2015-05-16 2099 views
雖然表面睇係上黎 呢一間好似係一間西餐廳咁不過實際上係一間日本開既西餐廳呢間餐廳唔單止裝修好靚野食都有少少唔同例如出名既明太子意粉不過我今次就食左另一個意粉係白汁卡邦尼意粉一樣咁好味尤其是係個汁真係好正雖然分量唔算好多不過勉強夠夠一個人食而且佢d餸都好香食起上黎唔會覺得好單調不過最正既都係個甜品唔單止設計精美d brownie都真係好好味!雪糕雖然普普通通但係我好鍾意佢d cream 好滑唔似平時唧出黎個d咁如果兩三個朋友一起食岩岩好!整體黎講我覺得呢間餐廳野食係真係好好味既不過就真係貴左少少
雖然表面睇係上黎

而且佢d餸都好香
食起上黎唔會覺得好單調

不過最正既都係個甜品
唔單止設計精美
d brownie都真係好好味!
雪糕雖然普普通通
但係我好鍾意佢d cream
好滑唔似平時唧出黎個d咁
如果兩三個朋友一起食岩岩好!

整體黎講我覺得呢間餐廳野食係真係好好味既
不過就真係貴左少少
2015-05-05 1959 views
係灣仔食咗餐貴夾唔飽的慶生午餐飯局, 3位大胃王又點會空著肚打道回府...朋友話同事推介Hysan有2間好正的甜品, 但又講唔到餐廳名... 咁... 我地就行過去睇下點囉...Hysan真係Crazy多人, 舉步維艱, 搭Lift更是難上加難...半推半就, 迷迷茫茫, 去到14樓 WIRED CAFE... 朋友見到窗邊有梳化卡位, 諗都唔使諗, 就話要入去... 注意 : 限時1.5小時... 窗外的景色... Sogo大Logo!!! 遠一點, 可以望到大坑少少山... 炸甜薯配焦糖雪糕 $58-- 第一道奉桌, 被批評得接近體無完膚... 吃罷其餘2個甜品, 大家竟然讚同此炸甜薯已是當中最好的... 抺汗... 取名為炸甜薯片, 會較為切合... 炸得比麥當當的薯條更乾硬, 如果沒有了焦糖漿, 敢問有誰會哽得落... 綠茶紅豆班戟 $80-- 大家都食到面容扭曲... 朋友們都不習慣苦到出汁的綠茶味, 我就高興到不得了, 食得苦中苦, 方為人上人, 哈哈... 紅豆甜到出汁... 一致認同, 班戟的口感, 濕淋淋, 勁怪... 雜莓西多士配雪糕 $80-- 與餐牌的相片極度

注意 : 限時1.5小時...

炸甜薯配焦糖雪糕 $58
綠茶紅豆班戟 $80
雜莓西多士配雪糕 $80
-- 與餐牌的相片極度不附... 西多士少得可憐, 又薄, 頭重腳輕... 肉眼只見到果醬, 一粒新鮮雜莓都無... 唯一可取的是, 雪糕有雲呢拿籽...

自選底茶 + 2種花果口味...

柚子+茉莉+茉莉花茶 $50
蜜桃+蘋果+烏龍茶 $50
-- 全餐最好味的... 我的柚子茉莉花茶略淡, 難得與柚子夾得開, 配中式茶點也可以... 朋友的蜜桃蘋果烏龍茶, 味道濃郁, 甜度極高, 很好喝唷... 記得留返少少, 加點熱水可以飲耐D, 水繼續吹...

Kyoho Calpis Squash $58

職員表情冷漠, 問有無得加熱水又唔答, 走咗去做其他事, 最後又有滿足我地加熱水的要求, 都唔可以話服務差吧...

落單的職員更神奇, 表情冷漠+無抄低Order, 但又無錯喎所有食物同飲品都...

