廳坐低~過程中,3-4位店員長期聚埋一埋,細聲講大聲笑,每次想叫人都要等一陣先有人發現到😒🔸特製拉麵(人氣) $75賣相一般,出面嘅拉麵連鎖岬店比佢做得更好湯底有啲咸,麵質偏粗硬叉燒偏乾,油脂凝固,可能因為啲湯唔夠熱😵溏心蛋做到半熟,唔錯~調味夠甜👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5➕白玉雪糕抹茶🍵 $40好濃抹茶味,但無落任何糖,好苦澀🤢要靠抹茶雪糕嘅甜味平均返個苦味白玉好煙韌,正常發揮👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5🔸黑蒜油拉麵 $68湯底&叉燒同特製拉麵嘅湯底一樣,只係多咗一坨由黑蒜整成嘅醬,黑蒜味唔夠濃😐鳴門卷偏麵粉質地~👍🏻👍🏻👍🏻/5➕可口可樂 $18🔺有加一服務費
夢見屋 (荃灣)

🔸特製拉麵(人氣) $75
賣相一般,出面嘅拉麵連鎖岬店比佢做得更好
湯底有啲咸,麵質偏粗硬
叉燒偏乾,油脂凝固,可能因為啲湯唔夠熱😵
溏心蛋做到半熟,唔錯~調味夠甜👍🏻

➕白玉雪糕抹茶🍵 $40
好濃抹茶味,但無落任何糖,好苦澀🤢
要靠抹茶雪糕嘅甜味平均返個苦味
白玉好煙韌,正常發揮👍🏻

🔸黑蒜油拉麵 $68
鳴門卷偏麵粉質地~

➕可口可樂 $18

🔺有加一服務費

(下)特製拉麵/(上)黑蒜油拉麵
2021-11-24 484 views
行完IKEA 就去左愉景新城等埋個女補完習一齊食晚餐,間間要等位,唯一✨夢見屋✨唔駛等位,咁就入左去啦!🌈炙燒三文魚茶漬飯炙燒三文魚好香口,可惜茶味欠奉,加入WASBI撈飯食就唔錯🌈特製拉麵賣相就唔係咁特製,第一啖湯已經覺得唔夠熱,湯底偏鹹左少少,麵質唔知係唔係煮既時間唔係咁夠,麵好硬身,溏心蛋就唔夠溏心,叉燒不過不失唯一讚就係得▶️日本炸雞定食 的炸雞炸雞夠熱夠香口,肉質細嫩夠JUICY,但飯一樣係唔夠熱🌈炸洋葱圈好奇怪,脆係好脆,但係唔係熱辣辣🌈凍咖啡🌈凍朱古力牛奶抹茶抹茶味好香濃,配上朱古力味唔錯
行完IKEA 就去左愉景新城等埋個女補完習一齊食晚餐,
間間要等位,唯一✨夢見屋✨唔駛等位,咁就入左去啦!

🌈炙燒三文魚茶漬飯
炙燒三文魚好香口,可惜茶味欠奉,加入WASBI撈飯食就唔錯

🌈特製拉麵
賣相就唔係咁特製,第一啖湯已經覺得唔夠熱,
湯底偏鹹左少少,麵質唔知係唔係煮既時間唔係咁夠,麵好硬身,
溏心蛋就唔夠溏心,叉燒不過不失

唯一讚就係得
▶️日本炸雞定食 的炸雞
炸雞夠熱夠香口,肉質細嫩夠JUICY,
但飯一樣係唔夠熱

🌈炸洋葱圈
好奇怪,脆係好脆,但係唔係熱辣辣

🌈凍咖啡
🌈凍朱古力牛奶抹茶
抹茶味好香濃,配上朱古力味唔錯