【⭐️ 灣仔·可以一試既湘菜館🐷 ⭐️】餐廳位於灣仔大有廣場📍上網睇下啲評價都幾好,一於去試下🤣餐廳其實唔大,風格似大陸舊式餐廳既裝修~我地今次揀左個2人餐 $488💓 包括左兩碗飯及飲品。份量好多😀 如果3個人其實都夠食❤️•自選涼菜🥙 2款 (醬牛肉/北京醬蹄/雲耳/青瓜) ✅ 我地揀左醬蹄+雲耳,好香少少辣幾好味,雖然係涼菜,但係份量都幾多嫁🤓•酸菜/水煮🍲 2選1(可選牛肉/梅頭肉/鮮魚片/毛血旺等)✅ 我地揀左酸菜魚,味道中規中矩,太二好食啲🙈
•自選小菜🧆 2款(川椒回鍋肉/農家小炒肉/官保雞丁/麻婆豆腐/泡椒豬腸/魚香茄子/蕃茄炒蛋/乾煸四季豆/黑醋小排骨等)✅ 我地揀左泡椒豬腸同黑醋小排骨,黑醋小排骨好好食😋 外層脆卜卜,入面肉汁都夠,甜甜地岩哂用黎撈飯🤤🤤泡淑豬腸唔好食唔好叫😂✴️ 整體都尚算唔錯 🥰 連加一服務費及茶位$15位,總數$570 😈 我諗我會因為黑醋小排骨再次去食 🤤🤤🤤
【⭐️ 灣仔·可以一試既湘菜館🐷 ⭐️】

餐廳位於灣仔大有廣場📍
上網睇下啲評價都幾好,一於去試下🤣
餐廳其實唔大,風格似大陸舊式餐廳既裝修~

我地今次揀左個2人餐 $488💓 包括左兩碗飯及飲品。
份量好多😀 如果3個人其實都夠食❤️

•自選涼菜🥙 2款 (醬牛肉/北京醬蹄/雲耳/青瓜)

✅ 我地揀左醬蹄+雲耳,好香少少辣幾好味,
雖然係涼菜,但係份量都幾多嫁🤓

✅ 我地揀左酸菜魚,味道中規中矩,太二好食啲🙈

✅ 我地揀左泡椒豬腸同黑醋小排骨,黑醋小排骨好好食😋
外層脆卜卜,入面肉汁都夠,甜甜地岩哂用黎撈飯🤤🤤
泡淑豬腸唔好食唔好叫😂

✴️ 整體都尚算唔錯 🥰 連加一服務費及茶位$15位,
總數$570 😈 我諗我會因為黑醋小排骨再次去食 🤤🤤🤤
2024-02-06 168 views
放假去左銅鑼灣剪頭髮💇🏻‍♀️之後諗住周圍行下搵下有咩食,行行下去左灣仔,見到一間未食過川菜,餐廳裝修充滿中國特色👺🔸水煮鮮魚片魚肉好嫩滑,厚薄適中,食落唔會有腥味,🌶️辣度固定左,但比想像中無咁辣,配菜有最常見既大豆芽、萵筍,另外最有驚喜既係有薯粉😍薯粉煙韌,成個餸既靈魂🔸干扁肥腸雖然好邪惡,但好耐無食過🫣肥腸炸到好乾身,食落香脆,唔會覺得有油膩感,最緊要無臭味😆加埋配料既炸花生🥜配酒一流🔸四川涼皮唔係太肚餓,叫左個涼皮食下,涼皮口感偏腍,配左青瓜絲🥒增加左個口感,撈埋個酸辣醬汁,酸辣得黎帶少少甜,幾開胃🔸雜糧窩窩頭見幾得意就試下,熱辣辣既雜糧包,麵包本身無味,配左辣既酸菜肉碎,麻辣味同咸味十足,略嫌油左少少

