4 day(s) ago 142 views
情人節唔Book位想係尖沙咀搵到間有位既餐廳可以話緊難上加難,但好不幸地我同男朋友因為想食個間餐廳太夜先有位而放棄左去搵其他野食,同時好幸運地多得啲飛機友放飛機,我地竟然可以Walk-in入到間和牛燒肉真心唔錯餐廳。呢到環境真心錯,日本古色既裝橫,大部分都係有板間開既卡位,就算情侶二人都可以享受寬闊既坐位同屬於自己既私人空間。聰明既我緊係唔會揀又貴又唔吸引既情人節餐啦,好彩佢冇收起平時既Dinner Set,佢最貴個個Set 都平過情人節Set,不過因為我地唔想全部野食都係和牛,所以就揀左$688個個Set。 呢個冷菜係Fix左一定有既,佢係香芋加蒟蒻,清清地都唔錯。櫻花蝦沙律櫻花蝦碎碎碎地幾香口,沙律菜都算新鮮,配埋我最中意既芝麻沙律醬,幾好味。揚鰻魚蘑菇卷 呢個卷好特別,出需係炸左既米通,入面出紫菜包住鰻魚同埋一條菜,食落好香脆。 什錦天婦羅天婦羅都得同樣香脆,同埋唔會好厚粉,蝦天婦羅既蝦都幾好爽口,而茄子有鎖住水份,唔會太乾。時令魚薄切我不才,分唔出佢係咩刺身,應該係油甘魚刺身?不過佢肉質爽口,一啲都唔梅,我幾鍾意食。什錦和牛拼盤眼到個拼盤真係雙眼發亮,三款唔同既和牛部位既油脂紋

呢到環境真心錯,日本古色既裝橫,

大部分都係有板間開既卡位,

就算情侶二人都可以享受寬闊既坐位同屬於自己既私人空間。
聰明既我緊係唔會揀又貴又唔吸引既情人節餐啦,

呢個冷菜係Fix左一定有既,

佢係香芋加蒟蒻,清清地都唔錯。
櫻花蝦沙律

揚鰻魚蘑菇卷
什錦天婦羅

天婦羅都得同樣香脆,同埋唔會好厚粉,

蝦天婦羅既蝦都幾好爽口,而茄子有鎖住水份,唔會太乾。
時令魚薄切

我不才,分唔出佢係咩刺身,應該係油甘魚刺身?

不過佢肉質爽口,一啲都唔梅,我幾鍾意食。
什錦和牛拼盤

眼到個拼盤真係雙眼發亮,三款唔同既和牛部位既油脂紋分佈都幾平均,

而且三款牛既肉質都好鮮嫩,肉汁好香,

特別推介西冷部位,燒到5成熟,食落真係入口即溶,

至於牛舌切得夠薄同埋唔會好韌好幾正。
野菜盛合

和牛食得多都會易滯,食番啲菜可以平衡下,

大菇燒一燒後充滿肉汁,好好味,不過呢到既菠蘿都略酸喇!
海鮮什坎

其實姐係海鮮粥,海鮮以魷魚為主,都幾多料,

所以個粥都幾鮮甜,同埋佢係粗米粒粥,所以好飽肚。
最後甜品係芝麻同豆腐雪糕,味道唔錯但再滑啲就更好喇!
(The above review is the personal opinion of an user which does not represent OpenRice's point of view.)
2017-02-14
HK$400 (Dinner)
Celebration
Valentine's Day
2017-02-04 395 views
這間不得不提的好餐廳有天天返工的日子都有空都想帶帶家人吃吃好東西~所以了個天皇賞來試~ 價錢788餐牌如下..首先是沙律上菜!蟹肉十分多汁好味~雖為前菜但已經有主菜之味~之後到刺身~ 刺身每一樣都很新觧~又不會太多~主要我們得2人吃~ 所以如果前菜太多~一會兒主菜就難落肚!所以份量控制是做得很好的!這是龍蝦反卷, 小小飽肚~看落去顏色上沒有太鮮艷~!但吃落味道也是不錯的!這是雞卷~ 很香~很濃的芝士在上方也是份量不多~ 可以做到吃了很多東西 每樣試數樣的感覺XD平常跟朋友吃飯時總覺得試不了太多食物~因為每碟份量都太多!主菜來了~ 這里是最值得加分的地方! 首先服務員有來問我們會不會燒!我們當然請教服務員如何來可以吃到最多汁的牛肉!服務員很耐心教我們如何正確地燒才好味!所以我覺得服務很好! 牛肉質素很好~ 肉汁多~ 脂肪比例分部好!厚度也讓人吃下去覺得口感十分爽!牛為A4 質素到~!絕對不差!最後還會有拉麵 拉麵湯底很濃~ 雖然已經覺得有點飽~但美食當前還是吃完全部!!拉麵口感爽幼身曲底!最後的最後還會有菜和雪糕~2種口味~主要風味重~用木器裝著~感覺很有日本風周圍的裝飾也是偏日本貴族風
這間不得不提的好餐廳

