2018-04-11 152 views
又到逢週三食好西既時間啦!早前有個讀HKU既朋友介紹過呢間話幾好食見另一伴朝早流流就忙到拆天一於趁lunch time拉佢黎西營盤食野放個break啦!呢度遠離中上環旺區比較清靜環境裝修簡約乾淨不過lunch time都有唔少座上客所以想食既朋友就最好早啲黎拎位啦午市野食都有唔少選擇我地最後揀左涼菜拼盤、豌豆雜醬麵同埋外婆菜炒肉絲涼菜拼盤一大盤分為四格唔同既前菜小食有涼拌雲耳、涼拌腩肉、涼拌青瓜同埋涼拌牛展雲耳食落爽脆彈牙微微酸甜幾開胃腩肉煮得幾入味配飯食一流青瓜同樣微微酸甜幾開胃如果蒜醬多啲會更好牛展用鹵水味炆煮幾入味就算製成冷盤都唔會走味豌豆雜醬麵我地因爲唔太食得辣所以叫左微辣個人認為雜醬麵干醬係最正宗原汁原味食落亦唔會太油膩太過鹹另加豆花配麵一齊食幾fresh外婆菜炒肉絲炒得幾香辣味唔會太出幾適合唔太食得既辣既人食食落有啲似蔥爆肉片啲Friend 另外落埋雪菜一齊炒餸飯食一流
又到逢週三食好西既時間啦!
早前有個讀HKU既朋友介紹過呢間話幾好食
見另一伴朝早流流就忙到拆天

呢度遠離中上環旺區比較清靜
環境裝修簡約乾淨
不過lunch time都有唔少座上客
所以想食既朋友就最好早啲黎拎位啦

午市野食都有唔少選擇
我地最後揀左涼菜拼盤、豌豆雜醬麵同埋外婆菜炒肉絲

一大盤分為四格唔同既前菜小食
有涼拌雲耳、涼拌腩肉、涼拌青瓜同埋涼拌牛展
雲耳食落爽脆彈牙

食落有啲似蔥爆肉片啲Friend
另外落埋雪菜一齊炒餸飯食一流
2018-04-11
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$95 (Lunch)
豆花
2018-04-09 708 views
西環一向都不乏川菜、湘菜這種主打辣的中式食店,喜歡麻辣的我有時也會和同事一起去吃,爽快一番有人面不改容、有人吃到大汗淋漓,看大家對辣的反應也很有趣~早幾日路過正街,見到這間why noodle,見她供應多款麻辣、酸辣口味的麵和飯,非常合我口味這裏的格局新潮,比一般的川菜或粉麵店感覺更摩登、更年輕初次到訪,就點個推介的「麵麵俱到」,貌似幾吸引~然後可以選乾撈/湯麵、麵底和辣度,也可按個人喜好走蔥、走香菜。其實不吃辣的人也不用怕,因為可以選bb辣,甚至清湯麵麵俱到($68):因為不知這裡的辣的準則,所以點了小辣來小試牛刀這碗麵的配料當相多(豬手、肥腸、牛腩、炸醬、碗豆),麵的份量也不少,絕對不是「一碗小麵」呀各種配料中,最重點的是豬手,軟稔入味、骨肉分離,而且豬皮又滑又沒有豬毛這碗麵吃到越後,辣味會越突出,但我覺得下次可以挑戰一下中辣涼拌青瓜(上)、洛神花茶(下):麵食加$18就可以加配小食及飲品小食可選涼拌青瓜或泡椒雲耳,我選了前者,雖然只是跟餐小餐,但分量不小,青瓜爽脆而且醃得很入味一碗辣的麵和一碟辣的小食,以酸酸甜甜的凍洛神花茶作配搭就最適合不過

