2010-09-03 8 views
同朋友經過tst要搵個地方醫下肚, 是但入o左間茶餐廳~職員俾o左最後一張卡位我地~朋友叫o左豬扒公仔麵+奄列, O水~($29)我叫o左xo醬撈豬扒公仔麵, 華田~($29)好快野食就黎到, 估唔到$29一個餐都會有咁多xo醬, 應該有一包tissue咁多, 而且好香好足料, 我見到有蝦米仔同乾搖柱~而且我食曬食個麵都仲有xo醬剩~唔錯!豬扒都煎得好香, 幾有口感而唔太油~華田唔落糖都okay~夠甜~下次再經過會再入黎試下其他~
同朋友經過tst要搵個地方醫下肚, 是但入o左間茶餐廳~
職員俾o左最後一張卡位我地~

朋友叫o左豬扒公仔麵+奄列, O水~($29)
我叫o左xo醬撈豬扒公仔麵, 華田~($29)

豬扒都煎得好香, 幾有口感而唔太油~
華田唔落糖都okay~夠甜~

下次再經過會再入黎試下其他~
xo醬撈豬扒公仔麵
2010-09-01
xo醬撈豬扒公仔麵
2010-08-09 27 views
兩個人嗌左兩個茶餐茶餐跟火腿奄列一個沙爹牛麵另一個就雞扒麵開頭個待應話個雞扒係撈公仔麵來無湯既唸住轉通粉又話無湯本人未見過撈通粉最後話叫我地試下照嗌雞扒公仔麵睇下得唔得正常點會唔得架雞扒公仔麵真係正常到唔正常都話無沙爹牛麵d牛肉都仲過得去湯底好似滾水咁淡而無味d麵仲要伊麵來一d都唔好食大光麵都唔用真係慳皮友人個雞扒麵煎得還可以不過件扒d質地真係唔多好叫做合格既真係得火腿奄列
兩個人嗌左兩個茶餐

友人個雞扒麵煎得還可以
不過件扒d質地真係唔多好
叫做合格既真係得火腿奄列
2010-08-08
$31 (Tea)
2009-09-07 28 views
09.08.25  源記早餐@尖沙咀早上很想吃老火粥豐明苑粥品早餐,有粥品配鹹肉粽/鮮蝦腸/牛肉腸/叉燒腸/炒麵炒等要價HKD26源記有皮蛋瘦肉粥配鹹肉粽或炒麵要價才HKD23來個鹹肉粽也好,就到源記去了跟服務生要一個粥早餐沒問我要粽子還是炒麵就直接給我送上炒麵問他是沒有粽子嗎?他說沒有鹹肉粽那早餐牌上寫的是什麼…皮蛋瘦肉粥粥底不綿,味道很淡皮蛋跟瘦肉才一點點餐飲熱鴛鴦少奶,喝幾口巳經不行,因為是酸的…個人不吃炒麵,請服務生給我一個外帶膠碗帶回公司請同事吃也要另收HKD1.00價格貴又很不滿意的早餐,感覺一整天都會繼續碰灰…到櫃位結賬時跟店員說鴛鴦很酸他一直說不好意思,自己會親自去喝一下看哪裏出問題還馬上送我一杯熱鴛鴦外帶當作是補償外帶鴛鴦還是微酸,但比之前那杯算好多了雖然對投訴處理得宜,但我一整天的心情還是被拖垮了不會再讓自己有失望的時刻...詳細食評及照片請看:http://hk.myblog.yahoo.com/foodiebarbie/article?mid=1752
09.08.25  源記早餐@尖沙咀

早上很想吃老火粥

要價HKD26
源記有皮蛋瘦肉粥配鹹肉粽或炒麵
要價才HKD23
來個鹹肉粽也好,就到源記去了

跟服務生要一個粥早餐
沒問我要粽子還是炒麵
就直接給我送上炒麵
問他是沒有粽子嗎?他說沒有鹹肉粽
那早餐牌上寫的是什麼…

皮蛋瘦肉粥粥底不綿,味道很淡
皮蛋跟瘦肉才一點點
餐飲熱鴛鴦少奶,喝幾口巳經不行,因為是酸的…

個人不吃炒麵,請服務生給我一個外帶膠碗帶回公司請同事吃
也要另收HKD1.00
價格貴又很不滿意的早餐,感覺一整天都會繼續碰灰…

到櫃位結賬時跟店員說鴛鴦很酸
他一直說不好意思,自己會親自去喝一下看哪裏出問題
還馬上送我一杯熱鴛鴦外帶當作是補償

外帶鴛鴦還是微酸,但比之前那杯算好多了
雖然對投訴處理得宜,但我一整天的心情還是被拖垮了
不會再讓自己有失望的時刻...