🔸水煮鮮魚片

🔸干扁肥腸

🔸四川涼皮

🔸雜糧窩窩頭
2024-01-20 153 views
外國朋友嚟到香港,想試吓中菜,就揀咗灣仔呢間主打湘菜及川菜嘅餐廳,試左2道菜式味道都好有風味!🫰🏻🟧京蔥羊肉北方地區傳統菜式,以嫩滑羊肉片和濃郁的京蔥炒製而成。羊肉保持嫩滑多汁,同京蔥香氣十分融合,口感幾豐富。👍🏻👍🏻🟩黃金蝦球我最鐘意食鹹蛋黃,所以揀咗黃金蝦球試吓,果然冇揀錯,外層炸到金黃酥脆,內部蝦肉嫩滑多汁,而且鹹蛋黃味道都好濃!😍😍😍📍灣仔莊士敦道181號大有廣場2樓218號舖

🟧京蔥羊肉

🟩黃金蝦球

📍灣仔莊士敦道181號大有廣場2樓218號舖
嚟到「湘蜀人家」,食嘢心情好開懷!桌上擺嘅夫妻肺片鮮香辣啱口,涼拌木耳爽口得滯!老火湯一入口,豬骨、紅棗層次分明,暖笠笠好滿足。水煮麻辣牛份量正,呢啲大塊肉搵到正呀,火辣辣夠麻,食得我手都停唔到!跟住嚟個黑醋排骨,滋味綿長,醋香嗆鼻,溜得飯箋箋流晒出嚟!糖醋魚塊呢,外脆內嫩,洋蔥青椒帶嚟層次感,足足有勁!正到不行嘅餐单,真係食過會掛住!過癮到我諗起都想再嚟轉轉😋 記得叫埋杯夠晒香嘅麥茶解解辣,圓咗個食樂旅程!好食,開心,仲要價格合適,真係一家人去都啱!下次探險,搵啲辣友帶埋齊上!👫🎉

2024-01-10 113 views
今次食評為大家介紹一家位於灣仔的餐廳,佢嘅中菜非常傳統又富有特色,而且座位闊落,岩曬大班人傾偈敘舊。😆😆我哋點左京蔥爆牛肉,一上枱香氣令人垂涎三尺,牛肉鮮嫩多汁,搭配京蔥的微辣,散發出濃郁的中國風味,肉質的韌度與蔥的香氣完美融合,讓人回味無窮。😋😋接下來是土家酸菜黃骨魚,帶有獨特的酸辣風味,酸菜的酸度和黃骨魚的鮮味相得益彰,酸菜的爽脆與黃骨魚的鮮嫩形成鮮明對比,層次感豐富。🐟🌶️最後,我地點左豆沙窩餅作為甜品,酥皮與豆沙的結合恰到好處,甜蜜的豆沙在口中散發,搭配酥脆的外皮,帶來滿滿的幸福感。🫘🫓

香港也可以吃到正宗的湘菜啦~这家湘蜀人家绝对满足你们对湘菜的期待~ 他们家的装修充满了浓浓的四川风格,有传统四川变脸的壁画,也有传统的中国地方特色风水图,大饱口福的同时还大饱眼福~ 酸菜鱼他家的酸菜鱼可以走辣也可以根据不同食客的口味决定辣度,很贴心有没有,做法完全是湘菜馆的味道哦~酸菜鱼十分鲜嫩,超大份量超足,两三个人吃足够啦 宫爆鸡丁他们家的宫爆鸡丁绝了,还是原来的味道,辣度适中,川味特色一下就出来了 葱爆牛肉份量超级足,牛肉超级嫩和鲜,加上葱的香气和适度的辣味,将牛肉混合特别入味,超级推荐喜欢湘菜的 uu 一定不要错过这家~

酸菜鱼

宫爆鸡丁

葱爆牛肉

喜欢湘菜的 uu 一定不要错过这家~
2023-12-19 63 views
環境5分:中菜館九成做哂卡位最好坐,裝修古色古香,好有風味,環境可以畀五分。衛生5分:碗碟印住中國味道,食落都好正宗,枱面張張都有枱布,衛生一樣畀五分。服務5分: 服務員爽手唔囉唆,上菜快,態度好,滿分。味道5分:1)    常德大盤花菜入面有肉有唐芹,D福菜好脆好嫩,辣辣地都仲食到佢好甜。2)    紅油抄手一碟有半打,皮薄餡嫩,食落仲超級滑,辣得好香。3)    食辣除左要白飯,送啤酒一樣咁鬼正。4)    京蔥爆牛肉D牛肉非常滑,切得夠薄身,用得夠多蔥去炒,少辣但好惹味。5)    賽螃蟹非常新鮮清甜。抵食5分:平均每人三百幾蚊有菜有肉有飯有餃有啤酒,抵食絕對值五分。
環境5分:
衛生5分:
服務5分:
服務員爽手唔囉唆,上菜快,態度好,滿分。

