2019-08-10 243 views
星期五之坐耐D食好D。今日咁啱經過,發現一帶有很多食肆,真係估唔到。被廣告吸引,所以就入去幫襯。從海報中以為點心都可以任食,但原來只有一籠,限定三款,有D失望。另外其醬油又要另加$10,我唔明點解店舖唔直接加入總價呢?點心即蒸,兩款餃漲卜卜,料多,好味,但九菜餃就咸咗D。再上雞煲,雞煲真係好正,辣度適中,好在店舖提供椰汁珍珠飲品,可以解吓辣。雞煲後開始火煱,店舖限定食材,以為一般貨色,原來食材都唔差:有蝦,青口,魚,不同的丸料,豬潤,牛,豬及菜等,如果唔夠,重可以問侍應攞紙再點。最後點了生麵,云吞,水餃及豬肚爽,全部都好食。特別係豬肚爽。可能始終係點心店,食物都是有保證的。
點心即蒸,兩款餃漲卜卜,料多,好味,但九菜餃就咸咗D。
再上雞煲雞煲真係好正,辣度適中,好在店舖提供椰汁珍珠飲品,可以解吓辣。
可能始終係點心店,食物都是有保證的。
2019-08-09
長沙灣呢區勁多平民美食,今晚咁岩要黎呢頭睇醫生,又唔可以食咁重口,所以就揀左食中式點心,搵到呢間可以全日食點心既店,就入左黎啦~點心價錢都正常價,但款式選擇不算好多,勝在各樣點心既水準都幾平均,唔會話有某啲係伏,哈哈。鳳爪排骨飯調味幾好食~排骨腌得幾入味,不過略嫌少少咸,飯粒幾分明,不錯不錯。最值得推薦嘅係流心奶皇包,一搣開差啲流曬出黎,好滿既流心,平時好多時食都會乾咗,或者唔夠流心,但呢間好ok!

2019-04-13 252 views
呢間係長沙灣附近既點心專門店,晚市會變成一個雞煲任飲任食火鍋168$,仲免加一!呢個價錢仲可以任食點心,好似都幾抵玩!雖然今次係黎食點心,但一行入店內,已經充滿濃濃既雞煲香味,令人垂涎三尺,還好定力夠厚,冇放棄到食點心既初衷🤣🤣 叫左幾個傳統既點心,樣樣都好大件,份量都好足,其中以流沙奶黃包最為好食,一拎上手撕開,奶黃即時湧出,熱騰騰既流沙奶黃,食落好香,包都好軟熟,呢個值得一試😋😋燒賣大大粒,饀料十分足料唔會偷雞落肥豬肉!😋

流沙奶黃包

燒賣大大粒,饀料十分足料唔會偷雞落肥豬肉!
😋

流沙奶黃包
燒賣
鳳爪排骨飯
鳳爪
近來多咗去長沙灣搵嘢食,因為發覺啲two被時真係開咗好多餐廳,只不過今日好想食雞煲,我想OpenRice搵吓搵吓就搵到呢間餐廳。兩個人叫咗一個雞煲,平時食開一品雞煲,都唔係成日試一啲新嘅,不過呢間果汁除咗青椒味比較重之外,其實都幾啱我口味。佢啲雞嘅大細切得非常好,骨亦都唔會太碎,啲汁啱啱好可以煮入啲肉道,食幾上黎就唔會汁還汁,肉還肉,真心俾個like佢。好欣賞佢個雞煲入邊有好多洋蔥,可以平衡返個醬汁同啲雞唔會太鹹,而且食完雞煲打邊爐嘅湯底都好清新。呢度嘅海鮮拼盤嘅海鮮都幾新鮮,擺渡成枱都係餸感覺極度滿足。估唔到叫雞煲都會有點心拼盤餸,拼盤包括潮州粉果、菜苗餃同燒賣,畢竟呢間餐廳都係食點心為主嘅,佢啲粉果嘅水晶痞做得非常煙銀,亦都唔會太厚,入邊啲料好足~仲有飲品任飲,呢個椰汁幾特別。

