2010-09-14 250 views
服務態度依然非常好 好有禮貌~一口帶子 好正 好惹味!一流燒魷魚 好香口 不過略嫌唔夠咸豪華壽司盛合 好特別~~整得靚之餘仲好好味豬扒鍋 又有得玩 又有得食 不過個皮炸得麻麻 同肉 好易散開
服務態度依然非常好 好有禮貌~

一口帶子 好正 好惹味!一流

燒魷魚 好香口 不過略嫌唔夠咸

豪華壽司盛合 好特別~~整得靚之餘仲好好味

2010-09-10
  • 帶子
  • 豪華壽司盛合
2010-08-31 80 views
見到平日要大排長龍既和民今日唔洗等, 立刻攞定位等同事黎二人叫左漢堡扒拼焗薯----漢堡扒有點過熟, 但個焗薯配個醬燒汁好好味牛肉火鍋定食-----個湯底甜甜地, 超好味, 未食個鍋已經飲左成碗湯, 牛肉好嫩滑炸墨魚軟骨----第一次食墨魚軟骨, 感覺好得意, 配埋個沙律醬,好味自家制豬軟骨---感覺有點肥膩, 加上凍食好黏口, 感覺碼碼芒果乳酸特飲---餐前先來一口, 特別開胃
見到平日要大排長龍既和民今日唔洗等, 立刻攞定位等同事黎
二人叫左
芒果乳酸特飲---餐前先來一口, 特別開胃
2010-08-21
  • 炸墨魚軟骨
3:10pm Tea time都幾多人,職員帶我地入去1張卡位,點知我地正要坐低果陣,見到張卡座椅子有點dirty,幸好嬲waiter識do跟手抹左佢~ $39 抵食又大份的tea set!!!決定點你了~加上我地大家都好餓喇.........因為lunch 時段又多人,雖然星期6-日有lunch set,但相比之下,TEA SET真係抵好多!!而且tea set更加吸引~ 這份tea set 9號 有 一碗大大的野菜拉麵,迷你照燒雞飯,沙律及餐飲 $39真係非常之超值大大碗 野菜拉麵我食晒d雜菜,包括有椰菜,紅蘿蔔條,芽菜!! 不過食剩少少拉麵..因為實在很多.... 不過我果碗得好少牛油,但見朋友果份有好大件的...而且個湯底發覺係咸左少少.... 迷你照燒雞飯食落好開胃,事關有沙律醬~so happy!! 個表面仲有很多紫菜條~仲有生菜切絲~ 飯粒肥大,而且富飯香!雞扒燒得很好味,juscy!不會燶+唔會多肥肉! 跟餐沙律的確有幾多料~粟米fresh,甘甜!均勻份量的紅洋蔥,紅蘿蔔條,生菜!!正~還配上適量的芝麻醬汁tim!很快就上菜!真是很不錯~餐飲~ 凍茉莉綠茶~真
真係非常之超值

大大碗
野菜拉麵
我食晒d雜菜,包括有椰菜,紅蘿蔔條,芽菜!!

迷你照燒雞飯

跟餐沙律

很快就上菜!真是很不錯~

餐飲~
凍茉莉綠茶~
真係幾大杯,健康的選擇!
幾滿意~有茉莉的香味,綠茶味很鮮,很好喝~

仲播住中島美嘉的歌曲--GAME 及波兒歌曲,點知播播下仲輕左機....無再播tim....
Tea set menu!
lunch set menu
跟餐沙律~ 很多蔬菜,讚!
野菜拉麵大大碗,但個湯底咸左d
掛住食的關係,影到呢碗照燒雞飯震左.. 個燒汁真係好好味~
茉莉綠茶! 清爽
這是去年聖誕在和民eating時拍下的~補貼上來
望上去的wall及天花
$43 (Lunch)
Tea set menu!
lunch set menu
跟餐沙律~ 很多蔬菜,讚!
掛住食的關係,影到呢碗照燒雞飯震左.. 個燒汁真係好好味~
茉莉綠茶! 清爽
這是去年聖誕在和民eating時拍下的~補貼上來
望上去的wall及天花
  • 迷你照燒雞扒飯
  • 沙律
2010-07-19 25 views
今晚同雞仔聚舊,因為aeon咭有優惠我們決定在這裡食我們點了二人套餐:帶子海老沙拉 - 芝麻汁好味,沙拉菜新鮮,蝦同帶子炸過,可惜"淋"了,份量剛好鹽燒秋都魚 - 魚燒得香口,但肉質略"鞋",凍了還好"鯹"豚肉串燒 - 配料超酸豚肉燒得比較乾薯仔年糕餅 - 年糕煙"un",又有薯仔味,不錯帶子剌身 - 鮮甜好味豚肉火鍋 + 180g白飯 - 豚肉和其他配料味道不錯,可惜湯超咸另有兩杯特飲,味道都不錯不過整體水準下降,大部份味道都略咸
今晚同雞仔聚舊,因為aeon咭有優惠我們決定在這裡食

