2025-06-07 1208 views
香港清真燒鴨飯叫咗半隻燒鴨 2個人食得好飽 夠晒食燒鴨好好食 好入味 點埋鴨汁仲正白飯加咖喱牛汁咖喱汁好辣 好正唔食得辣 可以叫白飯 加鴨汁下次會試埋個咖喱牛肉飯平日都好多人食
香港清真燒鴨飯
燒鴨
2092 views
2025-04-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
燒鴨
2025-05-24 1965 views
話說五月份我同朋友未食過呢間餐廳,諗住入去試吓,一坐低叫極嗰個負責嘅女人都唔肯埋嚟,好似我哋喺度坐緊霸王枱一樣等咗好耐,跟住先至見到另一個相信係佢哋請返嚟嘅女仔,叫落單咁就終於叫到羊肉飯同埋燒味飯,燒味飯好一般基本上去燒味舖食應該好食過佢,佢最有特色嘅應該只係嗰一Pat咖喱汁,羊肉嘅份量得兩三粒,所以基本上係咖喱汁撈飯,其餘嘅都係羊骨,一分錢一分貨,平嘢真係冇乜好嘢
2025-04-09 2299 views
今日去左鵝頸橋熟食中心附近睇中醫,順便上去食左間之前有街坊介紹過既餐廳。雖然喺附近番工,但係冇行過過黎呢頭,估唔到一上到黎就見到有幾條龍,主要都係排牛腩麵,素食,同我今日食既清真惠記。今日叫左份掛爐燒鴨肶飯(58蚊),睇落已經好靚仔,食落有烤鴨既油香,鴨肉重要超嫩。之後加埋啲惹味香辣既咖喱汁,真係好有驚喜。不過因為餐廳喺熟食中心,環境比較一般,而且客人比較多,所以多數要疊枱,介意既人可以叫外賣。呢間我應該都會長期幫襯架啦。另外我見清真惠記個咖喱羊重多人叫,下次一定要試埋佢。

掛爐鴨肶飯

之後加埋啲惹味香辣既咖喱汁,真係好有驚喜。

呢間我應該都會長期幫襯架啦。

另外我見清真惠記個咖喱羊重多人叫,下次一定要試埋佢。
掛爐鴨肶飯
  • 燒鴨脾飯
2025-04-08 2169 views
約了友人食Lunch,之前睇YT介紹清真惠記,個燒鴨脾及柚皮好吸引即想試下,位於鵝頸街市位置冇難度。因我地就到11:30提早去到果刻唔算太多人,之後就越來越人(這當然)。餐牌,都係食最出名果幾樣,可惜果日冇柚皮...。等食中都乳到幾多街坊熟客幫襯。掛爐燒鴨肶飯,$58,賣相普通(有件甩左皮),份量適中,鴨皮燒得脆口,肉嫩香口又多汁,美味!但因似乎唔係燒得好平均,唔係件件都咁好食,部份係唔夠皮脆但肉質都係幾好味。咖喱羊飯(含骨),$58,友人叫的,試左點,分閞汁上呢下幾好,咖喱味香料味較重,味道濃郁但唔算好辣,羊肉大件,肉質軟腍夠入味,唔太有羶味果下不俗。食物有水準,呢個價幾抵食,態度正常,可惜冇柚皮,下再有機再食。灣仔寶靈頓道21號鵝頸街市1樓鵝頸熟食中心5號舖
餐牌,都係食最出名果幾樣,可惜果日冇柚皮...。
等食中都乳到幾多街坊熟客幫襯。

灣仔寶靈頓道21號鵝頸街市1樓鵝頸熟食中心5號舖
2025-02-22 2437 views
銅鑼灣的清真惠記一直深受食客喜愛,我們的長年粉絲,每隔一段時間就要來朝埾。這次我們點了咖喱羊腩飯和咖喱羊腩瀨粉,羊腩保持一貫水準。咖喱羊腩飯的羊腩肉質鮮嫩,入口即化,搭配上香濃的咖喱醬,咖喱的香氣撲鼻而來,微辣的口感剛好,讓飯粒吸收了咖喱的精華,既有味道又不會過於油膩,十分開胃。而咖喱羊腩瀨粉則是另一番風味。瀨粉滑順,與咖喱完美融合,每一口都能感受到羊腩的鮮香。特別是瀨粉的彈性,讓整個菜式更添層次感。

呢間食咗十幾年,以前公司距離約十分鐘步程,每個星期總要食一次,其貌不揚但絕對係 THE BEST IN TOWN(沒有之一)。如果早嚟,佢舊炸過嘅薯仔個外皮炸漿重係脆脆地,羊入晒味,冇得輸,特別係嗰一千零一舊筒骨入面嘅羊髓!最緊要最緊要,當然係個咖哩,香濃味重,記得有期《飲食男女》訪問過佢哋,鋪頭老闆以前殖民地時代喺警局煮飯畀印度籍警察,所以咖喱風味係偏印度風格,頭盔,希望冇記錯今次星期六三點去到差唔多二十個人排緊隊叫外賣,可能真係太迫太多人,有時會聽到店員佢哋講嘢燥燥地,不過都係呢度特色嚟嘅,同埋熟食中心/大排檔,執枱冇咁快,枱面有咖哩漬,坐得迫,就預咗,介意者留意,自行衡量!

