2014-08-18 1933 views
同朋友行到黎HYSAN 諗住搵野食啦但係唔知食咩好 行到呢間野門口見到隻熊本熊 勁得意就入去試下啦入到去 氣氛一流每張台面都有燭光 燈光暗暗地其實真係幾浪漫咁入到去 叫左個三文魚沙律我覺得其實個SALAD 真係好好食可能自己本身鐘意食三文魚 我覺得好正加上D 菜有好多唔同種類 好有口感之後就叫左個意粉個Pasta  d汁幾濃好入味 仲加左個toast 係隔離係就係有d 貴 但係真係好好食 好正!
同朋友行到黎HYSAN 諗住搵野食啦

加上D 菜有好多唔同種類 好有口感
之後就叫左個意粉
個Pasta  d汁幾濃
好入味 仲加左個toast 係隔離
係就係有d 貴 但係真係好好食 好正!

2014-08-15 2608 views
Went there for Kumamon.  Arrived around 1130am.  There were lot of people there already.  Waited for around 5 mins to get a seat.  Not fully yet but had to wait for staff guiding you for a seat. Simple menu for Kumamon special.  Not much choices....... So easy to make decision.Many Kumamoto Fair posters inside.  Kumamon fans should be happy.It took 25 mins to get the Latte.  But once seeing the cute face of Kumamom, seems it was fine to wait.  And it's only HKD52 plus 10% services charge.  It's
Kumamon special menu
Kumamon Latte
It took 25 mins to get the Latte.  But once seeing the cute face of Kumamom, seems it was fine to wait.  And it's only HKD52 plus 10% services charge.  It's acceptable.
Kumamon Latte
Lovely view as well.
back of coffee cup
You could see the design of cup very details.  It earned extra bonus.
back of coffee cup
Was struggling to choose between pancakes or rice.  They costs the same.  But as I was hungry.  So chosen rice.  Not disappointed at all.  Very smooth and soft omelete.  Tasty ketchup.  Also, fresh vegetable salad.
Fluffy Omelette Rice
Another suprise after finishing.  You would find a sleeping Kumamon on the plate.  Really so cute.
Latte and rice were tasty.  But staff and slow services there deterred customers re-visit.   Staff there were not helpful except one.  When you raised hand or said excuse me, most of them would only gave you a gesture to wait.  Not bothered to come and serve you.  Even when they just standing there.  They avoided eye contact with you.

And it took 25 mins to get the latte ready and 45 mins to get the rice ready.
Don't go there if you were in a rush......

2014-08-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
Kumamon special menu
Fluffy Omelette Rice
2014-08-14 1675 views
人氣九州熊本熊登陸Wired Cafe 希慎分店,由門口以至餐具都有熊本熊的樣子,粉絲必定要捧場。今次餐廳跟日本蘋果汁品牌合辦的期間限定cafe,推廣期間有六款限定食物及飲品供應,如班戟、latte、蘋果汁及蛋包飯等等。剛好今天8月13日是Wired Cafe的開店二周年紀念,餐廳特意請來自熊本縣的DJ打碟。熊本熊現身跟各食客影相,熊本熊大跳勁舞。風乾火腿配意大利芝士班戟 ($80): 跟平底鑊一起端上檯,用料主要是巴馬芝士及火箭菜,風乾火腿太鹹,班戟的軟綿綿,雞蛋味突出。芝士焗雞肉飯配咖哩 ($98):味道一般,日式咖哩偏甜,無辣味。熊本Kumamoto Fair限定Latte ($52): 咖啡用了KUMAMON杯,灑上了可可粉成KUMAMON樣,賣相非常可愛。隨飲品附送態本熊襟章, 奶味較重,味道不錯。Mango Lassi ($58):芒果混合乳酪,甜甜的,上面只有幾粒芒果肉。Chocolocos ($58)墨西哥辣牛肉玉米餅 ($93): 玉米餅好香脆,餡料足夠,辣味是來自辣椒仔 tabasco。旁邊還有新鮮的沙律菜。太子意大利麵 ($85): 旁邊的麵包軟腍,面層有魚乾。醬

