見到朋友一直都話想試吓特別嘅素菜,於是我幫佢試找找,終於最近在OpenRice找到一間好特別嘅素菜館,呢間係主打fine dining嘅素菜館,有中西融合嘅概念,希望我朋友喜歡喇。今晚試咗12道菜嘅tasting menu, 每道菜都非常有創意,而且擺盤非常精緻兼色香味俱全。Welcome Drink~酸木瓜果汁+ 黃金梨果汁兩杯嘅味道都係酸酸甜甜,令到胃口大開。餐前小食 ~芒果青檸柚子藜麥脆筒呢個藜麥脆筒好脆口,上面用咗芒果青檸柚子製成嘅莎莎,夠晒清爽。欖菜·螺絲卷一個蒸、一個炸嘅螺絲卷,配搭埋濃香嘅欖菜醬,真係好好味。開胃菜 ~椰皇·淮山用椰皇汁和淮山製成果凍,呢個賣相好靚,而且食落有好重椰皇味添。涼瓜·涼瓜兩款醃漬接木瓜和白玉苦瓜都好酸甜爽脆。前菜 ~松茸·豆腐利用咗分子料理把豆腐做成麵條,湯底就係用好香濃嘅松露加埋野山菇菌熬製成湯,一打開蓋,好香濃嘅松露和菇菌嘅氣味湧晒出嚟,而豆腐麵條又夠順滑。蒲燒·素卷·海藻利用腐竹和腐皮做成齋鰻魚,一層層嘅豆皮清晰可見,層次感十足。湯品 ~玉米·小米·哈密瓜利用咗哈密瓜、尼泊爾嘅小米和BB粟米熬製成凍湯,而碟邊嘅BB粟米係用咗昆布豉油來醃製

Welcome Drink~
酸木瓜果汁+ 黃金梨果汁
兩杯嘅味道都係酸酸甜甜,令到胃口大開。

餐前小食 ~
芒果青檸柚子藜麥脆筒

欖菜·螺絲卷
一個蒸、一個炸嘅螺絲卷,配搭埋濃香嘅欖菜醬,真係好好味。

開胃菜 ~
椰皇·淮山

涼瓜·涼瓜
兩款醃漬接木瓜和白玉苦瓜都好酸甜爽脆。

前菜 ~
松茸·豆腐

蒲燒·素卷·海藻

湯品 ~
玉米·小米·哈密瓜
利用咗哈密瓜、尼泊爾嘅小米和BB粟米熬製成凍湯,而碟邊嘅BB粟米係用咗昆布豉油來醃製再去煎炸,夠晒香口。

主菜 ~
皇菇·昆布·夏瓜
兩層半透明嘅皮係利用咗冬瓜、合掌瓜、葛瓜製成的,而夾在中間嘅餡料係小米、玄米和桃膠,上面更放上海葡萄和菊花碎嚟提香,湯底方面用咗清湯嚟熬製,味道甘甜,絕對適合夏天食用。

烤醬·菜花·千層土豆
利用椰花菜做到似扒嘅型態,再用素叉燒醬來烤焗,上枱已經聞到好香濃嘅叉燒醬味。而配菜方面係用咗千層土豆配上酸忌廉。

清新小點 ~
酸薑·蔬菜凍
呢碟係間菜,想客人清吓味蕾,利用咗酸薑和不同顏色嘅蔬菜根部來做成呢碟果凍,感覺好清新又可解膩。

主菜 ~
燕麥·雪膠·瓜甫
呢個菜有好多層,好似個蔬菜塔,分別有茶樹菇、棱角勝瓜、樹膠和西葫蘆瓜,再用燕麥和夏威夷果仁打成的泡沫做成濃湯,呢個配搭好特別,泡沫濃湯口感夠細滑。

