2021-05-02 534 views
疫情開始便好好珍惜可以出去食的日子,畢竟疫情說爆就爆,餐廳說禁便禁,我發覺每次停幾個月,便有餐廳會消失不見,但同時也會有一堆新餐廳冒出來,真的只能說很勇敢呀。這天和朋友來吃的日式鐵板燒也是剛開沒多久,價錢算是中位價吧,而且坐得很舒適,很值得推薦!-我點的是「精選鐵板燒晚餐」,價錢是$688+10%,足足有10道菜,是不是性價比很高!-另外我覺得很有趣的是,餐廳有直播,如果你不是坐廚房前面的位置,也可以實時知道下一道菜吃什麼呀!-前菜三點我最欣賞的是那個紅紅的日本蕎頭,味道很討好,不會過酸。另外,中間那個泡菜味的梨(應該是),也真的是好好吃,左邊的牛蒡也是很清爽,吃完三點就有種胃已開的feel!-野菜沙律看似平平無奇的野菜沙律,其實重點是那個自定調配的鳳梨汁!酸酸甜甜的自然味道,與新鮮野菜很配。-刺身三點盛一上桌就被那隻巨型帶子嚇到了,它除了有外表,內裡也是很好吃,鮮甜的味道很出眾,很一般在壽司店吃的完全兩回事。另一吞拿魚也是新鮮呀,肉是軟綿的,像剛切出來一樣,還有那個像兔子一樣的蝦,味道甘甜粘糯,口感也是很清甜。-車海老配桔子醬/銀鱈魚車海老的造型很可愛,像蝴蝶一樣,肉質飽滿,彈滑爽脆

前菜三點

野菜沙律

刺身三點盛
車海老配桔子醬/銀鱈魚
車海老的造型很可愛,像蝴蝶一樣,肉質飽滿,彈滑爽脆,而銀鱈魚的肉質細嫩,有一點點入口會化的感覺,配上微暖的魚油,吃著是滿滿幸福的感覺。
安格斯牛小排
終於吃到肉肉了,其實已經開始有點小飽的感覺,餐原本的是安格斯肉眼厚燒,我加$88換了安格斯牛小排,牛小排是牛的前胸肋骨部位,油脂分部均勻,鐵板燒後還帶有一點血水,吃起來肉質柔軟但又有一點點咬勁,比起肉眼,牛小排更適合我這個「無牙婆」哈哈。
壽司
那個有點火炙的左口魚壽司是人間極品吧,比起在壽司店吃的來得更厚肉,火炙後的油脂更加crazy,加上有點黑松露在上面,吃起來更加幸福滿滿。
麵豉湯
這個麵豉湯有點特別,看起來有點油油的,但喝起來竟然是很清爽,而且好像有一點點魚的味道(應該是吧),好喝!
櫻花蝦牛肉蛋炒飯
炒飯是鐵板燒最功夫的一道吧我覺得,都已經8-9分飽的時候,還是吃一碗飯,那定必要很吸引才可以呀!炒後飯粒也不會死硬,反而有點粒粒分明的感覺,配上櫻花蝦+牛肉+蛋層次超多又豐富。
自家製甜品
竟然是很大一碗的牛奶布甸!口感很綿滑,是很動L的那一種,而且我喜歡它牛奶的味道很高級!
2021-04-22
呢個星期疫情,決定趁有機會就外出食好東西,順道和朋友敘舊。今次來到位於西環的日式料理餐廳「山 鐵板燒」。平時很少到西環,幸好餐廳位置很易找,在西營盤出口步行5分鐘就到,非常方便。餐廳乾淨企理但座位不多,幸好朋友已經 book了位,不用等就可以入坐了。餐廳主打鐵板燒料理,晚餐提供三個set dinner 選擇。最後我揀了「海之幸鐵板燒晚飯」,總共有11道菜。 前菜三碟野菜沙律- 沙律汁酸酸甜甜好開胃刺身三點盛-帶子超級肥美本身menu係食車海老配桔子醬,由於我敏感,餐廳幫我改食烤羊肉。羊肉冇腥味,唔錯唔錯。銀雪魚 帆立貝 魷魚- 呢三樣係餐廳主打嘅鐵板燒,餐廳仲有個小電視看到廚師弄鐵板燒的情況。看着自己的食物有少少電視送到面前,感覺很有趣!壽司兩件櫻花蝦牛肉蛋炒飯-超多櫻花蝦!仲有滿滿的蒜香味!自家製甜品-牛乳布丁,非常之滑!呢間餐廳幾適合二人情侶或閨蜜傾偈,座位雖然不多但坐得舒服而且沒有很逼夾的感覺。set dinner 每碟份量雖然不多,但吃完11道後真的很飽很飽,非常滿足。