風乾火腿配意大利芝士班戟
芝士焗雞肉飯配咖哩
熊本Kumamon限定Latte
Mango Lassi
Chocolocos ($58)
墨西哥辣牛肉玉米餅
太子意大利麵 ($85): 旁邊的麵包軟腍,面層有魚乾。醬汁是香濃Creamy的明太子味,意粉爽口彈牙,內裡還混入昆布。
2014-08-13
熊本Kumamon限定Latte
墨西哥辣牛肉玉米餅
明太子意大利麵
限定的失望KUMAMON熊本熊@WIRED CAFÉ 日本每個縣都有自己的卡通吉祥物,數當中人氣盛的必是表情鬼馬的熊本熊,負責推廣農作物及熊本縣, 所以很多食物零食,只要用上熊本產的材料, 都印上了熊本熊的肖像,不多不小都有影響到粉絲買來吃。到2014年8月底WIRED CAFÉ 會變成KUMAMON熊本熊,身邊有個FANS, 個多星期前已BOOK 位來朝聖,童真在此刻尋回。蛋包飯, 賣點是用上了熊本出產的米及蕃茄醬,米飯黏感重同濕, 加入了蕃茄汁同炒,蕃茄味唔濃, 不會吃到一股酸味,純雞蛋奄列 , 中間仍有半熟的蛋液,厚奄列嫩滑, 灑點紫菜碎及擠上蕃茄醬,想起了家中只餘有雞蛋及隔夜飯做出來的料理。咖啡用了KUMAMON杯及灑上了朱古力粉成KUMAMON樣,咖啡質素很難喝的說, 奶味重沒咖啡芬芳,叫限定飲品就會送KUMAMON扣針一個,6款中只餘下黑白兩款了……很失望。(利申: 本人不是KUMAMON, FANS, 已用一個旁觀者角度來評)來前已做了功課, 沒抱有任何期望卻依然失望,沒點把樽裝KAGOME蕃茄汁倒入杯中就賣近50元的飲品,其實點的客人也是令我莫名其妙,是為了那隻飲完不屬
限定的失望KUMAMON熊本熊@WIRED CAFÉ
日本每個縣都有自己的卡通吉祥物,
數當中人氣盛的必是表情鬼馬的熊本熊,
負責推廣農作物及熊本縣, 所以很多食物零食,
只要用上熊本產的材料, 都印上了熊本熊的肖像,
身邊有個FANS, 個多星期前已BOOK 位來朝聖,
童真在此刻尋回。
蕃茄味唔濃, 不會吃到一股酸味,
純雞蛋奄列 , 中間仍有半熟的蛋液,
厚奄列嫩滑, 灑點紫菜碎及擠上蕃茄醬,
想起了家中只餘有雞蛋及隔夜飯做出來的料理。
咖啡質素很難喝的說, 奶味重沒咖啡芬芳,
叫限定飲品就會送KUMAMON扣針一個,
6款中只餘下黑白兩款了……很失望。
沒點把樽裝KAGOME蕃茄汁倒入杯中就賣近50元的飲品,
其實點的客人也是令我莫名其妙,
是為了那隻飲完不屬自己的杯或是扣針?
十來元變40元, 幾何級跳的價錢。
我本身不肚餓, 因來前出席了EVENT 吃了CUPCAKE,
焗飯意粉及PIZZA都吃不下,叫份小食拼盤。三文魚淋上了油, 入口滑嫩,
捲成像花朵的, 視覺分上有加分。用黑色膠纖串起,, 用手拿起方便食,芝士唔大濃,水份重帶有淡淡的奶味,
蕃茄也都水水的, 在口腔中一咬就射出水份。牛油果沙律, 加入了蕃茄碎和蟹柳絲,中規中矩一塊的脆餅, 別放上水份重的身物,
因一濕了就軟, 宜點著辣肉醬炸薯條炸洋蔥圈, 擺得幾美觀,
將洋蔥圈疊起, 中間就垂直放了厚切連皮炸薯條,
洋蔥圈很香脆, 吃了一口想起為何沒有蕃茄汁,
要自己主動問才有, 其實有薯條順便遞上醬汁,
是飲食業應有的待客基本準則。
炸薯條油沒有逼出來, 吸滿了油整條都腍身,
中間沙沙如薯蓉的質地, 外層都是不清脆,
最難吃就是這狀況。
用白小杯盛住的是辣肉芝士醬伴炸薯條,
薯條如上文一樣, 安慰的是辣肉芝士醬幾香,
微辣的肉醬與芝士糾纏的美味,
不用把它打入冷宮。PS服務欠主動, 吃了一個鐘水都沒有一杯!
似是KAGOME 蕃茄期間限定多於KUMAMON FAIR,
店外放了一隻KUMAMON, 必留影,
但店內除了翏翏可數的POSTER外,
就沒有其他KUMAMON 裝飾,
SANRIO 也設也POP UP CAFÉ,
以裝潢擺設、食物類別及味道, 也高出幾班,
這樣對得起一群粉絲嗎?問題是在CAFÉ店家上, 出品水準差勁,
而合作方案就沒把店家收裝成KUMAMON主題,
可能是店家不頭花錢大興土木,
做壞了一件事, 劣評不絕的証據抹不去。
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$130 (Tea)
  • 蛋包飯
  • 小食拼盤
2014-08-08 2007 views
Wired cafe 係 31/8為止都會crossover Kumamoto 所以朋友就約佐去食,雖然自己唔係迷,但一路都想去試下因為係lunch time 所以等位時間會較長,等佐接近半個鐘先入到去。環境都幾好,比較開揚,自然光令到空間舒服啲。Lunch set 都算抵食,如果唔大食嘅,可以二人share一個set,因為可以以半價食pancakes有齊主菜同甜品個名係香辣雜菌意粉(大概係,唔太記得) 但完全唔辣,而且咸佐少少。不過意粉煮得啱啱好,係較硬身嘅。由於我哋有3個人,所以另外叫佐個焗飯有蛋、cheese 好香,雞嘅份量適中,算足料。個底係日式甜咖喱飯,好足料,絕對唔係得汁嘅咖喱,都有唔小薯仔同紅蘿白。唔會大咸,但個飯較濕,乾身啲會更好,不過都係好食嘅其實以Kumamoto造型嘅食物好少選擇,得三個,而且真係食樣又無特別,所以只係叫佐野飲latte,味道同一般嘅無咩分別,所以就係叫做飲佐個有Kumamoto 嘅latte 跟set嘅半價pancake ,應該叫煎蛋多啲, 我覺得甜佐啲,料可以多少少,以半價食係ok 嘅,但正價就唔值lol

