2023-11-22 281 views
我同朋友都鍾意食蟹🦀,最近見到夏麵館有大閘蟹宴嘅推廣,就相約嚟試下。睇咗套餐嘅菜式,好似唔太多蟹食,所以我哋決定散叫。多來米呢個多來米除咗有好多蟹粉,仲有河蝦,蟹粉味道香濃,如果撈飯或者饅頭仲正呀😍蟹粉小籠包熱辣辣嘅小籠包,但蟹粉唔多,唔係好食到蟹粉,普普通通。蟹粉拌麵蟹粉味道可口,加上拌麵嚟食,好夾,仲冇咁漏添😋蟹粉豆腐煲豆腐嫩滑,加上蟹粉,味道一濃一淡,估吾到又係好夾喎😍食咗咁多蟹粉,最後食返一碗薑茶湯圓,真係大滿足😋

睇咗套餐嘅菜式,好似唔太多蟹食,所以我哋決定散叫。

多來米

蟹粉小籠包
熱辣辣嘅小籠包,但蟹粉唔多,唔係好食到蟹粉,普普通通。

蟹粉拌麵
蟹粉味道可口,加上拌麵嚟食,好夾,仲冇咁漏添😋

蟹粉豆腐煲
豆腐嫩滑,加上蟹粉,味道一濃一淡,估吾到又係好夾喎😍

食咗咁多蟹粉,最後食返一碗薑茶湯圓,真係大滿足😋
2023-11-15
Type of Meal
Dinner
2023-05-06 543 views
夏麵館位於屯門屯門鄉事會路2A號 H.A.N.D.S A區1樓A-130號舖. 若乘輕鐵可在安定站下車, 經商場橫過馬路後乘扶手電梯至地下便到. 店內上海美食非常之多, 上海湯麵如排骨擔擔麵, 唐芹水餃麵均是水準之作, 但個人方面我更喜歡夏麵館的小食及小菜, 如灌湯小籠飽, 豆沙鍋餅, 生煎飽及鮮肉鍋貼, 紅油抄手等, 這些小食比其他上海食店好吃很多, 小菜方面推介糖醋鱼塊,回鍋肉及黃金蝦球等, 吃得下的話不妨點松鼠桂魚, 飯方面最好吹的便是蟹粉炒飯或金牌菜炒飯!
2023-05-03
$180 (Last Night Supper)
  • 灌湯小籠飽
  • 豆沙鍋餅
  • 紅油抄手
  • 生煎飽
  • 鮮肉鍋貼
2023-03-16 474 views
DoReMi $228呢家店嘅招牌菜,用咗滿滿嘅蟹粉同蟹黃,味道十分濃郁,配搭麵食或者饅頭都好好食,面上既蝦仁就冇咩味,其實唔加可能仲好。黑醋話梅骨 $78酸甜味夠曬突出,啲肉就好容易咬落嚟,肉質算軟淋,中規中矩的一道菜。魚香茄子 $58整碟偏油膩,魚鬆分量較少,基本上淨係見到啲茄子,茄子夠軟夠入味,味道還好,唔係必叫菜式。松鼠桂魚 $228今餐較為遜色嘅一道菜,味道雖然唔係太差,但係感覺好厚粉,每站都咁覺食緊啲炸粉而唔係魚肉,呢道菜唔推薦。炸饅頭 $28外皮炸得酥脆嘅饅頭,內裏軟淋,可以配搭附送嘅煉奶,或者配搭第一道介紹既菜DoReMi都可以。生煎包 $38底部煎到香脆,餡料係肉汁滿滿嘅豬肉,算係正常味道嘅生煎包,不過成碟得三個,性價比唔算高,可選可不選。瑤柱蛋白炒飯 $80味道十分唔錯,炒飯夠乾身,瑤柱用料足夠,基本上係一人份量,80蚊抵唔抵食就見仁見智。堂食有加一服務費,外賣就有85折,如果住得近嘅不妨點外賣。
DoReMi $228