味道5分:
常德大盤花菜
紅油抄手
3)    食辣除左要白飯,送啤酒一樣咁鬼正。
花臉啤酒
藍妹啤酒加白飯
京蔥爆牛肉
5)    賽螃蟹非常新鮮清甜。
賽螃蟹
抵食5分:
平均每人三百幾蚊有菜有肉有飯有餃有啤酒,抵食絕對值五分。
2023-12-18
常德大盤花菜
紅油抄手
花臉啤酒
藍妹啤酒加白飯
京蔥爆牛肉
賽螃蟹
2023-12-01 64 views
同朋友都係港島工朋友又好想食川菜所以就黎左依到食飯喇環境好中國風 睇到用心設計夠大夠舒服擂椒皮蛋 $63係黃色既皮蛋 賣相好睇而且份量夠多隻碟都十分有中國特式土家酸菜粉條燉魚 $185魚肉夠滑 魚湯夠香 酸菜味完全發揮出黎個湯到朋友都忍唔住係咁飲個湯入面仲有幾條薯粉一齊食好開心烤豬仔骨 例 $130同出面食既唔一樣 有佢自己既特式多脆內軟 炸得金香豆沙鍋餅 $58完場又點少得甜品呢炸得黃金色 仲好脆口 口感一流入面個粉幾厚 增加飽肚感埋單 $513 就可以食到四款野食喇服務態度再好啲相信可以人山人海
同朋友都係港島工

炸得黃金色 仲好脆口 口感一流
入面個粉幾厚 增加飽肚感

埋單 $513 就可以食到四款野食喇
服務態度再好啲相信可以人山人海
-湘蜀人家-@灣仔.湘蜀即湖南同四川,都係食辣為主。餐廳中式的裝修,座位分有卡位同圓枱,都好闊落,坐得好舒服。.前菜係醃白菜,食落爽脆,味道酸酸辣辣而且偏咸。初初食唔會覺得好辣,但後勁好強,好開胃的前菜。.干煽肥腸 干煽係一種川菜的烹飪方式,以不斷地翻炒食材以逼出食材水分或油脂,再加入調味料炒至湯汁也蒸發掉就起鍋。.哩碟干煽肥腸用上乾椒、花椒、洋蔥,蔥粒及紅椒等炒香肥腸,所以辣味都好多層次不死辣,帶有花椒麻香之餘,辛辣又令人食得好過癮。.每塊肥腸都炒到超金黃,食落唔會油膩,而且好香脆完全唔會韌,加埋花生更香口。.土家酸菜粉條燉魚好大份的酸菜魚,個湯底味道好濃郁,唔會太酸太咸又唔會好多油,味道豐富帶點辣,忍唔住飲左碗。.魚片好多,肉質好滑而且無骨,食得好安心。.粉條好滑溜彈牙,吸晒湯底的味,真係同酸菜魚好搭。.
-湘蜀人家-
@灣仔
干煽肥腸
土家酸菜粉條燉魚
魚片好多,肉質好滑而且無骨,食得好安心。
粉條好滑溜彈牙,吸晒湯底的味,真係同酸菜魚好搭。
2023-11-09 56 views
朋友話想食川菜,我地咁啱都喺港島,揀左去大有廣場食湘蜀人家。全間店都係中國特色裝修,環境幾寬敞,坐得幾舒服,店員服務都好好。一坐低,店員會問我地飲咩茶,有普洱、鐵觀音、香片等等可以揀。食物好多選擇,有辣有唔辣,當然主打係食辣,同埋可以揀辣度。我地叫左個2人餐。燉湯個湯好足料,有豬骨、雞腳、紅棗,茶樹菇等等,味道好濃郁,飲完感覺好補。涼菜: 夫妻肺片&涼拌兔耳尖肚片分量幾多,切得薄薄一片,少少辣,但又唔會好油,唔錯。涼拌兔耳尖即係木耳,個汁酸酸辣辣,食完好開胃。酸菜粉條燉鮮魚上枱見到好大碟,賣相好吸引,魚片好嫩滑,分量都唔少,仲有酸菜同粉條,粉條吸收左魚湯,辣度係小小辣,唔會搶左魚味,唔錯。泡椒爆牛肉配料好豐富,牛肉好入味,肉質偏淋,唔會好辣,炒得好惹味,送飯一流。川椒回窩肉朋友話屋企唔會自己整回窩肉所以叫呢個lol 同泡椒爆牛肉一樣,配料好豐富,回窩肉食落唔會肥膩,都係好惹味。