環境都幾好,比較開揚,自然光令到空間舒服啲。
有齊主菜同甜品

由於我哋有3個人,所以另外叫佐個焗飯

2014-08-08
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$120 (Lunch)
2014-08-07 1815 views
打著熊本 x kagome 旗號 的確為餐廳製造了不少話題 招徠不少生意星期六下午四時許 一/二人桌要排十多張 排隊人不多不少 但明顯不少人已經離開很奇怪 店外有數張檯空置著 包括熊本熊後面 以及三張無遮擋嘅檯 心想可能侍應難以顧及 因此無安排人入坐但係... 三十分鐘左右 輪到我之前一張以及我跟朋友那張 卻被安排到出面三張最張揚的 明明餐廳才有數張檯離座 叫飛嗰個竟然話入面無晒位  然後仲要安排入座嗰時先講派晒㩒章!但係佢補返句可以keep單之後留電話聯絡後取 另外仲有杯墊心想等咁耐無理由而家走 於是坐低即刻order  準備親親熊本點了一份 pancake 及熱咖啡 大概十分鐘左右 咖啡先到 不過 pancake 差不多二十五分鐘先到 咖啡都攤凍嚕先說咖啡 外貌不賴 至少五官端正 面豬紅潤 不過飲落就唔多覺有咖啡味!好似啲冰咖啡溶冰加熱而 Pancake 上檯時 雙眼不得不懷疑有無搞錯除了牛油 cream 糖漿 和蕃茄醬外 兩片薄餅跟相片也差太遠吧!而且印著的是什麼根本就不能看清楚 再偷偷望隔離檯的香餅 圖案一樣不明顯 不過香餅顏色明顯較熟 太失望了另外香餅跟的蕃茄醬 跟市面上品

而 Pancake 上檯時 雙眼不得不懷疑有無搞錯
另外香餅跟的蕃茄醬 跟市面上品牌的樽裝茄汁差不多 味道很好 不過配香餅吃很不和諧 也許因為活動是crossover kagome 無論如何也要放到餐上吧

最後結賬 侍應才說凍飲才有杯墊 另外㩒章亦只限熊本飲料 所以結果只有一個㩒章待領
安排待領方面亦跟入座時所講有出入 由留電話變成自己留意Facebook 動態 而且返貨之後未必有得拎 都係憑收據先到先得

