2019-11-03 345 views
秋天到了,係懶惰既季節,所以去返屋企附近食飯😂平時行過已經留意到呢間小店,每次都係門口望下就算,估唔到櫥櫃隔離有堂食位置。堂食空間比較狹窄,勉強坐到4個人。唔介意的話,室外都有幾個位置。室內好可愛😍招財貓,迷你食物連櫥櫃。雖然坐位幾逼,不過裝飾搭救幾有心。小店有一個姨姨負責收錢接待工作,主動斟茶,又會介紹下壽司👍原本打算叫個海膽丼飯,一聽到+$88有一板馬糞海膽,即刻一試。三文魚壽司劍魚腩壽司黑瀨油甘魚壽司葱粒吞拿魚腩軍艦螺肉軍艦每款壽司即叫即握👍等待時間長少少,要體諒下小店呀。壽司飯少少醋味,飯質軟身。三文魚$7一件性價比唔錯。軍艦紫菜keep到脆身😎馬糞海膽+$88 一板😋脆脆紫菜放上滿滿海膽,鮮味十足。新鮮唔會腥臭。明太子醬燒三文魚壽司浦燒鰻魚丼壽司飯唔覺重醋味,反而熟食丼飯醋味太多。鰻魚有少少細骨可接受,整體頗厚身大條,對得住呢個價錢👍以後買外賣又多一個好去處啦😋👍

三文魚壽司

明太子醬燒三文魚壽司

以後買外賣又多一個好去處啦😋👍
Dinner
2019-06-20 907 views
今晚去個住九龍城既friend屋企打牌, 順手就買埋外賣上去大家食, 泰國野就食得多, 今晚打牌就買外賣壽司又方便又可以試下新野個friend話平時見依間渡邊屋都好多人買, 叫我早少少黎所以6點零鐘就到左lu~好多款式, 懶得諗亦可以選擇師傅pack好左既, 入面仲有3,4個位可以堂食, 都見到有熟客仔係度食住同老闆傾計~最後我揀左2個壽司套餐, 再加左d自己另外叫既壽司~三文魚and三文魚腩壽司新鮮色澤好靚, 三文魚腩肥美有油香原味海鰻壽司就黎長過筷子既海鰻, 鰻魚汁燒既味道好香芝味蟹棒依個係朋友指定要叫既, 大大塊芝士加上火炙令其半溶既狀態, 正火炙帆立貝推介依款! 帆立貝肉厚之餘口感新鮮, 唔會淋badbad~再加埋火炙既焦香非常好味呀魚仔豉油呀, 童年回憶呀~聽人講魚仔豉油因為成本高d所以而家已經無乜鋪會用, 轉哂包裝, 估唔到係度見番~我同朋友都好滿意, 覺得佢雖然細細間, 但係壽司夠新鮮之餘只係賣番小店價錢, 十分抵食, 可以留番d錢黎做麻雀本😂

最後我揀左2個壽司套餐, 再加左d自己另外叫既壽司~

三文魚and三文魚腩壽司
新鮮
色澤好靚, 三文魚腩肥美有油香

原味海鰻壽司
就黎長過筷子既海鰻, 鰻魚汁燒既味道好香

芝味蟹棒

火炙帆立貝

2019-06-16
TakeAway
4 day(s) ago 0 views
識我既朋友都知我超鐘意食壽司,我係可以日日都食果種,咁自然都會好有要求,今次介紹間平靚正既,就係係9龍城既渡邊屋,雖然細細間,但如果想堂食都可以,同埋入面有d小擺設都幾得意😍每款壽司都係即叫即整,所以會等耐小小,但絕對係好值得等,包住壽司嘅紫菜都keep到係脆嫁,好正,通常好多外賣壽司都做吾到,同埋d飯都好軟身吾會覺得好硬,因為佢做街坊生意嘅所以價錢都會比較平,一路等既時候都見到佢一路整緊勁多外賣勁好生意😛
今天去了一間壽司刺身專門店,座落於九龍城衙前圍道轉角位置、外面可以立食,裡面有1小張枱,可以坐食,哇!裡面的裝修好細緻很有日本的感覺,老闆娘又好nice, 介紹很多鎮店之寶,最好味、最新鮮的食材,即整即有。最後我點了:火焰阿根廷紅蝦蝦膏壽司 招牌菜蝦刺身壽司黃金魷魚牡丹蝦壽司花之卷壽司原條鰻魚壽司 馬糞海膽壽司加拿大海膽壽司黑白壽司 蝦膏同芝士大蟹子海膽飯店鋪雖細,但無論服務、食物品質性價比非常高,值得推介。

