2024-01-27 923 views
每個星期五最頭痛的就是要決定到哪裡吃晚餐再上學去,油尖旺區的確實吃膩了;想起現在人在九龍東上班就想物識附近地區的美食,首站來到距離公司步行不用30分鐘的新蒲崗! 黃金雞柳 $55來吃這店的signature food吧!這個小食是其中之一,雞柳先沾滿炸漿後炸至金黃色,再加入鹹蛋碎爆炒令每條雞柳都均勻地沾上鹹蛋黃,鹹香撲鼻,令人食指大動!入口香酥且滿有鹹蛋味,裡頭的雞柳非常嫩滑,惹味十分,讓人停不了口~想食·拔絲咕嚕肉(定食) $98另一款signature food有點意想不到,因為是中菜款式:咕嚕肉!一間咖啡店會售賣中菜已經比較少見,而且招牌菜更是中菜款都式,未上場先期待!賣相超吸引的拔絲咕嚕肉是下單即製,份量十足而且每粒有如乒乓球般的大小,醬汁做到濃稠夾起有拔絲的效果~ 一咬酸甜醬做得開胃好吃,外皮香脆可口,裡頭的豬肉大大粒且肥瘦均勻肉質腍滑新鮮,吃多了會有點膩,不過這是一個配上白飯、麻辣雲耳跟蓮藕的定食,只要跟這些配菜一同食用就不怕膩了!兩款小食的麻辣味不會太重,吃起來有清爽感~ 不過老實說這定食的份量應該是二人份吧?一個人吃真的太多了,而且價錢完全親民不昂貴,難怪到訪的客人大都
黃金雞柳 $55
想食·拔絲咕嚕肉(定食) $98
另一款signature food有點意想不到,因為是中菜款式:咕嚕肉!一間咖啡店會售賣中菜已經比較少見,而且招牌菜更是中菜款都式,未上場先期待!賣相超吸引的拔絲咕嚕肉是下單即製,份量十足而且每粒有如乒乓球般的大小,醬汁做到濃稠夾起有拔絲的效果~ 一咬酸甜醬做得開胃好吃,外皮香脆可口,裡頭的豬肉大大粒且肥瘦均勻肉質腍滑新鮮,吃多了會有點膩,不過這是一個配上白飯、麻辣雲耳跟蓮藕的定食,只要跟這些配菜一同食用就不怕膩了!兩款小食的麻辣味不會太重,吃起來有清爽感~ 不過老實說這定食的份量應該是二人份吧?一個人吃真的太多了,而且價錢完全親民不昂貴,難怪到訪的客人大都會點這個來吃啊~
【期間限定】富士山特飲 $33(跟餐加配價)
兩款signature food都是味道比較豐富的,來杯清新爽口的特飲可以平衡一下~ IGable的外觀很可愛,其實這是一杯加入爆炸糖的檸檬梳打,酸甜清爽很解膩,以爆炸糖做點綴有噱頭!留意這個是期間限定啊
新蒲崗因著附近一帶成新發展地區,近年除了咖啡店外還有不少新店進駐,令這個地方越來越多美食選擇,店家就是其中一間近年到這地區開業了~ 自己蠻欣賞這店有別於一般的咖啡店,會同時供應中式美食而且更是非常受歡迎,成為一大特色!環境偏向簡約小清新,店員服務周到,最難得是價錢真的非常親民性價比高,幸好早點來入座,之後陸續有二人閨密、三五知己、家庭客人到訪用膳,想來吃的話要留意時間啊
2024-01-19
朋友話要去啟德個新商場 Airside 行吓街,打吓卡,我都去趁吓熱鬧,之後散步行返過新蒲崗食晚飯。我哋都鍾意去 Wanna Eat ,小小的一間Cafe,環境舒適,可以食到好多亞洲特色菜式、沙律、甜品、特飲,出品都唔錯,有水準的,幾特別!富士山好掛住富士山的風景,叫杯特飲懷念一下,藍色的乳酸梳打,層層漸變好有層次感。奶泡灑上爆炸糖,每飲一口都有刺激味蕾的感覺。藜麥煙三文魚沙律藜麥 superfood 非常健康,煙三文魚充滿鹹香,橄欖油加上醋汁很清新,開胃沙律菜,份量很足。想食。拔絲咕嚕肉(定食)平時自己煮西餐,出街我就鍾意食中式飯,人氣招牌菜拔絲咕嚕肉,賣相超級吸引。拔絲咕嚕肉外皮香脆,夾起有拉絲效果,剛剛炸起新鮮熱辣,口感軟嫩飽滿,肉質細緻, 酸酸甜甜的醬汁,包圍住酥脆鬆軟的咕嚕肉,好滋味!定食配菜還有麻辣雲耳、蓮藕 ,清脆利落的口感,帶點麻辣,開胃惹味的前菜小食,下飯很好,不能錯過。焦糖香蕉配朱古力雪糕窩夫甜品選擇多,質素都很不錯,價錢相宜,窩夫份量大,充滿焦糖香味。好濃郁嘅香蕉味, 又有朱古力,窩夫好大塊,外脆內軟,好豐富的口感。
富士山
藜麥煙三文魚沙律
想食。拔絲咕嚕肉(定食)