2014-12-13
$140 (Tea)
2015-05-03 1698 views
在諗唔到食咩既情況下,決定入黎試下。店內的食品都幾吸引, 好多都想試下~最後叫左~~明太子意大利麵 $88側邊有一小塊丹麥麵包, 好鬆軟~賣相好吸引, 好足料~味道有少許辣辣地, 好好味, 入面有DD魚干仔, 明太子~~令人想食完再食~Wired 沖繩塔可飯 (牛肉) $93看似以為係一個沙律, 但其實係一個肉醬飯~呢個配搭真係幾得意, 凍暖食枓均有~煎蛋下層真係有一PAT肉醬架~~將飯, 煎蛋蛋汁同肉醬混埋黎食,  真係一流, 加上呢個肉醬本身都好好味, 酸, 甜, 辣味都有齊~覺得好膩? 又可以食下周邊既沙律, 真係有說不出既絕配~超級牛肉漢堡 $98說得上係超級, 份量當然唔會細, 漢堡好厚肉, juicy, 男生一啖都未必咬得晒~香蕉朱古力pancake $85薄薄既pancake好有蛋香味, 口感與平時既熱香餅同手卷既pancake有所不同.上面再有cream,朱古力醬, 食落更香滑
在諗唔到食咩既情況下,決定入黎試下。
店內的食品都幾吸引, 好多都想試下~
最後叫左~~

明太子意大利麵 $88
側邊有一小塊丹麥麵包, 好鬆軟~
賣相好吸引, 好足料~
Wired 沖繩塔可飯 (牛肉) $93
看似以為係一個沙律, 但其實係一個肉醬飯~
呢個配搭真係幾得意, 凍暖食枓均有~
煎蛋下層真係有一PAT肉醬架~~
將飯, 煎蛋蛋汁同肉醬混埋黎食,  真係一流,
加上呢個肉醬本身都好好味, 酸, 甜, 辣味都有齊~
覺得好膩? 又可以食下周邊既沙律, 真係有說不出既絕配~
超級牛肉漢堡 $98

香蕉朱古力pancake $85

上面再有cream,朱古力醬, 食落更香滑
2015-05-01
2015-04-02 2431 views
無食一排,食物質素差好多 4個人點左: 香草沙律風乾火腿薄餅, 牛肉可塔飯 ,明太子意粉 同飲品8 點前有happy hour , cocktail 都會有buy one get one free,咁著數,豬仔當然有order 啦,可惜, 等左成起碼15分鐘, 食物都嚟埋, 我杯cocktail 都未見跡影再三詢問下問先知杯用哂,用外賣杯就可以即刻有=,= ,,,咁唯有接受, 好過唔知等到幾時而食物方面亦唔好得幾多..... 首先:牛肉可塔飯內有膠袋碎…餐廳表示係整免治牛肉是時留下嘅膠袋..而碟明太子意粉好dry, 醬汁守完全唔夠, 而食到尾仲發現有條不明毛髮... OMG....係咩毛黎..ummmm但今次豬仔已經不想再知道了 原本諗住係度食埋甜品, 你話仲食唔食得落
無食一排,食物質素差好多

咁著數,豬仔當然有order 啦,

而食物方面亦唔好得幾多.....

首先:

原本諗住係度食埋甜品, 你話仲食唔食得落
2015-03-27
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2015-03-22 2399 views
難得地跟姐姐的2人活動,本來想訂座但因為當晚都約滿了,唯有walkin下班後6點半前就到了這裡,人不多不用等。員工很有善的服務態度加上氣氛靜靜,不錯。食物方面: 前菜豆腐沙拉味道一般,只將所有材料加醬混合,屬普通之選。好處客人可要大份或小份,從而嘗試其他餐點。煙三文魚他他蓋飯: 看不出那裡有價值98元的三文魚碎份量,不過其他材料與沙拉醬加起來味道很夾。小食芝士火腿烤餅: 當晚亮點,很好吃。2兩各分半份都有點吊口味。芝士可以拉絲而且不會過咸,餅包暖暖的,軟身又能平衡火腿的咸,總之就是剛好啦~
下班後6點半前就到了這裡,人不多不用等。

