2018-04-29 546 views
想去燒嘢食!又想食好啲! !就試吓呢間啊!招呼服務好好!又有得玩掟飛鏢!🎯!仲有K唱🎤!今次點左一人餐!另外加左一份豬腩肉🐷!仲有河豚🐡干!食燒烤點可以冇🥂呢?
有日去摘士多啤梨經過見到呢間大棠燒,門面幾吸引就入去睇下食咩,一知道係炭爐燒馬上坐低,因為我係一個好鐘意用炭爐煮食既愛好者,炭火燒出黎既食物,必然唔會差,睇完餐單同老闆介紹,知道佢地主打日式食材,就選左豬腩片/雞扒/魷魚等等,一上個爐已經覺得好得意,細細個炭爐好適合一家幾口玩下煮飯仔,而且仲係用環保炭,少D煙同唔會食完成身炭味,讚!老闆好細心教我地燒法,我覺得好好玩,第一口試既係「英國有機豬腩片」,一試真係不得了!!非常脆非常好味!用埋佢地自已調既酸汁,真係令我食唔停口!!其他食物都非常有水準!推介一定要食佢地既日本菠蘿,好甜好開胃!!雖然我住得好遠,但宜家都成日去食,成日心思思好掛住呢度既食物,大家一定要去試下!!

• 英國有機豬腩片/日本菠蘿/海鮮
2018-02-07 357 views
前陣子,在大棠燒這個地方參加了一個朋友的聖誕派對, 當晚只品嚐了一客普通的晚餐後,已覺十分回味, 決定再來,這晚我們一行三人,除了預留一些海鮮外,便由店經理幫我們安排。日式燒烤很多朋友都試過, 但大棠燒的日式燒烤卻叫人回味。 很多人會問回味在甚麼地方,回味是它的食物新鮮,物有所值, 回味是需要醃製的食物,除了好味也不添加味精, 吃了幾小時的燒烤,喝不過兩罐的飲料。 回味是那兒寛趟舒適的戶外空間, 一般室內日式燒烤不能𡞵美的空間感。 回味那兒的設備,一邊是可以掟標的地方, 另一邊是可以讓顧客即興唱歌的地方, 在一些特別的日子, 還有live brand 表演。功欲善其事,必先利其器, 燒烤爐是用還保炭的, 所以身上不會留有燒烤味, 而調味架上的調美料都是外國牌子, 十分講究。先上場是肥美的大花甲, 沒有沙, 也不會韌,十分鮮甜。接著是大大隻的鮮飽魚, 上桌時還是活力十足, 在燒烤架上更一躍而起撞在我的臉上。在這兒吃了二次聖子,但每次都未感滿足,因為店主為了確保海鮮的質量要新鮮,所有海鮮是需要預訂的, 正所謂瘦田無人耕,耕開有人爭,何況是爽甜而不韌的聖子王, 大家嘗過第一隻後, 都要番

先上場是肥美的大花甲, 沒有沙, 也不會韌,十分鮮甜。

在這兒吃了二次聖子,但每次都未感滿足,因為店主為了確保海鮮的質量要新鮮,所有海鮮是需要預訂的, 正所謂瘦田無人耕,耕開有人爭,何況是爽甜而不韌的聖子王, 大家嘗過第一隻後, 都要番單, 每次都訂得不夠。

說到沙巴有膏大虎蝦,真的是好吃過龍蝦, 驟眠一看,還以為自己在吃雞腿呢!

