2023-03-05 241 views
叫左個金牌菜肉炒飯,酸辣麵。個炒飯好難食,來到個炒飯已經吾夠熱常溫,個飯又炒得吾勻無獲氣,似係撈飯甘,好梅。真係仲衰過飯堂同熟食檔,酸辣麵就正常好味啦,但個炒飯真係好過份,求其到呢!所以食吾哂特登影張相比大家睇。好伏
常溫,個飯又炒得吾勻
無獲氣,似係撈飯甘,好梅。真係仲衰過飯堂同熟食檔
金牌菜肉炒飯
2023-03-05
Tea
2023-03-05 838 views
噚(4-3-2023 Sat)晚同老公,亞姨去醫院睇完爸爸後食晚飯,我同亞姨仍然唔肚餓,打算去食寶蓮素食https://www.openrice.com/zh/hongkong/r-%E5%AF%B6%E8%93%AE%E7%B4%A0%E9%A3%9F-%E8%8D%83%E7%81%A3-%E7%B2%B5%E8%8F%9C-%E5%BB%A3%E6%9D%B1-%E7%B4%A0%E9%A3%9F-r780811,我哋入到去時人多冇位,要等一陣,但見到有自助餐,就問職員有冇唔係食自助餐而一碟碟叫?佢哋答冇.咁幾錢一位?係一百零蚊.其實唔貴,但我同亞姨真係食唔落,所以唔好意思地走人.咁去邊喥食?就隔離呢間嘅夏麵館,我哋坐低睇完menu,決定要$428.00但星期六同假日加$20.00嘅極品蟹粉宴二人餐.酸辣湯同宋嫂鮮魚羹各一碗我先試酸辣湯,都幾辣,酸味唔夠.宋嫂鮮魚羹呢個普通冇問題.涼菜五小碟,有鎮江水晶肉,虎皮素鵝,糖醋小排,雞絲粉皮同蒜香四季豆糖醋小排味道清清地;蒜香四季豆對版但我唔鍾意食;淋上花生醬嘅雞絲粉皮好滑,但好膩; 鎮江水晶肉都幾鹹;虎皮素鵝外脆,內裡嘅腐皮滑.(o多

咁去邊喥食?就隔離呢間嘅夏麵館,我哋坐低睇完menu,

酸辣湯同宋嫂鮮魚羹各一碗
左: 宋嫂鮮魚羹, 右: 酸辣湯
我先試酸辣湯,都幾辣,酸味唔夠.
宋嫂鮮魚羹呢個普通冇問題.

涼菜五小碟,
涼菜五小碟
有鎮江水晶肉,虎皮素鵝,糖醋小排,雞絲粉皮同蒜香四季豆

(o多)唻咪(鮮蟹粉河蝦仁)跟蒸銀絲卷
(o多)唻咪(鮮蟹粉河蝦仁)跟蒸銀絲卷
將鮮蟹粉河蝦仁淋上蒸銀絲卷食,蟹粉好鯹,要加醋食消除.

兩杯凍豆漿,
凍豆漿
唔係好甜,清清地.
鮮蟹粉小籠包
鮮蟹粉小籠
我就冇食.
蟹粉扒芥蘭
蟹粉扒芥蘭
芥蘭冇苦味,口感啱啱好.

鮮蟹粉黃魚片麵
呢個都OK冇問題,魚片嫩滑.

薑茶湯丸
薑茶湯丸
原來係薑茶,唔怪得只有辣唔甜芝麻湯丸外皮軟腍腍,呢個OK冇 問題.

後加$38.00嘅高力豆沙
高力豆沙
一客三件,唔算好甜,但外層幾厚同較寶.
2.54分

服務:
落單嗰位一般.

價錢:
茶錢每位$5.00,連加一係$551.00.
2023-03-04
$183.67 (Dinner)
2023-02-17 248 views
好耐冇食,今日過來食下,冇念到宜家嘅質素差到咁。淮山面系ok嘅。但蟹肉小笼包有腥味。炸排骨真系衰到没朋友,皮肉分离,油淋淋,好似隔夜货。食过几次真系一次衰过一次。
好耐冇食,今日過來食下,冇念到宜家嘅質素差到咁。
淮山面系ok嘅。

