剛於商場內的餐廳用膳完畢,意猶未盡,跑到商場的Food Court內,發覺有一甜品店,蠻吸引的。細看一下,以窩夫做主打,還有不少選擇,最後,點了一個“藍莓士多啤梨窩夫+朱古力雪糕”。雖是小店,但造型也很講究,雪糕味道濃郁,又夠冷,證明冰櫃設備不錯,平常工作時也沒有常開,訓練、質素有保障,少了細菌感染的風險。窩夫還是熱的,忌廉、藍莓、士多啤梨配搭得宜,酸、甜、滑共冶一爐,口感新鮮,我倆很快便把它K.O.!

2021-12-11
$33 (Tea)
2021-09-25 303 views
打算支持小店,叫左奶蓋桂花茶。在等候過程見到兩三隻小小強,都已經好擔心,不過落左單就算。到左之後,影張相就飲,但奶蓋超難飲,咸咸地,但又有小小酸酸地,超級怪,加埋小小強爬行既場景,都好擔心會唔會變壞左,已經扣緊分。茶味就ok既,有桂花香,但越飲越無味,唔知咩事,然後奶蓋又超快融落茶入面,最後飲唔哂。

2021-06-04 432 views
下午茶時間,喺長沙灣做完嘢,想食少少嘢先返屋企,於是嚟到麗閣商場嘅 Waffle Corner。十七蚊份芝士鹹牛肉飛碟,加十蚊配多杯珍珠奶茶,算幾抵食。飛碟嚟講,我覺得芝士同鹹牛肉係絕配,兩者嘅鹹香味道夾喺烘過嘅麵包當中,只要趁熱食,確係好滋味。至於杯珍珠奶茶,茶味算夠,但係略嫌冰塊太多,好快成杯嘢就淡哂,珍珠亦都冇咩味,呢個有待改善。

黎到麗閣商場嘅food court仲有一間專賣甜品嘅小食店有飛碟餐、飲品、台灣腸、薯蓉.....仲有好多配料配搭嘅芋圓今次叫左個黑松露薯蓉、台灣腸 仲有芋圓[黑松露薯蓉]聞落去都聞到黑松露嘅香氣🤣外面仲有一層好厚嘅芝士拉絲😍😍🤩味道配搭有驚喜 值得一試👍🏻[三色芋圓]不得了~一定要選喱個皇牌芋圓試下!啲料好足又好煙韌有三色芋圓珍珠 白涼粉 大大粒湯圓[蒜香台灣腸]台灣腸有蒜香、蜜味同黑椒味今次就選左蒜香味 好香同入味👍🏻
黎到麗閣商場嘅food court
仲有一間專賣甜品嘅小食店

今次叫左個黑松露薯蓉、台灣腸 仲有芋圓

[黑松露薯蓉]
聞落去都聞到黑松露嘅香氣🤣
外面仲有一層好厚嘅芝士拉絲😍😍🤩
味道配搭有驚喜
值得一試👍🏻
黑松露薯蓉

[三色芋圓]
不得了~一定要選喱個皇牌芋圓試下!
啲料好足又好煙韌

有三色芋圓珍珠 白涼粉 大大粒湯圓

[蒜香台灣腸]
台灣腸有蒜香、蜜味同黑椒味
今次就選左蒜香味 好香同入味👍🏻

黑松露薯蓉
2020-08-09 956 views
Waffle Corner 在商場的美食區內,有waffle 食之外,都有飛碟、台式飲品。芝士飛碟+珍珠奶茶 $25-$27!都ok抵食!珍奶大大杯,茶好濃郁,飲完之後睡不著 lol芝士飛碟正正常常,等的時候比較耐。

芝士飛碟+珍珠奶茶 $25-$27!都ok抵食!
珍奶大大杯,茶好濃郁,飲完之後睡不著 lol
芝士飛碟正正常常,等的時候比較耐。
2020-06-10 599 views
今日行過貨櫃廣場 見到幾特別就行左入去 點知原來有個Food court 都有好食小食 咁岩就比特發現左呢間 主要係賣Waffle 既 但特就比佢個芋圓吸引到 見到$31 都算好抵 仲有咁多配料 就買泥試試啦除左甜食都有好多咸食既 飛碟都有好多唔同既口味講返芋圓先 椰汁同花奶係免費加架 我就要左椰汁啦今次 我今次點左既配料分別有: 仙草、西米露、白涼粉、寒天同紅豆 份量係好大碗呢個白涼粉係第一次試 好清爽同Q比起黑色既更Q 夏天食好爽 紅豆份量都非常之多仙草唔算太多 但係配埋芋圓好夾 同埋都幾滑仲有細細粒既寒天我個人就麻麻 因為有d 硬 又冇咩味有芋圓、地瓜圓同埋紫薯 地瓜圓甜甜地 其餘兩款味道唔係太出 不過好滑好煙韌的確幾好就算食到底都都仲有好多芋圓 份量好足

