幾年前同閨蜜來過呢度慶祝喺現職開工幾鐘意呢間餐廳,呢度既cocktail range 同甜品火焰雪山都令我深深愛上呢度!覺得老公應該會鐘意呢度!老公就話我生日既long weekend 比我話事話食乜都得,我就揀左再來呢度。幾年前同現在既水準都無令我失望,而且餐廳會定期轉menu 我先有得食呢parma ham wrap既carbonara 同呢個咁特別既55度慢煮羊西冷,老公都同我一樣咁滿意呢個咁香滑既羊肉。呢度耐唔耐黎一次都不錯,印象中覺得呢度係會定期update menu, 期待每次來都會有驚喜。
2023-02-27 76 views
厚福街一向多野食,呢晚來到試西餐,餐廳氣氛滿有情調,好岩情侶夫妻拍拖來食💕.🥩55度慢煮南美風羊西冷配可可寶雲酥 $298🍝義式肉醬扁意粉 $168🍟海鹽薯條 +$48🍹Nou Mou $98.見到羊好特別點來試下,55度慢煮熟成度剛好,少少羊的酥味,味道甜甜辣辣有驚喜👍🏻面頭脆口肉質淋身,好好食🤤意粉滿滿的芝士肉醬🍝份量多又彈牙,一樣出色👍🏻 加$48薯條好大盤😍熱辣辣又脆口,食極都未食哂🤣最後店員推介呢杯Nou Mou cocktail青檸口味非常清新,真係好夾意粉和羊!.座位舒服氣氛又浪漫,我見好幾枱都慶生💕食物滿高質,值得一試👍🏻

🥩55度慢煮南美風羊西冷配可可寶雲酥 $298
🍝義式肉醬扁意粉 $168
🍟海鹽薯條 +$48
🍹Nou Mou $98

2023-02-23 47 views
【尖沙咀•Y Show Tasty 】————————————————————————H8 往往望住人龍排隊坐lift食飯的大廈,今次試了間西式店,地方唔算好大,但氣氛寧靜,適合閒聊。🍯|墨西哥風格玉米脆片🌮|HKD88餐前小食般,加上青椒、蕃茄、橄欖,配莎莎醬。🍯|義式卡邦尼扁意粉|HKD178Italian Special Carbonara像卷餅一樣,Parma Ham卷著意粉,Parma Ham的鹹香味令意粉不用太多調味都可中和口感。🍯|白酒煮法國藍青口|HKD198French mussels in white wine白酒煮藍青口鮮甜帶酒香,不會過多的蒜蓉。🍯|慢煮日本活性水飼豬肉眼配薯菜|HKD268Sous Vide Japanese Active Water-Fed Pork Loin witk Fries經過低溫慢煮,豬肉眼雖然厚身但容易切開,保留肉汁味,油脂分布剛剛好,配上蜜糖芥末醬。
【尖沙咀•Y Show Tasty 】
————————————————————————