2024-12-19 2652 views
我都勁鐘意食羊,聽到朋友介紹呢間鋪於是尋日就去試吓,由於未夠十一點半我就到位,去到都唔係好多人唔使排隊。仲未坐底隔著口罩就已經聞到咖喱香。🥢【咖喱腩】/ $82連皮帶骨嘅羊腩稍微肥DD肉基本煲棉喇,瘦肉係咁扯吓就成條狀。每一條縫隙都充分入味 微辣辛香咖喱真係好醒神,撈飯食真係冇得頂。我同朋友埋頭苦食完全唔出聲。🥢【掛爐燒鴨】/ $78油淋淋嘅肥鴨掛喺展示台,除開羊腩,燒鴨係惠記TOP2嘅另一招牌。好彩切到成隻鴨比,肉質細嫩多汁,皮雖然唔係好脆但好薄,冇多餘油脂,蘸埋酸梅醬真係好食。
🥢【咖喱腩】/ $82
🥢【掛爐燒鴨】/ $78
2024-11-06
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2024-10-17 2989 views
😅早兩日終於去左食咖喱羊腩。由於11:15去到未係好多人!個羊腩用個飯碗庒住放喺碟飯側邊。首先講飯係熱辣辣軟硬適中。輪到講羊腩,放第一舊入口,🤩嘩!味道令味蕾直沖上大腦,有相逢恨晚嘅感覺....👍羊腩林而不爛,好夠味好入味小小辣,小小穌味, 👍咖喱汁好正,怪得D人要加多碗汁。臨走時見到有2位南亞裔哥哥叫左燒鴨飯另加羊腩真係識食,下次我都咁叫!😄我會定期黎食希望水準 keep住🙏!
2024-07-12 4323 views
聽到電台介紹呢間咖喱羊腩飯,於是就一試,因為我勁鐘意食羊,香港好味嘅唔多,以前翠X嘅咖喱羊腩都算我Top3, 今日嘅翠X只可以話「再見啦!」,所以我就去試下呢間. 我係平日lunch去,舊式大排檔,預左要搭枱,衞生,舒適度唔好太大期望,重點係咖喱羊. 個度人人都係食完就走,好快,我同落單阿姐講我第一次黎,要小小時間睇下再order, 阿姐就指俾我睇最多人叫咖喱羊&燒鴨飯,要搵返佢落單&收錢,態度好,仲問我夠唔夠位放袋!我就order 左咖喱羊+蝦子柚皮.咖哩羊飯 - 咖喱係東南亞個隻咖喱,好香,幾辛辣,係我鐘意嘅個款咖喱,味道更勝以前翠X,撈汁KO成碟飯 ! 我個人鐘意羊腩SO味,佢嘅羊腩就無乜SO味,變相我就覺得羊腩唔夠味,但$58呢個價錢都算超值. 佢個咖喱汁真係好正,可能下次我會試下配牛/雞. 蝦子柚皮- 我係好鐘意食柚皮,功夫錢,係私房菜/酒樓食,全部都好鬼貴。呢度一份細嘅柚皮$20,好好食,索晒味,抵到爆!
我就order 左咖喱羊+蝦子柚皮.
咖喱羊腩飯

蝦之柚皮

$70 (Lunch)
咖喱羊腩飯
蝦之柚皮
2024-05-19 4627 views
鵝頸橋街市都係我以前經常嚟嘅飯堂,因為價錢合理大眾化,而且食物啱我哋呢啲麻甩仔!不過我哋都係通常中午過嚟!有時都要等位啦!佢哋呢個清真羊腩真係要試吓,我覺得好好食,羊腩唔會臊味,咖喱味亦都好香濃,另外值得推介嘅就係燒鵝飯都唔錯㗎!
不過我哋都係通常中午過嚟!有時都要等位啦!
2024-04-11 4724 views
大隱隱於市,在銅鑼灣商業中心區屹立多年的清真惠記,專門售賣清真食物,同層還有同區同樣著名的九記車仔麵。在惠記必點當然是羊肉咖哩飯,也有不少人單點咖哩汁配其他碟頭飯。通常如果我和朋友一齊來,都會單點咖哩羊肉,然後另外再點餸。大家都知道羊肉必試,但如果你再加點蝦籽柚皮和少爺雞😉那就是很懂行的食客。咖哩羊肉,肉一咬脫骨,咖哩汁香濃。滷水掌翼蝦籽柚皮,不是每次去都有貨,可以試試運氣超厚身入味的柚皮,配飯吃一流蘿蔔🤌🏻

