2019-10-01 643 views
未到Friday先happy, 約朋友仔行街食飯, 尖咀最好~ 食都好方便~ 想食韓燒,呢間好得體,見到招牌上嘅厚牛肉已經流晒口水~一坐底,侍應已經比水,同前菜。前菜有泡菜、醃青瓜、中華沙律,樣樣都咁開胃~燒牛肉要時間,肚餓到死點忍得住。所以又嗌啲小食。櫻花蝦粟米餃子超正。櫻花蝦多到滿瀉,餃子餡又包滿,外皮好脆 😋當然唔少得清新豆腐沙律配芝麻汁,有蔬菜平衡下,均衡飲食~戲玉到啦~ 有A4和牛牛肩肉薄切配蘋果條。牛肩肉新鮮,唔需要醃。燒好加埋蘋果條齊食。牛肉喺口度化開,加埋爽甜嘅蘋果中和,零油膩感 🤤美國prime牛肋骨,兩件,剪開再燒,依然惹味啖啖肉。淨燒牛唔夠食,叫多個石頭拌飯, 可以揀豬、牛、雞。咁我地梗係要牛肉啦。石頭鍋飯燒到熱一熱,侍應仲可以幫你撈埋~ 勁多餸,又冬菇,又滑蛋,又醃青瓜、翠玉瓜... 餃子食唔晒嘅櫻花蝦仲撈埋落去,香口好食 😋😋😋除左食,仲有飲。朋友要鳳梨梳打特飲,我要草莓梳打特飲。粒粒草莓🍓,好飲又解渴~

燒牛肉要時間,肚餓到死點忍得住。

當然唔少得清新豆腐沙律配芝麻汁,有蔬菜平衡下,均衡飲食~

美國prime牛肋骨,兩件,剪開再燒,依然惹味啖啖肉。

2019-09-26
  • A4和牛牛肩肉薄切配蘋果條
  • 櫻花蝦粟米餃子
呢一間位於棉登徑嘅《牛魔》裝修型格, 從外觀上估唔到原來係食韓國燒烤。一入餐廳,一定會被牆上那一幅手繪少女壁畫所吸引。少女嘅甜美笑容,打到咗食客嘅心, 加咗幾分親切感。食韓國燒烤最怕就係被油煙燻到全身都是燒肉味。 呢度嘅抽風系統做得相當之好, 保證唔會食完飯之後, 經過嘅人都知你食完燒肉。坐好之後,店員就會放上幾碟韓式餐前泡菜。 有韓國泡菜, 麻油大豆芽, 以及醃青瓜, 為之後豐盛嘅大餐作好準備。叫得做《牛魔》就梗係主打各款高質素嘅牛肉啦, 呢度有來自唔同國家嘅牛提供,包括有日本和牛、澳洲和牛、以及美國prime等等。牛肉方面,提供咗牛脷、 牛小排、 牛肋骨等供食客選擇。《豆腐沙律配芝麻汁》$68 由於食燒肉較為油膩,所以喺餐前就點咗一個非常清新嘅豆腐沙律。豆腐嫩滑,帶有濃郁嘅豆香, 沙律菜方面選用咗新鮮爽口嘅椰菜, 椰菜嘅清甜配上濃香嘅芝麻醬, 非常清新。 另外亦加入咗脆口嘅松籽以增加口感。《美國Prime 醬油牛肋骨》$198, 黎到重頭戲~醬油牛肋骨, 牛肋骨嘅份量相當多, 店員細心咁幫我哋將牛肋骨剪成小份,再喺火爐上面燒烤, 拿捏嘅時間相當重要, 既要將外面燒得金黃香脆, 亦要

牛肉方面,提供咗牛脷、 牛小排、 牛肋骨等供食客選擇。

《美國Prime 醬油牛肋骨》$198, 黎到重頭戲~醬油牛肋骨, 牛肋骨嘅份量相當多, 店員細心咁幫我哋將牛肋骨剪成小份,再喺火爐上面燒烤, 拿捏嘅時間相當重要, 既要將外面燒得金黃香脆, 亦要保持肉質嫩滑, medium 熟度就係我嘅最愛, 既可以食到牛肉嘅鮮嫩質感, 亦可以保留肉汁。