雞煲

呢度嘅海鮮拼盤嘅海鮮都幾新鮮,擺渡成枱都係餸感覺極度滿足。

仲有飲品任飲,呢個椰汁幾特別。
雞煲
呢度點心、雞煲、火鍋,乜都有,任飲任食,真係好吸引!位上點心,係食火鍋前打個底先都係d好味既點心我哋揀咗火鍋,有辣味雞鍋或者係藥膳雞鍋。本來想揀辣味雞鍋,但見到我心愛嘅藥膳雞鍋,又點可以錯過啊!藥膳雞鍋真係正到不得了!入邊嘅藥材好足料,有鮮雞、當歸、黨參、紅棗、杞子等等,補氣血,冬天食就最啱啦!到左打邊邊時間,又有海鮮又有肉又有菜講下隻蝦先啦,真係又大又足料!勁大隻蝦肉超鮮甜、彈牙!魚肉又滑又鮮甜,真係好正啊!本來驚住食唔晒諗住唔叫,而家好彩叫咗個海鮮船咋!叫左一定唔會後悔推薦大家一定要試下呀!
呢度點心、雞煲火鍋,乜都有,任飲任食,真係好吸引!

位上點心,係食火鍋前打個底先

都係d好味既點心

到左打邊邊時間,又有海鮮又有肉又有菜

講下隻蝦先啦,真係又大又足料!勁大隻蝦肉超鮮甜、彈牙!

2019-03-02
2019-03-25 66 views
逸翠軒點心專門店我一直以為係得點心食點知原來佢晚市係仲搞埋雞煲放題仲有點心食勁吸引首先一坐底咩都未點就已經上左每人一籠既點心入面有三種點心分別係蟹粉燒賣,蒸粉果,蒸餃三樣都係我鐘意食既點心!!特別係燒賣, 估唔到可以咁好味上到黎既時間仲係熱辣辣的好到重點就係個雞煲揀左個辣雞煲 小辣 食完就可以加湯打邊爐!!每一舊雞件都好大件 啖啖肉 雞肉一啲都唔乾呢到必食響鈴 就咁食浸落邊爐湯到3秒即炸好即上 一定要趁熱食仲叫左碟菜~留返到後食~咁就完美ending
逸翠軒點心專門店我一直以為係得點心食

點知原來佢晚市係仲搞埋雞煲放題
仲有點心食

勁吸引

首先一坐底咩都未點就已經上左每人一籠既點心

入面有三種點心
分別係蟹粉燒賣,蒸粉果,蒸餃

三樣都係我鐘意食既點心!!
特別係燒賣, 估唔到可以咁好味
上到黎既時間仲係熱辣辣的

好到重點就係個雞煲
揀左個辣雞煲 小辣 食完就可以加湯打邊爐!!

每一舊雞件都好大件 啖啖肉 雞肉一啲都唔乾

呢到必食響鈴 就咁食浸落邊爐湯到3秒
即炸好即上 一定要趁熱食

仲叫左碟菜~留返到後食~咁就完美ending
2019-03-12
2019-03-23 50 views
同媽媽自己想歎一餐好。餐廳裝修雅致,由牆上裝飾點綴,到天花垂落嘅燈,都富有濃厚藝術色彩,新年後開市,當然唔少得揮春炮仗等等嘅飾物,到達餐廳時,已經有唔少人光顧,現場有大圓枱又有卡位,無論三五知己,抑或一家老少,都適合光顧最主要個雞煲非常香嫩滑,可以做到色香味俱全.老人家食到嘴靚靚,媽媽話好值得我哋希望復活節再去餐廳主打japan菜,午餐時段更有不同午餐,點餐紙上有嘅食物,都可以任點任食,茹素還是喜歡吃肉人士絕對可以盡情大快朵頤
同媽媽自己想歎一餐好。

