2015-05-12 1597 views
行到攰,想揾地方食野,決定去呢間,貪佢環境好,可以自成一角,估唔到咁就做左個令我後悔既決定。睇menu,見到有個兒童餐幾得意,諗住試下,跟住舉手叫待應寫野,點知好耐都冇人理,終於見到個待應出現,即刻舉手,隔離果枱又舉,佢竟然行左去隔離果枱。另一個待應走過黎,佢見我地叫兒童餐,即刻故意提高聲線,語氣涼薄咁問'請問有冇五歲以下既兒童?' 勁尷尬。 個餐牌又冇寫要兒童先叫得... 我地叫左幾碟野,其中一碟係玉子燒, 食完之後,我朋友見隻碟仲有d碎諗住夾埋佢,個待應又好心急想收碟,佢一邊叫我朋友夾啦夾啦,一邊攞走隻碟,落單又唔見佢咁心急。我地俾佢地搞到成晚都冇哂心機,真係好後悔黎左呢間野,一定冇下次。

勁尷尬。
個餐牌又冇寫要兒童先叫得...

2015-05-10
Type of Meal
Dinner
will only come again if I have couponwasabi 墨魚this is not very fresh...I'm not sure if I like itmy god, I said that last time, had no idea y I ordered it...可能水準下降客人數目亦下降以前閒閒地都500以上賣單因為原條刺身以前very fresh...they don't even do it anymore定期會有新野食企圖留客花心的我-受!新野食or seaonal 野食幾正鰤魚魚生fantastic夠肥可惜唔知點解D碟都係濕嘅....OMG!!!assorted sashimi+sushi were ok fresh, but the quality not worth the amount I paid!Fried chicken was abit over cooked...service very good

wasabi 墨魚
this is not very fresh...
I'm not sure if I like it
可能水準下降
客人數目亦下降
以前閒閒地都500以上賣單
因為原條刺身以前very fresh...
they don't even do it anymore

定期會有新野食
企圖留客
花心的我-受!
新野食or seaonal 野食幾正
鰤魚魚生fantastic
夠肥
可惜唔知點解
D碟都係濕嘅....
OMG!!!
service very good
2014-10-11 6963 views
今日, 心血來潮決定出街食Lunch 揀左 可能因為佔中關係; 今日Lunch唔洗等位, 太好第一次食; 整個環境都好舒服每張檯都隔得幾開,好有空間感, 適合三五知己坐低食野傾計因為星期一至五ga關係, 所以有特惠午餐,有8個set選擇, 價錢由$32 - $60都有, 隨個人喜好啦我就Order左一個<什菌豆腐丼>($32+10%=$35)整個lunch set都幾豐富啦; 麵豉湯+沙律+主菜+飲品湯: 味道不錯 沙律:份量不多,但幾fresh, 好好食主菜:比我想像中好食, 唔太濃味 日本小菇仔+豆腐ga配搭不錯   整個飯都好健康, 有少少家庭Feel飲品:今次揀左菠羅乳酸特飲! 正!!! 完全唔會酸整體黎講. O係旺角搵到D個價錢ga午餐真系好難得環境同食物都Okay,服務態度都不錯;系出菜ga時候有D慢..^^"絕對可以有下次, heeeehe
今日, 心血來潮決定出街食Lunch

揀左[笑笑] 可能因為佔中關係; 今日Lunch唔洗等位, 太好

第一次食; 整個環境都好舒服
每張檯都隔得幾開,好有空間感, 適合三五知己坐低食野傾計

因為星期一至五ga關係, 所以有特惠午餐,

什菌豆腐丼
湯: 味道不錯

沙律:份量不多,但幾fresh, 好好食[因為有必殺芝麻醬
]
主菜:比我想像中好食, 唔太濃味
日本小菇仔+豆腐ga配搭不錯
   整個飯都好健康, 有少少家庭Feel
飲品:今次揀左菠羅乳酸特飲! 正!!! 完全唔會酸