最後我點了:

馬糞海膽壽司
加拿大海膽壽司
黑白壽司 蝦膏同芝士
大蟹子海膽飯

店鋪雖細,但無論服務、食物品質性價比非常高,值得推介。
2019-11-26 33 views
平時去開九龍城食野 多數都係食泰國野多 今次去九龍城係食日本野 係出面望入去見到舖頭細細 但內有乾坤小店價錢高質食物🤤.原板馬糞海膽 $178食落去回甘嘅味道慢慢係你個口入面爆發出黎 而且好鮮甜 勁好味😋 食完成板都覺得唔多夠喉🤣灸燒阿根廷紅蝦壽司 $35/件個老闆娘極力推薦 上枱就比佢吸引到 好大隻 而且食落好新鮮 肉質鮮甜彈牙 面頭上有啲蝦膏 炒香左 佢令到成舊壽司昇華到另一個層次 而個蝦頭都仲有啲膏整啲飯落去mix埋黎食都好正 勁高質 唔怪得知極力推薦 勁正👍🏻🤤.珍寶帆立貝刺身厚切 好新鮮 食落入口即溶嘅感覺 好少可食刺身會有依個感覺 真係要新鮮先會咁 肥美鮮甜特盛三文魚丼 $92都幾大碗 每片三文魚都係厚切 肥美 脂香豐腴 每啖都好滿足 除咗三文魚正之外 不得不讚佢個飯都整得好好食 粒粒分明 而且好煙韌同平時出面食個啲好唔同😋🥰.加拿大海膽壽司 $48/件佢同馬糞海膽食落個味道係唔同啲 食落係比較creamy 啲 配合埋個青瓜黎食 唔會好膩 火灸三文魚壽司 $11/件油脂分布好平均 燒得岩岩好 而且三文魚唔會over 唔錯
原板馬糞海膽 $178
灸燒阿根廷紅蝦壽司 $35/件
珍寶帆立貝刺身
特盛三文魚丼 $92
加拿大海膽壽司 $48/件