熊本的確吸引 不過作為餐廳 一份香餅一杯咖啡 這樣的食物水準 服務質素 及生意手法 一百四十元多 真的不吃也罷

衝著熊本而來嘅朋友 個人意見係去同餐廳外嘅熊本影完相 再喺希慎搵另一間餐廳食會好啲
2014-07-27
2014-08-07 1752 views
光顧過尖沙咀店,感覺不錯,那銅鑼灣這一間呢?看到這裡的食評,卻沒有令我卻步,因我覬覦那靠窗的,銅鑼灣街景+海景位置。這次跟朋友同往,剛進店便看見那夢寐以求的靚位。店員說:那位置限時一個半小時,即是如此也太美好了。不止如此,那時是下午三時左右,正是店店買一送一的happy hour時段,只是讚好其網頁便可。朋友不能喝酒,而買一送一只限同款飲品,於是點了正正常常的柚子特飲Citrua YUZU sparkle($58)另點選了一份德式班戟Dutch baby pancake with cream cheese, maple syrup & lemon($70)至於熊本熊主題食品嘛......其實這兒的pancake與特飲更不錯,不需為那小小的襟章而委屈自己吧。(熊本熊真的很可愛,除了拍照外,我們把杯墊私有化了)特飲方面,跟cocktail一樣,很大的一杯,有柚子和甘橘的甜香,加上sparkle water,十分清涼解喝。而且,它是買一送一的呢。班戟較之前在尖沙咀店的蘋果肉桂班戟薄身,可能是製法不同的關係吧。口感是不錯,但我還是喜歡蘋果肉桂班戟那濃厚煙韌的口感。幸而它也有另一種風味,灑上檸檬
光顧過尖沙咀店,感覺不錯,那銅鑼灣這一間呢?
這次跟朋友同往,剛進店便看見那夢寐以求的靚位。
店員說:那位置限時一個半小時,即是如此也太美好了。
可愛的熊本熊
特飲
而且,它是買一送一的呢。
德式pancake
口感是不錯,但我還是喜歡蘋果肉桂班戟那濃厚煙韌的口感。
幸而它也有另一種風味,灑上檸檬汁,塗上厚厚的檸檬味cream cheese和楓糖,感覺很清新。
作為午後甜點十分不錯。
其實這兒令我最滿意的地方是它的環境,下午的銅鑼灣,店子雖然小小的,但近窗的位置十分寬敞。
日光灑在身上,到了日落時分隠隱看到窗邊的日落,比起高級酒店的高茶,這兒更令人感到放鬆。
(假如......你是坐在這窗邊位置的話)

說是限時,店員一直沒在催促,不過門上人潮漸多,我們還是將這小確幸,分享給其他人吧。
Wired cafe是一間很不錯的cafe,尖沙咀店較美味,銅鑼灣店則環境較佳,推介給大家。
2014-08-04
$70 (Tea)
可愛的熊本熊
特飲
德式pancake
2014-08-05 1915 views
上網見到Kumamon X Wired Cafe即刻心郁郁因為本人勁中意熊既物體,有熊就有我我叫左個蛋包飯 推介程度❤❤❤❤(我食落去,個蛋好滑,d蕃茄飯一d都吾會太酸,岩岩好又甜甜地,個沙拉都okay,但可以更好,整體都okay,可能因為cross over所以就貴少少,試過就算)回頭指數❤❤❤❤❤❤❤❤ 8分 (10分滿)外表♛♛♛♛♛味道♛♛♛♛♛環境♛♛♛♛♛服務太態♛♛♛♛♛氣氛♛♛♛♛♛上菜速度♛♛♛♛♛衛生♛♛♛♛♛情侶必到處✓✓✓✓✓♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥
限定蛋包飯
上網見到Kumamon X Wired Cafe
即刻心郁郁
因為本人勁中意熊既物體,有熊就有我
我叫左個蛋包飯 推介程度❤❤❤❤
(我食落去,個蛋好滑,d蕃茄飯一d都吾會太酸,岩岩好
回頭指數❤❤❤❤❤❤❤❤ 8分 (10分滿)
情侶必到處✓✓✓✓✓
2014-07-27
$89 (Lunch)
限定蛋包飯
2014-08-04 1870 views
 聽到朋友話銅鑼灣hysan既wired cafe有function - 期間限定熊本縣主題,由7月22日至8月31日,所以又走去試一試 星期六晏晝十二點幾去到,已經要等二十幾張枱但中途望入去有啲枱都係無人放人坐,但唔知點解唔比人入去坐等左45分鐘,終於都可以入去餐廳我地叫左蛋包飯,pancake,明太子意粉,兩杯飲品蛋包飯-用左熊本熊公仔既碟上,配茄汁都幾match,味道都算okPancake- 食物上面印左熊本熊logo,不過整到有啲燶,配甜牛油,仲有兩款sauce (柚子同咖啡味)比你點落個pancake,個人覺得點咖啡醬會match好多 明太子意粉-啲sauce既味道整得幾好,我覺得係咁多個餸最好食既 Berry soda-唔ok,個味好淡,好似飲緊無味既soda咁不過個杯墊好得意呀