整體黎講.
O係旺角搵到D個價錢ga午餐真系好難得
絕對可以有下次, heeeehe
2014-10-10
$35 (Lunch)
wasabi 墨魚this is not very fresh...I'm not sure if I like it北海道拉麵沙律this one is very nice!!!!!!!!!not as nice as before! but I still love it!!!麵條彈牙!!!!lovely sauce!!!!!三文魚火碢lovely狂吹食品可邊食邊吹有D咸可能水準下降客人數目亦下降以前閒閒地都500以上賣單因為原條刺身以前very fresh...而家麻麻地韓式豆腐=炸豆腐+泡菜炸豆腐quite nice有少少臭豆腐feelservice very good
wasabi 墨魚
this is not very fresh...
I'm not sure if I like it

北海道拉麵沙律
麵條彈牙!!!!
lovely sauce!!!!!
三文魚火碢
lovely
狂吹食品

可邊食邊吹
有D咸

可能水準下降
客人數目亦下降
以前閒閒地都500以上賣單
因為原條刺身以前very fresh...
而家麻麻地
韓式豆腐
=炸豆腐+泡菜
炸豆腐quite nice
有少少臭豆腐feel
service very good
2014-08-07 6739 views
重點在題外話/補充資料, 必看!!自從上次團購中伏之後, 除左酒店buffet或者條款寫得好清楚o既, 其他一律免問。加上而家出左商品說明條例, 應該情況會好d。個fd話想食日本野, 咁o岩笑笑又有現金券6折, 仲一人送一杯野飲, 買左2張一入到去, 比左張2人L位, 好似包房咁自成一角, 唔錯唔錯, 出面D2人台都幾, 成間鋪環境係幾好一坐我叫左杯巨峰乳酸, 真係好似我同我個fd咁啦, 君子之交...........唔好以為因為d冰溶左所以咁淡, 杯野一黎已經係咁樣我個FD就醒啦, 等我叫完試飲一啖, 叫左杯可樂  杯可樂真係夠冰凍, 又夠汽, 暑氣盡消!其他野食, 冇影相, 仲叫左豆腐沙律 ($58) 為個左沙律汁而叫, 汁係一貫的好味, 好有芝麻香。份量好多, 有氐菜, 海藻, 豆腐。豆腐雪得夠凍, 夏天食真係O岩晒! 略嫌個豆腐唔夠豆味芥辣章魚 ($28) WASABI味重, 開胃前菜芝士薯仔年糕 ($58) 有4粒, 最好食係呢個, 煙煙UNUN, 襯熱食, 如果入面芝士再多D就仲正!蕃薯南瓜天婦羅 ($42) 有蕃薯 4片, 南瓜4片, 蕃薯南瓜好甜, 粉醬唔多, 香脆而不
重點在題外話/補充資料, 必看!!

唔好以為因為d冰溶左所以咁淡, 杯野一黎已經係咁樣
我個FD就醒啦, 等我叫完試飲一啖, 叫左杯可樂
 杯可樂真係夠冰凍, 又夠汽, 暑氣盡消!
巨峰乳酸
其他野食, 冇影相, 仲叫左
 略嫌個豆腐唔夠豆味

芥辣章魚 ($28) WASABI味重, 開胃前菜

蕃薯南瓜天婦羅 ($42) 有蕃薯 4片, 南瓜4片, 蕃薯南瓜好甜, 粉醬唔多, 香脆而不油。唯一美中不足係冇天婦羅汁, 要問先有

三文魚腩壽司 ($20) 帶子壽司 ($32) 鰻魚壽司 ($28) 火炙三文魚壽司 ($20) 甜蝦壽司 ($24)
- 壽司飯應該係微暖, 魚生片要凍, 同埋不能太大塊, SIZE適中。SIZE PERFECT! 不過呢度飯係涼, 魚生片反而唔夠凍, 有可能係雪柜溫度唔夠, 或者握壽司時太多手先握好, 又或者整好左好耐先上台。
- 火炙三文魚因為燒過, 所以塊魚生片應該係微暖, 不過呢度係涼, 有可能師傅整定一堆, 有人叫立即上碟, 又或者係擺太耐先上台
- 帶子夠新鮮, 又肥美
- 三文魚腩應該係肥美, 多油脂。但係呢度不夠肥, 冇咩油, 似普通三文魚, 而唔係魚腩

