2019-11-24 34 views
大埔墟,歷史悠久,說這一個生活小區的飲食,上至酒樓,下至茶餐廳小食店,大排檔,都充滿了老字號同吸引到人冒名而來的名店。說茶餐廳,位於鄉事會街的《華輝小廚餐廳》,早在被借用場地來拍電影已經充滿名氣,而他們的名氣就是一個大埔人引以為榮的蘋果批同雞批。這一天,我一個人來下午茶,就特登來,食一個批,食一個炸雞肶,再一次感受一下 "Taiporian Pie" 的滋味。在餐廳門口的櫥窗櫃內,擺滿了各式各樣的餅點、批點。批,有分大的同細的。多人一起吃,外賣回家的,好多時都會選擇大批;堂食,一個人食,就會選擇細批,不過,也有些人,會喜歡切角的大批,所以,堂食批時,要向店員說明啊。我的是日 "Taiporian Pie" 是雞批。一個人食就要了一個細小的整個版。一拿上手,就感覺到雞肉批的香同酥香。切開,雞肉加了一個很 creamy 的醬汁,而批皮就非常酥香,咬入口,有爽爽的感覺。整個香噴噴的口感,整個批的內至外都有,每咬的一口都感覺到,這就是這批耿馳名港九新界的其中一個原因。我來這兒的目的,其實是為了下午茶。我點的下午茶餐是一份炸雞肶沙律。沒有粉,生炸的雞肶十分之可口,而雞肶就充滿了豉味,也許,這就是
我來這兒的目的,其實是為了下午茶。我點的下午茶餐是一份炸雞肶沙律。沒有粉,生炸的雞肶十分之可口,而雞肶就充滿了豉味,也許,這就是醃過夜的魔力。雞肉充滿味道,雞肶的皮亦非常香脆,味道同份量,都可以給予我滿足,此外,沙律不是凍的,而且菜夠新鮮,似是即日製的沙律,很不錯。
奶茶,是一杯香滑的出品,茶味、奶味,恰到好處。入口後,停留在口腔的,是茶香味,奶味同奶油的口感,隨著茶水沖入腸胃裡,停留在口的,只有 after taste,這正正是絲滑奶茶應有的感覺。
《華輝》的 "Taiporian Pie"雖不是坊間最好食的批,但他們堅持了自已的傳統,自已的 recipe,做好自己的 Pie。為食來到大埔,《華輝》的批,值得來一試。
$40 (Tea)
2019-09-21 253 views
知道呢間的蘋果批好出名,但一直都無機會試。今日終於都去買左嚿來試下本來想堂食,但因為lunch食得太飽,食唔落,為有外賣。以為外賣得圓型小批款,但原來大批款切件都有得外賣,實在我自己覺得批款會好味啲,而且買嗰時仲微熱我買左一嚿批款,係成個批的1/6。你都可以成個大批買。個餡有一片片的蘋果肉同提子乾。唔甜又唔酸,個餡的味好淡。但好飽滿的餡做得最好的係個皮好鬆夠薄買嗰時仲熱熱地,好想再食丫。不過如果個餡有啲肉桂味就好喇
我自己覺得批款會好味啲,而且買嗰時仲微熱
我買左一嚿批款,係成個批的1/6。你都可以成個大批買。

做得最好的係個皮
好鬆
夠薄
買嗰時仲熱熱地,好想再食丫。
不過如果個餡有啲肉桂味就好喇
2019-09-21
$14 (Tea)
2019-07-27 333 views
來到大埔,當然要試一試當地道美食啦。 聽很多人介紹華輝餐廳的蘋果批和雞批好好味,今日就一於試一試。依家好少餐廳做傳統蘋果批了。 佢哋嘅批有分大批同細批,大批一件切開8分,細就係正常蛋撻size,我當然要試大批啦。蘋果批外皮焗得金黃香脆,有一陣陣的牛油香味,啖啖蘋果肉酸酸甜甜幾清香。蘋果餡夠哂軟淋, 食得出一粒粒的口感,再加上提子乾甜甜的,好味!雞批的餡料好多,有雞肉,火腿,青豆,洋蔥粒, 忌廉汁。同蘋果批一樣咁出色!

雞批

2019-05-12
$30 (Tea)
雞批
2019-06-14 404 views
一直很喜歡吃蘋果批,最近看到之前有報館報導過這間的蘋果批遠近馳名,便特地前來。以為有報章報導過的餐廳一定會大排長龍,但今日午市時間去到,餐廳都幾清靜,只有一兩枱客,本來打算堂食,點知見到原來佢地都只係用微波爐幫食客翻熱,咁我不如帶翻屋企清清靜靜咁食了。餐廳職員服務不能說很殷勤,但比一般茶餐廳已算好了,沒有粗聲粗氣,知道我是外帶,還提我一聲回去用微波爐叮熱即可。買了一個大批,蘋果餡料酸酸的,似檸檬批加蘋果批咁,香嘅,批皮都香牛油味。不能說敗筆在蘋果酸,因為可能有些人喜歡酸的,而我本人就還好了,就是下次經過會買,但不會特地去買。反之,順道買的雞批餡料足,牛油皮香,較蘋果批更出色。早知買個雞批大批,蘋果批切件仲好😂

蘋果批(大批)

反之,順道買的雞批餡料足,牛油皮香,較蘋果批更出色。
早知買個雞批大批,蘋果批切件仲好😂
雞批(切件)
2019-06-14
TakeAway
Lunch
蘋果批(大批)
雞批(切件)
  • 雞批
2019-05-12 509 views
華輝唔係淨得蘋果批,早餐都抵食啊!九點幾到,全場爆完,好快入座早餐a火腿通,火腿唔係等幾條!份量最多嫁,女仔份量夠飽雙蛋+三文治,最鐘意食半生熟蛋黃凍咖啡,多奶,比例剛剛好
早餐a火腿通,火腿唔係等幾條!份量最多嫁,女仔份量夠飽
雙蛋+三文治,最鐘意食半生熟蛋黃
火腿通
凍咖啡,多奶,比例剛剛好
火腿通
2019-03-08 809 views
特登千里迢迢去入大埔係為左去鐵路博物館打卡,咁當然要搵下當地嘅美食試下啦有朋友推介呢度嘅蘋果批好食,就一於黎試下皮薄而脆,涵多,每一啖都充滿住果肉,對於中意食蘋果嘅人黎講,係好正淨係食蘋果批點夠呀,我地仲叫左2份下午茶,炸雞脾薯條同乾炒牛河。可惜太肚餓,一上菜已經即刻食左,冇為佢地留低倩影。個雞脾好大舊,即叫即炸,食落好脆,但肉質感覺有少少乾身,薯條就好大條,又炸得好香好好食。間店都幾大,環境又闊落同乾淨,坐得幾舒服。同埋其實都幾易搵,喺大埔墟街市行前少少,對面就係,同去打卡嘅地方好順路

有朋友推介呢度嘅蘋果批好食,就一於黎試下

可惜太肚餓,一上菜已經即刻食左,冇為佢地留低倩影。

間店都幾大,環境又闊落同乾淨,坐得幾舒服。
2019-02-10 906 views
黎過e度食過好多次,雖然係真係好出名但係我個人比較鍾意蘋果批。佢有兩款蘋果批可以揀,有由一個大既切開賣,或者一個mini蘋果批。如果鍾意食皮少d,咁大批切塊會好一點。但是如果想要一個獨立,看起來好看一點的話細批會好啲。d批咁多年都係幾平,以前有個下午茶餐個批加嘢飲都係$24 ,而家就冇咗係$14 一個再加嘢飲要加番$16 ,我以前禁平但係呢水平一如以往咁好, $14 一個批都 OK啦。如果想叫佢啲奶茶,到ok架,比較港式茶記feel。