有天天返工的日子都有空都想帶帶家人吃吃好東西~

所以了個天皇賞來試~ 價錢788

餐牌如下..
首先是沙律上菜!
蟹肉十分多汁好味~雖為前菜但已經有主菜之味~
之後到刺身~ 刺身每一樣都很新觧~又不會太多~

主要我們得2人吃~ 所以如果前菜太多~

一會兒主菜就難落肚!

所以份量控制是做得很好的!
這是龍蝦反卷, 小小飽肚~看落去顏色上沒有太鮮艷~!
但吃落味道也是不錯的!
這是雞卷~ 很香~很濃的芝士在上方
也是份量不多~ 可以做到吃了很多東西 每樣試數樣的感覺XD

平常跟朋友吃飯時總覺得試不了太多食物~因為每碟份量都太多!

我們當然請教服務員如何來可以吃到最多汁的牛肉!

服務員很耐心教我們如何正確地燒才好味!所以我覺得服務很好!

牛為A4 質素到~!絕對不差!
最後還會有拉麵 拉麵湯底很濃~
雖然已經覺得有點飽~但美食當前還是吃完全部!!

拉麵口感爽幼身曲底!
最後的最後還會有菜和雪糕~2種口味~

主要風味重~用木器裝著~感覺很有日本風

周圍的裝飾也是偏日本貴族風!
2017-02-04
好食和牛宴 Featured Review
2017-01-25 406 views
今日和朋友往尖沙咀燒肉牛臟食dinner, 我們點了和牛盛宴套餐,分享如下:和牛沙律:賣相鮮艷,口感方面,和牛好爽軟,味道方面,有好香胡麻醬的香味,加上沙律醬酸味味的感覺配上新鮮的蔬菜,令到胃口大增!和牛刺身: 簡單的刺身用了不同的配料襯托刺身,值得一讚!每一塊和牛刺身厚度均勻,而且色擇鮮艷,脂肪比例不高!點了醬油後,刺身沒有預期腥的味道!和牛紫菜包:兩件紫菜包放在隔油紙上配以透明的蘿蔔絲做襯托!這個是一個簡單的配搭,沒有刻意裝飾已經把整碟美食自然一面流露出來!紫菜包外脆內軟,而且入囗時會食得出有豐富的紫菜香味!極上一品牛:方塊形一品牛,牛肉的纖維鬆軟有一層脂肪,令到牛肉不會太過韌!還有豐富的肉汁會從粒溢出!和牛胸腹:正方形牛胸腹,由於脂肪比例不高,令到胸腹和牛入口時不太老及韌!佐賀西冷:梯形西冷和牛,一看就知道脂肪含量比例高,所以西冷比較鬆軟而且肉汁很多!佐賀和牛肉眼:鵝旦形牛肉眼,雪花的脂肪。燒熟後,牛肉眼肉嫩爽滑!野菜盛合:有新鮮爽甜的菠蘿,蕃薯,大冬菇!烤熟後,所有的鮮味被文火迫出,好味道!和牛石碢飯:賣相相當鮮豔,有鮮雞蛋,和牛,洋蔥,紫菜及珍珠米飯。為了每口飯有牛肉汁及鮮雞
分享如下:

和牛石碢飯:賣相相當鮮豔,有鮮雞蛋,和牛,洋蔥,紫菜及珍珠米飯。為了每口飯有牛肉汁及鮮雞的味道,把所有米飯撈混在一起後,味道是不錯,牛肉鮮嫩,吃得出好香洋蔥的味道,秘製牛肉汁不太甜,珍珠米有豐富的飯香,更有飯焦在石碢底部,令到整個鍋飯有嚼口!