火灸三文魚壽司 $11/件
油脂分布好平均 燒得岩岩好 而且三文魚唔會over 唔錯

2019-11-21 52 views
呢間九龍城既日本小店雖然地方小小,但有好多選擇,而家d海鮮都係日本空運到港,極新鮮,而且價錢唔算特別貴性價比極高,必試既有:1.特盛刺身丼呢個係舖滿三文魚既一個丼飯,三文魚極厚切,油脂香極重,鮮味極高,而呢度既飯亦都非一般好食,佢用左少少醋溝左落去,令到個飯極香,就咁食個飯都回票價2. 明太子醬燒劍魚腩炙燒效果好好,油脂分佈平均,明太子既味都好夾劍魚腩既油甘香,口感豐富,真係好食3. 珍寶帆立貝壽司呢個真心推介,帆立貝有半隻手掌咁大隻,食得出係極新鮮既,食落juicy又入口即溶,真心正4.加拿大海膽軍艦呢隻加拿大海膽軍艦味道比起其他種類既海膽偏甜一點,係由鮮味帶出來既一種甜,食落唔會太腥,口感岩岩好,而且係即開即食,鮮度十足。必食之一5.火炙蝦膏龍蝦壽司呢個一隻都係$35,性價比極高,佢有蝦肉同蝦頭比我地,蝦肉部分極鮮,蝦既肉質好好,彈牙又不失龍蝦本身既嫩滑質感,好好食,蝦頭方面就充滿蝦膏,建議食既時候可以落少少飯入去蝦頭入面撈d蝦膏再食,效果會好好多
1.特盛刺身
2. 明太子醬燒劍魚腩
3. 珍寶帆立貝壽司
4.加拿大海膽軍艦
5.火炙蝦膏龍蝦壽司
2019-11-03 94 views
又嚟到九龍城,真係花多眼亂,八國聯餐咁,又泰國嘢、日本嘢、越南嘢、來佬嘢、local嘢,齋諗食乜都好頭痕,經過一間好迷你屈躓嘅日本嘢,空間越細大胃就越想挑戰吓買午餐有汽水送,不過入面冇位,暫時坐出嚟先老闆娘一拎出嚟,火炙之香羨煞旁人,有位小妹妹經過望到實一實,好似見到男神咁唔好以為得咁多,仲有魚生飯跟餐,真係超抵食壽司餐好好味,鰻魚最好食等咗一陣終於有位入返去食,唔使俾人眼矎矎最最最應該食應該係鰻魚飯,好肥美,又軟熟

買午餐有汽水送,不過入面冇位,暫時坐出嚟先

火炙壽司套餐

唔好以為得咁多,仲有魚生飯跟餐,真係超抵食

壽司套餐拼迷你魚生丼

壽司餐好好味,鰻魚最好食

等咗一陣終於有位入返去食,唔使俾人眼矎矎

浦燒鰻魚丼

最最最應該食應該係鰻魚飯,好肥美,又軟熟
2019-11-03
$102 (Lunch)
火炙壽司套餐
壽司套餐拼迷你魚生丼
2019-11-01 55 views
今日請左半日假,要去九龍城老人院探患病的叔公,之後要趕返公司,冇時間食午餐,諗住買外賣,見到一間日式壽司店,名叫渡邊屋,以外賣為主,店內都有座位可以讓客人用餐。近門口外賣架上放上不同的日式食品供客人選購,另外也有寫點餐紙,多款壽司、刺身、丼飯等即叫即做,我立刻下單買些回公司食。特盛刺身丼:三文魚新鮮肥美,厚切又大片,鋪滿整碗壽司飯,魚脂甘香的三文魚加左一些蟹子增加口感,壽司飯味道調得剛剛好,軟硬適中。壽司套餐B:三文魚4件、三文魚腩2件、海鰻2件、赤海蝦2件、蟹棒2件。三文魚腩油脂特別豐富甘香,海鰻惹味、赤海蝦和蟹棒鮮美。加多2件壽司,赤貝壽司鮮味爽口,花之戀壽司:兩片三文魚魚生包着壽司飯,上面放滿蟹子和蛋黃醬,一口咬下去,滿口蟹子、三文魚和壽司飯混合了蛋黃醬,有鮮味和多重口感。外賣包裝整潔乾淨。
近門口外賣架上放上不同的日式食品供客人選購,另外也有寫點餐紙,多款壽司刺身、丼飯等即叫即做,我立刻下單買些回公司食。
外賣包裝整潔乾淨。
2019-10-18
10 Minutes (TakeAway)
2019-10-26 66 views
平時想壽司外賣返屋企食都係食開D整定晒的, 而今日去開九龍城做野, 見到渡邊屋係做即整壽司, 而且價錢都唔貴, 即買返去同屋企人當TEA咁食下鋪仔細細, 但都有堂食既地方除左壽司外, 仲有丼飯, 刺身如果想再平D, 都仲有整好的比你選擇, 但我當然要選即點即叫啦去到戲玉啦, 即點即叫壽司! 我都等左成10分鐘先整好, 但為左食好野, 等下都值得的返到屋企啦, 睇落好吸引! 左口魚邊壽司- 超香口, 油脂味充滿在你的口蟹膏壽司-入口真係一陣海洋味在你口中, 濃濃的蟹膏味火炙三文魚壽司-火炙得岩岩好, 唔會令三文魚過熟但有火炙味增加香味, 正帆立貝壽司-超新鮮, 又大大粒, 一啖放晒入口慢慢食冇得輸總結,件件壽司都好正, 而且即點即叫確保壽司唔會放太耐而影響到壽司質素, 過開九龍城會再去買過!
而且價錢都唔貴, 即買返去同屋企人當TEA咁食下
鋪仔細細, 但都有堂食既地方
除左壽司外, 仲有丼飯, 刺身