員工很有善的服務態度加上氣氛靜靜,不錯。

食物方面: 前菜豆腐沙拉
味道一般,只將所有材料加醬混合,屬普通之選。
好處客人可要大份或小份,從而嘗試其他餐點。
2015-03-20
Birthday
  • 芝士火腿烤餅
2015-02-21 3498 views
因為約好長輩在銅鑼灣附近看《相.意》meanography的攝影展覽, 所以預先一天book 好食lunch 的地㸃, 因為知道東京也有此cafe , 所以䔌名而至;  到達時未完全滿座,可能未到1 pm ,也能入座窗口看到小小海景的位置。偌長木枱,wifi 供應與美味食物, 軽音樂、環境與價錢也算合理,也適合同客及朋友共聚。唯一有點失望是: "蜆肉意粉"( 味道很咸)。要讚的有: 熱哄哄的 "巴馬火腿pancake" (份量下次最好加大  ) , 綠色的冰茶, 及加錢order 的甜品 " 凍豆腐甜品"。下次會試下午茶。
唯一有點失望是: "蜆肉意粉"( 味道很咸
)。
要讚的有:
熱哄哄的 "巴馬火腿pancake" (份量下次最好加大
下次會試下午茶。

Other Info. : nil
2015-01-16
$120 (Lunch)
  • 巴馬火腿pancake
  • 凍豆腐甜品
  • 綠色的冰茶
2015-02-21 3191 views
年初二拜年之前去行下銅鑼灣,行行下有d攰就係希慎度隨便搵間餐廳坐底食野。轉頭就食飯所以唔想太heavy,最好causal d, 份量小d 既cafe. 本身係呢間同8 grand之間揀,最後weird cafe個裝修吸引左我地。我地被安排坐到窗口4人桌,可能初二關係,店內只有一半full,但服務員卻走過來說坐4人桌有限時個半中。不過都ok 我地都係係咁二食下野。睇食評見有人介紹明太子意粉,我本身都係明太子fans,就order 左個。味道唔錯,醬汁同意粉軟硬度我都喜歡,份量ok, 無失望。不過塊包唔知想點。第2碟係fusion菜,墨西哥mix 日本。idea係將墨西哥既卷餅taco,保留左內餡食材,外面既皮換成日本飯, 就係taco rice la! 最初既taco rice 其實係源自沖繩架!我本身好鐘意食墨西哥taco, 但taco rice 就真係第一次食,味道好夾之餘仲好岩我呢d中2食飯既人。配埋薯餅同一個芝士煙肉卷。芝士煙肉卷一般,反而側邊個salad我就好欣賞,醬汁好味,蕃茄又鮮甜。呢個都值得推介下。

taco rice combo

Other Info. : 順帶一提,佢有一款菜都係taco rice, 但無combo 呢個字,所以點餐時記得講清楚,因為個待應一開始比左無combo我地。無combo 就無咁多配料既,如果我自己揀我會推薦combo多d.
2015-02-20
$100 (Tea)
2015-02-15 2637 views
是日下午茶,想坐得舒服些,於是去了好多人打卡的WIRED CAFE。我們點了兩個tea set:1. 香蕉窩夫配雲尼拿雪糕雲尼拿雪糕幾特別,好香而且見到有雲尼拿籽,不是一般牛奶公司貨色。但窩夫只一般,唔夠脆,而且只得兩小塊,唔夠喉。2. 煙肉蕃茄火箭菜pancake夠熱夠香,相信是即叫即整的,pancake上的醬汁也很好味,值得一吃。

1. 香蕉窩夫配雲尼拿雪糕

2. 煙肉蕃茄火箭菜pancake

2015-02-06 2944 views
今天約阿媽到銅鑼灣吃飯,佢好少和我在街吃的,但我仲係遲到:(在希慎選了幾間,最後就是吃一個輕西日餐。客人不多,但不讓我們坐窗邊位。還好可以坐一張方枱,也非常舒適。 先點了芝士焗雞肉飯配咖哩,$98。餐牌有隻辣椒,但我們吃不到辣味。芝士份量多,配合起來很不錯。炸豚肉飯配蕃茄和芝士,$93。炸粉夠香脆,豬排雖然肉汁不多但尚算嫩滑。2樣的味道也很滿意,和家人一起才是最開心的。