我們點了二人套餐:

鹽燒秋都魚 - 魚燒得香口,但肉質略"鞋",凍了還好"鯹"

豚肉串燒 - 配料超酸
豚肉燒得比較乾

薯仔年糕餅 - 年糕煙"un",又有薯仔味,不錯

帶子剌身 - 鮮甜好味

另有兩杯特飲,味道都不錯

不過整體水準下降,大部份味道都略咸
2010-07-14
2010-07-16 28 views
今日同老朋友聚會 2丁友其實都系傾計多過食野所以搵左間環境好少少既地方食響德福行左陣 決定入去和民果時都差唔多9點 2人台要等17張-_-但系前面d人都差唔多走晒-_-所以好快就到我地-_-其實環境算系幾舒適 不過始終唔太鐘意同隔離台痴得太近-_-講句野都要就住就住咁-_-嗌左3樣野...石鍋蒜香海鮮飯...豪華壽司盛合...炸軟殼蟹...唔知點解個menu冇左勁好食焗海鮮飯...某程度上都幾老土...有乜理由連一個飯都只限午市同下午茶先有...完全唔系錢既問題...唔通d海鮮擺到夜晚會臭咩-.-?????真系百思不得其解...fine...d野食順住落單既次序黎...個石鍋飯其實ok..略嫌少左d...本身個飯有兜豉油仔...個店員擺低個飯就黎手幫我倒埋d豉油落去 再擺低番個兜仔比我-.-我呆左一呆 唔系話接受唔到 不過有d細微既野可以做得好d囉-.-再黎既系豪華壽司盛合...真心講句...不外如是...諗深一層 加埋一之後 $10 each 唔值囉 味道又唔系特別出色...最尾黎既系炸軟殼蟹..只可以跟menu講句...圖片只供參考...-_-某程度上 只可以叫不過不失 我相信午市
今日同老朋友聚會 2丁友
但系前面d人都差唔多走晒-_-
所以好快就到我地-_-
其實環境算系幾舒適 不過始終唔太鐘意同隔離台痴得太近-_-
講句野都要就住就住咁-_-
唔知點解個menu冇左勁好食焗海鮮飯...
再黎既系豪華壽司盛合...真心講句...不外如是...
某程度上 只可以叫不過不失 我相信午市或者下午茶時段會抵食d^^
石鍋蒜香海鮮飯
豪華壽司盛合
炸軟殼蟹
2010-07-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2010-07-01 6 views
今年和民既餐牌算轉得密左 但D野食仍然好好味!!我好鍾意去和民食飯, 因為好衛生, 侍應又好禮貌, 野食仲好好味添尤其是呢間 從未失準我午餐晚餐都試過去食 今次就食晚餐既同個friend share有個蕃茄海鮮石鍋飯三文魚野菜卷 紙包雞飯 豚平燒 仲有笑來美餅講真樣樣都好好味! 不過最推介既應該就係豚平燒同笑來美餅價錢唔係太貴 但一試難忘豚平燒有似有D菜夾係中間咁 唔會太肥膩笑來美餅我真係食到上左癮 因為個人好鍾意綠茶叫個綠茶粉伴佢呢份甜品 好似食jelly但又軟身D同埋甜味無咁假不過人就好多既, 想食既可能要等下位~~~
今年和民既餐牌算轉得密左 但D野食仍然好好味!!