最主要個雞煲非常香嫩滑,可以做到色香味俱全.
老人家食到嘴靚靚,媽媽話好值得

我哋希望復活節再去

2019-03-21 86 views
上個月與老公來食過,覺得好正,所以今次帶埋朋友一齊來。 連朋友都覺得好抵啊, 最重要食物質素真是唔錯的!點心+雞煲+火鍋+任飲,每位$168😁另加十蚊醬油免加一😍。 一坐低店員送上四籠點心, 一人一籠唔使爭。有燒賣,粉果和鮮蝦菜苗餃,三款點心的味道都很好,燒賣大大粒有肉汁, 粉果和鮮蝦菜苗餃皮薄餡靚。 之後就到雞煲了,店員還會一次過送上火鍋配料。 飲品是自助的, 啤酒,汽水,檸檬茶, 自家製椰汁西米露。😋 這裏的雞煲做得很入味, 雞肉又滑又嫩,點了微辣, 入口又香又惹味,四個人有一隻雞。 火鍋配料有豬肉,牛肉,蝦,豬潤,丸類,魚, 青口,冬菇, 菜類。 第一次送來的份量已經很多, 打邊爐的配料很新鮮, 豬肉和牛肉肥瘦適中, 海鮮類好新鮮, 丸類爽口彈牙, 今次試了淮山麵, 除了比較健康之外,口感也非常煙韌。👍🏻👍🏻 第二天來去餐廳的印象還是非常好,朋友們也很滿意!
上個月與老公來食過,覺得好正,所以今次帶埋朋友一齊來。 連朋友都覺得好抵啊, 最重要食物質素真是唔錯的!點心+雞煲火鍋+任飲,每位$168😁另加十蚊醬油免加一😍。 一坐低店員送上四籠點心, 一人一籠唔使爭。有燒賣,粉果和鮮蝦菜苗餃,三款點心的味道都很好,燒賣大大粒有肉汁, 粉果和鮮蝦菜苗餃皮薄餡靚。

第二天來去餐廳的印象還是非常好,朋友們也很滿意!

點心

2019-03-17
點心
火鍋配料
長沙灣一帶有唔少雞煲或者打邊爐,見到呢間$168免加一就有得食雞煲加火鍋放題仲有埋點心咁抵食😍,忍唔住要試下。首先上個點心拼盤,入面有燒賣、鮮蝦菜餃同粉果,燒賣味道最驚喜,好香而且肥瘦均勻,下次黎飲茶一定要點😋雞煲(小辣),一黎到已經見到好足料好多雞,仲香噴噴,雞煲入面除左有雞都有唔少配菜,例如係芫茜、芹菜、洋蔥同三色椒等,唔鐘意食芫茜芹菜記得落單前同侍應講走曬佢!雞煲味道唔錯,雞胸食落都唔會好鞋,而且味道幾濃,偏鹹,好適合重口味人士🤤, 值得讚嘅係雞煲入面嘅三色椒又爽又甜,好味👍🏻食完雞煲,加湯打埋邊爐,一開始侍應已經上左一個火鍋配料拼盤,有肥牛、豚肉、蝦、青口、魚同丸類,雖然係放題但質素都唔係差,肥牛夠嫩滑又有肉味,蝦夠曬大隻又彈牙👍🏻,青口食落都好有鮮味。食完個拼盤唔夠飽仲可以係放題紙到落單,我自己就點左牛柏葉,粉絲同芝士腸,牛柏葉好大塊好好食,粉絲用黎吸湯最正,食得好滿足!😋👍🏻👍🏻呢到飲品都係任飲,自己係雪櫃拎就得,最正係有黑珍珠椰汁😍 唔係到到有,要飲多幾杯!
長沙灣一帶有唔少雞煲或者打邊爐,見到呢間$168免加一就有得食雞煲火鍋放題仲有埋點心咁抵食😍,忍唔住要試下。

2019-03-16 140 views
昨晚和媽媽買東西時,發現逸翠軒點心專門店雞煲火鍋任飲任食只需168元,另收醬油10元,但免茶芥,免加一服務費,非常超值,一次過滿足我們吃雞煲和火鍋的願望吃火鍋前,當然趁空閒先準備調味料留待稍後沾點配料,然後第二件事情就是拿飲品,汽水,啤酒,檸檬茶,椰汁珍珠露任取,我超推薦大家喝椰汁珍珠露,椰汁香甜,蘭香子頗有咬口,大家和我一樣欣賞,雪櫃空空如也,我亦只是喝了一杯,哭。一籠三件點心上桌,包括蟹籽蒸燒賣,鮮蝦菜苗餃及潮州蒸粉果。蟹籽蒸燒賣裡頭蝦肉彈牙,蟹籽海味齊發,鮮美甘甜。潮州蒸粉果一口咬下,沙葛的爽脆,香脆的花生,淡淡鹹味的菜脯,多重滋味在嘴裡。剔透的餃皮映著碧綠的菜苗和粉嫩的蝦肉,其鮮美十分討喜。主角之一雞煲上場,雞煲香氣四溢,說它色香味俱全亦不為過。濃郁的醬汁和花椒帶出雞肉的香,光看雞肉的醬色就知它入味,微微香辛,過癮極了。滑嫩的雞肉裡裡外外風味十足,讓我們停不下來,徹徹底底把這雞煲消滅。當我們吃光雞煲,就叫店員替我們加湯,鍋裡保留了雞煲原有的香料和配菜,我們不浪費用它們煮火鍋的湯頭,繼而將火鍋好料一一掉進湯鍋涮煮,吸嫩雞煲遺下的精華。火鍋配料可用陣容強勁來形容,除了看到多片我牛肉
昨晚和媽媽買東西時,發現逸翠軒點心專門店雞煲火鍋任飲任食只需168元,另收醬油10元,但免茶芥,免加一服務費,非常超值,一次過滿足我們吃雞煲火鍋的願望