焦糖香蕉配朱古力雪糕窩夫

• 富士山特飲
  • 焦糖香蕉配朱古力雪糕窩夫
今日係新蒲崗Mikiki行完街搵野食,行到駛向九龍城方向既馬路邊見到有間「Wanna Eat」,灰白色門面幾吸引,門口有個水吧售賣外賣咖啡,方便預備搭巴士既客人。晚上單點主菜可用半價加購咖啡/飲品; 另可用$20加配湯/沙律。先講我既「主菜」-- 咖啡🍵我去親Cafe係一定會嘆一杯咖啡,慢慢坐下relax下。今次叫左依兩款🍵紫薯拿鐵:心形拉花好靚,飲落好濃既紫薯味,有少少起沙既口感。☕Dirty:用杯好精緻。我都係第一次見依隻💀雙層杯,好靚,再配合埋個Expresso同奶既上下漸層,我用左15分鐘去望住個杯,當深色慢慢沉落底部,最後用匙混合變淺色,真係好治癒~ 兩者比例剛好,暖暖地好香咖啡豆既味道。今餐試下中西合壁~🐩法式煎羊架: 配菜有沙律同薯條🍟羊架比例煎得剛剛好,輕易就切到開,重羊味肉質嫩滑,點微酸既薄荷醬味道一流。薯條係即炸,我食薯條鍾意食粗身覺得口感爽D。Wanna Eat:想食柚子雞定食❣️依間餐廳既中式招牌菜:配菜有涼拌雲耳同蓮藕配菜既味調得幾好味,少少辣。而柚子雞塊有驚喜:雞塊嫩滑Juicy,而外層鋪滿柚子汁酸酸地送飯好邪惡。Wanna Eat既自家柚子汁真係抵讚。經過新

先講我既「主菜」-- 咖啡🍵

今餐試下中西合壁~
🐩法式煎羊架: 配菜有沙律同薯條🍟

Wanna Eat:想食柚子雞定食❣️
依間餐廳既中式招牌菜:配菜有涼拌雲耳同蓮藕

經過新蒲崗食飯唔一定要去Mikiki既,試下Wanna Eat 精緻Cafe中西餐啦~
  • Dirty
2024-03-21 38 views
🤣必試拔絲咕嚕肉🤣-今日喺新蒲崗食咗間唔錯嘅小店😬位置離Airside唔遠👍🏼好啱行完過嚟食🤤地方唔大但乾淨舒服😌特別係菜式有驚喜😳推薦拔絲咕嚕肉😋-🥗凱撒沙律 ($82)滿滿新鮮沙律菜,🥬配上爽脆青瓜提升口感🥒再加上大量芝士🧀好清新既前菜-🐷拔絲咕嚕肉定食 ($98)咕嚕肉份量充足😳粒粒都好大粒👍🏼豬肉既外層係有一定厚度既酥脆外皮😍充分吸收到醬汁之餘保留到酥脆既口感😋酸酸甜甜送飯一流🤤果然係必食既招牌菜-🐥黃金雞柳 ($55)雞柳即叫即炸熱辣辣🔥每舊都用鹹蛋黃炒勻🥚裡面雞柳嫩滑🐥外面鹹香鬆脆😋十分惹味👍🏼-📍 Wanna Eat新蒲崗彩虹道16號地舖-
🤣必試拔絲咕嚕肉🤣
🥗凱撒沙律 ($82)