星期六晏晝十二點幾去到,已經要等二十幾張枱
但中途望入去有啲枱都係無人放人坐,但唔知點解唔比人入去坐
等左45分鐘,終於都可以入去餐廳
我地叫左蛋包飯,pancake,明太子意粉,兩杯飲品

不過個杯墊好得意呀

眼見今期熊本熊在FB, IG好Hit,扮潮的我怎能錯過,一定要來潮聖一下啦😂。幸好等候的時間不是很長,約30分鐘便順利入座。說了是潮聖,當然要點一些熊本熊限定食品。日本豆腐凱撒沙律 (細) Japanese Tofu Caesar Salad (S) $48一磚超細的豆腐隱藏在沙律菜底部,再加2片有點油膩的薄脆,份量超少,味道一般,口感普通。Fluffy Omelar $78 (熊本熊限定)淡淡番茄味的飯蛋內有菇、粟米和番茄粒,外面包了一層厚厚的蛋,旁邊配有番茄沙律菜。切開蛋包飯是蛋汁流出,好吸引。但配料略為少,味道也只是普通,如不是熊本熊限定,是不會點的。香蕉朱古力班戟+雲呢拿雪糕 Chocolate Banana Pancake $85 + 飯Vanilla Ice-cream $8蛋味香濃的班戟用燙手的鑊仔盛載,上面看幾片香蕉,一堆whipped cream,配上朱古力漿,雲呢拿雪糕則另上。班戟的軟綿綿,cream的幼滑,香蕉的鮮甜,朱古力醬的香濃和雪糕的冰凍,混合一起不會過甜,味道配合得剛剛好。正!熊本限定拿鐵 Special Cafe Latte $52 (熊本熊限定)熊本熊

說了是潮聖,當然要點一些熊本熊限定食品。

Fluffy Omelar $78 (熊本熊限定)

熊本熊的杯子,再加上咖啡泡沫層印了熊本熊的樣子,賣相十分可愛,但其實味道跟普通的Latte沒有分別。

番茄汁 KAGOME Tomato Juice $43 (熊本熊限定)
一樣只是杯子很吸引,番茄汁味道跟平常在超市買的罐裝一樣,不值這個價錢。

限定的食品的質素十分普通,如非是熊本熊限定,根本不值此價錢。

2014-08-03
  • 香蕉朱古力班戟
2014-08-02 1846 views
我本人不是熊本熊迷但我姊妹是 今次來光顧 絕對衝着熊本熊的!位置已經訂滿 只有walk in晚上七點鐘到 餐廳已是七成滿座了!有大約廿人在排隊門口的哥哥表示五人枱馬上有位! 可惜人還沒有齊呢~直至人齊 都沒有五人walk in所以幸運地人齊馬上有得入!^_^門口有隻五呎高熊本熊俾大家影相是晚餐單保持章魚小丸子一貫做法內部應該加咗啲薯蓉再加芝士焗 好好味呀!面頭完全無嗰種微焦嘅感覺+_+飲品以上兩樣飲品嘅重點都係用返熊本熊杯除此以外 無特別其實今晚所有食物都冇咩特別亦都唔係特別好食完全係靠熊本熊餐具衝人氣室內人多 感覺比較嘈雜但服務不錯 非常主動加水食完九點幾 仲好多人排隊
我本人不是熊本熊迷
但我姊妹是 今次來光顧 絕對衝着熊本熊的!
位置已經訂滿 只有walk in
晚上七點鐘到 餐廳已是七成滿座了!
有大約廿人在排隊
門口的哥哥表示五人枱馬上有位! 可惜人還沒有齊呢~
直至人齊 都沒有五人walk in
所以幸運地人齊馬上有得入!^_^
門口有隻五呎高熊本熊俾大家影相

