打去book位十問九唔應,仲冇啦啦cut線。想叫人幫我地加水,第一個人話等等之後唔見人,叫第二次又唔見咗人,第三次又係唔見咗人。當時成間舖唔算多人,見到有店員行行企企。當日有朋友生日,所以買咗蛋糕入去。食完飯之後叫人幫我地拎蛋糕出嚟,叫咗足足4次,一個蛋糕等咗3,4個字先拎到出黎,當時已經9點幾,餐廳入面嘅客都清得差唔多。野食唔錯,但服務態度太差,我唔會再去第二次。
2020-02-13 67 views
屯門Vcity新開左上海餐廳,個名叫謝謝儂(上海話儂字意思是「你」字),上海味十足!裝修都十分古風,入面仲有好多儂字造句,十分有特色!謝謝儂小籠包 $36上海菜必食小籠包,皮唔算透薄唔會一夾就爛,勝在肉味香,鮮味,不錯!蟹粉扒豆苗 $118蟹粉分量多,豆苗夠翠綠,食落唔會太咸,豆苗無草青,正常發揮上海粗炒 $72分量十足,色水十足,食落夠火候蒜片辣味安格斯牛柳粒 $108賣相非常吸引,牛肉食落唔韌,牛味濃,仲有好香蒜片味,惹味十足,送飯最岩!芝士乾燒蝦球 $125十分有特色嘅菜,每舊都有芝士係面,蝦球大大隻,上面用甜酸醬做調味,蝦肉彈牙,不錯!豆沙鍋餅 $48去上海餐廳每次都叫嘅甜品,呢度嘅外皮比其他餐廳嘅多左啲蛋味同脆卜卜,脆薄嘅外皮包住甜蜜嘅豆沙蓉,正!

裝修都十分古風,入面仲有好多儂字造句,十分有特色!

謝謝儂小籠包 $36

蟹粉扒豆苗 $118
蟹粉分量多,豆苗夠翠綠,食落唔會太咸,豆苗無草青,正常發揮

上海粗炒 $72
分量十足,色水十足,食落夠火候

蒜片辣味安格斯牛柳粒 $108

芝士乾燒蝦球 $125

豆沙鍋餅 $48
2020-02-11 104 views
V City新開上海鋪, 古色古香的上海風,人流算多,地方寬敞舒適。🌠謝謝儂小籠包 $36🌠小籠包的皮不算薄,湯汁加上嫩肉味道不錯,鮮甜👍🏻✨蟹粉扒豆苗 $118✨蟹粉加入薑黃汁, 僻去蟹肉之腥味而保留蟹香甜味,豆苗香味不算,但略有少許老,整體還可以🎇上海粗炒 $72🎇上海粗炒色澤不錯,而味道亦很足夠,粗炒質感較軟身,豉油味濃🌌蒜片辣味安格斯牛柳粒 $108🌌香辣惹味牛柳粒加上蒜片味道濃郁,牛柳粒幾嫩口,辛辣加上牛肉香,不錯🌠芝士乾燒蝦球 $125🌠芝士放在彈牙的蝦球上,加上酸甜開胃的醬汁,以爽口彈牙之口感留下印象🎇豆沙鍋餅 $48🎇最後甜品為上海特色,煎香的外皮內夾著滿滿的紅豆餡料,甜絲絲加上脆皮口感實屬不錯👍🏻總括而言,這家新店的菜餚還可以,環境舒服寬敞,一大班人相聚亦非問題😁