前菜三碟

野菜沙律- 沙律汁酸酸甜甜好開胃

刺身三點盛-帶子超級肥美

壽司兩件

櫻花蝦牛肉蛋炒飯-超多櫻花蝦!仲有滿滿的蒜香味!

自家製甜品-牛乳布丁,非常之滑!

2021-04-22
工欲善其事,必先利其器的下一句是什麼?~就是食物要好吃,材料要新鮮!~好啦講完笑講返正題先😂 話說上週五下班 朋友帶了我去西環的這間日式餐廳吃晚飯 他說這間餐廳在他家的附近新開了不久 上次吃完之後覺得很好吃 在這餐廳的美味還沒有被人發現 弄得天天要排隊排到傻之前 決定先帶我來大快朵頤~看過餐牌之後我們選擇了有肉的鐵板燒晚餐 超有禮貌的女店員首先為我們送上一客沙律 沙律有兩種汁底可以選擇 一個是鳳梨汁第二個即是和風汁 兩者味道都很不錯 我個朋友交換來吃 一人一個口味剛剛好~之後上的就是他們的前菜 切成一片片的鮑魚保留了彈牙的口感 加上醬油味香香甜甜 紅色的蕎頭 好靚而且唔多地方可以食到 低卡的水雲更係女生最愛😊~刺身方面 店員話每次黎 刺身款式都唔同 係由廚師發板的 我哋食咗幾種刺身入邊 最得我哋歡心嘅就係黎自北海道嘅帶子 又厚又大 好鮮甜 而其他刺身亦都係質素不錯~之後嘅燒海老 銀鱈魚 鵝肝 同安格斯肉眼亦係成餐飯嘅精髓 海老彈牙 鵝肝肥厚 銀鱈魚嫩口 安格斯肉眼就肉味濃郁 好食到相都唔記得影就食晒😂 呢三款鐵板燒嘅食材用料都非常新鮮 用料靚到咁 其實我諗就算唔係燒 都應該真係點煮都好
工欲善其事,必先利其器的下一句是什麼?

就是食物要好吃,材料要新鮮!

之後嘅燒海老 銀鱈魚 鵝肝 同安格斯肉眼亦係成餐飯嘅精髓 海老彈牙 鵝肝肥厚 銀鱈魚嫩口 安格斯肉眼就肉味濃郁 好食到相都唔記得影就食晒😂 呢三款鐵板燒嘅食材用料都非常新鮮 用料靚到咁 其實我諗就算唔係燒 都應該真係點煮都好食