是晚餐單
焗小丸子
保持章魚小丸子一貫做法
內部應該加咗啲薯蓉
再加芝士焗 好好味呀!
蛋包飯

但服務不錯 非常主動加水
食完九點幾 仲好多人排隊
2014-07-28
2014-07-31 1814 views
朋友係kumamon小粉絲,小是因為未到瘋狂階段,今次嚟主要為的就是那個襟章。本來朋友話會先訂位,但book唔到,那就唯有walk in。到達時約18:35,人未算多,2人枱只需等三張,但結果都等咗差唔多20分鐘先入到去。坐底先睇個kumamon special menu, 因為要叫依個menu嘅飲品先送襟章; 我要咗杯latte,朋友叫的是杯cocktail,叫sweet tomato fizz,飲到有酒、茄汁同橙汁味,朋友話幾好飲,至於我的latte,冇咩特別,係個kumamon樣幾可愛囉。兩個人叫咗3樣野食 ~~~ Prosciutto Pancake、明太子意粉、墨西哥雞肉沙津第一樣嚟嘅係依個pancake,直徑應該得6寸,巴馬芝士加火箭菜,底下墊塊pancake,塊pancake比平時食嘅crepe厚啲,加埋配菜味道都可以,不過份量好細,兩啖就食完。之後等咗好..............................耐,重要我地追,先再上意粉同沙津,由於當時已好肚餓,所以相都冇影; 先講沙津,個汁嘅色同味都好似千島汁,好失望,因為冇expect咁fashion嘅餐廳會用千島

Special Latte

巴馬火腿芝士pancake
,重要我地追,先再上意粉同沙津,由於當時已好肚餓,所以相都冇影; 先講沙津,個汁嘅色同味都好似千島汁,好失望,因為冇expect咁fashion嘅餐廳會用千島汁咁流; 而我地雖然叫的已是大size,但上枱時見個沙津竟然只有平時在和民食細沙津嘅份量多啲,真係覺得被騙
 ; 至於個意粉就正正常常,味道份量都可以,但都冇咩特別。

埋單依餐承為 400大元,貴而唔飽! 應該都冇下次。
Other Info. : 等位期間有諗過放棄,因另一位之前嚟過的朋友whatsapp竹戈話已派哂,我們問侍應,侍應話留番張單可以之後攞,要不我們大概唔會等落去。
2014-07-28
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
收到好友的開心share, 得知銅鑼灣HYSAN 14樓的Wired Cafe開始進行「期間限定熊本縣主題Cafe」,推廣日期為7月22日至8月31日。是計方吉菇菇拉麵後,再去試的主題餐廳。謝謝好友知道小妹喜歡熊本熊,所以第二日我們便相約一同去潮聖嚕!.事前曾致電店中訂位,但原來晚上的booking已火速爆滿,店員建議我們可以walk-in試試,因為仍有一部份座位是留給walk-in客人的。所以放工後便帶著超期待的心情飛奔到銅鑼灣,感謝友人能先前來拿位,六點多到來,暫不用等位。不過用餐時間限設1.5小時,有點怕會食得很趕。.Wired Cafe的門面貼了一張熊本熊的海報,也有熊本熊的大公仔在前方呢,當然要同佢來個合照,另外也設了一個小小的位置推廣日本的蕃茄汁。.入到店內,雖說以熊本熊作為主題cafe,但實際上只貼了數張海報作裝飾,不太有主題cafe的感覺。幸好用餐環境還滿舒服的,最重要係冷氣夠! .店方有提供藤欖讓客人放手袋。.一路來的時候一路超期待除了那杯熊本熊樣子的咖啡外,還會有什麼以它做主題的食物呢? 不過看到餐牌後有點失望,因為主題款式食物選擇少,只有pancake係印了熊本熊
店方有提供藤欖讓客人放手袋。
熊本熊主題MENU
一路來的時候一路超期待除了那杯熊本熊樣子的咖啡外,還會有什麼以它做主題的食物呢? 不過看到餐牌後有點失望,因為主題款式食物選擇少,只有pancake係印了熊本熊的樣子,其他都只是以印有圖案的碟子盛載就當了係主題食物,連插枝旗仔都無。飲品方面,除了咖啡,就只有蕃茄汁,只是把它倒在印有熊本熊公仔的玻璃杯上,真係要講句: 咁簡單,自己係屋企都做到啦。
幫襯熊本熊的食物和飲品就可以得到badgel一個,但我見人地可以拎到兩三個,我地叫了兩款食物只得到一個。(回家後才知道一款食物有一個..我們應該是有兩個的..唉)

不過一場黎到梗係要試下杯 Latte和 Pancake,另再選了兩款意粉。
Special Coffee Latte
Special Coffee Latte
Special Coffee Latte $52

衝著這杯熊本熊的Latte來的,本身看官方相片明明兩邊面珠是紅色的,但來到竟然又變回啡色 (咖啡粉),還要有一邊沒眼珠,變成獨眼熊....(哭)

味道嘛,與友人都同覺難飲,咖啡味薄弱得很,不香,還感到咖啡的質感稀稀的,全不討好。
Lime & Kiwi Lassi
Lime & Kiwi Lassi $58

