2023-05-21 754 views
今晚經過,見到店外有人排隊,原來店鋪做緊半價壽司優惠、重點是今天假日也不例外🤔、便去試吓!真係有多款壽司🍣$12(兩件)、有些$14(兩件)、有我最愛的三文魚😁、其餘款價錢也不貴,也有很多選擇,上水區日式店來說價錢很親民,會再次光顧呢😋
上水區日式店來說價錢很親民,會再次光顧呢😋

2023-05-21
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 三文魚壽司、芝士大蝦反卷、鹽燒牛舌
2022-10-21 1520 views
叫左個素菜鍋啲菜完全洗唔乾淨有好多泥😣粟米有幾粒係啡色啲飯又乾又硬跟住換咗個新重新整過啲泥少咗但都仲係有完全唔想再嚟食不過餐廳環境都算乾淨但係見啲嘢食咁已經減晒分😣
叫左個素菜鍋
完全唔想再嚟食
不過餐廳環境都算乾淨
但係見啲嘢食咁已經減晒分😣
2022-10-04 1247 views
路經呢間日式餐廳門面幾日系,有飯又有麵幾多選擇咁,於是同屋企人一齊試下,餐廳內貼滿好多日式海報,仲有木製魚燈,一邊食野一邊聽住日文歌,都幾有日式feel😊日式叉燒拉麵$58三大塊厚叉燒,偏瘦唔肥膩,溏心蛋普普通通,麵量好多,男仔都夠飽。鱈場蟹棒拉麵$55 蟹棒有四條,仲有溏心蛋、嗚門卷、昆布同粟米,豬骨湯底同上,麵質同上,都係比較粗身,餸同麵量麵比較多。味道整體不過不失,論份量都幾抵食。以上午餐送沙律及小食小食隨機係中華沙律/辣味螺肉由於叫左三個餐,隨機有齊兩款小食味道:3/5環境:3.5/5客服:3/5

日式叉燒拉麵$58

鱈場蟹棒拉麵$55

以上午餐送沙律及小食
小食隨機係中華沙律/辣味螺肉
由於叫左三個餐,隨機有齊兩款小食

味道:3/5
環境:3.5/5
客服:3/5
2022-08-27 952 views
122023082022,我今日想食日本野,剛好在上水附近有,咁試一試佢先。剛好店內人流未算好多,我就選擇左一個近窗口既卡位坐,坐位都舒適唯獨覺得有點暗。好快我點左個角切魚生飯定食,大約六十幾蚊。上餐時間都幾快,見到魚生飯都足料,有三文魚,吞拿魚,貝類等等,味道都幾鮮甜同新鮮而且飯既份量也好多,之後再有前菜既炸雞,炸雞味道都ok,最值得加分係即炸至於蒸蛋雖然好滑,但面頭既日式魚片就好乾好硬,理論上蒸野應該不會乾,呢點有點令人驚訝不已呢!
剛好店內人流未算好多,我就選擇左一個近窗口既卡位坐,坐位都舒適唯獨覺得有點暗。好快我點左個角切魚生飯定食,大約六十幾蚊。上餐時間都幾快,見到魚生飯都足料,有三文魚,吞拿魚,貝類等等,味道都幾鮮甜同新鮮而且飯既份量也好多,之後再有前菜既炸雞炸雞味道都ok,最值得加分係即炸
角切魚生飯

炸雞

蒸蛋
2022-06-02 1237 views
落大雨叫外賣,辛苦速遞員哥哥🙏🏼🙏🏼第一次食這間店,叫咗👇🏽丸和特盛丼定食$180一見到盒刺身,就已經好豐富😁今日豪食,這個價錢有這質素真的唔錯👍🏻飯食得出是日本米😎另外用個膠盒放咗兩塊紫菜,可以自製飯團😆件件剌身都切得好厚,好有口感,大滿足☺️灸燒挪威三文魚蟹子丼定食$96這盒灸燒三文魚都好香好足料,鋪咗好多蟹子撈飯😋兩個定食都附送蟹籽沙律及小食(螺肉)首次試的店好有好感,會回購👏👏
落大雨叫外賣,辛苦速遞員哥哥🙏🏼🙏🏼
第一次食這間店,叫咗👇🏽

