13.8K
第三次回訪 必食炸雞薄餅🫰🏻❤️
WCEHK
2025-08-25
Follow
WM Café & Bar今次係我第三次嚟呢間西餐廳叫「WM Café & Bar」,每次去到海之戀廣場都會好掛住「炸雞薄餅」,而且呢間餐廳入面都好闊落,絕對方便輪椅人士入去幫襯!1.德州辣炸雞薄餅(菠蘿•紫洋蔥•燈籠椒•芝士$128+蕃茄湯+吉列炸蠔+廚師沙律+百香果冰紅茶$38(9.5/10)每次嚟到都會掛住呢個炸雞薄餅,炸雞肉質好juicy,薄餅落咗辣椒粉,辣度相對好似無上次咁難,薄餅係薄批,每塊薄餅上面都有一舊炸雞,薄餅其他配料仲有菠蘿、紫洋蔥、燈籠椒同芝士等,每一件薄餅芝士拉絲可以拉到好高,大家如果嚟食一定要試下德洲辣炸雞薄餅!今次仲可以加$38有蕃茄湯、兩件吉列炸蠔、沙律菜同一杯有少少甜嘅百香果冰紅茶,非常抵食!2.蒜香海蜆欖油扁意粉(白酒汁)$128+龍蝦湯+吉列炸蠔+廚師沙律+熱即磨咖啡$38(9.5/10)呢碟蒜香海蜆欖油扁意粉揀咗白酒汁,扁意粉熟度啱啱好,唔會硬身,勝在夠滑,海蜆大約都有10隻,全部無沙,唔錯!今次仲可以加$38真係有龍蝦肉嘅龍蝦湯、兩件吉列炸蠔、沙律菜同一杯有少少酸嘅即磨咖啡,非常抵食!3.法包薄餅(每枱贈送一份)$0(10/10)呢個法包係免費贈送,每枱一份,唔好以為免費就唔好食,呢個法包外皮有少少脆,中間係淋身嘅薄餅口感,店員仲溫馨提示我,呢個法包係無豬肉成份,法包上面有蕃茄仔、燈籠椒粒同菇等等!2人總共價錢$365,其他有加一服務費!個人口味總評分:9.67/10@wmcafebar    地址:荃灣大河道100號海之戀商場3樓3094號舖Please follow me🙆‍♂️ @wheelchaireatinhongkong 如果鍾意我嘅分享,麻煩請follow我,仲有記得Like同Share!🙏🏻🙇🏻‍♂️#WMCafé&Bar #cafe #荃灣好去處 #荃灣美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkongRead More
mama2hohoho
Lunch抵食
mama2hohoho
Level 2
2025-08-24
Follow
好少過嚟呢邊食嘢,見到間餐廳幾多人就入咗嚟食,午餐都幾平,個白酒蒜香煮蜆意粉真係超級大兜,餐湯夠晒傑身,杯橙汁都好多果肉,最欣賞佢個沙律,啲蔬菜同水果都好新鮮。Read More
foodie__hk
荃灣西|WM CAFE & BAR
foodie__hk
2025-08-22
Follow
呢間餐廳就近荃灣西鐵站的海之戀商場,位於3樓。餐廳座位寬敞,仲有Outdoor位置。💙烤檸檬雞槌4件即點即炸,炸到外脆內軟,點埋個辣椒醬,真係好惹味。💙意式辣肉腸薄餅滿滿嘅芝士配辣肉腸,真係邪惡又好味,個批邊烤到好脆口💙香煎豬柳配蜜糖烤雞扒伴時令蔬菜成碟飯真係好大份,豬扒煎到好香,配上脆皮雞扒同西蘭花。💙白酒蒜香蜆肉意大利麵蜆肉份量都幾多,每條麵都充滿蒜香味,酒味味道偏淡餐湯揀咗忌廉龍蝦湯,仲加$8換左香橙西柚油醋沙律,酸酸甜甜幾開胃💙迷你牛油焗雜菌💙 🍰WM自家製蛋糕揀左士多啤梨味🍓同藍莓芝士蛋糕🍰。果醬香、芝士味好濃又唔會太甜😋Read More
Laiching Ella
性價比高龍蝦西餐
Laiching Ella
2025-08-19
Follow