🍯|墨西哥風格玉米脆片🌮|HKD88
餐前小食般,加上青椒、蕃茄、橄欖,配莎莎醬。

🍯|義式卡邦尼扁意粉|HKD178
Italian Special Carbonara

🍯|白酒煮法國藍青口|HKD198
French mussels in white wine
白酒煮藍青口鮮甜帶酒香,不會過多的蒜蓉。

🍯|慢煮日本活性水飼豬肉眼配薯菜|HKD268
2023-02-22 64 views
Loki$78Y Show Mong Ye Naai Sik$78紅酒燴手撕牛面肉可可汁煮米形粉$208慢煮楓糖三文魚$268Y.S.T. 墨西哥卷餅$128火焰雪山$118好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️推介原因:距離婚禮的日子越來越近,壓力變得越來越高。不過最近一星期內準備好rundown,又印好相簿、準備好結婚證書套等,進度非常好,所以跟男朋友去吃餐好,放鬆一下。去了一向多餐廳的厚福街覓食,見到這間頗有情調的西餐廳,就試試。飲品買一送一。點了2杯mocktail ,除開一杯也不用$40,就跟平時一杯咖啡價錢差不多,好抵!Loki 用薑、薄荷、蜜瓜味糖漿及梳打水溝成,好清新。一入口先嚐到薑和薄荷味,再慢慢滲出蜜瓜味,有多個層次。Y Show Mong Ye Naai Sik用芒果糖漿、椰奶、海鹽奶泡溝成,有點似沙冰🍧。早幾天氣溫較高,喝一口,好舒服。飲品不會太甜。用可可汁煮的米形粉帶來香醇回甘味。過往吃的米形粉多是用茄汁🥫或清湯煮。今次首嚐可可汁煮的造法,出奇地夾。牛面肉夠腍,帶紅酒🍷味
Loki
Y Show Mong Ye Naai Sik
好味指數:😋😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
推介原因:

用可可汁煮的米形粉帶來香醇回甘味。過往吃的米形粉多是用茄汁🥫或清湯煮。今次首嚐可可汁煮的造法,出奇地夾。牛面肉夠腍,帶紅酒🍷味。
紅酒燴手撕牛面肉可可汁煮米形粉

好喜歡慢煮三文魚,慢煮的三文魚比較juicy,又較易嚐到魚油香味。魚皮有煎脆過再淋上甜甜的楓糖😋配菜有驚喜!除了有車厘茄、Brussel sprouts,還有一件有鰹魚味的白蘿蔔!
慢煮楓糖三文魚

墨西哥卷餅🌮️有濃郁粟米味。餡料有羊肉。本身怕羶味的我竟覺得這個羊肉好味。因為被特製酸辣汁蓋過了那陣味,而且超開胃。
Y.S.T. 墨西哥卷餅

見到人吃火焰🔥雪山🏔️,我又忍不住叫了這個視覺效果一流的甜品。即叫即造,等候時間會較長,但值得的。那個雪山蛋白味和酒味真的好香。問過侍應,如果你想替朋友慶祝生日,是可以在雪山旁邊加字。

火焰雪山
Y Show Tasty | 尖沙咀厚福街樓上西餐尖沙咀厚福街已經夠多餐廳H8亦有唔少 多數行高檔次路線今次就試下呢間西餐 Y Show Tasty係一間酒吧餐廳 除左西餐之外 仲有唔少酒可以選擇燈光偏暗 有情調有氣氛🔶慢煮日本活性水飼豬肉眼配薯菜牛肉肉眼扒就係得多 豬肉眼真係第一次呢塊豬肉眼仲係日本豬 豬肉肉道好濃郁 而且肉味鮮甜豬肉好容易煮到過熟 而呢塊豬肉眼就充滿肉汁表面仲有一層脂肪 夾住少少脂肪 肉汁味更加出少少芥末做伴碟 即刻靚左好多伴碟仲有焗薯仔粒🔶黑松露意大利飯配料全素 雜菇同黑松露Rissto唔會煮得過熟 忌廉味道濃郁好香黑松露味道唔會太過霸道 可以食到忌廉既香味🔶義式卡邦尼扁意粉義式 即係用Parma Ham包住意粉 面頭仲有類似荳芽苗 好清新荳芽苗 好清新 意粉係creamy 有微微芝士味Parma Ham份量好多 而且偏咸而已肉味濃郁 撈埋意粉一齊食好夾呢種食法都好豪華🍴整體評價:尖沙咀厚福街 高檔次路線既餐廳西餐既價錢 但係食物質素偏高慢煮日本活性水飼豬肉眼有驚喜 真係做到全熟之外 仲保持到肉汁黑松露意大利飯 黑松露同忌廉既比例岩岩好 值得一試推介指數: ⭐️⭐️⭐️
Y Show Tasty | 尖沙咀厚福街樓上西餐

