2023-09-08 595 views
相比銅鑼灣,我更喜歡大坑,旺中帶靜,私隱度高。位於華倫街既Warren,係大坑既後花園。Warren in the Warren Street,就等我帶大家一齊沉浸式享受老闆兼主廚既一條龍服務!餐廳俾我感覺唔只係坐低食飯既地方,我可以自由出入,一時喺座位食條意粉,一時行出戶外飲啖酒,一時四處欣賞室內掛畫和藝術品,一時走到Bar枱睇老闆煮野食吹吹水,輕鬆自在,快活寫意。所有食物係即叫做,每道菜都係老闆親自一人用心設計和製作,我最鍾意呢樣野,係一大優點。送酒開胃小食-雞泡魚乾-焗鴨肉脆角-Prawn & Smoked Salmon Spaghetti with Lobster Sauce 鮮蝦煙三文魚意粉(龍蝦汁)每條意粉都掛滿龍蝦汁,煙三文魚上放有黑魚子醬,還有爽彈大蝦,一大碟好美味。-Fresh Oyster 時令生蠔生蠔即開新鮮,size適中,一啖放入口,淡淡鮮味口內爆開。-Seared Secreto lberico Pork Shoulder 香煎伊比利黑毛豬肩肉豬肩肉煎香,肉嫩超juicy,擺盤精緻。

送酒開胃小食
-雞泡魚乾
-焗鴨肉脆角

-Fresh Oyster 時令生蠔
生蠔即開新鮮,size適中,一啖放入口,淡淡鮮味口內爆開。

豬肩肉煎香,肉嫩超juicy,擺盤精緻。
2023-09-03 103 views
湊仔山長水遠由巰朗去摩頓台踢波,2口子就係附近大坑尋食,食住等!係OpenRice 見到warren介紹,又比優惠晚餐menu 吸引,就坐低一試!叫左house wine Chill 下先然後叫左一個set 餐,再點左一份法式鵝肝:再黎set 餐,有龍蝦湯,三文魚他他沙律,牛柳 (菜式名稱吾完全記得😅)值得支持的小店!當很多人沖左上去深圳消費,也希望大家仍然欣賞很多堅持,又用心經營餐廳的有心小店!會再幫襯的!

叫左house wine Chill 下先

然後叫左一個set 餐,再點左一份法式鵝肝:
火腿鵝肝

三文魚他他沙律
龍蝦湯

值得支持的小店!

會再幫襯的!

2023-09-03
火腿鵝肝
三文魚他他沙律
龍蝦湯
怕熱嘅我 平時聚會多數都選擇銅鑼灣商場區今次同朋友決定跳出固有框框 選擇到銅鑼灣毗倫嘅小區天后尋寶🤓 相對於銅鑼灣嘅繁華 呢度顯得清幽得多就算一字排開咁邊行邊傾計都冇難度一路步行至華倫街 我哋入咗一間唔算起眼嘅西餐廳醫肚 喺帳篷下用餐 感覺特別有feel❣️係鬧市餐廳俾唔到嘅chill感 大伙兒都食慾大增😜******************************食物s:✨雞泡魚乾 ($78)以一道香脆可口嘅前菜作開首 最為適合不過✨焗鴨肉脆角 ($98)咬落去脆卜卜 外層鬆化裡層Juicy美味✨芝士煙肉薯蓉焗大啡菇 ($68)焗起上來香噴噴 面頭邪惡嘅芝士令人垂涎三尺 大啡菇咬落充滿肉汁 叫人點可以唔愛上佢?✨北海道刺身帶子魷魚香蒜辣椒意粉 ($198)呢款係平時少見嘅乾炒意粉 無須依賴醬汁調味 只用上最簡單嘅黑椒同鹽調味 就已經好夠味意粉炒得煙韌又有咬口 而且仲一啲都唔油膩 大大隻刺身級帶子略為煎香 面上舖上滿滿魚子醬 誠意十足而鮮魷魚份量大方 竟然有成5至6隻❣️食落新鮮富有咸鮮味 以呢個價錢黎講真係幾抵食 食得出滿滿嘅心思 絕對唔係hea你❣️✨香煎伊比利黑毛豬肩肉 ($248)同
怕熱嘅我 平時聚會多數都選擇銅鑼灣商場區
一路步行至華倫街 我哋入咗一間唔算起眼嘅西餐廳醫肚
喺帳篷下用餐 感覺特別有feel❣️
係鬧市餐廳俾唔到嘅chill感 大伙兒都食慾大增😜

食物s:

✨雞泡魚乾 ($78)
以一道香脆可口嘅前菜作開首 最為適合不過

✨焗鴨肉脆角 ($98)
咬落去脆卜卜 外層鬆化裡層Juicy美味

✨芝士煙肉薯蓉焗大啡菇 ($68)
焗起上來香噴噴 面頭邪惡嘅芝士令人垂涎三尺
大啡菇咬落充滿肉汁 叫人點可以唔愛上佢?