今日收工兩公婆去咗荃灣海之戀商場嘆西餐,餐廳環境舒適,啱晒收工鬆一鬆。1. **龍蝦海鮮湯** 濃郁鮮美的湯底融合了龍蝦和多種海鮮,配以香草和調味料,帶來豐富層次的海味享受。2. **巴馬火腿凱撒沙律** 採用義大利巴馬火腿搭配新鮮的羅馬生菜,淋上經典凱撒醬,加上酥脆的麵包丁,口感豐富,清新又鹹香,是開胃的沙律。3. **波士頓龍蝦薄餅(九吋)** 這款九吋薄餅鋪滿鮮美的波士頓龍蝦肉、白菇和迷你蕃茄,搭配香濃的芝士,結合海鮮與披薩的完美結合,味道鮮美令人難忘。4. **龍蝦汁帶子海鮮芝士焗長通粉** 用龍蝦汁和新鮮帶子、海鮮與芝士一同焗烤,香濃滑嫩,既有海鮮的鮮甜,也有芝士的濃郁,是一道奢華的海鮮焗意粉。5. **柚子海鹽蘋果金寶** 新鮮蘋果搭配柚子和海鹽,帶來清新果香與微妙的鹹味平衡。6. **藍莓自家製蛋糕** 香濃的蛋糕夾層滿滿藍莓果醬或新鮮藍莓,甜而不膩。📍wm bar and cafe📕荃灣大河道海之戀商場3樓3094號舖Read More
fong1115
荃灣情調氣氛打卡cafe
fong1115
2025-08-19
Follow
今日經過荃灣發現有一間Cafe裝修得好靚,於是忍唔住決定入去試吓睇吓啲嘢好唔好食!巴馬火腿哈密瓜多士巴馬火腿搭配清甜多汁的哈密瓜,完美平衡了火腿的鹹度。底層的香脆多士增添口感層次!挪威三文魚柳選用頂級挪威三文魚,肉質細嫩肥美,煎至外皮微脆而內裡仍保持柔軟多汁。口感豐潤卻不膩口,是海鮮愛好者的必試之選!安格斯牛柳(配海虎蝦 & 帶子)安格斯牛柳火候精準,切開後呈現誘人的粉紅色,肉質細嫩多汁,牛香濃郁。搭配鮮甜彈牙的海虎蝦與嫩滑的帶子,海鮮的鮮味與牛肉的醇厚相互輝映,層次豐富。WM Café & Bar (荃灣)荃灣大河道100號海之戀商場3樓3094號舖Read More
puddingkk
Live music意式餐廳
puddingkk
2025-08-17
Follow
今日同老公去海之戀行街,經過呢間餐廳聽到有人唱歌好有feel就入去試吓,佢哋有薄餅、意大利粉同意大利飯等等,亦有套餐選擇。我哋唔係好肚餓選擇咗單點,叫咗薄餅同扁意粉,佢哋首先送咗法包薄餅,熱辣辣嘅芝士薄餅幾好味,意式海鮮薄餅包括鮮蝦、青口、魷魚及芝士等等,餅底用咗薄嘅餅底配上好多配料。巴拿馬火腿扁意粉配上卡邦尼汁,加埋粒大帶子味道好夾,佢哋仲有各款消暑飲品,我哋叫咗金牛-芒果雪糕配忌廉同埋藍蝶之夜,酸酸甜甜幾好味😋原來逢星期六有live band表演,歡迎客人點唱,今日剛好有人生日🎂仲會唱生日歌慶祝,呢度食物價錢價錢合理,有戶外座位方便煙民而且又有歌聽,下次可以嚟慶祝生日。Read More
Zzzhappy
文青性價比高西餐廳
Zzzhappy
2025-08-15
Follow
❣️WM Café & Bar (荃灣)荃灣大河道100號海之戀商場3樓3094號舖☎️前排收工,經過呢間餐廳見到都幾多人,忍唔住入去試吓🤤烤美國安格斯肉眼扒配紅酒汁$288肉眼扒烤得啱啱好,冇咩肉筋,所以食落好嫩滑🥰而且油脂分布平均,食落去有好濃郁嘅牛肉味🤤日本帶子巴馬火腿卡邦尼煙肉扁意粉$138意粉有兩粒大大粒嘅帶子😍食落好新鮮同鮮甜🤤配合埋帶有鹹香嘅巴馬火腿,令到味道上更有層次🥰卡邦尼醬汁亦好creamy~~整體配搭好吸引!❣️WM小食拼盤$148小食拼盤好豐富好多嘢食😍有蝦塊、雞翼、肉丸、洋蔥圈仲有薯條添!炸物都炸得好鬆脆,食落亦唔會覺得油膩😛#荃灣美食 #荃灣美食篇 #牛扒 #扁意粉 #西式餐廳 #打卡 #打卡Cafe #打卡餐廳Read More
i人獨食日記
🦞荃灣商場不起眼位置多人幫襯cafe🍝
i人獨食日記
2025-08-12
Follow
海之戀商場3樓平時都好少人,哩間西餐Cafe位置極唔顯眼,轉彎再入先見到,未到7點已經有客已經有人飲緊酒好chill🤣仲有露天位置吹下風幾好,真係幾隱世Dinner Set:🦞忌廉龍蝦蝦肉湯: 有驚喜幾濃郁,飲到鮮味,忌廉令湯變得滑啲,有加分🍝香煎帶子海鮮龍蝦汁扁意粉:有蝦,青口,帶子,帶子幾好食,煎到類似半熟,口感柔軟,龍蝦汁夠多,扁意粉掛到汁,份量足夠🍰WM自家精選蛋糕:藍莓芝士蛋糕,唔太甜,口感柔滑唔漏,如果經過附近想坐下食件cake係幾好🍹凍百香果茶:就係台式飲品果種Overall OK,地方幾大,想同朋友傾下偈唔想太趕哩度應該岩Read More
