2021-07-19 0 views
⭐️維記咖啡粉麵⭐️📍:深水埗福榮街62號及66號地下/北河街165-167號地下D號⏰:6:30am-7:15pm/20:30pm(一至五)💰:人均$50⭕️: 現金💰👉🏻潤牛麵/米/通 $35 ⭐️推薦食麵 無咁普通入得嚟梗係推薦你食豬潤,如果唔想浪費quota,食豬潤麵得㗎喇+咖央西多士😛!👉🏻咖央西多士$19 咖央多士$13👉🏻肉丁牛肉麵 $35👉🏻另外有餐肉,火腿,腸仔,雙蛋個啲普通野。。(咁入得黎我就唔會推介呢啲啦😂😂)唔通同你講條腸仔好好食咩。。嗰啲留返你哋自己屋企樓下嗰間食啦😂😂🌟之前有人帶過我去食 之後食落又真係覺得佢個豬潤幾好食 店內招牌嘅係豬潤麵 所以基本上入到去淨係嗌一碗豬膶麵同埋咖央西多士就得㗎啦 豬潤厚度啱啱好 唔腥 同埋真係好多 👧🏻🍼係一碗食唔晒嘅竟然🙂🙂🌟同埋發現一樣好神奇嘅嘢 佢哋落單係嗌一嗌廚房 廚房就會出到俾你 好想問吓佢哋點樣做到😂記憶力好好🌟總括而言,$35呢個價錢 CP值都高嘅 味道同份量都對得住呢個價🙌🏻如果鍾意食豬潤嘅不妨過嚟試吓
⭐️維記咖啡粉麵⭐️
⏰:6:30am-7:15pm/20:30pm(一至五)
💰:人均$50
⭕️: 現金💰

👉🏻潤牛麵/米/通 $35 ⭐️推薦食麵 無咁普通
👉🏻咖央西多士$19 咖央多士$13
👉🏻肉丁牛肉麵 $35

2016-04-18
$50 (Lunch)
  • 咖央西多士
  • 豬潤麵
從小時候已不喜歡於維記吃,直到現在幾十年後的我再經過維記,由原本只是小檔變了多間鋪。既然人在門口,那就入去一試,看是否自己有徧見。可惜仍改變不了我。我只吃豬潤蛋麵,湯仍是過往的熱,但仍是過往的濁,也仍是過往的多泡多雜質(因肉裡蛋白質遇熱後化學反應)真不明那些媒體食家打邊爐一見有泡就命人即刻清理,但在這裡卻說原汁原味,懷舊,真不明如此雙重標準。用大量薑冚着豬潤腥燥味,硬,韌,苦也仍保持到今毫無進步真的不易,煎蛋還要後補兼一隻煎得又老又涼的蛋,煎蛋這簡單的煮食行為巳表現這店對食物的態度何其差,現在做飲食真容易。没有蛋味的咖央,不要說在馬來西亞的架央,連六七十年代尖沙咀海傍道街邊任何一檔大排檔也比這裡的味道高出多倍,其它服務態度也不用多說。又是一間食老本不思進取的食店,只因在這裡拍過片?飲食媒體無恥誇張宣傳?真的難為了看着收錢媒體所寫的食經,不經思考照單全收,怕執輸心態下去吃。這世界不是一些店子開得久就是好,這些不求上進的店子,簡直就是劣幣驅逐良幣。

没有蛋味的咖央,

2021-07-11 0 views
坦白講以前係因為名氣而來,而家食食吓,變咗一份comfort food嘅感覺😊。到深水埗買野,諗唔到食咩就自自然然走咗入去😆!🐷餐肉豬膶麵必食!豬膶即叫即整!餐肉就整定嘅😂!都係果句,嚟呢度,唔只食味道,仲係食一種感覺😊!#SofoodSogood #深水埗維記 #維記豬膶麵 #豬膶麵 #深水埗美食 #食野最重要 #香港美食#享受美食的過程 #食物正能量 #好食#美食 #美食攝影 #Hongkongfood #hkfoodie#hongkong #foodblogger #hkfoodblogger #hk

🐷餐肉豬膶麵

#享受美食的過程 #食物正能量 #好食
2021-06-18 199 views
維記真係有種特別嘅力量,唔係!應該話係特別嘅味道!🤪 呢度每一種食物都係其他地方搵唔到~ 所以每隔一段時間就會上嚟食下,回味下呢個味道!💛咖央西多士 💰19 (好味道:💛💛💛💛💛 )之前食過好多次咖央多,今次想邪惡啲,所以就叫西多士!如果普通咖央多士,會係兩塊白麵包上面搽上咖央醬料,其實都已經好香~ 但係西多士外面係會用蛋漿煎過,醬料會夾咗喺入面😌 好邪惡好好食!我仲會倒少少糖漿起上面~💛凍咖啡 💰15 (好味道:💛💛💛💛 )估唔到呢度嘅咖啡都有驚喜!奶同咖啡底溝得好好,唔會有酸味👍🏻💛餐牛米 💰35 (好味道:💛💛💛💛💛 )餐肉煎得十分脆口,如果唔想比湯浸淋左,就要快啲食,或者夾起佢放係西多士個碟👌🏻 牛肉都幾有牛味,唔韌~ 米粉係我喜歡嘅質感,唔係好幼個款,呢款雖然望落好似發脹咗啲緊,但係食落係有口感,喜歡💕💛牛腿麵 💰35 (好味道:💛💛💛💛💛 )麵係比米粉更加掛湯,所以如果想入口多啲湯底味道,建議可以揀公仔麵底,呢度用嘅應該係出前一丁💁🏻‍♀️ 火腿嘅做法就唔同餐肉,只係普通烚熟,相對上就冇咁多油脂。維記嘅湯底係用豬潤熬製出嚟,所以見到每碗粉面上面都會有有啲豬潤精粹浮左上嚟~但

💛咖央西多士 💰19 (好味道:💛💛💛💛💛 )

💛凍咖啡 💰15 (好味道:💛💛💛💛 )

💛餐牛米 💰35 (好味道:💛💛💛💛💛 )

💛牛腿麵 💰35 (好味道:💛💛💛💛💛 )

維記嘅湯底係用豬潤熬製出嚟,所以見到每碗粉面上面都會有有啲豬潤精粹浮左上嚟~但係又唔會話10分油膩或者濃味,會有陣淡香,好特別,推薦大家一定要去試吓!

人均消費: 💰52

環境:💛💛💛
服務:💛💛💛💛
推薦:💛💛💛💛💛
2021-06-16 100 views
今次去間懷舊茶餐廳叫左碗$32豬潤米,好大碗,豬潤唔腥,味道剛剛好心思思又叫多個$19咖央西多,炸到剛剛好,唔會 燶,高手叫左2樣野食先$51,抵食整體評分:4/5環境:3/5味道:4/5
今次去間懷舊茶餐廳

叫左碗$32豬潤米,好大碗,豬潤唔腥,味道剛剛好

心思思又叫多個$19咖央西多,炸到剛剛好,唔會 燶,高手

叫左2樣野食先$51,抵食

整體評分:4/5
環境:3/5
味道:4/5
2021-06-12 168 views
某日得知原來天使由小到大甚至在深水埗區附近出沒,於是便捉了他陪我回深水埗維記重溫一下。小時侯深水埗和油尖旺是我經常出沒的地方,這間維記和澳牛簡直見証住我的青葱歲月。今日一到,和年青時沒太大的分別。第一次來這裡的天使,望着餐牌盯了很久。我一看見他眉頭緊皺的樣子我便心知不妙,這兒可是和澳牛齊名,點餐要快、服務最西但又客似雲來的茶餐廳喔。結果在天使喊出那句"一樣"的同時,我快速地替他下了單。幸好反應仍算快速,不然今天早上就要對住一個非洲來的天使了…不禁舒了一口氣。這是我點的蛋牛麵。用熱湯將材料瞬間燙熟是這間店最特別的技倆,用這個方法處理牛肉和豬潤是頗有效的,可惜用在雞蛋上卻是完全不適合。可能實在太久未來,忘記了這個轉析。更重要的,是我竟然忘記了以天使的貓舌,他是要好一會在能把食物放入口的,當然豬湯潤就會因為在熱湯裡放得太久而變靭,口感也會變得完全不一樣。然後…我情不自禁想起陸游……為令天使在等麵冷卻時不自於太無聊,點了這個咖央西多士給他吃。誰知又出了一個小插曲。話說侍應姐姐於西多完成後,拿着大叫問餐廳裡的客人"邊個叫咗西多"。不知是因為戴上口罩還是阿姐本身口音太準,我和天使也完全聽不到,最後

