2020-10-26 1472 views
食炸雞食上癮,又再ENCORE下先至得😜今次黎到梨滿園,呢到有好多唔同任食PACKAGE套餐可以揀,食得更加盡興😎有90分鐘任食炸雞套餐(晚市$128)、120分鐘任食韓國壽司、拉絲芝士紫菜卷蛋、韓式拉絲芝士雞套餐(晚市$138),而呢個套餐做緊飲品買一送一,嗌左蜂蜜柚子茶($14)、蜂蜜生薑茶($14)蘿蔔湯:蘿蔔片夠薄同清甜,清清地幾好飲😄韓式拉絲芝士雞:熱辣辣鐵板上,芝士半溶狀態,而且極多芝士,呢到D芝士味都幾香濃但又唔會好膩,芝士迷實勁中意😍提埋你最好趁熱食,咁就容易將D芝士捲住雞件黎食,非常滋味🤤炸雞:有5款口味選擇,分別為薑蔥味、甜辣味、芝士味、蜜糖味、秘製醬油味。呢到D炸雞新鮮炸起夠晒熱,外層上粉唔會好厚,食落外層香脆內層肉質好JUICY😋呢到甜辣味炸雞雖然上左醬,但又唔會個外皮淋晒咁,口感唔錯又好味👍🏻而秘製醬油味炸雞有D似茶記豉油雞扒咁,風味都幾特別😋另外仲有碟醃蘿蔔粒食下,酸酸地清下油膩感😍韓國壽司:飯粒黏度適中,裡面餡料豐富,食落味道唔錯,中意嘅話仲可以點豉油同WASABI食😄先黎張合照😍拉絲芝士紫菜卷蛋:又一邪惡系列😆真係一夾起就拉晒絲,好有韌度可以拉絲拉到好長

蘿蔔湯
蘿蔔湯:蘿蔔片夠薄同清甜,清清地幾好飲😄

炸雞
甜辣味炸雞
秘製醬油味炸雞
炸雞:有5款口味選擇,分別為薑蔥味甜辣味芝士味蜜糖味秘製醬油味。呢到D炸雞新鮮炸起夠晒熱,外層上粉唔會好厚,食落外層香脆內層肉質好JUICY😋呢到甜辣味炸雞雖然上左醬,但又唔會個外皮淋晒咁,口感唔錯又好味👍🏻而秘製醬油味炸雞有D似茶記豉油雞扒咁,風味都幾特別😋另外仲有碟醃蘿蔔粒食下,酸酸地清下油膩感😍

先黎張合照😍

拉絲芝士紫菜卷蛋
拉絲芝士紫菜卷蛋:又一邪惡系列😆真係一夾起就拉晒絲,好有韌度可以拉絲拉到好長都唔斷,但食嘅時候又唔會好難咬開😁卷蛋上面加左茄汁同芥末醬,而喺蛋卷裡面加入左D紫菜,配合埋一齊味道都幾夾👍🏻

蜂蜜柚子茶、蜂蜜生薑茶
蜂蜜柚子茶、蜂蜜生薑茶:呢到D飲品價錢本身唔算貴,而家食套餐仲可以有買一送一,抵上加抵👍🏻2杯味道幾滋潤,其中一杯有生薑粒,少少薑辛味幾正😋

呢到有提供膠手套,咁就唔怕食到成手油啦😉

環境都尚算寬敞,坐得都幾舒服👍🏻

雖然叫做任食,但唔會將價就貨,食物味道好,份量足,食完超滿足,非常抵食🥰基本上食晒第一轉都已經飽飽😎就算大胃王都唔駛驚,任食追加包你食到飽肚😆遲D再黎試埋佢D韓燒先至得😋

補MENU
2020-10-21
蘿蔔湯
炸雞
甜辣味炸雞
秘製醬油味炸雞
蜂蜜柚子茶、蜂蜜生薑茶
2020-07-18 4616 views
梨滿園韓國料理旺角通菜街1A-1L號威達商業大廈Deli2 1樓今日難得出左黎旺角shopping, 當然係食埋晚飯先返去啦,突然好想食韓式嘢,之前年年都一定會過韓國食好嘢,但而家疫情咁嚴重無計啦,唯有係香港食最後係openrice揀左呢間餐廳,係正女人街非常方便,而且坐得好舒服,裝修格局都好韓國feel, 岩晒約班fd黎開餐任食炸雞,好吸引,一定要試試啦跟足韓國餐廳嘅傳統, 食正餐前當然要食啲kimchi先啦呢兩款都係特式既韓國街頭小食,食完之後D回憶返曬黎名副其實既拉絲芝士雞,雞肉沾滿濃濃既芝士再放入口, 雖然係好邪惡但又真係幾正嘅減肥?食埋先再講啦輪到主角炸雞啦,總共有5種口味,第一轉餐廳會比晒5種口味我地試,之後可以再隨意揀自己鐘意既口味 薑蔥味 甜辣味 芝士味蜜糖味秘製醬油味餐廳好細心,準備埋膠手套,咁就可以盡情咁用手食啦
梨滿園韓國料理
旺角通菜街1A-1L號威達商業大廈Deli2 1樓