🐷拔絲咕嚕肉定食 ($98)

🐥黃金雞柳 ($55)

📍 Wanna Eat
新蒲崗彩虹道16號地舖
2024-03-11 30 views
想食.拔絲咕嚕肉梗係要食佢signature嘅咕嚕肉🥹真係好掛住呀!次次去到都必食!!性價比極高呀👍🏼拔絲係拉得出又唔會太甜,痴牙!個肉舊舊都好大粒,又彈牙好正!今次我地叫咗2份添呀😆😆最正係無咩配菜,例如菠蘿,椒個啲,唔會妹仔大過主人🤭成碟清哂嘅感覺實在太好了😚紐西蘭肉眼扒里個係朋友話佢好多配菜好抵食🤭有勁多薯條,沙律,都高質㗎!最正係塊牛扒,啱啱好5成熟😍入面好嫩好juicy!!!好食呀!有小小肥咁樣,食落更肥美!!想食.明太子意粉唔會好膩咼!意粉好彈牙,啲汁多到可以掛呀😍好正!帆立貝份量都幾多!!不過我覺得相對就普通啲啦~係外面cafe都食到嘅😆焦糖香蕉配朱古力雪糕窩夫竟然係好似酥皮嘅口感窩夫,重牛油,鬆軟又脆!!仲有朱古力味雪糕,咖啡凍,焦糖香蕉🥳好滿足!凍熱,脆軟,咩口感都一次過有哂❤️
想食.拔絲咕嚕肉

紐西蘭肉眼扒

想食.明太子意粉

焦糖香蕉配朱古力雪糕窩夫
  • 拔絲咕嚕肉
2024-03-09 36 views
今日係新蒲崗Mikki買完野搵野食,行到駛向九龍城方向既馬路邊見到有間「Wanna Eat」,灰白色門面幾吸引,門口有個水吧售賣外賣咖啡,方便預備搭巴士既客人。晚上單點主菜可用半價加購咖啡/飲品; 另可用$20加配湯/沙律。今餐試下全西餐~🐩法式煎羊架: 配菜有沙律同薯條🍟羊架比例煎得剛剛好,輕易就切到開,重羊味肉質嫩滑,點微酸既薄荷醬味道一流。薯條係即炸,我食薯條鍾意食粗身覺得口感爽D。香辣海鮮墨魚汁海鮮意粉🍝墨魚汁帶點鹹香,每啖意粉吸左d汁都好好味。意粉即叫即製熱烘烘出煙,特別好味。配料有大隻蝦仁及帶子,爽口彈牙。[飲品]洛神花甜莓花茶🫖—2人份賣相精緻,用玻璃小茶壺🫖裝著,顏色粉紅色,好香莓味,飲落味道微甜幫助消化。可以添水再飲。經過新蒲崗食飯可以試下Wanna Eat 精緻Cafe中西餐啦~

今餐試下全西餐~
🐩法式煎羊架: 配菜有沙律同薯條🍟

香辣海鮮墨魚汁海鮮意粉🍝

[飲品]洛神花甜莓花茶🫖—2人份

• 香辣海鮮墨魚汁意粉
  • 洛神花甜莓茶
2024-03-06 36 views
因為上班時間我哋去也是第二張檯之後入了三張檯其他的沙律菜也到了便問 都理解應該溜單之後到個牛扒等了半小時(用催的)我要五成熟 朋友七成熟食到最後真係忍不住唔食了 石頭應該是催得多而亂來了
因為上班時間
我哋去也是第二張檯
之後入了三張檯
其他的沙律菜也到了
便問 都理解應該溜單
之後到個牛扒等了半小時(用催的)
我要五成熟 朋友七成熟
食到最後真係忍不住唔食了 石頭
應該是催得多而亂來了