蟹肉小笼包有腥味。
炸排骨真系衰到没朋友,皮肉分离,油淋淋,好似隔夜货。
食过几次真系一次衰过一次。
2023-02-05
2022-11-25 460 views
走進這家下面館,剛巧是下午茶餐的時間,我們每人點了一個下午茶餐,包括一碗麵,小食及飲品。沒有想過下午茶餐的份量和普通的正餐一樣。每個餐只是數十元但包括了一碗大的拉麵,一個點心和一杯飲品,感覺非常超值。擔擔麵的味道非常不錯,排骨拉麵的份量非常大份,我們也點了小籠包,豆沙鍋餅等等,也是非常好吃,覺得大大的滿足,而且價錢十分超值,強烈推薦
Tea
2022-11-19 306 views
family day諗住同屋企人一齊試下上海嘢好多人食🤔,照計應該好好味🤔🤔一於入去試下點知,叫咗幾樣嘢都好難食絕對唔會反轉頭食呢間!呢個價錢係的而且確比較平民,但係真係覺得冇餐廳入面電視不停重播,冇講到咁好味,覺得未至於攞獎囉!屋企人都一致認為,唔會再返轉頭食!
family day諗住同屋企人一齊試下上海嘢
好多人食🤔,照計應該好好味🤔🤔
一於入去試下
點知,叫咗幾樣嘢都好難食

絕對唔會反轉頭食呢間!
屋企人都一致認為,唔會再返轉頭食!

2022-11-16 249 views
又同家人去搵上海菜食 今次去左荃灣呢間夏麵館試下 而家有個🦀「大閘蟹宴」$568 兩位用可選五款食品涼菜:🔸清水大閘蟹 (一公一乸)🦀上桌熱辣辣 size正常 一打開有橙黃色嘅羔蟹都有d肉食下 不過不失小菜:🔸賽螃蟹🥚🦀味道偏淡 無乜味道咁😅時蔬:🔸蟹粉扒菜芯🦀🥬菜芯林甜 蟹粉汁多 味道正常蟹粉推介:🔸鮮拆蟹粉小籠包(每位2隻)小籠包皮感覺比較厚 但肉汁多 好味👍🏻主食:🔸迷你陽春麵 (每位1碗)普通上海麵 口感偏硬甜品:🔸薑茶湯圓(每位1碗)薑茶味道不錯 湯圓煙勒
又同家人去搵上海菜食
時蔬:
🔸蟹粉扒菜芯🦀🥬
菜芯林甜 蟹粉汁多 味道正常
蟹粉推介:
🔸鮮拆蟹粉小籠包(每位2隻)
小籠包皮感覺比較厚 但肉汁多 好味👍🏻
主食:
🔸迷你陽春麵 (每位1碗)
普通上海麵 口感偏硬
甜品
🔸薑茶湯圓(每位1碗)
薑茶味道不錯 湯圓煙勒
賽螃蟹
蟹粉扒菜芯
鮮拆蟹粉小籠包
迷你陽春麵
鮮拆蟹粉小籠包
2022-11-12 233 views
❇️蟹粉小籠包❇️雞絲粉皮❇️夏味燻蛋❇️濃湯滑津白❇️嫩雞煨麵❇️哆唻咪🌀好特別的名字,原來o是由張曼玉提名,有蟹黃同蟹粉,還有蝦仁,層次多,推介與饅頭食用最配合,但個人覺得配白飯會更佳🤣❇️蒸銀絲卷❇️炸銀絲卷❇️高力豆沙👍食入口是暖暖的🌀整體食物都不錯👍
❇️蟹粉小籠包
❇️雞絲粉皮
❇️夏味燻蛋
❇️濃湯滑津白
❇️嫩雞煨麵
❇️哆唻咪
🌀好特別的名字,原來o
❇️蒸銀絲卷
❇️炸銀絲卷
❇️高力豆沙👍食入口是暖暖的
🌀整體食物都不錯👍
2022-10-20 282 views
今年大閘蟹🦀第一擊!不嬲唔食得多因拆到攰都唔想食,所以見個set 得兩隻蟹/人都照去,但食食下發覺都係三隻好d😂Togetda 買劵平過walk in, 除返$303/人。佢唔近地/西鐵都要行段路先去到有少少僻,但闊落唔迫既。佢個餐都幾多野,份量都唔細,但味道就🤔一般啦不過不失,但唔貴又只為左食下蟹唔使自己整,ok 啦。蟹🦀️: 感覺有d細隻,羔ok 啦。但易拆既都算有肉,之前食過有間拆完無肉食咁濟,呢兩隻算易拆蟹🦀️粉小籠包:個皮厚左少少拼盤:幾大份下又多種類,個四季豆最好食無乜渣,其他都ok小菜(葱爆牛肉): 見拼盤有糖醋小排所以無叫到話梅骨改左牛肉,正常啦入到口蟹粉芥蘭: 勁巨,有少少苦,早知要菜心….個蟹粉有蟹肉既不過咸左dd 陽春麵:好硬,似個芯未熟薑茶糖丸: 細粒但都有4粒,皮薄都ok👍🏻
今年大閘蟹🦀第一擊!