這裏的格局新潮,比一般的川菜或粉麵店感覺更摩登、更年輕

麵麵俱到

這碗麵吃到越後,辣味會越突出,但我覺得下次可以挑戰一下中辣

涼拌青瓜
洛神花茶

涼拌青瓜
2018-04-09 79 views
路經西營盤,咁啱見到呢間裝修西式但主打川菜嘅餐廳,就入去試下。裏面嘅裝修都好西式。我哋叫咗個雞絲酸辣米線($56),麻辣牛展涼麵($58),先鋒冷盤($68),兩杯薏米水($22杯)。另加一服務費。埋單$248(共2人)。薏米水足料,仲有冬瓜粒,配麻辣菜式一流。^_^呢個係先鋒冷盤,$68有4種冷盤算係抵食。擺碟夠靚,凍牛肉夠牛肉味,牛雜都夠辣夠入味。炎炎夏季開始到,食埋拍黃瓜同木耳感覺好清新。醬汁夠多,黃瓜爽脆,木耳較腍。雞絲酸辣米線相比冷盤失色。料係靚嘅,唔會俾啲冇味雞肉你,係足料嘅。不過個湯就唔太過出色喇。麻辣牛𦟌涼麵唔錯喎。麵質有咬口,汁夠多,唔會乾爭爭,黃瓜絲芫荽多到剩。就咁食個麵略為淡口,一啖麵一啖肉就啱啱好的。冰凍麻辣微鹹加埋大量黃瓜芫荽,係好清新又感覺健康,算係出色嘅涼麵。

裏面嘅裝修都好西式。

薏米水足料,仲有冬瓜粒,配麻辣菜式一流。^_^

2018-04-05 95 views
<四川野了得既一碗小麵>🌶🍜呢間細細既小店 雖然叫一碗小麵 有各式川麵食 , 但其實佢同川菜無異有好多唔同既川小菜點 🌶😍🍴麵麵俱到 why noodle 68 蚊🍜🌶大家睇住都幾辣 個麵 材料豐富 d 豌豆 係冇炒過 比較軟林 雜醬 係一d 半溶既豬肉碎 肉味香濃😆豬手🐖係彈牙嗰d 醃得偏濃 仲有彈牙既牛腩🐂同肥味既豬 肥腸😆 勁邪惡😈 麵選左上海細麵 麵爽口夠滑 湯汁好辣下 好惹味 d麵索哂d汁勁正😍🍴大盆花菜 68 蚊🌿川菜特有既花菜 新鮮爽甜 大大碟 又用d蒜蓉炒好香口 好味🍴水煮挂花魚 288 蚊🌶🐟好有四川風味既桂花魚 大盤得黎 魚肉多 魚肉少骨夠哂香滑 用左好多辣椒胡椒令到湯汁香濃🌶 底層有好多 爽口新鮮既芽菜 同🌿仲有好多幼身既爽口薯粉 盡吸辣汁 好味😆Score 平均分 <7.8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#一碗小麵西環西營
<四川野了得既一碗小麵>🌶🍜