主食 ~
素鮑魚·辣拌·稻庭冷麵
呢個麵充滿麻辣味,而且每條麵很滑嫩,麵上面更有素鮑魚和清爽嘅蔬菜碎嚟平衡番冷麵嘅澱粉質。

甜品
芭樂·紫蘇·聖女果
番石榴味嘅雪葩配埋搭埋石榴加乳酪做成嘅湯丸,再配上聖女果,整個口感夠清爽,可解夏天嘅暑氣。

桂花·雪燕
用咗桂花做果凍配雪燕,再加上桂花,感覺很清新,而且又可養顏。

2024-08-29
  • 素鮑魚·辣拌·稻庭冷麵
  • 松茸·豆腐
2024-08-15 725 views
西餐尤其法國菜嘅fine dining就聽得多,原來中餐甚至素食都可以有fine dining享受😎係大館對面呢間圓就為食客帶來嶄新素食體驗,將不同素食食材,以創新嘅配搭、靈巧嘅刀工,加上精緻嘅擺盤,做成一道道色、香、味俱全,千變萬化嘅菜式💐晚市有12道菜tasting menu,而午市就有有$488三道菜/$688五道菜午餐,今次食嘅五道菜午餐唔止有前菜、湯、主菜、主食、甜品,仲有零嘴、餐前小食、welcome drink,好滿足🤰🏻每道菜式都具有豐富層次,完全唔覺得自己食緊輕盈嘅素食。餐廳環境好雅致,有種令人好放鬆嘅禪意同大自然感覺🎋🫘零嘴有琥珀合桃、牛蒡絲、海苔腰果,各帶甜、酸、鹹三種味道、三種脆口,為接下來嘅盛宴打開序幕😚尤其喜歡合桃😋帶些微甜味,唔會有一般琥珀合桃裹上厚重糖漿嘅甜膩感。迎賓飲品🍐酸木瓜、黃金梨非常開胃,酸木瓜撞入清甜黃金梨嘅味道好獨特,飲飲下又覺得幾開胃😛餐前小食💚山葵、萵苣萵苣切得通透,口感爽脆,山葵毫無攻鼻刺激感,卻令萵苣食落更清新😚萵苣浸泡於菌湯之中,菇菌味香氣四溢,仲有少許花椒香氣提味😋🌮野蕈、豆乾、脆盞靈感來自印度小食panipuri,脆卜卜嘅薯波放

🫘零嘴

迎賓飲品
🍐酸木瓜、黃金梨

餐前小食
💚山葵、萵苣

🌮野蕈、豆乾、脆盞
靈感來自印度小食panipuri,脆卜卜嘅薯波放上中芹、豆乾、雞菌等配料,味道口感皆豐富🤓

🍞欖菜、螺絲卷
第三款小食以較濃郁鹹香嘅味道,拉開味蕾嘅帷幕,以迎接之後嘅菜式。欖菜做成creamy香濃嘅醬汁😙面頭再灑上炸欖菜,可以塗上好似饅頭嘅螺絲卷食。螺絲卷分蒸同炸兩款,可以搣開嚟食幾得意😆新鮮炸起嘅螺絲卷外脆內軟,好食😋

前菜
🥗油醋、茴香、酸木瓜
食到呢度先開始前菜環節🤣🤣新鮮無花果混合酸木瓜、冰菜以及沙律菜,酸甜清新。醬汁混合中式麻醬以及意大利黑醋,好醒胃😚

🌯蒲燒、素卷、海藻
以腐皮包裹豆腐,外層塗上燒汁,模仿日式鰻魚🐟腐皮嘅顏色真係超級似鰻魚,幾可亂真👏🏻👏🏻食落幾香豆味😋面頭配以唧入醬汁嘅西米模仿魚子🤎

湯品
🍲松茸、菊花浮萍
見到切成菊花形嘅豆腐,放入湯中就如春季盛開嘅花朵🌼真係不禁驚嘆廚師嘅刀功確實厲害😍😍著實要多年功力先可以將豆腐切得咁幼細。湯係松茸湯,顏色好清,但飲落菌味香濃,暖胃又滿足😋

主菜
🥦醬烤、菜花、千層土豆
將椰菜花做成可以鋸嘅扒🤣紅色係素叉燒醬,好惹味,估唔到同爽脆嘅椰菜花係咁夾,即刻想返屋企試下整🤪🤪薯仔切薄片再做成千層塔,搭配以腰果做成嘅酸忌廉,幾特別。

🧀焗釀啡菇
另一款主菜濃郁強烈嘅味道令佢成為整個套餐嘅焦點🥳大啡菇釀入杏鮑菇、竹筍、羊肚菌及沙葛,餡料切成絲,相比就咁切粒,各種材料更融合,口感更好👍🏻大啡菇面頭鋪上車打芝士以及mozzarella cheese,芝味香濃😋

主食
🌽粉蒸、野菜、陳村粉
雖然已經食到好飽,但呢個陳村粉又好食到忍唔住要清碟🤪滑溜嘅陳村粉搭配黃酒、花椒、菌湯混合而成嘅醬汁,香氣十足😚粉蒸排骨就見得多,呢度做成變奏版,有粉蒸粟米、蕃薯以及蓮藕,口感豐富。

