2024-02-02 616 views
屯門一向都好多美食選擇,講到要食平靚正嘅連鎖快餐,第一時間諗起一定係呢間榮式燒雞扒啦!細細個嗰陣成日都會來食,好幾年冇食過,原來呢到已經裝修咗啦,座位雖然係之前闊落咗,不過都係偏窄~榮式雞扒飯💰HK$61份量多,有兩大塊雞扒,雞扒嘅雞皮燒到薄脆,雞肉嘅部份鮮嫩多汁,黑椒同雞扒味道果然係純配,依然都係記憶中咁美味~雞扒滷水豆腐飯💰HK$58呢碟就因為多咗滷水豆腐,所以得一塊雞扒,滷水豆腐好入味!最中意用飯旁邊嘅菜莆撈飯,口感更豐富惹味~

榮式雞扒飯💰HK$61

雞扒滷水豆腐飯💰HK$58

榮式雞扒飯
雞扒滷水豆腐飯
2023-11-18
$60 (Lunch)
榮式雞扒飯
雞扒滷水豆腐飯
2024-01-19 335 views
好耐冇食啦,都係咁好食😋鴛鴦雞扒飯 最出名嘅榮式燒雞扒,即叫即燒👍🏻雞扒去筋同切到好薄身,所以燒個陣雞扒兩邊都接觸電爐燒烤😍用高溫坑紋電爐燒不但令雞扒多餘的油分於坑紋中流走,食時唔覺油膩,仲能把烹調時間大大縮短👍🏻保留雞扒肉汁令到雞扒皮脆肉嫩,最後扒上淋上榮哥秘製的肉汁醬油,會帶點甜味🤤食個陣好香口,肉質鮮嫩多汁😍仲試埋炸雞,有驚喜,炸得唔會太乾,肉質好Juicy😋仲有辣菜甫同蔥油,食落去更加有層次同口感😊
好耐冇食啦,都係咁好食😋

鴛鴦雞扒飯

仲試埋炸雞,有驚喜,炸得唔會太乾,肉質好Juicy😋

仲有辣菜甫同蔥油,食落去更加有層次同口感😊

2024-01-07 261 views
📍榮式燒雞扒🇭🇰 灣仔蘭杜街2號麗都大廈地下7號舖個日隨便同同事食個快飯佢推薦呢間平靚正嘅餐廳位於一條巷仔 睇落比較up dup但入面都幾多人食🤣🤣😋 鴛鴦雞扒飯:一炸一燒 $63其實個雞扒幾juicy 有少少炭燒味炸雞個炸粉都唔厚 唔錯的佢唔係唔好食 只係好正常 好普通味道的一個雞扒飯甚至個Size都唔係大d個賣相似頹飯🤣🤣🤣感覺同普通茶記差不多係附近返工可能會成為飯堂但特登去食就唔會了🥲🥲
📍榮式燒雞扒

係附近返工可能會成為飯堂
但特登去食就唔會了🥲🥲
2023-11-30
2023-06-09 2045 views
食過幾次,令我返轉頭既係佢地既雞扒,好juicy又有陣陣既炭燒味😯佢地一到中午就好多外賣單,堂食通常都有位⋯注意齊人先比入😐可惜因為之前試過堂食,發現我唔太鍾意堂食果種逼夾嘅感覺,同隔離食客磨肩擦背。而且張枱同杯有啲黏笠,總覺得唔係好自在,所以都係外賣買返去食。餐廳職員都好快手嘅,特別係企喺門口嗰個人,又要處理堂食又要處理外賣,不得不佩服佢嘅效率~等左十分鐘左右就拎到。今次我嗌咗兩塊雞扒飯,同埋雞扒配肉燥飯。個人覺得呢隻肉燥口味唔似係台灣嗰隻,下次叫翻2塊雞扒

2023-06-04 1044 views
上次葵芳食過覺得都唔錯今次去到灣仔都見到榮式 ,又咁啱到下午茶時間,順便試吓呢間嘅下午茶。榮式招牌燒雞扒配薯條雞扒比葵芳薄,但都夠大塊。薯條唔係直嘅薯條,係有坑紋,感覺好舊式茶餐廳feel,感覺良好。薯條同雞扒都唔太油膩,值得一讚太脆雞翼配薯條雞翼的確夠脆,但雞翼數量得兩隻比較少,感覺唔夠暢快。雞翼炸到啱啱好,唔會過熟。雞扒包個包其實唔錯,但個人意見會只叫雞扒,因為雞扒吸引嗰個包。柚子蜜梳打,要加8蚊但因為柚子蜜放得太少,幾乎飲唔到柚子蜜味。