丸和特盛丼定食$180

灸燒挪威三文魚蟹子丼定食$96
這盒灸燒三文魚都好香好足料,鋪咗好多蟹子撈飯😋
兩個定食都附送蟹籽沙律及小食(螺肉)
首次試的店好有好感,會回購👏👏
2022-05-13
Delivery
Type of Meal
Dinner
  • 丸和特盛丼定食
2022-05-06 1139 views
第一次試呢間小店。。拉麵及各款小食都好好味~晚餐唔趕時間,可以慢慢食,慢慢享受。。因為見出餐時間會有點耐,始終好多都即時整😀不過仍然推介~野食好味,店員都有禮👍🏻👍🏻.田園三盛好味度:⭐️⭐️⭐️⭐️燒翠玉瓜x2 , 燒茄子x2, 炸紫薯波波.三味魚干盛好味度:⭐️⭐️⭐️⭐️邊閒聊邊吃。。真的好悠閒😊最愛的雞泡魚干😍👍🏻另外都一嘗七味魚翅干, 白飯魚干~ 魚翅干雖然有點咬口,但好香~反而白飯魚干跟圖片都有d 出入,但都好特別😋👍🏻.汁煮豬軟骨拉麵好味度:⭐️⭐️⭐️⭐️湯底跟麵都好出色!!而且豬軟骨味道都恰到好處😋😋其實都值5⭐️👍🏻👍🏻👍🏻😋.而且餐廳入面的佈置都好花心思👍🏻👍🏻
第一次試呢間小店。。拉麵及各款小食都好好味~
晚餐唔趕時間,可以慢慢食,慢慢享受。。
因為見出餐時間會有點耐,始終好多都即時整😀
不過仍然推介~野食好味,店員都有禮👍🏻👍🏻
燒翠玉瓜x2 , 燒茄子x2, 炸紫薯波波

好味度:⭐️⭐️⭐️⭐️
邊閒聊邊吃。。真的好悠閒😊
最愛的雞泡魚干😍👍🏻
另外都一嘗七味魚翅干, 白飯魚干~

湯底跟麵都好出色!!而且豬軟骨味道都恰到好處😋😋
其實都值5⭐️👍🏻👍🏻👍🏻😋

而且餐廳入面的佈置都好花心思👍🏻👍🏻
汁煮豬軟骨拉麵
🍔食物質素:👍🏻👍🏻👍🏻💵價錢性價:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻   📸打卡指數: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻     🪑環境衛生:   👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻   🤵🏻店員服務:  👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻極尚五盛丼  ( $78 )個丼飯有三文魚,甜蝦,帶子,赤貝,蟹籽 刺身,送蒸蛋 同炸雞塊, 夾埋都係$90到,質素係好普通,類似外賣店刺身,但就係幾多野食,街坊日本野係差唔多,真係飽肚又抵食。個兩塊炸雞塊,fai覺得幾好食,蒸蛋份量幾多, 口感好滑溜,帶子幾新鮮,係細塊左啲,無諗過赤貝係最好食。丸和挪威三文魚特盛定食  ( $108 )定食有三文魚刺身2件, 三文魚加州卷2件, 三文魚壽司2件, 醬燒三文魚壽司2件, 花之戀2件送左個細烏冬, 同小食螺片。三文魚都係普通質素,類似外賣店刺身,不過花之戀依種配合,基本上普通三文魚都可以變得好食。加左個烏冬加分,食埋烏冬先飽肚。
🍔食物質素:👍🏻👍🏻👍🏻
💵價錢性價:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
📸打卡指數: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
🪑環境衛生:   👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
🤵🏻店員服務:  👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

極尚五盛丼  ( $78 )
極尚五盛丼
個丼飯有三文魚,甜蝦,帶子,赤貝,蟹籽 刺身
送蒸蛋 同炸雞塊, 夾埋都係$90到,
質素係好普通,類似外賣店刺身
但就係幾多野食,街坊日本野係差唔多,
真係飽肚又抵食。
個兩塊炸雞塊,fai覺得幾好食,
蒸蛋份量幾多, 口感好滑溜,
帶子幾新鮮,係細塊左啲,
無諗過赤貝係最好食。