BBQ怎可以沒有墨魚(八爪魚),八爪魚鬚, 烤到脆脆的,很好吃。

原條秋刀魚, 灑上適量的海鹽, 不但帶出了鮮味, 亦沒有魚腥味, 十分可口。

吃完海鮮, 當然要來點肉, 五成熟的牛排, 七成熟的羊架, 十成熟的雞扒, 把肚子填得七七八八, 意猶未盡, 加了一客不可不吃的大棠燒雞翼和讓人一試難忘的五花腩。 至於蔬菜方面, 配了鮮菠蘿, 栗米和大啡茹。

吃到八八九九的肚子, 感覺還未滿足, 好像還差了點甚麼.....此時此刻, 店經理端來了一個大棠燒招牌煲仔烏冬, 滋潤了BBQ的乾燥, 也剛剛好填補了吃烤肉的不足, 十分貼心。

埋單計數,每人約六百元左右, 已是沒設預算的盡情地吃, 以食物的質數和環境作評分標準, 一點也不算貴。

在大棠燒吃日式BBQ, 很有渡假的感覺, 可以暫且放下煩忙的工作, 跟三五知己吃喝談天是一個不錯的選擇,而食物方面也是豐儉由人, 大家可以參考已上載了的餐單,一般來說, $280元已有交易。
  • 聖子王
  • 沙巴大花蝦
  • 羊架
  • 五花腩
  • 鮮菠蘿和招牌煲仔烏冬
2018-01-22 392 views
2018年1月20日第一次到來試,環境舒適,約有6-8個停車位,食物質數唔錯,工作人員態度親切, 6個人點了3份基本套餐及加了雞扒及雞翼再加6枝飲品,食飽飽共$801-埋單,可以再食,正!
2018-01-20
Celebration
Birthday
2017-12-27 386 views
平安夜嘅晚上,經友人介紹,我哋一行16人去咗元朗大棠呢間新開冇耐嘅大棠燒舉行今年嘅平安夜派對。由元朗站搭的士嚟呢度都幾方便,落車一入到去畀我有一種溫暖感覺,尤其是最外面嘅圓枱可以自成一角,裏面有個台可以唱歌,啱晒一班唱家班。講番食物,呢度嘅老闆特別為我哋寫咗個套餐,第一味係日式串燒拼盤,有雞腎、雞軟骨串、雞肉串,雞腎用咗五香粉醃,入口好香,而雞軟骨同雞肉串同平時食開嘅味道差唔多。跟著嚟咗雞翼同香腸,雞翼醃得好好味,唔會好似其他燒烤場嗰啲咁重口味,燒完仲有肉汁,加上火力均勻,唔會咁易燒燶。而香腸道用天然腸衣包住啲肉,非一般食開嘅香腸,唔會死鹹,相當出色。平時燒烤都好多肉,驚喜地嚟咗碟素雞串,燒到有啲金黃色就食得,素雞好有豆味,幾特別。接住落嚟有秋刀魚同鰻魚,秋刀魚係我最近食過最好嘅一次,一啲都唔腥,而鰻魚加上照燒汁,同埋冇乜碎骨,肉帶點爽,證明幾新鮮。燒到咁上吓換個燒烤網之後,重頭戲嚟喇!個套餐可以豬扒、西冷牛扒、羊扒之中選擇其一,我哋一啲揀咗牛扒,一啲揀咗羊架,西冷牛扒肉質唔錯,如果火力再猛一點,更可鎖住肉汁,外脆肉嫩,而羊架有羊味得嚟又唔會羶,加埋香草調味恰到好處。友人想食啲海鮮,於

友人想食啲海鮮,於是另外叫咗蟶子,大小剛剛好,肉質好爽,好有鮮味,來貨非常新鮮。

食咗咁多肉,係時候食吓菜,包括金菇、粟米、椰菜、翠玉瓜,其中粟米好甜,椰菜冇平時出面食喺嗰啲奇怪味道,加啲海鹽調味啱啱好。

最後嚟咗個鍋燒稻庭烏冬,烏冬好彈牙,對男士嚟講,有啲澱粉質落肚,相當滿足。

燒完咁多嘢都唔會成身炭味,皆因呢度用咗環保炭,而佢哋調味用嘅鹽、香草、胡椒都係用意大利嘅來貨,落足本。

店內都唱K設備,大家一展歌喉,渡過咗一個愉快嘅平安夜晚上。

總括嚟講,雖然大棠燒價錢稍高一點,但以食物質素、環境、服務而言,真係物有所值,一個好適合搞聚會嘅地方,值得再去。

2017-12-24
Type of Meal