蟹🦀️粉小籠包:個皮厚左少少

拼盤:幾大份下又多種類,個四季豆最好食無乜渣,其他都ok

蟹粉芥蘭: 勁巨,有少少苦,早知要菜心….
個蟹粉有蟹肉既不過咸左dd

陽春麵:好硬,似個芯未熟

薑茶糖丸: 細粒但都有4粒,皮薄都ok👍🏻

2022-08-30 1063 views
第一日放大假同🤴🏻一早就book咗某個App 11:30先有嘅半價時段😜😜,咁我地就係佢開門第一枱客人啦😙😙~~~烏金蟹🦀粉拌麵~~~味道和口感都好怪,本身個麵唔係好掛汁似意粉🍝, ‘ 上海意粉🍝 ’🤔🤔仲要成碟野好 ‘ 水了了 ’ ,沖淡左蟹🦀粉味得返腥苦味😟😟~~~上海醬鴨🦆~~~外表有啲乾,但食落又另一回事,醬汁濃厚、鴨🦆味香口,呢個有驚喜😁😁~~~砂鍋餛飩雞🐥~~~好大鍋嘅砂鍋餛飩雞🐥,湯味濃郁有金華火腿嘅鹹味😀😀,我就OK,但🤴🏻嫌佢唔夠鹹味😐😐另外餛飩皮厚,雞🐥肉唔算嫩滑,未去到吞唔到😬😬,成個湯整體飲落都係舒服嘅😋😋~~~蟹🦀粉小籠包(4粒)~~~呢個蟹🦀粉小籠包比起黑金麵好食好多,冇腥苦味,取而代之嘅係新鮮甜味🥳🥳!小籠包皮厚度正常,有爆汁嘅效果🤗🤗~~~高力豆沙~~~內有紅豆餡但都不及面層嘅白色粉末咁甜,我就一般但🤴🏻就好鍾意💓💓,暖暖地嘅甜品😛😛食完飽飽同🤴🏻行街街消化吓先☺️☺️
~~~烏金蟹🦀粉拌麵~~~
味道和口感都好怪,本身個麵唔係好掛汁似意粉🍝,
‘ 上海意粉🍝 ’🤔🤔