丸和挪威三文魚特盛定食  ( $108 )
丸和挪威三文魚特盛定食
定食有三文魚刺身2件, 三文魚加州卷2件,
三文魚壽司2件, 醬燒三文魚壽司2件, 花之戀2件
送左個細烏冬, 同小食螺片。
三文魚都係普通質素,類似外賣店刺身
不過花之戀依種配合,
基本上普通三文魚都可以變得好食。
加左個烏冬加分,食埋烏冬先飽肚。
2022-04-15
$100 (Lunch)
極尚五盛丼
丸和挪威三文魚特盛定食
2021-12-15 1111 views
叫左一個911.丸和挪威三文魚特盛定食&918.吉列豬扒咖哩飯定食原諒我食左幾啖先影相頭盤都冇影到頭盤係三文魚湯 凍嘅 太多油 叫佢整熱啲先再上個比較暖嘅 再嚟係味負螺肉 兩三粒都預左 但實在太軟身再上左個烏冬 一樣係唔熱🙄🙄🙄🙄🙄一般般啦三文魚特盛定食就普普總之加埋唔值$108豬扒飯又係 啲飯凍嘅 係個吉列豬扒熱熱地救左碗飯服務:叫嘢食舉左5分鐘都冇人嚟 熱茶又係我見到人地有我先問係咪有茶..
原諒我食左幾啖先影相
頭盤都冇影到
頭盤係三文魚湯 凍嘅 太多油 叫佢整熱啲先再上個比較暖嘅
再嚟係味負螺肉 兩三粒都預左 但實在太軟身
再上左個烏冬 一樣係唔熱🙄🙄🙄🙄🙄一般般啦
三文魚特盛定食就普普總之加埋唔值$108
豬扒飯又係 啲飯凍嘅 係個吉列豬扒熱熱地救左碗飯
2021-10-28 968 views
依個日本野都幾抵食 平時都係放lunch 時去食 佢既lunch set 有小食 有蒸蛋 又有丼飯 $100 內有找 都幾平 有時外賣拎走再有優惠😋😋😋但刺身有時會唔夠新鮮 🤭🤭不如就好抵食既
依個日本野都幾抵食
有時外賣拎走再有優惠😋😋😋
刺身有時會唔夠新鮮 🤭🤭不如就好抵食既
2021-09-28 971 views
今日放假,訓醒出黎食午餐,搵到呢間日式小店餐牌選擇也很多,價錢也不貴,好似幾吸引就試下佢三文魚 粒粒蟹籽丼定食配蒸蛋炸雞 每份套餐都跟湯同或小食 呢定丼飯就包炸雞同湯和茶碗蒸無骨炸雞2件,炸到好脆口,咬開肉嫩多汁,好食濃香麵豉湯 入面有豆腐粒 小食係辣螺肉粒之後就到個三文魚 厚切4件,件件1CM厚,又肥美又夠魚油,好鮮味,肉質好嫩再堆大量蟹籽粒同青瓜粒拌飯食,口感脆卜卜又鮮味蒸蛋份量好大碗 口感好滑溜七味燒豬頸肉芝士咖哩撈烏冬定食七味粉醃豬頸肉燒香, 日式咖哩汁拌烏冬日本烏冬彈牙煙韌,加埋濃郁既咖哩汁,味道唔錯,豬頸肉仲有芝士拌埋食煎得香口惹味,好食 地址: 上水馬會道170號地舖消費$150
今日放假,訓醒出黎食午餐,搵到呢間日式小店
餐牌選擇也很多,價錢也不貴,好似幾吸引就試下佢

三文魚 粒粒蟹籽丼定食配蒸蛋炸雞
每份套餐都跟湯同或小食 呢定丼飯就包炸雞同湯和茶碗蒸
無骨炸雞2件,炸到好脆口,咬開肉嫩多汁,好食
濃香麵豉湯 入面有豆腐粒 小食係辣螺肉粒
再堆大量蟹籽粒同青瓜粒拌飯食,口感脆卜卜又鮮味
蒸蛋份量好大碗 口感好滑溜
七味燒豬頸肉芝士咖哩撈烏冬定食
七味粉醃豬頸肉燒香, 日式咖哩汁拌烏冬
煎得香口惹味,好食
地址: 上水馬會道170號地舖
消費$150
2021-08-23 886 views
夜晚9點去食,刺身,壽司一般,燒物更加唔掂,好似用汽炸鍋咁一面乾,一面油.... 花之戀D魚子定蟹子 乾到一個點。。冇咩醬飯又實刺身壽司同爭鮮差不多,服務員基本禮貌係有,但冇服務質素可言一口牛 好咸 又乾。 牛碎上咁既樣 衰過食放題。。。唯一可以讚係熱茶夠熱。茶可解油解咸。。只能講呢個價錢。。。太多要求又唔合適但你做到咁就預左比人講原諒我抱怨,但如果你想改善就要努力 否則下次唔黎食。環境坐係okay 但冷氣凍正D
夜晚9點去食,刺身壽司一般,燒物更加唔掂,好似用汽炸鍋咁一面乾,一面油....