《全天然豚肉五花腩》$110, 韓國燒肉除咗燒牛肋骨之外, 五花腩亦是我至愛之一, 大火將五花腩嘅油份迫出, 食起呢就冇咁油膩。 食之前用新鮮爽脆嘅生菜將五花腩包好, 加入自己喜愛嘅醬汁, 更加能食出韓國風味。

《石鍋拌飯》$110, 食韓國餐有點少得石鍋拌飯呢? 用熱辣辣嘅石頭鍋盛載著材料豐富嘅伴飯, 裡面有燒牛肉、醃青瓜、翠玉瓜、蘿蔔絲等,色彩繽紛,令人垂涎欲滴。 加入少許韓式辣醬, 甜甜辣辣 ,味道更加開胃。

《香蔥海鮮煎餅》$85, 海鮮煎餅嘅餡料豐富, 入面除咗有蝦肉之外亦加入咗魷魚, 海鮮煎餅兩邊都煎得金黃香脆, 用來佐酒一流。

總括嚟講, 呢一家餐廳嘅質素相當高。 地點方便不在話下, 最重要係食物質素高, 抽氣做得好, 食完唔會成陣燒烤味, 店員服務又周到, 值得推介。

• 全天然豚肉五花腩(薄切跟生菜)
  • 美國Prime牛肋骨
2019-08-19 2039 views
今日嚟到尖沙咀棉登徑嘅牛魔,一坐低已經有前菜三碟,有青瓜,芽菜同埋中華沙律,而提供嘅醬汁就有燒肉汁,玫瑰鹽仲有海鹽。夏日炎炎,梗係要叫杯啤酒消下暑先喇,既然食和牛, 就配返日本啤酒SuntoryPremium Malt. 友人就叫咗鳯梨梳打特飲,佢就話菠蘿都幾重,幾好飲。A4和牛沙朗刺身伴海膽和牛刺身嘅質地好軟好滑,不過生牛由於牛味唔會好濃,就咁食就會略嫌單調,配上咗鮮甜嘅海膽正好豐富返個味道,令我覺得呢個組合十分配搭。美國Prime醬油牛肋骨牛肋骨已用醬油醃過,醃得幾甜,入口肉汁豐富,用嚟送飯一流。店員會幫客人燒埋牛肉,不過會燒得比較熟,如果喜歡食生啲嘅朋友記住同店員講聲先喇。A4和牛牛肩肉薄切配蘋果條牛肩肉切得薄,唔洗燒太耐就食得,店員燒到一半就會將蘋果條放上牛肉上面然後捲起,再燒一下之後就食得喇。蘋果條嘅出現正好中和咗和牛嘅油膩,再加上爽脆嘅口感,不錯。泡菜豚肉煎餅煎餅嘅質都幾煙韌,中間的配料亦幾脆口,辣辣地, 都算幾惹味。另外要讚一下呢度嘅抽風系統,食緊嘅時候都唔會聞到好大油煙味,走嘅時候都唔會覺得件衫有燒肉味。
今日嚟到尖沙咀棉登徑嘅牛魔,
一坐低已經有前菜三碟,有青瓜,芽菜同埋中華沙律,
而提供嘅醬汁就有燒肉汁,
玫瑰鹽仲有海鹽。

夏日炎炎,
梗係要叫杯啤酒消下暑先喇,
既然食和牛, 就配返日本啤酒Suntory
Premium Malt. 友人就叫咗鳯梨梳打特飲,
佢就話菠蘿都幾重,
幾好飲。
A4和牛沙朗刺身伴海膽

和牛刺身嘅質地好軟好滑,
不過生牛由於牛味唔會好濃,
就咁食就會略嫌單調,

美國Prime醬油牛肋骨
牛肋骨已用醬油醃過,
醃得幾甜,入口肉汁豐富,
用嚟送飯一流。店員會幫客人燒埋牛肉,
不過會燒得比較熟,
如果喜歡食生啲嘅朋友記住同店員講聲先喇。

A4和牛牛肩肉薄切配蘋果條
牛肩肉切得薄,
唔洗燒太耐就食得,
店員燒到一半就會將蘋果條放上牛肉上面然後捲起,
再燒一下之後就食得喇。蘋果條嘅出現正好中和咗和牛嘅油膩,
再加上爽脆嘅口感,
不錯。