尤其是呢間 從未失準

我午餐晚餐都試過去食 今次就食晚餐既
同個friend share有個蕃茄海鮮石鍋飯
三文魚野菜卷 紙包雞飯 豚平燒 仲有笑來美餅
講真樣樣都好好味! 不過最推介既應該就係豚平燒同笑來美餅
價錢唔係太貴 但一試難忘
豚平燒有似有D菜夾係中間咁 唔會太肥膩
笑來美餅我真係食到上左癮 因為個人好鍾意綠茶

不過人就好多既, 想食既可能要等下位~~~
2010-06-20
2010-06-05 22 views
話說我闊別左"和民"都有成一年,全因有一段時間"和民"d野食真係唔太掂,今次行開德褔,睇左好耐都冇心水想食咩!最終都係選擇左抵食既日本野~接待員一入座例必2人都係比2人枱,不過果日一抽二抽既關係,所以我要求可唔可以轉張4人枱,接待員都好好,咁轉比我!侍應落單落枱都好有禮貌,值得嘉許!
2010-06-02
呢個係我每次去到"和民"都必食既[牛肉火鍋]!果然水準冇變!
[ 明太子芝士豆腐 ],不錯既選擇!!
[一口牛肉],雖然係夠香同味道都唔差,但我覺得份量都係少
我最愛既[ 天婦羅南瓜蕃薯 ]
[ 雞軟骨餃子 ]
[ 自制豬軟骨 ],呢個係前菜,暖暖地~不過佢d野上哂~最後先黎呢個~變左都唔係前菜~
我未試過係"和民"食甜品~睇到有推介~呢個係[ 朱古力溶岩 ],朱古力餅熱熱地~雪糕就凍~唔錯!
[ 朱古力芭菲 ],健康又唔肥選擇!
2010-01-09 2 views
星期二同幾個同事又嚟左呢度食午餐,今次我叫左日或炸豬扒定食,同事例牌的叫石頭鍋飯,另一個則叫左一客壽司及一個甜品.我的日或炸豬扒是用爐上,熱住咁食及加隻生雞蛋落去,但火力太大,好快煮到冇汁,味道都幾好,配一碗白飯,一些酸瓜,一碗面豉湯,份量都幾豐富及多,還有一杯飲品,49元加1都算合理.所以午市好多人,我們12點幾去都好多人,有時還要等位添.

2010-01-05
$53 (Lunch)
2009-12-26 7 views
到和民吃晚飯,叫了幾道菜先送上日式炸豬扒鍋肉質雖未算鮮口嫩滑,豬扒炸得幾鬆脆,幾好味。用爐明火保溫,慢火燒的炸豬扒浸在蘿蔔汁上,使蘿蔔滲入豬扒肉內。再加上一隻生雞蛋倒進鍋中,就變成一鍋滑蛋炸豬扒鍋。既充滿蘿蔔汁味,又有滑蛋味的香脆炸豬扒,不錯我額外叫多一個白飯便當,滑蛋蘿蔔汁拌著白飯一起吃,實在美味非常再送上牛肉烏冬烏冬沒有特別,不夠爽口也不嫩滑;湯底不夠鮮亦不甜只是普通質素的一碗烏冬而已接著叫的幾道小菜,炸雞柳、焗薯蓉均沒有甚麼特別……炸雞柳炸得幾香口,唔錯;焗薯蓉則幾重奶味
到和民吃晚飯,叫了幾道菜

先送上日式炸豬扒鍋
肉質雖未算鮮口嫩滑,豬扒炸得幾鬆脆,幾好味。
再加上一隻生雞蛋倒進鍋中,就變成一鍋滑蛋炸豬扒鍋。
既充滿蘿蔔汁味,又有滑蛋味的香脆炸豬扒,不錯

再送上牛肉烏冬
烏冬沒有特別,不夠爽口也不嫩滑;湯底不夠鮮亦不甜
只是普通質素的一碗烏冬而已

接著叫的幾道小菜,炸雞柳、焗薯蓉均沒有甚麼特別……
炸雞柳炸得幾香口,唔錯;焗薯蓉則幾重奶味
豬扒用明火保溫
慢火燒的炸豬扒浸在蘿蔔汁上,使蘿蔔滲入豬扒肉內
牛肉烏冬
焗薯蓉
2009-12-13
豬扒用明火保溫
慢火燒的炸豬扒浸在蘿蔔汁上,使蘿蔔滲入豬扒肉內
2009-12-19 4 views
今天中午出左嚟呢間和民食飯,12點已好多人架,其實上個星期都嚟左呢度,今次叫左石頭海鮮窩飯,因為上個星期嚟見其他同事都叫石頭窩飯,但我叫左黑咖喱豬扒飯,只有四件豬扒好唔抵食.所以今次都叫石頭窩飯.跟餐有面鼓湯,飯品一杯,我的海鮮石頭窩飯都好味喎,同事話份量細左,我唔知以前係幾大,不過今次份量都ok的,海鮮有三文魚,魷魚,帶子,魚,全是生的,但因個窩好熱所以攪好後都變熟了,還有一隻生雞蛋.有一些辣醬,都幾香幾開胃,熱辣辣好暖胃.跟餐飯薑味汽水都幾好及特別,都係第一次飲.同事叫的都好大份及賣相都好吸引呀.面豉湯今次咸左少少.