蛋牛麵
豬潤麵

為令天使在等麵冷卻時不自於太無聊,點了這個咖央西多士給他吃。誰知又出了一個小插曲。話說侍應姐姐於西多完成後,拿着大叫問餐廳裡的客人"邊個叫咗西多"。不知是因為戴上口罩還是阿姐本身口音太準,我和天使也完全聽不到,最後西多自然給了第二個客人。到我發現不妥追問時,卻被怪責"典解頭先我問果時你唔出聲"。噢,原來和澳牛還是有分別的。印象中,澳牛的大哥們從來也會將柯打準確送到,很少甩單,也不會在送單時問"份炒蛋係邊個o既"。如此看來,這兒也不能和澳牛相題並論吧?講返西多本身,味道是可以的。但以前吃過那種濃郁的咖啡香味卻好像變得不太明顯了。但總括而言,味道是可以的,合格有餘,值得一試。
咖央西多士

忽然間…我強烈懷念澳牛的大哥們。還是找天回去朝聖一下吧。
2021-06-11 119 views
好耐冇嚟,今日經開深水埗就入嚟食個早餐。一碗餐潤米+凍奶茶=$50。確實係有啲貴,而且依家個潤米講真味道一般,啲豬潤冇以前咁爽,質素同其他茶記冇咩分別,環境又唔係坐得幾舒服。講真下次唔知幾時先會再嚟幫襯🤣
2021-06-11 24 views
好耐冇嚟,今日經開深水埗就入嚟食個早餐。一碗餐潤米+凍奶茶=$50,確實係有啲貴,而且味道真係好一般,同其他茶記嘅豬潤麵冇咩分別。服務本身就冇期望,環境同以前一樣都唔會有咩要求。所以,下次都唔知幾時先會再嚟幫襯🤣
假日係門口等左5分鐘就入得 ~ 雖然門口長期有人排隊 但因為上菜速度快加客人又食得快 所以通常好快就入到去😆😂😂 叫左必點既豬潤米同咖映多~ 湯底係真係好豬潤 而豬潤都好爽口 但未致於會飲埋d湯 感覺唔夠濃郁 咖映多味道偏淡 無咩特別 反而奶茶幾滑幾好飲☺️總括而言 唔會再特登黎食 不過順路經過想食面 都會再考慮下既😎

叫左必點既豬潤米同咖映多~

咖映多味道偏淡 無咩特別
反而奶茶幾滑幾好飲☺️

2021-06-04 98 views
今日跟親愛的走遠一點吃早餐深水埗 西九龍中心 這一帶很久沒來的一個地方前陣子朋友才跟在下提到今天就自己親臨了過街走巷轉了幾個灣來到這家維記親愛的說以前是不錯吃的就來試試 😊坐下店員便一直站在旁問我們要什麼在下很不喜歡這種壓力會使我完全不想想幸好親愛的在幫在下選了碗豬潤麵 $32嗯..原來豬潤是長這樣的🤔(看起來跟豬肝很像?)親愛的溫馨提示麵是超級熱的對 看到很濃密的白煙無間斷地散發著見狀在下還是乖乖坐著等親愛的就點了碗牛蛋麵 $35等待麵冷卻期間我們加點了份咖央西多士 $19在等的途中發現這裡的店員好厲害可以一次記住3張枱的Order 👍只是出餐是都忘記枱號和點餐客人的先後次序 🤣其實 紙筆記一下有那麼難嗎..算吧 那不是重點等了陣還是散著密密白煙的豬潤麵在下要咬你了先吃餸吧 沒泡著湯應該容易入口點不怕燙到而在下依然小心翼翼細口吃著事關昨日被熱茶燙痛了我可憐的喵喵舌頭👅在下今天也乖乖沒加辣學習一下品嚐人家的真材實料的原味吧嗯..結論是重口味的在下覺得好像沒什麼味😶而且因為待涼 麵都泡脹了口感也變得沒很好有條喵喵舌頭好像不是件好事?吃完後白煙依舊散著..好恐怖😅西多士也終於到了因為第一份
今日跟親愛的走遠一點吃早餐