食完燒物之後 再食返兩件清新壽司 熱辣辣麵豉湯 同埋自家製嘅黑芝麻雪糕 成餐飯都感覺非常完美 好感謝帶我黎食嘅好友☺️
~~~
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
山 鐵板燒 (西環)
西環皇后大道西393號地舖
2021-07-13 12 views
本想一試鉄板燒午餐套餐,但現在已經沒有提供了。因此試了2客壽司套餐,食品質素非常高,外相也吸引。會再次幫襯。好吃😋!坐在壽司吧枱,可以和師傅一路傾,一路看他的手勢。就好似廚司發板。聽講晚上也有廚司發板服務,下次也可以一試。
2021-07-01
2021-07-04 101 views
我見新開,星期日lunch hour都未有客,就入去幫襯吓。。。以前舊舖是鉄人旨花,質素唔錯但都做唔住,所以我想試吓邊個咁大膽同一個位開返日本菜個lunch menu選擇算多,求其叫咗個壽司set,128,佢話無池魚王,轉帆立貝俾我。當時得我一枱客,都等咗好耐吓,但黎到我見佢出晒煙,都有啲heart,不過我一睇啲魚就知麻麻地,三文魚好厚,但食落好有筋咁,赤身都厚,還可以,不過最大獲係啲壽司飯,我一路食一路上返openrice睇食評,原來之前做鐵板燒?!同一個師傅?(睇相似係同一人)啲壽司飯堅唔好食,個壽司既實淨程度同機出差唔多。。。。最後個卷,係有啲魚生碎既卷,真係唔掂。。我自問都食好多唔同貴價平價壽司,呢間都算係唔係最平之中既最差。同埋個壽司師傅手腳已經慢,仲要係咁同老板娘傾計。。。阿老板妝又係咁搵佢隻帶咗手套既手係咁摸自己個口罩。。。有讚既地方係個侍應算勤力同快手快腳,同埋最尾個牛肉烏冬味道係唔錯既。。。不過就以上經歷,好難有下次。。。

壽司飯堅唔好食,個壽司既實淨程度同機出差唔多。。。。
最後個卷,係有啲魚生碎既卷,真係唔掂。。

同埋個壽司師傅手腳已經慢,仲要係咁同老板娘傾計。。。
阿老板妝又係咁搵佢隻帶咗手套既手係咁摸自己個口罩。。。

不過就以上經歷,好難有下次。。。
媽咪成日話好食又一餐唔好成日一餐,食咩都冇所謂,但系我就唔系咁睇,人生得幾廿年,每一餐都系咁重要,食完食一餐就少一餐,所以每一餐我都想揀好食嘅嘢黎食,而今日我就嚟咗西環呢度食呢個每位價值$688嘅精選鐵板燒晚餐😁。餐廳內部唔算好大,但系裝修精緻,環境舒適,有一位女店員同男店員,男店員負責收錢,女店員主力服務顧客,態度極之良好。.沙律:兩款口味嘅沙律,一款係日式和風汁,另一款意式鳳梨汁,B仔就揀咗鳳梨汁,因為入餐廳嘅時候剛好見到佢用新鮮菠蘿🍍整汁嘅一幕,用得新鮮菠蘿整,感覺一定唔會差,而食落亦確實咗我嘅諗法,汁底味道天然清甜。前菜三點:三點為磯煮鮑魚、紅酒蕎頭及水雲,鮑魚爽口彈牙,蕎頭爽脆,水雲則類似蒟蒻麵,食落帶香甜醬油味。刺身三點:日本北海道帶子、深海池魚王及中拖羅,三者平分秋色,全部都幾高質,池魚魚脂味尤其濃郁,食每種海鮮之前記得先用伴碟嘅海草🌿同紫蘇葉清清口腔車海老配桔子醬:師傅一路燒,牛油味同黑胡椒香氣就一路相互連環衝擊住我嘅鼻腔,令人垂涎欲滴。表面鮮橙,內裡白嫩嘅海老非常肥厚,彈牙有咬口,而蝦頭方面,建議啜完蝦膏之後,可將蝦頭分件放入口中細細咀嚼,會食到蜂擁而出嘅濃濃蝦味。搭

