2024-03-27 15 views
一芳台灣水果茶(觀塘APM)📍觀塘道418號創紀之城第五期APM 4樓L4-26號舖寒天冬瓜露L💰33(熱飲)♨️首先,冬瓜露清澈透亮,帶有淡淡嘅冬瓜香氣。一啖入口,滑順而不膩口。冬瓜露係以冬瓜為主要成分,味道清爽而不過甜。冬瓜嘅天然甘甜同清涼特性,能夠有效解渴降火。而寒天珠珠好軟滑,好有層次感。飲落去,唔會太甜,而且有淡淡嘅冬瓜味道,好開胃。寒天冬瓜露都好健康,寒天有助消化,冬瓜又係清熱解毒,食完之後覺得好舒服。#觀塘#Apm#一芳水果茶#熱飲#相機食先 #打卡#香港必食#美食推薦#香港#飲品#drink#hkfoodie#Kwuntong#hkfoodie#
一芳台灣水果茶(觀塘APM)

📍觀塘道418號創紀之城第五期APM 4樓L4-26號舖

寒天冬瓜露L💰33(熱飲)♨️

寒天冬瓜露
2024-03-20
寒天冬瓜露
🍴 楊枝甘露 $45 (7/10)只可以半糖少冰,勁大杯,入面好多西米同柚子,甜甜哋好有芒果味,似係芒果汁倒出嚟,一個人飲半杯已經好飽肚,可以share當甜品。推薦指數: 7/10Ok嘅,不過甜得太膩了,都係水果茶好飲啲。
2023-09-26 148 views
我平時好喜歡飲淨茶加寒天,仲要走甜走冰,健康啲嘛飲過咁多間唔同嘅台式飲品舖頭,好多舖頭走甜都有甜味,因為佢地將浸寒天嘅糖水加埋落去唯獨APM嘅一芳令我覺得佢地嘅職員係最細心,我每次叫烏龍加寒天走甜走冰,佢地都會盡量“隔”走哂浸於寒天嘅糖水先加落我杯嘢飲,真係做到完全走甜嘅效果配合埋佢地本身嘅靚茶底,成件事健康哂,飲得好開心,無咁大罪疚感😜雖然只係一個好細嘅步驟,但我真心好欣賞,每次行過都會幫襯仲不停向身邊嘅人推薦呀!
我平時好喜歡飲淨茶加寒天,仲要走甜走冰,健康啲嘛

雖然只係一個好細嘅步驟,但我真心好欣賞,每次行過都會幫襯
仲不停向身邊嘅人推薦呀!
TakeAway
😋好驚喜阿!黑糖粉圓鮮奶茶 L ($38)講真咁多年行過路過無數次都未曾買過一次嚟飲 因為一路都覺得佢係水果茶飲為主 奶茶唔係佢嘅主角呢排不斷想嘗試新野買咗杯嚟試下茶底嘅味同阿嬤手作差唔多甜度同冰都無得自定Set好咗 同我平時半糖走冰嘅甜度差唔多黑糖珍珠拎上手仲係熱嘅🤤即係上半杯凍下半杯熱 中和番個溫度岩岩好美中不足係珍珠係細粒啲果隻不過都好食嘅👍🏻原來佢唔係淨係得水果茶嫁 對於未飲過佢珍珠奶茶嘅我嚟講 好驚喜🤩
😋好驚喜阿!
黑糖粉圓鮮奶茶 L ($38)

講真咁多年行過路過無數次

即係上半杯凍下半杯熱 中和番個溫度岩岩好
美中不足係珍珠係細粒啲果隻不過都好食嘅👍🏻

• 黑糖粉圓鮮奶茶
2023-08-12 78 views
🔔follow Instagram @my_foodie.foodie 更多有關香港既好野食啦!🔔食完飯經過一芳,見佢出左季節限定既芒果系列🤤 佢有芒果百香果益力多,芒果水果茶同楊枝甘露芒果水果茶 $3x佢啲水果好新鮮,啲蘋果好脆!不過冇留意到佢有百香果,我個人麻麻百香果,太酸😂 佢芒果味溝其他水果都幾夾,芒果味都出,下次會想試埋益力多個款味道: 7/10環境: 8/10服務: 8/10人均: $25-40