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#一碗小麵
西環西營盤英華台1-6 號華輝閣地下6 至7 號鋪
~~~~~~~~~~~~
2018-04-05
2018-04-02 86 views
今日喺西營盤邊附近, 諗住搵一間小餐廳試下呢邊嘅美食 ,,於是我哋就揀咗好近西營盤c出口嘅呢間一碗小麵 Why noodles 。入到嚟呢就覺得呢一間小店, 相當骨緻, 燈飾都設計得好靚, 我好滿意呢度嘅環境呢個係餐廳嘅menu入嚟啦店員呢就好有禮貌咁樣為我哋斟咗兩杯茶 ,呢一隻茶嘅味道好好, 我之前呢未飲過㗎 ,好似聽店員講話呢一隻茶香港係冇得買嘅 ,難怪我之前從來未試過喺酒樓飲過呢一隻茶啦 !所以我就覺得呢一杯茶係呢一間小店嘅特色啦根據呢個menu選擇, 我叫咗一碗水煮牛肉麵bb 辣 ,面底呢就揀咗個米線, 我首先試咗牛肉 ,牛肉超鮮嫩呀! 而且好滑呀 !米線分量好多都好大碗㗎! 而且口感軟滑 !其他嘅配料都唔錯 ,但係湯底嘅麻辣 ,就真係有少少辣辣, 鍾意麻辣嘅人一定會好鍾意食邊一碗水煮牛肉麵!另外我仲加咗呢個配菜涼拌青瓜, 青瓜好爽脆,配埋辣椒味簡直係好滋味呀! 我十分之鍾意食呢個涼拌青瓜!是朋友就揀咗呢個豆花麵, 豆花麵係素食餐 , 所以話呢一間餐廳設備咗配合所有人都適合食嘅餐 ,非常好 !佢都要在一個泡椒雲耳 ,味道都excellent㗎!食完一碗辣辣牛肉麵之後, 呢個自

呢個係餐廳嘅menu

佢都要在一個泡椒雲耳 ,味道都excellent㗎!

食完一碗辣辣牛肉麵之後, 呢個自製冬瓜薏米水 ,絕對可以拯救我畀火燒嘅舌頭 ,呢杯冬瓜薏米水真係超級好味 !唔會好甜,你會feel到佢好潤! 飲完喉嚨舒服曬!
2018-04-01 63 views
一放長假就訓足全日咁濟🤦🏻‍♀️ hea到大概5點終於去食今日第一餐😛揀左係西營盤嘅why noodle 💁🏻因爲早所以人唔多,不過過左陣就陸續多人嚟😀😀 先點左豆花撈上海麵⭐️⭐️非常推薦大家一定要去食下!豆花好滑滑,撈好之後可以調翻淡偏咸嘅豆瓣醬同肉🙆🏻‍♂️要左小辣所以食落更惹味❤️❤️ 之後要左蔥爆牛肉😛好香大蔥味,男友食到要添飯!牛肉好淋身,味道偏重嘅🤤🤤🍚 另外都叫左清炒萵筍絲🥗🥗好爽口!不過油左d 但出面難食到咁高質嘅萵筍,可以食下👍🏻👍🏻😀 甜品要左黑糖冰粉🍧🍧 冰粉係透明嘅,所以好似冰咁🍬食落有d桂花味,口感似寒天jelly😍

先點左豆花撈上海麵⭐️⭐️

之後要左蔥爆牛肉😛
好香大蔥味,男友食到要添飯!牛肉好淋身,味道偏重嘅🤤🤤🍚

另外都叫左清炒萵筍絲🥗🥗

2018-03-31 59 views
o係未講食左D咩之前要先警告大家,千其千其唔好比佢個店名呃左今次要介紹既係位於西營盤既一碗小麵,地鐵站行3分鐘就到,都唔算難搵一坐底貓奴如我就比對筷子架吸引住,好可愛餐廳充滿好多粉筆字同畫餐牌。我地點左麵麵俱到同老闆介紹既酸菜魚麵,仲有點左蒜泥白肉同口水雞做小食麵底可以揀上海麵,米線同薯粉開餐!唔洗一陣2碗麵已經到左,好快手!一到左,我地2個即刻比碗麵嚇親一。碗。「小」。麵????!!唔好講笑,真係一D都唔小,建議餐廳改名做一碗大碗麵(SOR搞左爛GAG)酸菜魚麵個湯好鮮甜!酸同辣味調配得岩岩好(我仲飲哂D湯,無味精,好味)魚無腥味,不過就略嫌多骨左少少,如果係魚腩位可能會更好米線軟硬度剛好唔會過熟麵麵俱到呢碗麵真係好抵食!一碗大大大麵入面帶齊菜,豆,豬手,豬大腸,牛腩,肉碎豬手同牛腩夠淋夠入味,豬大腸大大舊不得不提個薯粉真係幾好食,唔會太韌,粗幼亦剛好2個小食蒜泥白肉食過真係包你唔會再o係譚仔食真係2個級數既事D肥膏入口即溶,邪惡感UP蒜蓉加上醋酸味令人停唔到口唯一唔好既,係食完個口真係好臭成口蒜味口水雞,同樣係大大碟不過個人覺得水準同之前既野食比就差D喇雖然醬汁好惹味,但食落d雞無

一坐底貓奴如我就比對筷子架吸引住,好可愛

餐廳充滿好多粉筆字同畫
麵底可以揀上海麵,米線同薯粉

開餐!唔洗一陣2碗麵已經到左,好快手!

一到左,我地2個即刻比碗麵嚇親
一。碗。「小」。麵????!!
唔好講笑,真係一D都唔小,建議餐廳改名做一碗大碗麵
(SOR搞左爛GAG)

酸菜魚麵
魚無腥味,不過就略嫌多骨左少少,如果係魚腩位可能會更好

米線軟硬度剛好唔會過熟

麵麵俱到
呢碗麵真係好抵食!
一碗大大大麵入面帶齊菜,豆,豬手,豬大腸,牛腩,肉碎

豬手同牛腩夠淋夠入味,豬大腸大大舊

不得不提個薯粉真係幾好食,唔會太韌,粗幼亦剛好

2個小食

蒜泥白肉
食過真係包你唔會再o係譚仔食
真係2個級數既事
D肥膏入口即溶,邪惡感UP
蒜蓉加上醋酸味令人停唔到口

唯一唔好既,係食完個口真係好臭
成口蒜味

口水雞,同樣係大大碟不過個人覺得水準同之前既野食比就差D喇
雖然醬汁好惹味,但食落d雞無乜雞味
少少失望

就係咁,成枱野食,我地食到捧住個肚走

下次想要飽肚又好味之選?呢一碗大麵幫到你!
2018-03-31 79 views
去香港大學附近遊玩,路過一家川菜店,沒想到意外收獲,口味正宗!菜量非常足,在香港吃到最正宗的四川口味,特別推薦水煮桂花魚,魚肉鮮嫰,足足整條魚!打底的菜也特別豐富。泡椒田雞酸酸辣辣實在好味!
  • 水煮桂花魚
  • 泡椒田雞
  • 重慶小面
2018-03-23 65 views
一向都知西營盤高街一帶好多好野食,今日因為工作緣故經開附近,當然要黎呢頭食個late lunch經過見呢間餐廳個名幾吸引,又係我中意嘅川菜,所以就二話不說入去食啦中意酸辣食物嘅我,見到有酸菜魚麵覺得好開心,因為平時酸菜魚通常要一大鍋叫,一個人好難食到,難得呢道令我一個人都可以食到,當然要叫另外叫咗口水雞同一碟叫‘麻麻地蜆’ 嘅野,希望個味唔係麻麻地啦首先上嘅係麻麻地蜆,原來係麻辣味嘅涼拌蜆~蜆嘅味道鮮甜,麻辣味恰到好處,麻味十足而且唔會太辣,仲有少少麻油味,好香好好食啊一食第一隻,就會好似上癮咁食到好難停口,因為實在太正,我幾分鐘已經食曬碟野啦之後嘅口水雞同樣係水準之作,少少辣多多麻,好岩我口味至於酸菜魚麵嘅味道都好正宗,魚片煮得嫩滑無腥味,又唔會太多骨,而幼身白麵線充分掛到又酸又開胃嘅湯底,我三爬兩撥就食完,好飽好滿足!響附近住/返工嘅人絕對值得一試!

之後嘅口水雞同樣係水準之作,少少辣多多麻,好岩我口味
麻麻地蜆
2018-03-22
$200 (Lunch)
麻麻地蜆
2018-03-22 45 views
