2024-04-09 501 views
登龍街呢個美食集中地,廿幾年都一直無變過,仲變得愈來愈多美食進駐😋今日朋友介紹之下,去左間又地道,又好食嘅日式燒烤店🔥“炭火地雞”🔥佢係主打用日本備長炭烤串燒,入到間鋪唔會好煙。當然仲有好多不同主食,小食任君選擇。由於款式太多,我叫左好多唔同款式串燒。串燒黎講,火喉,食材絕對係重中之中,呢間店就真做得好出式😎肉食方面:👍🏻燒雞柳,佢地主打用嘉美雞,嘉美雞皮下脂肪少,肉嫩富彈性,燒出黎嫩口,雞肉味豐富。👍🏻牛三角腩,肥美香口,入口有小小油脂,好食!👍🏻牛小排,燒得唔會過熟,有肉汁,牛味香濃!😍鱔呀!本身我就鍾意食鱔,一放入口就知新鮮,燒完仲好彈牙!正!😍最令我眼前一亮,反而係兩個比較素的燒物, 明太子燒淮山,同芝士年糕麻薯卷。💥明太子佢大大粒得黎,上面個堆明太子,一啲都唔孤寒,小辣,基本上調味都唔洗,就可以食到淮山嘅口感,明太子嘅口味,爽口美味!💥芝士年糕,呢個趁熱食真係好正好正,溶溶地個狀態,芝士味好濃,好香!口感好綿❤️戀愛感覺呀😂💥麻薯卷,香口,煙韌,個燒汁香甜雞軟骨雞柳(芥末)雞翼雞腿鹽燒牛小排A4鹽燒和牛三角腩秋葵卷紫蘇卷麻薯卷無花果卷炭燒白鱔黑松露带子燒明太子燒淮山田樂燒茄子炸
肉食方面:

👍🏻牛三角腩,肥美香口,入口有小小油脂,好食!
👍🏻牛小排,燒得唔會過熟,有肉汁,牛味香濃!

麻薯卷。

💥麻薯卷,香口,煙韌,個燒汁香甜

雞軟骨
田樂燒茄子
炸日本山芋
芝土年榚
😆😆越叫越多食得好開心😆😆
其他野燒物都好出色,不能盡錄,總知可以encore!
最後亦都係最重要係啤酒買一送一呀😂食串燒點可以無啤酒送呀!爽呀喂!呢一間真係良朋聚會,晚飯吹水宵夜嘅好地方。
  • 明太子燒淮山
  • 燒鱔
如果你問我夜晚食乜好,我未必答到你,因為選擇太多,但如果你specific問串燒食邊間好,我絕對可以比一個無懈可擊既答案比你,就係日式燒鳥專門店「炭火地雞」,你諗下一隻雞,N咁多個部位,唔同部位有唔同口感、味道,淨係燒鳥都夠你食成晚呀!👇🏻📌串 燒 - ▪️ 燒 鳥 -▫️「雞頸」圍繞雞頭部位周邊既肉,食落極富彈性,好有咬口。▫️「雞翼」燒得夠哂脆口,外皮帶少少焦香,調味岩岩好,唔會太鹹。▫️「雞心」個口感食落比較上腍滑,係口腔裡面瞬間爆汁,而且相當入味,好食。▫️「雞腎」食落相當爽口,外層無出面果種乾身既質感,裡面仲幾juicy。▫️「雞皮」燒得恰到好處、入口脆卜卜,索索聲,夠哂邪惡。▫️「雞尾」無市面食開果種怪味,食落油脂豐厚到不得了,好滿足。▫️「雞胸軟骨」咬落比起普通雞軟骨更加有爽脆,軟骨亦夠腍身,正!▫️「免治雞肉棒」食親串燒都一定嗌呢個,雞肉棒軟腍入味,加埋濃郁蛋黃,入口更加香滑惹味,大力推薦。▪️ 燒 牛 豚 -▫️「鹽燒牛舌芯」賣相絕對係厚切,食落口感爽彈有咬口,裡面唔會乾爭爭,肉汁豐富。▫️「味噌松板豬」Size夠厚身,豚肉配上味噌,做到鹹甜適中,值得一試。▫️「鹽燒黑毛和牛牛小排」和牛油脂香
如果你問我夜晚食乜好,我未必答到你,因為選擇太多,

就係日式燒鳥專門店「炭火地雞」,你諗下一隻雞,

N咁多個部位,唔同部位有唔同口感、味道,

淨係燒鳥都夠你食成晚呀!👇🏻

📌串 燒 -
▪️ 燒 鳥 -
▫️「雞頸」圍繞雞頭部位周邊既肉,食落極富彈性,好有咬口。
雞頸

雞翼

▫️「雞心」個口感食落比較上腍滑,係口腔裡面瞬間爆汁,
而且相當入味,好食。

雞腎
▫️「雞皮」燒得恰到好處、入口脆卜卜,索索聲,夠哂邪惡。

雞皮

雞尾

雞胸軟骨

▫️「免治雞肉棒」食親串燒都一定嗌呢個,雞肉棒軟腍入味,
加埋濃郁蛋黃,入口更加香滑惹味,大力推薦。

▪️ 燒 牛 豚 -
牛舌
味噌松板豬

▫️「鹽燒黑毛和牛牛小排和牛油脂香味濃郁,如果係牛魔王呢個真係要嗌。
鹽燒黑毛和牛牛小排

▪️ 飯 面 -
▫️「濃香雞湯素面」簡單一碗雞湯,沖淡返之前串燒既油膩感,
麵條每一啖都係濃香既雞湯精華,絕對係食完串燒之後既恩物。
濃香雞湯素麵

▪️ 甘 味 -
▫️「芝士年糕」睇得出chef係好用心即叫即燒,外層做到微脆,
裡面芝士岩岩呈現到半溶狀態,作為甜品真係好好食。
芝士蛋糕
2024-03-14
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
雞頸
雞腎
雞皮
雞尾
牛舌
鹽燒黑毛和牛牛小排
濃香雞湯素麵
芝士蛋糕
「炭火地雞」開業數年,窩夫與閨蜜去年11月終於有機會一試。以備長碳炭火燒,別具風味。看「炭火地雞」的店名便知道餐廳主打雞,有雞的不同部位和內臟,也有雞以外的選擇。先來兩杯飲品,閨蜜的百香果梳打($36)及窩夫的菠蘿青檸梳打($38),味道都不錯。薯仔沙律($68)上有一隻煙燻的流心蛋,再加上蟹籽和青瓜,令沙律的味道和口感更有層次。雞內臟當中,點了雞心($38),一串五粒細細粒,非常考功夫,廚師及格有餘。鵝肝醬和鴨肝醬都吃過,雞肝醬比較少見,當然要試試。雞肝醬多士(2人份)($58)的雞肝醬份量足,香滑美味,配鬆脆多士一流。椎茸免治雞肉($38)多了一重椎茸的香,味道更有層次。雞肝($40) 甘香滋味,燒得剛剛好,不會太生也不會太硬。一人一串燒雞翼($58/2串),雞皮燒得香脆,鎖得住肉汁,水準之作。第一次吃燒的雞腳筋($32),口感特別,值得一試。雞胸軟骨($34)比常吃的雞膝軟骨好吃,肉較多,也沒那麼硬。豚肉卷着荔枝或露筍較普遍,秋葵卷($34)和芫茜卷($36)都是第一次吃。窩夫對芫茜卷印象較深刻,芫茜的香味填滿口腔,芫茜控必試。熟成雞腿肉($42)外層的雞皮燒得香脆,雞腿肉嫩滑多
「炭火地雞」開業數年,窩夫與閨蜜去年11月終於有機會一試。

以備長碳炭火燒,別具風味。

百香果梳打及菠蘿青檸梳打

薯仔沙律

雞肝醬多士

椎茸免治雞肉及雞肝

燒雞翼兩串

雞腳筋及雞胸軟骨

秋葵卷及芫茜卷

熟成雞腿肉

熟成雞腿肉($42)外層的雞皮燒得香脆,雞腿肉嫩滑多汁,非常好吃。
麻糬卷

最後是麻糬卷($36),麻糬口感軟糯,吸收了肉味,跟平時甜食的麻糬感覺很不同。
2023-11-27
秋葵卷及芫茜卷
熟成雞腿肉
麻糬卷
  • 雞腳筋
來到銅鑼灣一間居酒屋食串燒,呢間串燒店以雞為主角,雞串燒的選擇都可以分到好仔細,例如雞腳筋、雞頸、雞心、雞心管平時小見的部位都可以點到,喜歡食雞同探索另類味道的朋友,相信絕對不能錯過。🧐👏🏼🐥🍢🔥串燒即叫叫燒,睇住串燒師傅燒串燒,真的火喉十足。🍡🍢🔥✨飲品餐廳的啤酒選用了日本札幌SAPPORO品牌,價錢買一送一,相當抵飲。而我哋揀了無酒精飲品,因為整餐都是點選串燒,所以選了滋潤為主的菠蘿青檸梳打($38)及柚子蜜梳打($32),可以清除一下熱氣。🍻🍹🍍🍊🍯✨燒鳥🐥雞皮($34),一塊大大的雞皮壓縮至一串,燒得非常乾身,每一口都好似食緊薯片,香脆無比。雞柳(芥辣)($32),入口甜滑,肉質很嫩滑,用即磨的山葵調味,味覺有一種微辣的衝擊。雞翼($32),雞翼打橫燒,火喉平均,令雞翼的外皮很香脆內嫩。雞胸軟骨($34),較白色的雞胸軟骨都很爽口,咬起來也很緊緻結實,很有咬口。免治雞肉捧(日付見)($38),雞肉棒燒到脹卜卜,肉質鬆軟,蛋黃沾上雞肉棒令口感更細滑,濃香滑溜。鹽燒熟成雞腿肉($42),整串雞腿肉都緊實度適中,啖啖肉,簡單的鹽燒已經好夠味。不同雞的部分口感滋味各有不同,每一串炭香味

串燒即叫叫燒,睇住串燒師傅燒串燒,真的火喉十足。🍡🍢🔥

✨飲品

✨燒鳥🐥
不同雞的部分口感滋味各有不同,每一串炭香味濃,夠哂火喉。🍢🤤👍🏼

✨海鮮🐟
炭燒白鱔($68),白鱔燒得外皮金黃色,而且魚汁鮮甜豐富,味道甜滑。
黑松露帶子($58),帶子燒得很滑身,濃濃的炭燒味,加入黑松露的味道令帶子的香味更香濃。🐟😍🫶🏻

