2024-04-07 54 views
話說今日同女朋友出去食嘢咁啱去荷里活買嘢見到間小王麵館排晒隊好似好吸引入去嗌完嘢食 個麵就一早嚟咗 食晒碗麵飲晒杯嘢小食先到我都算… 嚟到啲小食難食到PK食嘢價錢貴都算,鹽酥雞勁少雞,蠔仔餅勁小蠔勁多蔥勁多粉,蓮藕難食過「絕味」蓮藕仲要放咗好耐全部都睇唔落食唔落紫色蓮藕 鹽酥雞少雞 一面三餸一嘢飲 埋單260得碗麵係擺得落口 同嘢飲都飲得落其他三樣小食 送都唔想要冇咩事都唔好食呢間除非真係鍾意牛肉麵,又唔介意難食
話說今日同女朋友出去食嘢咁啱去荷里活買嘢
見到間小王麵館排晒隊好似好吸引

蓮藕仲要放咗好耐全部都睇唔落食唔落

紫色蓮藕 鹽酥雞少雞
一面三餸一嘢飲 埋單260
得碗麵係擺得落口 同嘢飲都飲得落
其他三樣小食 送都唔想要

冇咩事都唔好食呢間
除非真係鍾意牛肉麵,又唔介意難食
2024-04-07 23 views
小王牛肉麵,面彈牙(食得出新鮮整),湯用牛骨煲,味道啱啱好,牛肉唔柴,配菜夠新鮮,價錢合理. 食個六兩三 or other brand. No one can beat this one with its price. 今次第一次試清燉牛坑腩湯麵, 反而覺得啲牛腩冇咁靚. 個胡椒湯底好出色,夠辣.唔明白點解會有咁多-ve comments. 不過可能各花入各眼, 唔緊要,邀請大家彼此機會佢. 藉此喺度留個記錄. Hope this shop can last
半斤半肉麵
半斤半肉麵
2024-04-06 15 views
好耐冇嚟食,叫個半筋半肉麵。已經專登選咗要軟麵,落咗單,唔駛一分鐘就嚟到,速度好快,一夾個麵,一餅黐埋一舊,好明顯冇咩煮過。我已經揀咗軟麵,點都整一整呀,唔係做咩要俾我揀呢?我叫員工過嚟,我話,我揀「軟」喎,我夾起俾佢哋睇,佢哋起初好似過得冇問題。我繼續重申,你有得俾我揀,咁點解會咁呢,另一個員工冇耐地話,我換過俾你啦。不過,我知道佢哋攞到入去,都係倒,咁實在太浪費,所以,我話唔駛。我只係想話俾佢哋知,呢個價錢,真係唔可以就咁攞俾客人食。
2023-09-27 700 views
最近同friend咁啱去到位於鑽石山既荷里活廣場 行過小王牛肉麵,決定試試佢哋嘅半筋半肉麵,同大家分享返呢次用餐嘅感受先講下價格,我覺得小王牛肉麵嘅價格偏貴,性價比唔高。畢竟,我覺得用呢個價錢可以揾到更好味同滿足嘅麵食選擇。至於味道,我要承認呢碗半筋半肉麵嘅味道真係唔太出眾。湯頭有啲平平,唔夠濃郁,牛肉同筋肉嘅質感亦都冇帶出咁嘅鮮美。如果你追求味道上嘅高滿足感,可能會有啲失望。服務方面,有啲起伏。間中有人過黎幫手倒水,但唔係每次都係咁主動。有時候會稍微慢條斯理啲。如果係服務方面更加細心同一致,會令用餐體驗更佳。環境方面,小王牛肉麵嘅餐廳環境比較簡單舒適,冇太多特別嘅裝飾。如果你追求環境上嘅特色同氛圍,可能會覺得少咗啲吸引力。總括而言,小王牛肉麵嘅半筋半肉麵係一個選擇,但性價比唔高。價格偏貴,味道亦都唔太出眾。服務方面有啲起伏,環境比較簡單。如果你追求平價同滿足嘅麵食選擇,可能會揾到更好嘅選擇。
半筋半肉麵