燉湯
涼菜: 夫妻肺片&涼拌兔耳尖
酸菜粉條燉鮮魚
泡椒爆牛肉
川椒回窩肉
2023-11-07 48 views
灣仔搵野食真係要「搵」先得架,民以食為天,想食好野真係要行多兩步先得😂😂趁住weekend今次同朋友專登搵間辣店黎聚一聚。比我地搵到灣仔呢間。點左個二人午餐,都幾好味架!燉湯及前菜(夫妻肺片、涼拌雲耳)燉湯好出色,飲唔到味精完全係純食材鮮製燉出黎嘅味道!油脂亦很少,啱晒香港城市人。前菜很惹味,絕對係開胃前菜。招牌水煮鮮魚片水煮魚惹味十足,辣味亦很足,啱晒鍾意食辣嘅人。魚片分量十足,絕對唔似二人份量, 10分有誠意,魚的肉質亦很嫩口,很配下飯。宮保雞丁我最鍾意食呢個餸,配飯絕對一流,雞肉大小切得剛剛好,細細啖連飯食很好!辣味唔夠水煮魚喇,不過亦都係很惹味。大盤花菜大盤花菜非常之好味,菜炒得好味之餘亦同其他菜式均衡營養。😆😆正全部都係味濃之選,不過燉湯仍是清泉,鮮甜味美的!

點左個二人午餐,都幾好味架!

燉湯及前菜(夫妻肺片、涼拌雲耳)

招牌水煮鮮魚片

宮保雞丁

大盤花菜

全部都係味濃之選,不過燉湯仍是清泉,鮮甜味美的!
2023-10-13 67 views
湘蜀即係四川同湖南菜,係香港我比較少食。但其實我係鍾意呢種味道既。所以今次揀左位於灣仔既湘蜀人家,帶埋呀媽去試下。當晚見到個精選貳人套餐 $458好抵食,亦咁岩有我想食既水煮鴨血,所以直接嗌左呢個餐。涼菜二小碟:夫妻肺片、涼拌免耳尖原來免耳尖即係木耳 ,2碟涼菜水酸酸辣辣好開胃。水煮鮮鴨血黄喉無想像中油,辣度亦都係我地接受到既程度。黄喉好爽脆,鴨血好QQ,但切得較薄,切厚返少少口感會更佳。糖醋魚片咕嚕肉既味道酸酸甜甜,魚片炸到外脆內嫩,好好味😋份量仲好多。泡椒爆牛肉泡椒辣中帶酸,牛肉夠腍身。燉湯2盅:雜菌湯味道清清地,健脾養胃,補腎利水。