呢間隱世小舖,個地點比較難搵,有啲格攝,可以從西營盤站喺般咸道落。附近有幾間餐廳,不過呢間新,所以諗住試吓。中午嚟食,人唔太多,唔駛等位。有啲學生,比較少上班族。我見都近地鐵嘅,所以搭左一兩個站過黎食。呢間野係食川菜嘅,款式都幾多,有啲辣不過都有啲唔辣嘅,所以唔食辣都唔使擔心。不過我始終點咗兩碟都係唔辣嘅。呢度主要有啲拉麵、炒飯同埋小菜。1. 蟹粉豆腐 (🌟🌟🌟🌟🌟)金黃色嘅賣相,望上去好吸引。入邊有蟹柳、豆腐同埋火腿,食落去一啖啖蟹肉味,熱辣辣,份量正常,而且有好重嘅蛋黃味。雖然有啲邪惡,但係真係好好味,一定要試!2. 蔥爆牛肉 (🌟🌟🌟🌟🌟)牛肉超林,蔥味唔係好重,如果唔太鍾意食蔥嘅人都應該會接受到。牛肉嘅肉汁豐富香口,配飯一流,係令人絕對滿足之選。兩味菜都係$78,另外加個飯$10 。埋單兩個人唔使$200,都幾抵食。另外,仲要介紹吓玄米茶。之前都未試過,幾特別喎,飲落去甜甜地咁,令到人好醒神開胃!

1. 蟹粉豆腐 (🌟🌟🌟🌟🌟)

蟹粉豆腐

2. 蔥爆牛肉 (🌟🌟🌟🌟🌟)

蔥爆牛肉

玄米茶
蟹粉豆腐
蔥爆牛肉
玄米茶
西營盤用心小店 - 一碗小麵大家都知而家西營盤開了好多新餐廳,問港大既同學有咩好心水推介,佢地二話不說介紹呢間位於西營盤既一碗小麵。一定要推介麻麻地花甲,麻麻地既意思唔係差而係意想不到的有d麻而不辣。食落好香令人一試難忘!同朋友一路閒話家常一路食好滋味。而另一招牌名菜係麵麵俱到,一碗麵有齊多種款式既餸菜,啱晒心大心細既一眾食客,湯底好香層次好豐富。食物有多款辣度選擇,款式有辣有唔辣,但比較推介辣嘅選擇,因為真係好香!同時有唔同既解辣特飲任君挑選,當中洛神花冰粉特飲酸酸甜甜飲左好令人舒暢!晚飯時間人唔算好多但係作為一間用心既小店,建議最好打定黎訂枱,黎感受下四川風味。
西營盤用心小店 - 一碗小麵

2018-03-19 54 views
去做gym前先嚟食個dinner~ why noodle 主打重慶湖南呢d菜式🙆🏻‍♂️ 我地先點左牛腩麵($53)😌 要左小辣嘅,不過都仲係幾辣,帶麻香!牛腩好淋,一咬就可以,又入味好吃🐥麵質偏軟嘅,都幾吸湯:-D另外點左豆花撈米線($48)❤️非常推薦呀!豆腐好滑,撈好之後食就中和番d肉嘅咸同辣😆 留意番係涼麵嚟嘅🍽 最後食肉獸男友嗌左孜鹽羊肉($88)💁🏻炒得好香,羊肉騷味十足👅下次再食下佢嘅小炒!

我地先點左牛腩麵($53)😌

另外點左豆花撈米線($48)❤️

2018-03-19 48 views
之前係紅磡都有聽過呢間餐廳不過一路都未有機會去所以今日就同朋友去左呢間賣重慶麵既地方試下同朋友叫左佢招牌既「面面俱到」因為朋友唔係好食得辣就叫左bb辣碗麵既料幾足,而且又有齊所有招牌既送幾值得推介另外仲叫左一碟回鍋肉同炒飯碟肉黎既時候鑊氣好足又好香 配埋碟炒飯就岩岩好同樣值得推介既仲有一道叫麻麻地花甲既菜係麻味好重既炒蜆,香料入哂d蜆肉度,突出到本身既鮮味野飲方面我地就試左冰粉特飲同冬瓜薏米水 配埋惹味既菜都幾夾整體黎講間餐廳既食物同飲物質素都幾好 下次會再黎:)
之前係紅磡都有聽過呢間餐廳
不過一路都未有機會去
所以今日就同朋友去左呢間賣重慶麵既地方試下

同朋友叫左佢招牌既「面面俱到」

因為朋友唔係好食得辣就叫左bb辣
碗麵既料幾足,而且又有齊所有招牌既送
幾值得推介

另外仲叫左一碟回鍋肉同炒飯

碟肉黎既時候鑊氣好足又好香
配埋碟炒飯就岩岩好