黑芝麻雪糕:用縮水版的木桶盛載雪糕,賣相很好!至於味道方面,
黑芝麻味香濃,
好滑!

餐廳環境座位舒適,
私隱度高,
另外餐廳抽風調節好好,
食完不會成身油溢味,
不錯的餐廳, 好食和牛宴。

黑芝麻雪糕
和牛紫菜包
佐賀和牛肉眼
和牛石碢飯
和牛
野菜盛合
2017-01-17
HK$502 (Dinner)
抵食午餐 Featured Review
2017-01-22 420 views
聽朋友介紹I square 間燒肉牛藏味道唔錯,而且中午時份來吃比較划算,今天難得約了朋友在尖沙咀,便來吃個午飯。 一人點了一個午餐,然後share來吃。 三式烤肉 ($68) 跟前菜、御飯及汽水 烤肉分別是雞、牛、豬肉,肉質醃味不錯,烤出來的肉又香又嫩,配上青檸汁和燒汁味道更好! 芝士軟殻蟹石鍋飯 ($78) 石鍋飯份量超足,輕輕有點飯焦效果,芝士拉絲效果更為明顯,軟殻蟹炸得鬆脆香口,飯粒帶有嚼口。 鍋燒烏冬 ($58)(跟汽水) 烏冬湯底是以清淡為主,配料有天婦羅炸蝦、蟹棒、日本魚蛋、雞肉、冬菇、粟米、蜜豆等,烏冬質感嫩滑。 最後點了一個大根牛肋骨定食($78) 跟前菜、御飯及汽水 牛肋骨炆得軟綿腍滑,非常入味,帶有香濃的牛香味,肥瘦分明,加上鮮甜入味的蘿蔔,叫人愈吃愈滋味。

一人點了一個午餐,然後share來吃。

三式烤肉 ($68) 跟前菜、御飯及汽水

芝士軟殻蟹石鍋飯 ($78)

鍋燒烏冬 ($58)(跟汽水)

最後點了一個大根牛肋骨定食($78)

2017-01-07
2017-01-09 551 views
有無諗過,去iSquare食餐飯只係需要$65?而且仲要係日式燒肉!位於iSquare七樓既「燒肉牛藏」隸屬鴻星集團,出品有保障,估唔到既係,呢度既日式烤肉定食只係由$65起 (周末都有),仲包埋前菜、飯同汽水,你都咪話唔抵! 餐廳裝修充滿日式風情,而且座位頗多,一大班朋友黎聚會都坐得舒服。 調味料方面,有胡椒粉、新鮮青檸同燒汁,另外仲有岩鹽,食靚燒肉,簡簡單單既調味已經足夠。 $65既選擇都有頗多,例如係醬汁豬肉、醬汁豬頸肉、醬汁雞肉、櫻花豚腩片等等,$68就有三式烤肉 (牛、豬、雞) ,而我地今日食「豪」少少,叫左「一口牛」同「牛肋骨」。 極上一口牛 ($89)燒既時候有技巧:見到每邊煎熟先好反,唔好不斷反黎反去,用個箝feel下,如肉粒中間有實實地既感覺,就已經夠熟,如果仲係腍既,就要烤多一陣啦。 經過高人指點,我地都燒得唔錯,牛肉油脂分佈平均,牛肉味濃,中間仍然保持juicy,好味道。 醬汁牛肋骨 ($118)呢個較有韓式風情,牛肋骨醃得入味,由於比較薄身,一煎即熟,腍腍既肉質,送飯很好。 芝麻雪糕、豆腐雪糕 (各$22) 慳左既錢,不如叫個甜品。剛剛食完咁多熱辣辣