返到屋企啦, 睇落好吸引!
左口魚邊壽司- 超香口, 油脂味充滿在你的口
蟹膏壽司-入口真係一陣海洋味在你口中, 濃濃的蟹膏味
帆立貝壽司-超新鮮, 又大大粒, 一啖放晒入口慢慢食冇得輸

2019-10-22
Tea
2019-10-20 69 views
住九龍城個中同大大力推介呢間小店比我,所以就趁今個weekend試試佢!「渡邊屋」確實係小店,店內得幾個座位,但食物選擇都有好多,食材亦非常新鮮,果然係好推介😍😍😍我媽咪一向高要求,但佢都大讚個「火炙特大阿根廷紅蝦」,面頭火炙得剛好,蝦肉好新鮮爽口,然後蝦膏爆哂出黎,整體超好食!!三文魚腩丼係我最中意嘅一樣。三文魚腩新鮮得黎亦油脂豐腴。每啖都係鮮甜嘅三文魚腩,食落都覺得好幸福🥰 佢地個飯當然係用日本米,粒粒分明,帶輕輕嘅醋味,令我食唔停口!整體壽司質素極高,係好值得支持嘅小店!

整體壽司質素極高,係好值得支持嘅小店!

2019-10-20 59 views
Suddenly got a phone call from my sister on my way home that I had to get something for dinner. So the easiest way I could think of was to get some takeaway sushi!I remember passing by this little takeaway sushi place in Kowloon City last week so I decided to give it a try.Most of what I got was salmon, and I have to say, the salmon was AMAZING!! So fatty and fresh, they literally melted in my mouth once I tasted it.I also recommend the scallop and the Argentine prawn sushi. The latter was at $3

I also recommend the scallop and the Argentine prawn sushi. The latter was at $35 a piece and it tasted just like the fresh seafood I had in Argentina last Summer!!

2019-10-20 59 views
這家日本壽司店可以堂食, 亦可以外賣。假日晚飯前來了這裏外賣一些壽司帶回家, 和家人一起吃。壽司款式多, 類別有壽司、刺身丼飯、軍艦、刺身、手卷、卷物, 亦有店內推介的壽司。一共點了熟蝦壽司、鰻魚壽司、三文魚腩壽司、赤海老壽司、火炙三文魚腩壽司、火炙芝士鱈場蟹棒壽司、螺肉軍艦、鱈場蟹棒手卷、加州卷。熟蝦壽司 - 熟蝦質感爽口彈牙。鰻魚壽司 - 帶一點甜甜的醬油味, 幾惹味的。三文魚腩壽司 - 鮮甜肥美, 啖啖油香, 壽司飯夠軟熟。加州卷一共有6件, 方便家人分享。火炙三文魚腩壽司 - 三文魚表層有輕輕炙燒過, 魚肉很嫩。
這家日本壽司店可以堂食, 亦可以外賣。假日晚飯前來了這裏外賣一些壽司帶回家, 和家人一起吃。壽司款式多, 類別有壽司刺身丼飯、軍艦、刺身、手卷、卷物, 亦有店內推介的壽司