甜品
🪹桂花、雪燕
故事需有起承轉合,呢個套餐亦需要出色嘅甜品畫龍點睛🤩桂花加上雪燕看似清淡,但食落桂花嘅香味非常濃郁,帶比味蕾嘅刺激絕不比其他菜色少👍🏻

人均消費:$760
推介指數(10分為滿分):8.5分

2024-08-14
$760 (Lunch)
2024-09-03 216 views
和朋友約會一齊食得健康啲靜嚐優質素食·每道菜都嚴格花巧精緻成為貴婦食堂天地素食館更設3間房讓客人可以gathering5 Course $688/位+10%🌿前菜三款甜合桃及Wasabi腰果醬油鮮茴香醃菜,秘製出爽甜味道,我哋好鍾意🌿迎賓飲品|餐前小食➿黃金梨汁➿山葵萵苣~爽脆清甜➿脆盞~野蕈及豆乾,手工菜輕食可口作開胃菜🌿欖菜|螺絲卷橄欖菜濃厚泡沫,塗點自家制嘅螺絲卷先食蒸後食炸,口感都幾夾前菜➿茴香、酸木瓜、無花果、冰菜及油醋襯搭平時茴香多數用作香料,古唔到以鮮茴香做菜式確實不錯➿蒲燒|素卷|海藻點綴粒粒西米晶凝,仿似黑籽感奢華而腐皮用咗柚子醋醃製,相對重口味湯品-松茸菊花浮萍清澈松茸湯品,刀工了得花一樣美既豆腐,素雅鮮味,靚到唔捨得整爛佢主菜晶瑩桃膠、翠綠勝瓜、菇菌吸收燕麥汁好健康焗釀啡菇就好似釀蟹殼造型,切開有芝士同腐乳濃香仲有拉絲好邪惡,伴碟醬汁和翠綠名貴花塔菜主食野菜蒸陳村粉用咗幾款唔同既野菜蒸陳村粉野生菇菌汁,紹興酒香氣,越食越有麻辣甜品~桂花雪燕芭樂、紫蘇、聖女果及點綴金箔滋潤養顏對皮膚好
和朋友約會一齊食得健康啲
靜嚐優質素食·每道菜都嚴格花巧精緻
成為貴婦食堂天地
素食館更設3間房讓客人可以gathering

5 Course $688/位+10%
🌿前菜三款
甜合桃及Wasabi腰果
醬油鮮茴香醃菜,秘製出爽甜味道,我哋好鍾意

🌿迎賓飲品|餐前小食
➿黃金梨汁
➿山葵萵苣~爽脆清甜
➿脆盞~野蕈及豆乾,手工菜輕食可口
作開胃菜

🌿欖菜|螺絲卷
橄欖菜濃厚泡沫,塗點自家制嘅螺絲卷
先食蒸後食炸,口感都幾夾

前菜
➿茴香、酸木瓜、無花果、冰菜及油醋襯搭
平時茴香多數用作香料,古唔到以鮮茴香做菜式確實不錯

➿蒲燒|素卷|海藻
點綴粒粒西米晶凝,仿似黑籽感奢華
而腐皮用咗柚子醋醃製,相對重口味

湯品-松茸菊花浮萍

主菜
晶瑩桃膠、翠綠勝瓜、菇菌吸收燕麥汁好健康

焗釀啡菇

主食
野菜蒸陳村粉
用咗幾款唔同既野菜蒸陳村粉
野生菇菌汁,紹興酒香氣,越食越有麻辣

甜品~桂花雪燕
芭樂、紫蘇、聖女果及點綴金箔
滋潤養顏對皮膚好
2024-08-29
Lunch
  • 松茸菊花浮萍
2024-09-01 136 views
見到之前有youtuber介紹過,心思思又想嚟食下素食fine dining,環境氣氛幾舒服,好啱慢慢享受!一坐低就有小食上枱,包括核桃、wasabi腰果&醬撈菜絲,作為零嘴幾正,每樣item中間食下又幾過癮🤭我地叫左5-course lunch, Welcome Drink係酸木瓜&黃金梨汁,飲落幾清甜,感覺幾refreshing~餐前小食有3樣,包括山葵萵苣、野蕈豆乾脆盞同埋欖菜螺絲卷,每樣賣相都好有心思,螺絲卷(蒸炸饅頭)沾欖菜汁食都係第一次,估唔到又幾夾😎前菜可以三揀一,我哋兩個人揀左蒲燒素卷海藻+薄荷青汁蘆筍,前者幾入味,面頭用左西米扮魚子醬,望落都夠晒高級😻蘆筍彷彿砌咗個迷你竹林咁,面頭有d青子天椒碎粉,微辣而提昇左薄荷香🍃嚟到湯品,係松茸菊花浮萍,將豆腐切成菊花咁,手工不得了,令我大開眼戒,個湯一滴油都冇,但松茸味夠濃郁,豆腐嫩滑而豆香味出💯主菜揀左醬烤菜花千層土豆&焗釀啡菇,菜花用咗叉燒醬去烤,有色水又夠惹味,伴碟嘅千層土豆配腰果sour cream,配搭幾特別🥰焗釀啡菇都唔少野,面頭用左腐乳+西式芝士,裡面釀左幾款菌類,一切開見到一絲絲菇,超治癒🤤主食係粉蒸野菜陳村粉

