2019-10-03 249 views
係屯門市廣場附近想食甜品,就黎咗呢間食啦!熱熱地同呢排有少少熱氣,就叫咗呢款鮮雜果椰汁涼粉~~真係幾解暑!啲雜果仲幾多種類,有蜜瓜、哈蜜瓜都幾新鮮架!食完仲有啲飽肚,又可以慳一餐啦🤤
2019-10-01 91 views
星期六下午約左朋友喺屯門V City聚一聚,唔想食太飽,就揀左聰少甜品。定價都偏貴,就揀左呢個鮮雜果水晶珠涼粉,份量唔算多,味道好一般,同埋偏甜,呢個價位唔太抵,希望餐廳可以改善一下質素。
2019-08-17
2019-09-16 79 views
中秋節度度都多人,年年就食開碼頭個邊個幾間,今年就想舒服少少,去完屯門公園再去vcity 呢間聰少甜品到食糖水。話晒係中秋節,都幾full下,但都要等下位,大約十分鐘內到就有位。坐底左一陣,都無人抹枱,又無menu.... 人手都幾吾夠..之後我同朋友分別叫左個芝麻糊 ($28)同埋楊枝甘露豆腐花($49)。之但係朋友差吾多食完都未上芝麻糊不過芝麻糊都幾香,口感幾滑,但對比起我之前食有d稀... 至於楊枝甘露豆腐花就真係吾係咁抵食,雖然吾錯,但真係細兜,吾值咁貴。雖然係繁忙時段,但都想注意下清潔問題,托盤上有污跡,就算幾好食都大打折扣。

2019-09-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2019-09-12 79 views
係屯門都係得幾間飲糖水甜品既鋪頭 尼尼去去都係滿記 許留山 平既就去虹橋 良景食啦 係v city既依間野價錢還可以 份量同而家既滿記差吾多 吾難食 個人十分中意良芒果 所以食左佢地既芒果冰 好食係新鮮芒果而且好清甜 底下仲有椰果好正 不過d冰有d多 自己一個可以食吾到咁多 可以share 如果你係細食既人同埋蜜瓜冰都好正 初頭吾係好想食 但食落之後又幾好味 蜜瓜好甜!好中意!而且兩隻冰既賣相都吾錯不過依間就不時都需要排隊 不過好快就排完
係屯門都係得幾間飲糖水甜品既鋪頭 尼尼去去都係滿記 許留山
平既就去虹橋 良景食啦 係v city既依間野價錢還可以
不過依間就不時都需要排隊 不過好快就排完
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2019-09-09 68 views
聰嫂甜品冇想到仲有聰少甜品,點咗一個從來都冇食過嘅紫薯豆腐花,有畀驚喜到喔!紫薯味好濃郁,口感好thick!!勁中意,平時食嘅紫薯甜品紫薯味其實都唔系幾濃郁,好淡,但是!呢個嘅紫薯味我簡直太中意啦,加埋豆花一齊食,超正啊!聰少勁抽!
2019-08-27 69 views
上次等人自己食咗個蜜瓜冰,好正,所以今次奶奶話想食甜品,我就介紹過嚟食,點知... 我叫咗個芒果椰汁黑糯米, 椰汁還椰汁,黑糯米就一球咁上枱 size唔大,味道唔出色,芒果算足料,$46 真係貴奶奶話唔食蜜瓜冰$42,龍眼又燥,所以叫咗士多啤梨冰,味道係勁難食唔甜,得少少酸味,成個味道好古怪,有大半碗根本入唔到口,連我個仔都唔食🙄老公叫咗個紅豆蓉涼粉$3x,算係最抵食,但老公話食落有榴槤味...奶奶食完好唔高興🙄我就覺得上次食嘅蜜瓜冰同埋佢哋主打嘅龍眼冰的確唔錯,希望餐廳其他食物可以改善下完。

...

完。

2019-07-10 115 views
在屯門市中心附近的甜品店不多,之前只有一家滿記和聰少甜品原址的一家甜品店(我忘了那家的名字)的時候,屯門人可以選擇的甜品店真的不多。幸好的是有一些新的甜品店開始進駐屯門區,例如這家:聰少甜品蜜瓜椰果冰 $42朋友說他們的皇牌是龍眼椰果冰,但是我叫了蜜瓜椰果冰!(因為個人很喜歡蜜瓜)很喜歡那種濃濃的蜜瓜味和綿密的口感,上面透明的珠珠則增加了口感和層次!絕對夏天爆款!椰子燉桃膠料很足夠,所以味道也很豐富!椰汁味和桃膠的調味適中,吃下去也會分得清椰子味和桃膠味,不錯!總結來說,很喜歡椰果冰,夏天絕對可以再去吃幾次!可是價錢比較貴,所以性價比一般!