黑醋話梅骨 $78

魚香茄子 $58

松鼠桂魚 $228

炸饅頭 $28

生煎包 $38

瑤柱蛋白炒飯 $80

堂食有加一服務費,外賣就有85折,如果住得近嘅不妨點外賣。
2023-02-05
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2022-10-21 574 views
今天朋友一起到夏麵館去試一下它的上海菜,它位於屯門鄉事會路2a HANDS商場A區1樓A1 30號舖。大约11:30 開門,我們叫了兩個午市自選套餐 ,這個套餐於中午十二點九前離座,可享八折優惠。1 菜肉雲吞麵 +蒜香四季豆 +豆漿$582 老上海粗炒 +紅油炒手 +豆漿$78红油炒手上面灑了些糖,甜甜地,本人不太喜歡這种味道的红油炒手。.它的菜肉雲吞麵味道清清清的,每粒雲吞含也是飽滿,而麵條也有嚼勁。好食的😃豆漿亦有好香的豆味。
1 菜肉雲吞麵 +蒜香四季豆 +豆漿$58
2 老上海粗炒 +紅油炒手 +豆漿$78
豆漿亦有好香的豆味。
2022-07-23 555 views
超伏。叫左4個餸都唔好食。尤其招牌蟹粉拌麵勁星。紅油抄手甜的又凍好以返叮比你食,只有小籠包正常些。以前食過呢間,質素無咁差勁,還是呢間分店差。這樣質素點比客人食,如有心做請檢討下及改善下。
2022-05-31 518 views
記得1定2年前食過一次,覺得好抵食,但今次食返完全唔係嗰回事🤨(除咗魚香茄子)難怪假日晚飯時段餐廳仲有好多空位。· 生煎包 / $36包煎得唔夠脆,好似食緊普通菜肉包咁。· 上海醬鴨 / $60佢喺涼菜個類別以為凍食,點知原來係熱嘅,醬汁甜味較重。· 泡椒鳳爪 / $38泡椒味不會過重,小小辣,開胃前菜👍🏻食吓食吓差唔多自己食晒成碟😂· 魚香茄子 / $55出乎意料好味!!!荀絲同軟腍腍嘅茄子一齊食冇得頂,茄子唔會煮到爛晒,睇相見到仲保持到一條條嘅形狀,超好送飯,汁嘅味道好似杰身嘅酸辣湯,但帶甜味。· 烏金蟹粉拌麵 / $78見到係超人氣推介,冇理由唔試,蟹粉份量雖然唔少,但薑味太重完全食唔到蟹肉/蟹膏味🤢麵完全冇味❌❌❌

· 生煎包 / $36
包煎得唔夠脆,好似食緊普通菜肉包咁。

· 上海醬鴨 / $60
佢喺涼菜個類別以為凍食,點知原來係熱嘅,醬汁甜味較重。

· 泡椒鳳爪 / $38

· 魚香茄子 / $55

· 烏金蟹粉拌麵 / $78
2022-03-17 431 views
買個外賣…食食下 …撈到擔擔麵入面有曱甴 wtf可一不可再 ..唔好再買呢間衛生會唔會太差冇野好講………………………………………………………………………………..
買個外賣…食食下
…撈到擔擔麵入面有曱甴 wtf
可一不可再 ..唔好再買呢間
衛生會唔會太差

TakeAway
2022-02-17 351 views
礙於又爆疫情,好小入餐廳食飯,今次用外賣app 叫晚餐。煙燻蛋微微煙燻味,裡面係流心蛋,都可以花雕醉雞酒味好濃但接近有啲苦,份量多。雞本身不太肥,值得一讚。排骨擔擔麵排骨炸得酥脆而且拎到返屋企都唔係太差,擔擔麵湯底都幾辣
礙於又爆疫情,好小入餐廳食飯,今次用外賣app 叫晚餐。

煙燻蛋
微微煙燻味,裡面係流心蛋,都可以

花雕醉雞
酒味好濃但接近有啲苦,份量多。雞本身不太肥,值得一讚。

排骨擔擔麵
排骨炸得酥脆而且拎到返屋企都唔係太差,擔擔麵湯底都幾辣
TakeAway
2021-10-15 631 views
今天中午的時候我便和家人去安定商場找餐廳吃午餐,這間「夏麵館」我們已經很久沒有品嚐了,所以今次便選擇來這裡再次品嚐上海菜的風味No.1【鮮肉小籠包】$38小籠包的皮都算薄身,口感則微微煙韌彈牙,同時豬肉餡料亦柔軟嫩滑,香甜美味,至於小籠包內的湯汁更十分香濃惹味,美味得讓人念念不忘,一試傾心No.2【烏金蟹粉拌麵】$78拌麵是墨魚汁意粉,質感沒有什麼彈性之餘,口感更偏淋一些,而且本身亦淡而無味的,不過這道菜的主角是大量的蟹粉,所以我吃之前便將它們攪拌在一起了細嚼慢嚥的時候,鮮甜無比的蟹汁立即傾巢而出,在唇齒間留下一絲絲濃郁的蟹肉氣息,鮮甜可口,芳香四溢,口感豐富而飽滿,讓人吮指回味,鳳髓龍肝No.3【鱔糊淮山麵】$75韭黃炒鱔糊可以說是上海的一道名菜,鱔的質感十分柔軟嫩滑,鮮甜美味,而且醬汁亦咸甜交織,有滋有味,最後配上爽口彈牙的淮山麵,味道立即更上一層樓,美味得讓人久久縈繞!價錢方面,鮮肉小籠包 $38,烏金蟹粉拌麵 $78,鱔糊麵 $70,轉淮山麵 $5,餐廳設有加一服務費,最後兩人總共 $210總結來說,雖然這間餐廳的價錢偏貴一些,但是食物味道充滿著濃濃的上海菜風味,偶然帶家人和朋