✨燒牛豚🐮
鹽燒牛舌芯($58),牛舌芯爽口又多汁,彈牙、又有嚼勁,加埋檸檬汁味道更加提鮮。
鹽燒黑毛和牛牛小排($68),牛小排的牛味香濃,黑毛和牛更有絕對的質素保證。
鹽燒A4和牛三角腩($78),A4和牛的雪花均勻,入口的脂肪和油香比例都較高,和牛很腍,做到入口即溶的口感。☺🥩🔥️👏🏼

✨燒豚🐷
麻薯卷($36),豚肉包住麻薯,燒熱左的麻薯煙煙韌韌,燒豚肉燒至乾身,配搭突出了麻薯的口感。

甜品
焦糖蕃薯配雪糕($58),選用日本黃芯蕃薯,有種甘甜的栗香甜道,有一層薄薄脆脆的焦糖道上蕃薯的表面,雪糕用上了濃滑的日本牛乳味道,很喜歡雪糕同蕃薯一齊食那種冷熱交融的感覺,份外的滿足感。🍠🍨😍
2024-06-04 0 views
瞬間去咗日本 yakitori 小店,生啤更係買一送一銅鑼灣都食到性價比 🆙 串焼店🍢肉類、海鮮、蔬菜類‼️約埋朋友,放工一面暢飲🍺一面食串燒🍢👍🏻chill 😝🌟個人推介:All in 雞類雞皮 $32雞心 $32雞肝 $32雞軟骨 $28雞腳筋 $28雞腎 $28雞翼 $28sapporo 生啤 $48而家點少得月見雞肉串,蘸點生雞蛋醬汁惹味滑溜入口,同樣係切點item之一👍🏻整體來說環境,食物都性價高 🆙 銅鑼灣想食串燒呢間都係之一👍🏻
瞬間去咗日本 yakitori 小店,生啤更係買一送一

銅鑼灣都食到性價比 🆙 串焼店🍢肉類、海鮮、蔬菜類‼️
約埋朋友,放工一面暢飲🍺一面食串燒🍢👍🏻chill 😝

🌟個人推介:All in 雞類

2024-05-21
Type of Meal
Dinner
2024-06-03 0 views
日式燒鳥店「炭火地雞」名副其實以日本備長炭燒烤空運嘉美雞為題.雞隻燒烤部位選擇多,分類特別細緻.但同時亦有海鮮,牛類,甚至丼飯及甜品,絕不單一微黃燈光,直望師傅在煙霧朦朧的炭火下特別有氣氛,當日平日晚上未到7點已全場爆滿,相當熱鬧.相信假日情況會更誇張,建議大家探店前要及早訂位喔~🔸雞翼(($28)🔸免治雞肉棒($38)🔸雞蠔肉($38)🔸味噌松板豬($28)大部份雞肉皮燒得香脆,而肉質烹調得剛剛好.特別是雞蠔肉,一隻雞僅有兩塊,軟嫩且多汁.松阪豬亦有所驚喜~調味濃郁,入口炭香.醮上沙律醬更滋味~🔸辛辣雞胸莞茜沙律($78) 滿滿一盤芫荽,中間夾住炸蒜香氣及辛辣雞胸肉絲,入口清新而且全冇草青味😮非常清爽.而不喜愛芫荽嘅友人都滿足地吃到半碟!🔸鹽燒牛舌芯($48) 🔸紫蘇卷($28)🔸A4鹽燒和牛三角腩($68)🔸黑松露帶子燒($58)牛類串燒入口特別充滿牛香.牛舌芯厚而爽彈.三角腩油脂溢滿.帶子加上黑松露更有層次🔸親子丼($48)🔸焦糖蕃薯配雪糕($58)串燒店有丼飯叫,非常適合要飽肚人士.親子丼飯極有誠意!伴隨超級濃郁魚湯,鮮甜暖笠笠.焦糖蕃薯配雪糕✨更是完美甜品收尾之選!外層燒至焦

🔸雞翼(($28)🔸免治雞肉棒($38)
🔸雞蠔肉($38)🔸味噌松板豬($28)

松阪豬亦有所驚喜~調味濃郁,入口炭香.醮上沙律醬更滋味~

🔸辛辣雞胸莞茜沙律($78)

🔸鹽燒牛舌芯($48) 🔸紫蘇卷($28)
🔸A4鹽燒和牛三角腩($68)
🔸黑松露帶子燒($58)

🔸親子丼($48)
🔸焦糖蕃薯配雪糕($58)

焦糖蕃薯配雪糕✨更是完美甜品收尾之選!外層燒至焦糖化,令番薯更香脆加上雲呢拿雪糕極致配合~

🔹札幌生啤($48🤩買一送一)
🔹菠蘿青檸梳打($38)
啤酒全日買一送一,大杯抵叫!不愛好酒精,其他梳打,乳酸類飲品,亦清爽解膩

2024-06-01 0 views
小編較早前再訪一間專門食雞串燒,餐廳用咗備長炭去燒,將食物嘅原味同肉汁鎖住,再作簡單調味,就已經可以將味道提升。另外,依家餐廳嘅生啤做緊買一送一嘅優惠,送串燒一流👍🏻👍🏻∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴❥ 私心推介🫶🏻૪ 熟成雞腿肉 $38每串兩大舊,脆口雞皮配上軟嫩雞腿肉,啖啖肉૪ 甘口嘉美雞全翼 $48雞翼外層炸到香脆,鹹鹹地,內層雞肉食落juicy滑溜૪ 薯仔沙律 $68綿密薯仔沙律加埋流心蛋蛋汁,口感變得好creamy,仲有「卜卜脆」嘅蟹籽,口感豐富૪ 免治雞肉棒(附月見) $38串燒必食單品之一,加埋蛋汁,口感變得軟滑,仲食到粒粒雞軟骨❥ 少見/ 特色系列🔎૪ 雞爽肉 $36肉質腍身,似雞髀肉,灑上少少胡椒已經好夠味૪ 雞腳筋 $28 一口一粒,口感煙韌,要留意喺襯熱食૪ 麻薯卷 $28用豚肉包住麻薯粒,軟糯有咬口૪ 鵪鶉蛋卷 $32外層豚用燒到稍稍薄脆,同埋軟滑鵪鶉蛋一齊食,好滿足૪ 牛油果卷 $32當薄脆豚肉配上熟成牛油果,口感變得十分滑溜,夠晒creamy ❥ 繼續食系列🍽️૪ 雞腎 $28૪ 雞肝 $32૪ 雞柳

❥ 私心推介🫶🏻
૪ 熟成雞腿肉 $38
每串兩大舊,脆口雞皮配上軟嫩雞腿肉,啖啖肉

૪ 甘口嘉美雞全翼 $48
雞翼外層炸到香脆,鹹鹹地,內層雞肉食落juicy滑溜

૪ 薯仔沙律 $68

૪ 免治雞肉棒(附月見) $38
串燒必食單品之一,加埋蛋汁,口感變得軟滑,仲食到粒粒雞軟骨

❥ 少見/ 特色系列🔎
૪ 雞爽肉 $36
肉質腍身,似雞髀肉,灑上少少胡椒已經好夠味

૪ 雞腳筋 $28
一口一粒,口感煙韌,要留意喺襯熱食

૪ 麻薯卷 $28
用豚肉包住麻薯粒,軟糯有咬口

૪ 鵪鶉蛋卷 $32
外層豚用燒到稍稍薄脆,同埋軟滑鵪鶉蛋一齊食,好滿足

૪ 牛油果卷 $32

૪ 黑松露蒜蓉雜菌 $48
૪ 味噌松板豬 $28
૪ 味淋魚乾 $48
૪ 冷泡宇治麥茶 $28

∴∵୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴
餐廳設計充滿日式氛圍,配搭柔和燈光主打燒鳥串燒,有唔同部位選擇日本備長炭即叫即燒,每串都充滿炭火香且設有吧枱座位,可欣賞大廚即場燒串燒好適合朋友同事聚會,食串串燒傾下計❥ 雞類✾ 雞腳筋 $28✾ 雞腎 $28✾ 雞肝 $32✾ 免治雞肉棒(附月見) $38✾ 雞柳(芝士)$28✾ 熟成雞腿肉 $38✾ 甘口嘉美雞全翼 $48每次都必點熟成雞腿肉同甘口嘉美雞全翼前者雞皮燒至金黃香脆,肉質鮮嫩多汁後者入口酥脆,每啖都充斥鹹鮮香甜醬汁朋友喜歡免治雞肉棒,入口軟綿中帶點雞軟骨增加口感;沾埋蛋汁更滑溜雞腳筋很特別,爽口有嚼勁❥ 牛豚類✾ 鹽燒牛舌芯 $48✾ 鹽燒和牛三角腩 $68前者爽嫩彈牙;後者油脂豐盈,肉質柔嫩✾ 鵪鶉蛋卷 $32✾ 蘆筍卷 $32前者口感豐富,濃郁惹味;後者清爽帶豚肉香✾ 味淋魚乾 $48✾ 薯仔沙律 $68綿密薯仔沙律配搭溏心蛋,拌勻多汁令薯仔沙律更軟滑;且加以爽脆蟹籽✾ 親子丼 $48滑嫩雞肉伴隨半凝固鬆軟雞蛋覆蓋珍珠米米飯濕潤伴隨甜味醬汁,不禁一啖接一啖❥ 蔬菜類✾ 翠玉瓜 $20✾ 牛油蒜蓉金菇 $38❥ 飲品✾ 菠蘿冰乳酸 $
餐廳設計充滿日式氛圍,配搭柔和燈光
主打燒鳥串燒,有唔同部位選擇
日本備長炭即叫即燒,每串都充滿炭火香
且設有吧枱座位,可欣賞大廚即場燒串燒
好適合朋友同事聚會,食串串燒傾下計

❥ 雞類
✾ 雞柳(芝士)$28
✾ 熟成雞腿肉 $38
✾ 甘口嘉美雞全翼 $48
每次都必點熟成雞腿肉同甘口嘉美雞全翼
前者雞皮燒至金黃香脆,肉質鮮嫩多汁
後者入口酥脆,每啖都充斥鹹鮮香甜醬汁
雞腳筋很特別,爽口有嚼勁

❥ 牛豚類
✾ 鹽燒牛舌芯 $48
✾ 鹽燒和牛三角腩 $68
前者爽嫩彈牙;後者油脂豐盈,肉質柔嫩
✾ 鵪鶉蛋卷 $32
✾ 蘆筍卷 $32
前者口感豐富,濃郁惹味;後者清爽帶豚肉香