蘋果批

如果想叫佢啲奶茶,到ok架,比較港式茶記feel。
2019-02-08 591 views
之前吃過一件華輝蘋果批及雞批,回味無窮,經常找機會再來品嚐,今次到朋友家探訪,想起不如買一大個蘋果批和朋友一起品嚐,一個大蘋果批用蛋糕盒裝著,拿著也很方便,去到朋友家仍非常完整。這裡的蘋果批真的非常美味,曲奇餅皮極香脆,亦十分足料,啖啖蘋果肉,甚有口感,味道酸酸甜甜,開胃又易消化。其實很多時真的覺得香港沒有什麼特別美食可以介紹給外地來的朋友,或者到他們地方旅遊也不知買什麼好,華輝蘋果批實在是一個大好選擇。

2019-01-14 578 views
大埔,除左豆腐花外,仲有另一名物,大雞批。呢到D雞批有分大和細。大的,同你塊面差不多size;而小的,同小朋友手掌差不多大。而識食,一定食大批切件,原因好簡單,餡多餅皮少ma.呢到既雞批,最特別的地方應該係食一件已經可以當飯食。批內的雞是滑的,而且好creamy,可能我本身對肉批沒特別喜好,所以我應該唔會encore.另一款蘋果批,也是以大件頭聞名,超多蘋果,而且入面有提子乾,所以幾好咬囗,如果個餅皮可以脆身D,效果應該會更好。至於蛋撻,就真係麻麻,可能因為撞唔正出爐,凍食,真係乜都扣曬分。
大埔,除左豆腐花外,仲有另一名物,大雞批。

2018-09-29
$40 (Breakfast)
2018-12-03 627 views
1️⃣蘋果批HKD$14入面有提子蘋果好好食 好多 唔會好甜唔會煮到好爛 但係又有蘋果既口感批底薄過雞批個個 係鳳梨酥既酥皮再焗既味.2️⃣雞批HKD$14唔會好多cream 料好足 但雞唔太好食 有小小老雞批批底好食d 牛油味好重.提提大家唔好入錯華康餐廳 我入完華康發現無蘋果批再發現入錯餐廳 之後好樣衰咁小心翼翼地出左間餐廳華輝係門口已經會見到好多批! 仲要大間d既 ———————————————蘋果批係幾好食 但突登入黎食又好似好低b 但黎開記得一定要試!
1️⃣蘋果批HKD$14

華輝係門口已經會見到好多批! 仲要大間d既
———————————————
蘋果批係幾好食
但突登入黎食又好似好低b
但黎開記得一定要試!
2018-10-28 662 views
今天來到大埔,去試試大埔出名的華輝蘋果批,見舖面有張貼是米芝連推介,真的嗎?因不太餓,所以只點了蘋果批加一杯熱奶茶。蘋果批的蘋果咸偏酸,偏腍,好像有點過了火。味道一般,口感麻麻。批底不夠牛油味,而且有點硬,確是有點名過於實。但14蚊一片都算抵食的。另外,幸好熱奶茶尚算不錯,茶濃奶滑,總算不會浪費了這一餐。鋪面亦算衛生,人來人往,很多公公婆婆來幫襯,好有人情味的感覺。因為最想試的蘋果批質素一般,所以應不會專誠再來幫襯了。

因為最想試的蘋果批質素一般,所以應不會專誠再來幫襯了。

2018-09-06 999 views
今日朋友仔帶左我去一間餐廳食早餐,聽佢講呢間餐廳既蘋果批同雞批好出色。叫左一個早餐 D (牛扒,煎蛋配牛油多士) 跟凍檸茶同好出名既蘋果批。賣相真係唔討好,好似小學生整咁,不過牛扒出奇唔錯,油脂比例分佈幾好,而且牛扒又無煎得太乾身同韌,幾好幾好。到上重頭戲喇,上枱時已經好香好脆口,因爲剛剛出爐,點知一食落口,同我落差都幾大下,成個批只食到係檸檬味,雖然佢真係用左果肉去整重好足料添。可惜我食食下,重發現左一隻疑似係小小強既腳。。。。。。不過算啦我無同待應講,就算佢比個一個新既我,我都唔太鍾意食,不過衛生情況就真係。。。。。。 🤮 🤮 🤮