芒果水果茶 $3x
芒果水果茶

味道: 7/10
環境: 8/10
服務: 8/10
人均: $25-40
意想不到咁好飲既甘蔗鮮奶🎋一芳既招牌飲品雖然係水果茶,但係我自己覺得佢地既甘蔗鮮奶先係佢地既必試item!!!🥛甘蔗鮮奶(L)無糖少冰($34)甘蔗同牛奶呢個組合係意想不到咁夾,一芳既甘蔗汁好清甜,味道同鮮榨甘蔗汁無異,配合牛奶之後質感變得更幼滑,味道亦更濃厚。因為甘蔗味比較出,所以唔會有膩感,依家呢啲炎熱天氣之下飲就啱曬,清新又消暑💖好希望呢個甘蔗鮮奶多啲人飲,因為真係非常非常之正,自從好多年前飲過之後,每次去一芳眼中都只有甘蔗鮮奶,真心推薦㗎👍🏻
甘蔗鮮奶

🥛甘蔗鮮奶(L)無糖少冰($34)

2023-06-16
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
甘蔗鮮奶
2023-04-09 107 views
平時不嬲都有飲開一芳 上次經過見到有期間限定 仲要係我最鍾意既草莓鮮奶 即刻諗都唔諗就嗌 草莓鮮奶 ($39)店舖規定咗最多只可以半糖 冰就固定無得多定少 我地叫咗半糖 但一入口都仲係有少少甜 不過佢隻甜唔係死甜 所以味嚟講都算幾出色 但我地買完30分鐘後 杯冰都仲有大半杯 其實都幾失望 始終杯野飲唔算平 但冰量真係多得誇張 如無意外 草莓鮮奶唔會再叫第2次了(´Д` )

草莓鮮奶 ($39)

2023-04-03
首先,我要公開認錯先,上次旺角雞煲的食論實在有點大意,無睇清楚就 post. 原來餐牌的價錢,與門面廣告牌的價錢不同都不知。從今起,我會認真去食和飲,並且認真的寫,盼望「改得及時,不會太遲」吧!今日,我來到 APM 試另一間比較「匿埋」的台式茶飲:《一芳》(位於 APM 4/F﹐茶木對面)表面睇又睇唔出有咩咁特別,即管問問:「請問可否轉脫脂奶?(我們沒有脫脂奶)那...可否加芋頭?(不可以的)那...我要普通的烏龍茶,走甜微冰,再加...綠茶冰和寒天啊!【綠茶冰】好明顯不是間間有~~~【綠茶冰寒天無糖烏龍茶】價錢:HK$32.00味道:100% 營養:不多於 100kcal飲起上來超級清新,茶無苦澀,飲慣的茶客應該都飲得出,明我講咩,的確是超好味既!一般的茶飲,有意想不到的驚喜最重要不是一殺那的滿足感,而是一個負責任而且對健康有要求的人都明白,健康的飲食換來健康的身心,比一切短暫的愉悅更為重要!之後發現他們原來有「叉電器出租」和「會員儲印花」等服務,頗有心思。

【綠茶冰】好明顯不是間間有~~~

【綠茶冰寒天無糖烏龍茶】
價錢:HK$32.00
味道:100%

營養:不多於 100kcal

一般的茶飲,有意想不到的驚喜

TakeAway
天咁熱最啱食芒果啦咁一於試吓佢哋新出嘅嘢飲先!🥭楊枝甘露 L $45 (8/10)真係係一杯飲得嘅楊枝甘露甜品!冰度固定只可以揀半糖,超多料,每啖都係勁滿足,有西米,西柚肉,超多西米,西米好淋,西柚肉係偏酸,芒果味好香濃,甜度係啱啱好,真心幾好飲!推薦指數: 8/10呢個係同糖水楊枝甘露係一模一樣,嘢飲飲起上嚟都好方便,芒果味好濃,料好足,雖然價錢就有啲貴但係呢都真係真材實料嘅,偶爾飲下都唔錯!
天咁熱最啱食芒果啦咁一於試吓佢哋新出嘅嘢飲先!