✾ 味淋魚乾 $48
✾ 薯仔沙律 $68
✾ 親子丼 $48
滑嫩雞肉伴隨半凝固鬆軟雞蛋覆蓋珍珠米
米飯濕潤伴隨甜味醬汁,不禁一啖接一啖

❥ 蔬菜類
✾ 翠玉瓜 $20
✾ 牛油蒜蓉金菇 $38

❥ 飲品
✾ 菠蘿冰乳酸 $38

第一次嚟銅鑼灣嘅炭火地雞,上到去都幾多人食,好彩一早book咗位~服務員嘅態度,一開始都已經好友善,令人都幾舒適!而且環境嘅氣氛都充滿日式風格,整體感覺都唔錯~佢哋嘅上菜序會根據口味依次上菜~唔係亂咁上菜,睇得出餐廳對食物嘅尊重❤️以係我哋2條友食嘅食物~~~1.雞柳(芥未) 雞柳嘅口感都唔錯~佢係七成熟嘅,所以入邊有少少生生地,但係食落去又唔怪,上面再配以芥末味~都幾衝擊個味蕾2.雞頸 雞頸上面用鹽去燒過~咬落去口感好爽脆👍本身以為雞頸會好怪,食落幾有驚喜,呢個都值得食👍👍3.雞腿 雞腿表面烤到好脆~好似真係食緊一口燒雞腿一樣🤣啲雞肉都幾嫩滑~都係唔錯嘅4.金針菇卷金菇完全吸晒表面豚肉嘅油香~搞到入邊嘅金針菇非常Juicy🥰🥰而且佢表面嘅豬肉都好香~而且帶啲焦香嘅味道👅5.紫蘇卷 豚肉包裹住紫蘇~一口咬落去,成個口充滿紫蘇味❤️另外再配搭鹽燒~所以係好香嘅鹽燒味之下…映照著紫蘇嘅香氣~令人非常陶醉6.麻薯卷麻糬煙煙韌韌~表面豬肉片包裹住,口感好特別🤣上面再配燒汁,第一次食麻糬配肉類咁夾👍7.牛油果卷牛油果表面包裹豬肉片~同樣係豬肉片上加上燒汁,

以係我哋2條友食嘅食物~~~

1.雞柳(芥未)

2.雞頸

3.雞腿

4.金針菇卷

5.紫蘇卷

6.麻薯卷

7.牛油果卷
牛油果表面包裹豬肉片~同樣係豬肉片上加上燒汁,表面與牛油果形成外脆內軟❤️

8.炭燒白鱔
白鱔好新鮮~而且啲肉好有咬口,完全可以用彈牙爽口嚟形容😆表面都係烤到焦香外脆~而且鰻魚嘅鮮味都好出眾~

9.翠玉瓜
翠玉瓜都好甜,好新鮮👍燒烤過後亦都唔會太乾,都算幾Juicy❤️

10.粟米
粟米好香甜,表面嘅醬汁係鹹鹹地~一咸一甜令到味蕾好有反差❤️顯得粟米更加甜~值得推薦👍

11.田樂燒茄子
茄子都燒到好淋~茄子上面鋪滿芝麻,充滿着芝麻嘅香味喺口腔入面迴盪~~溫馨提示~一定要配埋佢俾你嗰舊醬汁,否則就冇味㗎啦~~佢俾你嘅醬汁甜甜地,放一大堆醬落去都得🫣

12.黑松露蒜蓉雜菌
入面有多種菇混合炒香而成~雖然有黑松露喺入邊,但係又唔會搶咗其他菇嘅鮮味👍食得出好有中式小炒鑊香味~~真係幾得意🫢🫢

13.雞肝醬多士 (2人份)
多士好脆好香口~上面鋪滿一層厚厚嘅雞肝,雞肝醬有少少甜甜地~個味道都幾獨特😀上面再鋪一層花生粒,再將個口感再度提升✔️

14.親子丼
親子丼就係雞肉加雞蛋❤️碗飯都幾大碗~另外再配以味噌湯~味噌湯好足料!

15.最中餅
本身唔知乜嘢嚟~所以決定叫嚟試吓🤣原來呢度的最中餅入邊係2塊餅包住抹茶雪糕同埋紅豆~紅豆非常甜~有啲似食日本紅豆雪條嗰種紅豆味~而且抹茶雪糕都算幾好食👍