✨北海道刺身帶子魷魚香蒜辣椒意粉 ($198)
呢款係平時少見嘅乾炒意粉 無須依賴醬汁調味
只用上最簡單嘅黑椒同鹽調味 就已經好夠味
意粉炒得煙韌又有咬口 而且仲一啲都唔油膩
大大隻刺身級帶子略為煎香 面上舖上滿滿魚子醬 誠意十足
而鮮魷魚份量大方 竟然有成5至6隻❣️
食落新鮮富有咸鮮味 以呢個價錢黎講真係幾抵食
食得出滿滿嘅心思 絕對唔係hea你❣️

✨香煎伊比利黑毛豬肩肉 ($248)
同朋友交換咗少少share😆

開放式廚房嘅設計 令我哋都可以欣賞到老闆嘅風采
睇住老闆兼主廚即席將逐碟意粉炒起
轉個頭 就喺我哋身後出現 仲好快咁加入咗我哋嘅對話😆
呢度俾我嘅感覺係好輕鬆自在 無須拘束
何不好好放開懷抱 享受真正嘅off-hours?
歡迎大家都嚟到呢度 同老闆展開激情對話💋
  • 北海道刺身帶子魷魚香蒜辣椒意粉
2023-08-23 267 views
放工後只想避過人潮和繁囂,相約來到大坑,享受這城市綠洲中獨有的憩靜。即使同樣是華洋雜處,相比中上環的繁華霸氣,我更嚮往大坑那種chill的感覺。Warren 中文譯作華倫,在華倫街街角轉個彎,就會遇到華倫,那個在華倫街多年的Warren。在華倫裡沒有時間的拘束,私隱度高。戶外的歐式小空間,燈光微黃,是市區中難以尋覓的美好。我就喜歡坐在這兒,摸摸杯底,曬曬月光,露露美腿,感覺更自在寫意。華倫的出品跟大坑的本質如出一貫,西式為主,但一切來得更輕盈更清新。全部餐品由老闆親手烹調,用心監控品質,細節都一絲不拘。載著食物的是溫熱好的碟盤,反映有heart的用心,服務的溫度和要求。沒有連鎖店的預製流程,或是一大鍋的快煮; 坐在一旁的我,看到的是老闆逐個意粉炒起。以食物的本質和味道為根本,不掛汁,就是我所說的輕盈。飲枝西班牙小麥啤酒,有雞泡魚乾作下酒菜,再來隻焗鴨肉脆角,那是真正的滋味,relax就應如此。香煎鵝肝配巴馬火腿煎鵝肝油香豐腴,沒有油膩感,跟火腿的咸香相得益彰。煎黑安格斯封門柳一看到封門柳的顏色和光澤,已足以令美女笑逐顏開。外面煎封,內裡呈粉嫩紅色,但絕不血腥。封門柳牛肉味濃郁,肉質腍身