任食炸雞,好吸引,一定要試試啦

跟足韓國餐廳嘅傳統, 食正餐前當然要食啲kimchi先啦

拉絲芝士紫菜卷蛋

呢兩款都係特式既韓國街頭小食,食完之後D回憶返曬黎

減肥?食埋先再講啦

韓式任食炸雞

薑蔥味
甜辣味
芝士味
蜜糖味
秘製醬油味
餐廳好細心,準備埋膠手套,咁就可以盡情咁用手食啦

韓式任食炸雞
2020-06-30 2786 views
去年底的韓國旅行,回港後仍然想念著那幾天的愉快時光。友人知道我的心意,今晚特意帶我來旺角通菜街食韓國菜。這間「梨滿園」在商業中心一樓,餐廳座位寬敞,坐得頗為舒服。點餐後會奉上小菜,韓國的小菜都是離不開泡菜、芽菜等醃漬物。從前不明白為何人家會如此喜歡吃生蟹,自從在韓國嚐過一次後就知道了!打開「梨滿園」餐牌,看見生醃醬油蟹這道菜已拍板了。醬油蟹新鮮,蟹肉入口鮮甜,而且還加上了creamy質感的蟹膏。豉油醃得非常入口,鮮味咸香配白飯食一流。本身有點怕餐廳做得不好,吃完會有不適,但到寫這篇食評時,筆者依然安好無恙。唯一就是定價有點貴,$188的價錢只得一隻的份量,吃完仍未滿足呢。鍋物份量很多,足夠3-4人進食。滾起後會有店員協助剪開八爪魚和牛肉。韓式辣湯煮得很香,食材都燉得好入味,全都帶點韓式辛辣香味。牛肉肉質腍身。八爪魚則是爽身,咀嚼間未見過韌。鍋內還有金菇、豆腐、泡菜、年糕⋯⋯等等,盛了2小碗吃已有飽肚感。吃完韓國菜最好就是來一杯冰飲解辣!

這間「梨滿園」在商業中心一樓,餐廳座位寬敞,坐得頗為舒服。

點餐後會奉上小菜,韓國的小菜都是離不開泡菜、芽菜等醃漬物

韓式生醃醬油蟹

!打開「梨滿園」餐牌,看見生醃醬油蟹這道菜已拍板了。
韓式生醃醬油蟹

。豉油醃得非常入口,鮮味咸香配白飯食一流

韓式牛肉八爪魚鍋

韓式辣湯煮得很香,食材都燉得好入味,全都帶點韓式辛辣香味

蜂蜜紅棗茶

吃完韓國菜最好就是來一杯冰飲解辣
2020-06-29
2020-06-03 3294 views
#旺角 #梨滿園今日為咗慶祝家姐揾到佢嘅第一份full time, grad job,我哋三姐妹黎咗旺角梨滿園食餐勁嘅🤗 本身想食百零蚊任食炸雞嘅餐,因為真係好抵食,但黎到見到餐牌有咁多嘢食,我哋就決定食好啲😝🍳 芝士紫菜蛋卷 ($88)餐牌上嘅芝士蛋糕嘅相唔係幾靚,但超鍾意食蛋嘅我哋三姐妹當然都要叫吓😆 哇!一上枱就覺得冇叫錯,真係超級大份!而且個卷入面層次分明,入面勁多芝士,之後有層紫菜,再有蛋卷☺️ 十級好食,會為咗個蛋卷再黎☺️🐙 韓式牛肉八爪魚鍋 ($268)勁!大!鍋!入面牛肉同八爪魚嘅份量同超多!三個女仔完全食唔曬🥺 鍋入面仲有娃娃菜、翠肉瓜、紅蘿蔔、韓式年糕、豆腐⋯⋯仲有個辛辣麵,超足料同飽肚,幾個女仔黎可以食呢個,食到飽都係一人幾十蚊😆 味道方面我都好推薦,少少辣,惹味之餘又食到每樣嘢食本身嘅味道,讚👍🏻
#旺角 #梨滿園