蜜瓜椰果冰 $42

椰子燉桃膠

2019-07-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$50 (Last Night Supper)
  • 蜜瓜椰果冰
2019-07-10 101 views
呢日嚟到屯門食飯 想搵下甜品食 Vcity其實選擇都唔多 就黎咗聰少食 仲要咁啱唔使等位我哋五個人就叫咗四個甜品黎share 榴槤嘅愛好者一定要叫榴槤大餐 🥰叫咗三樣都係榴槤🌀榴槤涼粉豆腐花 $50普通 涼粉味重 唔係好食到豆腐花嘅香甜🌀榴槤pancake $39cream厚厚的都蓋過榴槤肉 普通🌀榴槤黑糯米 $49本人最喜愛呢個 榴槤香配上黑糯米 再有啲QQ珠口感彈牙🌀椰汁芒果黑糯米 $49芒果🥭都幾大塊 幾甜 椰汁黑糯米本來就係好夾整體黎講食物質素👌🏻 環境都闊落 職員態度👌🏻上甜品都快

我哋五個人就叫咗四個甜品黎share

🌀椰汁芒果黑糯米 $49
芒果🥭都幾大塊 幾甜 椰汁黑糯米本來就係好夾

整體黎講食物質素👌🏻 環境都闊落 職員態度👌🏻上甜品都快
2019-06-27 81 views
成日經過想食都見到爆晒棚 好多人等位難得今次9點零鐘竟然吾洗等 即刻衝入去食價錢中高 勝在好多選擇楊枝甘露 - 夠甜吾酸 不過不失 但好細碗呢... 幾啖就食晒芒果咩咩冰 - 正喎!甜而不膩👍🏻夏天食岩晒 有椰果同爆爆珠超有口感~ 配搭夠新鮮 yummy紫薯咩咩冰 - 朋友話好食 但我覺得紫薯味偏淡(好多紫薯食品都有呢個問題)的確冇芒果味咁濃郁 .. 但都好食既!總結*以呢個份量黎講 價錢真係偏貴.. 值吾值得排隊食真係見仁見智喇。
成日經過想食都見到爆晒棚 好多人等位
難得今次9點零鐘竟然吾洗等 即刻衝入去食
價錢中高 勝在好多選擇
楊枝甘露
楊枝甘露
  • 芒果椰果冰
2019-05-10 188 views
係Vcity 食完母親節飯就一家人一齊去食甜品🥰全家都係榴槤愛好者既我地叫左三款都係榴槤😂😂😂.❶椰汁芒果黑糯米芒果🥭有啲酸 配落黑糯米呢啲唔係太甜既食物度就啱啱好 不過就有啲普通 唔夠特別❷榴槤pancake無論係邊間食 必點既一定係呢一款個人對呢樣嘢食既要求就係要多榴槤肉 少啲cream呢個就啱啱好啦 推薦❸椰汁榴槤黑糯米榴槤肉食多會漏,但加黑糯米就會減少漏既感覺❹最後一樣係榴槤豆腐花涼粉呢個完全食唔到豆腐花😂
係Vcity 食完母親節飯就一家人一齊去食甜品🥰
全家都係榴槤愛好者既我地叫左三款都係榴槤😂😂😂