極上一口牛 ($89)

醬汁牛肋骨 ($118)

芝麻雪糕、豆腐雪糕 (各$22)

慳左既錢,不如叫個甜品。剛剛食完咁多熱辣辣既烤肉,而家食個雪糕最啱數!呢度提供既都係日本雪糕,香濃既芝麻同豆腐味,相當出色!
2017-01-07
2 day(s) ago 60 views
今次黎到食燒牛,2個人,點左個$788套餐包括沙律,和牛,刺身等等沙律有蟹肉,整體食落幾鮮當中明太子雞卷不錯,食落幾香,而且幾juicy龍蝦卷,配上牛油果,夠清新,味道不錯和牛方面牛小排挺juicy 店員也好好,過來幫我地燒,所以也不怕燒得差西冷扒就相對一般,顏色看起來暗啞,食落肉質實一點,肉不夠香整體來說,牛是有進步空間的另外有碗拉麵,大大碗,食埋都飽飽地,個豚湯味道比想象中好最後雪糕系亮點!抹茶和紅豆正!食落好奶,係自己中意的味道
今次黎到食燒牛,2個人,點左個$788套餐

包括沙律,和牛,刺身等等

沙律有蟹肉,整體食落幾鮮

當中明太子雞卷不錯,食落幾香,而且幾juicy

龍蝦卷,配上牛油果,夠清新,味道不錯

和牛方面

牛小排挺juicy

店員也好好,過來幫我地燒,所以也不怕燒得差

西冷扒就相對一般,顏色看起來暗啞,食落肉質實一點,肉不夠香

整體來說,牛是有進步空間的

另外有碗拉麵,大大碗,食埋都飽飽地,個豚湯味道比想象中好

最後雪糕系亮點!抹茶和紅豆正!食落好奶,係自己中意的味道
2017-01-18
5 day(s) ago 67 views
同朋友聚會想食燒肉,又唔想一味淨係食宜家大熱嘅韓式燒肉,就試左呢間日式燒肉。食日式燒肉之前有前菜壽司同刺身。不過聽侍應哥哥講,每日嘅壽司都唔同,由師傅話事。壽司同刺身都算新鮮。跟餐有個小食,我地又揀左壽司,炸蝦卷。黎到我最期待嘅環節喇,燒肉到!!食材都好新鮮,唔點調味料都好夠味,朋友話d牛好嫩滑,因為我唔食牛所以叫左個少牛嘅套餐。最後食埋個鍋燒烏冬同甜品就完滿喇。甜品冇影到因為係一粒雪米糍。呢度環境好寬敞,檯同檯嘅距離適中,同朋友傾密計都唔會俾人聽到~仲有好多唔同部位嘅燒牛肉套餐,鐘意食牛嘅朋友,下次要帶都係鐘意食牛嘅朋友去啊。
同朋友聚會想食燒肉,