2024-02-24 34 views
午餐menu有9款,每款都好吸引咁,最後選擇牛扒同豚肉,跟餐有湯(是日餐湯係甘荀湯)或沙律,仲有餐飲,可半價轉特飲。紐西蘭西冷牛扒(五成熟):外皮煎到好脆,一掂到嘅感覺似柴咁😅但食落口係香口嘅,有少少碳燒定牛味咁薯條一般想食•燒汁厚切豚肉飯:塊豚肉真係好厚,肥瘦均勻,味道強烈,好滿足😇熱抹茶奶:抹茶味足夠,奶味較淡熱咖啡朱古力:朱古力同咖啡味平均融和,飲完無心跳手震👍🏻沙律:有藜麥、菜同油醋,小清新甘荀湯:有咬口,香濃甘荀味

紐西蘭西冷牛扒(五成熟):
外皮煎到好脆,一掂到嘅感覺似柴咁😅
但食落口係香口嘅,有少少碳燒定牛味咁
薯條一般

想食•燒汁厚切豚肉飯:
塊豚肉真係好厚,肥瘦均勻,
味道強烈,好滿足😇

熱抹茶奶:抹茶味足夠,奶味較淡
熱咖啡朱古力:朱古力同咖啡味平均融和,飲完無心跳手震👍🏻

沙律:有藜麥、菜同油醋,小清新
甘荀湯:有咬口,香濃甘荀味
紐西蘭西冷牛扒(5成熟)
想食•燒汁厚切豚肉飯
熱Mocha,  熱抹茶奶
2024-02-24
$123 (Lunch)
紐西蘭西冷牛扒(5成熟)
想食•燒汁厚切豚肉飯
熱Mocha,  熱抹茶奶
  • 厚切豚肉飯
  • 熱Mocha
  • 熱抹茶奶
2024-02-22 29 views
焦糖咖啡芭菲,$72💰焦糖咖啡口味濃郁,帶有微妙焦糖香氣,焦糖咖啡芭菲是一個層次豐富的甜品,咖啡蛋糕、焦糖醬、忌廉和巧克力碎組成。每一口都有不同的口感味道,既甜膩又清爽🍫黑松露流心芝士西多,$58💰黑松露的香氣與芝士的滑順口感,黑松露流心芝士西多則是一個驚喜,外層酥脆麵包,內裡是濃郁芝士黑松露,一切開就流出香濃醬汁,是一個完美下午茶🥪芒果冰茶,$36💰清涼的選擇,用新鮮的芒果和茶葉製成,甜而不膩🥭牛奶朱古力,$34💰濃郁的朱古力和牛奶調製,香滑而濃厚滿足🍩
焦糖咖啡芭菲,$72💰

黑松露流心芝士西多,$58💰

芒果冰茶,$36💰
清涼的選擇,用新鮮的芒果和茶葉製成,甜而不膩🥭

牛奶朱古力,$34💰
濃郁的朱古力和牛奶調製,香滑而濃厚滿足🍩
去開新蒲崗,求其搵間小店試下,揀咗呢間西餐咖啡店,入到去仔細睇menu先發現原來中西式都有,我同朋友揀咗一中一西,加錢叫咗湯、沙律同飲品,人均$150,幾抵食🌟香辣海鮮墨魚汁意粉意粉充滿墨魚汁,少少辣,食落幾惹味,而海鮮有蝦同帆立貝,幾新鮮🌟想食 拔絲咕嚕肉(定食)估唔到呢度嘅中菜先係最有驚喜,唔怪得好多枱都點佢嘅中餐呢碟咕嚕肉每件都好大件,炸到好酥脆,豬肉好嫩滑,而個醬汁仲可以拉絲,甜酸度恰到好處定食仲包碟涼拌麻辣雲耳同蓮藕,雲耳唔算好辣,食完會想再encore呢間小店係值得再黎試埋佢其他中式小菜!

