2024-04-06 84 views
尖沙咀的冰室真不少,同事說這間不錯,於是一試。牛肝菌汁駌鴦扒飯,個汁幾鍾意唔會太結身,雞排都嫩滑,牛排薄身都大塊,粟米都好食。焗豬扒飯,豬扒都係厚切,飯對男士就少左D,女士應剛好。牛腩都多,蘿蔔都入味。總括都算環境不錯的茶餐廳,如果不想吃連鎖店,這裏都ok。
尖沙咀的冰室真不少,同事說這間不錯,於是一試。

焗豬扒飯,豬扒都係厚切,飯對男士就少左D,女士應剛好。

牛腩都多,蘿蔔都入味。

總括都算環境不錯的茶餐廳,如果不想吃連鎖店,這裏都ok。
2024-03-26 93 views
4點幾食野、旦收工又要去食飯、所以少少地去食個下午茶、又黎食茶餐廳、不過以依個價黎講、就覺得有d貴啦😅叫左個厚豬扒、佢又真係好大份、好似食極都有甘、不過食落去肉質酥脆、軟糯、水果就係新鮮的、不是罐頭水果🍎另外叫埋炸雞腿、鬆脆可口,肉質脆滑、不過同事就覺得沙律過酸、不過我還可以、中意食酸野

極品厚豬扒 - 沙律

香炸雞脾 - 沙律

極品厚豬扒 - 沙律
香炸雞脾 - 沙律
2024-01-10 431 views
見鄰住買有優惠,就買了幾張元朗餐廳的券, 因平時都會去太子那間吃, 點知出師不利, 去到太子店裝修, 行去深水埗店又裝修, 打去尖沙咀店問, 問券覆可否延期 ,又話沒辦法, 仲叫我去長沙灣店, 話好近, 仲 cut 埋我線。最終由太子站行去深水埗店,再行去長沙灣站, 依餐飯真食得辛苦。
2023-12-06 496 views
# 元朗冰室All Day Breakfast食評---## 厚豬扒評分:7.5/10對於元朗冰室的厚豬扒,我的第一個感覺是它的油香味非常重。這樣的風味無疑能吸引很多愛好此類味道的食客。然而,我個人覺得它的油膩感有點過重,這可能會影響到整體的食慾。如果能在處理肉質上稍微減少一些油膩感,我相信這道菜的評分可能會更高。## 炒蛋評分:6/10元朗冰室的炒蛋有著濃郁的蛋香味,這一點我相當欣賞。但令我有些驚訝的是,這道菜竟然是涷的,這扣了起碼2分。## 薯蓉評分:4/10對於薯蓉,我必須說我感到有些失望。首先,它的牛油味過於重,這種味道讓我覺得有些難以接受。再者,它的賣相也不夠吸引人。我認為如果能在烹調過程中減少一些牛油,並在擺盤上多下一些工夫,這道菜的評分可能會有所提升。---總的來說,元朗冰室的All Day Breakfast整體偏重口味,我個人並不太偏好這種風格。偶爾嘗試一次還可以,但如果要常常食用,我可能會覺得有些厭膩。此外,價格方面,這頓晚餐的費用是$66,相對於其質量和份量來說,我覺得性價比一般,不算太值得。所以,如果你是喜歡重口味的朋友,也許你可以試試看;如果不是,那可能需要考
# 元朗冰室All Day Breakfast食評