2樣的味道也很滿意,和家人一起才是最開心的。
2015-01-11
2015-01-15 3601 views
還記得上次來的時候已經是半年前了, 今天蘿拔仔放工相約朋友在希慎左挑右選之下又來到了這裡, 是日單點的有:墨西哥鐵扒烤雞飯嗯, 材料光看上去就很豐富了!!煎蛋, 沙律菜, 雞肉, 紅飯都堆到一起, 感覺超美味的!! 首先當然是要先把蛋攪拌 (嗯..你現在看到的就是攪拌好了的樣子), 飯有點像韓式鍋飯呢, 沙律菜味道還算新鮮, 烤雞上有辣醬, 也是跟韓式的味道差不多….依蘿拔仔看來這道主菜可以改名做韓式鐵扒烤雞飯了XD香蕉朱古力班戟這次煎的挺好吃呢! 班戟面上的忌廉快速溶化, 很快整個班戟都能沾上忌廉了。暖暖的班戟在冬日入口很棒喔! 朱古力醬跟香蕉更是最佳的配料! 唯一嫌的就是量小在銅鑼灣這裡算很好找位喲, 有時候找不到位子不妨來碰碰運氣XD

墨西哥鐵扒烤雞飯
墨西哥鐵扒烤雞飯

2015-01-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2015-01-09 4080 views
@Hysan placeI often come here "wired caff".So meny peaple are in here every time.Today,I choose Tacorice(^^)Look so yammy!!Fried eggs match with meatI love it.My friend ordered Mentai Pasta(明太子意大利麺配温泉蛋)in bellow special menu.Looks so yammy,too!We share our meal.Ofcourse,Tacorice choosed by me is very nice!!My friend's dish is soooo yammy!Not bad at all!!The pasta is little bit soft.But the taste is so good.Soo good.But my friend loves Taco-rice more than pasta.(Surely,She said the pasta was good
@Hysan place
Fried eggs match with meat
I love it.
2077 views
Looks so yammy,too!
Soo good.
(Surely,She said the pasta was good . )
In addition,If you add HKD10,you get coffee & desert.
Today's desert are Banana cake & 杏仁豆腐(^^)
It's OK!
2014-12-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
  • Mentai Pasta ※鱈卵屋明太使用
2015-01-01 3501 views
除夕夜到了銅鑼灣閒逛, 在誠品消磨了一段時間以後就到樓上覓食WIRED CAFE的餐牌印滿美食照片, 頗為吸睛,自然也吸引了我和男友光顧了坐下細看餐牌, 才發現和沙田新城市廣場的ROSIE'S CAFE幾乎一模一樣既然如此我們篩選過後還是決定叫一樣的食物來比較一下蕃茄蘑菇PANCAKE $80 8/10: PANCAKE十分鬆軟, 加上蕃茄酸酸的頗為開胃, 中和了甜味PANCAKE的飽膩感, 如PANCAKE的蛋香再濃一點會更好吃明太子意粉 $85 9/10: 明太子帶着天然的微辣, 吃着吃着整個人也十分醒神(我不吃辣, 這種程度對我來說也算得上小刺激了), 伴碟的多士外邊酥脆, 白色的麵包部分則十分鬆軟, 沾上明太子醬來吃十分美味 整體來說比ROSIE'S的水準更高!結語: WIRED CAFE的出品不錯, 加上價位屬中等, 偶爾路經此地也可ENCORE呢ENCORE機率: /5
WIRED CAFE的餐牌印滿美食照片, 頗為吸睛,
自然也吸引了我和男友光顧了

既然如此我們篩選過後還是決定叫一樣的食物來比較一下
蕃茄蘑菇PANCAKE
明太子意粉
 整體來說比ROSIE'S的水準更高!