2009-12-18
$53 (Lunch)
話說朋友去完澳洲回來相約吃飯見見面其中一人提議和民我心頭一驚!日本料理,很貴的說!之前還答應了請貧窮的回流者吃飯呢。不過,心想難得一次,死就死吧。當日準時放工,大概是平日的關係吧,不用等位。我們坐在角落,旁有一桌人算靜,方便談天。朋友來到,立即說要吃海鮮焗飯,可惜,轉了menu,沒有了,我和她都非常失望。我們最後叫了:巨峰提梳打買一送一,無藥水味,甜度ok,好味。芝士年糕難道有信用於半價優惠,所以份量也減半了?跟大家拍的照片不一樣是一片黃白色的物體粘貼在一個乞兒兜內味道是不錯,不過軟一點會比較好吃。刺身冷麪有泡菜味,幾特別不過有本人敏感的生蝦石鍋飯好食,個鍋好熱,仲有飯焦添炸雞軟骨不算油膩,份量不少牛肉火鍋加烏冬讚!多料,多牛肉,烏冬又滑又彈牙就是不喜歡太甜不過日本火鍋大概就是這樣吧還是喜歡港式的芫茜友蛋火鍋牛油果軟殼蟹卷中規中矩啦蟹不夠味,牛油果不夠多大家都興趣缺缺好像還有叫甜品,忘了埋單的時候,位位八十左右我鬆了一口氣我想是因為我們沒叫魚生壽司吧由七時一直坐到十時多不時有人收碟和加水,服務不錯是烏冬遲了些,差不多把火鍋吃光了也未上。可以給一個笑臉
話說朋友去完澳洲回來
相約吃飯見見面
其中一人提議和民
我心頭一驚!日本料理,很貴的說!
之前還答應了請貧窮的回流者吃飯呢。
不過,心想難得一次,死就死吧。

當日準時放工,大概是平日的關係吧,
不用等位。
我們坐在角落,旁有一桌人
算靜,方便談天。
朋友來到,立即說要吃海鮮焗飯,
可惜,轉了menu,沒有了,
我和她都非常失望。

我們最後叫了:

巨峰提梳打
買一送一,無藥水味,甜度ok,好味。

芝士年糕
難道有信用於半價優惠,所以份量也減半了?

跟大家拍的照片不一樣
是一片黃白色的物體粘貼在一個乞兒兜內
味道是不錯,不過軟一點會比較好吃。

刺身冷麪

不過日本火鍋大概就是這樣吧
還是喜歡港式的芫茜友蛋火鍋

牛油果軟殼蟹卷
中規中矩啦
蟹不夠味,牛油果不夠多
大家都興趣缺缺

好像還有叫甜品,忘了

埋單的時候,位位八十左右
我鬆了一口氣
我想是因為我們沒叫魚生壽司
由七時一直坐到十時多
不時有人收碟和加水,服務不錯
是烏冬遲了些,差不多把火鍋吃光了也未上。
可以給一個笑臉
2009-12-03
2009-11-17 5 views
好不容易捱完3個小時,下課了。沒事做的我,決定下午繼續溫書,於是去了德福吃飯給自己打氣一下。去了和民,叫了刺身冷麵,等了好一會才來,有2隻甜蝦,也有帶子,鮮甜!完全讓我想起韓國吃的冷麵說!!之後追加了個綠茶雪糕加丸子,但應該是侍應不想我再胖下去了,在問了兩次之後,也看罷了整本閒書後,決定不等,埋單。奇妙的是單子有出現這個雪糕囉,請侍應取消後就走了。
好不容易捱完3個小時,下課了。
沒事做的我,決定下午繼續溫書,
於是去了德福吃飯給自己打氣一下。