咖哩羊肉,肉一咬脫骨,咖哩汁香濃。

滷水掌翼

蝦籽柚皮,不是每次去都有貨,可以試試運氣

超厚身入味的柚皮,配飯吃一流

蘿蔔🤌🏻
2024-01-10 4059 views
嚟到這家飯店,率先抵擋唔到嗰份香濃非常的咖喱氣息🍛!首選無疑係佢嘅招牌咖喱牛腩飯,呢個盤盤香濃嘅咖喱汁簡直係滲透到每一塊牛腩肉入面,嬲牛腩肉質嫩滑,入口即溶仲有啖啖肉咁滋味,襯以滑嫩嘅白飯,天啊🤤,真係再正不過!話說唔止牛腩,羊腩都一樣引人注目。咖喱羊腩飯嘅羊肉腍滑得嚟唔羶,滿口肉香中帶點咖喱嘅辛香,食落有層層次感,令人一啖又一啖。另外個蝦子柚皮都值得留意喎,彈牙嘅蝦子鋪滿,加埋微微苦澀嘅柚皮,令味蕾感到新鮮刺激啲。即使係嚟自熟食中心嘅快餐配搭,呢盤菜都驚喜到唔少食客,包括我!👌雖然話湯水就相對平常D,但食咗滿滿一腹嘅咖喱,有湯解解膩都幾好。仲有架,等如此食物原汁原味,真係食得滿足,價錢又合理,真係令人喊出嚟:「呢啲嘢就係香港嘅寶貴文化咁!」下次繼續襯繁華嚟一場味蕾盛宴啦!👍

2023-08-03 4598 views
去完銅鑼灣影相,諗起呢間好岀名既餐廳,所以慕名而來(不過天氣太熱,打算睇下個環境再決定食唔食)點知原來而家熟食中心係有冷氣,環境又乾淨,所以就坐低試下咖喱羊飯 $56係傳說中好好食既咖喱羊 咖喱上碟時已經好香,入口香料味濃,帶有羊味而且辣勁夠,超惹味,令人食唔停(個人中意食更辣,如果餐廳有辣度揀就更好啦。)羊肉份量唔算多,不過羊肉味好香而且肉質嫩滑,好食。本來覺得個飯份量太多,點知個汁真係太好食,輕鬆食哂(仲額外$8買多碗咖喱汁食飯)本來想試柚皮可惜賣哂,下次會再幫襯

點知原來而家熟食中心係有冷氣,環境又乾淨,所以就坐低試下

咖喱羊飯 $56
係傳說中好好食既咖喱羊

本來覺得個飯份量太多,點知個汁真係太好食,輕鬆食哂
(仲額外$8買多碗咖喱汁食飯)

本來想試柚皮可惜賣哂,下次會再幫襯

2023-07-07 4129 views
收藏佐一年幾 今日終於搵到機會去試下 嗌佐一個鴨髀飯+一個細咖喱羊腩(特意問佐 唔可以雙拼😅可能因為我唔係熟客)一次試晒啲嘢燒鴨真係有料道‼️熱辣辣皮薄脆油潤 皮下脂肪少 所以唔膩 我覺得唔輸甘牌燒鵝 同埋鴨汁撈飯都係好香咖喱羊腩都係質素好高👍🏻 同樣都係熱辣辣 羊肉軟爛 入味 咖喱都係調味好好 香料味都適中唔會搶佐羊味 又唔會太淡 撈飯一流 我覺得咖喱要好食過新景園 個羊真係我係香港食到最有羊味嘅 真係好感動🥹好過巴依唔知幾多😑本食肉獸今日又係滿足的一天😌雖然價錢對於街市來講係有啲貴但出品質素我覺得值後悔冇早啲來😅
燒鴨髀飯+咖喱羊腩S

本食肉獸今日又係滿足的一天😌
雖然價錢對於街市來講係有啲貴
但出品質素我覺得值
後悔冇早啲來😅
2023-07-07
$104 (Tea)
燒鴨髀飯+咖喱羊腩S
  • 燒鴨脾飯
2023-05-08 3768 views
幾年前食過一次之後,都冇機會再試,因為好少係港島活動。今日有事要去灣仔,抽個時間嚟食午飯。咖哩羊飯($56)咖哩好味道,辣度適中唔太過龍,香料味有但唔重手所以唔太出,啲咖哩夠撈哂碟飯嚟食。羊件(帶骨)大約有六七件,冇羊騷味,但稍為韌咗啲,因為唔肥,所以都偏嚡。
咖哩羊飯($56)
咖哩羊飯
咖哩羊飯
$56 (Lunch)