芝士蛋卷

🍳 芝士紫菜蛋卷 ($88)
韓式牛肉八爪魚鍋

🐙 韓式牛肉八爪魚鍋 ($268)
前菜
2020-06-03
Celebration
Anniversary
前菜
2020-11-12 0 views
收加一服務費,裝修比較殘舊。座位舒適但是比較少,建議訂座~提供熱茶koreafood #韓國美食 #醬油蟹 #生醃醬油蟹 #韓式生醃醬油蟹 #韓式醬油蟹 $188醬油都幾鮮甜,生蟹的肉質嫩滑,正。不過有少少鹹所以記得送飯吃~提供手套🧤方便食蟹#芝士雞 $118拉絲芝士蛋先不是炸雞,是雞塊,而且大部份肉質都比較粗糙😖嘛嘛地#紅燜牛肋骨 #牛肋骨 $98燜得好淋,但醃到非常甜😂建議配飯吃 ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10

醬油蟹

提供手套🧤方便食蟹

#芝士雞 $118
芝士雞

#紅燜牛肋骨 #牛肋骨 $98
牛肋骨

燜得好淋,但醃到非常甜😂建議配飯吃

ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10

2020-11-06
醬油蟹
2020-11-07 24 views
行完街諗住食個宵夜,行過女人街有好多嘢食,朋友醒起呢間韓國餐廳就去咗呢間食。我哋叫咗一份烤牛脷、一份烤無骨雞脾肉加辣同埋一個炒粉絲海鮮。佢有幾個前菜。個人認為嗌雞脾肉係無得輸係必叫,份量感覺都算多,肉質非常嫩滑,個辣度係好小但幾吊味,配埋個醬汁一流。牛舌都唔錯,煙煙韌韌好有嚼勁同豐盈的肉汁,亦都有個醬汁配搭一齊食。左邊點牛,右邊點雞。炒粉絲海鮮個汁比較重味偏咸,都有d配菜中和番,八爪魚煙韌彈牙,蜆肉配汁就幾惹味。成間餐廳好大,坐位幾舒適,食物質素都算高。

烤無骨雞脾肉  加辣

烤牛脷

左邊點牛,右邊點雞。

炒海鮮粉絲

成間餐廳好大,坐位幾舒適,食物質素都算高。
2020-11-07
$129 (Last Night Supper)
烤無骨雞脾肉  加辣
烤牛脷
炒海鮮粉絲
疫情關係,女朋友冇得去旅行,思鄉之情又黎,話想念「家鄉」既美食,就捉左我同佢食韓國料理了🤣韓式牛肉八爪魚鍋$268呢個牛肉八爪魚鍋份量超大,仲可以一次有多款食物包埋在內。幾款蔬菜索哂佢個味道濃郁既湯底,食落超入味🤤另外入邊新鮮彈牙既八爪魚同埋肉味豐富既牛肉都好美味,食到超happy啊~芝士蛋卷$68蛋味香濃,入邊仲包左紫菜同可以拉絲既濃厚芝士,大大啖咬落去超有口感啊😋紅燜牛肋骨$138牛肋骨燜得岩岩好,食落小小軟淋淋,但又唔會冇左肉既質感👍配埋濃郁甜甜既醬汁一起食,絕配啊!

韓式牛肉八爪魚鍋$268

芝士蛋卷$68

紅燜牛肋骨$138

-🔸芝士蛋卷 $88🔸紅燘牛肋骨 $98🔸韓式牛肉八爪魚鍋 $268-今晚突然韓國癮起,二話不說揪朋友一齊,去呢間我哋嘅祕密韓菜飯堂。呢間餐廳集合晒所有韓國菜會食到嘅炸雞、燒肉、部隊鍋、主食等等,應有盡有。今晚就同朋友食韓式鍋物,主角係牛肉同八爪魚,配搭大量蔬菜、豆腐、年糕,一鍋已經超級滿足!每次食韓國菜都會食燘牛肋骨,呢度都燘得好稔同好入味,而且每塊牛肋骨都大大舊,咬落啖啖肉。最後再叫多份芝士卷蛋,估唔到係超級大份,切開見到起碼卷咗四、五層,仲有紫菜同大量拉絲芝士,邪惡得嚟又好好味。呢度價錢唔貴之餘,份量仲超大份,性價比超高!