火鍋配料可用陣容強勁來形容,除了看到多片我牛肉,豚肉,冬菇,蝦及各式丸類,原來底下還暗藏豬肝,鯇魚,脆魚鯇,青口等,我們意想不到如此豐盛,因為很多火鍋店將價就貨,這裡卻用料十足,教我們如何不心花怒放。

牛肉五分熟涮煮,軟嫩帶點油花的嚼感,咀嚼中釋出輕輕的肉香和自然的鮮甜。貢丸,牛丸,墨魚丸和魚蛋很有彈性,符合我們所期待的。豚肉油脂分布均勻,好不誘人,我們迫不及待想吃上它,豚肉嫩而不膩,好吃。

脆魚鯇稍微涮過,不僅味道鮮甜,沒有魚腥味,肉質吃起來很扎實滿有彈勁。蝦隻肥美,肉質嫩彈,蝦汁盈滿,海鮮控的絕不能錯過。冬菇跟生菜,白菜吸飽湯汁,絲絲麻香,實在味美。
2019-03-15 155 views
🔅🔅🔅飲茶係每個週末假期同屋企人指定動作今日揀間近近地點心專門店~🔹店舖看似好細小但足以容納五十人座位之間相對較狹窄還好我們可以坐卡位座🔸所有點心蒸飯全日供應這是與茶樓不同之處各式各樣媽寶套餐全部任君選擇~🔹<百花釀魚肚>每次必點呢款雖然已經食唔少竟然呢度算幾高質魚肚蒸得爽滑又唔睲蝦肉爽口彈牙超好食😍🔸<鹹魚肉片飯> 米飯份量有兩大碗梅香鹹魚不會睲肉片滑嫩不柴好開胃不錯~🔹<上湯蟲草花鮮竹卷> 點心健康之選上湯濃郁好鮮甜鮮竹卷口感好豐富蟲草花功效滋潤喉嚨🔸<逸翠鮮蝦餃> 蝦餃係即日包夠新鮮鮮蝦大大隻爽口彈牙皮薄餡靚果然不錯~🔹<總結>性價比特高的點心店~🔅🔅🔅
🔅🔅🔅

上湯蟲草花鮮竹卷

<逸翠鮮蝦餃>
蝦餃係即日包夠新鮮
鮮蝦大大隻爽口彈牙
皮薄餡靚果然不錯~
逸翠鮮蝦餃

<總結>
性價比特高的點心店~
🔅🔅🔅
百花釀魚肚
鹹魚肉片飯
上湯蟲草花鮮竹卷
逸翠鮮蝦餃
2019-03-11 68 views
冬風起,自己會諗下同家人食一些有鑊氣嘅晚餐。鄰近csw地鐵站,走過嚟大概10分鐘。最令我同屋企人懷念嘅係, 超級惹味雞煲。舅父like因為唔太鹹唔多味精。首先他們選用的非常新鮮, 配上豉汁, 豆豉, 時間及火候啱啱好。主要係肉鮮嫩無比, 好難起外邊食得到。誒咁凍用嚟撈飯最好。😊出名好食就係佢哋嘅火鍋。好點了雞仔淮山冬菇生菜,我自己點咗魚肉魚皮鯪魚球,鮮牛肉。鮮嫩唔再講,配上蒜蓉一齊, 竟然可以做到色香味俱全。除咗位置地段非常好之外,侍應生的服務態度一流。令客人覺得有賓至如歸嘅感覺。當日同家人食得好開心。誠意推薦。😘😘😊