🌟香辣海鮮墨魚汁意粉
香辣海鮮墨魚汁意粉

🌟想食 拔絲咕嚕肉(定食)
估唔到呢度嘅中菜先係最有驚喜,唔怪得好多枱都點佢嘅中餐

想食 拔絲咕嚕肉(定食)

呢間小店係值得再黎試埋佢其他中式小菜!
2024-02-16
$151.5 (Dinner)
香辣海鮮墨魚汁意粉
  • 拔絲咕嚕肉
2024-02-06 54 views
Wanna Eat🍽️黃金雞柳💛🐔 $55朋友勁鍾意呢個小食,佢哋嘅黃金雞柳非常重鹹蛋黃味,而且係即叫即炸非常香脆,份量都幾多一份大約有10條,二至四個人share都好足夠!🈵🈵香辣海鮮墨魚汁意粉🦑🌶️$98呢個墨汁意粉辣味唔會好重,意粉上面有唔少蝦仁同埋帶子,意粉份量都多嘅,好似我哋咁兩個人share都唔會太少~😆😆紅豆抹茶雪糕窩夫🍵🧇$72因為今日冇晒抹茶味雪糕,所以我哋轉咗朱古力味,佢哋嘅窩夫係用牛角包整成🥐,而且比起正常餐廳提供嘅窩夫份量更加多,足足有兩大片!🈵🈵🈵窩夫嘅旁邊,除咗cream之外,仲有茶凍啫喱,所以口感非常豐富😋😋阿芙佳朵雪糕咖啡🍦☕️$42唔係咁多餐廳有提供呢個甜品,所以見到就想嗌嚟食吓~佢哋嘅咖啡偏酸,所以配返香甜嘅雲呢拿雪糕就啱啱好啦!🥰🥰
Wanna Eat🍽️

黃金雞柳💛🐔 $55

香辣海鮮墨魚汁意粉🦑🌶️$98

紅豆抹茶雪糕窩夫🍵🧇$72

阿芙佳朵雪糕咖啡🍦☕️$42
2024-02-06 35 views
呢間🤩 Wanna Eat 係新蒲崗幾出名嘅中西合璧 cafe🍴,佢哋嘅食品幾有特色🥰,質素好價錢💰又合理,而且仲有🍷酒飲添!入邊裝修☺️風格幾清新,地方都幾闊落😄,又有大枱幾啱一班朋友💼放工嚟 chill 吓。主食加💰$20可以有餐湯🥣或者沙律🥗,我哋就加咗一個餐湯,今日係🧅洋蔥湯,十分之清甜又多洋蔥😍,好啱我口味!🍯蜜糖芥末雞翼🐓外皮炸到好香脆,🤤肉質好嫩滑配埋🍯蜜糖芥末醬食一流呀!明太子意粉🍝配帶子,面頭仲有唔少🐟木魚乾碎,入口十分之鮮味🤩,而且份量都幾足。😍拔絲咕嚕肉🐷幾乎係每枱必叫嘅主食🥢之一,外層十分之😋香甜鬆脆,拉絲感十足👍,咬落去入面好嫩滑 juicy☺️,果然係呢度嘅人氣🔥熱賣食品!而且佢仲跟咗✌️兩個配菜,食起上嚟整體😊感覺幾豐富。

而且佢仲跟咗✌️兩個配菜,食起上嚟整體😊感覺幾豐富。
Type of Meal
Dinner
2024-01-30 47 views
在Airside做完嘢後,拍擋話:呢度食飯好貴啫。我說:跟我來吧!我帶他行天橋過番去彩虹道,進入一間裝修雅致的小cafe食午飯。餐牌上的午市套餐由$65-$138,送湯或沙律及熱飲。價錢不但不貴,無論中式或西式都好食。拍擋初時對在cafe食中式飯有點猶疑,但聽到廚房傳出來炒菜的蓬蓬聲後,便知道非常有鑊氣。於是他點了個中式飯,我選了意粉。飯後見到餐牌上的甜品好吸引,於是加多個甜品。🏅川式宮保雞丁飯($68)外觀與味道都非常好,雞肉又嫩又香,看似無汁送飯?不會啦,炒得香口惹味的雞肉和腰果,和粒粒分明卻又香軟的白飯其實是很夾的,我的拍擋吃到一粒不剩。🏅卡邦尼意粉($65)意粉軟硬適中,醬汁有奶香和鹹香,大餐廳廚師都未必煮到這個口感和味道。🏅焦糖咖啡芭菲($72)嘩!好大杯!這是屬於大人的甜品,因為底部有濃縮咖啡,中間的咖啡蛋糕略苦,可是配雪糕味道一流。上層是雪糕和朱古力脆片,中層有粟米片、細粒棉花糖和黑糖水晶。黑糖水晶是爽彈口感,整體層次豐富。不過我認為不加棉花糖會更好。