黑松露意大利飯 黑松露同忌廉既比例岩岩好 值得一試
推介指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️
📌 尖沙咀厚福街8號H8 12樓
付款方式
Visa Master 現金 銀聯 Apple Pay Google Pay
2023-02-19 14 views
假期走左去食個抵食又好食既brunch呢間開係厚福街H8好多年的西餐 之前都同朋友食過dinner~貪佢環境舒適 食物仲好高質🧡.🔸青醬牛油果沙律意大利粉 $128青醬既清新感侍到成個意大利粉食到好開胃半個牛油果擺上去 旁邊仲有大量芝士碎撈埋一齊食勁滋味🍝.🔸經典美式煎封excel西冷扒配薯菜 $298唔明點解可以煎到咁好食西冷扒係勁juicy 超香牛的濃味🫶🏻配菜都好有心 迷你薯仔 車厘茄全部有調味來煮~仲有半個蒜頭 煎焗到好香 食落唔會好大陣蒜味.🔸心太軟配雪糕 $88我的最愛 見到餐牌有一定唔會放過係叫先即焗 所以要耐心等待心太軟可揀朱古力/抹茶 我當然係要朱古力切開充滿流心感😍 配抹茶雪糕 冰火感是必需的.🔸Cappuccino $38咖啡係正常的 呢個價錢都幾抵飲.📍Y Show Tasty📌尖沙咀厚福街8號H8 12樓
假期走左去食個抵食又好食既brunch
撈埋一齊食勁滋味🍝
🔸經典美式煎封excel西冷扒配薯菜 $298
唔明點解可以煎到咁好食
西冷扒係勁juicy 超香牛的濃味🫶🏻
配菜都好有心 迷你薯仔 車厘茄全部有調味來煮~
仲有半個蒜頭 煎焗到好香 食落唔會好大陣蒜味
🔸Cappuccino $38
咖啡係正常的 呢個價錢都幾抵飲
📍Y Show Tasty
📌尖沙咀厚福街8號H8 12樓
最近工作太忙碌,所以收工之後要好好慰勞一下。我和朋友就到了位於尖沙咀厚福街H8 12樓的西餐廳,甫到步之後,已感覺到餐廳很有格調,予人很舒服的感覺。店員很有禮貌地帶領我們到座位,並為我們倒水,而我們細心翻閱餐牌之後,就點了如下😚:🍟黑松露薯條 $78點炸物是必須的!在遠處已經聞到濃濃的黑松露味道,而且薯條也是即叫即炸,非常新鮮,加上份量很多,相當抵食。而黑松露醬相當香濃,與薯條非常匹配。🍝法國藍青口白酒牛油汁煮扁意粉 $198這意粉絕對是開胃之選,首先扁意粉煮得恰到好處,不會太淋或太乾身,每一條意粉都掛滿了白酒及牛油香,加上藍青口也很新鮮,同時整道菜式都不會太膩,是我的大愛之選❤️。🐷慢煮日本活性水飼豬肉眼配薯菜 $268絕對是驚喜之作,水飼豬肉肉質豐盈,而且非常好切,咬下去絕無痴牙,而且也很厚身,很嫩。而至薯菜方面,有兩塊大薯仔以及其他蔬菜,可以中和一下肉類的飽滯感。總的來說,餐廳環境舒服,在這裡跟三五知己一起談心,也是一個很不錯的地方,另外店員也親切有禮貌,希望未來也可以再來品嚐其他菜式🫶🏻。