又唔想一味淨係食宜家大熱嘅韓式燒肉,

就試左呢間日式燒肉。
食日式燒肉之前有前菜壽司同刺身。

不過聽侍應哥哥講,每日嘅壽司都唔同,由師傅話事。

壽司同刺身都算新鮮。
跟餐有個小食,我地又揀左壽司,炸蝦卷。
黎到我最期待嘅環節喇,燒肉到!!
食材都好新鮮,唔點調味料都好夠味,

朋友話d牛好嫩滑,因為我唔食牛所以叫左個少牛嘅套餐。
最後食埋個鍋燒烏冬同甜品就完滿喇。

甜品冇影到因為係一粒雪米糍。

2017-02-06
HK$180
2017-01-31 90 views
一開始見到呢度有好多好評,仲諗住呢間應該唔錯咁就入咗嚟試啦,一開始上嘅壽司同刺身,已經好大雪藏味冇乜鮮味,已經覺得開始有啲伏。之後上咗個燒肉嘅拼盤,有和牛、豚肉、魷魚筒同埋蝦,個樣都唔錯。點知一㩒落去啲和牛嗰度,已經覺得硬一硬,完全未解凍就攞上嚟俾個客人。之後等左幾個字,開始燒個和牛粒,點知燒完,入邊真係完全唔熟,係凍嘅,結果要燒到粒和牛全熟但係咁就變咗好難食。最後叫咗個經理過嚟,同佢講,啲和牛粒點解會未解凍就俾啲客食,佢話一般都係咁,同埋仲話讚多過彈。說話態度極之惡劣,今本唔係諗住聽我哋意見,而係想敷衍我哋,話我地嘅應該等佢喺度解左凍先至燒,同埋當啲客係弱智咁講,你燒和牛粒要燒晒六面,我聽完真係唔知好嬲定好笑。我哋都只係想講,無理由要我地係個張枱上邊等和牛粒大半個鐘都未解凍,之後先至開始燒,但係個經理咁樣講,令到我哋更加火。食物質素低係最大嘅問題,和牛無肉味,壽司刺身冇鮮味,雪藏蝦嘅肉質亦都好鬆散,各方面都唔係一間正常日式餐廳應該提供嘅質素。如果仲有第二個問題,一定係因為服務態度差。單單係依兩個問題,依種餐廳,不可一不可再。

如果仲有第二個問題,一定係因為服務態度差。

單單係依兩個問題,依種餐廳,不可一不可再。
2017-01-31
HK$270 (Dinner)
2017-01-29 56 views
晚上6點嚟到牛藏,可能時間尚早,客人唔係咁多,侍應都幾熱情有禮,招呼唔錯😊我地3個大人,兩個細路,叫左兩個2人套餐,大家都食得好飽😋😋😋其中佐賀肉眼牛肉、西冷牛排都係好好食,入口即融🐄🐂🐃連平時唔多食肉嘅小朋友都食左好多嚿
2017-01-24 53 views
今日行過尖沙咀突然好想食燒肉,於是就去左isquare食翻個放縱既lunch.刺身沙律:啲刺身都好新鮮,有生菜洋蔥番茄青瓜等嘅其他配料,食落都脆口,同埋有嗰啲魚子食落去都唔會乾。呢味唔錯,比個讚山形-燒物:美國厚切西冷、櫻花豚肉、香草雞柳、海中蝦同埋北海道扇貝另外仲配左野菜盛合:有番薯、菠蘿、南瓜同埋大蔥美國西冷肉質夠嫩,就算燒到四五成熟隻味都唔會好生,好多肉汁。不過可能番薯同埋南瓜就要燒耐少少,唔係好容易唔熟個扇貝size唔算好細粒,肉質都算林;燒海蝦大有黑椒味,總括嚟講兩件都唔會腥算唔錯個人覺得如果海鮮都有兩件會更好,可以每人一件牛藏仲有生日優惠,就快生日嘅人可以晚市嚟呢度試吓佢哋免費送你海鮮拼盤

另外仲配左野菜盛合:有番薯、菠蘿、南瓜同埋大蔥

個人覺得如果海鮮都有兩件會更好,可以每人一件

2017-01-12
Lunch
2017-01-14 69 views
今日係ua睇完戲 即刻係就近搵野食 同一層就見到呢間日本野 咁就去試下因為係兩點幾唔係食飯時間 所以都唔駛等位 入面環境都唔錯 大部分都係卡位鰻魚玉子石鍋飯鰻魚十分肥美 好好肉 亦醃得好入味 唯一不足可以比多d汁會好食d 入面有一隻溫泉蛋 流心蛋黃好正香蔥火灸三文魚親子丼三文魚一面生一面熟 如果熟果邊可以有微焦就更好 蟹籽一咬落去即刻爆開 入面既汁即刻流入口 滋味一流甜蝦平時去親食日本野一定會叫 呢度既蝦都幾鮮甜 肉質都幾彈牙 食落都唔錯雞肉另外仲叫左碟雞肉燒下 雞肉醃得好入味 醬汁甜甜地好好食 呢度燒野亦唔會有好大陣油煙味 呢點非常好 每碟大約有八塊荔枝蘆薈蜜有d荔枝粒粒可以咬下 好有咬口 荔枝味十足白桃梳打水蜜桃味好濃 桃味唔會好假 而且仲有d果肉可以啜到 中意桃既人應該都要試下總括來講 呢度環境好 坐得舒服 食物質素亦唔錯 價錢合理 鍾意日本野既朋友唔好錯過