沙律:

前菜三點:

刺身三點:

車海老配桔子醬:
師傅一路燒,牛油味同黑胡椒香氣就一路相互連環衝擊住我嘅鼻腔,令人垂涎欲滴。表面鮮橙,內裡白嫩嘅海老非常肥厚,彈牙有咬口,而蝦頭方面,建議啜完蝦膏之後,可將蝦頭分件放入口中細細咀嚼,會食到蜂擁而出嘅濃濃蝦味。搭配嘅桔子蛋黃醬亦係加分位之一,提味而不膩口。

銀鱈魚:
魚質細膩柔軟,外皮輕薄脆身,材料好,就係唔需要過多調味,輕輕一燒便是人間極品。
鵝肝:
表面焦黃濃香嘅豐腴鵝肝,質感溫潤綿滑,入口近乎即化,加上藍莓醬作調和,濃膩感平衡得當,好耐都未試過咁正嘅鵝肝,好感動。

壽司兩貫:
兩貫壽司分別為黑松露左口魚同新鮮熟蝦壽司🍣。前者魚脂豐腴,後者雖然質素都唔錯,不過彈牙口感就比先前嘅車海老配桔子醬略顯失色。

麵豉湯:
佢哋嘅麵豉湯係用鮮魚自家煲製嘅,魚味極為濃郁,同出面嘅粉感麵豉湯完全係兩碼子事。

櫻花蝦炒飯:
本身呢個炒飯係有埋牛肉嘅,不過由於朋友唔食牛,所以我哋就走牛,雖然冇咗牛肉,但係炒飯依然出色,雞蛋、紅蘿蔔、青椒、洋蔥及櫻花蝦,加上黑胡椒同海鹽,整個炒製過程香味撲鼻,而食落亦係層次豐富,米粒粒粒分明。

自家製甜品
店員話我哋知佢哋最出名嘅牛乳布丁今日賣晒,不過好在柚子雪芭都非常高質,味道清新香甜,不帶柚皮嘅微苦,而且雖然不含奶類成分,口感一依然絲滑,值得一讚。
2021-04-24 174 views
(迷茫)見評價不錯 滿心期待weekend lunch試一試叫左兩個鐵板午餐,上完前菜後等左成15-20分鐘都未有野食到點知等左勁耐,原來係等埋隔離檯(遲我地好多叫餐-0-) 一齊煮.....根本上整個上餐流程都係好慢,(餐廳有個螢幕見到鐵板師傅煮野食)- 似乎餐廳要客人就番餐廳嘅營運,一次過煮好多份鐵板餐。可能係我唔好彩,係最先到,要等埋其他檯點餐啦。呢個價錢唔係貴,亦唔係平 但絕對唔值得比錢去就餐廳。等嘅過程中 重要見到個鐵板廚師係好多idle 嘅時間😥 食完=迷茫....唔明餐廳定位(亦可能係lunch同晚餐有分別啦)不過我就唔會再試啦
(迷茫)
見評價不錯 滿心期待weekend lunch試一試

可能係我唔好彩,係最先到,要等埋其他檯點餐啦。

2021-04-04 313 views
假期閒逛,無意間發現這間新開的日式小店,決定入內一試午餐,店內沒有豪華裝修,但一室優雅整潔,看到店內主廚專業及用心烹調食物嘅態度,已感期待。果然、無論食物質素及擺設都有驚喜,再加上新張期間八折優惠,簡直性價比高,而且店舖經理Ivan高質數嘅服務態度,一定會再嚟試佢哋晚餐
2021-04-04
2021-04-03 123 views