🍟黑松露薯條 $78

🍝法國藍青口白酒牛油汁煮扁意粉 $198

🐷慢煮日本活性水飼豬肉眼配薯菜 $268

• 慢煮日本活性水飼豬肉眼配薯菜
週末朋友相約我到依間樓上西餐廳用餐,食物質素出奇地高,性價比高,而且餐廳空間感十足,環境寬敞舒適。餐廳週末有推出Brunch Menu,可選擇的種類都不少,有:多士🍞、意粉🍝、肉類🍖、甜品🍮等。可以優惠價升級至套餐,我upgrade了特色雞翼+飲品的組合(+$58),雞翼🐓開了單邊再炸,方便進食,金黃香脆。🍽️ 酸忌廉煙三文魚牛角窩夫甜味牛角窩夫🥐就食得多,鹹味牛角窩夫第一次食,牛角窩夫🧇非常酥脆,上面鋪上沙律菜🥗和煙三文魚🐟,再配上酸忌廉沙拉,原來都好夾,感覺清新,唔會膩。🍽️ 55度慢煮南美風羊西冷配可可寶雲酥用上南美式焗羊🐏方法,在羊面塗上醬汁,並灑滿混入黑椒、海鹽🧂和香草的麵包糠🍞。羊西冷經慢煮,肉質軟嫩細緻,肉味香濃,羊膻味輕柔,上面有一小層羊油脂,口感細膩,整個口腔充斥着羊脂香,令人回味,再配上香脆寶雲酥,增添了層次感😋。羊西冷底下墊上燒茄子🍆,搭配由蕃茄🍅、洋蔥🧅、芹菜🥒、蒜蓉🧄和橄欖油製成的蕃茄莎莎醬,食物搭配上花盡心思💕。

🍽️ 酸忌廉煙三文魚牛角窩夫

🍽️ 55度慢煮南美風羊西冷配可可寶雲酥

Y Show Tasty📍12/F, 8 Hau Fook Street, Tsim Sha Tsui😋 4.8/5尖沙嘴厚福街一向都係超級多餐廳,上星期就約左朋友去左間扒房西餐廳,超級有驚喜🥰🥰🥰🔸法國藍青口白酒牛油汁煮扁意粉 $198本身扁意粉就係我的最愛,加埋呢度既醬汁用左平時不太常見既match— 牛油加白酒煮藍青口,酒香點綴,呢個意粉超讚呀!😍🔹經典美式煎封Excel西冷扒配薯菜 $298呢個牛扒質素簡直媲美高級扒房,外皮煎到香脆,裡面肉質粉紅色,加埋牛油同迷迭香既點綴,呢塊扒加埋呢個價錢,簡直係超水準既100分🥰🥰🥰🔸黑松露薯條 $48呢個薯條看似一般,但係外脆內軟,再搭配埋黑松露醬料,超級正😝😝我唸我一定一定會來食多次呢間餐廳既牛扒,真係101分超水準👍🏻👍🏻#hkfoodie #tstfood #westernrestaurant#steak #zoeintst
Y Show Tasty
😋 4.8/5

🔸法國藍青口白酒牛油汁煮扁意粉 $198

🔹經典美式煎封Excel西冷扒配薯菜 $298

🔸黑松露薯條 $48

#steak #zoeintst

2023-02-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 經典美式煎封excel西冷扒配薯菜
  • 海鹽薯條
閨蜜啱啱從上海返來,佢話今年情人節要喺香港自己過。於是我search 下邊度有情人節套餐同佢預先慶祝。有朋友介紹話呢間餐廳有個聯營情人節鮮花workshop(dayfloristhk主理)及限定情人節套餐(只限10/2-14/2),咁我就邀請閨蜜同一齊去試吓。上完個鮮花workshop 之後仲可以喺餐廳度食晚餐。呢個套餐包括兩個前菜、餐湯、一個主菜及一個意粉或意大利飯,而前菜同餐湯都係情人節限定先有。前菜1 : 北海道海膽配松露珍珠黑魚子帶子刺身 - 海膽同帶子刺身好新鮮,配埋松露珍珠黑魚子更加鮮甜。前菜2 : 西班牙24個月橡果黑豚火腿配蜜瓜呢個黑豚火腿就喺餐廳放出來果隻切片出嚟!火腿味香唔咸而且真係有橡果味配埋蜜瓜味道啱啱好,本人幾鍾意餐廳用羽衣甘藍呢種沙律菜拌碟。餐湯: 忌廉周打蠔湯 - 周打湯味道好香濃,可以飲到個湯用蠔同蔬菜熬製,而且加埋隻煎蠔放喺湯面,鮮甜又唔醒。主菜其實有幾款選擇,有海鮮、牛扒、燒春雞同燒乳豬。我哋就揀左呢度嘅招牌菜 - Y.S.T 燒乳豬。真係要講下呢個乳豬,個皮燒到脆卜卜,食起嚟啲肉質好嫩滑多汁,滑到以為食緊雞肉。太美味!另外一個主菜就點咗香煎龍蝦尾扁