鰻魚玉子石鍋飯

白桃梳打

2017-01-08
Lunch
2017-01-12 207 views
今日放假去isquare睇戲,買完戲飛之後就睇下有咩食,見到有間門面幾光鮮既日式燒肉店,行到埋去見到有lunch set,所以就入左去食野喇。入到去,覺得環境好有格調,而且位與位之間都唔會太近,私隱度高。坐低之後,眼見枱上面有個爐,所以就叫左兩個日式烤肉定食(所有定食包括有前菜、主食、湯同飲品)。另外就叫左個烏冬鍋大家share食。《汁燒牛肋骨定食》:牛肋骨雪花既紋路清晰可見,而脂肪同肉既比例好平均,見到都已經流晒口水。由於燒肋骨本身算薄身,所以塊牛肉好快就熟左。因為牛肋骨用左醬汁去醃既關係,所以唔洗點醬汁已有好入味。牛肋骨好淋身,配埋飯黎食,食晒成碗飯。《極上一口牛定食》:一口牛由於比較厚,所以要用d時間去慢慢燒,待應亦都好熱心同我地講要慢慢燒,直至牛肉粒淋為止,咁就代表肉已經熟透。佢亦建議我地試下點海鹽。燒熟之後,將牛肉粒點落海鹽試下,果然海鹽吊左牛肉既味道出黎,牛味濃,而肉質好淋同juicy添。《鍋燒烏冬》:烏冬入面有炸蝦、雞肉、蛋、日式魚蛋。炸蝦好爽口同雞肉好嫩滑。湯底亦好好飲。食完燒肉之後,再食湯烏冬,覺得潤晒。
HK$100
2017-01-05 592 views
迎接聖誕節,絕對是食好西的最佳理由,媽媽從未嚐過日式燒肉的滋味,今天要當孝順女! 【燒肉牛蔵】是和牛專門店,餐廳的貴族和牛均由日本佐賀直送,光是想像已經十分吸引。門面充滿日本風情,招牌上的瓦片設計別具典雅,走進竹子長廊,兩旁的座地燈籠散發著神秘感,迎來是藍光閃閃的聖誕樹,漂亮極了,為日本餐廳添上一份西方氣息。環境古典、清悠,竹林佈置及石牆間格,散發著園林感覺。我們坐在超寬闊的卡座,私人空間感十足,可以舒服享受燒肉誘惑。餐牌上有5款二人餐,分別是山形、高松、北雪、天皇賞及和牛盛宴。我們選了最名貴的<和牛盛宴>,有6款和牛,共22片,絕對足夠大快朵頤! 和牛刺身點餐後約10分鐘,萬眾期待的和牛刺身終於上碟了。和牛雪花分佈均勻,放在冰塊上,形成鮮明的對比。切成薄片的和牛,沾上蔥粒和豉油,入口冰極十足,慢慢在口中溶化,散發牛肉獨有的酥香,叫人垂涎。和牛沙律和牛沙律表面平凡,卻暗藏玄機,和牛肉片軟腍,油脂豐盛,混合嫰綠雜菜,和香濃的胡麻醬,超級開胃。最滋味是和牛肉汁滲透至雜菜之中,令沙律菜洋溢牛肉香郁,令人回味! 揚大分和牛紫菜包和牛紫菜包是和牛炸物,是我頭一次嚐到以和牛入饌的炸

揚大分和牛紫菜包

和牛紫菜包是和牛炸物,是我頭一次嚐到以和牛入饌的炸物。味道著實驚喜,表面的粉漿厚薄有致,酥脆可口,紫菜脆卜卜的包裹著軟心和牛肉,出乎意料的,和牛油炸後仍然保持濕潤、軟綿,入口甘香,絕對是美味的小食!
極上和牛盛合/野菜盛合
極上和牛盛合/野菜盛合