$24 (Breakfast)
2009-06-02 24 views
源記除左牛什好味之外, 原來蠔仔粥都唔錯wor. 蠔仔好乾淨, 肉碎及大地魚乾既分量都好好.朋友叫了波羅油-都幾好味, 個皮都脆 奶茶-有苦溺味.
源記除左牛什好味之外, 原來蠔仔粥都唔錯wor.
蠔仔好乾淨, 肉碎及大地魚乾既分量都好好.
朋友叫了波羅油-都幾好味, 個皮都脆

奶茶-有苦溺味.
$30 (Tea)
2009-02-06 23 views
今天去開佐敦...就行去表姐鋪頭拜個年, 傾下計, 客氣地....買了份餐蛋治 + 奶茶給我....不好意思走餐肉, 一啖咬下....麵包頗鬆軟, 蛋唔老剛好, 餐肉厚厚地, 但加工食物我就麻麻地喜歡! 奶茶就麻麻地, 茶味跟奶唔夾, 過重了!
Type of Meal
Tea
2008-12-18 22 views
2008年12月16號 - 夜晚7點半左右今晚"貢"左去尖東找野食。 去左一間以前去過, 但是好耐無去的餐廳。 見到它裝修過同加多左terrace坐位添。 都好大改變wor。入到去就看看有什麼野食。 Um。 都唸到大致上的食物係over 30蚊ga la。 不過價錢都算OK。 而加野飲都係加多5蚊(凍飲7蚊)。 我最後揀左乾燒伊麵+凍檸水。 Total 38蚊。凍檸水來先。 Um。 好甜呀。 覺得好好。 岩我口味。 無幾耐之後個麵來la。 試試先。 Um。 都好好味呀。 不過太熱, 所以要慢慢食。環境都好好。 夠大, 舒服&有電視看。
2008年12月16號 - 夜晚7點半左右

環境都好好。 夠大, 舒服&有電視看。
凍檸水
乾燒伊麵
$38 (Dinner)
凍檸水
乾燒伊麵
2008-09-01 13 views
仍然牙痛............今日好D可以食NOODLES. 個侍應真係唔掂囉, 大佬呀, 你SERVICE 人前TRAIN 一TRAIN 佢先得唔得呀, 趕客咁......食雲吞墨丸NOODLES 同叉燒瀨, 非常一般. 叉燒好似權頭咁大, 點咬???? 冬ot 女朋友話我d o 未篤就爛, 不過大菌唔怕, 照飲亦都無乜事 衞生好麻麻呀, 唔掂, 環境好差, 張登搖下搖下, 電視機仲要播亞視, le 3樣野都足以令我俾佢劣評--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------今日197日
仍然牙痛............

今日197日
等睇舞台劇,三個人入左源記小歇 hea 下 ~ 其中一個食左飯,所以飲左支汽水算.. 而我同另外既朋友就每一叫左碗粉麵同油菜 share 我叫左個牛筋米: 其實我係貪牛筋林先叫佢,點知.. 佢個牛筋係硬架 ~ 食一舊係咁,兩舊係咁,兩食第三舊呢... 係脆皮添架﹗真係完全唔明佢 d 牛筋點解可以咁「特別」囉?﹗d 湯偏濃味,唔係話唔好味,但超重味精 ~~~~~~ 牛丸米: 呢個好少少,但牛丸叫入到口,一般水準 ~ 個湯同樣係超重味精湯。 腐乳通菜: 好多油... 好多油.. 係底囉﹗唔該晒結論係,唔會有下次 ~ 拜拜﹗

腐乳通菜: 好多油... 好多油.. 係底囉﹗唔該晒

結論係,唔會有下次 ~ 拜拜﹗
2008-05-26 4 views
同老婆睇完四度公演既萬世歌王,最後一幕令人感動。行到過黎已經十一點半,仍然多人。 牛什麵 - 牛什算入味,但刀法求其,切得大件。麵無乜鹼水味,爽爽地幾好。 牛腩米 - 牛腩退步了,un 過之前。米粉唔會太稔,這裡既米粉份量一般都係比麵多! 間中會黎食撈面,麵質比湯麵好少少。