🏅川式宮保雞丁飯($68)

🏅卡邦尼意粉($65)

🏅焦糖咖啡芭菲($72)
嘩!好大杯!
2024-01-30
$102 (Lunch)
2024-01-25 45 views
日日諗食咩都係一個煩惱,今日介紹呢間餐廳有個好處係中西式餐都有,滿足晒選擇困難症嘅你。📍新蒲崗 Wanna Eat 🌟拔絲咕嚕肉 💰98拔絲咕嚕肉應該係呢間餐廳招牌菜,係出面餐廳未見過咁大嚿嘅咕嚕肉,拉絲好吸精,咕嚕肉外脆肉汁鮮甜。酸酸甜甜好開胃,送飯一流。🌟牛肝菌巴馬火腿意大利飯 💰118巴馬火腿超級大塊,牛肝菌好香,但是意大利飯硬左小小淋啲會更好。🌟黑松露薯條💰50黑松露醬好香,黑松露同薯條係一個完美配搭,薯條脆卜卜。🌟紫薯牛奶(💰18半價加配)紫薯牛奶好creamy ,唔會太甜,甜度岩岩好,有淡淡紫薯香味。🌟熱情果冰茶(18半價加配)熱情果冰茶好清新2人人均:💰12610分滿分)價錢:7.5/10味道:6.5/10環境:7/10

📍新蒲崗 Wanna Eat

🌟拔絲咕嚕肉 💰98

🌟牛肝菌巴馬火腿意大利飯 💰118

🌟黑松露薯條💰50
黑松露醬好香,黑松露同薯條係一個完美配搭,薯條脆卜卜。

🌟紫薯牛奶(💰18半價加配)

🌟熱情果冰茶(18半價加配)
熱情果冰茶好清新

2人人均:💰126

10分滿分)
價錢:7.5/10
味道:6.5/10
環境:7/10
同幾個朋友慶祝Christmas 🎊記得之前黎過wanna eat有張大長枱岩曬一班人一齊慶祝🍾️可惜今次有人留左枱,店員幫忙合枱,十分細心👍🏻食物有中式有西式,可以自由選擇👍🏻👍🏻唔洗就黎就去👍🏻裝修以簡約為主🍽,加少許Christmas 裝修配上清新佈置,感覺好warm,可以同一班朋友CHILL下 過Christmas 真係好開心😂😂😂*由於叫太多食物,以下為美味推薦😋✔️ 想食·拔絲咕嚕肉 定食👍🏻👍🏻 〔真心推介😋〕$98Wanna Eat Sweet & Sour Pork w/ Rice👍🏻 份量多👍🏻 外脆👍🏻 熱辣辣👍🏻 外糖拉絲👍🏻 外甜內Juicy配 辣雲耳 👍🏻 惹味配 蓮藕👍🏻 開胃 ✔️ 紐西蘭肉眼扒 (12oz)〔真心推介😋〕$178New Zealand Rib-eye Steak (12oz) w/Salad and French Fries👍🏻 嫩滑👍🏻 juicy👍🏻 牛味濃配 沙律及薯條🍟👍🏻 蔬菜新鮮👍🏻 薯條熱辣辣👍🏻 香脆✔️ 想食•焦糖咖啡芭菲〔真心推介😋〕$72"Wanna Eat" Caramel Coffee Parfait👍🏻 招牌甜品👍🏻

*由於叫太多食物,以下為美味推薦😋

✔️ 想食·拔絲咕嚕肉 定食👍🏻👍🏻 〔真心推介😋〕$98
👍🏻 份量多