極上和牛盛合賣相別緻、誘人,欣賞廚師清晰地列出牛肉的名稱。和牛霜降雪白、分佈均勻,單看外觀已經令人傾心醉倒。當我們迫不及待動手燒的時候,店員走過來,窩心的為我們示範正確的燒烤手法,確保每塊矜貴和牛,發揮出天然好滋味。
極上一口牛
店員說最佳的吃用次序是由油脂少至多、由簡樸至名貴,讓味蕾慢慢品味最優質的享受! 由牛肋骨肉及極上一口牛開始,店員教我們的燒烤方法是把牛肉燒至血水滲出,約半熟狀態,便反轉至另一面燒到焦啡金黃。上碟時,牛肉油澤充分,肉的邊緣焦脆無比,內裡肉汁香盈,讓我們胃口大開!
極上一口牛
極上一口牛是立方體,需要4面輪著燒烤,確保肉身均勻受熱和肉心燒熟。由於受熱面多,每面也是微脆肉嫰,便可上碟。一口牛肉質相對黏糯、軟腍,咬開時肉心仍然呈粉紅色,在口腔慢慢細嚼,鮮嫰、多汁,超級回味!
和牛牛柳
和牛牛柳
經過店員的精心示範,我們也著手燒烤,和牛牛柳油脂滿佈,放在爐端上,牛肉油亮光澤。我們把一面燒至焦啡,薄脆口感令人難以忘懷。 我最喜歡把牛肉跟配岩鹽享用,在香嫰的和牛上灑上岩鹽,不但誘發出牛肉的香甜,甘美的餘韻更是滋味!
佐賀西冷
佐賀西冷
一輪春風後,我們邊燒野菜,邊享受佐賀西冷。野菜盛合有蕃薯、冬菇和菠蘿,蕃薯厚實,洋溢冬日氣息;冬菇燒後脆口、菇汁散發陣陣幽香;菠蘿更是清新蜜甜,美味解渴,如果可以加入茄子或粟米等蔬菜會更吸引。
佐賀牛肉眼
佐賀西冷肥美厚切,雪花紋路清晰,入口油香久而不散,美味迫人;佐賀牛肉眼終於壓軸登場,由於油脂豐盛,入口鬆化、即溶,油香縈迴口腔多時,怎樣令人不心動呢?
和牛石鍋飯
和牛石鍋飯必須襯熱拌勻,温泉蛋拌合在和牛飯當中,令牛肉更是滑溜、鮮甜。和牛份量很多,超級滿足,紫菜絲、洋蔥和粒粒芝麻,都令米飯香氣濃郁,飯焦更是吸引。
綠茶/芝麻雪糕
綠茶/芝麻雪糕
綠茶/芝麻雪糕是個完美落幕,綠茶雪糕奶味很重,濃郁的抹茶香氣使我心醉;芝麻雪糕是有新意的選擇,芝麻味的濃烈程度如芝麻糊,同是甘甜柔滑。總括而言,佐賀和牛品質上盛,即使以最天然、無添加的姿態,仍然令人傾心。店員的清晰示範令我們滿意,而且餐廳環境很舒適,真的值得一試。
2016-12-23
HK$500 (Dinner)
Celebration
  • 綠茶/芝麻雪糕
  • 綠菜/芝麻雪糕
  • 佐賀和牛肉眼
2017-01-04 89 views
今日黎左isquare食日式燒肉lunch 之前行過見到幾多款式揀 今日終可一嘗好快就安排到座位 入到黎先發覺原來餐廳都幾大其實lunch 食燒肉抵食過夜晚好多 午餐套餐平均$70-$100一份 我同同事分別點左牛肋骨同一口牛餐 無論日式或韓式 牛肋骨都係最好食既哩度係薄切既牛肉份量唔算好多 但適合一人份量 肉色新鮮 一上枱已經急不及待要擺上燒網開動喇一個午市set 包埋湯 汽水同飯 食完係好飽既牛肋骨既醬汁入味肉質好林 好食一口牛就較厚燒耐一陣就好難咬
好快就安排到座位 入到黎先發覺原來餐廳都幾大

無論日式或韓式 牛肋骨都係最好食既