間中會黎食撈面,麵質比湯麵好少少。
$21 (Last Night Supper)
2008-05-20 15 views
凌晨時份去左華懋買飛睇鋼鐵奇俠,一點半先開場,街頭落住毛毛細雨,於是去左源記求其食D野避雨。兩個人叫左:$21.00雲吞牛肚麵-八塊金錢肚拼兩隻雲吞加一個麵餅,足料。牛肚有牛肚味,呢句唔係廢話黎嫁,真係好多粉麵檔D牛肚係漉到冇哂味的,尤其係標榜「清湯腩」果D。雲吞過得去,唔難食。麵有麵味,夠爽口彈牙,略帶鹼水味,唔算太過份。腩汁湯底夠腩味,飲得下。$21.00淨魚餃-六隻魚餃附送大量西生菜,女仔食量較細,最適合叫呢類淨雲吞/水餃/魚餃/雙丸......魚餃外皮幾爽口,不過D餡料冇乜味。清湯底太淡口,不及上述腩汁湯底。西生菜爽口無枯黃爛葉部位,合格啦!$13.00凍好立克X兩杯-好立克粉落唔夠,太淡口,好似飲緊凍Horlick少甜。建議各位食家之注意事項:1.如叫非牛雜類湯粉/麵/米,記得叫侍應加腩汁,好味得多。2.門口有太陽傘露天雅座,入夜可吸煙,亦見有狗主攜同愛犬同坐此處。3.湯粉/麵/米類沒有提供宵夜套餐,飲品需要另叫。4.貼牆及角落頭卡位甚多蚊滋仔偷襲,如不想遭受昆蟲滋擾,莫貪舒適坐卡位。

兩個人叫左:

建議各位食家之注意事項:

1.如叫非牛雜類湯粉/麵/米,記得叫侍應加腩汁,好味得多。
3.湯粉/麵/米類沒有提供宵夜套餐,飲品需要另叫。
雲吞牛肚麵
淨魚餃
$34 (Last Night Supper)
雲吞牛肚麵
淨魚餃
(Non-member)
2008-05-13 11 views
約零晨1:00左右,跟女友點了兩碗河粉,一名餐廳職員問我們飲d咩,我問凍飲加幾$$,佢就用支筆敲打桌面上餐牌的底部,說:呢道咪寫左囉!兩蚊呀,見到未!! 之後埋單走,因單d字太獠,我誤以為共$41(應該$51),我比$101時,同一名餐廳職員找番$50,我問不是共$41嗎,佢又用力用支筆指住:呢道$30,呢度$21,我話sorry 睇錯左, 當轉身走時,步出門口4~5步左右,條佬係入便大叫出黎, (咁岩唔岩呀而家), 呢間野真係冇下次

$25 (Last Night Supper)
2008-03-26 14 views
宵夜了,無咩地方好去,因為尖東一帶都係一d酒吧或茶餐廳,既然要求唔高,就入去食一碗牛什河吧!牛什河都幾大碗,牛肚煮得幾淋,味道都唔錯,反而牛肺可以再淋一d!腸就肥膏比較多,成碗粉感覺唔係差,只係覺得湯咸左d!再叫多碟奶油多食,都ok,佢地既牛油幾香幾好食!醫飽左個肚,舒服哂!

2008-02-26 9 views
是夜到紅館看林海峰前,先來吃個麵,坐在店內。babe要了牛腩米,我要了魚蛋米線(真好,有米線供應),腩汁湯底好香,魚蛋都算彈牙。十分鐘攪店,快。不知為何有陣煙味。
是夜到紅館看林海峰前,先來吃個麵,坐在店內。

十分鐘攪店,快。

不知為何有陣煙味。
2008-02-04 8 views
日日在尖東食, 呢間可以日日去, 味道各款都吾差快, 好食, 服務OK, 日日去咁濟, 都熟落叉燒炒旦飯, 旦怪之愛吾想咁飽, 就粉面啦牛腩就吾係太冧, 我鍾意好冧的最介意係雲吞面類無餐, 要續樣叫, 續樣計
日日在尖東食, 呢間可以日日去, 味道各款都吾差

快, 好食, 服務OK, 日日去咁濟, 都熟落

叉燒炒旦飯, 旦怪之愛

吾想咁飽, 就粉面啦

牛腩就吾係太冧, 我鍾意好冧的
最介意係雲吞面類無餐, 要續樣叫, 續樣計

(Non-member)
2007-08-26 14 views
我和朋友星期二去看張學友Concert,我們去到尖東又不知吃什麼好,看到此間有位就入了去,我們叫了二個特餐,我看到野食咁耐都未來,咁我去催催人啦,因為坐我們對面有對情侶,他們是遲過我們來的,食物都已來了,咁我咪叫人去跟,但都沒人理會,而且張單的價錢又寫多了2元,咁我地咪同伙計講(佢係半信半疑,但都有改)。另外同我們寫單的人,十分冇禮貌,而且上食物的時間很久,野食來了,飲品都未來,要一追再追,所以我決不會再幫親此間食律的。