今日和朋友難得聚會,大家住港島所以就揀左喺西環依間新開嘅日本餐廳,貪佢夠就腳又係日本餐廳唔失禮~ 撘地鐵香港大學站b1出口行5分鐘都唔洗就到,非常易揾。入去環境都靚,牆壁新淨,燈光柔和。下午一點左右去到,老闆娘俾我哋揀坐邊度,最後我同朋友揀左餐廳中間既位置,都坐得幾舒服~ 我地叫左兩個午市套餐,頭盤係野菜沙律,有兩種汁俾我哋揀,分別係和風汁同埋鳳梨汁,我試咗鳳梨汁,之前未試過鳳梨汁加沙律,原來係咁好味。甜甜地嘅鳳梨汁加上苦澀嘅沙律菜取得平衡,作為前菜小食真係好refreshing!之後我地揀左鐵板燒套餐,師傅即時烹製車海老、銀雪魚、安格斯牛肉。樣樣嘢食都好好味,銀雪魚冇得頂,外脆內軟,牛肉好有肉味,我同朋友都讚口不絕。呢個餐唔算heavy 食完都唔會膩,大滿足!另一個就係壽司套餐,呢間餐廳非常細心,師傅逐一介紹壽司嘅名字,還有先後次序。而且賣相吸引,打卡一流!壽司唔會好腥,如果平時怕腥既朋友都可以試下。跟餐嘅烏冬都好大份,夠彈牙,好食!甜品方面我地叫咗柑味雪糕同芝麻味雪糕,平時都好少喺餐廳食到呢兩種味,我同朋友都食得好開心,為我哋今次嘅午餐畫上一個完美嘅句號。

2021-03-29 120 views
見到有新開既鐵板燒,再加上晚市堂食放寬,所以就決定過嚟試吓兼慶祝屋企人生日🎂Overall整體嘅食物都好好食🤤,由沙律🥗到主菜、壽司🍣、甜品樣樣都唔錯,睇得出師傅好用心製作✨而且主菜有好多選擇,我哋嗌咗牛小排、A5和牛同埋羊架雖然座位唔係好多同埋餐廳有啲細,但係service好好!前菜野菜沙律 🥗刺身三點盛 車海老配桔子醬🦐🍊 + 銀鱈魚🐟 香檳啫喱冷番茄🍅牛小排 A5和牛羊架壽司🍣櫻花蝦炒飯🦐甜品(柚子雪糕)

雖然座位唔係好多同埋餐廳有啲細,但係service好好!

前菜

A5和牛

羊架

壽司🍣

櫻花蝦炒飯🦐

甜品(柚子雪糕)
2021-03-07 250 views
餐廳隱身係民居當中,晚市堂食禁令解除後無好好食餐,今次決定去食晚市!師傅好有經驗,去過酒店主理、又同唔同國家嘅廚師交流,對煮食有要求亦好有自己一套。連前菜、沙律汁、甜品都由師傅自己整、自己打。set食物種類都多,有銀鱈魚、蝦、羊架、和牛、壽司等。火候掌握得宜,第一次食到入口即溶既和牛粒。羊架處理得好好,無膻味但同時保持到肉質鮮嫩👏🏼師傅知我唔食生(其實我都係去到前幾個鐘先同佢哋講,又準備得切喎)特意將壽司料轉熟既,最鐘意鰻魚及磯燒鮑魚🥰朋友就話海膽新鮮。其實食完壽司已經好飽😂點知仲有櫻花蝦炒飯同清魚湯(唔似平時奶白色魚湯,清魚湯見到底,飲落清新得黎保持到魚鮮)個炒飯咁香,真係忍唔住口🤣🤣🤣最後仲有雪葩同奶凍選擇做甜品兩個人飽到由餐廳行返灣仔都未落格師傅話有午市食,價錢相宜,下次再去try try

兩個人飽到由餐廳行返灣仔都未落格

師傅話有午市食,價錢相宜,下次再去try try

2021-03-04
2021-03-05 166 views
一間有誠意嘅日式小店,師傅用心料理,細緻如所用嘅碗碟都用心選購,色香味視覺齊全。魚生丶熟食、鐡板燒均用心製作,食得出師傅對食物的認真及專業。位置近地鐵站,方便。
Dining Offer
Tasting Event
2021-02-18 197 views
沙律調味啱啱好😽,service實在是太好了,主菜有多種選擇,鐵板燒在電視直播,非常新奇,簡直是大開眼界!新鋪設施非常好,但位置有啲少,只有20個,包場非常容易!😂
2021-02-18
Dinner