泡菜豚肉煎餅
煎餅嘅質都幾煙韌,
中間的配料亦幾脆口,
辣辣地, 都算幾惹味。

另外要讚一下呢度嘅抽風系統,
食緊嘅時候都唔會聞到好大油煙味,
走嘅時候都唔會覺得件衫有燒肉味。
2019-08-02
Dinner
Celebration
Anniversary
作為牛魔王,黎呢間牛魔簡直最適合不過。裝修型格,呢度播住輕快既歐美流行曲,但其實係一間日本 x 韓國既燒肉餐廳,淨係睇枱上面既餐具擺設已經知道,有日式筷子,仲有韓國既大頭羹。一坐低已經有前菜三碟,同樣係有韓有日,有芽菜、青瓜仲有中華沙律。前菜模式同好多韓式舖頭一樣係無限添加。咁啱食曬中華沙律之際,店員加左泡菜比我,正啊,淨係前菜已經超豐富喇。餐牌有日本、美國、澳洲既牛任君選擇,我就揀左一款日本牛同一款美國牛。等左五分鐘主菜就黎喇。打完卡之後侍應就幫手燒,首先用一塊牛脂肪掃個爐面,然後就開始燒喇。A4西冷50g($130),西冷薄切。配甜豉油加生蛋做醬。侍應燒一分鐘左右已經食得,到七成熟左右,略嫌熟左少少,不過因為無醃製過,所以依然有好自然既牛味。美國Prime醬油牛肋骨($198),有兩大塊,醃製過既所以基本上唔係點任何醬料已經超夠味。牛肋骨因為厚身好多,所以都要燒3-5分鐘視乎個人喜好,上一塊比較熟,所以今次我特別要求生少少。效果果然非常滿意啊,本身醃得幾甜,肉質幾嫩,咬落夠曬juicy,配飯一流。呢度既白飯係珍珠米($20),粒粒分明架。食左咁多heavy野,梗係飲杯清清地既,呢度
作為牛魔王,黎呢間牛魔簡直最適合不過。

A4西冷50g($130),西冷薄切。
配甜豉油加生蛋做醬。

食左咁多heavy野,梗係飲杯清清地既,呢度除左梳打,仲有熱茶。呢度既熱茶係香片。

食左咁耐都無點聞到油煙味,爐邊既抽油煙系統果然非常唔錯。
2019-08-11
2019-08-09 1406 views
今日又陪女友在附近做facial,之後諗住系棉登徑搵食,見到這間日韓式燒肉店好似唔錯,就入去試試這間餐廳主打美國、日本、澳洲和牛,入到去環境都很好,座位好寬闊,坐得好舒適睇完餐牌,懶得自己燒,就叫咗set lunch服務很好,下單不久就先送上前菜、沙律、餐湯,前菜很韓式有三小碟,分別是芽菜、泡菜和醃青瓜,沙律配芝麻醬,餐湯超好飲,有點似韓式雪濃湯,而且更濃烤醬汁牛肉餐(配白飯及特選餐湯)- 日式烤肉feel,而且牛肉鮮嫩多汁,勁juicy,配合大量洋蔥香氣四溢,更加美味,鐵板上令牛肉能保持到熱度所以更香,更正安格斯特選牛肉眼丼飯餐(配特選餐湯)- 店員話此餐肉眼指定五成熟,半生熟嘅安格斯肉眼扒燒得好靚,肉味很濃再配上滿滿嘅紫菜、炸蒜,口感很好,好有層次,而且飯沾滿了肉汁和燒汁混合而成的汁醬超好味飲品方面我倆也選了梳打特飲,左邊是女友的鳯梨梳打特飲,而右邊是我的金桔梳打特飲鳯梨梳打特飲 - 菠蘿味很重,很濃郁金桔梳打特飲 - 清甜而帶有濃郁的金桔味整體可算是一間高質素餐廳,而且性價比不錯,下次可試燒肉,自己燒應該又有不同感想