會使我完全不想想
幸好親愛的在
幫在下選了碗豬潤麵 $32
嗯..原來豬潤是長這樣的🤔
(看起來跟豬肝很像?)
親愛的溫馨提示

在等的途中發現
這裡的店員好厲害
可以一次記住3張枱的Order 👍
只是出餐是都忘記枱號和點餐客人的先後次序 🤣
其實 紙筆記一下有那麼難嗎..
算吧 那不是重點
嗯..
結論是重口味的在下覺得好像沒什麼味😶
而且因為待涼 麵都泡脹了
口感也變得沒很好
有條喵喵舌頭好像不是件好事?
吃完後白煙依舊散著..

好恐怖😅

暫時討得在下歡喜的卻只有沙牛西多
或許在下是真的不愛甜食吧
2021-06-04
2021-05-30 92 views
聽咗深水埗維記豬膶麵好多年,之前幾次去都大排長龍。今日唔覺意係lunch time經過,完全唔使排隊之外仲即刻有位坐。諗都唔使諗即刻入去!牆上餐單都係嗰幾樣,咁梗係笑咗出名嘅食物啦。嗱嗱臨叫咗一碗牛膶麵同埋凍奶茶少甜。唔使5分鐘碗牛膶麵就出現面前,碗上面好多泡泡😅,牛肉同豬膶片片好薄,考功夫切嘅又容易淥熟,但我個人比較鍾意厚切有口感!我唔敢講係超好食,但係亦都唔難食!有啲似阿媽喺屋企整俾你食嗰啲。如果未食過而行過又唔使排隊,係可以坐低叫碗嚟試吓!深水埗特色食品嘛!
牆上餐單都係嗰幾樣,咁梗係笑咗出名嘅食物啦。
嗱嗱臨叫咗一碗牛膶麵同埋凍奶茶少甜。
為食貓🐱本身都幾鍾意食豬潤🐷 屋企耐唔耐都會煮,今次就睇下出面嘅豬潤同屋企有咩分別啦~維記咖啡粉麵位於文記斜對面,平日中午去食,等一分鐘左右就有位啦~疫情期間呢間餐廳都有用隔板,對於茶餐廳黎講,座位算鬆動👍🏻今次為食貓🐱嗌咗佢最出名嘅豬潤麵($32)同咖央西多士($19)豬潤麵嘅麵原來係公仔麵。為食貓🐱孤陋寡聞,見到有啲驚訝🙈見到佢嗰樣覺得無咩特別,食落嗰麵比豬潤更有驚喜!為食貓🐱最care麵嘅質地同煙韌度,本身唔太鍾意公仔麵嘅🐱,都覺得好食😋 估唔到嗰麵都幾match嗰湯底!豬潤就正常發揮,啱啱熟、唔會太硬,但薄咗少少🤌🏻 (見其他食評話以前厚啲㗎😖) 豬潤湯底就畀🐱飲曬~ 湯底望落去好清澈、飲落啖啖濃味嘅豬潤,而且唔會太咸👍🏻熱辣辣、金黃色嘅咖央西多士🧇蛋味好濃,咖央醬唔算太多,西多士亦唔會太厚,咬落去feel到有水準👍🏻 每張枱都有糖漿供應,想加幾多都得。但個人覺得唔加糖漿冇咁膩,啱啱好👌🏻 加完之後反而冚咗咖央醬嘅味。 (但係🐱都係掛住蘇媽蘇媽嘅咖央多士😅)------------------------------美味指數:🤤🤤🤤🤤抵食指數:💸💸💸💸環境質素:✨✨✨服務質素:

豬潤麵

熱辣辣、金黃色咖央西多士🧇蛋味好濃,咖央醬唔算太多,西多士亦唔會太厚,咬落去feel到有水準👍🏻 每張枱都有糖漿供應,想加幾多都得。但個人覺得唔加糖漿冇咁膩,啱啱好👌🏻 加完之後反而冚咗咖央醬嘅味。 (但係🐱都係掛住蘇媽蘇媽嘅咖央多士😅)

美味指數:🤤🤤🤤🤤

抵食指數:💸💸💸💸

環境質素:✨✨✨

服務質素:👑👑👑

(5分為滿分)

鍾意為食🐱既食評/想了解多啲為食🐱&為食🐷 日常會食啲咩,就快d follow 我哋啦!✨

附上餐牌供參考

2021-05-25
2021-04-29 279 views
相信每一位客人都會為維記侍應、廚房同水吧嘅驚人記憶力嘆為觀止😂基本你落完單,侍應一叫大嗌,成份餐會準確不偏不倚地送到你面前!好幾年無食,今日到此再嘗泡泡潤牛米依舊好味👍🏻仲有即叫即做咖央多同凍鴛鴦👍🏻👍🏻都係水準之作!

2021-04-27
2021-04-14 399 views
深水埗呢間維記一直都好出名,好多人專登黎到叫碗豬膶麵食下~咁啱今日無乜人係門口排隊,咁就入去食返碗麵喇😋😋😋佢既餐牌係擺咗係牆上,而食物既選擇都唔多,主要係食豬膶,睇吓係配咩麵底,最多都係有埋咖央多士。其實咁就反映左佢只係賣豬膶麵就已經夠,證明生意唔錯👍🏻今次就叫左碗膶牛麵($35),碗麵整體賣相唔錯,有啲豬膶麵碗麵上面會有好多泡,但呢間既就應該舀走咗啲泡,令到個湯底比較清。飲第一啖湯就已經有幾重既豬膶味,湯底亦應該有落薑絲,所以飲落夠甜。而牛肉同豬膶亦都夠腍,豬膶唔會有種好腥既味道,呢樣係處理得好好👍🏻亦係佢出名既原因。但係今次食就略嫌佢既豬膶切得太薄,食落口感就差啲,不過以佢呢個價錢嚟講就算啦~總結呢間餐廳無論價錢,味道,份量都幾好👍🏻$35呢個價錢算係走平民路線,CP值亦夠👍🏻👍🏻值得比鐘意食豬膶既朋友過黎一試😋😋

2021-04-14
$35 (Lunch)
相信係香港人都會聽過維記豬潤麵❤️❤️而且相信好多人都會食過但作為香港人嘅我竟然未食過所以我決定今次嚟到深水埗排隊都要食一次去到已經見到大排長龍啦🥲🥲🥲冇計啦決定咗就一定要排隊等咗大概20分鐘左右就有位其實呢度嘅食物選擇唔多 加上嚟得一定係食豬潤由於我麻麻哋啲面 我就叫左碗豬潤米粉✌🏻✌🏻嗌完嘢食好快就到佢啲豬潤真係超級多 仲要件件都好大件啲豬潤吸哂啲湯底 令到啲豬潤好入味食完再食不停咁食 以佢嘅米粉煮得亦都唔會好冧口感好好 個湯底有齊晒豬潤嘅味 唔怪之得佢咁多人排隊😂😂😂我覺得排一個鐘頭都值不過大家要坐就坐得真係唔係好舒服
相信係香港人都會聽過維記豬潤麵❤️❤️
啲豬潤吸哂啲湯底 令到啲豬潤好入味
食完再食不停咁食 以佢嘅米粉煮得亦都唔會好冧
不過大家要坐就坐得真係唔係好舒服
2021-04-04
$50 (Tea)
  • 豬潤米