soillai
唔會再去
soillai
Level 2
2025-08-11
Follow
唔明點解有600幾個like,去完一次覺得似舊式椰林閣食物好一般個餐湯細碗到似試食跟湯麵包唔新鮮但主要係位似經理嘅職員態度差個下屬可能放錯少少嘢當住客人前好大聲喝個職員由一入餐廳到走都feel到呢位經理散發住一種急躁唔歡迎客人嘅態度,令人食嘢都覺得受罪好負能量冇下次喇Read More
caneatspirit
海之戀liveband餐廳
caneatspirit
2025-08-09
Follow
平時成日喺荃灣行街,今次捐窿捐罅喺海之戀3樓搵到間西餐廳,座位舒適闊落☺️ 商場3樓平時人流較少、環境幽靜,適合同朋友坐低慢慢傾計慢慢食👍🏻 餐廳每逢星期六仲有live band表演🎸🎸同朋友一齊嗌咗個💰468【2人套餐】【忌廉龍蝦湯】香味四溢👃🏻 入面有少少龍蝦肉碎,味道唔會太鹹👅 餐廳今次有贈送脆皮pizza包,用埋嚟送湯一流🦞🥣【巴馬火腿哈密瓜多士】先將牛油果壓成醬,再配上巴馬火腿加哈密瓜,可以減輕火腿鹹味,仲帶嚟陣陣清爽香味,可謂perfect match‼️【挪威三文魚柳】底層係調味薯蓉加海草,中層放上香煎三文魚,上層再加三文魚子做裝飾💕 三文魚表面煎到香脆,內裏魚肉滑溜,補充滿滿omega3【安格斯牛柳、海虎蝦、帶子】底層都係調味薯蓉加時蔬,中間係五成熟安格斯牛柳,時間掌握得好好👍🏻 牛肉軟嫩💕 最頂放上兩款香煎海鮮,同樣彈牙👍🏻【精選甜品】用檸檬芝士蛋糕加士多啤梨芝士蛋糕作結🍰Read More
忌廉龍蝦湯
巴馬火腿哈密瓜多士
挪威三文魚柳
安格斯牛柳、海虎蝦、帶子
芝士蛋糕
foodie121
第二次來到這家餐廳
foodie121
2025-08-08
Follow
這是我第二次來到這家餐廳,這次的用餐經驗更添浪漫。餐廳的佈置讓我感受到一種被紅磚牆包圍的舒適感,彷彿置身於外國的小屋中。柔和的浪漫音樂在空氣中流淌,為整個用餐氛圍增添了不少情調。🎶🍕法包薄餅外脆內軟,配料新鮮,適合開胃。🦞忌廉龍蝦蟹肉湯濃郁的湯底,海味十足,令人陶醉。🍖漢普夏有骨豬扒配柚子蘋果肉汁豬扒外焦內嫩,搭配清新的柚子蘋果肉汁,口味層次分明。🍝 芝士蟹肉啡菇配牛肝菌意大利意大利飯口感滑嫩,蟹肉和芝士的搭配讓人回味無窮。🍫 朱古力心太軟外脆內軟,巧克力流心令人驚喜。🍋 熱檸檬水和 🌿 檸檬薑水清新的飲品,消脂又解膩,非常合適。整體來說,這次的用餐體驗非常愉快。無論是環境、音樂還是餐點的質量都令人滿意,非常適合約會或慶祝特別的日子。期待下次再來!✨📍WM Café & Bar荃灣大河道100號海之戀商場3樓3094號舖#美食 #浪漫晚餐 #食評 #餐廳 #美味 #約會 #甜品 #環境 #享受 #特別日子Read More
+ 7
joyce lalawong
舒服聚會法式風味套餐
joyce lalawong
2025-08-07
Follow
**🍲 忌廉龍蝦蟹肉湯** 濃郁湯底用波士頓龍蝦殼熬煮8小時,加入蟹肉及淡奶油!附贈蒜香法包薄餅蘸食~ **🍄 芝士蟹肉釀大啡菇配牛肝菌意大利飯** • 直徑10cm波特菇釀入蟹肉+三重芝士 • 牛肝菌risotto用雞高湯慢煮,米芯保持al dente口感 • 上桌時個碟夠熱 **🐚 香煎帶子海鮮龍蝦汁扁意粉** • 日本刺身級帶子煎至焦糖化 • 龍蝦汁鮮製!扁意粉掛汁力滿分 **🍰 WM自家製蛋糕** 每日隨機款式: ▫️ 柚子芝士蛋糕 ▫️ 巴斯克蛋糕**🍹 飲品配搭** • 西柚冰soda:sour enough ! Nice • 熱檸檬紅茶:可自加砂糖 #龍蝦湯 #意大利飯 #港女打卡 Read More
hangrydumbo