埋單$410, 計左現金券6折, 每個人都要比 $165。價錢略貴, 而且選擇少。

Other Info. : 間野對使用「現金券」客人極度不公 普通客限時2個鐘, 使用「現金券」客限時1.5個鐘。而且呢d野都冇寫明o係購買「現金券」o既條款。係book位時先講。我問佢點解團購網度冇寫, 佢竟然話, 你團購就係咁咖啦, 唔可以同walk-in客比, 團購就梗係要食少d時間啦, 你想食2個鐘就唔好用「現金券啦」 普通客食夠$100可以簽卡, 使用「現金券」客就要食夠$300先可以簽卡。 其實消委會早在2008年已經出過新聞文件話D商鋪咁樣定簽卡最低消費同埋以將信用卡手續費轉駕消費者係唔o岩, 唔知點解佢地仲可以咁做
2014-08-02
Dining Offer
Group-buy
  • 芝士薯仔年糕
2014-07-17 6992 views
同朋友gathering!本來想去10樓嗰間!但太多人排!最後去了呢間!都要等25分鐘先有位!日本餐廳係比較細心!會在門口放日本雜誌!等候期間可以解悶!侍應安排坐搨搨米!要脫鞋先可以入座!鞋就鎖入儲物櫃!坐低環境好日式!雖然話係榻榻米!其實係坐在一張有靠牆地台有凹位嘅枱!自成一角!係傾偈嘅好地方!侍應提醒今日$28以下飲品買一送一!叫咗:三文魚野菜沙律--三文魚正常,但沙律菜較老!火箭菜帶苦味!值得讚係沙律醬分開上!可以比客人選擇落幾多!整個沙律主要靠個醬!海膽豆腐--凍豆腐上面,用紫蘇葉盛住一堆海膽,加一小撮日本芥辣!一小堆海帶!另外有一碗汁!問侍應係乜汁!佢答唔到!我用湯匙將全部食物再加汁一齊食!無乜味道!碗汁應該係冷麵汁!但全部都無味!除了冷之外!豆腐同海膽都無乜味!而且海膽唔多新鮮!有一小堆海膽係深色!雖然無腥味!但無見過呢個顏色嘅海膽!北海道松葉蟹粥--一上枱覺得好小鍋!侍應只比一個碗同湯匙!要問先攞多支湯匙!每人分到半碗!蟹味都濃!配熱棉粥底!係今晚唯一無失望嘅菜色松壽司拼盤又係海膽出事!又有一點深色海膽!蝦帶腥味!唔新鮮!其他魚正常!飲品:菠蘿梳打黑糖梳打兩杯都係好假藥水

飲品:
菠蘿梳打
黑糖梳打

兩杯都係好假藥水味!真係接受唔到!我們飲一啖同侍應講話想換過第二款!經過侍應細心解說(因為只可以轉一次)!我們揀咗最安全嘅柚子茶!味道正常!

今餐食物真係失望!係環境同服務值得讚!雖然侍應有甩漏!但都好有禮貌即刻改正!尤其我們改飲品時!個侍應好耐心走幾次去水吧問清楚邊隻味道無咁假!呢樣真係值得一讚!
2014-07-16
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
2014-06-26 5964 views
同fd shopping完,係肚餓既情況下諗起呢間野,就決定黎呢到食啦烏龍茶燒酒($28)日本style,坐低即時叫杯野飲下先~燒酒略嫌唔夠,不過$28算係咁啦辛辣牛肉湯拉麵($58)唔算太辣,但湯底夠濃郁,d麵亦彈牙,好味白木屋Set($178)手握壽司d飯太散,而d軍艦壽司d紫菜就冧得滯,普普通通啦北海松葉蟹肉帶子Pizza($78)d醬汁好好味,帶子雖然唔多,但d蟹肉就好有蟹味,pizza邊亦脆卜卜,幾好食既日式pizza
烏龍茶燒酒
烏龍茶燒酒($28)
辛辣牛肉湯拉麵
辛辣牛肉湯拉麵($58)
唔算太辣,但湯底夠濃郁,d麵亦彈牙,好味
白木屋Set
白木屋Set($178)
手握壽司d飯太散,而d軍艦壽司d紫菜就冧得滯,普普通通啦
北海松葉蟹肉帶子Pizza
北海松葉蟹肉帶子Pizza($78)