冬風起,自己會諗下同家人食一些有鑊氣嘅晚餐。
鄰近csw地鐵站,走過嚟大概10分鐘。
最令我同屋企人懷念嘅係, 超級惹味雞煲
舅父like因為唔太鹹唔多味精。
主要係肉鮮嫩無比, 好難起外邊食得到。
誒咁凍用嚟撈飯最好。😊

出名好食就係佢哋嘅火鍋
好點了雞仔淮山冬菇生菜,我自己點咗魚肉魚皮鯪魚球,鮮牛肉。

鮮嫩唔再講,配上蒜蓉一齊, 竟然可以做到色香味俱全。
除咗位置地段非常好之外,侍應生的服務態度一流。
令客人覺得有賓至如歸嘅感覺。
當日同家人食得好開心。
誠意推薦。😘😘😊
2019-03-07 94 views
放工同朋友過長沙灣買完野後去左呢間逸翠軒食晚飯。餐廳裝修簡潔光猛,坐位寬敞舒適。我地點左168蚊任食點心、雞煲同火鍋。個餐可以任飲,飲品櫃都幾多選擇,除左有汽水、檸檬茶之外,仲有自家製的椰汁西米,味道唔錯。點心 - 潮州粉果外皮唔會太厚,餡料十足。菜苗餃餃皮晶瑩剔透,咬落有韌度。燒賣外皮鮮黃有光澤,包得鬆緊有致,唔會過實,有咬口,肉質彈牙,食落唔油膩。雞煲 - 賣相吸引,份量好足,雞煲的雞肉質唔錯,口感嫩滑,唔會肥膩同鞋口,而且好入味,濃郁香味撲鼻。火鍋 - 有肥牛、豬肉、海蝦、青口、鱔魚片、菜、丸類同青菜等任點,配料選擇多,質素唔錯。特別值得一讚係個鱔魚片,夠曬新鮮彈牙。以168 蚊呢個價錢,有齊點心、雞煲同火鍋,性價比夠曬高。

我地點左168蚊任食點心、雞煲火鍋。個餐可以任飲,飲品櫃都幾多選擇,除左有汽水、檸檬茶之外,仲有自家製的椰汁西米,味道唔錯。

以168 蚊呢個價錢,有齊點心、雞煲火鍋,性價比夠曬高。
2019-03-06 77 views
終於黎到‘逸翠軒’喇!原來呢度唔只食物好精緻,仲好好味,絕對唔係睇得唔食得招牌點心流沙包一開真係睇住流奶,一籠3個,又大又足料,好好食...全部都超級流沙,好細滑香濃既奶黃略略食到咸蛋黃味然後個包都好鬆軟,鬆軟得黎又不失口感,麵粉份量調到好高水準呢度既包點都好鬆軟易入口,十分好!大碼馬拉糕,好大件,入口鬆軟有味,師傅做工唔錯!燒賣味道無令人失望,蝦肉好新鮮,感覺依度既蝦肉味道都好好,值得一讚百花釀魚肚,味道好新鮮,入口鮮嫩,第一次食到咁好味道灌湯餃好高級,湯底同材料都係好足料,加小小醋會仲好食招牌雞煲都係好好味,依度用既雞好鮮好嫩,唔會好似出面其他店用D冰左好耐既雞,加埋醬汁好惹味價錢唔貴,依度抵食,下次會再黎

大碼馬拉糕,好大件,入口鬆軟有味,師傅做工唔錯!

百花釀魚肚,味道好新鮮,入口鮮嫩,第一次食到咁好味道

灌湯餃好高級,湯底同材料都係好足料,加小小醋會仲好食

價錢唔貴,依度抵食,下次會再黎
2019-03-01 85 views
唔知點解,屋企部電視長期唔開,但每次出黎食野,無論跟家人、同事、朋友、女友,都鐘意揀有播電視節目的食肆。點心跟火鍋好似大纜都扯唔埋。總之,沒有額外收費,質量又過得去,那就是 "賺左"。算係真材實料,有很多雞件在其中。香料配料亦多,所以味道濃郁及豐富。辣煲呢...不是我favours,食左兩件便冇食。我反而鐘意打邊爐多dd,真係講都未必有人信,呢一盤我食左八成半。美中不足是冇生蠔,之但係,有既話就唔只呢個價啦...so...我接受。