評分:6/10

## 薯蓉

評分:4/10

---

總的來說,元朗冰室的All Day Breakfast整體偏重口味,我個人並不太偏好這種風格。偶爾嘗試一次還可以,但如果要常常食用,我可能會覺得有些厭膩。此外,價格方面,這頓晚餐的費用是$66,相對於其質量和份量來說,我覺得性價比一般,不算太值得。所以,如果你是喜歡重口味的朋友,也許你可以試試看;如果不是,那可能需要考慮一下了。
2023-12-02 265 views
特餐➡️沙爹牛肉公仔麵$50配嫩滑炒蛋及蒜茸厚多士飲熱奶茶沙爹醬調得剛好唔會好鹹,牛肉口感唔錯又唔會韌,個麵熟成度剛好,鐘意呢個口感,椰菜都唔錯👍🏻炒蛋落咗好多牛油炒,所以好滑,但個人覺得好膩;蒜茸厚多士口感軟熟,食到有蒜茸味,只是唔係好鐘意個包皮。奶茶夠熱,茶和奶個比例係我鐘意的,個茶味唔會特別重和無澀味😋
特餐➡️沙爹牛肉公仔麵$50
配嫩滑炒蛋及蒜茸厚多士
飲熱奶茶
2023-10-20
2023-09-11 826 views
平靚正茶記。必食推介厚切豬排,份量多,切到手軟,煎得香脆美味,厚切所以肉質彈彈,好食!豬排可配飯、麵、麵包;仲有咖哩。多士同炒滑蛋都唔錯,凍飲又大杯,一定食到飽。
$65 (Lunch)
  • 厚切豬排
  • 炒滑蛋多士
2023-08-27 557 views
尖沙咀金馬倫道元朗冰室七月初的一個晚上,差不多八點,在金馬倫道見到呢間冰室很滿座,入去碰吓運氣,我哋四個人竟然有位。冰室提供好多款食物,真係花多眼亂。最後決定,我哋叫咗兩個蕃茄焗豬扒飯意粉,一個豉汁排骨荷葉飯,一個叉燒飯,飲品我哋決定要紅豆冰。上菜速度幾快兼碟頭好大,我哋四個大胃王都食唔晒,最後包走一盒荷葉排骨飯和一盒豬扒意粉。焗蕃茄豬扒意粉,蕃茄汁香濃配上芝士和菠蘿,相得益彰,意粉軟硬程度剛剛好😋😋😋叉燒有一點瘦,但味道甜美搭救,配上少許中華沙律和粟米-yummy 🤤 熱辣辣的豉汁排骨飯有住家feel,飃着荷葉的香氣,很好味餐廳環境整潔職員態度良好,清潔和執枱勤快。埋單250幾蚊,真係超值,下次一定再嚟幫襯😊
尖沙咀金馬倫道元朗冰室

冰室提供好多款食物,真係花多眼亂。

熱辣辣的豉汁排骨飯有住家feel,飃着荷葉的香氣,很好味

餐廳環境整潔職員態度良好,清潔和執枱勤快。

埋單250幾蚊,真係超值,下次一定再嚟幫襯😊
  • 荷葉豉汁排骨飯
2023-08-15 352 views
聽講有間叫元朗冰室,佢出名豬扒好食,咁我本人好中意食肉既,返工成日諗唔到食咩好,咁就叫個外賣食下,簡左個豬扒拼蓮藕餅飯,有幾個醬汁簡😊最後我揀咗蔥油汁😉😉因為好香撈飯會好正的,佢塊豬扒真係好大塊,同埋又有厚肉,個蓮藕餅就仲好食,煎得好香口,同埋有咬口有口感,蓮藕味道亦都手重,總之就好好味😋😋建議揀返蔥油汁😌😌唔使蓋過咗塊豬扒同蓮藕餅本身既味道,有朋友叫過佢既豬扒包,都讚好食的👍👍👍
2023-08-12
Waiting Time
10 Minutes (Delivery)
$60 (Lunch)
本来这次香港之旅非常开心,酒店商场都得到大家热情招待,可最后吃个夜宵碰到这个白发男,故意送错饮料,最后还阴阳怪气说吃不下要早点说,不要浪费。几次三番的。80字。。。。。。吐槽一个卑鄙的店员
80字。。。。。。吐槽一个卑鄙的店员
2023-05-29
2023-05-19 562 views
元朗冰室大家應該都有食過,但係尖沙咀分店岩岩新出左一個燒春雞套餐大家又試過未呢?今次呢個燒春雞既套餐,竟然有前菜可以食青瓜絲同蟹籽開開胃口先!清新,之後仲有蒜蓉麵包,磨菇湯同薯蓉!好正!麵包脆脆地再浸一下磨菇湯真係好正!主菜係脆雞肉塊水波蛋飯👍,雞肉外脆內軟,加上充汁肉汁,唔會好乾澀既感覺,配上石鍋,飯質能夠保持溫度同軟硬度!最後係我最期待既燒春雞原雞切半!真係好香同好飽,食到超滿足!再加上燒春雞有唔同既醬配搭,青山蕃茄,可以提升更多的食物層次感!