ENCORE機率:
2014-12-31
New Year's Eve
蕃茄蘑菇PANCAKE
2014-12-29 2602 views
星期日的晚上,去了幾間餐廳都要等位。這間不用等,所以試試。餐廳燈光昏暗,牆上掛了一些裝飾物,播著輕快的音樂,氣氛很好!二人同行叫了兩個餸和一個甜品。咖喱炸雞蛋包飯,有三件炸雞,炸雞大件而且味道幾好,不過咖喱汁較咸。整體感覺普通,價錢約90元。牛油果蕃茄雞肉簿餅,簿餅中間加了香草,味道清新。牛油果新鮮,芝士味濃郁,整個簿餅咸味適中,而且不油膩!價錢約$120。甜品方面有很多選擇,主要是brownie, Parfait & Pancake 配搭不同的雪糕。我們選了一個樣子特別的甜品 - 炸薯片配焦糖雪糕。炸薯片很簿和脆,焦糖雪糕很甜和滑,配搭特別,味道不錯!環境舒適,沒有限時,職員經常加水,服務很好,是朋友聚會的好地方。
星期日的晚上,去了幾間餐廳都要等位。這間不用等,所以試試。
二人同行叫了兩個餸和一個甜品。咖喱炸雞蛋包飯,有三件炸雞炸雞大件而且味道幾好,不過咖喱汁較咸。整體感覺普通,價錢約90元。
2014-12-21
係報紙見到呢度嘅Xmas set dinner只係$240, 難以置信聖誕節會有呢個咁抵嘅價錢, 因平日係中上環食個lunch set都難搵呢個價錢,  睇個menu又啱食, 所以快快打電話訂枱book Xmas Eve食; 值得一讚佢地唔會好似其他地方咁麻煩要落訂hold枱~頭盤揀咗煙三文魚沙律配洋蔥湯, 因我唔食洋蔥, d staffs好好人幫我轉蕃茄湯~主菜揀咗澳洲肉眼扒配蒜香薯蓉雜菜同香煎太平洋比目魚配海鮮飯~ 個肉眼扒煑得軟硬適中好味, 蒜香薯蓉好香, 雜菜係salad rocket~ 比目魚煎得面脆同d肉好滑, 三隻青口都好好味~ 算多蝦同d飯有少少煙肉碎, 質感唔係平時d risotto太1 pat pat咁林~甜品個窩夫配雪糕都好脆~另外叫咗peach tea同巨鋒提子梳打, 大約$48-$58/柸, 好好味~呢個Xmas set dinner非常抵食, 很好嘅選擇~

甜品個窩夫配雪糕都好脆~

呢個Xmas set dinner非常抵食, 很好嘅選擇~
2014-12-24
Christmas
2014-12-22 2328 views
進入聖誕倒數階段, 華燈處處。今年沒搞派對, 決定四出覓食。朋友看到報章介紹, 訂位到Wired Cafe吃個聖誕晚餐, $240位, 科得起的。日式咖啡室環境舒泰, 佈置有像黑板的鏡, 亦有書架, 感覺舒適閑暇。頭盤的紅莓芝士沙律+蕃茄甜椒湯極其滋味, 咸香的羊奶芝士配襯以酸香的紅莓醬, 是開胃醒神的配搭。淡口的水牛芝士能為整道頭盤增添一絲的滑溜感。蕃茄甜椒湯濃郁香滑, 蕃茄跟燈籠椒打成茸, 一口的豐滿富足。用上黑毛豬的豚肉鞍味道甘香、肉質爽甜, 一點也不肥膩, 而且份量十足, 厚度足有1.5吋! 惟配菜的南瓜茸及香草薯角顯得平凡, 南瓜茸不夠香甜, 薯角的香草味亦欠奉。另一道主菜牛扒做得同樣精彩。五成熟的肉眼扒表面烤得香脆, 肉嫩多汁, 沒有澳洲牛肉的矂味, 熟成度更是剛剛好! 薯茸蒜味很特出, 雜菜烤得爽軟適中。最後是甜品白朱古力榛子窩夫配甜酒浸生果。小人認為以紅酒浸的梨最是出色, 充滿肉桂味及酒香, 甜度恰到好處。窩夫質地較實, 不夠鬆脆; 而朱古力杯實在過甜, 淺嚐一口已夠。晚餐不包飲品, 檸檬茶需另加$20。茶香檸鮮, 吃完那麼多肉食來一杯能消除膩滯。二人餐連飲品$572,

二人餐連飲品$572, 以聖誕餐來說索價不算貴。但餐廳並沒有將貨就價, 絕對吃得過。
Type of Meal
Dinner