主食係粉蒸野菜陳村粉,湯汁用左女兒紅mix菇菌汁,面頭疊砌左脆紅薯、蓮藕、粟米、南瓜,香口又美味😋

甜品係桂花雪燕,擺碟好精美,有食用花同金箔作點綴,整體好完滿🧡

2024-08-26 179 views
平時都喜歡食素,但素食Fine Dining就是第一次,今日去了大館對面,純白色門面的「圓」。餐廳樓底非常高,擺放了中式字畫,簡樸而高雅,到達時大約六時,並未有太多人,可以慢慢欣賞和打卡。餐廳仲設有4個獨立房間,節日聚餐或者慶祝生日/紀念日都係一個很好的選擇。點餐前送上了免費餐前小食:合桃 茴香 腰果十二道菜套餐$1,288/位迎賓飲品:酸木瓜 | 黃金梨 - 酸酸甜甜,開胃茶。餐前小食:芒果 | 青檸 | 柚子–用春捲皮卷成雪糕筒狀,裏面有藜麥、柚子、芒果,面層是魚子醬的模樣,味道微酸。欖菜 | 螺絲卷 – 一個蒸、一個炸,兩個顏色、兩種口感,造型可愛,醬料是用了潮汕地區的欖菜製成,味道濃郁,而且非常幼滑,塗上螺絲卷一齊食,味道一流👍開胃菜:椰皇 | 淮山 - 淮山球是用了椰水和椰蓉整成,賣相非常精緻,仲啖啖椰香🥥涼瓜 | 涼瓜–白肉涼瓜和普通綠色涼瓜,每色兩件,用咗兩種唔同嘅方法醃製,口感爽脆,都係夏日之選。前菜:松茸 | 豆腐–滿滿松茸香氣,但係睇唔出係豆腐,如果唔係每一道菜都有職員詳細介紹,真係估唔到原來係豆腐嚟㗎🤭有一種越食越驚喜嘅感覺。蒲燒 | 素卷 | 海藻–腐皮加燒汁,

點餐前送上了免費餐前小食:合桃 茴香 腰果
餐前小食:合桃 茴香 腰果
十二道菜套餐$1,288/位

迎賓飲品:
迎賓飲品:酸木瓜 | 黃金梨
酸木瓜 | 黃金梨 - 酸酸甜甜,開胃茶。

餐前小食:
芒果 | 青檸 | 柚子–
餐前小食:芒果 | 青檸 | 柚子
欖菜 | 螺絲卷 – 一個蒸、一個炸,
欖菜 | 螺絲卷
欖菜 | 螺絲卷
味道一流👍

開胃菜:
椰皇 | 淮山 - 淮山球是用了椰水和椰蓉整成,
開胃菜: 椰皇 | 淮山
賣相非常精緻,仲啖啖椰香🥥
涼瓜 | 涼瓜–
開胃菜:涼瓜 | 涼瓜
白肉涼瓜和普通綠色涼瓜,每色兩件,
開胃菜:涼瓜 | 涼瓜
用咗兩種唔同嘅方法醃製,口感爽脆,都係夏日之選。

前菜:
松茸 | 豆腐–
前菜: 松茸 | 豆腐
蒲燒 | 素卷 | 海藻–
前菜:蒲燒 | 素卷 | 海藻
腐皮加燒汁,素卷都變鰻魚,醬汁和造型都滿分💯

湯品:玉米 | 小米 | 哈密瓜 -
湯品:玉米 | 小米 | 哈密瓜
這一款是凍湯,飲落清甜又涼快;伴碟玉米筍經過煎焗,
食落較脆口,亦可以沾湯食。
主菜:皇菇 | 昆布 | 夏瓜–
主菜:皇菇 | 昆布 | 夏瓜
夏瓜切成薄片,像三文治般一層一層包裹著裏面的薏米和桃膠,面層用了海葡萄和菊花作提香之用,食落非常清爽,十分適合夏天食用。
醬烤 | 菜花 | 千層土豆–椰菜花用了素菜用嘅叉燒醬調製,賣相有幾分似牛扒😆,
醬烤 | 菜花 | 千層土豆
千層土豆好酥脆,
醬烤 | 菜花 | 千層土豆
配埋酸忌廉醬和青瓜就更加美味。

清新小點:酸薑 | 蔬菜凍 -
清新小點:酸薑 | 蔬菜凍
酸薑配甘筍、櫻桃蘿蔔等食材,顏色配搭靚到似一幅畫,味道清新,為下一道主菜清一清味蕾。

主菜:燕麥 | 雪膠 | 瓜甫 – 同樣非常吸睛,
主菜:燕麥 | 雪膠 | 瓜甫
最底層是茶樹菇,上面順序放上絲瓜、雪膠和黃櫛瓜,然後注入燕麥奶泡,值得一提是最頂層的瓜網是用黃櫛瓜織成的,
主菜:燕麥 | 雪膠 | 瓜甫
又精緻又有心思👍

主食:素鮑 | 辣拌 | 稻庭冷麵 –
主食:素鮑 | 辣拌 | 稻庭冷麵
口感滑溜清涼,味道微辣。

甜品:芭樂 | 紫蘇 | 聖女果 - 芭樂即係番石榴,聖女果是車厘茄,用番石榴整成整湯圓咁,
甜品:芭樂 | 紫蘇 | 聖女果
入口即溶,伴埋紫蘇糖、紫蘇油、車厘茄,同埋樹葉形狀通窿嘅脆餅,
甜品:芭樂 | 紫蘇 | 聖女果
真係好療癒喔💕
桂花 | 雪燕–同樣係藝術品級嘅賣相,
甜品:桂花 | 雪燕
淡淡桂花清香,
甜品:桂花 | 雪燕
為這頓飯畫上了完美的句號。