這杯飲品足足吹了兩次才來,攪拌後飲用,果香味完全久奉,再加上那陣淡淡的奇異果糖漿味,感覺不知道自己在飲什麼,得個甜味,整體實屬難飲!!
忌廉汁煙肉意大利麵伴溫泉蛋 $85
忌廉汁煙肉意大利麵伴溫泉蛋 $85

意粉的份量較少,把溫泉蛋拌上意大利麵,其實食味一般,忌廉汁不夠creamy,配上的麵包更是普通又乾爭爭,還是不要浪費胃口了。
明太子意大利麵 $85
明太子味雖不算重,但也不失其鹹香惹味,內裡混入一些了昆布增添口感,這碟算係整餐中較美味的。
WIRED 熱香餅
WIRED 熱香餅 $78
最後這碟後上的熊本熊Pancake足足等左超過30分鐘,其間更催單了三四次。正想取消之滯,這Pancake終於出現,賣相確實可愛,忍不住狂拍;不過兩塊pancake中,另一塊根本燶到看不到圖案..
背後更要是相當燶
! 根本是煎燶了,兩塊都是,切開後先試一口,入口帶點微甜後再來個超苦的味道,而且一切鬆餅的感覺有點鬆散,除了外觀,整個都不行! 就算沾些附上的蜜糖、蕃茄果醬也無補於是。