同樣值得推介既仲有一道叫麻麻地花甲既菜
係麻味好重既炒蜆,香料入哂d蜆肉度,突出到本身既鮮味

野飲方面我地就試左冰粉特飲同冬瓜薏米水 配埋惹味既菜都幾夾
整體黎講間餐廳既食物同飲物質素都幾好 下次會再黎:)
2018-03-18 98 views
過年前去左西營盤「齒來香」選購懷舊餅食,雖然上次買到滿載而歸,但估唔到只是短短一個月,就已經被家中的小鬼一掃而空,所以趁這天假期,閒著沒事,決定再次出動,為家裡的食物盒補倉。掃完貨後,打算喺區內覓食。沿著正街往上走,喺英華台發現一間叫「一碗小麵 Why Noodle」嘅店舖,其實餐廳係位於長樓梯中間的一個平台位置,稍不留神便會錯過。細看裝潢,門面用上一大片透明落地玻璃作設計,讓內部一目了然,而旁邊就擺放了一些植物做裝飾,看起來既年輕又富現代感。先跓足一看門外餐牌,原來是一間主打四川傳統麵食的小店,雖然我一向不太吃得辣,但見餐廳有我至愛的酸菜魚供應,反正還沒想到吃甚麼,就一於膽粗粗試下。起初以為店子細細,但原來內裡面積比想像中廣闊,絕不侷促狹逼。進門左手邊有三張高腳櫈,而其它座位就以二人及四人方桌為主,配合牆身的掛畫和花花草草,環境舒適寧靜,唔講仲以為自己去左間 Café 添!餐牌硬皮製作,用上啡木為主色,印刷得非常精美,幾乎大部份食物都附有圖片,搶眼悅目,而且全部以中英對照,照顧到唔同客人的需要。逐頁翻開細看,有先鋒冷盤、佐辣靚飲、主廚硬菜、精選酒水、鑊氣快炒、菜園、驚鴻一麵、清淡之選
餐牌硬皮製作,用上啡木為主色,印刷得非常精美,幾乎大部份食物都附有圖片,搶眼悅目,而且全部以中英對照,照顧到唔同客人的需要。逐頁翻開細看,有先鋒冷盤、佐辣靚飲、主廚硬菜、精選酒水、鑊氣快炒、菜園、驚鴻一麵、清淡之選、涼菜、炒菜、主食等,另外亦有一款黑糖冰粉甜品
兩個人吃得不多,選了酸菜魚麵 ($68),再加碟乾扁四季豆,已經足夠。由於不太吃得辣,所以酸菜魚麵叮囑要了小辣,沒想到原來碗麵分量頗大,非常足料,除了有大量魚肉外,還放有酸菜、蔥花和花椒等。魚肉以新鮮活魚切片,大件又厚身,細骨唔多,食落嫩滑有彈性,完全無腥味。湯底唔算油膩,味道醇和,白麵條幼身綿軟,配上爽口香脆的酸菜,十分開胃。
至於以小油慢火炒至連皮也皺起的乾煸四季豆 ($78)  亦做得非常對辦,不但質感幼嫩,而且入口如經油炸般香酥,難得的是炒得夠乾身,若火候拿揑得不好,就會油淋淋,加上惹味的肉碎,以白飯 ($10)  佐吃,味道一流。
飲品點了茶色艷麗通紅的自製洛神花茶 ($22),入口微酸順喉,既解膩又止渴。

店員十分友善,時不時會與食客攀談,多口一問,何謂小麵?原來據店員稱,小麵其實是以十幾種香料調和而成的麻辣麵食統稱。重慶小麵之所以被稱之為小麵,不是因為它份量小,而是重慶人對這種麻辣麵食的一種暱稱,一種喜愛的表現。
2018-03-18
$98 (Lunch)
琴日,同六位朋友光顧,其中點了一客口水雞,口感硬得像冰棒一樣,咬下去似冰碎一樣。舉手示意店主,店主態度惡劣,指他們店的口水雞就是這樣,經過一翻爭吵後,店主也只表示只能幫我們翻熱,更表示翻熱後不能保證質素(冰棒雞有什麼質素?_?),翻熱後跟我們說,你食食看和其他人的分別(翻熱前根本不能食好不好),過程的語氣很重,感覺很不耐煩,從來沒有見過這樣對客人的。食物難食,態度又差,如果沒有什麼事,不會再光顧了