16.菠蘿青檸梳打
菠蘿配青檸酸酸甜甜,非常開胃~而且配住串燒解膩一流👍

17.乳酸梳打(巨峰)
提子味好出眾,配以乳酸嘅味道~飲落去係梳打嘅口感,氣泡好足👍👍

整體嚟講今餐都唔錯❤️由於呢度係樓上舖,我哋仲諗緊會唔會冇乜人食~點知上面坐到爆曬👍真係冇預約都冇位坐🫢🫢不過呢度質量真係算唔錯~都係可以再encore👍👍👍

#炭火地雞 #skewer #日式串燒 #香港探店 #香港美食 #銅鑼灣美食#黃怪獸 #黃怪獸覓食 #黃怪獸自家製 #香港美食 #香港好去處 #香港 #食 #食譜 #食飯 #自己整 #食飯啦 #yum #yumyum #yummy #hk #hkfoodie #hkfood #foodie #foodiehk #foodporn #hk90s #想要更多真實食評搜尋ig黃怪獸覓食
2024-05-26
Celebration
Anniversary
2024-05-30 0 views
說到最近在銅鑼灣掀起一陣「雞肉狂潮」的餐廳,非「炭火地雞」莫屬了。這間專門以各式雞肉串燒為主打的餐廳,憑藉出色的烹調技術和用心的食材選擇,係串燒界中已經小有名氣。作為一個自認為「串燒控」的我,點會錯過這間店的美食呢!於是我特地前往品嚐,結果完全超乎我的想像,讓我流連忘返,忍不住想要一再回訪。首先,我試了他們的「雞軟骨」和「雞尾」, 兩道菜都做得恰到好處,外層焦香酥脆,咬下去卻又彈牙嫩滑,肉質鮮嫩多汁,讓人難以止步。接著我又嘗試了朋友推薦的「雞頸」,這道菜更是讓我驚艷,肉質軟嫩,帶著一絲甜味,令人回味無窮。「月見免治雞肉棒」也絕對是其中一個我最鍾意食嘅串燒。這道菜將雞肉和軟骨打碎再做成扁平的棒狀,外層金黃酥脆,咬下去卻入口即化,鮮甜濃郁的雞肉香氣立即在口腔中爆發,實在是太過癮了!除了雞肉,這間餐廳的牛肉菜式也同樣出色。我嘗試了「鹽燒牛舌芯」,肉質極為嫩滑,入口即化;「鹽燒牛小排」則鮮嫩多汁,肥而不膩;而A4等級的「鹽燒和牛三角腩」更是層次豐富,肥嫩並濟,實在是人間極品。每一口都讓我欲罷不能,恨不得把碗裡的最後一點汁水吸乾。除此之外,他們的「炭燒白鱔」和「黑松饌帶子燒」也同樣叫人驚艷。白鱔

除此之外,他們的「炭燒白鱔」和「黑松饌帶子燒」也同樣叫人驚艷。白鱔肉質鮮嫩,帶著恰到好處的甜味,而黑松饌帶子燒更是將帶子的鮮甜發揮到淋漓盡致。兩道菜都讓我大呼過癮,恨不得再來一份。

雖然這間餐廳主打的是各式雞肉串燒,但他們也推出了不少其他的特色菜式,例如「親子丼」
和「豚肉麻薯卷」。前者融合了日式風味,米飯配上嫩滑的豚肉和半熟蛋黃,味道鮮美可口;後者則將豚肉和薯蓉巧妙地結合,口感香滑綿密,實在是另一大亮點。

下次有機會一定要再來朝聖,繼續品嚐他們的各式絕品佳餚。對於任何喜歡雞肉的饕客來說,「炭火地雞」絕對是必訪之地!

地址: 銅鑼灣登龍街28號永光中心15樓
  • 鹽燒A4和牛三角腩
  • 麻糬卷
  • 炭燒白鱔
2024-05-30 0 views
炭火地雞地址:銅鑼灣登龍街28號永光中心15樓銅鑼高質串燒店😋😋地理位置好方便,地鐵站行過去都係5分鐘既路程!餐廳裝潢好有日式格調,燈光溫和,坐得舒適,好適合同愛人,朋友傾計!一邊食住串燒享受美食,一邊傾計,一流既享受👍👍侍應服務態度好到位,上菜速度亦算快😆再黎講食物,同另一半嗌咗唔少野食😋雞軟骨幼嫩軟滑,入口即化,肉質細膩多汁,超正最鍾意係佢地既炭燒白膳,外皮燒得焦脆,有獨特既燻香😊基本上全部野食都非常滿意👍值得推介同會再去呀!雞軟骨雞柳 (芥末)(7成熟)雞胸軟骨免治雞肉棒炭燒白膳黑松露帶子燒鹽燒燒牙帶魚雞肝醬多士(2人份)味噌松板豬鹽燒牛舌芯飲品:巨峰乳酸梳打百香果梳打
炭火地雞
地址:銅鑼灣登龍街28號永光中心15樓

雞軟骨
雞柳 (芥末)(7成熟)
炭燒白膳
黑松露帶子燒
鹽燒燒牙帶魚
雞肝醬多士(2人份)
鹽燒牛舌芯
飲品:
巨峰乳酸梳打
百香果梳打
2024-05-29 0 views
💕高質雞串燒🐔系列—▫️餐廳:炭火地雞 @yakitori25hk ▫️地點:全香港只有1️⃣間分店📍 此為:銅鑼灣登龍街28號永光中心25樓(港鐵銅鑼灣站 B 出口)▫️營業時間⏰:星期一至日 18:00-23:00▫️價錢:~$200+—味道:🐥🐥🐥🐥+0.1🐥環境:🐥🐥🐥+0.7🐥價錢:💵💵💵+0.86💵服務:🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳+0.7🧑🏻‍🍳—👧🏻又再去咗食串燒😍香港真喺唔太多高質素串燒,覺得雞串燒黎講,依間比燒烤堂高級啲啲🤩相對貴啲😃太多好野要介紹💕—📍雞肝醬多士價錢:$58分數:🐔🐔🐔🐔唔係好多地方有得食雞肝醬🐥味道好香濃,配埋多士好夾—📍嘉美雞全翼 價錢:$48‼️必食‼️分數:🐔🐔🐔🐔同樣好好好好食😃😃外層有啲甜甜地同脆脆哋❤️雞肉好滑—📍牛舌蔥卷價錢:$48分數:🐮🐮🐮+0.7🐮賣相睇唔出係牛舌😂牛味唔係話太出,不過幾爽口—📍免治雞肉棒 價錢:$38分數:🐥🐥🐥🐥賣相好吸引🤩🐥加埋日本蛋100分🤩🥚🥚—📍煙燻雞火腿他他價錢:$88分數:🐥🐥🐥+0.67🐥第一次食生雞肉🐥口感有啲唔習慣,不過加埋紫菜同埋配料都OK —📍薯仔沙律價錢:$68分數:🥗🥗🥗+0.87🥗冇諗過有流心糖心蛋🥚
💕高質雞串燒🐔系列

服務:🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳+0.7🧑🏻‍🍳

📍雞肝醬多士
價錢:$58
分數:🐔🐔🐔🐔
唔係好多地方有得食雞肝醬🐥味道好香濃,配埋多士好夾

📍嘉美雞全翼
價錢:$48‼️必食‼️
分數:🐔🐔🐔🐔
同樣好好好好食😃😃外層有啲甜甜地同脆脆哋❤️雞肉好滑

📍牛舌蔥卷
價錢:$48
分數:🐮🐮🐮+0.7🐮
賣相睇唔出係牛舌😂牛味唔係話太出,不過幾爽口

📍免治雞肉棒
價錢:$38
賣相好吸引🤩🐥加埋日本蛋100分🤩🥚🥚

📍煙燻雞火腿他他
價錢:$88
分數:🐥🐥🐥+0.67🐥
第一次食生雞肉🐥口感有啲唔習慣,不過加埋紫菜同埋配料都OK

📍薯仔沙律
價錢:$68
分數:🥗🥗🥗+0.87🥗
冇諗過有流心糖心蛋🥚夾埋薯仔沙律幾開胃

📍雞軟骨
價錢:$28
分數:🐥🐥🐥🐥
必食‼️‼️雞軟骨超級大串,而且粒粒都好脆同爽口😁😁幾香口惹味

📍雞皮
價錢:$32
分數:🐥🐥🐥🐥
同燒烤堂有啲唔同,佢唔係一大塊,而係整到一粒粒細嘅😁甜甜地有啲醬嘅香甜味,燒出黎好脆口

📍A4鹽燒和牛三角腩
價錢:$68
分數:🐃🐃🐃🐃
食得出係和牛,入口即溶🐃🐃油脂分布平均,有油香味

📍味淋魚乾
價錢:$48
分數:🐡🐡🐡🐡
覺得呢款都係必食‼️呢個價錢嚟講抵過好多餐廳,仲要份量都唔少😁😁燒得唔會太硬,甜甜地又有啲煙靭嘅感覺

款式雖然冇燒烤堂咁多,但雞同牛都係好高水平😍

#好西 #打卡 #日本串燒 #串燒 #正餐 #HongKong #銅鑼灣美食 #燒烤堂 #美食 #雞#iphoneonly#instagood #羊架 #amy_in_cwb #和牛 #牛舌 #串燒 #causewaybay #炭火地雞 #燒烤 #推介 #小店 #omakase
燒烤堂晚晚爆場,簡化版menu的炭火地雞也許是你不錯的選擇質素同樣高,價格同樣平,服務同樣好,難怪還是非常爆場!出品🐓系採用本地嘉美地雞,質素高鮮味佳雞柳(芥末) 28.00把雞柳烤至7分熟,口感鮮嫩,質素不俗雞腿38.00同樣7分熟,比雞柳多了一份脂香,上佳椎茸免治雞肉38.00冬菇釀入免治雞肉,以冬菇的肉汁取替了免治雞肉的不足,相輔相成,很不錯雞爽肉36.00原來是雞的肚腩位,口感比較緊實,煙韌帶勁🐖豚系味噌松板豬28.00相當甜的松板豬,脂香濃,口感爽!麻薯卷28.00鵪鶉蛋卷32.00牛油果卷32.00以培根🥓包裹不同的餡料,最正的肯定是入口即溶的牛油果🥑蓉!麻薯在吸收了豬油之後,同樣相當滋味🐟海鮮系炭燒白鱔58.00非乾燒,加入一點照燒汁,爽彈入味!黑松露帶子燒58.00矜貴的一道,口味帶又甜富松露味🥗菜系青椒仔28.00田燒茄子32.00柚子檸檬蕃茄48.00春菊及水菜沙律68.00店家的沙律菜相當新鮮,用上火箭菜口味更加濃郁田燒茄子的醬汁以甜味為主,口感爽而帶水份🍚碳水親子丼48.00味道相當濃郁的親子丼,細細碗卻意外地飽足🍵冷泡宇治麥茶28.00麥味香濃,超級大杯,讚啦

燒烤堂晚晚爆場,簡化版menu的炭火地雞也許是你不錯的選擇

質素同樣高,價格同樣平,服務同樣好,難怪還是非常爆場!

出品
🐓系
採用本地嘉美地雞,質素高鮮味佳

雞柳(芥末) 28.00
把雞柳烤至7分熟,口感鮮嫩,質素不俗

雞腿38.00
同樣7分熟,比雞柳多了一份脂香,上佳

椎茸免治雞肉38.00

雞爽肉36.00
原來是雞的肚腩位,口感比較緊實,煙韌帶勁

🐖豚系
味噌松板豬28.00
相當甜的松板豬,脂香濃,口感爽!

麻薯卷28.00
鵪鶉蛋卷32.00
牛油果卷32.00

以培根🥓包裹不同的餡料,最正的肯定是入口即溶的牛油果🥑蓉!
麻薯在吸收了豬油之後,同樣相當滋味

🐟海鮮系
炭燒白鱔58.00
非乾燒,加入一點照燒汁,爽彈入味!

黑松露帶子燒58.00
矜貴的一道,口味帶又甜富松露味

🥗菜系
青椒仔28.00
田燒茄子32.00
柚子檸檬蕃茄48.00
春菊及水菜沙律68.00

店家的沙律菜相當新鮮,用上火箭菜口味更加濃郁

田燒茄子的醬汁以甜味為主,口感爽而帶水份

🍚碳水
親子丼48.00
味道相當濃郁的親子丼,細細碗卻意外地飽足

🍵冷泡宇治麥茶28.00
麥味香濃,超級大杯,讚啦👍

看着師傅在長長的炭爐上用心燒烤,加上超抵的價格,回頭率99!

炭火地雞 (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街28號永光中心15樓

推介指數:8/10
性價比指數:9/10
2024-05-28 0 views
銅鑼灣 | 炭火地雞 . ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ 餐廳:炭火地雞 地址: 銅鑼灣登龍街28號永光中心15樓. ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️. 又來到美食集中地,銅鑼灣的永光中心,抬頭一看,發現炭火地雞搬了往15樓,這是一家我非常喜歡的店,食物質素高,而且坐位舒適,店員很有熱誠,用餐愉快💫 . 炭火地雞主打以雞為主,當中很多雞的特別部位,亦有豬牛魚類等提供,選擇非常多,來這裡準沒錯👍🏻 . 店內以日本備長炭烤, 出來的串燒有陣陣炭香, 非常有風味 💫.🍴沙律▪️薯仔沙律 $68薯仔沙律面頭放上青瓜🥒糖心蛋🥚賣相吸引,味道清爽可口💫.🐔燒鳥▪️雞軟骨 x2 $56▪️雞皮 x2 $64▪️免治雞肉棒 x2 $76雞軟骨香脆又有嚼勁、燒雞皮甘香酥脆、免治雞肉棒以雞胸軟骨較軟造成,食時沾上蛋黃醬,味道一流💫.🐔揚物▪️甘口嘉美雞全翼 x2 $96嘉美雞皮薄、骨細、肉質嫩滑、脂肪少、雞味濃,炸後保持皮脆肉嫩💫.🐟燒魚/海鮮▪️炭燒白鱔 x2 $116▪️味淋魚干 $48燒白鱔陣陣炭香,入口彈牙、味淋魚干佐酒一流💫.🐮燒牛▪️鹽燒牛舌心 x2 $96串燒鹽燒牛舌芯,牛味濃郁囗感爽脆多汁💫.🐽燒豚▪️鵪鶉蛋卷 x2 $64
銅鑼灣 | 炭火地雞
. ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️
🍴沙律
▪️薯仔沙律 $68
薯仔沙律面頭放上青瓜🥒糖心蛋🥚賣相吸引,味道清爽可口💫
🐔燒鳥
▪️甘口嘉美雞全翼 x2 $96
🐟燒魚/海鮮
▪️炭燒白鱔 x2 $116
▪️味淋魚干 $48
燒白鱔陣陣炭香,入口彈牙、味淋魚干佐酒一流💫
🐮燒牛
▪️鹽燒牛舌心 x2 $96
串燒鹽燒牛舌芯,牛味濃郁囗感爽脆多汁💫
🐽燒豚
▪️鵪鶉蛋卷 x2 $64
以煙肉🥓包裹著鵪鶉蛋去炭燒,煙肉燒至酥脆甘香,鵪鶉蛋保持微嫩,灑上木魚絲於面頭,層次感豐富💫
🥬野菜
▪️粟米 x2 $56
▪️田樂燒茄子 $32
▪️明太子燒淮山 $28
粟米鮮甜、茄子新鮮、燒淮山爽脆拌上明太子,陣陣鹹香味道非常特別💫
🍨甘味
▪️最中餅 x2 $76
造型可愛漂亮,抹茶雪糕伴上紅豆蓉最中餅香脆,整個配搭非常驚喜,亦是必點之一💫
🍹飲品
▪️菠蘿冰乳酸 $38
▪️乳酸梳打 $32
2024-05-27 0 views
講起日式串燒,一定會諗起燒鳥!呢間日式串燒居酒屋主打燒鳥,有唔同嘅部位可以選擇,$28起就有一串,仲要用備長炭火明爐燒,食落充滿炭香!環境好闊落,仲有四人卡位,闊落而且私隱度幾高!🈹Sapporo生啤仲做緊買一送一優惠,$48有兩杯,同朋友啤一啤佢啱啱好!🍻-——————————————串燒以燒鳥為主,有好多少見嘅雞內臟🐓,尤其推薦佢雞腳筋、雞腎、雞心、雞肝,用上燃燒同汁燒嘅方法,食落炭香味十足!🔥雞柳同雞髀肉都唔錯,燒到七成熟💦,多汁唔乾柴。雞肝醬多士都幾特別,多士烘得香脆,雞肝醬軟綿香滑🥴;味噌松阪豬🐖甜甜地,帶有少少焦香,好似即燒起嘅豬肉乾咁,推介必食!👍🏻💕雞柳(芥末) $28💕雞腎 $28💕雞心 $28💕雞肝 $28💕雞胸軟骨 $28💕雞腳筋 $28💕雞心管 $38💕熟成雞腿肉 $38💕雞肝醬多士 $58💕味噌松阪豬 $28💕黑松露帶子燒 $58💕鹽燒牙帶魚 $42💕銀杏 $28💕芝士年糕 $38🌟Encore指數:9/10
-——————————————

💕雞柳(芥末) $28