謝謝儂小籠包

🌠謝謝儂小籠包 $36🌠
小籠包的皮不算薄,湯汁加上嫩肉味道不錯,鮮甜👍🏻

✨蟹粉扒豆苗 $118✨

🎇上海粗炒 $72🎇
上海粗炒色澤不錯,而味道亦很足夠,粗炒質感較軟身,豉油味濃

🌌蒜片辣味安格斯牛柳粒 $108🌌

芝士乾燒蝦球

🌠芝士乾燒蝦球 $125🌠

🎇豆沙鍋餅 $48🎇

謝謝儂小籠包
芝士乾燒蝦球
2020-02-10 1081 views
最喜歡食上海小籠包, 所以今次揀了一間謝謝儂試試看。剛好入座時兩點半 , 餐廳提供小菜套餐有廿多款, 麵點套餐有八款拉麵六款點心配是日例湯冬瓜湯。豆沙鍋餅, 熱辣辣,外脆內軟,豆沙鍋餅上面灑了一些椰絲, 不過個人不太喜歡椰絲,所有凳走咗佢哋呀,下次一定要記住叫後上先。小籠包下面墊咗一個一塊好薄嘅青瓜片, 皮不算很薄, 可能係我對小籠包要求比較高。 一定要皮薄多湯。醋,濃而不搶喉,不錯。銀芽炒鱔糊, 小菜來說份量亦多數量亦不少,條條都好肥美, 但要小心有些魚骨。上海粗炒,炒得比較乾身不算很多油可以接受佢用冬菇,白菜,椰菜,豬肉條 增加了上海粗炒層次,不同蔬菜帶出來的甜味不同。酒釀丸子, 這個不錯, 丸子好淋,酒糟好香。因為食過有一些酒釀丸子比較酸,不太喜歡的味道。總括而言,店裏大多數是完全是附近工作的人食午餐,下午茶抵食四十幾蚊杯有埋豆漿, 真是打工仔的恩物。滿分為10分(1分最低,10分最高)食物:8環境:8衛生:8服務:8價錢: 8舒適度:8總分:8
最喜歡食上海小籠包, 所以今次揀了一間謝謝儂試試看。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8
  • 豆沙鍋餅
  • 酒釀丸子
  • 上海粗炒
2020-02-04 147 views
入黎屯門拜完年,黎左食d野,餐廳裝修得幾靚。我地下午2點幾黎到,見有午市同下午茶套餐供應,幾吸引。天花板吊燈好有特色,喜歡。中意食小籠包,見到心諗要食。小籠包 $36就咁睇都見佢包左唔少湯汁,要趁熱食,一咬開鮮味湯汁流出,做得有水準。皮簿但唔易穿,多汁!爆汁煎小包 $38哩個幾特別,似係煎過既小籠包,個底煎得好香,又係多汁,好食。下午茶套餐- 黃金炒飯 送豆漿 $42好抵食,黃金炒飯色澤真係好金黃,賣相吸引。粒粒飯都包住咸蛋黃,咸香味好夠,但飯既水份唔夠,較乾身。擂沙大湯丸 $38哩個甜品好食,推介!6粒湯圓大粒,係黑芝麻味,非常軟,上枱時熱辣辣,襯熱食,好食!多芝麻,皮簿煙韌。桃膠桂花凍 $36一見桃膠同桂花即刻好想食,係我中意食既食材,凍糕好清涼,桂花香味都食到,杞子明目,桃膠滑,落左唔少,正!
入黎屯門拜完年,黎左食d野,餐廳裝修得幾靚。
我地下午2點幾黎到,見有午市同下午茶套餐供應,幾吸引。
天花板吊燈好有特色,喜歡。
中意食小籠包,見到心諗要食。
小籠包 $36
皮簿但唔易穿,多汁!
爆汁煎小包 $38
爆汁煎小包
下午茶套餐- 黃金炒飯 送豆漿 $42
擂沙大湯丸 $38
擂沙大湯丸
多芝麻,皮簿煙韌。
桃膠桂花凍 $36
桃膠桃花凍
Type of Meal
Tea
爆汁煎小包
擂沙大湯丸
桃膠桃花凍
2020-01-22 178 views
知道開咗N咁多年但都未食過!好旺喎,可能係上海野啱香港人口味而且又係下午茶時間三點半去到已經有7成人,到走果陣5點正已坐滿有人在門外等位👍🏻「嫩雞偎麵」湯是ok的,但麵條合格煮得好夠淋,味精湯好清淡「酸菜魚薯粉」,呢道菜確係有驚喜,味道做得好好味😋,魚片夠多夠滑,酸菜夾埋一齊食好好味😋「蟹粉小籠包」皮不厚,一咬落去好香蟹粉味,尤其收口位直頭係一舊!餡最ok喎(係季節限定嘅味)咬落真係汁唔係油,可以再encore 😋💪🏻
「嫩雞偎麵」湯是ok的,但麵條合格煮得好夠淋,味精湯好清淡
💪🏻
2020-01-22
Type of Meal
Tea
2020-01-09 203 views
坐車坐到頭都暈,終於到達商場回下氣,有一兩年無黎,第一時間搵餐飯食,望下有乜吸引先,附近日本餐廳冇原條蒲燒鰻魚食,於是黎左呢間食上海菜。雞絲粉皮最好吃的一樣,份量細細但中規中矩,麻醬充足,惹味且不會好jam口杰身。上海雲吞面有彈性,口味清淡,雲吞不過不失,餃皮挺滑,有蔥花蛋絲芽菜等配菜,只吃了四份一碗,就剩了不想食喇!小籠包一夾已穿,第二粒要夾得好小心,湯汁不少,但賣相和味道無太驚喜。豆漿幾滑,甜甜的,跟餐贈送。食後感:環境不吵,坐得幾舒服,下午茶時間人均消費一百內,飽肚合理的價錢,服務亦幾好。