最近同friend咁啱去到位於鑽石山既荷里活廣場

2023-09-22
2023-08-08 632 views
Honey在外地工作一段長時間,一回香港,就到小王吃台式牛肉麵。上openrice看看,才知道只餘下荷里活廣場的小王牛肉麵,點解呢?都幾好食呀。不算貴:Honey 點台式牛筋麵。味道依舊,牛筋不少,炆得淋軟,但又不失煙韌的口感。而且手拉麵也好有口感,很有「趙口」。湯頭甜,不鹹,有藥材的香味。我點滷肉飯。其實我不懂得分台式滷肉飯和台式肉燥飯。但是這個魯肉飯,不肥,肉汁甜甜的。不過,就稍嫌米飯有點硬,不似台灣米,似吃泰國香米。我點柑桔綠茶,好飲。

不算貴:

Honey 點台式牛筋麵。
味道依舊,牛筋不少,炆得淋軟,但又不失煙韌的口感。
而且手拉麵也好有口感,很有「趙口」。
湯頭甜,不鹹,有藥材的香味。

我點滷肉飯。
其實我不懂得分台式滷肉飯和台式肉燥飯。
但是這個魯肉飯,不肥,肉汁甜甜的。
不過,就稍嫌米飯有點硬,不似台灣米,似吃泰國香米。

我點柑桔綠茶,好飲。

2023-08-08
$150 (Lunch)
2023-07-02 575 views
晚市,兩個人到荷里活找食。覺得這裡都算寬敞,兩個人都可給我們坐卡位。食物選擇繁多,有飽食,又可輕食。我哋選擇了兩個麵,一個係黑蒜淨麵,另一是清湯淨麵,加了一個雜錦滷水拼盤和蚵仔煎。雖是清湯淨麵,但味道並不淡而無味,配上兩款的濃味小食,很好。黑蒜淨麵,不太聚焦黑蒜,反而個湯底覺得濃而香。碟滷水拼盤,有細細炸豆腐粒、牛展、肥腸、兩隻雞翼和一開二的滷蛋。豆腐粒好好食,沒有油膩味,也不會硬和老。牛展和肥腸口感一流,而且不會過鹹。只是雞翼煮久了,骨肉分離。但這碟價錢、份量和食物質素來講,「抵」。另外,蚵仔煎,令我哋感到意外。它看來,很多菜,本想應該軟淋,但卻很香脆。而且菜令人不會食滯哩。加上特製辣醬,簡直一流。呢餐真的非常飽和滿足😬
2023-06-28
2023-06-30 337 views
紅燒牛肉麵,有條大小棠菜同幾舊都唔細嘅牛肉湯底味道算濃郁,但feel到味精,具有濃厚的牛肉味和香味,麵條ok Q彈有咬口。份量大,能夠滿足一般胃口了唔駛點樣等位就入得
紅燒牛肉麵,有條大小棠菜同幾舊都唔細嘅牛肉
份量大,能夠滿足一般胃口了
唔駛點樣等位就入得
2023-06-28 225 views
香港淨下一間台式小王牛肉麵,經過就嚟試吓地方環境唔錯Woo厚西多士$36雜菜沙律夠大份好新鮮爽脆可口,多士炸得黃金般但一點都不厚,好普通週日下午茶,只能散叫冇得跟餐
香港淨下一間台式小王牛肉麵,經過就嚟試吓
地方環境唔錯Woo
厚西多士$36
週日下午茶,只能散叫冇得跟餐

2023-06-21
Type of Meal
Other
雞排細左好多,以前好大塊,大到同個木盤一樣大,而家...可能大雞劏哂,得返雞仔掛😑😑😑不過麵唔錯,豬同雞牛扒亦好食,係有啲痴牙🤣🤣👍餃子都幾好,皮唔厚,料又多,又冇爛👍👍飲品睇相好似好大樽,我嗰陣仲諗一樽可能飲唔哂,不過又想飲,就叫啦。點知黎到既樽😵😵😵同一個普通杯差唔多size,什至更小🤣🤣🤣不過都幾好飲既,但係,唔夠飲囉☹️☹️☹️ps:我地填完餐牌,比侍應呀姐,姐姐睇緊我地寫食乜時,有另一個呀姐走埋黎睇,睇左喺度講:有碗麵未賣出😒😒😒阿姐,你賣唔賣出,諗唔諗住比我地,都唔好喺我地面前講出黎啦,你話請我地食就話姐😑😑😑😑你而家喺我地面前講,我O左咀囉😒😒😒