🔸芝士蛋卷 $88
🔸紅燘牛肋骨 $98
🔸韓式牛肉八爪魚鍋 $268

呢度價錢唔貴之餘,份量仲超大份,性價比超高!
2020-10-26 80 views
炸雞癮起,唔食K咩C,去左食韓式炸雞,128蚊90分鐘任食,去到見有另一個餐,138蚊120分鐘任食芝士雞、飯卷、煎蛋卷,店員話158蚊就可以食晒兩個餐,朋友好鍾意芝士,即刻扑鎚。🍴炸雞先黎第一輪炸雞,有齊五款口味,包括薑蔥、甜辣、芝士、蜜糖、秘製醬油。炸雞脆皮有d似K咩C辣雞,夠脆,唔太厚,咬開唔會漏晒d油出黎,雞肉幾滑。薑蔥味同芝士味分別係原味搭多幾條蔥同埋芝士粉。甜辣味同蜜糖味都偏甜,甜辣味唔算辣,如果有辛辣版我會食多幾件。秘製醬油味幾香,而且炸粉會較少,應該係避免整到脆皮腍晒,配搭有心思。🍴韓式拉絲芝士雞底有熱辣辣芝士,面又有芝士粉,幾香,唔會濃到太膩,雞用左雞扒,唔韌。🍴拉絲芝士紫菜卷蛋茄汁加芥末再加芝士,每一啖都好濃味。🍴韓國壽司飯卷唔會太乾,飯幾煙韌。食完第一輪炸雞,再食埋其他,已經好鬼飽,無再叫炸雞,如果鍾意炸雞,128蚊任食絕對抵食。📍梨滿園韓國料理旺角通菜街1A-1L號威達商業大廈Deli2 1樓

🍴炸雞

🍴韓式拉絲芝士雞

🍴拉絲芝士紫菜卷蛋
茄汁加芥末再加芝士,每一啖都好濃味。

🍴韓國壽司
飯卷唔會太乾,飯幾煙韌。

📍梨滿園韓國料理
旺角通菜街1A-1L號威達商業大廈Deli2 1樓
2020-10-24 72 views
上菜速度慢,服務態度差態之餘講個嘅嘢唔聽要同佢講10幾廿次先會想野,上菜順序奇怪,味道一般想我哋食都難啦,炸雞不脆,大佬你哋去賣炸雞個喎你炸雞「咁脆」得唔得架,我哋下次唔會去囉。

Selected Beef Platter ($208) 精選牛肉拼盤 奉送泡菜、豆芽、醃蘿蔔、土豆絲和生菜。所有肉都充分醃製過,其中牛肋骨肉因為有點厚度,最有香氣和口感。不過牛肋骨剛好我們的一份基本上沒有肉😅。以醬油醃製過的肉很容易令烤盤燒焦,不過店員也很細心會幫忙換新的。-Cheese Deboned Pork Knuckle (Half $128)芝士豬手 原本想叫芝士排骨不過今天沒有。去骨豬手份量挺多,豬手味道偏甜,不過配上拉絲馬蘇里拉芝士,又鹹又甜,想不到這個配搭不錯。留意要趁熱吃,要不然芝士就拉不出絲了(我們最後是用烤盤烤熱一下😂) 。-Korean Ginseng Chicken Soup with Rice(Small $88) 高麗人參雞湯 配飯湯底有很多煮得半爛的蔥絲增香,不過人蔘味道不太出眾,偏鹹。雞肉是大塊的雞腿和雞胸,煮得軟霖,整個湯更像滋補雞湯,不過不失。-平日晚上七點到達,餐廳還沒有客人,不過過了一會就差不多滿坐。餐廳除了韓式燒烤還有多款炸雞和韓式菜式,例如韓式蛋卷、壽司、部隊鍋🍲、炒年糕、石頭窩飯等等。推薦這裡的前菜和主食,是很不錯的聚腳點。😍Insta
Selected Beef Platter ($208)
精選牛肉拼盤
[牛肉、牛肋骨、牛肋骨肉]