在華倫裡沒有時間的拘束,私隱度高。
戶外的歐式小空間,燈光微黃,是市區中難以尋覓的美好。

全部餐品由老闆親手烹調,用心監控品質,細節都一絲不拘。

以食物的本質和味道為根本,不掛汁,就是我所說的輕盈。

香煎鵝肝配巴馬火腿
煎鵝肝油香豐腴,沒有油膩感,跟火腿的咸香相得益彰。
煎黑安格斯封門柳

封門柳牛肉味濃郁,肉質腍身,配上的醬汁好合適,令人吃下去不會感到有負擔或滯膩,吃得舒心滿足。

香煎伊比利黑毛豬肩肉

豬肩肉很好吃,友人停不了手,只留下一塊給我品嘗。這兒的擺盤是花了心思,沙律和配菜量多且色彩繽紛,看起來更清新,是出外用餐的小確幸。

友人來了多次,仍百吃不厭,表示相當滿意。
那就代表品質的穩定。
2023-07-24 133 views
隱藏在熱鬧的大坑Warren Street的小巷裡,Wa繁華的城市中找到一方寧靜, 這裏的兩份主打套餐都相當抵食先介紹一下Oyster menu,只要點半打生蠔,就可以享受到半價的白酒😋 夏日happy hour 一流! Irish rock的海水味濃郁,味道鮮美,讓人回味無窮;France white pearl的肉質爽滑,肉味淡而不失鮮美;法國Chardonnay則是酸度高,為口中的生蠔增添了一抹清新的口感🫶🏻另一份是Surt & Turf - 陸地海洋精選 ($588)我真係超級推介👍🏻 一次過有齊鮮蝦煙三文魚他他沙律、蟹肉龍蝦湯、澳洲龍蝦(半隻)拼澳洲無骨牛小排😋 啱晒我這個選擇困難症😆🔸頭盤鮮蝦煙三文魚他他沙律 /帶子牛油果醬汁醬賣相非常漂亮色彩鮮豔😍帶子、鮮蝦和三文魚非常新鮮,的鮮味與他他的滑嫩完美結合,讓人回味無窮🔸蟹肉龍蝦湯龍蝦鮮香撲鼻🫶🏻 口感濃調,加上蟹肉碎的咬口令成個湯囗感非常濃郁,龍蝦和蟹肉的鮮味兩者相輔相成🙌🏻 都算是我推介的龍蝦湯之一🔸澳洲龍蝦和無骨牛小排二者的組合一定會讓你滿意🫶🏻 芝士溶化在龍蝦上,令其賣相非常漂亮吸引😋 龍蝦肉質肥美鮮嫩,加上濃郁芝士好

🔸頭盤鮮蝦煙三文魚他他沙律 /
帶子牛油果醬汁醬

🔸蟹肉龍蝦湯

🔸澳洲龍蝦和無骨牛小排
二者的組合一定會讓你滿意🫶🏻 芝士溶化在龍蝦上,令其賣相非常漂亮吸引😋 龍蝦肉質肥美鮮嫩,加上濃郁芝士好惹味❤️ 無骨牛小排是燒得恰到好處,口感嫩滑又不會過分油膩,二者海陸雙拼,真是滿口幸福!讓人垂涎欲滴

不要忘了品嚐Warren的甜品🫶🏻 擺盤好有心機🫶🏻我都被細心的大廚驚喜!兩款小甜品,芝士蛋糕濃郁而不膩,而布朗尼則是巧克力的香味醇厚,小巧玲瓏兩款分量剛好!生日慶祝的話,絕對係唔錯嘅選擇

平時返工做嘢攰都想搵下環境清幽又舒服嘅西餐廳,加上今次係朋友生日,我哋約埋去咗位於大坑嘅一間隱世嘅美味小店,距離天后地鐵站只係8分鐘步程,星期六日就算連香港本地人都特登過嚟尋找不一樣嘅香港,大坑果然係文青聚集嘅好地方!鍾意呢個小區夠晒特別同寧靜、四通八達,就算搭巴士過嚟都一樣咁方便!fusion 西餐的形式提供優質食材餐點,大廚曾多年任職酒店,今次我哋四個人點咗兩款唔同主題嘅套餐,食完滿足咁捧住個肚離開😋一開始會先提供兩款唔同嘅餐包,配搭埋黑松露牛油,頭盤先上咗生蠔。🌟生蠔拼盤即叫即開生蠔拼盤,雖然係隱世小店,食物質素非常有要求,特別係頭盤嘅生蠔非常新鮮,分別有愛爾蘭同法國珍珠蠔品嚐到,前者愛爾蘭海水味較濃郁同有層次,而法國珍珠蠔嘅肉味就比較清甜爽滑,襯埋法國Chardonnay 酸酸甜甜更加開胃!🌟北海道刺身帶子 •蟹肉牛油果醬 •煙三文魚帶子伴上少量魚子醬,頗大落而且非常鮮甜,鍾意個蟹肉牛油果醬好軟滑,啖啖蟹肉鮮味,調味同擺盤都襯托得非常好👍🏻而帶海水味嘅煙三文魚增加口感層次。🌟法式洋蔥湯朋友點的是法式龍蝦湯,而我就試下味道早已撲鼻的法式洋蔥湯,第一口已感受到洋蔥🧅的濃稠甜味,伴着