2018-08-23 842 views
大埔名物「華輝🍎Pie」性價比幾高🍎😋趁入大埔已bookmarked 要食!大件,蘋果🍎超足料😍-------💢重點:可翻熱❗️❗️更正❗️------👉🏻記得要嗌切件裝❗️⭕️👉🏻薄脆既牛油皮,食落重好香脆👻厚道剛剛好,不搶主角🍎,好鐘意個皮❤️👉🏻內有超多片片既蘋果餡🍎,毫不吝嗇,酸酸甜甜,係天然既味道,又可中和牛油皮的漏👍🏻👍🏻香氣四溢!😘😘👉🏻重有小小提子乾帶起小小甜味!👉🏻如果佢加埋肉桂煮,相信更勁,層次更高❗️------呢個茶記出品,價錢不貴,足料不馬虎!😋而且店舖絕不介意你只點一個批係到食,好富人情味❗️好多人都只係叫個批😌😌下次想試埋其他🤗🤗🤗🤗------$14 大埔:華輝餐廳 (街市斜對面)

-------
💢重點:可翻熱❗️❗️更正❗️
👉🏻記得要嗌切件裝❗️⭕️
切件蘋果批

👉🏻重有小小提子乾帶起小小甜味!
👉🏻如果佢加埋肉桂煮,相信更勁,層次更高❗️
------
呢個茶記出品,價錢不貴,足料不馬虎!😋

下次想試埋其他🤗🤗🤗🤗
------
大埔:華輝餐廳 (街市斜對面)
切件蘋果批
2018-08-13 634 views
這次一心想食乾炒牛河,因為太耐無食啦,雖然間間茶餐廳都會有,但又想飲埋奶茶,又想經濟d喎,所以想搵有lunch set 既。結果行到呢間終於見到有set啦,只係$43,二話不說就入去了。可能仲係午飯時間,人比較多。不過一個人都易有位。原來仲有例湯。粉葛湯,幾好味,可能味精卦至於杯奶茶就麻麻地,唔夠熱,而且有點澀。乾炒牛河呢,同辣椒醬應該係絕配,侍應都不忘問要唔要辣醬。不加辣醬的情況下,牛河係淡了點點,加了就惹味好多不過牛河離不開油,至少食完,個碟係油,但未至於有一堆油積底呢。整體來說,這個午餐都算抵食。
可能仲係午飯時間,人比較多。不過一個人都易有位。
原來仲有例湯。粉葛湯,幾好味,可能味精卦
至於杯奶茶就麻麻地,唔夠熱,而且有點澀。
乾炒牛河呢,同辣椒醬應該係絕配,侍應都不忘問要唔要辣醬。
不加辣醬的情況下,牛河係淡了點點,加了就惹味好多

整體來說,這個午餐都算抵食。
2018-08-13
$43 (Lunch)
2018-07-26 644 views
之前也來過這裡吃茶餐和晚飯沒有特別好或不好後來才知原來他的蘋果批和雞批很有名還是老字號可惜住得遠 一直苦無機會嘗試最近一次再去大埔 想起就立即來試吃了一小個蘋果批及一小個雞批😋雞批好味足料但一個人吃有點”漏”蘋果批就不會 簡直是吃過翻尋味呢
之前也來過這裡吃茶餐和晚飯
沒有特別好或不好
後來才知原來他的蘋果批和雞批很有名
還是老字號
可惜住得遠 一直苦無機會嘗試
最近一次再去大埔 想起就立即來試
吃了一小個蘋果批及一小個雞批😋
雞批好味足料但一個人吃有點”漏”
蘋果批就不會 簡直是吃過翻尋味呢
2018-05-26