Other Info. : 呢到其實環境都唔錯,平時6-7pm仲有食品半價優惠添,不失為同朋友吹水閒聊既好地方
2014-06-25
辛辣牛肉湯拉麵
北海松葉蟹肉帶子Pizza
2014-05-20 5963 views
兩年無來既笑笑,一次就完全摧毀左我對佢一向良好既印象。好似笑笑呢類型既日式料理,相信呢一兩年俾韓國料理打到殘,但亦可以成為佢品質下降至此既理由。魚生飯同天婦羅飯水準一般都算,個泡菜炒豬肉,竟然可以無泡菜味又無豬肉味,只有隔夜味,無錯,係日本料理店叫韓國菜係一件愚蠢既事,但係無心做就唔好出,出得就要用心,呢個可能就係香港樓上食市既悲哀,咩都想做但又無師傅。可惜。
兩年無來既笑笑,一次就完全摧毀左我對佢一向良好既印象。
2014-05-20
2014-05-06 5751 views
晚餐時間人在旺角,約了友人在雅蘭中心等,集合後我們對雅蘭入面的食肆都沒興趣,出來商場後看到對面瓊華中心外的廣告燈箱都有不少餐廳選擇,於是走去那邊看看。途中,我見議可以去10樓的茶木或11樓的笑笑,當電梯門在10樓打開時,當我們看到那擠迫的人潮(晚上6點左右咋喎),便決定直上11樓...在這裡,完全不用等位,直接入座,店員先告知要兩小時內還枱,兩小時吃個簡餐,對我們來說是足夠的了。店內近乎漆黑一篇,看餐牌都要瞇眼,也可將餐牌移向餐廳通道(較光少少)才勉強看得清楚。我們被安排坐較為窄身的細L枱,對肥美的我當然會覺得迫迫啦,而且一坐下我們都覺得好熱好焗,於是請店員來,說"呢個位好熱,可唔可以開大D冷氣?一係可以調去其他位置?",店員想也沒想就說"呢度係中央冷氣,無得較溫度喎,而且度度位置都係一樣",我們重申"但熱到係無開冷氣咁喎",他肯定地說"係有開到冷氣",跟住就行開了。我們坐了幾分鐘實在頂不順想離開的同時,忽然聽到" 隆隆隆"的聲音,繼而頭頂感覺到有風吹呀吹,不消一陣就覺得涼陣陣起來,我們都無言了,好明顯這一刻才開著冷氣吧...(氣結)食物和飲品的選擇都甚多,而且十分多元化。在7點(還是

食物和飲品的選擇都甚多,而且十分多元化。在7點(還是7點半)前入座可以享有半價壽司拚盤,之後入座可以享有指定飲品買一送一。當我閱讀餐牌時,越看越覺得賣的食物和飲品都好像和民﹑和亭那些的,不過笑笑就沒有提供套餐。
因為下午在西貢吃的下午茶仍未消化,所以今次只點一點東西來吃。由於好口渴所以沒有買一送一都要杯飲品吧,特飲選擇特多,友人飲的是巨峰梳打酒$28,我飲的是富有台味的芒果綠茶$28,要求少甜少冰都有做足,飲得到有芒果味,味道不會好假,反而茶味令我驚喜,用上茉莉花茶,十分清香,順喉,內裡有不少椰果及珍珠,更合我心意了﹗
芒果綠茶
豆腐野菜沙律$56的份量是意外之的好多啊~~~有生菜﹑有海藻還有豆腐,因為笑笑的姐妹店是白木屋,我記得白木屋是出名"食豆腐",所以我對這裡的豆腐都存有期望。