🌟生蠔拼盤

🌟北海道刺身帶子 •蟹肉牛油果醬 •煙三文魚

🌟法式洋蔥湯
朋友點的是法式龍蝦湯,而我就試下味道早已撲鼻的法式洋蔥湯,第一口已感受到洋蔥🧅的濃稠甜味,伴着芝士法包鋪面,溫暖可口的湯就是一年四季也值得品嘗。

🌟香煎本地鱸魚
魚肉軟滑唔算過分鮮,配菜係香滑薯蓉同彩色燈籠椒,份量就啱晒女士享用💕

🌟波士頓龍蝦配澳洲M9和牛
龍蝦焗得啱啱好,彈牙軟滑,好滋味!和牛睇落煎得啱啱好,表皮煎到啱啱脆,肉質鮮嫩。

🌟華倫甜品
Brownie同檸檬芝士蛋糕,朱古力味香濃,螞蟻人必試😍夾埋芝士檸檬味蛋糕,酸酸甜甜又好滑好香,滿足晒兩種不同需要✨生日仲會幫你裝飾埋,不過記得預早通知🤭
2023-07-17
  • 法式洋蔥湯
2023-07-20 345 views
好鍾意相約朋友去大坑聚餐,旺中帶靜,而且隱世美食多😋 今次就嚟到呢間有格調西餐廳,佢地最近仲推出生蠔🦪menu 。識食當然要點生蠔🦪半打配一枝(半價優惠!)白酒🥂分別有海水味濃的愛爾蘭🇮🇪Irish rock ,及淡身肉質爽口的法國🇫🇷珍珠蠔 France white pearl 白酒就配法國🇫🇷 Chardonnay🥂由前菜已盡見廚師誠意💕北海道刺身帶子、蟹肉牛油果醬及煙三文魚一道有多款新鮮食材,先食厚肉爽嫩帶子,然後是鹹香的煙三文魚,最後是鮮甜蟹肉做成餅一般,加上軟滑牛油果🥑醬,單是前菜已感滿足😌法式洋蔥湯🧅蟹肉龍蝦湯🦞兩款湯都同樣有心思🫶🏻,洋蔥香甜,最愛上面的拉絲芝士及麵包蟹肉龍蝦色澤紅亮,濃稠鮮甜,有大量蟹肉絲主菜有~波士頓龍蝦🦞配煙燻澳洲M9和牛🥩開邊原隻芝士焗龍蝦,做到半生熟,爽彈嫩滑而且極為鮮甜😋 真係好回味。至於和牛亦煎至外脆內嫩,顏色紅潤,脂肪比例均勻,入口有濃濃牛肉香。香煎本地鱸魚🐟鱸魚皮脆肉質鮮甜扎實,配幼滑薯蓉及爽甜燈籠椒。 廚師發牌~華倫甜品,是次有朱古力Brownie 同檸檬芝士蛋糕,擺盤搶眼,落足心機,brownie 外層香脆,朱古力味濃郁

識食當然要點生蠔🦪半打配一枝(半價優惠!)白酒🥂
白酒就配法國🇫🇷 Chardonnay🥂

由前菜已盡見廚師誠意💕

法式洋蔥湯🧅
蟹肉龍蝦湯🦞
兩款湯都同樣有心思🫶🏻,洋蔥香甜,最愛上面的拉絲芝士及麵包
法式洋蔥湯

蟹肉龍蝦色澤紅亮,濃稠鮮甜,有大量蟹肉絲
蟹肉龍蝦湯

主菜有~
波士頓龍蝦🦞配煙燻澳洲M9和牛🥩
波士頓龍蝦

香煎本地鱸魚🐟
鱸魚皮脆肉質鮮甜扎實,配幼滑薯蓉及爽甜燈籠椒。
香煎本地鱸魚

華倫甜品
法式洋蔥湯
波士頓龍蝦
香煎本地鱸魚
  • 龍蝦湯
2023-06-23 119 views
有冇試過同一間餐廰,同唔同人去食,味道同感覺完全唔同?🤪姐覺得一餐飯味道當然重要,但如果廚師/老闆/待應會同你傾吓計,講吓食材/煮法,同場嘅朋友又傾得埋,成餐飯會升級十倍🎉 前排放工相約朋友們去大坑 Warren 食飯就係呢種感覺~食物overall唔錯,無投訴。未人齊先叫啲小食送酒,都好多款選擇:炸多春魚同雞泡魚乾吹水必備第一次食焗鴨肉脆角,酥皮鬆脆餡料惹味👍🏻前菜叫咗 香煎蟹餅配藜麥沙律 & 香煎鵝肝配巴馬火腿,鵝肝OK 喎真係,自私食咗大半🙈 最令我驚喜嘅係龍蝦湯,以前真係試過太多伏,依家每次飲到香濃又滑嘅龍蝦湯我都好感恩哈哈🦞🦞🦞主菜先食海鮮,主廚幫我地配咗 紐西蘭Marlborough Sauvignon Blanc 同 阿根廷 Chardonnay ,前者果味出啲,後者酸度高少少,配合海鮮更能帶出鮮味 🦐虎蝦北海道刺身帶子意大利飯 賣相精緻鮮蝦煙三文魚龍蝦汁意粉亦唔錯 🐟要讚吓香煎本地鱸魚,火候控制得好先會咁嫩滑。估唔到小店都有入靚和牛🥩 香煎澳洲M9和牛配黑松露菌燒汁正呀~ 平時我唔太飲紅酒,但主廚推介嘅智利 Merlot 又幾易入口,下次要帶寶寶嚟撐枱腳!甜品仲有bro
有冇試過同一間餐廰,同唔同人去食,味道同感覺完全唔同?🤪

第一次食焗鴨肉脆角,酥皮鬆脆餡料惹味👍🏻

🦐虎蝦北海道刺身帶子意大利飯 賣相精緻

鮮蝦煙三文魚龍蝦汁意粉亦唔錯

🐟要讚吓香煎本地鱸魚,火候控制得好先會咁嫩滑。

甜品仲有brownies & cheese cake,非常滿足👍🏻

本來諗住快食快閃,點知食得開心,玩到十一點幾先返屋企。 期待下次再一齊食飯~
大坑就好似隱世美食小區般存在,鄰近繁華鬧市,但呢度偏偏就充滿寧靜同美食瑰寶,特別適合同三五知己黎靜靜地chill下或者黎拍拖下🥰唔知你又有冇黎過呢?.可能因為小區關係,餐廳老闆有主動同我地傾計,顯然地對客人既態度比外面既餐廳係更為親切。開左幾枝酒,品嚐住美酒同美食,加上無盡話題,又過左一個開心既晚上。.同老闆傾談中得知,店舖可容量大概18人,歡迎小型聚會包場,價錢可議,有興趣朋友可以諗諗佢。—✦價錢: around $2,500—✧ 雞泡魚乾 $78.✧ 焗鴨肉脆角 $98.✧ 炸多春魚 $88我本身係唔食多春魚🤔但反正叫左就試下。竟然一啲都唔腥,加埋外脆表皮又幾香口好食.✧香煎蟹餅配藜麥沙律 (starter)啖啖蟹肉,絕對不能抗拒.✧ 香煎鵝肝配巴馬火腿 (starter)鵝肝口感飽滿挺身,被煎香薄脆外層包裹住,甚是滿足.✧ 香煎本地鱸魚 (Main) $368.✧香煎澳洲無骨牛小排 (Main)$ 378熟度恰到好處,牛味香濃.✧鮮蝦煙三文魚意粉(龍蝦汁)$208.✧虎蝦北海道刺身帶子意大利飯 $238帶子非常大粒鮮嫰,虎蝦新鮮爽口,唔錯.✧龍蝦湯濃郁好飲,仲有小小心思加上食用

✦價錢: around $2,500

✧ 雞泡魚乾 $78
✧ 焗鴨肉脆角 $98
✧ 炸多春魚 $88
✧香煎蟹餅配藜麥沙律 (starter)
啖啖蟹肉,絕對不能抗拒
✧ 香煎鵝肝配巴馬火腿 (starter)
鵝肝口感飽滿挺身,被煎香薄脆外層包裹住,甚是滿足
✧ 香煎本地鱸魚 (Main) $368
✧香煎澳洲無骨牛小排 (Main)$ 378
熟度恰到好處,牛味香濃
✧鮮蝦煙三文魚意粉(龍蝦汁)$208
✧虎蝦北海道刺身帶子意大利飯 $238
帶子非常大粒鮮嫰,虎蝦新鮮爽口,唔錯
✧龍蝦湯
濃郁好飲,仲有小小心思加上食用花點綴
📍 @warren_hongkong in Mong Kok WesternFood: 💛💛💛💛💛Décor: 💛💛💛💛🤍Service:💛💛💛💛💛Price Value: 💛💛💛💛💛Price: 💰 $2500Favorite:💖 Seared Australia M9 Wagyu beef with black truffle gravy------------------------------✅ Located at Warren Street. Takes around 5 minutes walk from Tin Hau MTR station. Great secluded location in concrete jungle. ✅ The menu offers a wide variety of delicious and mouthwatering food, pasta, dessert and drinks etc.✅ Their lunch and dinner menu is a great deal with starter, main dish.
Western

Food: 💛💛💛💛💛
Décor: 💛💛💛💛🤍
Service:💛💛💛💛💛
Price Value: 💛💛💛💛💛
Price: 💰 $2500

✅ Their lunch and dinner menu is a great deal with starter, main dish. You can also add $ for bottle house wine.

✅Super recommended their seared Australia M9 Wagyu beef with black truffle gravy. Supertender and juicy.

✅We also ordered bottle wine and desserts. It’s a perfect end of our meal.

✅ Portion is huge

✅ Comfortable environment. clean and classic setting.
✅ Seating is spacious with comfy and relaxing environment.
✅ It would be nice to chill here with friends and family.
✅ The aesthetic of the restaurant is really pretty and the food is presentable and good looking.

✅ Authentic and Excellent.
✅ Overall the food quality was outstanding for this price.
✅Servers are also great and always efficient, happy and polite.