涼菜二小碟:夫妻肺片、涼拌免耳尖
原來免耳尖即係木耳 ,2碟涼菜水酸酸辣辣好開胃。

水煮鮮鴨血黄喉

糖醋魚片

泡椒爆牛肉
泡椒辣中帶酸,牛肉夠腍身。

燉湯2盅:雜菌湯味道清清地,健脾養胃,補腎利水。
天氣轉涼 又開始瘋狂食辣野🌶️🤭🥰 📍位於灣仔 ~ 湘蜀人家 中國特色裝潢✨ TABLECLOTH都好靚🤩 一坐低可選擇飲咩茶 eg 香片 普洱 鐵觀音🫖⭐️水煮鮮魚片 🌶️🌶️ 一上枱 色香味俱全鮮魚片好滑 份量又多 入面既料仲有薯粉 萵筍 香菇 全部勁索味 極重口味🙌🏻☺️☺️ 萵筍好爽口 ~嗜辣人士大愛⭐️四川涼粉醬汁係由醋 醬油 辣椒油 辣椒仔蒜 芫荽 蔥 製成~ 係勁濃郁 🥹🥹🥰 涼粉好爽口Q彈 最底仲會有青瓜絲 好開胃☺️ ⭐️螞蟻上樹 又稱豬肉碎炒粉絲 😛 好惹味 😋😋😋 粉絲好爽口 唔會痴埋一舊舊 好入味勁想撈飯食😂😂😂😂 但太飽🫢⭐️炸饅頭 必點 🤩 新鮮出爐! 熱辣辣 個皮係脆卜卜ga!!!! 入面好鬆軟 真係30秒KO哂😂😂😂 ⭐️紅糖糍粑 熱辣辣上台 外脆內軟紅糖唔會太死甜 如果再多啲紅糖會更好🫢🤩🥰 其實menu仲有好多酸菜 干鍋 涼拌系列 😋但兩個人真係食唔到太多 🫢☺️留返下次🫶🏻🙌🏻
天氣轉涼 又開始瘋狂食辣野🌶️🤭🥰

好惹味 😋😋😋
粉絲好爽口 唔會痴埋一舊舊 好入味
勁想撈飯食😂😂😂😂 但太飽🫢

⭐️炸饅頭
必點 🤩 新鮮出爐!
熱辣辣 個皮係脆卜卜ga!!!!
入面好鬆軟 真係30秒KO哂😂😂😂

但兩個人真係食唔到太多 🫢☺️
留返下次🫶🏻🙌🏻

2023-10-10
2023-10-04 81 views
食得多廣東菜有時都想試吓啲外省菜,我尤其鍾意食水煮同酸菜系列。今日嚟到呢間餐廳見到其他人食酸菜桂花魚好似好正咁,整條魚連埋魚頭,本來都想跟佢食桂花魚,但係發現原來價錢貴一倍,估計都真係新鮮魚,慳家嘅我改食酸菜鮮魚,雖然價錢平一半,但係魚肉質素都幾好喎,而且份量都好大,鍾意佢落青麻椒,唔會死麻,而且極多酸菜同葱,成個酸菜魚非常惹味,我覺得係屬於小至中辣,怕辣嘅人可能會有啲頂唔順。另外都好欣賞佢個孜然炒山羊肉,羊肉質素幾好,味道夠鮮,都有微辣,算炒得唔油,外省嘢嚟講唔肥膩。為咗中和返個辣味,都點咗個嫩雞煨麵,面嘅份量都好大,足夠四個人分嚟食,而且又係好鍾意佢夠多菜多肉,個湯都唔會太淡嘅。食完主菜當然要加多個豆沙鍋餅,鍋餅嚟講佢算整得外脆內鬆軟,豆沙餡量適中,唔會太甜呢,上枱時熱辣辣,食埋就非常滿足啦!灣仔來講價錢都算唔錯,可能中午嚟食更加抵食,因為仲要免茶介添!

2023-10-04 42 views
六點幾嚟到餐廳,環境舒適,有闊落卡位坐。點咗麥茶,好大壼茶壺,陣陣麥香~跟住睇啱二人套餐,先來前菜,有夫妻肺片同埋涼拌木耳。肚片切得剛剛好,一片片,加埋啲酸辣汁,啱晒送飯。木耳新鮮鮮好彈牙,食完好開胃。老火湯,湯底好多餡料,有豬骨,紅棗,茶樹菇等等,好濃好補又好飲。大大盤嘅水煮麻辣牛,牛肉份量都唔少,大大片。湯底香麻辣,入面仲有唔同蔬菜,例如雞髀菇、萵筍、芹菜等等,配埋薯粉一流!黑醋排骨,一上枱已經有香噴噴嘅黑醋味,外脆內軟,入邊包住彈牙豬肉,又係好啱送飯。糖醋魚塊,又係好大塊,外皮走得好脆,配埋洋蔥同青椒絲一齊炒,味道岩岩好。食飽再嘆吓啲麥茶啱晒。

六點幾嚟到餐廳,環境舒適,有闊落卡位坐。
點咗麥茶,好大壼茶壺,陣陣麥香~

食飽再嘆吓啲麥茶啱晒。