雞絲粉皮

上海雲吞面

小籠包

豆漿
幾滑,甜甜的,跟餐贈送。

2020-01-01 269 views
今日去到屯門未諗到食乜就在V city行左幾個圈一間間睇,後尾發現這間謝謝儂是新開的見不用等位7:00就入咗,都坐低是侍應就同我講入咗係90分鐘用餐時間,後尾人不太多所以他們也沒有趕我們走我們都坐到9:30他們才走來叫我埋單。這兒位於為之間比較貼所以很多一對一對的客人都會要求調來調去,可見門口知客未能控制到場面及安排適當的位置。由於今日朋友有少少病所以點了的菜式也偏向清淡一點,叫了一個紅燒牛肉麵,蟹粉小籠包,肉醬茄子,蔡螃蟹紅燒牛肉麵湯底還可以麵條比較油牛肉不夠林,普通一點蟹粉小籠包入面湯汁如果可以再多啲會更好肉醬茄子就偏鹹了一點但味道還是不錯的而這碟賽螃蟹同平時見到的中間有個蛋黃不同而味道偏淡要問服務員攞蟹醋配就好吃一點整體來說四道菜味道只是一般不過客流量很充足。

紅燒牛肉麵湯底還可以麵條比較油牛肉不夠林,普通一點

蟹粉小籠包入面湯汁如果可以再多啲會更好

肉醬茄子就偏鹹了一點但味道還是不錯的

整體來說四道菜味道只是一般不過客流量很充足。

2019-12-16 1242 views
突然嘅飯局,無訂位之下周圍搵餐廳,後來去到周圍拎飛仔排隊,呢間「謝謝儂」最快入得,咁就試下呢間新餐廳。坐到無耐已經見到好多印有「上海婆婆」嘅野,我唔得閒FC點解,知道可以下面留言話我知。黃金炒豆角咸旦黃味道都足夠,想過下咸旦黃癮不防叫下。甜醋炸黃花魚魚偏細條,骨都相當多,炸得未到連骨都可以食埋嘅程度。有小朋友同長者食個時要留意!酸菜魚相當細碗,我地4個人,平均每人只食到兩至三件咁大把。酸菜魚下面照舊有堆薯粉,酸菜都多,如果魚嘅份量足足一條魚會比較值。以呢個價錢得十件魚塊實在太貴(魚件仲要薄身)貼樣都非常多骨,要留意!蟹粉粉皮對唔住都要講句,「呢碟係蟹粉粉皮嗎?」真心,拎到嚟聞個陣,陣味已經同我以往食嘅唔同。我地4個食完一啖,都不約而同覺得成個口腔充滿腥味至於服務態度方面,我地入座時到點餐開始到埋單,戴眼鏡唯一嘅男經理全程黑口黑面,唔出聲。然後食到一半,有一個家庭有長者有小朋友嘅,其中媽媽見到將被安排嘅位置比較窄,於是問侍應(係非常有禮貌)可否轉到另一個座位。侍應臉口黑到爆,但都轉左位比佢地。但後來一直企響我地隔離講剛才要求轉位嘅食客壞話,又話人麻x煩,我朋友啤左幾次佢地先收聲。本人希望

黃金炒豆角
咸旦黃味道都足夠,想過下咸旦黃癮不防叫下。

甜醋炸黃花魚

酸菜魚
貼樣都非常多骨,要留意!

蟹粉粉皮
對唔住都要講句,「呢碟係蟹粉粉皮嗎?」

至於服務態度方面,

本人希望職員知道咩叫口不擇言。工作時應該專心做手頭上嘅工作,不滿嘅說話都應該等收工之後慢慢講,唔好愚蠢到企響食客隔離講。

食客由開始都未坐已經講想轉位,有幾大問題呢?畢竟有行動不便嘅老人家!反正咁多空枱,轉過位都咁難???

2019-12-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2019-12-14 351 views
煎小包有特色,其為小號生煎包,小小一隻包底又香脆,包內湯汁又夠熱,皮薄而留有麵粉甜味酸菜煮魚好岀色,少少辣,但魚片好滑,另加上魚骨煎香過一起煮,魚湯好甜,酸菜平衡咗一點辣味又特岀了魚湯鮮甜味,令人回味。最留下深刻印象係冬瓜鴨湯,比雲吞雞更適合廣東人口味及氣候,滋陰清甜而不燥不膩。鴨肉煮湯後依然甜美,可口不浪費腰果雞丁及蔥油餅都好食。可惜我地太飽已經食唔落甜品,期待下次一嘗豆沙窩餅及酒釀丸子服務員亦都記住每枱客嘅菜單

服務員亦都記住每枱客嘅菜單
2019-12-14
$180 (Dinner)
  • 冬瓜鴨湯
  • 酸菜煮魚