生菜很新鮮,夠清脆,夠水份,海藻對身體好有益處,不過平時就懶得買來整,今次可吃到好多,如果覺得淨食不夠味兒,旁邊有一大杯芝麻醬可以增加味道。

豆腐夠滑,最喜歡是它充斥著濃濃豆香,而冰涼的溫度令人有種清新的感覺。個人見議不要沾醬汁吃,因為單是'原味'都可以令人吃到口不停。
豆腐野菜沙律
海鮮豬骨湯烏冬$68(可轉拉麵),份量和陣容都不算豐富,海鮮是兩隻新鮮蝦﹑兩粒帶子及兩條蟹柳,反而椰菜及蔥粒就有特多,多蔥多菜都討到我歡心。XD
奶白色的湯應該不是魚湯,不過味道都幾清甜,易入口,所以我們都將湯飲盡。用上的烏冬富咬口感,食到尾都不會變得糊腍。
最後一道是天婦羅拚盤$68,賣相好靚呀。
天婦羅拚盤
包括了有三隻蝦﹑南瓜﹑紫蘇葉﹑青椒﹑蕃薯﹑露荀等等,以及一把"扇"。外層的炸漿十分脆口,而且不會令人吃到一口油膩,確實做到很好呢。蝦夠大隻,肉質爽,最特別是第一次遇上紫蘇葉天婦羅及露荀天婦羅,前者好似薯片,全片脆卜卜,後者就內脆內軟,好似吃薯條,其他蔬菜都仍保持其水份在內,特別是青椒,吃到索索聲呢。

我們都以為這把扇是金菇(一般都是用金菇吧),不過邊吃邊覺得金菇沒理由有這個硬度,仔細觀察下就發現原來是拉麵啊﹗(OMG)

炸過的拉麵條原來幾好食呢,麵的蛋味比用湯煮過的更突出,在不斷咬下咬下之下就不自覺地好易飽肚起來。
拉麵扇
今次所吃所飲的都具質素,而且價錢十分相宜,雖然服務不是太理想,但這都算是旺角區內一個平靚正(又不用等位)的選擇。
2014-04-27
$136.50 (Dinner)
豆腐野菜沙律
芒果綠茶
天婦羅拚盤
2014-03-29 5010 views
是日提早和老友慶祝生日,我地一行8人一早訂左位,訂位時已說明入座起計食兩小時便要還枱。一路食一路傾計大笑,不知不覺2小時便很快過去,是日客人不是很多,店家都好好人無趕我地走,俾我地繼續傾,傾到十一點終於走人,好滿足,多謝店家 ^^
沙律
Birthday
沙律
豆漿豬肉鍋
2014-03-23 4322 views
作為團購達人,老實說真係好少中伏,上次係一間日式燒肉店,好似叫1千冉,無幾耐佢就摺左...今次依間,去到門口,無人理,狂甘鐘後直接走入去,侍應話隨便坐...當然啦,都無人...相飯後影嘅,環境其實幾好,吾嘈,只不過食物吾得...放左落碗先記得影,不過都係平日石鍋樣,重點係味道,啲飯一pat pat,我地係成人吾係bb,有牙架...個韓式醬都ok嘅,少少辣味道同carbonra一樣,個名真有創意...味道算係合格,都幾多sauce合格,但𥚃面可以軟熟啲唯一要讚好! 非常新鮮香脆.因為要食夠$200, 所以加個雪糕. 正宗日式抹茶雪糕,都幾香滑. 整體質素真係一般...仲要出到門口見到佢話lunch全單七折,fb like送雪糕,真係火都黎...雖然我地係六折,不過都吾高興..但係要我係fb違背良心like,我寧願去老麥食個新地...

相飯後影嘅,環境其實幾好,吾嘈,只不過食物吾得...