~~~上海醬鴨🦆~~~

~~~砂鍋餛飩雞🐥~~~

~~~蟹🦀粉小籠包(4粒)~~~

~~~高力豆沙~~~

食完飽飽同🤴🏻行街街消化吓先☺️☺️

2022-08-08
$112 (Lunch)
2022-08-29 447 views
夏麵館都係其中一間...一諗起想食上海野就會自動彈佢個名出黎既餐廳~每次黎叫碗大大碗既湯麵就會好滿足~!今日一行3人黎幫襯...可以叫多D野食喇~!烏金蟹粉拌麵:墨魚汁麵上面有濃濃蟹粉汁舖面...賣相相當吸精~!蟹粉味道濃郁~!三鮮煨麵:食完個重口味既拌麵當然要食個清清地既麵中和返~雞肉火腿蝦仁加清菜祚件事好fresh~排骨拉麵(唔記得影相):排骨唔油膩~!香口!!醃篤鮮(唔記得影相):食親上海野我都必叫既~好中意咸肉冬筍百頁結呢個配搭~!不過夏麵館就偏淡唔夠重口味~涼菜五小碟(四喜烤夫,雞絲粉皮,鎮江水晶肉,海蜇同糖醋小排):保持水準~!鮮肉小籠包:依舊多汁好味~炒鱔糊:好味道!!!整體keep到水準~
每次黎叫碗大大碗既湯麵就會好滿足~!
今日一行3人黎幫襯...可以叫多D野食喇~!
排骨拉麵(唔記得影相):排骨唔油膩~!香口!!
鮮肉小籠包:依舊多汁好味~
炒鱔糊:好味道!!!
整體keep到水準~
2022-08-12
$150 (Dinner)
2022-07-28 449 views
好多年前食過一次 覺得好難食 之後就冇再食過前兩日差不多9點 周圍好多舖都last order左所以就食佢入到去已經準備last order但都照比我哋入去食為左吾好阻住人哋收工 我哋都好快就決定好食咩今次食同多年前食感覺不同好食番唯獨就係冷氣吾夠好熱 食到成身汗佢哋既炒飯我自己本人係幾鐘意的
好多年前食過一次 覺得好難食 之後就冇再食過

佢哋既炒飯我自己本人係幾鐘意的
2022-07-24
Dinner
2022-07-24 530 views
行街街行到五點,走去夏麵館吃個下午茶套餐當晚餐。這時段餐廳人很少,卡位坐得舒服。點了香辣牛肉麵和排骨擔擔麵,加了鮮肉小籠包,上海春卷,配熱豆漿和熱奶茶。香辣牛肉麵用鐵鍋上,熱度十足,麵條爽滑,牛肉份量多又易咬,肉質雖然不嫩滑但又不至於嚡口,調味足夠,湯底濃味,只有點點辣。排骨擔擔麵同樣份量十足,麵身帶點黏性,花生醬汁的湯底味也濃郁,配上炸菜粒,花,生粒,吃時有點口感。上海排骨即是豬扒,炸得鬆脆可口,醃料入味。鮮肉小籠包,一籠有四隻,包身的皮有點厚度,咬下去可看到內裏仍保存鮮肉汁,肉團大大個,味道可以。上海春卷,一碟兩件,中間剪斷成四塊,用蔬菜做錎,卷皮炸得很鬆化。熱豆漿,豆味濃郁,還有一片腐竹皮在杯內,難怪可以做出那麼黏稠度高的豆漿。熱奶茶就味道一般了,茶不濃較淡口。這店的下午茶都有水準,吃得飽又好味。

熱奶茶就味道一般了,茶不濃較淡口。

這店的下午茶都有水準,吃得飽又好味。
香辣牛肉麵
排骨擔擔麵
鮮肉小籠包
上海春卷
熱豆漿
熱奶茶
2022-07-15
$58 (Tea)
香辣牛肉麵
排骨擔擔麵
熱豆漿
2022-06-19 407 views
屋企附近都冇咩好食 見到呢間有位就揀左呢間食坐底個陣邊睇openrice變揀嘢食 見到都唔少差評 即刻有少少想走 心諗唔係又中伏呀😣但食落又比想像中好🤫全場最佳— 炸饅頭!夠脆夠熱 雖然係0技巧嘅食物😂但平時唔會自己整🙈呢度28蚊有6個都幾抵食 呢碟得勁少肉🥲冇乜特別得豉油老抽味小籠包 冇特別水煮牛肉比想像中好食~牛肉好多都有筋 數量10幾片左右奇怪嘅係佢用雞絲粉皮啲粉皮取代薯粉😂真係好新奇 個人嚟講如果用翻薯粉/寬粉會開心好多食完餐飯都幾口渴 唔知係咪因為呢道菜🫣未食過又見餐單寫推薦所以叫左 一嚟到好似香蕉煎餅🧐食落冇乜紅豆甜味Err 就係冇特別好似食緊冇味嘅餅咁 有啲浪費quota春卷冇特別擔擔麵好抵食 勁大碗 食落陣味都唔差
屋企附近都冇咩好食 見到呢間有位就揀左呢間食
但食落又比想像中好🤫
全場最佳— 炸饅頭!