2023-05-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2023-05-20 266 views
台式炸醬面🍜 $52面的粗幼軟硬可任意選擇(我選擇了硬)、也可以配搭酸菜&蔥,增加味蕾的變化🤣;口感有咬勁;肉醬偏甜、而且份量多🫰🏻,有豆腐丁增加口感👍🏻口水雞翼 $38不會太過辛辣🌶️,不能吃辣🥵的人也可以入口🤣;但價值略微貴($38得3隻雞翼😬)分數:?/10食物🥘:6.5/10環境🏞️:8/10服務👩🏻‍🍳:8/10價錢💰:6/10總體而言:交通🚦便捷,商場在地鐵站🚉附近;環境舒適;服務態度正常(手機📱下單,不能知悉全面的服務態度😆);食物質素不錯(我成日去食同一個面的🫶🏻)
小王牛肉麵

環境🏞️:8/10
服務👩🏻‍🍳:8/10
價錢💰:6/10

小王牛肉麵
諗住餓餓地坐低食小小野,想食牛肉麵,但得半根半肉揀😅冇計啦,照叫,黎到全根得1條肉,果條肉真係叫半根半肉啦🤣🤣呃錢都唔好咁過分呀個麵不過不失啦,湯都合格但杯金吉檸檬就非常之甜不過下次應該都唔會再黎環境都算乾淨,坐位舒服,啲姐姐服務都可以可惜輸左個廚房,牛根唔入味,牛肉麵冇牛肉不過呢餐都有得著令我明白下次去到另一間多肉既麵店要懷感恩既心呢度一路食一路感恩廚房師傅肯比一條牛肉我🫶🏻如果唔係我連果一條都冇埋🤣🤣

個麵不過不失啦,湯都合格
但杯金吉檸檬就非常之甜
不過下次應該都唔會再黎

環境都算乾淨,坐位舒服,啲姐姐服務都可以
可惜輸左個廚房,牛根唔入味,牛肉麵冇牛肉

不過呢餐都有得著
令我明白下次去到另一間多肉既麵店要懷感恩既心
半根半肉麵
2023-05-12
$50 (Tea)
  • 半筋半肉麵
2023-04-02 413 views
次次嚟鑽石山附近都覺得冇嘢好食,通常諗唔到食咩都會食小王牛肉麵,比起以前少咗好多分店,其他地方都唔係咁易有得食🥲🦥半筋半肉牛肉麵次次都食半筋半肉,覺得咁樣口感比較好啲,同埋肉嘅份量都好多好大件🥩而呢度 嘅湯底係養生牛骨湯,味道好香好濃郁,我幾中意呢個湯,會就咁飲🤣🦥香芒芝士奶蓋飲品反而無咩特別,芒果味道太甜,奶蓋唔夠香🤔🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌴只想懶住食、懶住玩、歡迎餵食🌴💤🦥得閒就Follow吓,不過懶得Follow翻你🦥💤 小王牛肉麵 (鑽石山)鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場3樓373號舖
🦥半筋半肉牛肉麵