合格,但𥚃面可以軟熟啲

唯一要讚好! 非常新鮮香脆.

2014-03-22
$75 (Lunch)
Dining Offer
Group-buy
2014-03-19 3165 views
見60蚊當100蚊洗仲包飲品一杯,所以買三張試吓!係星期六用團購卷唔洗講緊係預早三兩星期訂位,點知去到話冇我訂位[]既資料,好在當晚唔多人,好快就有位。依到環境同座位都舒服唔錯但食物就……日式醬汁豆腐,因為醬汁太少所以令到豆腐唔夠味吉列炸蠔,係全晚最好味!好有蠔味,炸得香脆但唔油膩大板煎餅,醬油咸到卑利,配料又少魚生飯,魚生薄到張紙咁,又唔新鮮,難食炒麵,又係咸到卑,唔想再食落去蛋包飯,雖然都係配料唔多,起碼食得落吖!茄汁炒飯加左煎旦包算ok啦!第一次黎食亦都係最後一次!團購經歷中的敗筆
日式醬汁豆腐,因為醬汁太少所以令到豆腐唔夠味

吉列炸蠔,係全晚最好味!好有蠔味,炸得香脆但唔油膩

大板煎餅,醬油咸到卑利,配料又少

魚生飯,魚生薄到張紙咁,又唔新鮮,難食

炒麵,又係咸到卑,唔想再食落去

第一次黎食亦都係最後一次!團購經歷中的敗筆
2014-03-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2014-03-03 2358 views
瓊華出面D廣告牌見到有日本菜, 就即興想試下。以前食過dinner都唔太差, 價錢中等。原來lunch有discount。最平既餐只係$30,menu壽司拼盤有半價, lunch set就7折,估唔到咁平。D平餐個賣相唔太吸引,叫左雜錦魚生飯,有3款唔同價錢,試個平平地$59,包埋野飲同味噌湯。張相明明好多三文魚刺身,點知黎到得兩塊。重有兩隻好細既甜蝦,一塊吞拿魚同一塊唔知咩魚。個魚刺身竟然有骨 除左個三文魚勉強接受到之外,其他都真係幾差。豉油好咸份量OK啦,可以多返D。咁既價錢食日本野都係唔好咁大期望。

除左個三文魚勉強接受到之外,其他都真係幾差。豉油好咸
份量OK啦,可以多返D。

咁既價錢食日本野都係唔好咁大期望。
2014-03-03
$50 (Lunch)
2014-01-28 2301 views
日式豆腐太厚粉啦!!!but 炸得啱啱好日式餃子好好味!!!皮薄餡靚皮好滑紅鯛活魚刺身附上酸汁冇薑蓉但有蔥花...咁即係點?紅鯛魚唔夠肥美口感爽口冇乜味我唔會再嗌Ribena 味酒精nice 鰤魚刺身搞錯!!!個碟濕嘅!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 不過厚切+肥美+新鮮口感豐腴抵讚!!!炸魚骨ok可惜有條頭髮...炸雞炸得啱啱好~~~!!!雞皮炸得 very very crispy!service very good!
2014-01-02 1745 views
原本諗住食樓下間茶木,點知勁多人,所以就轉去笑笑食,就咁中招了。。。睇menu已經無咩吸引,反來反去睇左好耐先求其揀,叫左豬骨湯烏東同滑蛋雞肉飯,呢2樣都算基本野啦,就咁中招了。。。首先介紹豬骨湯烏東,上到枱當然先試啖湯,一入口......咳咳咳......咸到咳,就同位侍應講:個湯好咸,唔該攞杯滾水俾我,但佢呆左咁問我想點,我重覆: 個湯好咸,我想要杯滾水溝淡d,佢先識攞杯水,溝左半杯水都仲係偏咸,是但食完飲水算朋友個滑蛋雞肉飯,我覺得賣相已經好差囉,仲要一d味都無,要加鼓油食佢d set lunch標到價錢好高,4x-7x,原來埋單會打七折,不過半價都無用啦,超難食,無下次

$45 (Lunch)