夠脆夠熱 雖然係0技巧嘅食物😂

上海擔擔麵
炸饅頭
上海擔擔麵
2022-06-02 353 views
評分:8.5/10⭕️肉質Juicy 又香脆🤤上海小食值得食!❌ 餐廳外貌唔討好,但入去絕對有驚喜‼️所以需要執執個外貌啦**************✳️ 排骨擔擔麵 【$65】午餐包主食,飲品同小食.抵❗️⭐️炸得酥脆香口肉質軟熟😳可惜擔擔麵唔夠花生醬香(個人口味)✳️雞扒擔擔麵 【$65】👍雞扒外脆內軟,有蔥油香🤔油而不膩✳️高力豆沙 👍👍👍必食推介,唔多地方有得食🤤濃濃蛋香😱入口猶如綿花,軟熟彈口仲濕潤👍👍👍口感獨特✳️小籠包呢個就失望,皮偏厚但調味都香口✳️上海春卷 👍👍✳️熱豆漿+ 凍檸茶******************⭐味道 9/10⭐️性價比 8/10⭐️環境 8/10⭐️賣相 7/10
評分:8.5/10

⭕️肉質Juicy 又香脆🤤上海小食值得食!

**************
✳️ 排骨擔擔麵 【$65】

午餐包主食,飲品同小食.抵❗️
⭐️炸得酥脆香口
肉質軟熟😳
可惜擔擔麵唔夠花生醬香(個人口味)

✳️雞扒擔擔麵 【$65】👍
雞扒外脆內軟,有蔥油香🤔
油而不膩

✳️高力豆沙 👍👍👍
必食推介,唔多地方有得食🤤
濃濃蛋香😱
入口猶如綿花,軟熟彈口仲濕潤
👍👍👍口感獨特

⭐️賣相 7/10
  • 高力豆沙
  • 排骨擔擔麵
2022-02-28 860 views
位於荃灣寶石大樓嘅呢一間上海餐廳,佢唔算係一個大集團,但係就有好幾間分店,食過其他分店,我覺得佢都幾有水準,但係原來呢一間分店,我可以講係食過最好食嘅呢間餐廳嘅門面都幾清晰,而且面積都幾大間,所以應該都坐得幾舒服,環境唔會迫夾,而餐廳嘅位置都唔算偏僻,都算係位於荃灣嘅市中心附近,所以都易去嘅餐廳嘅Menu其實都幾多選擇,當然係全部都屬於上海菜啦,蒸炒煎炸,都角色俱全,大部份嘅菜式都有圖片輔助,大家仲可以發現,佢嘅價錢非常大眾化,絕對會令你有驚喜事不宜遲,首先先介紹今晚我哋所叫嘅菜式,呢度有兩款,分別係上海排骨菜飯,以及蟹黃蟹粉豆腐鍋排骨菜飯嘅份量都幾多,一大碟菜飯,加上炸得非常香脆嘅上海排骨,本身都已經好吸引呢個蟹黃蟹粉豆腐鍋非常吸引,雖然佢嘅味道唔算好濃烈,但係就食到非常清新嘅蟹味,大量嘅豆腐,非常白滑,將所有味道同埋口感融於一體,撈埋飯一齊食,絕對冇得頂!由於有多款小食都想叫,所以我哋就叫咗呢個自選小食拼盤,一共叫咗五款,大家可以見到,中間嘅係雞絲粉皮,另外有糖醋骨,醉豬手等等我個人對於糖醋骨就較為喜歡,因為味道比較香濃,而且唔係度度都整得好食,但係整體來講,呢度嘅小食都做得好出色

我個人對於糖醋骨就較為喜歡,因為味道比較香濃,而且唔係度度都整得好食,但係整體來講,呢度嘅小食都做得好出色,所以大家一定要試!

叫到成枱都係嘢,係咪好吸引呢,淨係望到,都垂涎三尺啦!真係非常吸引,大家仲可以見到我叫咗炸饅頭,同埋上海小籠包!

小籠包可以講係必食,絕對係上海菜嘅代表者之一,喺呢度一籠有四粒小籠包,每一粒都差唔多大細,完全睇都係人手製造,四粒都係脹卜卜的

咬開之後,你完全感受到咩叫皮薄餡靚,外層嘅皮唔算厚,但係入面就用上新鮮嘅豬肉,食落好舒服,而且大量嘅醬汁都係入面,一咬開,就已經流晒出嚟,要小心熱啊!

我本身唔係太鍾意炸饅頭,因為怕佢好油,但係呢度就剛剛相反,除咗唔油之餘,炸得非常鬆脆,完全係外脆內軟,再點埋煉奶一齊食,口感好唔錯,如果鍾意食嘅朋友,一定要叫呢個!

最後最後,一個咁完美嘅晚餐,點可以冇甜品㗎,我哋就揀咗著名嘅高力豆沙,呢個亦都係上海菜中,我有代表性嘅一道甜品,因為非常教功夫,感覺就好似莎翁咁樣,外層甜甜地,咬落去,非常鬆軟,入面有紅豆做餡

你以為佢好實,脹卜卜咁,點知一咬落去,非常鬆軟,呢一個就係高力豆沙嘅特別之處,就算小朋友,或者老人家都非常啱食,而且成件糕點,都係甜甜地,所以一定啱你口味㗎!
$200 (Dinner)