柚子玄米氣泡茶,
柚子玄米氣泡茶
無酒精嘅香檳,
柚子玄米氣泡茶
令這次fine dining更有儀式感。🤭

餐廳食物和服務質素都很高,環境雅致,打破了我對Fine Dining 的印象,一向都以為Fine Dining 是西餐的專利,原來素食都可以咁精緻,中餐食材、西餐擺盤,加上服務員貼心嘅服務, 讓我大開眼戒,一次很好的用餐體驗🥰
2024-08-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2024-08-21 175 views
屋企人生日,今日想搞搞新意思💖上網搵咗好耐,終於揀咗間非常滿意嘅素菜高質Fine Dining💯餐廳環境好舒服,樓底好高,成餐飯都會聽住啲輕音樂去食嘅😚係每上一道菜,店員都好詳情講述係咩黎嘅😜今次我同屋企人揀咗食12道菜,我哋接近享受咗兩小時架!迎賓飲品✨酸木瓜、黃金梨餐前小食✨芒果、青檸、柚子、欖菜、螺絲卷開胃菜✨ 椰皇、淮山 & 白涼瓜、青涼瓜前菜✨松茸、豆腐 & 蒲燒、素卷、海藻湯品✨玉米、小米、哈密瓜主菜✨皇菇、昆布、夏瓜 & 醬烤、菜花、千層土豆清新小點✨酸薑、蔬菜凍主菜✨燕麥、雪膠、瓜甫主食✨素鮑魚、辣拌、稻庭冷麵甜品✨芭樂、紫蘇、聖女果 & 桂花、雪燕飲品✨柚子玄米氣泡茶每一道菜都好精緻,完完全全做到中西合璧😛壽星屋企人都好滿足,食得好開心❣️另外餐廳仲有設8道菜,大家都可以按返自己嘅需要😌店員仲話餐廳會兩個月左右轉一次Menu❤️今次我哋食嘅係夏季主題嘅食材,下次再去就會唔同架啦🤓
屋企人生日,今日想搞搞新意思💖

餐廳環境好舒服,樓底好高,成餐飯都會聽住啲輕音樂去食嘅😚
係每上一道菜,店員都好詳情講述係咩黎嘅😜
今次我同屋企人揀咗食12道菜,我哋接近享受咗兩小時架!

迎賓飲品✨酸木瓜、黃金梨

餐前小食✨芒果、青檸、柚子、欖菜、螺絲卷

開胃菜✨ 椰皇、淮山 & 白涼瓜、青涼瓜

前菜✨松茸、豆腐 & 蒲燒、素卷、海藻

湯品✨玉米、小米、哈密瓜

主菜✨皇菇、昆布、夏瓜 & 醬烤、菜花、千層土豆
清新小點✨酸薑、蔬菜凍
主菜✨燕麥、雪膠、瓜甫
主食✨素鮑魚、辣拌、稻庭冷麵

甜品✨芭樂、紫蘇、聖女果 & 桂花、雪燕

飲品✨柚子玄米氣泡茶

每一道菜都好精緻,完完全全做到中西合璧😛
壽星屋企人都好滿足,食得好開心❣️

另外餐廳仲有設8道菜,大家都可以按返自己嘅需要😌
店員仲話餐廳會兩個月左右轉一次Menu❤️
今次我哋食嘅係夏季主題嘅食材,下次再去就會唔同架啦🤓
2024-08-18 339 views
中環多高質野食就係人都知,不過如果想係香港呢邊搵高質素食有一間大家未必知,就係今日介紹嘅:圓 Yuan。呢間餐廳主打素食fine dinning,想將素食提升層次,由環境去到服務質素都相當高,仲係開放式廚房可以見到大廚們用心烹調,每道菜店員都會用心介紹。有12道菜、5道菜及3道菜供選擇,絕對值得一試! 🔅小食:合桃、茴香及腰果🔅合桃甜甜地,夠脆;茴香口感脆嫩,味道鮮甜;腰果灑滿海苔粉,又脆又濃 🔅山葵|萵苣|;野蕈|豆乾|脆盞|🔅店員介紹建議飲左呢杯酸木瓜x黃金梨飲品先,味道清新鮮甜;山葵|萵苣食落口感爽脆,略帶甘甜;野蕈|豆乾|脆盞係由粒粒豆乾及菇組成,再由脆盞包住,獨特鬆脆 🔅欖菜|銀絲卷🔅銀絲卷一蒸一炸,店員建議由個底開始食起,再點個欖菜慕絲醬食,個醬有濃濃欖菜味,質感香濃滑溜,食完一啖又想繼續食 🔅蒲燒|素卷|海藻🔅素卷配上素日本鰻魚汁,加上海藻、牛蒡及西米。口感軟稔,清新爽彈 🔅油醋|茴香|酸木瓜🔅主要由狗牙菜、冰菜及無花果整成。全部食材都非常新鮮,尤其係冰菜口感獨特,口感清脆帶有小小鹹味,配埋無花果及醋格外醒胃 🔅松茸|菊花浮萍🔅呢個湯真係非常、非常、非常鮮甜!係由野生雲南