花之戀D魚子定蟹子 乾到一個點。。冇咩醬飯又實

刺身壽司同爭鮮差不多,服務員基本禮貌係有,但冇服務質素可言

一口牛 好咸 又乾。 牛碎上咁既樣

衰過食放題。。。

唯一可以讚係熱茶夠熱。茶可解油解咸。。

只能講呢個價錢。。。太多要求又唔合適
但你做到咁就預左比人講

原諒我抱怨,但如果你想改善就要努力 否則下次唔黎食。

環境坐係okay 但冷氣凍正D
2021-08-23
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$100 (Last Night Supper)
2021-05-31 1428 views
店舖外形非常吸引,食物種類都多可惜刺生實在唔新鮮,大失所望😭不過相當喜歡佢既熱食肥牛煲🤗過程服務欠奉🤐🤐🤐侍應竟然要求進食中既食客幫手擺返啲清潔左既餐具😧(話哂都食緊野,過多陣先夜得唔得)不過冇收服務費,我冇野講🤐🤐🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸1️⃣八色刺生拼盤 $238😗擺得幾靚,忍唔住先食個海膽先哎⋯一陣腥味,食落好哽喉⋯食完一啖唔想食了😷其他食材👇🏻✅三文魚:尚算滑溜✅帶子:夠鮮夠滑夠清甜✅珍寶赤海蝦:呢個要比讚既,真心肥美✅劍魚腩:夠厚!可以再肥美啲💭八爪魚:咸到一口都係海水味😧💭吞拿魚:不過不失啦💭油甘魚:好多筋,肉質鬆散左啲🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸2️⃣幸福牛肉鍋 $78😋呢個要讚,牛肉非常肥美,成煲都係肥牛味!而且肥牛份量拍得住啲雜菜,係一個色香味俱全既熱食,性價比尚算合理,值得推介👍🏻🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸
店舖外形非常吸引,食物種類都多
可惜刺生實在唔新鮮,大失所望😭
不過相當喜歡佢既熱食肥牛煲🤗
過程服務欠奉🤐🤐🤐
侍應竟然要求進食中既食客
幫手擺返啲清潔左既餐具😧
(話哂都食緊野,過多陣先夜得唔得)
不過冇收服務費,我冇野講🤐🤐
1️⃣八色刺生拼盤 $238

😗擺得幾靚,忍唔住先食個海膽先
哎⋯一陣腥味,食落好哽喉⋯食完一啖唔想食了😷
其他食材👇🏻
✅三文魚:尚算滑溜
✅帶子:夠鮮夠滑夠清甜
✅珍寶赤海蝦:呢個要比讚既,真心肥美
✅劍魚腩:夠厚!可以再肥美啲
💭八爪魚:咸到一口都係海水味😧
💭吞拿魚:不過不失啦
💭油甘魚:好多筋,肉質鬆散左啲
2️⃣幸福牛肉鍋 $78

😋呢個要讚,牛肉非常肥美,成煲都係肥牛味!
而且肥牛份量拍得住啲雜菜,係一個色香味俱全既熱食,
性價比尚算合理,值得推介👍🏻
🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸

今日朋友生日 專程去上水搵佢 心唸上水應該冇咩好食 行行下見到有間野出左半價壽司 朋友話之前食過呢間都OK既 咪試下囉 一入到去,侍應立即送上2杯熱茶,環境方面都幾舒服 岩曬同朋友傾計呢度係自己寫紙落單 有d唔慣 不過侍應既禮貌都好好 值得一讚! 唔講咁多,入正題先! 魚生夠新鮮夠涷 搭配飯微暖既溫度 好好味 炸物都係新鮮炸起 食落重熱辣辣海膽強烈推薦 入口甘甜 絕對絕對冇苦味 一流!唯一美中不足係 赤貝細隻左小小 如果大隻d就重好正!半價都俾到平時一貫既水準 值得一讚$18既加州手卷 賣相不錯赤蝦刺身 手板咁大隻 重要用冰底上抵讚 蝦肉夠爽夠涷冇猩味.登登登登! 全餐最好味既牡丹蝦呢度$48 2件 重要整埋做壽司 蝦頭炸過食落十分香脆 好似食緊卡樂b蝦條咁而牡丹蝦肉質口感唔洗講啦 總之係王者啦!總括黎講 呢度上菜速度比一般壽司店慢小小可能因為半價壽司多人食 所以慢左小小啦但整體食物質素幾好而家重有半價壽司限定優惠性價比超高!
今日朋友生日 專程去上水搵佢 心唸上水應該冇咩好食
行行下見到有間野出左半價壽司 朋友話之前食過呢間都OK既
 咪試下囉