鮮肉小籠包&烏金蟹粉拌麵&鱔糊淮山麵
No.1【鮮肉小籠包】$38

No.2【烏金蟹粉拌麵】$78

No.3【鱔糊淮山麵】$75

鱔糊淮山麵

總結來說,雖然這間餐廳的價錢偏貴一些,但是食物味道充滿著濃濃的上海菜風味,偶然帶家人和朋友來這裡聚會都算是不錯的選擇
2021-10-14
$105 (Lunch)
鮮肉小籠包&烏金蟹粉拌麵&鱔糊淮山麵
2021-10-03 306 views
中伏大中伏食物味道淡而無味一定沒有下次再幫襯點咗排骨菜飯x2 鍋貼&高力豆沙,首先係個排骨菜飯,排骨無味之餘又唔夠香脆,菜飯唔油膩不過咩味都冇但只有陣怪怪地嘅好似漂白水味,食咗兩啖都唔敢食呀廚師應該食物上沒有落鹽,沒有調味,鍋貼個皮很厚,冇煎過沒有焦香味,個餡味道還好正常少少,高力豆沙,個豆沙餡味道適中,但個蛋白不夠鬆軟,糖霜落得亦不足夠,根本提升不出味道真係好鬼死差,從未食過咁差上海菜仲點會再去幫襯呀
中伏大中伏
食物味道淡而無味
一定沒有下次再幫襯
真係好鬼死差,從未食過咁差上海菜
仲點會再去幫襯呀
2021-10-03
Waiting Time
30 Minutes (TakeAway)
  • 你不值得試
2021-02-27 830 views
終於開放返晚市堂食去咗食,發覺間嘢差咗勁多!叫咗幾樣餸,真係無一樣好食。1.)雞絲粉皮:0粒星,有曱甴🪳!一上枱就見到有😱😱😱,原封不動叫返個侍應過嚟拎走佢,個侍應對唔住都冇句😳。2.)海蜇拍青瓜:1粒星,海蜇冇乜味,口感唔彈牙,唯獨係最底嗰幾舊青瓜就都叫做都幾爽😥。3.)醉雞:1.5粒星,又係冇乜味,食咗一舊之後費事晒,打包拎返屋企自己再調味🙄,食返唔好浪費食物。4.)黃魚煨麪:兩粒星,加咗$5轉淮山麪,麪質就幾幼滑嘅,魚就唔算好多舊,但係肉質都係嫩滑,敗筆就係呢個超級鹹🥵!佢啲食物本身都唔算平,叫做好嘅就係用eatigo app訂位,有啲時段可以有50%折扣優惠,但係咁嘅質素,平都冇用啦⋯⋯都唔知係咪疫情底下炒咗個大廚,其實都唔係第一次嚟呢間食,但係今晚就真係唔合格啦。屋企人仲問使唔使叫返個甜品,我話唔好啦,今晚就真係費事又失望啦。
終於開放返晚市堂食去咗食,發覺間嘢差咗勁多!