2023-05-11 396 views
中午放飯,同同事諗住去就腳既元朗冰室,都算係一個簡單但舒服嘅餐廳,位於市中心,氣氛都都算舒適。豬扒成個手掌咁大😅 加埋鐘意脆脆地既質感,大顛咁正。食落口去,豬扒係好嫩好鮮美。除咗珍寶級豬扒之外,另外我都仲點名叫左啲小菜都好好食,焗蘑菇好鮮嫩多汁,烤韭菜餅都好香脆可口。整個餐點嘅味道好協調,啲材料都好啱口味。豬扒真係好值得試,除左要等位之外其實算係無得輸。如果三個女仔食我估可以點兩個餐就得,值得一試。

2023-05-11
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2023-04-18 525 views
今朝同屋企人食完個好豐富嘅早餐之後就出咗去尖沙咀行街,所以去到下晝四點幾嘅時候就開始肚餓🫣 反正行到攰攰地,就求其喺尖沙咀搵間茶餐廳,坐低食個靚靚下午茶😌極品厚豬扒配薯條 + 凍檸茶 ($51 +$3)黎到呢間聲稱係厚豬扒專門店,一定要試吓佢哋嘅招牌厚豬扒!果然冇令我失望!🤩 厚豬扒好大塊,煎香左兩面之餘咬落去好淋好Juicy🤤 除左無筋之外,入面一啲都唔柴!超好味😋!薯條🍟份量&味道正常,不過我要讚一讚店員嘅服務態度好好,當我話想要多包茄汁🍅嘅時候,有兩個店員都聽到,而且佢地既反應得好快,各自拎左兩包茄汁俾我🤣 沙爹牛肉麵配嫩滑炒蛋及蒜茸厚多士 + 凍檸茶 ($49 +$3)我成日都覺得沙嗲牛肉麵係早餐menu先會有既食物😆 原來下午茶都有得食🤭 沙嗲牛肉嘅份量都算多,牛肉咬落無筋,味道都唔錯👍🏻 滑蛋同厚多士係分開碟上的,但係我掛住食,唔記得咗影相😆😆😆 炒蛋真係幾嫩滑,但多士我無食到,comment唔到🤪

極品厚豬扒配薯條 + 凍檸茶 ($51 +$3)
極品厚豬扒配薯條

沙爹牛肉麵

極品厚豬扒配薯條
沙爹牛肉麵
2023-03-22 506 views
基本上每次放Lunch黎到元朗冰室出面條隊都好長今日黎到見到前面只係得1,2個人, 即刻決定唔使諗, 即刻食紅茶作為一間連鎖茶餐廳, 食物水準一向幾好係其他分店我都有食過, 但就未試過尖沙咀分店, 今日就一於叫個招牌既焗豬扒飯試下佢唔係等左好耐, 本身以為即焗, 而家反而驚佢唔熱好彩個飯黎到仲係好熱, 可能lunch時間佢都係焗定, 我咁岩佢出爐掛豬扒厚切好食, 焗得都好夠火候, 維持到水準盛惠$67蚊, 尖沙咀黎講都係差唔多價錢, 作為放lunch食飯既地方, 絕對可以返兜
基本上每次放Lunch黎到元朗冰室出面條隊都好長

紅茶作為一間連鎖茶餐廳, 食物水準一向幾好

唔係等左好耐, 本身以為即焗, 而家反而驚佢唔熱
豬扒厚切好食, 焗得都好夠火候, 維持到水準
2023-03-07
2023-03-14 327 views
快餐店或者茶餐廳俾人嘅感覺一定係快靚正,或者抵食夾大件,但係呢一間位於尖沙咀嘅元朗冰廳除咗出餐好快之外,未比到我有靚正或者大件嘅感覺,已經同所有連鎖快餐店比下去,同其他茶餐廳價錢差唔多,但係味道就冇其他茶餐廳咁好味。中午時段去咗食哦,其中一個餐牌只係宣傳黑椒牛扒飯,零零捨捨為呢個飯出一個餐牌,會令到我有啲期望,或者比其他飯更加突出。落order唔使好耐個飯就已經送到,但係賣相明顯一般唔係好特別,件扒都算好大塊,但係唔係好厚,作為其中一個重點黑椒汁,我食唔到有黑椒味
2023-03-05 289 views
tst竟然開了很多茶記,其中元朗冰室的價錢可算十分親民, 假日晚餐都只係$50-$70。今日星期日8pm左右都唔洗等位,入面好多空位,可能黎得tst都唔會選擇食茶記,我點了佢地的招牌菜,豬扒飯,件豬扒大大塊又厚身,不過完全唔實,肉質好淋好jucy,上餐勁快,幾分鐘就有,上得快又保持到質素,餐具都清潔,overall CP值有7分(滿分10分)
2023-03-05