前菜2 : 西班牙24個月橡果黑豚火腿配蜜瓜

另外一個主菜就點咗香煎龍蝦尾扁意粉,個意粉賣相好得,龍蝦肉厚,意粉口感有啲似沾麵咁點住龍蝦湯離食,呢個赤蝦濃汁好濃郁。個人覺得個意粉可以煮硬少少會更加煙韌增加口感。

我地仲加錢叫左兩杯特色飲品:
Mocktail-Virgo
呢杯用咗蜜桃果蓉同埋紅莓汁,飲到啖啖玫瑰花香,呢杯mocktail 顏色淡紅色充滿少女氣息,打卡一流。

Cocktail- nou mou
係用Gin 去做主題嘅一杯Cocktail,味道有少少basil 加青檸,飲落去好清新香甜,好鐘意呢個味道,食完咁多肉飲呢杯cocktail 完全解膩。

最後甜品係抹菜雪糕配朱古力心太軟。

今次用餐體驗好完滿好開心!又有鮮花workshop 又可以食到美食,呢個情人節限定套餐真係唔可以錯過,情人節限定套餐只係做10/2-14/2 咋!
  • 香烤乳豬
  • 極尚濃蝦湯伴慢煮龍蝦天使麵
近日尖沙咀行完街搵野食,知道H8呢度好多餐廳,就去樓下水牌望下🤔 見到呢間Cafe style嘅西餐廳,個名咁得意😎就去試下係咪真係咁tasty😆 上到去餐廳唔算好大,大概10零張枱,側邊有個bar位,同朋友黎飲下野都幾適合👯‍♀️美式單骨雞翼🍗($98) - 餐廳除咗普通menu仲有個Chef’s Choice,無乜頭緒嘅我地就喺嗰度揀個小食。雞翼係脆炸嘅,調味好足夠類似有少少cajun味,上面再淋上蛋黃醬,好邪惡😎黑松露忌廉意大利飯🍛($148) - 呢味黑松露同菇箘類愛好者實啱😄 入面好足料,香濃嘅黑松露味再加上好多款唔同嘅菇菇🍄菇嘅比例仲多過飯咁滯🤣啖啖都好有咬口。經典美式煎封西冷扒配薯菜🥩($298) - 食肉獸又据扒啦😄 我地叫左Medium,面頭微燶有少少焦香味,肉質生熟度煮得啱啱好,切開有肉汁流出。牛扒會有少少筋位,肉味幾濃。牛扒面頭有海鹽黑椒調味,唔洗點sauce都夠味。濃味人士可以夾埋原粒烤蒜或者點芥末一齊食,享受唔同口味。

義式卡邦尼扁意粉(178hkd)一般嘅carbonara就食得多,但用Parma Ham包住嘅你又食過未😳呢個真係少奢侈,本身我以為會好膩,點知出奇地夾,意粉好creamy然後個Ham負責帶出個咸香味出黎,一啖食哂兩樣我超愛嘅野真係好爽,大推😍👍🏻極尚濃蝦湯伴慢煮龍蝦天使麵(298hkd)龍蝦🦞都幾大隻,有成4-5塊大大塊嘅龍蝦肉,咬落都彈牙,唔係好霉好淋嗰種,蝦🦐湯好濃好香,飲得出好足料,應該用左唔少蝦落去煲,天使麵好掛汁,所以啖啖都係蝦嘅鮮味😍而且份量都唔少,不錯🥰海鹽薯條(48hkd)薯條🥔比較幼身,上面灑左紫菜粉,熱辣辣新鮮上枱,過下口癮又幾正😍#foodiblum西式
義式卡邦尼扁意粉(178hkd)
義式卡邦尼扁意粉