去了和民,叫了刺身冷麵,等了好一會才來,
有2隻甜蝦,也有帶子,鮮甜!
完全讓我想起韓國吃的冷麵說!!
之後追加了個綠茶雪糕加丸子,但應該是侍應不想我再胖下去了,
在問了兩次之後,也看罷了整本閒書後,決定不等,埋單。
奇妙的是單子有出現這個雪糕囉,請侍應取消後就走了。
刺身冷麵
2009-10-25
$70 (Lunch)
刺身冷麵
2009-10-22 5 views
今日約左2個朋友走去食和民, 咁咪叫左3位, 但其中一位仲未黎, 但我地好肚餓, 所以就叫野食先喇..跟住我見間野唔係好多人, 而且附近有張清靜d既桌子, 所以就叫個waiter 幫我地調位... 但佢地幫我地調左位之後, 係咁望住我地食, 而且眼神好唔友善, 仲係咁同其他waiter咬耳仔講我地壞話, 令我地食得好大壓力...之前果次係依間食果陣, 有waiter上菜時倒潟左一碗面鼔湯, 搞到我全身濕曬, 個高職位d waiter行過見到都唔識做, 又唔換過張桌比我, 又唔比過碗面鼔湯我, 搞到d人覺得我好自己倒潟咁...唔叫佢都唔比番碗面鼔湯我, 真過份....

2009-10-22
$60 (Lunch)
2009-10-19 8 views
星期一七點去,無諗過已經要等三張枱,而且我地食完之後都仲有好多人排緊隊,睇黎香港人真係好鍾意食日本野由於我超級肚餓,所以叫左好多野食廣島燒餅:幾大份,OK,金水好味D~牛肉火鍋:最抵食!五十幾蚊好大鍋,又多料,正!枱枱都有叫!豪華壽司盛盒:有帶子,鰻魚同吞拿魚,帶子上面有芒果,很怪,吞拿魚好少,鰻魚最好,因為夠大塊~六件已經要五十幾,唔抵~串燒盛盒:六串,唔夠熱,食左煙肉雞腿菇同漢堡扒,煙肉雞腿菇好味,漢堡扒就好怪,個texture似魚肉caramel milk tea:除左面Dcream有焦糖味,其餘一字,淡!chocolate pafrait:vanilla+chocolate ice cream+黑白配+corn flake+coffee jelly,$29份量不算大,但比較輕盈,唔會咁漏,味道尚可~總括黎講都唔錯,食物款式多,而且樣樣都唔算貴,但係份量比較小,所以叫下叫下就會叫左好多~anyway,下次可以再encore~

由於我超級肚餓,所以叫左好多野食

廣島燒餅:幾大份,OK,金水好味D~
牛肉火鍋:最抵食!五十幾蚊好大鍋,又多料,正!枱枱都有叫!

anyway,下次可以再encore~
2009-10-19
  • 牛肉火鍋,鰻魚壽司
當天友人請我去該區睇戲, 之後友人同我食補祝生日飯. 睇完已是1點幾, 雖然係星期日, 但都不需要等位. 海老帶子沙律 ~ 供有8隻炸蝦仔同帶子,但炸物的脆漿太多, 雖然無咩特別, 但都過得去啦 特上壽司盛合 ~ 炙燒海老, 吞拿魚腩, 照燒雞, 每款有兩件, 呢個唔錯, ok的 帶子蟹肉丸子 ~有4粒, 外表賣相唔錯, 每粒都金黃色的, 咬開時熱辣辣的, 好新鮮, 裡面好似係有少少芝士既汁, 不過內裡無咩肉的, 但味道都OK啦 青蔥牛肉卷~ 呢個幾好食, 供有3串, 每串有3件牛肉卷, 牛肉片厚薄適中 @ $19 某指定飲品買一送一 柚子蜜梳打, 巨峰提子梳打 ~ 雖然好大杯, 但味道好淡 @$16 紅豆雪糕 ~ 呢個我叫的, 紅豆蓉份量都ok, 雪糕都有紅豆味, 兩者加上一起食, 都唔太甜, 好好食, 如果飽飽地又想食甜品, 雪糕係唔錯既選擇 @$9 朱古力雪糕 ~ 呢個我朋友的, 我試了一口, 都好好食, 都唔太甜, 雪糕裡仲有少少nuts碎 @$9 我覺得和民不同分店水準都好参差的, 呢間都ok吖, 服務都不錯.可能我地坐係角落位置, 所以唔覺得嘈吵
當天友人請我去該區睇戲, 之後友人同我食補祝生日飯.

睇完已是1點幾, 雖然係星期日, 但都不需要等位.

某指定飲品買一送一

可能我地坐係角落位置, 所以唔覺得嘈吵, 幾舒服的
柚子蜜梳打; 巨峰提子梳打
帶子蟹肉丸子
海老帶子沙律
特上壽司盛合
青蔥牛肉卷
紅豆雪糕
朱古力雪糕
2009-10-11
$95 (Lunch)
Celebration
Birthday