芝士豬手

高麗人參雞湯 配飯

Instagram: eatsassily
Facebook page: eatsassily
2020-10-20 85 views
四人套餐 $488烤肉什錦拼盤🥩🍗分量頗多肉醃得入味👌🏻當然唔係十分高質既肉肉質同味道都正常泡菜煎餅好食💡煎得香脆🤤加入泡菜既辣同醃蘿蔔既酸味覺及口感層次都十分豐富💯芝士雞不過不失芝士🧀份量十足足夠撈曬所有雞一齊食可惜既係雞肉食到啲雪藏味☠️扣左分🙈豬肉炒粉絲🐷豬肉比得大方粉絲炒得夠惹味😋整體味道都唔錯係最好食既麵食🍜套餐仲包埋湯🥣、白飯🍚同飲品🥤,好豐富🤩炸醬麵 $88麵條唔彈牙,對於煙煙控黎講有啲淋😢炸醬係完全無味既撈完都唔知自己食緊咩🥴係全餐飯我原本最期待但味道最差既野食💔水冷麵 $70麵質幼身頗為軟淋同韓國既煙韌麵質有少少出入🙊味道帶小辣🌶清涼得黎幾開胃🧊拌入梨絲🍐、青瓜絲🥒、紅蘿蔔絲🥕同白菜🥬等配料增加爽脆口感整體來講,食物味道中規中矩🤔有菜式整得好食,但有啲唔夠正宗同唔夠味👩🏻‍🍳食物份量大,性價比頗高👍🏻服務都唔差✅老闆娘係韓國人🇰🇷早左到都比我地入去坐住先😇餐廳侍應經常耐心提醒我地烤肉要配咩醬食好親切💯

四人套餐 $488

豬肉比得大方
粉絲炒得夠惹味😋
整體味道都唔錯
係最好食既麵食🍜

套餐仲包埋湯🥣、白飯🍚同飲品🥤,
好豐富🤩

頗為軟淋
同韓國既煙韌麵質有少少出入🙊
味道帶小辣🌶
清涼得黎幾開胃🧊
拌入梨絲🍐、青瓜絲🥒、紅蘿蔔絲🥕同白菜🥬等配料
增加爽脆口感

整體來講,
食物味道中規中矩🤔
有菜式整得好食,但有啲唔夠正宗同唔夠味👩🏻‍🍳
食物份量大,性價比頗高👍🏻
服務都唔差✅
老闆娘係韓國人🇰🇷
早左到都比我地入去坐住先😇
餐廳侍應經常耐心提醒我地烤肉要配咩醬食
好親切💯
2020-10-19 75 views
呢間韓國料理裝修頗精緻 環境寬敞 人流都好多😎精選牛肉拼盤 ($208)⭐️⭐️⭐️⭐️呢個拼盤有3種唔同部位既牛 包括牛肉,牛肋骨同牛肋骨肉 都係經醃製 所以香味十足 但啲肉有啲大塊 建議餐廳可以切細件啲上碟🤭🤭高麗人參雞湯 (小) ($88)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️超級足料! 細份份量足夠兩人食用 湯雖然偏濃少少咸 但配飯一流!👍🏻芝士豬手(半隻) ($128)⭐️⭐️⭐️⭐️豬手本身味道偏甜 而瘦肉偏多 但同芝士一齊食 口感相當飽滿而唔油膩 一啖芝士一啖肉 非常可口🤤🤤但缺點就係凍得太快

呢間韓國料理裝修頗精緻 環境寬敞 人流都好多😎

精選牛肉拼盤 ($208)
⭐️⭐️⭐️⭐️

高麗人參雞湯 (小) ($88)
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

芝士豬手(半隻) ($128)
⭐️⭐️⭐️⭐️
2020-10-19
2020-10-18 84 views
冇得去韓國 應該唔係得我一個掛住韓國嘢食掛哈哈?其實係香港都有好多唔同韓國餐廳選擇止下癮今次就去咗一間旺角女人街樓上鋪 一入去覺得裝修好韓式古典風 樓上鋪嘅關係地方都比較闊落 坐得好舒服任食炸雞🍗一次過可以試晒五隻味有薑蔥味 甜辣味 芝士味 蜜糖味 秘製醬油味 超級滿足同抵食炸雞嘅炸粉唔會太厚 亦都唔算多骨咬落口都係啖啖肉嘅個人最鍾意食蜜糖味 甜甜地同脆皮嘅炸雞外層好夾 唔會好漏之餘仲好惹味添韓式拉絲芝士雞有冇人覺得拉絲呢個動作好治癒~佢嘅芝士份量好足 啲雞有調過味但唔會有炸粉包住 可以輕易被芝士包住 不過記得趁熱食 芝士冷卻硬左就難啲包喇拉絲芝士紫菜卷蛋呢個味道有驚喜 茄汁配蜜糖芥末醬係完美組合 蛋卷個厚度岩岩好 又唔會過老 裏面仲包住好多紫菜同芝士 鹹鹹地好夾韓式壽司呢個有少少似港式化咗嘅壽司 餡料豐富雖然冇韓式火腿 醃黃蘿蔔同牛蒡 仲會配埋豉油同埋wasabi

冇得去韓國 應該唔係得我一個掛住韓國嘢食掛哈哈?
其實係香港都有好多唔同韓國餐廳選擇止下癮

任食炸雞🍗