極尚濃蝦湯伴慢煮龍蝦天使麵(298hkd)
極尚濃蝦湯伴慢煮龍蝦天使麵

海鹽薯條(48hkd)
海鹽薯條

#foodiblum西式
2023-02-01
海鹽薯條
2023-02-01 45 views
性價比高 好味😍😍同男朋友慶祝所以出黎食餐好既平時都我揀餐廳 無諗過佢今次揀到間高質野😆我地兩個人打開menu,入面樣樣都好想試薯條炸到勁脆牛又勁juicy 豬又夠淋😍😍另外仲叫左個牛舌 比起個牛同豬 牛舌有小小失色😆😆😆😆 不過牛舌都有水準 夠晒淋😋😋價錢仲要唔貴 最後叫左個甜品 甜品我就覺得還好 因為唔係我杯茶haha10分我比9分😍😍1分係扣左係甜品到 因為有咖啡味Ps我係唔飲咖啡 所以先會扣分😆下次一定會再黎不過甜品可能會轉心太軟
性價比高 好味😍😍
同男朋友慶祝所以出黎食餐好既
平時都我揀餐廳 無諗過佢今次揀到間高質野😆
我地兩個人打開menu,入面樣樣都好想試
薯條炸到勁脆
Ps我係唔飲咖啡 所以先會扣分😆
下次一定會再黎
不過甜品可能會轉心太軟
2023-01-30 58 views
香烤招牌乳豬🐖 💰328 ❤️‍🔥8/10分好香,皮脆,好食🤤但食到後尾有啲膩,太油了🤣薯條再熱d同沙律菜無咗陣怪怪嘅紫薑味會更好🥰 黑松露野菌意大利飯🍄 💰128 ❤️‍🔥8/10分忌廉同菇都好香,但飯有啲硬,都ok接受到 帶子龍蝦濃湯🦞 💰88 ❤️‍🔥5/10分鹹到不能接受,龍蝦味又未算好突出,有幾粒縮水帶子肉,好食嘅,但sofar唔建議嗌😮‍💨⚜️兩人食 要加一 共$598⚜️整體性價比 7/10分 個味道未太對得上依個價錢,吸引唔到我翻撻,所以試一次就好了〰️
香烤招牌乳豬🐖 💰328 ❤️‍🔥8/10分
好香,皮脆,好食🤤但食到後尾有啲膩,太油了🤣
薯條再熱d同沙律菜無咗陣怪怪嘅紫薑味會更好🥰

黑松露野菌意大利飯🍄 💰128 ❤️‍🔥8/10分
忌廉同菇都好香,但飯有啲硬,都ok接受到

帶子龍蝦濃湯🦞 💰88 ❤️‍🔥5/10分

⚜️兩人食 要加一 共$598
⚜️整體性價比 7/10分
2023-01-29 52 views
早前同媽咪去尖沙咀辦年貨,之後帶佢食西餐😋 選擇位於厚福街H8 Building 的< Y Show Tasty>。 餐廳環境座位都舒適,無逼狹感;每扇窗都貼上有意思的英文句子;還有大電視可以睇波,下次可以約埋朋友們黎依度睇波飲酒🍻-食物方面,都有一定質素🐷 慢煮日本活性水飼豬肉眼配薯菜日本活性水飼豚肉, 肉味份外濃郁,沒有雪味或羶味。豬肉眼相當厚切,肉質鬆化;而且用慢煮方式烹調,一口咬下軟嫩富肉汁! 邊位的脂肪烤至焦香,入口那種脂香油豐,真的好回味,點上蜜糖芥末醬及配上車厘茄及蔬菜,平衡油膩感😋😋😋😋😋-🐑 55度慢煮南美風羊西冷配可可寶雲酥 另一道慢煮菜式亦是餐廳的招牌菜! 媽媽說是她吃過最好食的羊西冷! 慢煮最大優點是可保留肉汁及肉嫩。 羊西冷肉質細膩,肉汁鮮香,羊羶味輕巧;配上酥脆寶雲酥及特式香料,傳味道更加有層次。最後底層的茄子完全地吸收肉汁精華,十分滋味-🍹 Fruit Punch

食物方面,都有一定質素

🐷 慢煮日本活性水飼豬肉眼配薯菜

🐑 55度慢煮南美風羊西冷配可可寶雲酥