椰汁芒果黑糯米

榴槤pancake
無論係邊間食 必點既一定係呢一款
個人對呢樣嘢食既要求就係要多榴槤肉 少啲cream
呢個就啱啱好啦 推薦

椰汁榴槤黑糯米
榴槤肉食多會漏,但加黑糯米就會減少漏既感覺

最後一樣係榴槤豆腐花涼粉
呢個完全食唔到豆腐花😂
2019-04-10 273 views
經過屯門站 突然想食甜品 所以就到v city去找找。 居然畀我找到一間叫聰少甜品。 這間甜品店不容易找, 要到地鐵站那層,一堆美容專櫃附近的一條扶手電梯,下兩層才可到達。假日下午六點鐘, 因為未到晚市時間, 所以人客不多。 我冇朋友選了高櫈的位置。天氣很熱, 首先選了一個凍冰的甜品。鮮雜果水晶珠(大) ($58)鮮雜果包括 蜜瓜 香蕉 西瓜 士多啤梨 芒果。 雜果下面是 冰凍的芒果冰, 芒果冰是這裏其中一個皇牌甜品。 雜果上面還有卜卜脆的水晶珠。 水晶珠沒有甜味,但卜卜脆感覺很有趣。 生果很新鮮,甜和有水份。 最好味的是芒果冰, 感覺像沙冰 ,不太甜, 很重芒果味。糖不甩 ($28)跟著點了一個很久沒有吃的傳統小食- 糖不甩。碗內有六粒糖不甩, 湯圓新鮮煮好, 熱辣辣。配上椰絲花生芝麻糖, 香噴噴,但略甜。假日可以舒舒服服嘆一個好味的甜品, 感覺非常好非常開心!這間聰少甜品的甜品質素不錯, 下次會再試其他甜品。

鮮雜果水晶珠(大)

糖不甩 ($28)
跟著點了一個很久沒有吃的傳統小食- 糖不甩。
糖不甩

假日可以舒舒服服嘆一個好味的甜品, 感覺非常好非常開心!

這間聰少甜品甜品質素不錯, 下次會再試其他甜品
$45 (Other)
鮮雜果水晶珠(大)
糖不甩
2019-03-28 157 views
和閨蜜通完淋巴後,閨蜜想吃點東西,不過十時半大多食肆已關門,附近只有甜品店聰少甜品仍在營業,所以我們去吃甜品當晚餐,當然我們都吃熱的甜品,免得白白浪費通淋巴的效用。我原想吃椰皇燉桃膠,但店員說售罄,我唯有轉吃別的。閨蜜吃芝麻糊,那我就吃芝麻合桃露吧。另外我們點了糖不甩和榴槤班戟,因為我們忽然超想吃。芝麻合桃露色澤看似不錯,一點也不水汪汪,至於香味方面聞起來不算濃重,但能嚐到絲絲的芝麻,合桃的滋味,滑溜度一般,當然這裡不能跟中式糖水老店相比。榴槤班戟皮薄柔軟,榴槤肉跟忌廉一比一,若多些榴槤肉會更好,始終榴槤班戟精華在於榴槤肉嘛,榴槤肉非常甜香,綿密無比,入口即化,不錯的吃。迷你的糖不甩熱呼呼時吃最為美味,口感軟糯,沾上幼細的椰絲,花生,芝麻,由粉糰搖身一變成糖不甩,為我們帶來豐富的嚼感與甜美。

2019-03-20 133 views
見vcity近西鐵站就有糖水店就試試叫左榴連班戟,同龍眼冰。 味道都相當不錯,龍眼冰好香龍眼肉味,但價錢真係略貴$46而份量就較小。榴連班戟無咩特別,相信每個地方都係差不多味道
見vcity近西鐵站就有糖水店就試試

2019-03-15 121 views
飯後總會想食下甜野,今日黎到屯門v City 食聰少甜品前一餐係Vcity食左上海婆婆,食完見仲好早就同朋友去食個甜品。其實屯門甜品鋪都無太多選擇,近近地就揀左聰少食。(食左咁多次都唔知聰少同聰嫂有咩分別??)朋友推薦食什錦水果冰,話有好多生果,又真係幾多個底係芒果冰底,幾好食,成個甜品都好夾。個什錦冰仲有分大份定細份,1個人食就揀細份夠哂了但個人都係最中意榴槤冰或者龍眼冰,2種都好味大份,1個人食係會食唔哂
飯後總會想食下甜野,今日黎到屯門v City 食聰少甜品
朋友推薦食什錦水果冰,話有好多生果,又真係幾多

2019-03-12 112 views
一直以黎都好鐘意食聰嫂🥳🥳難得屯門而家有間聰少,就試試味道有無咩唔同!其實食落味道又唔覺好大分別,不過就價錢係貴dd,一兩蚊咁囉😂我最鐘意叫龍眼椰果冰,我對龍眼其實一般,但係呢個甜品真係令去對龍眼改觀😍😍😍