上次葵芳食過覺得都唔錯

榮式招牌燒雞扒配薯條
雞扒比葵芳薄,但都夠大塊。
薯條同雞扒都唔太油膩,值得一讚

太脆雞翼配薯條
雞翼的確夠脆,但雞翼數量得兩隻比較少,感覺唔夠暢快。
雞翼炸到啱啱好,唔會過熟。

雞扒包
個包其實唔錯,但個人意見會只叫雞扒,因為雞扒吸引嗰個包。

柚子蜜梳打,要加8蚊
但因為柚子蜜放得太少,幾乎飲唔到柚子蜜味。

2023-04-16 1266 views
好耐無食過榮式雞扒,水準仍然keep得住👍呢間舖真係燒雞扒專家,雞扒個皮燒得香,賣相仲相當吸引,雞油都標晒出黎。而雞肉仍然保留嫩滑,肉汁滿滿。再加上黑椒碎帶出一點點香辣,非常惹味👍👍午餐雞藕天成係燒雞扒配蓮藕肉餅。肉餅圓圓厚厚,有兩件,炸得香脆味濃,再加上一堆菜,辣菜脯同埋豉油,好好好送飯😋。另外叫咗個午餐雞扒拼滷水豆腐飯,招牌雞扒再配滷水豆腐四大件,豆腐好入味,一眨眼間,就食晒一大舊飯😆跟餐飲品好多選擇,有啲要加幾蚊。總括而然,喺灣仔市中心嚟計,係好抵食,又好味,又飽肚*假日午市唔算多人,店員友善
好耐無食過榮式雞扒,水準仍然keep得住👍

雞扒拼滷水豆腐

*假日午市唔算多人,店員友善

$70 (Lunch)
雞扒拼滷水豆腐
2023-04-02 848 views
坑紋雞扒是榮式燒雞扒的招牌菜,去了筋的雞扒皮脆肉嫩,又沒有一般燒雞扒的油膩。阿薯第一次吃的時候,不禁有少少被它驚艷到😂,因為雞扒只是一種普通的食材,但榮式卻能做到色、香、味俱全,都只是數十元的價錢。薄薄的坑紋雞扒,非常入味,還會附送大量酸菜蔥油,混着飯一起吃一流。榮式除了雞扒,還提供豬扒、鱆魚蓮藕餅、鰻魚等等。阿薯最喜歡就是雞藕天成,有一塊雞扒加兩塊鱆魚蓮藕餅,鱆魚蓮藕餅外脆入面爽口。在榮式吃飯大概是$50/60左右,可以說是價廉物美,也是糧尾恩物呢😂。🌝減肥吃榮式燒雞皮去雞皮是必定😂,雖然咋聽起來有點掃興,但去雞皮的確能大大減低卡路里。也可以叫少飯。相信如此一來,減肥中都可以品嘗美食又不會過量吸收油脂。📜🥢雞藕天成 $59

📜
🥢雞藕天成 $59

Type of Meal
Lunch
2023-01-28 1018 views
今次第一次食😄嗌左2個下午茶餐內部環境乾淨😀大推👍🏻👍🏻👍🏻榮式招牌燒雞扒配薯條($34)雖然比較簿身😂但塊燒雞扒熱㷫㷫🔥食真係勁juicy😋果然係招牌調味又岩岩好,黑椒味吾會好重👍🏻太脆雞翼配薯條($38)熱㷫㷫🔥脆卜卜好香口不過得2隻就覺得貴左啲拉🙈兩款下午茶水準都中上😗炸得好乾身🤪吾會油淋淋🔥又熱㷫㷫 (這間炸物真係👍🏻)同埋員工態度nice😄叫佢比多幾包茄汁都大方🤪仲話吾夠再問佢攞
今次第一次食😄嗌左2個下午茶餐

內部環境乾淨😀

大推👍🏻👍🏻👍🏻榮式招牌燒雞扒配薯條($34)
調味又岩岩好,黑椒味吾會好重
榮式招牌燒雞扒配薯條

👍🏻太脆雞翼配薯條($38)
熱㷫㷫🔥脆卜卜好香口
不過得2隻就覺得貴左啲拉🙈

2023-01-28
$40 (Tea)
2023-01-28 487 views
今日下午茶經過呢一度所以就坐入去食啦!榮式雞扒飯是最出名的~當然要點來吃吃!但確實價錢真的比較貴!因為份量不算很大!但味道確實不錯!雞扒比較大件!但我最想講嘅係佢哋供應嘅木筷子!真係對對都用唔到~麻煩改善一下!全程用匙羹去食雞扒😂😂🫡
今日下午茶經過呢一度所以就坐入去食啦!
榮式雞扒飯是最出名的~當然要點來吃吃!
但確實價錢真的比較貴!因為份量不算很大!
但味道確實不錯!雞扒比較大件!