🥭楊枝甘露 L $45 (8/10)

推薦指數: 8/10
2021-12-17 457 views
忽然想飲芋頭鮮奶就諗起一芳好鐘意佢地既芋泥整得好香,仲會食到粒粒既芋頭。一芳用既係真鮮奶唔係用奶精,所以飲落好舒服,淡淡既牛奶味唔會蓋過芋泥既香味。因為我怕甜,所以叫左微微甜,加埋本身帶甜既芋泥,甜度啱啱好,飲完感覺好滿足😌
忽然想飲芋頭鮮奶就諗起一芳
大甲芋頭鮮奶
2021-12-16
大甲芋頭鮮奶
2020-10-07 1381 views
今日路經APM見有點口乾,之前經過好多次都好想試下,見今日好熱又冇人排隊,就買返杯飲品解渴。見唔係間間台式飲品都有蔗汁,等左5分鐘都唔洗就有了。杯飲品都幾清新的,但我個人覺得偏甜了,之後就問返個職員,原來她之前都試過這杯飲品,她都覺得偏甜的,所以他自己飲用就會小甜。點解他在我落單時唔建議下我呀。有點失望

見唔係間間台式飲品都有蔗汁,等左5分鐘都唔洗就有了。

點解他在我落單時唔建議下我呀。
有點失望
溪口甘蔗青茶(M)
溪口甘蔗青茶(M)
2020-10-05
Type of Meal
Lunch
2020-09-28 555 views
📍一芳台灣水果茶黑糖粉圓鮮奶睇吓佢層黑糖🤤,佔咗個杯嘅3分1,店員毫不吝嗇咁樣比黑湯,可想言之黑糖有幾濃🥰!摸上手杯底都暖暖地,因為粉圓都係現煮嘅。啲粉圓都好煙韌同好重黑糖味🤩。啲黑糖掛邊真係好靚,攞嚟打卡真係一流!📸
📍一芳台灣水果茶
黑糖粉圓鮮奶

啲黑糖掛邊真係好靚,攞嚟打卡真係一流!📸
天氣好熱,經過觀塘APM 就買左杯冬瓜檸檬露(半糖少冰),冬瓜同檸檬🍋都係夏天既救星,消暑解渴👍🏻 叫左半糖味道唔會太甜加上檸檬既配搭,酸酸甜甜好開胃 😊😊 唯一係有個少少既問題係叫左少冰但係黎到d冰都係大大粒🤣 咁可能下一次要叫微冰先得 🤏🧊
冬瓜檸檬露
2020-06-10
Type of Meal
Other
冬瓜檸檬露
2020-05-09 430 views
第一次喝這家店的茶,原來有很多分店的。點了我最愛喝的飲品之一烏龍奶茶,人不是很多,等了大概五分鐘就有了滿心歡喜地嘗試喝了一口就被嚇到了,沒有烏龍茶味,只有極甜和一點點奶味,烏龍茶不香不濃,奶也沒有香滑的味道,好像喝奶水一樣,而且還甜得要死,甜得有點乸喉,問他們可不可以加點茶,他說只可以加一點水,加完以後更難喝,喝了幾口就整杯掉了,是我人生喝過最難喝的烏龍奶茶,真的是無語了,以後也不會再喝,真的很浪費

2019-11-26 770 views
一芳好食 - 金鑽鳳梨酥單件裝 HK $20(購買任何飲料 加購價 HK $15)禮盒裝8件連紙袋 HK $120最近同朋友經過一芳,發現推出左鳳梨酥。店內嘅宣傳牌話佢地嘅金鑽鳳梨酥係亞洲地區首發。由於朋友買飲品,所以可以幫我用加購價 $15 買。一打開包裝,發現鳳梨酥係圓形,而且個皮望落同平時台灣嘅鳳梨酥好五同。食落個皮係脆身嘅,有別於一般鳳梨酥個種鬆軟嘅質感。脆身嘅皮有啲似食緊曲奇或者係餅乾嘅口感。餡入面嘅鳳梨,食得岀有鳳梨絲嘅口感,而且帶有微酸,但整體個餡係比較乾身。

單件裝 HK $20
(購買任何飲料 加購價 HK $15)
禮盒裝8件連紙袋 HK $120

一芳好食 - 金鑽鳳梨酥
一芳好食 - 金鑽鳳梨酥、冬瓜檸檬露
2019-11-24