🔅小食:合桃、茴香及腰果🔅

🔅山葵|萵苣|;野蕈|豆乾|脆盞|🔅

🔅欖菜|銀絲卷🔅

🔅蒲燒|素卷|海藻🔅

🔅油醋|茴香|酸木瓜🔅

🔅松茸|菊花浮萍🔅
呢個湯真係非常、非常、非常鮮甜!係由野生雲南松茸帶出濃濃嘅甜味,好啱鍾意飲菇湯嘅朋友。其次要讚嘅係個底用左豆腐襯托,而且係經師傅細心一刀刀一小小係個面切絲,刀功細膩,放落湯入面簡直係味覺及視覺衝擊

🔅燕麥|桃膠|角瓜🔅
燕麥加上特別調配嘅醬汁味道有點似燕麥加忌廉嘅味道,再加上桃膠一齊食成件事非常滑溜進補

🔅醬烤|菜花|千層土豆🔅
玫瑰花及芝麻汁混合而成,顏色鮮紅,灑上椰菜花扒上都幾靚及入味,夠創意;土豆亦炸得鬆脆

🔅粉蒸|野菜|陳村粉🔅
醬汁由狀元紅及辣椒混合而成,亦有薯仔、粟米及蓮藕作伴,配陳村粉食幾有嚼勁,食落帶有點點麻辣,都幾過癮

🔅桂花|雪燕🔅
由高海拔雪膠製成,桂花做底,質感細膩,帶有桂花嘅清新鮮甜,以呢個味道作結真係一流。店員仲話如果有需要可以寫字係隻碟都得架
2024-08-14
Lunch
2024-08-09 1132 views
太太喜歡Murray House 的紅绵,所以選了同系主厨的圓來慶祝結婚2000日。there are only 2 choices on the menu and 1 drink list. both are tasting menu, 8 courses and 12 courses. 太太食量小,原想太太可以試多些菜式,所以我兩個menu 都點了一客。怎料客服花大幅時間來解釋,對食12道菜的客人做成壓力,又或食8道菜的客人要等。(我想我理會的原因是厨師想安排兩人食的菜式同時上枱吧!那麼體貼?!但客人不想,又不介意啊。) 我們終選了兩份8道菜。我仍回饋一句。既然這樣為什麼菜單上不註明要求兩人以上客人,都要訂同一菜單?,一想比你賺多都唔得。我亦問了幾個問題:1,當客人單人先是否不能order?或者2,一班人一齊,是否全部都要同一菜單, 服務笑著回應話當然係。食物色香味都好,但有些不太合太太,她覺得有些味道怪怪,麵又太麻辣。雖然每道菜都有人來講解但是我已經沒有心情聽。最後,餐廳外剛好在回家的巴士,你下班車到達仍有15分鐘時間。 我們請服務員預先結帳但服務員又月15分鐘來不及上兩道甜品
雖然每道菜都有人來講解但是我已經沒有心情聽。
最後,餐廳外剛好在回家的巴士,你下班車到達仍有15分鐘時間。 我們請服務員預先結帳但服務員又月15分鐘來不及上兩道甜品。最後一道是太太事先要求纪念2000日的甜品
我最後用現金付帳,免得簽信用卡又延誤多一班車。
不計客人要就餐廳厨師的上菜原則及客服。單論食物雖然好,太太的意見是doesn't worth the Price.不會再來了。
2024-08-08
Celebration
Anniversary
我深深地信奉「不時不食」的哲學,這種選用當季新鮮食材來烹調料理的態度,總是能為人帶來美味的享受。在這個喧囂的城市中,名廚邵德龍師傅與LUBUDS Group攜手打造了全港首家新派現代素菜餐廳「圓」,以尊重大自然為出發點,在中菜傳統基礎上巧妙地運用時令蔬果,展現出一場展現華麗技藝、和諧精緻的素食盛宴。這裡的料理讓食材的原始風味引領您感受四季變幻之美,重新定義時尚健康的生活態度。🌱在「圓」這個綠意盎然的空間裡,您可以感受到大自然的馨香,品味到時令美味的精髓。這裡的每一道菜都是精心設計,將新鮮蔬果的營養和風味完美地展現出來。無論是春夏秋冬,每個季節都有獨特的風味和驚喜等待著您。讓我們一起走進「圓」,用味蕾感受大自然的恩賜,用心靈品味時令美味的奇妙。🍃「圓」是一家位於中環的餐廳,最近榮獲了"Top 100 Tables 2024"的殊榮。這裡簡約現代的設計風格,提供寧靜舒適的用餐環境,客人可以近距離觀賞廚師們的烹飪過程。餐廳內設有三間包廂,可容納4至8位賓客。🍽️我品嚐12道菜的菜單時,還搭配了無酒精飲料,作為一位喜歡喝香檳的人,我發現這款無酒精飲料與素菜絕配。儘管它是零酒精的,但口感卻與香檳相

我品嚐12道菜的菜單時,還搭配了無酒精飲料,作為一位喜歡喝香檳的人,我發現這款無酒精飲料與素菜絕配。儘管它是零酒精的,但口感卻與香檳相似,每一口都帶有清新的果香。這樣的搭配讓我的用餐體驗更加豐富,讓我感受到了美好的享受。🥂

☘️全新春季嚐味餐單:

迎賓飲品 - 清新五素
清爽怡人的迎賓飲品,對腸胃身體好。

餐前小食 - 欖菜和螺絲卷
醬汁為上海八寶辣醬為靈感,素菜料配合醬汁再放入脆筒之中,甜甜辣辣非常開胃。

開胃菜 - 梅菜和茄子
帶有微微的酸味和香氣,讓人胃口大開。

前菜 - 白蘆筍搭配蔬菜凍
清爽爽口,帶有淡淡的蔬菜香氣,讓人感覺清新怡人。

湯品 - 明前春筍皇菇湯
濃郁的湯汁中帶有筍和菇的鮮甜味,暖胃又開胃。

主菜 - 麻婆豆腐
麻辣鮮香,豆腐入味,帶有濃厚的辣椒和花椒香氣。
陳醋雲吞
香脆外皮包着素餡,酸酸甜甜醬汁

清新小點 -川貝檸檬湘蓮
清新怡人的口感,帶有淡淡的檸檬香氣,讓人感覺清爽愉悅。

⭐️主菜 - 姬松茸小黃白雅枝竹
這道菜結合了中西時令食材和烹飪技巧,展現出獨特的風味和口感。首先,將小黃白的最嫩芯部和姬松茸以蒸煮方式處理,使它們完全軟化並保留最佳的口感。接著,將雅枝竹進行煎炸,增添香脆的口感和獨特的風味。
這道菜的亮點在於高湯的製作,使用小黃白和姬松茸燉煮兩個小時,讓湯汁濃郁鮮甜,為整道菜提供豐富的滋味。同時,風乾小黃白菜葉和自家製鍋巴的加入,不僅增加了口感的層次,也為菜品帶來更多的驚喜和豐富的口感。
整道菜色澤誘人,口感豐富多樣,嫩滑的蔬菜與香脆的雅枝竹形成鮮明對比,讓人一試難忘。這道菜結合了精湛的烹飪技巧和創意構思,展現出獨特的美味和風味,絕對是一道值得品嚐的佳餚。

主食 - 醬油野菌年糕
香氣四溢的野菌搭配Q彈的年糕,帶來濃厚的醬油香味。

甜品 - 松露。多士。豆腐
演繹方式是採用法式多士煮法,配上黑松露糖漿黑松露片,再配合自家製豆腐雪糕,濃郁黃豆味,吃得又健康

茉莉。雪膠。桃茶
溫潤,養生,清甜。

柚子有氣茶
清新怡人的柚子茶搭配氣泡水,帶來清爽的甜味,絕佳的結尾。

這份春季嚐味餐單,讓我重新認識了食物的魔力,每一口都是對生活的感悟,每一道都是對美好的期許。讓我們一起享受這場美食之旅吧!💖✨
2024-05-20
2024-05-19 1162 views
菜式絕對令人有驚喜。第一次喺香港食到咁有創意嘅素食餐廳。食物質素高、食物配搭組合有創意、造型有心思,整個用餐過程令人非常享受。平時嘅素食,俾人感覺好油膩或者會用好多醃製嘅仿肉類製作,例如齋叉燒、齋鰻魚、齋滷味等等。係呢間餐廳你只會食到食物嘅原味。新鮮嘅食材加上廚師對不同食物味道嘅組合及烹調手法,非常能夠帶出食物嘅鮮味。如果你想試一餐真正嘅素食,絕對值得用呢個價錢去嘗試,餐廳成功地重新定義「素食」👍
芒果有子脆卷
芒果有子脆卷
欖菜螺絲卷
松茸菊花浮萍
2024-04-12 941 views
自己比較少食素,但係圓真係令我有驚喜!從餐前提供嘅小食,腰果同合桃已經知道佢哋好認真,我同朋友叫咗12道菜嘅menu,每一道都好精緻,好似食緊法國菜,只係材料全素加上中式嘅調味。不得不讃就係每道菜嘅擺碟,非常悅目!雖然係素,我哋食到第8,9道菜已經好飽!不過當然可以試晒咁多道菜是最好!另外都需要讃賞吓圓嘅staff,佢哋個個都好nice同professional,有時食fine dinning 會令人有拘謹嘅感覺,但係佢地每個人都好親切。👍👍👍環境都非常好,高樓底,坐得非常舒服。(唔知道是否LUBUDS 旗下原因,我發現佢哋大部分我去過嘅餐廳啲staff都係非常有禮貌同親切,非常難得!)我自己比較少寫食評,但係今次真係誠意推介!
我自己比較少寫食評,但係今次真係誠意推介!