但我最想講嘅係佢哋供應嘅木筷子!
真係對對都用唔到~麻煩改善一下!
全程用匙羹去食雞扒😂😂🫡
2022-11-13 918 views
用外賣電話致電舖頭落單時 職員態度極差 呼呼喝喝 極度冇耐性 對客人存有敵意 希望老闆見到呢段文字 你嘅職員極度趕客 落單時客人需要極度短時間來準確講出自己需要 否則佢地已經態度惡劣 然後如果要求佢講返落咗啲乜 佢會扮聽唔到自己cut線 唔會再幫襯 貼錢買難受!

TakeAway
2022-10-24 796 views
好耐無食榮式雞扒啦又係上十年回味無窮除咗係食物仲係回憶lunch time好能感受到「港式」服務頂呱呱嘅明刀快槍語氣我覺得比澳牛更極致但正所謂大聲唔代表無禮貌!雞扒烏冬好美味!雞扒係有鐵板燒紋路配上大量蔥粒笌菜仲有中式例湯$60有找有點抗通漲感覺🫶🏻
好耐無食榮式雞扒啦
又係上十年
回味無窮
除咗係食物
仲係回憶
lunch time好能感受到「港式」服務
頂呱呱嘅明刀快槍語氣
我覺得比澳牛更極致
但正所謂大聲唔代表無禮貌!

雞扒烏冬好美味!
雞扒係有鐵板燒紋路
配上大量蔥粒笌菜
仲有中式例湯
$60有找
有點抗通漲感覺🫶🏻
2022-08-05 1428 views
時令油菜不過不失,煮得軟淋。雞扒小食(2件)雞扒雖然跟一般茶餐廳一樣,切得薄薄的,但跟其他茶餐廳不同的是:肉質竟然是滑溜的,調味不錯,沒有過鹹,也沒有煮得太過,令人非常驚喜!太脆雞翼(4件)味道及肉質一般,但真是名副其實的脆!外賣到家仍然可保持如此的脆度(薯片一樣的脆!比脆香雞翼更脆!),實屬難得!豬頸肉小食味道不錯,沒有豬臊味,又不難咬,屬中上水平,不需要外加醬汁已經十分好,不會過鹹,只是份量較少。
時令油菜
不過不失,煮得軟淋。
時令油菜

雞扒小食(2件)
雞扒小食

太脆雞翼(4件)
太脆雞翼

Delivery
雞扒小食
太脆雞翼
  • 榮式燒雞扒
2022-07-15 886 views
Grilled Chicken & Salted Fried Chicken w/ Rice 🐓✨ 📍: Wing's Catering (Wan Chai), Shop 7, G/F, Rialto Building, 2 Landale Street, Wan Chai💰: $59⭐️ : 7.8/10Review : If you don’t know what to eat for lunch, why not try this simple dish? My fav is the salted fried chicken that taste like taiwanese fried chicken, it is deep fried with salt and pepper~~ 🧂The grilled chicken also taste okay 👍🏻 It is not something that you would always crave for or something that will make you amaze but it can be an opti

💰: $59

⭐️ : 7.8/10

Review : If you don’t know what to eat for lunch, why not try this simple dish? My fav is the salted fried chicken that taste like taiwanese fried chicken, it is deep fried with salt and pepper~~ 🧂The grilled chicken also taste okay 👍🏻 It is not something that you would always crave for or something that will make you amaze but it can be an option if you feel like eating some chicken for lunch 🍗💫
Grilled  Chicken  and  Salted  Fried  Chicken
2022-01-20 1771 views
今次嗌左依間外賣,依個飯盒叫雞藕天成,菜名好特別。睇佢個名就知道佢主料係雞扒同埋藕。煎雞扒嫩滑有肉汁,帶有濃濃黑椒味。配上鹹香蔥油,送飯一流!至於炸藕餅就略為普通,筆者嫌佢藕粒少咗啲

Delivery
2021-12-13 1045 views
這家之前就聽說過很出名,滿多分店的,而且價格也不貴,就想試一試~午餐鴛鴦雞扒飯(1燒1炸) HK$59因為想要試兩種做法的雞扒,所以叫了鴛鴦來試試看,賣相還不錯,色澤可以,味道方面我覺得兩種都好,不過還是炸的比較好吃~飯就稍為硬了點。。。不過還是可以下腹的😅環境人比較多,坐得比較擁擠,店員一直忙著安排位子下單。。。比較吵雜總括:食物方面賣相和味道不錯環境比較吵雜,人多,坐得擁擠服務方面效率高,上菜快,看到不少評價說態度很差,我當天去暫時沒感覺到,所以下次去再感受感受吧,哈哈😂😂

鴛鴦雞扒飯(1燒1炸) HK$59

鴛鴦雞扒飯

飯就稍為硬了點。。。不過還是可以下腹的😅

總括:
食物方面賣相和味道不錯

環境比較吵雜,人多,坐得擁擠

Type of Meal
Lunch