平民西餐廳🍴
hangrydumbo
2025-08-04
Follow
呢間西餐廳位於荃灣海之戀商場,喺土瓜灣、鑽石山、馬鞍山、大埔都有分店,以平民價格享受高級西餐料理。荃灣分店設有戶外位置,望住藍天海景,加埋青馬大橋真係好Chill。前菜有忌廉龍蝦蟹肉湯,鹹香味道,飲落順滑,搭配麵包更滋味。柚子醬炸雞翼性價比高,一份有六隻,肉嫩多汁,沾滿醬汁,甜甜哋幾開胃。主食有芝士蟹肉釀大啡菇配牛肝菌意大利飯,飯粒軟糯帶咬口,黏稠,啡菇又大又Juicy,混合芝士蟹肉,令人一啖接一啖。全日早餐十分豐富,有齊黑松露炒蛋、英式豬肉腸、煙腩片、挪威三文魚、巴馬火腿、雜菌、蕃茄同牛角包,色香味俱全。甜點以朱古力心太軟作結,唔甜,唔錯。Read More
momobabymo
[✨荃灣WM Café & Bar🍽️ ]
momobabymo
2025-08-03
Follow
[✨荃灣WM Café & Bar🍽️ ]#wmcafeandbar #荃灣海之戀🍽️烤大啡菇野菌芝士意大利飯 $128這道菜所使用的大啡菇,烘烤得恰到好處,釋放了濃郁的香氣,與新鮮的野菌搭配,更添層次。意大利飯的質感順滑,微微的奶香味與芝士融合得完美無瑕,讓人每一口都充滿滿足感。🍽️ 烤澳洲穀飼法式羊架配時令蔬菜 •薯蓉 $248羊架的外皮烤至金黃酥脆,內裡則保持著肉質的鮮嫩多汁,令人驚喜。每片羊肉都能感受到濃郁的調味,特別是那些精心選擇的香料,讓人忍不住想要一再品嚐。而薯蓉的口感綿密滑順,恰到好處地平衡了羊肉的豐腴感。————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結餐廳的環境舒適,柔和的燈光讓人感到放鬆,適合與朋友聚會或家庭共享美好時光。背景音樂輕柔平靜,增添了用餐時的愉悅感。📍WM Café & Bar🏠荃灣大河道100號海之戀商場3樓3094號舖#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美食 #香港食評 #香港餐廳 #為食港女 #荃灣 #荃灣美食 #荃灣好去處 #荃灣西 #荃灣餐廳 #荃灣海之戀 #wmcafeandbarRead More
popcorn55
中規中矩
popcorn55
2025-08-01
Follow
又來海之戀搵食,這邊的餐廳普遍座位是比較舒適這家西餐廳也不例外,環境和氣氛都不錯每個月有幾天還有live band music有興趣的話要bookmark他們的schedule我到店的時間在下午茶和晚飯之間人流暫不算旺,但也許是暑假多了人外遊?感覺是整個海之戀商場人流也稀少...餐廳的晚餐set dinner包由餐湯,到甜品和餐飲價錢豐儉由人,我覺得還算合理的阿忌廉龍蝦蟹肉湯賣相對辦,微甜,且不少龍蝦&蟹肉作為整個用餐體驗「打頭陣」的餐湯可以為晚餐加不少分數的然後端上了pizza般的法包服務員說是凡惠顧晚餐的會免費贈送一客既然是贈送的,就開心收下啦主菜同樣是豪華的龍蝦配紅酒烤牛柳五成熟的牛柳我覺得是剛剛好牛味也很不錯的龍蝦開了一半,也算是肉厚上面帶有焗芝士,為香味加了分數下面墊了一些薯蓉和雜菜芝士蟹肉大啡菇牛肝菌意大利飯這一碟是熱辣辣的,我覺得還有些黑松露醬吧因為是特別香意大利飯還好的,口感偏軟腍甜品是自家製cheese cake放在雪櫃冰太久了吧?硬的超過了朱古力心太軟這個就沒甚麼可以說的因為一看到就知道是冰貨也沒翻熱夠,吃的時候還有點冷餐飲咖啡我覺得不錯的整體就是中規中矩沒高潮也不算很失望如果我說非常好吃CP值高我想看到影片的也知道不是希望餐廳下多些心機在食材上畢竟位置和環境都很不錯,就別浪費了嘛Read More