魚生夠新鮮夠涷 搭配飯微暖既溫度 好好味
 炸物都係新鮮炸起 食落重熱辣辣
海膽強烈推薦 入口甘甜 絕對絕對冇苦味 一流!
唯一美中不足係 赤貝細隻左小小 如果大隻d就重好正!
半價都俾到平時一貫既水準 值得一讚

$18既加州手卷 賣相不錯

赤蝦刺身 手板咁大隻 重要用冰底上
抵讚 蝦肉夠爽夠涷冇猩味.
登登登登! 全餐最好味既牡丹蝦

但整體食物質素幾好而家重有半價壽司限定優惠
性價比超高!
2021-04-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Celebration
Birthday
  • 牡丹蝦 油甘魚 海膽 吞拿魚 吉列炸蝦
第一次同屋企人一起到丸和堂食,因為老公想食拉麵,上水的確少之有少。入內第一眼見到一張勁污槽既HIGH CHAIR,(心諗唔係得呢張啩)我湊住個細路……入到去等左5分鐘都無人俾餐牌,三個侍應不論男女都黑口黑面。後嚟問佢攞餐牌,先講要自己寫菜號,好快手都有3 杯熱茶到。落左單後,講明唔要門口張HIGH CHAIR,最後都係俾返門口嗰張,仲要唔抹俾我……我當然無用,事關實在污槽到大人都唔會坐。好離譜!食物都好快上齊,仲未開始食,服務員又過嚟叫要埋單先,原來3:45PM已準備落場所以要先埋單,音樂關了,燈都較暗左……總結食物唔差,價錢尚可,服務欠佳,地方環境與大排檔一樣,不能要求有正常餐廳應有既衛生

2021-04-11
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
  • 豬軟骨拉麵
2020-06-16 3821 views
我喜歡吃日本便當,一格格分開不同食物,每樣都有啲,適合眼闊肚窄又咩都想試的我除了便當,我們還叫了其他小食和壽司和風三色冷盤(味付帆立貝裙邊、味付螺肉、芥辣八爪魚刺身漬) – 配紫菜飯團 $52 3款冷盤小食都很新鮮,芥辣八爪魚刺身漬的芥末份量適中,辣得過癮,配上紫菜飯團可以自己包起來吃,有趣的食法,可惜只有2塊紫菜不夠分,如果有多幾塊紫菜就好了黃金香芒挪威三文魚加州卷 $68/6件蟹子毫不吝嗇一大勺灑在中間,芒果香甜,三文魚大大塊,一口咬下是非常香甜滿足的組合汁燒金菇肥牛卷 $48/4件金菇肥牛卷切開一半方便客人進食,很細心,肥牛有濃厚牛肉味,配上惹味的醬汁,適合送飯的味道日本釀梅酒 $48梅酒內配有2粒梅,味道就是普通的Choya梅酒,沒什麼特別,以這間店來說,這杯梅酒價錢稍貴了點三文魚味噌湯 $15味噌湯沒什麼三文魚味,有少量三文魚肉在碗底,這個不推薦鹿兒島便當 $98輪到今次晚餐重點 – 日式便當,裡面包括:日式汁煮豬軟骨:豬肉和軟骨都炆得軟腍入味,好吃日式炸嫩雞:炸雞脆漿很薄,炸得外脆內軟,入面的雞肉仍保持鮮嫩刺身3款(三文魚2件、帶子2件、甜蝦1件):3款刺身都很新鮮咖哩飯:

除了便當,我們還叫了其他小食和壽司

黃金香芒挪威三文魚加州卷 $68/6件

汁燒金菇肥牛卷 $48/4件
金菇肥牛卷切開一半方便客人進食,很細心
,肥牛有濃厚牛肉味,配上惹味的醬汁,適合送飯的味道

日本釀梅酒 $48

三文魚味噌湯 $15
味噌湯沒什麼三文魚味,有少量三文魚肉在碗底,這個不推薦

鹿兒島便當 $98
輪到今次晚餐重點 – 日式便當,裡面包括:
日式汁煮豬軟骨:豬肉和軟骨都炆得軟腍入味,好吃

咖哩飯:一開始我說不夠咖哩汁,侍應很熱心另外拿一碗咖哩汁給我們
味付螺肉:味道如上不重覆

埋單$330,我們2人吃了很多款式,味道不錯食材新鮮,下次還會再來