後來也有同店方反映,店方都有話應該立即同佢講換過比我地,但到時又要等咁耐,而且我地都已經半飽狀態,都係算吧啦。一份這樣簡單的班戟都可以弄成這樣,好少可食野食到嬲嬲地,真係好希望佢地能夠改善一下。
2K
太太昨天凌晨才得悉銅鑼灣 Wired Café 暫時變身為 Kumamon Pop up Café , 都知道截至8月頭的訂位已滿 , 期間限定也是至 8 月 31 日, 但是為了一睹愛熊的風采 , 我晨早拉著太太一起 , 希望可以排 walk in 隊 ( 剛才讀過官方 facebook , 原來 7 月及 8 月內所有訂位都全滿了 , 只接受 walk in ) ~官方 facebook 標示營業時間是開11 am , 我們在 10:50 am 左右到達竟然沒有人在排隊 , 後來有位女侍應告訴我們 ... 其實他們的正確營業時間是 11:30 am!Café 門口放了一隻 Kumamon 讓客人拍照作為 Kumamon 的粉絲 , 我又怎會錯過與偶像合照的機會 ~尤其是現在轉為 pop up café , 女侍應帶位時已說明了由入座起限時 90 分鐘 , 其實到 12 pm 左右 , 店外已經開始要排隊等位了 ~卡位寬敞舒適 , 連我這個胖子也坐得舒服 ~店內的 Kumamon裝飾只是貼了幾張海報 , 不要以為沒有客人 , 只因為我們是第一檯客 , 當然懂得抓緊時間及位置影相 ,
Café 門口放了一隻 Kumamon 讓客人拍照
卡位寬敞舒適 , 連我這個胖子也坐得舒服 ~
店內的 Kumamon裝飾只是貼了幾張海報 , 不要以為沒有客人 , 只因為我們是第一檯客 , 當然懂得抓緊時間及位置影相 , 客人一多便無望 ~
今次 Kagome X Kumamon 的 Kumamoto Fair , 製作了一系列熊本熊限定料理 , 有蛋包飯、熱香餅、沙律 , 甚至特飲與咖啡 , 菜式當然會選取 Kagome 蕃茄汁為成份而且另外會採用一項熊本縣食材, 好似我們選的 Fluffy Omelette Rice 熊本蛋包飯是用 Kagome 蕃茄汁煮熊本米 , 熊本米比其他珍珠米更為煙韌 ~
飲品方面 , 選擇了 Kumamon 限定 Caffe Latte ~
原本凡惠顧熊本熊限定菜式及飲品 , 「每人」都會得到一枚襟章 , 可是需求量太多 , 新貨還未知會何時返 , 昨午「每檯」只送一枚襟章, 而杯墊就跟熊本熊飲品送 ~
熊本熊 ! 熊本熊 ! 熊本熊 ! 熊本熊 ! 乜野都係熊本熊 ! 我真係開心到極點 , 抵我放低盤生意嚟支持佢 ~
瓷杯上印有的 Kumamon 十分可愛 , 而 Caffe Latte 表面用可可粉撒上一個甜笑的 Kumamon 樣 , 我不忍心去飲第一啖 , 還是交給太太吧 !
Fluffy Omelette Rice 熊本蛋包飯
飯面上的奄列蛋很滑很香 , 最初我以為是有流心 , 因為實在是 fluffy 到有如家中小兔的絨毛般綿綿鬆鬆 , 他的名字剛好就是叫 Fluffy ~
飯是選用熊本米 , 口感較一般珍珠米來得煙韌 , 橙紅的顏色是源自 Kagome 蕃茄汁 , 蕃茄味道真實 , 有清香的蕃茄果酸 , 飯內還有不少顆粒飽滿的栗米及一絲絲菜葉 , 奄列與飯‧一軟一硬 !
原來奄列飯底躲藏了一隻愛睡熊 , kawaii ~
另外 , 我們還點了 Wired Café No.1 推介的 King Taco Rice 沖繩塔可飯 及 Dutch Baby pancake ...
King Taco Rice 沖繩塔可飯
Taco Rice 沖繩塔可飯是改良自墨西哥捲餅 , 在沖繩 taco rice 只不過是普通至極的飯餐 , 而 Wired Cafe 把它 King 量化 ~
Taco Rice 保留了 taco 慣常的內餡食材 , 免治牛肉、蕃茄、生菜、芝士碎、salsa , 連 taco 碎也有 , 淋在珍珠飯面 , 加多一隻煎蛋 , King 量級 Taco Rice 也就應運而生 ~
味道濃郁美味 , 肉醬的油加上芝士碎是很送飯 , 醬內還加了一些 taco 碎 , 難怪有種熟悉的焗粟米惹味 ~
Dutch Baby pancake
收到 Dutch Baby pancake 後有少許失落 , 因為完全與餐牌上的相片不一樣 , 欠缺了震憾 ...
荷蘭式班戟伴忌廉芝士、楓糖糖漿、檸檬
蛋香味十足 , 口感軟滑細膩 , 以上兩款可能無主題框架框實 , 味道是更為驚喜 (坊間少吃到的味道) ~
Kumamon Pop up Café 營業至 8 月底 , 想一睹風采還有吃期間限定料理 , 要盡早 walk in 排隊 ~
只要有熊本熊 , 一切都是美好 ~
2014-07-24
$161 (Lunch)
King Taco Rice 沖繩塔可飯
Dutch Baby pancake
2014-07-25 3564 views
見到某D食評講緊沖繩食物~ 我就好開心, 因為有海葡萄, 可惜已經做完左個promotion同埋~我今次黎食lunch, 雖然黎之前見到lunch menu好多野都好似好正~ 黎到, 因為星期日, 冇lunch menu 食 =_=坐底問佢有咩set menu, waiter 好有禮貌咁講話3點先有tea 食~ 我地仲有半個hr, 只係坐又好似唔知點~所以我地叫左個朋友好想食既pancake~ 呢到既pancake 同其他地方唔同, 一講pancake 大家會想起熱香餅個款, 呢到, 佢真係一個pan咁上, 黎左一塊厚薄不一既野~ 比左3個dips我地, 1) cream cheese 2) syrup 3) leman piece 呢塊pancake, 厚既地軟綿綿蛋味好重,薄既地方崶相對比較脆~ 加上cream cheese, 真係入口流~ 不過佢一個pan cake 需要 $7x 有d貴~到左3點啦! 我同朋友叫一個high tea set, 如圖~ 每人$145, 佢既carbohydrate 都幾多~ 哈哈! Cake 好一般, 似平時西餅店既平野, 而個macron 竟然好

high tea
到左3點啦! 我同朋友叫一個high tea set, 如圖~ 每人$145, 佢既carbohydrate 都幾多~ 哈哈! Cake 好一般, 似平時西餅店既平野, 而個macron 竟然好好食! 好食在, 佢唔太甜, 而且唔會一咬就碎哂, 中間個一層好有咬口, 正! 個scone 唔會好乾身, 不過都係小心, 唔好比d碎整到呂咳~ d puff 好好食, 中間既cream 好凍. 好好味, 放左一陣都冇變做林身~

D sandwich 好簡單, 但唔會難食, 每人3塊~~好飽呢~ 再黎一人一個burger, 救我, 我飽到想嘔~ 不過好香好好食~ 唔係cheap 麵包, 個麵包本身好有質感。

最開心, 個tea set包左咖啡或茶, 唔係普通既regular coffee/tea, 係menu中唔同款都可以簡~我叫左個ice mocha, 夠濃, cream又打得夠厚真係正!!
Ice Mocha
Wired cafe我唔係常客, 但黎左2次都覺得唔錯!
$190 (Tea)
Ice Mocha