睇完餐牌,懶得自己燒,就叫咗set lunch

前茶、沙律、湯

安格斯特選牛肉眼丼飯餐

鳯梨梳打特飲 - 菠蘿味很重,很濃郁

金桔梳打特飲 - 清甜而帶有濃郁的金桔味

鳯梨梳打飲 和 金桔梳打特飲

$178 (Lunch)
前茶、沙律、湯
鳯梨梳打飲 和 金桔梳打特飲
2019-10-12 0 views
呢間位於尖沙咁綿登徑既牛魔Yakiniku More,一入門口就見到佢牆上門有個好靚既牛魔王既燈飾🐮牛魔係一間日韓燒肉店,所以佢地既食物都係日韓max ga🇯🇵🇰🇷每張table都set好左燒烤爐,佢地好好架,個抽風位係烤爐下面,邊烤肉邊抽走油煙,所以就算成店坐滿晒人,開行晒全店既烤爐一d都唔會影響到店內既環境,空氣仍然係咁清新,室溫都係keep住清爽涼快一坐企店員就會serve前菜,俾食客邊食邊揀main dish,店員仲會自動幫食客refit呢三款泡菜:牙菜、泡菜、辣青瓜。小食就try左日式青瓜麻醬豆腐沙律,同埋韓式煎餅,呢兩款餐前小食味道好清爽,配搭海鮮煎餅既酸汁食完真係好醒胃😋接住落黎就要大開口胃食佢既烤肉,啤酒烤肉真係好match ar🍺呢度食烤肉全程都有專人幫食客烤肉,剪肉,食客就可以放鬆心情專心享受食物,呢款牛肋肉真係勁香口,啖啖香脆牛肋肉,一口一啖勁好feel🐮🐮跟住就係見到佢未放入口已經流晒口水既烤大蝦🍤,呢款蝦蝦真係味鮮甜、肉彈牙,為左留肚食其他野,真係要忍下唔好咁快re-order住再黎就係烤雞肉,平時唔多食雞扒,呢度既雞扒烤起黎真係好香脆,店員都係會幫食客剪開一

再黎就係烤雞肉,平時唔多食雞扒,呢度既雞扒烤起黎真係好香脆,店員都係會幫食客剪開一口一烤雞,超爽

呢個真係我既生牛初體驗...魚生刺身就食得多,和牛刺身真係第一次,呢款海膽和牛刺身,唔單止topping有海膽,薄薄既生和牛入面係包住滿滿既海膽餡料架,唔好以為佢血紅生牛肉,就會食到滿口血腥味,no no no,一d肉腥味都無,仲要係滿口海膽鮮甜回甘味,而薄薄既生和牛既口感都好特別,完全唔會覺得自己係係緊生肉架

食左咁多款肉類,roundup再食埋呢款酸酸甜甜既乳酪杯🥣真係perfect dinner la
2019-10-10
2019-10-11 0 views
朋友突然好想食韓燒,咁就上網搵下啦,咁岩就搵到附近呢間!初時見個名都唔似係食韓燒,似食牛排多D😆咁特別就實要試下啦!一入門口感覺好高檔,仲要係 Open kitchen!雖然開放式但一啲油煙味都冇,仲要望落勁乾淨!今次真係豪食,叫咗一份 A4和牛刺身伴海膽 $120 有兩件真係好正,本身望到咗多海膽色澤又靚已覺得好正,仲要加上塊和牛刺身勁多雪花😍已經心心眼!食入口發現原來刺身入面仲包有海膽😲成口都係海膽勁滿足,和牛刺身仲要入口即溶🤤好想食多件🤭另外仲叫咗份全天然豚肉五花腩 (厚切跟生菜)$130話明天然咁就當然係原汁原味冇腌過,但都好味,燒完一D都唔會覺得乾,食落覺得塊豬皮好有骨膠原好彈口😋講明韓燒當然唔少得一D韓國嘢食啦,例如足料既石鍋拌飯同煎餅都唔錯!嘢飲款式都好多,無酒精類同埋酒類飲品應有盡有!傾下計燒下肉慢慢享受下!
一入門口感覺好高檔,仲要係 Open kitchen
雖然開放式但一啲油煙味都冇,仲要望落勁乾淨!