熟蝦壽司 - 熟蝦質感爽口彈牙。

鰻魚壽司 - 帶一點甜甜的醬油味, 幾惹味的。

三文魚腩壽司 - 鮮甜肥美, 啖啖油香, 壽司飯夠軟熟。

加州卷一共有6件, 方便家人分享。
火炙三文魚腩壽司 - 三文魚表層有輕輕炙燒過, 魚肉很嫩。
2019-10-20
15 Minutes (TakeAway)
2019-10-20 26 views
九龍城呢間街口壽司店設有外賣及堂食,價錢親民,不錯喔!刺身飯丼由$68-$138不等,價錢非常吸引!學生order壽司套餐仲有9折優優喔!同honey各叫了一個丼飯及壽司套餐!呢個極上刺身丼有:三文魚魚刺身、吞拿魚刺身、魚籽、牡丹蝦及帆立貝...份量唔算少,男生都夠飽喔!三文魚刺身厚切肥美,好味😋壽司飯撈上魚籽食,口感一流!男友order嘅B餐壽司套餐有三文魚壽司、海鰻壽司、蟹棒壽司及赤海蝦壽司...全部都係即叫即握,夠哂新鮮!壽司同而頭嘅刺身比例完美,唔會飯大舊過刺身喔!鰻魚細卷mini size 作為小吃也不錯!細細件,一啖一口,非常滋味!

九龍城呢間街口壽司店設有外賣及堂食,價錢親民,不錯喔!
刺身飯丼由$68-$138不等,價錢非常吸引!
學生order壽司套餐仲有9折優優喔!

同honey各叫了一個丼飯及壽司套餐!
三文魚刺身厚切肥美,好味😋
壽司飯撈上魚籽食,口感一流!

壽司同而頭嘅刺身比例完美,唔會飯大舊過刺身喔!

鰻魚細卷mini size 作為小吃也不錯!
細細件,一啖一口,非常滋味!
2019-10-19 33 views
成日行過九龍城都見到呢間渡邊屋壽司店,見到佢外面嘅裝橫非常之搶眼,但係就從來都未入過去食,今日放工決定過嚟買外賣返屋企食,原來鋪仔細細都算有幾多壽司選擇。火灸阿根廷紅蝦壽司呢份壽司係老闆娘介紹嘅,佢話阿根廷紅蝦好大隻,而且新鮮到貨,食落真係好大隻而且好新鮮、肉質好彈牙亦都唔會有腥味。原條海鰻壽司我見到佢哋鋪頭有原條海鰻壽司嘅相片,就覺得好吸引,佢真係原條海鰻放咗喺壽司飯上面,要分開兩次嚟食先食得晒條海鰻,海鰻味都唔醒而且鰻魚汁做得非常之入味,唔錯。加拿大海膽軍艦加拿大海膽一向都好出名,我叫咗呢件加拿大海膽軍艦入邊加咗一舊青瓜,令到我食起上嚟咩都唔會太膩,海膽都算幾甜好creamy, 份量都啱啱好。三文魚壽司要睇一間壽司譜嘅壽司做得好唔好味,一定要有最基本食起,所以我都有點一啲三文魚嚟食,佢哋三文魚都不過不失,可以一試。明太子醬燒劍魚腩壽司呢個我諗算係比較創新嘅壽司款式,明太子醬甜甜地配上劍魚腩,燒出嚟原來個味覺衝擊都幾夾,鍾意食火炙壽司嘅人一定要試呢一個。北寄貝沙律軍艦不嬲都好鍾意食北寄貝沙律軍艦,呢件都幾好味。桃酒老闆娘介紹呢隻桃酒味道好似果汁,入邊有少少啫喱,飲落甜甜地酒味唔算太濃

火灸阿根廷紅蝦壽司

原條海鰻壽司

加拿大海膽軍艦

三文魚壽司

明太子醬燒劍魚腩壽司

北寄貝沙律軍艦
不嬲都好鍾意食北寄貝沙律軍艦,呢件都幾好味。

桃酒
老闆娘介紹呢隻桃酒味道好似果汁,入邊有少少啫喱,飲落甜甜地酒味唔算太濃,好適合女仔飲。