2024-03-16 713 views
非常喜出望外的全素菜fine dining,試了12道菜的tasting menu,起初還有少少擔心素菜能有什麼花樣,點知真係每道菜也有驚喜!每一道菜也看出廚師的用心,絕對刺激味蕾!所有前菜及桃膠西洋菜湯尤其出色!希望如此高質素菜餐廳在港有生存空間!大推👍🏻👍🏻👍🏻 😋😋😋
2024-03-12
  • 欖菜|螺絲卷
Vegan Night , 5 - COURSE TASTING MENU🥬本身我都幾鍾意食素,近呢幾個月中環開左間新派素食餐廳,即刻bookmark 😆好食~呢類型嘅素食餐廳在香港真係唔多,我個人覺得值得一試!👍🏻五道菜已經好飽,餐前嘅三小碟小食勁好食,仲有得refill👍🏻雖然是素食,但每一道菜都幾得意,味道不錯~諗住都係生日甜品寫個名咋,點知出嚟嘅時候有音樂盒,仲鋪滿咗新鮮生果,仲要唔求其😂我以為生果是裝飾,呢個好驚喜,而且我冇諗過甜品碟上會畫公仔,好細心,好靚,朋友都開心🙏

呢類型嘅素食餐廳在香港真係唔多,我個人覺得值得一試!👍🏻

2024-01-12
Celebration
Birthday
生日老公帶我食素, 圓是一個知名的素菜餐廳 ,提供各種精緻的素食,同事以專業的服務和菜單介紹。 Fusion既煮法令我眼開大開, 最特別既係咸豆漿份子料理化浮萍松茸湯,係師傅展示刀功既菜式, 令人賞心悅目
浮萍松茸湯,係師傅展示刀功既菜式, 令人賞心悅目
香港終於有素食Fine Dining,識飲識食的你一定要去試下。這間餐廳主打新派混合素菜,由環境、服務到食物都追求極致,整個用餐體驗都一流。你可以在開放式廚房睇到大廚們用心擺盤,每道菜服務生也會詳細介紹。除了12道菜和5道菜套餐,平日也供應三道菜午餐,save低約朋友去食啦。餐廳位於中環荷李活道,即是大館對面,可以搭電梯到過去大館條天橋,再落地下就見到,不用行樓梯上途路。因為吃新派中菜,所以裝修也是中式路線,感覺高級又優雅。坐低就有三款小食,甜甜地的合桃、茴香和腰果,菜與菜之間等食時有野咬下。今天吃的是12道菜套餐,可以一次過試晒全部美食。清新五青汁用苦瓜、西芹、青瓜、羽衣甘藍和青蘋果新鮮打,飲落好健康的感覺。擺盤好玩有趣的是麻婆脆筒,少少麻辣香又脆脆地咁。一蒸一炸的銀絲卷都很美味,一個鬆軟富麵香,另一個外脆內軟。欖菜醬是慕絲質地,口感非常幼滑有空氣感,很特別。炸米紙上有柚子肉、西米和藜麥,一啖香脆又有點清新。賣相漂亮的淺漬蔬菜有兩種蘿蔔和萵苣等,旁邊白色粒粒竟是藤椒,麻而不辣刺激好味。意想不到的豆漿油條,碟底有自家製豆腐、鹹鹹地的豆漿,油條切成薄薄一片,比脆更脆。還有豆漿泡泡增加趣味

因為吃新派中菜,所以裝修也是中式路線,感覺高級又優雅。
今天吃的是12道菜套餐,可以一次過試晒全部美食。
炸米紙上有柚子肉、西米和藜麥,一啖香脆又有點清新。
意想不到的豆漿油條,碟底有自家製豆腐、鹹鹹地的豆漿,油條切成薄薄一片,比脆更脆。還有豆漿泡泡增加趣味。
白色那塊是蛋白炸柚皮,茨實原來是軟軟糯糯的口感,配酸酸甜甜的冰梅汁吃。
用西式做法的西洋菜湯,入面還有桃膠和中式湯料,跟平常吃的中式西洋菜湯不同,入口幼滑非常好味。配一片酸奶餅乾有點新奇,但邊吃餅邊喝湯又會撞出另一個味道。
吃了差不多兩個鐘終於食到主菜,中間黃色的是苗族酸湯醬,用來點蔬菜食,它的味道是有點像冬陰公但更偏酸的方向,好像吃super lemon檸檬糖。紅色薄片西瓜熟成後捲著青瓜條增加口感,黃色麵條原來用番紅花做,實在好玩。
另一道較濃味主菜來之並,先上配餐飲品,是柚子有氣茶,帶果香和淡淡玄米茶的調子。
成個餐牌最濃味的一道菜,一口白蘑菇、百靈菇和大啡菇各有不同做法,大啡菇釀了很多餡料再加芝士焗,調味還加了腐乳香氣十足。百靈菇就用了羅望子醬,其他我就不記得了。
清味蕾用的寒天凍,入面有西柚和橘子肉,還有些dill和鮮茴香,口味就有點古怪。
另一道主菜,像彩虹一般,堆得很密的法式經明典普羅旺斯燉菜,豆腐則類似琵琶豆腐的做法,共有三層,最底是脆的,中間綿密,最上面則是雪燕,配一個辣蕃茄醬食。
類似上海菜黃鱔燉飯的做法,不過是栗子加五穀飲,再加幾粒脆米一齊食。
甜品九宮格來之並先上一張筆記,可以對照著吃,九粒有中式西式甜品和水果,味道由淡到濃,要順著次序吃,感覺好吃又好玩。
最後來一碗滋潤甜湯收尾。

香港難得的高級中菜體驗,完全沒有假用,反而吃到一些平時少吃的特色蔬菜,值得安排去試下呢。
2024-01-06