𝙿𝚕𝚎𝚊𝚜𝚞𝚛𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚕𝚒𝚙𝚜, 𝚕𝚒𝚏𝚎𝚝𝚒𝚖𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚑𝚒𝚙𝚜 🐰

𝙻𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @eatwithbunny_ ✨
H𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @workoutwithbunny✨

#globaleats #eatwithfoodiez
2023-06-08 118 views
呢度試過食晚餐,今日去完淺水灣游水就試埋呢度個午餐啦!一嚟到首先侍應就會送上一籃麵包,點解佢地會知道我游完水好肚餓家🤪夏天一定想食一個沙律先,嚟個蟹餅藜麥沙律,呢度個沙律除左雜菜同藜麥之外仲發現會有一堆生果粒粒嘅嘢,又幾fresh喎😋湯就揀左龍蝦湯,望落去又幾有誠意😍主菜就揀左牛小排,呢個肉質好似同出面嘅用料唔同咁喎,出面好多時都會食到啲肉好似梅梅地咁,呢度啲用料應該唔差喇,個牛有肉味之餘仲有口感👍🏻再另加左個甜品完美。呢間小店雖然有啲隱蔽,但食材用料唔差。可能小店關係侍應未必會即時理到你,不過而家出面好多舖頭都係咁,但我是為食而嚟,所以無乜所謂。
蟹餅藜麥沙律
牛小排
蟹餅藜麥沙律
牛小排
2023-05-06 189 views
抱住高expectation 去食晚飯,誰知道一入門口就中伏。裝修完全冇,差沒有氣氛,諗住價錢算唔低,應該會高級小小,但完全冇。本住以為係隱世私戶feel,餐牌得幾樣揀😂好似得7款,普通都唔普通。食物普通到好似pizza hut 水準的意粉,冇咪味,求其放小小三文魚,算吧😂期待一下點左的牛肉,上菜得五舊,因為朋友唔食羊,冇咪選擇價錢,貴過simply life 但水平不用置平。服務態度好一般幾乎0, 一個字伏
坦白講「Warren」係我去過咁多次,到今時今日我都堅持會去,原因好簡單,淨係餐廳外牆成個歐陸式設計,昏暗中帶點燈光,坐係outdoor位置,呢d天氣經已夠哂浪漫。Dinner時間可以一班人嗌到會,搞個party仔之餘,打工仔亦可以搞個lunch meeting都係非常適合。📌S N A C K S -▪️ Duck Meat in Filo Pastry - ▫️ 嗌返個小食「煙鴨肉脆角」打頭陣先,外層個脆皮做得好鬆化,咬落係索索聲,而裡面既鴨胸肉好濃味,但又唔會好重油膩感,呢點要讚。📌M A I N S - ▪️ Smoked Australia M9 Wagyu Beef w/ Black Truffle Gravy - ▫️ 主菜不得不試呢個「煙燻澳洲M9和牛配黑松露菌燒汁」,和牛肉味相當濃郁,質感上黎講係比較爽彈果種,幾有咬口;而且大廚燒得岩岩好,做到半熟狀態,唔會過韌;而底部既薯蓉充滿住tuffle香,我幾鍾意,加上煙燻效果,打卡一流。▪️ Seared Local Seabass -  ▫️ 另一道主菜「香煎本地鱸魚」又係必食,事關大廚個魚皮煎得非常香脆,肉質夠厚身,食落完全唔"鞋"
原因好簡單,淨係餐廳外牆成個歐陸式設計,昏暗中帶點燈光,

一班人嗌到會,搞個party仔之餘,打工仔亦可以搞個

lunch meeting都係非常適合。

📌S N A C K S -
▪️ Duck Meat in Filo Pastry -
Duck Meat in Filo Pastry

▫️ 嗌返個小食煙鴨肉脆角」打頭陣先,外層個脆皮
做得好鬆化,咬落係索索聲,而裡面既鴨胸肉好濃味,
但又唔會好重油膩感,呢點要讚。

📌M A I N S -
Smoked Australia M9 Wagyu Beef w/Black Truffle Gravy

▫️ 主菜不得不試呢個「煙燻澳洲M9和牛配黑松露菌燒汁」,
和牛肉味相當濃郁,質感上黎講係比較爽彈果種,幾有咬口;

而且大廚燒得岩岩好,做到半熟狀態,唔會過韌;而底部既

▪️ Seared Local Seabass -
Seared Local Seabass

▫️ 另一道主菜「香煎本地鱸魚」又係必食,事關大廚個魚皮
煎得非常香脆,肉質夠厚身,食落完全唔"鞋"口,夠哂滑溜;
Seared Local Seabass

加上調味亦適中,配搭薯蓉黎講,成件事都好夾,
以呢個價錢黎講,紀對公道。

📌W I N E -
▪️ Cantina Di Verona Bardolino Chiaretto DOC -

▫️ 無可能唔整返枝Rose姐係「意大利粉紅葡萄酒」啦,
呢枝極度易入口,甜中帶點果香,用黎送海鮮意粉絕對係一絕!
2023-01-26
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2023-01-19 680 views
有時去港島區,你未必會聽到「北角多好嘢食!」或者「銅鑼灣多好嘢食!」但係一定有friend講:「大坑多好嘢食呀!」係呀~ 而且大坑方便在佢好似一個小社區咁,由銅鑼灣道行入去開始、到火龍徑附近果12宮格、慢慢地發掘下有啲咩好嘢食!今次我係華倫街發現到一間隱世西餐小店~ 店面唔算大,夠privacy,坐outdoor 位傾下計又得。大廚有多年任職酒店的功架,加上獨特創意,創造唔少特別fusion菜式~ 今次我地就特登book呢度同其中一位朋友慶祝生日🎂▪️Snacks🔹焗鴨肉脆角🔹焗芝士蟹肉多士🔹雞泡魚乾三款之中,我最鍾意就係大廚親手包既鴨肉脆角~ 外層酥脆、內裡creamy煙鴨胸肉。 另一位朋友就喜歡蟹肉多士,蟹肉多、芝士又多~ 雞泡魚乾煙煙韌韌,一路食一邊傾計一邊飲酒就至啱~ ▪️餐包餐包有2款,啡色係麥包~ 配搭黑松露牛油即刻加分!▪️Soup🔹法式龍蝦湯🦞龍蝦湯creamy濃郁,與別不同的地方係特地加入蟹肉及少量雜菜,令味道更見鮮甜亦唔會太漏~🔹法式洋蔥湯🧅洋蔥湯有著標準的芝士同法包舖面,內裡有大量煮到腍既洋蔥,鮮甜好味~▪️Appetizers 🔹香煎蟹餅配藜麥沙律呢個蟹餅真係落足料,啖

▪️Snacks
🔹焗鴨肉脆角
🔹焗芝士蟹肉多士
🔹雞泡魚乾

🔹焗鴨肉脆角 🔹焗芝士蟹肉多士 🔹雞泡魚乾

▪️餐包
餐包有2款,啡色係麥包~ 配搭黑松露牛油即刻加分!
餐包

▪️Soup
🔹法式龍蝦湯🦞

🔹法式洋蔥湯🧅
法式龍蝦湯,法式洋蔥湯

▪️Appetizers
🔹香煎蟹餅配藜麥沙律
呢個蟹餅真係落足料,啖啖鮮味蟹肉,同樣係大廚自家製~
香煎蟹餅配藜麥沙律

🔹牛油果蟹肉鰻魚卷
呢個鰻魚卷勁😝令到唔喺香港食鰻魚嘅我都大讚好味!因為我最怕食到d腥味同細骨,呢個卷完全無呢個問題!😁外皮用上中東卷皮,而且加左牛油果係入面,口感好滑好好味!
牛油果蟹肉鰻魚卷

🔹香煎鴨肝拼鵪鶉
肥美鴨肝脂香四溢、😙入口即溶~
鵪鶉平時較少食,肉味比雞肉濃,肉質嫩滑。
香煎鴨肝拼鵪鶉

🔹北海道刺身帶子(西班牙羅曼斯汁)
刺身級帶子煎至半熟,鮮甜肉厚~ 上面特別加了黑魚籽。西班牙羅曼斯汁味道酸酸甜甜帶微辣~ 好新鮮的配搭呢!擺盤好似一個笑哈哈呢🙂
北海道刺身帶子(西班牙羅曼斯汁)

▪️Main Course 華倫拼盤
🔹澳洲龍蝦(半邊)
龍蝦肉質肥美彈牙~ 🤭好想食多半邊呢!

🔹香煎本地鱸魚
鱸魚味道鮮甜,有少許魚脂,口感細軟好味。

🔹香煎澳洲M9和牛配黑松露菌燒汁
M9和牛牛味濃郁、肉質柔軟,必食推介~
華倫拼盤  (澳洲龍蝦(半邊) 🔹香煎本地鱸魚🔹香煎澳洲M9和牛配黑松露菌燒汁

🔹虎蝦北海道刺身帶子意大利飯
同樣用上北海道刺身帶子2大隻,加上大大隻虎蝦,意大利飯食落較creamy淡口~ 盛載的碟好靚,有如珍珠殻一樣呢~

▪️華倫甜品
🔹 Creme brulee cheese cake
🔹 Chocolate cake
朋友仔生日✨大廚梗係幫手寫咗Happy birthday係個碟度啦😊 出面少見的、係cheese cake混入Creme brulee元素,有一片薄薄焦糖係蛋糕面上,好特別呢~ 另外Chocolate cake亦夠濃郁軟滑~

另外我地仲order咗紅白酒各一枝配餐~
🔸Red wine -Terre of VERONA VALPOLICELLA, Italy
果味重,口感細膩,帶點朱古力味。
🔸White wine -Terre of VERONA SOAVE WHITE, Italy
充滿果香、酸度及味道較清淡。