🦥香芒芝士奶蓋
飲品反而無咩特別,芒果味道太甜,奶蓋唔夠香🤔
🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲
🌴只想懶住食、懶住玩、歡迎餵食🌴
💤🦥得閒就Follow吓,不過懶得Follow翻你🦥💤
小王牛肉麵 (鑽石山)
鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場3樓373號舖
2023-03-17 468 views
話說都唔係第一次嚟食,每次都會叫半筋半肉麵,今次下午茶四點半左右嚟到,都係跟以往一樣叫咗個半筋半肉麵,之前碗麵嚟到時會跟一羹乾乾哋類似雪菜調味,而枱面亦有一壺比客人加,嘗試問店員個店員有沒有好似完全唔知我講乜咁,當時成間舖得個5個客人,4個店員圍埋傾偈,亦懶得理咁嘅態度,好似阻住佢哋傾偈咁,本來一碗好有特色嘅台灣麵,無咗果羹乾雪菜之後就好似無咗個靈魂一樣,淡而無味,垃圾都不如,以後唔會再幫襯,絶對無下次!!!
2023-03-07 422 views
有日突然想食台灣牛肉麵,去左荷里活廣場,好幾年前喺德福都試過呢間小王牛肉麵,不過已經唔係好記得咩味。平日既夜晚7點幾去到都唔使等位叫左兩碗麵同一個小食,麵係可以自行選擇粗幼同韌度,湯底可揀胡椒白湯/ 養生牛骨湯,另外仲有得揀配菜(高麗菜/ 小棠菜、芫茜、酸菜同蔥)▪️半筋半肉麵 ($66)呢個麵係配養生牛骨湯,湯底顏色係深但唔係好夠味咁,牛筋係幾稔,份量都唔算少,唔算好入味。揀左硬麵質地,不過都唔硬,普普通通。▪️牛肉麵 ($63)呢個就揀左配胡椒白湯,好濃郁既胡椒味,但高麗菜完全無味。牛肉普遍都OK ,係有一兩舊比較柴。 ▪️蚵仔煎 ($78)係有啲驚喜,但味道唔錯,煎得夠香脆,如果蚵仔份量多返啲會更好不過食完呢餐之後返到去好口渴,要咁飲水… 口乾感覺仲勁過平時食譚仔,睇黎間野都用左唔少味精,唔係特別好食,亦都唔特別推介

平日既夜晚7點幾去到都唔使等位

▪️半筋半肉麵 ($66)
半筋半肉麵

▪️牛肉麵 ($63)
牛肉麵

呢個就揀左配胡椒白湯,好濃郁既胡椒味,但高麗菜完全無味。
牛肉麵

牛肉普遍都OK ,係有一兩舊比較柴。

▪️蚵仔煎 ($78)
蚵仔煎

2023-02-28
Type of Meal
Dinner
2023-01-31 516 views
小王牛肉麵🍜🥩牛肉麵湯頭清甜,有濃郁牛肉味,紅燒牛肉屬於半筋半肉既牛肉,牛肉軟嫩入味,牛筋入口即化,兩者相輔相成!🤤粗麵有咬口,幼麵就非常掛湯,有辣有唔辣任君選擇~想要咩質地既麵,胡椒白湯定養生牛骨湯,咩配菜,全部都可以係點餐紙自己tick✅ 揀咩全部自己話事!😜原汁牛肉幼麵配高麗菜🍖🥬$63我貪幼麵容易咬d,亦都比較容易掛湯一啲,整體黎講,無論係牛肉定麵我都覺得冇乜挑剔嘅地方!牛三寶粗麵配高麗菜 $75🐂🐃🐄Attention!牛三寶冇牛歡喜㗎!🚨所謂嘅牛三寶係指金錢肚、牛筋同埋紅燒牛肉~金錢肚入味爽脆、牛筋入口即化,好似感覺到嘅骨膠原咁💆🏻‍♀️貪心唔知想嗌咩餸嘅一定係揀呢個!(明明係牛三寶麵,唔知點解張單出咗另外一個同價錢既麵😂)鹵肉蛋拌麵$58🥚🍗滷肉肥瘦適中,味道偏鹹,攞嚟撈麵就啱啱好~唯一要挑剔嘅地方就係半隻蛋唔夠食🥲如果有一隻就好啦!一口鹽酥雞 $35 🐔🐥即炸鹽酥雞,外脆內軟,咬開保留到雞既肉汁,一粒一啖啱啱好,最啱同朋友一齊share!🫶🏻總括嚟講,三個人食咁正宗嘅台灣牛肉麵,先$250左右,冇咩挑剔嘅地方啦~🤍
小王牛肉麵🍜🥩

原汁牛肉幼麵配高麗菜🍖🥬$63

牛三寶粗麵配高麗菜 $75🐂🐃🐄
(明明係牛三寶麵,唔知點解張單出咗另外一個同價錢既麵😂)

鹵肉蛋拌麵$58🥚🍗

一口鹽酥雞 $35 🐔🐥