叫咗幾樣餸,真係無一樣好食。

2021-02-26
2020-07-29 1440 views
之前有聽過朋友講過呢間餐廳幾好食 終於的起心肝會一會佢 可惜質素實在是強差人意 令小編非常失望 不過話雖如此 餐廳仍然有好多客人買外賣🤷🏻‍♀️⁣⁣1. 鮮肉小籠包🥢 ($38/四隻)⁣水準一般 皮唔算太厚 外面嘅摺痕唔靚小籠包入邊都會有湯汁一般正常上海菜餐廳嘅味道 冇驚喜⁣⁣2. 紅油抄手🥟 ($38/六粒)⁣抄手上面灑上甜嘅花生碎 配上偏甜豉油及零辣味 成件事錯晒🤢 未試過食咁甜嘅紅油抄手 非常失望🥴 唯一優點係大粒⁣⁣3. 炸銀絲卷($28)⁣應該唔係即炸微熱感覺有啲似用微波爐叮熱⁣食落冇乜特別⁣⁣4. 上海擔擔麵🍜 ($46)⁣上海麵質地偏淋 湯底有少少花生醬🥜味 份量不多 以呢個價錢來講勉強接受⁣⁣5. 夏味鱔糊麵🍜 ($68)⁣上海麵質地同樣一個問題 鱔糊由於小編唔食所以冇辦法評論 但屋企人話鱔糊會係咁多樣餸入面最好食嘅🤷🏻‍♀️⁣⁣5. 干扁四季豆 ($52)⁣未試過食咁難食嘅四季豆上菜一啲都唔香見到有辣椒但食唔到有辣味 而且有草青味 bad👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻⁣⁣6. XO醬炒年糕 ($65)⁣極度難食 首先味道偏淡冇咩XO醬味 年糕淋到爛晒一大敗筆枉佢仲夠膽推介❌❌

1. 鮮肉小籠包🥢 ($38/四隻)⁣

5. 夏味鱔糊麵🍜 ($68)⁣

5. 干扁四季豆 ($52)⁣

6. XO醬炒年糕 ($65)⁣
2020-06-17 721 views
12:52分落單,等到13:44分先可以攞。我嘅號就係9060途中已經叫號叫咗6070&6071,但個餐都係未到🤷‍♀️第一次問就回覆我「我冇入到廚房,我唔知喎。」第二次再問職員,佢就掛住係咁叫no.堂食入去,啲態度非常差。
2020-05-15 1340 views
這間餐廳用apps訂座有半價,好抵呀,早上11:30來到,我們是第一枱客人,地方也好大喎,我們坐了在中間,感覺開陽一點。現在仲有水煮魚同牛肉。看看餐牌後,就叫了些唔同的嘢食,先來燻蛋,兩隻分開的,蛋白燻到黃色,蛋黃半流心,好味道,有淡淡的燻香味。小食拼盤,有雞粉皮,糖醋排骨,素鴨,肴肉,海浙,海浙同粉皮也好爽口,夠香麻油同麻醬味,素鴨香脆,肴肉都夠爽,糖醋排骨酸酸甜甜正。小籠包,大隻,皮也夠簿,夠湯,鮮甜水煮魚,好大窩呀,好多辣椒,魚片也好多,仲有芽菜,青瓜,薯粉,好吸引呀。魚肉都好入味,係厚了些同多骨,有d腥。其它的就夠晒入味,好刺激呀!窩貼,皮夠薄,入面好多汁,Good韮黃炒蛋,好香好滑,送貨一流雪菜肉絲炒年糕,這個炒到夠乾身,足料,有菇絲,笋絲,肉絲,年糕好多,又唔會好粉,煙煙靭靭,好味!甜品叫了桂花酒釀丸子,好香桂花味,丸子細細粒煙煙靭靭,酒釀好味唔濃,啱啱好,食完好窩心。擂沙湯丸好軟,熱辣辣,入面黑芝麻好味。整體很滿意呀!

現在仲有水煮魚同牛肉。

小籠包,大隻,皮也夠簿,夠湯,鮮甜

窩貼,皮夠薄,入面好多汁,Good

韮黃炒蛋,好香好滑,送貨一流

擂沙湯丸好軟,熱辣辣,入面黑芝麻好味。

整體很滿意呀!
2020-04-26
Type of Meal
Lunch
2020-05-05 772 views
今日下午食lunch, 同朋友三人去左呢間店,好多人起到食野,我地叫左三個餐。我叫咗香酥雞扒面,配小籠包、朋友叫咗魚湯麵配紅油抄手、另一個朋友就叫咗魚湯麵同埋四喜烤夫。我覺得香酥雞扒係炸得脆嘅,不過就味道唔算好足夠同埋有少少乾。小籠包正常發揮魚湯麵算係真係幾好食,因為佢個湯好有魚味,但係食完之後個口會有少少乾,不過出得嚟食飯都預咗會落味精㗎啦。今次係我第一次食甜嘅紅油抄手,可能正宗嘅都係甜啦~四喜烤夫我朋友就勁鍾意食,佢話好正宗!!!除咗配前菜、午餐,仲送埋嘢飲價錢都係54至60幾蚊,好大份,我覺得呢個價錢來講算係好抵食!

除咗配前菜、午餐,仲送埋嘢飲