🌟同職員傾開計,原來呢度仲可以包場同自訂餐單!鍾意食咩都可以同大廚傾,要幾多嘢食幾多個人等,總之咩都可以為party去貼心度身訂造! 而是私隱度高,真係好難得! 😍開party又多一個選擇啦!🌟

2023-01-03
法式龍蝦湯,法式洋蔥湯
香煎蟹餅配藜麥沙律
牛油果蟹肉鰻魚卷
香煎鴨肝拼鵪鶉
北海道刺身帶子(西班牙羅曼斯汁)
2023-01-10 437 views
與友人慶祝生日 選擇了一家大坑隱秘但高質的餐廳 - Warren餐廳位置雖然在大坑的小巷 但跟地圖也是很容易尋找到 老闆 侍應都非常好傾 好玩 老闆透露餐廳可以包場 比預算佢 自定餐單早晚都可以 只要你叫 佢就做~ 非常熱血呀🔥 我誠心推薦 情侶 姊妹 家庭去試試偷偷話俾大家知 當日吹水咗3個幾鐘😂真係好開心😁~老闆推介龍蝦餐🦞 及 特性小食先來熱辣辣 香噴噴的洋蔥湯🧅和龍蝦湯 龍蝦味濃郁~洋蔥湯表面放上芝士法包🥖、底部有滿滿洋蔥饀料 好豐富~~頭盤有北海道刺身帶子(西班牙羅愛斯汁)帶子厚身 味道濃郁鮮甜 配西班牙羅愛斯汁 酸甜味 添加層次 而且配多士 🍞又脆又嫩口感 大愛重點表面仲有粒粒魚子同樣又脆 香嫩多汁的前菜有香煎鴨胸拼鵪鶉鴨胸外酥內嫩 配少見的鵪鶉🐓鵪鶉脂肪少 肉嫩 很適合女人食用 而且具有益中補氣之效~主菜到大大隻澳洲龍蝦🦞 搭澳洲M9和牛及 本地鱸魚龍蝦🦞口感Q彈滑嫩、鮮甜 再配上芝士 亦不會蓋過原本鮮味澳洲和牛 🐮肉質鮮嫩、豐沛肉汁 不會有過濃油花另一菜~ 虎蝦北海道刺身帶子意大利飯擺盤極有心思 帶子虎蝦🦐都好新鮮~當然少不了小食配酒擺碟又好靚 又用上真花作裝飾
餐廳位置雖然在大坑的小巷 但跟地圖也是很容易尋找到
老闆 侍應都非常好傾 好玩
老闆透露餐廳可以包場 比預算佢 自定餐單
早晚都可以 只要你叫 佢就做~
非常熱血呀🔥
我誠心推薦 情侶 姊妹 家庭去試試
偷偷話俾大家知 當日吹水咗3個幾鐘😂
真係好開心😁

老闆推介龍蝦餐🦞 及 特性小食
先來熱辣辣 香噴噴的洋蔥湯🧅和龍蝦湯 龍蝦味濃郁~
洋蔥湯表面放上芝士法包🥖、底部有滿滿洋蔥饀料 好豐富~

~
頭盤有北海道刺身帶子(西班牙羅愛斯汁)
帶子厚身 味道濃郁鮮甜 配西班牙羅愛斯汁
酸甜味 添加層次
而且配多士 🍞又脆又嫩口感 大愛
重點表面仲有粒粒魚子
同樣又脆 香嫩多汁的前菜有香煎鴨胸拼鵪鶉
鴨胸外酥內嫩 配少見的鵪鶉🐓
鵪鶉脂肪少 肉嫩 很適合女人食用 而且具有益中補氣之效

主菜到大大隻澳洲龍蝦🦞 搭澳洲M9和牛及 本地鱸魚
龍蝦🦞口感Q彈滑嫩、鮮甜 再配上芝士 亦不會蓋過原本鮮味
澳洲和牛 🐮肉質鮮嫩、
豐沛肉汁 不會有過濃油花
另一菜~
擺盤極有心思 帶子虎蝦🦐都好新鮮

當然少不了小食配酒
擺碟又好靚 又用上真花作裝飾🌹
香煎自制蟹餅🦀配藜麥沙律
🦀🍞蟹餅炸得金黃香脆 配superfood 藜麥沙律 升級品味
牛油果蟹肉鰻魚卷 鮮味升級
焗芝士蟹肉多士 焗鴨肉脆角 雞泡魚乾為一set上台
鴨肉脆角又係老闆X主廚既用心傑作~
鴨肉嫩滑 配脆脆外皮 又要多飲2-3杯

~
最後為友上送上生日 🎂甜點creme brulee cheesecake, chocolate cake
朱古力味好濃好鬆化 全部不會過甜

1紅1白杯🥂
2枝都係意大利既酒 🍷Verona Valpolicella, Italy & Verona Soave White🍸, Italy
都好易入口~(我唔太識飲🤭 )