另外仲叫咗份全天然豚肉五花腩 (厚切跟生菜)$130

嘢飲款式都好多,無酒精類同埋酒類飲品應有盡有!
傾下計燒下肉慢慢享受下!
食物質素高,員工服務態度好,看得出會跟食客嘅進度上菜,座位舒服,枱與枱之間有足夠距離,張凳嘅長度足夠墊曬大腿位置,員工會問你是否需要添加前菜及生菜,如果每人奉上一杯水或茶會更好!香港已經少有這種餐廳,希望日後可以保持這種水準!
香港已經少有這種餐廳,希望日後可以保持這種水準!

2019-10-08 13 views
韓燒係我最愛❤ 未開餐先食下泡菜、醃青瓜、中華沙律🥗 再嘆杯消暑鳳梨梳打特飲~ 超濃鳳梨味,仲有粒粒蒟蒻。又食下豆腐沙律配芝麻汁,好fresh~招牌櫻花蝦粟米餃子簡空切食,好脆好香口~ 啖啖肉同粟米~ 餐廳好揼本,落左勁多櫻花蝦~大食鬼先食個牛肉石頭拌飯,餸料好多好香口。主菜燒牛就要左A4和牛牛肩肉薄切配蘋果條,新鮮配搭,肉又鮮,好食好食 😋😋😋之後又燒美國prime牛肋骨,醃得好入味。肉又夠厚,燒起上嚟外脆香,肉軟嫩,正~牛魔喎~ 梗係要繼續燒,燒多碟和牛牛五花~ 牛五花更厚肉Rrrrr~

韓燒係我最愛❤ 未開餐先食下泡菜、醃青瓜、中華沙律🥗

再嘆杯消暑鳳梨梳打特飲~ 超濃鳳梨味,仲有粒粒蒟蒻。

又食下豆腐沙律配芝麻汁,好fresh~

大食鬼先食個牛肉石頭拌飯,餸料好多好香口。

2019-10-04 32 views
位於棉登徑遠離繁囂的牛魔,係由一班日本和韓國廚師主理的燒肉店,無論裝修格局都好有日韓風格我哋一人叫咗一個午餐set,每個寫分別有中華沙律、芽菜、麻辣青瓜、麻醬撈新鮮嘅沙律菜,仲有個清清地嘅海帶湯醬汁牛肉係甜甜地,牛肉充分索哂d味,又淋又甜,就連洋蔥都好淋好甜,比起平時生生地既洋蔥真係好食好多,好快我連洋蔥都食哂最後我成碗飯都食得哂安格斯既肉質係較實,而且牛肉味較重依家跟餐只需加8蚊就有桃子汁、18蚊就有乳酸梳打飲啦
最後我成碗飯都食得哂
安格斯既肉質係較實,而且牛肉味較重
依家跟餐只需加8蚊就有桃子汁、18蚊就有乳酸梳打飲啦
2019-09-29
$143 (Lunch)
2019-10-04 20 views
尖沙咀K11對出嘅棉登徑一向都有好多好野食,今日就搵左個FD部我試呢間牛魔。可能我放工放得早,未到繁忙時間,舖入面唔算多人,空間相寛闊光猛。 我櫈都未坐暖就即刻上左3碟小食,服務很快。 朋友黎到後就叫野食等上菜,一開始就叫左杯乳酸梳打,乳酸唔太濃,加上梳打的泡泡,炎炎夏日下非常解渴。 前菜係麻醬豆腐沙律,青瓜、椰菜絲青硊爽口,豆腐軟軟滑滑,加上卜卜脆嘅松子同香甜嘅麻醬,好開胃。 之後上菜係鮮帶子,一眼望落去以為係刺身,稍微燒一燒己經食得。帶子已事先經過調味,唔洗蘸汁蘸鹽都很鮮甜肥美。 然後就係厚切豬五花,豬肉要比較熟,啱啱好將厚切的油脂蒸發掉一點,食落好脆口,肉味濃口,又不會油。 到主菜醬油Prime 牛肋骨,油脂分佈平均,從顏色看得出牛肋骨被特製醬油浸泡很久,而且攤返開非常長。肉質非常鬆軟,醬油入味,肉汁豐富,很和味。 之後係石鍋飯,入面有芽菜青瓜泡菜,小小辣,又有煮很很淋的牛肉,將胃入面剩餘嘅小小空位塞滿,又將之食肉嘅油膩解一解。 結論:

我櫈都未坐暖就即刻上左3碟小食,服務很快。

結論:
2019-10-02 29 views
在放假時我約了阿哥到尖沙咀,選擇了這間是韓日式餐廳食午餐!環境好寬敞又舒適,空間感好大;坐位梳化好軟好坐,可以讓客人慢慢享受品嚐;更有一個大型廚房,開放性讓客人見到師傅準備食材,牆上有一幅好靚的女子人像,好有感覺又搶眼;這裡的服務好好,有禮友善又有效率!午餐主要是丼及二人、四人餐選擇,晚餐主力是韓燒,有不同國家的肉類及海鮮。午餐包括有雞、豚肉、牛肉及海鮮選擇。1. 前菜:芝麻醬沙律菜、3小碟前菜、特選餐湯芝麻醬沙律菜好新鮮好爽口、特選餐湯是微微咸香海帶湯、3小碟(泡菜、青瓜及芽菜)2. 烤醬汁牛肉飯餐香噴噴的烤醬汁牛肉,用以鐵板熱辣辣送上枱,大塊牛肉口感好嫩口、剛剛好的質感,好香口濃郁滿滿野味醬汁的牛肉,更有好多健康爽甜洋蔥,配上粒粒芝麻更香;3. 牛魔石鍋飯餐(可選雞或牛)選了雞肉,賣相好吸引好靚喔!擺放得好整齊,包括入味嫩滑的粒粒雞肉,幼條紅蘿蔔絲、好味香菇、爽脆青瓜片、甜美軟腍翠肉瓜、爽口芽菜、金黃香滑流心蛋、紫菜絲,另外一小碟加入香辣醬汁讓客人自己拌勻所有材料一齊食,飯剛好香軟,下面更有脆卜卜飯焦!
在放假時我約了阿哥到尖沙咀,選擇了這間是韓日式餐廳食午餐!

1. 前菜:芝麻醬沙律菜、3小碟前菜、特選餐湯
前菜

2. 烤醬汁牛肉飯餐
烤醬汁牛肉飯餐

3. 牛魔石鍋飯餐(可選雞或牛)
乳酸梳打特飲
2019-10-02
$120 (Lunch)
前菜
乳酸梳打特飲
2019-10-02 34 views
係K-11行完街過黎呢到食野十分方便,店內廚房係開放式,環境都好乾淨⋯.D韓式燒肉店都有個吸油煙既機,呢間冇,但又冇咩燒肉油煙味喎有三款前菜,應該係任添,我地都添左一次豆腐沙律配芝麻油$68.泡菜豚肉煎餅$75微嫩,香脆,唔油.美國prime醬油牛肋骨$198呢個必點呀⋯牛肉肉質鮮嫩,牛味濃,配埋個醬汁⋯咬落個口感⋯簡直回味呀好易燒,唔怕燶.越南巨物虎蝦$85好大隻,爽口,唔痴殼石頭伴飯$110有雞肉,菇,瓜,紅蘿白絲,紫菜加豆瓣醬撈埋一齊食⋯岩晒唔鍾意齋食白飯既我.辣豆腐海鮮湯$95唔算超級嫩,有大大隻蝦,仲有d蜆肉,魷魚既海鮮,好飲好開胃呀⋯分到兩碗Hoegaarden$65熱檸姜$38燒肉配啤酒⋯正,我咳⋯都係飲返杯熱飲好啦幅畫好靚呀
係K-11行完街過黎呢到食野十分方便
,店內廚房係開放式,環境都好乾淨⋯
D韓式燒肉店都有個吸油煙既機,呢間冇,但又冇咩燒肉油煙味喎

有三款前菜,應該係任添,我地都添左一次

豆腐沙律配芝麻油$68

泡菜豚肉煎餅$75
微嫩,香脆,唔油

美國prime醬油牛肋骨$198

好易燒,唔怕燶

越南巨物虎蝦$85
好大隻,爽口,唔痴殼

石頭伴飯$110

辣豆腐海鮮湯$95
⋯分到兩碗
Hoegaarden$65
熱檸姜$38
燒肉配啤酒⋯正,我咳⋯都係飲返杯熱飲好啦

幅畫好靚呀

2019-09-26