除左甜食都有好多咸食既

飛碟都有好多唔同既口味

講返芋圓先 椰汁同花奶係免費加架 我就要左椰汁啦今次
我今次點左既配料分別有: 仙草、西米露、白涼粉、寒天同紅豆
份量係好大碗

仙草唔算太多 但係配埋芋圓好夾 同埋都幾滑
仲有細細粒既寒天我個人就麻麻 因為有d 硬 又冇咩味

2020-06-06
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$32 (Tea)
麗閣商場新開,試吓呢間台灣嘢先不嬲都鐘意食珍珠呀,芋圓呀呢啲煙煙un in 嘅口感嘢除了食品,小店亦有賣台茶由於未食lunch所以就叫啲飽肚嘢試吓花多眼亂,最後點了「台灣三色手工芋圓+任選配料」,外賣+$1即$32 total 雖說是「任選配料」,但我唔係樣樣都鐘意食所以在「任選」中,只選了;仙草凍,愛玉凍,珍珠粉圓,白涼粉,涼粉,黑糖寒天店員問我要不要免費加椰汁和花奶我說不要了外賣大大兜超滿的,在沒加椰汁花奶下是有黑糖糖水而三色芋圓在底第一次吃白涼粉質感比涼粉軟身,味道也不像黑涼粉有仙草味反而有淡淡的梳打汽水味我羹上啡色細細粒的是黑糖寒天這個大力推薦呀很Q很有黑糖味黑涼粉正常有仙草的香氣另外三色芋圓,應是芋頭,紫薯同蕃薯吧份量足夠都幾Q,唔痴牙有淡淡的紫薯味同蕃薯味,芋頭味剛唔係好覺整體正常吃完十級飽

除了食品,小店亦有賣台茶

由於未食lunch所以就叫啲飽肚嘢試吓
即$32 total
雖說是「任選配料」,但我唔係樣樣都鐘意食

店員問我要不要免費加椰汁和花奶
我說不要了
外賣大大兜
台灣三色手工芋圓+任選配料
超滿的,在沒加椰汁花奶下
是有黑糖糖水
而三色芋圓在底

第一次吃白涼粉
台灣三色手工芋圓+任選配料
質感比涼粉軟身,味道也不像黑涼粉有仙草味
反而有淡淡的梳打汽水味
我羹上啡色細細粒的是黑糖寒天
這個大力推薦呀
很Q很有黑糖味

黑涼粉正常
有仙草的香氣
台灣三色手工芋圓+任選配料

另外三色芋圓,應是芋頭,紫薯同蕃薯吧
份量足夠
都幾Q,唔痴牙
三色芋圓
有淡淡的紫薯味同蕃薯味,芋頭味剛唔係好覺
整體正常
吃完十級飽
2020-02-08
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$32 (Lunch)
  • 黑糖寒天
2020-01-17 490 views
睇完某某假期介紹依個麗閣商場心郁郁想去掃街 支持下香港小店咁首先我買左個皇牌芋圓 同 咸牛肉飛碟- 皇牌芋圓係有三種色既芋圓+任選配料芋圓勁硬 又難食 冇地瓜 冇芋頭味口感似一舊舊硬粉團最後冇食晒就掉左- 咸牛肉飛碟我食左幾口就冇食因為我見到有一份飛碟起貨時成份跌左落台面以下既地方 由於台面擋住視線 我唔清楚係咪已經落左地店員見我望到依個過程 整完都唔出貨由於我等左幾分鐘 又見唔到份飛碟 以為佢成份重新整過 我返位到等點知幾分鐘後 佢出貨啦 我份飛碟 連暖都唔係 我懷疑跌左落地果份飛碟就上左比我另外,當時係中午時間 店內有兩員工食客只有幾人 所有食物係即整 都可以比到份唔暖既食物我?由於我唔敢食 食左小小掉左點解我唔去換過一份?因為我視線擋住左台面以下睇唔到,加上我又行開左 真係唔知跌落地果份係比咪比左我。小店 冇下次啦
睇完某某假期介紹依個麗閣商場

店員見我望到依個過程 整完都唔出貨
點知幾分鐘後 佢出貨啦
我份飛碟 連暖都唔係
我懷疑跌左落地果份飛碟就上左比我

另外,當時係中午時間 店內有兩員工
食客只有幾人 所有食物係即整 都可以比到份唔暖既食物我?

由於我唔敢食 食左小小掉左
點解我唔去換過一份?因為我視線擋住左

小店 冇下次啦

甜品 加小食
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch