2016-01-12 239 views
次次行黎希雲街都會經過呢間窩夫店今日都終於有機會可以一試成間鋪面裝修都好靚好有歐洲風呢度同平時食開嘅窩夫店好唔同唔係淨係做甜品 反而係主打咸味窩夫店員同我地講解下餐牌同埋推介咗幾款野食原來平日星期一至五 每一日都有唔通嘅優惠影咗個餐牌比大家參考下由於餐牌太大 所以crop咗左右兩個部份希望大家會睇得清楚啲店員推介咗一個咸味一個甜味我同friend兩個人都唔算太肚餓最後決定各嗌一個再加埋野飲饅頭窩夫包(2件) $98呢個饅頭窩夫包入面係五味手撕豬肉一件嘅份量都算好大份 可以見到啲肉真係好多五味手撕豬肉真係好大驚喜 啲肉絲好香好入味而且唔會太乾 肉質煮到偏林 好易入口最重要係同個饅頭窩夫包配合得好好!!!饅頭質地嘅包比起真正嘅窩夫配合得更加好饅頭麵粉質感比較重 而且無窩夫咁濟真心值得一試嘅五味手撕豬肉雪糕蘋果批窩夫 $86然後揀咗一個窩夫做甜品蘋果皮嘅窩夫真係好新鮮 亦都係第一次食聽落會覺得要整一定需要好大功夫 整到好食就更加難點至呢度真係可以整到好好味窩夫皮雖薄但係好脆 入面啲蘋果肉好足料蘋果肉唔會太爽亦唔會太林 拿捏得岩岩好上面仲落咗啲肉桂粉 令到成個味道更加豐富而呢間店用嘅係比利時雲
次次行黎希雲街都會經過呢間窩夫店

呢個饅頭窩夫包入面係五味手撕豬肉
一件嘅份量都算好大份 可以見到啲肉真係好多

五味手撕豬肉真係好大驚喜 啲肉絲好香好入味
而且唔會太乾 肉質煮到偏林 好易入口

最重要係同個饅頭窩夫包配合得好好!!!
饅頭質地嘅包比起真正嘅窩夫配合得更加好

真係一餐好滿足嘅窩夫宴
2016-01-11
饅頭窩夫包
香蕉朱古力奶昔
  • 饅頭窩夫包,雪糕蘋果批窩夫
小食多餐加好易餓的我食完晚飯行下街又肚餓要找找東東醫肚同朋友慶祝完生日行下行下發現一間甜品小店坐滿人,門口亦好多人等門口亦放了餐牌供客人先看看有什麼合適的見咁多人,當然係好野2人又等,大約等了10分鐘左右終於到我地花多眼亂之際店員好好客地向我地介紹最終我地點了窩夫烤餅HKD88(2piece)呢度standard size係2件,但客人要求可點1件餡料係五味手撕豬肩肉味道超好,佢係用煙燻烤焗方式黎做好香,但味道唔會過濃,配上外層脆脆窩夫同吃,口感特別窩夫係甜甜的但香脆除了豬肩肉外,仲有生菜絲,蕃茄及青瓜加一點點醬汁完全沒有膩的感覺而我呢個愛杏仁甜品飲品的怪人仲點了杯好特別的飲品焦糖杏仁雪糕咖啡HKD38(凍)十分精緻但略嫌唔夠大杯個人喜歡先嘗嘗面層雪糕再攪一攪整杯咖啡冰涼,口感極度幼滑,咖啡甘苦味濃,但又唔覺甜香濃,好想再飲一杯有鹹,有飲品,當然要有埋甜品啦!無錯又係杏仁^^焦糖杏仁窩夫加雪糕HKD65雪糕有幾款口味選擇,我地揀了雜莓雪糕窩夫同樣外脆,而且跟平常吃的來得薄唔覺heavy甜甜脆脆吃不停最意想不到係雪糕,有不同層次口味外層雜莓,中間有另一種味雪糕,十分特別整個配上同吃有脆加
小食多餐加好易餓的我

食完晚飯行下街又肚餓

要找找東東醫肚

同朋友慶祝完生日

行下行下發現一間甜品小店

坐滿人,門口亦好多人等

門口亦放了餐牌供客人先看看有什麼合適的
見咁多人,當然係好野

2人又等,大約等了10分鐘左右

終於到我地

花多眼亂之際

店員好好客地向我地介紹

最終我地點了

窩夫烤餅HKD88(2piece)

呢度standard size係2件,但客人要求可點1件

餡料係五味手撕豬肩肉
味道超好,佢係用煙燻烤焗方式黎做

好香,但味道唔會過濃,配上外層脆脆窩夫同吃,口感特別

窩夫係甜甜的但香脆

除了豬肩肉外,仲有生菜絲,蕃茄及青瓜加一點點醬汁

完全沒有膩的感覺
而我呢個愛杏仁甜品飲品的怪人仲點了杯好特別的飲品

焦糖杏仁雪糕咖啡HKD38(凍)

十分精緻

但略嫌唔夠大杯

個人喜歡先嘗嘗面層雪糕

再攪一攪

整杯咖啡冰涼,口感極度幼滑,咖啡甘苦味濃,但又唔覺甜

香濃,好想再飲一杯

有鹹,有飲品,當然要有埋甜品啦!
無錯又係杏仁^^

焦糖杏仁窩夫加雪糕

HKD65

雪糕有幾款口味選擇,我地揀了雜莓雪糕

窩夫同樣外脆,而且跟平常吃的來得薄

唔覺heavy

甜甜脆脆吃不停

最意想不到係雪糕,有不同層次口味

外層雜莓,中間有另一種味雪糕,十分特別

整個配上同吃

有脆加雪糕的軟滑好吃到不得了

如果小店可以開到凌晨就更好

外賣回家做宵夜十分好

2016-01-07
$75 (Last Night Supper)
  • 焦糖杏仁雪糕咖啡
2016-01-09 354 views
This is my second visit on them since i last visited 1 year ago. When i arrived, the current shop was totally unrecognizable from the previous. During the previous visit, the boss was still helming the operations and menu was a simple waffle and ice cream. Even the shop layout changed too.It has since undergone some major renovation, with more tables catered to diners. The owner had since hired staffs to take care of the operations.Certainly, the menu look alot more complicated. Beside the signa
Certainly, the menu look alot more complicated. Beside the signature waffle and ice cream, they offer salad & sandwich etc as well. There are weekday promotion to benefit customers as well.
Ice Cream Waffill
Ice Cream Waffill - As i saw from Openrice, this dessert is fast becoming one of their signature, thus i decided to go for it. It was of banana speculoos ice cream. I suppose it was made of banana, speculoos spread & vanilla extract. Sepculoos is something of cookies & butter spread. Two thin waffle biscuit was used to wrap the ice cream and the presentation was quite nice. When served, it was still very cold and hard. The ice cream was very sweet and flavourful, a nice combination.
2016-01-07 244 views
晚上上課前跑到銅鑼灣吃東西,自己一個人還未夠勇氣去挑戰到大餐廳吃大餐,所以走到一眾商場後的小店去看。 走到禮頓道, 看到不少熟識的小店,興幸它們都敵得住鋪租守得住,路經這家以咸味窩夫的小店,嚇一跳,或許是太久沒有來過這邊,店裡的裝潢跟我印象中不同了,餐牌上的食物都轉了很多,唯一沒有變的是同樣吸引! 窩夫店面積雖小,但仍能巧緻地放到不少二人坐位。因為要上課的關係,我六點半過來,還未到放工用餐的時間,我就像包場一樣,望著簡潔而不奢華的白瓷磚,和精緻的小裝飾,獨享鬧市中小店的寧靜。 店裡有咸有甜的,昨晚開晚班的我,補眠到下午四點,沒有東西到胃餓到快要瘋了,加上店裡主打咸吃,不用多想就先把目光集中在咸點。今天是星期三,新推出的窩夫有餐飲優惠,正好滿足我愛試新產品的意慾。 -五味手撕豬肩肉窩夫烤餅-這個烤餅不是一般常見的窩夫用蛋裝做材料,店員說它叫作「饅頭包」。顏色和質感都像是中式早餐會有的饅頭,不過這裡的不會太乾,而且包面有烤焗過的格仔紋,可以說是中式的格餅,食落更有點像生煎包面的感覺,很特別。包內夾住很豐富的沙律菜和手撕豬肉,形式又有點像漢堡包。沙律菜新鮮清爽,可以中和濃味五香

-五味手撕豬肩肉窩夫烤餅-

這個烤餅不是一般常見的窩夫用蛋裝做材料,店員說它叫作「饅頭包」。顏色和質感都像是中式早餐會有的饅頭,不過這裡的不會太乾,而且包面有烤焗過的格仔紋,可以說是中式的格餅,食落更有點像生煎包面的感覺,很特別。包內夾住很豐富的沙律菜和手撕豬肉,形式又有點像漢堡包。沙律菜新鮮清爽,可以中和濃味五香豬肉的罪惡感,很不錯的配搭組合。不過沙律菜略為太碎,吃起來有點「論盡」。
-印度雞肉馬薩拉暖心窩夫-

發夢也想再到一次印度吃masala curry的我,看到餐牌上有它的名字當然不想錯過,就當望梅止渴也好。賣masala curry 的地方都常會配上印度烤餅,不過換上waffle也是個沒有差的選擇。拆開紙盒,映入眼簾的是還在冒出暖煙的窩夫,按捺不住地咬一口,只可以說是真材實料。窩夫都吸滿了咖哩汁,但又沒有變得軟淋淋,而且每一啖都可以吃到雞肉。窩夫外層又不會太厚令人只吃到它們的餅,馬薩拉尚算正宗,香料味濃郁,絲毫沒有令我這個咖哩粉絲失望。
-焦糖杏仁雪糕咖啡-

店員很小心地放下,因為咖啡杯內實在太豐富了。一向也很喜歡焦糖咖啡,這個有雪糕做topping的就像一道甜品,我開始用匙羹吃著上面伴著杏仁碎的雪糕,再攪拌,原來不是忌廉才可配咖啡,雪糕也可以做到差不多的效果。

很滿足的一餐,吃飽就要專心上學去。

2016-01-06
Dinner
  • 手撕烤豬肩肉暖心窩夫
  • 焦糖杏仁雪糕咖啡
2016-01-06 212 views
窩夫控? 窩夫控:一詞指喜愛窩夫的人士我是一名窩夫控早早已在openrice搜尋過所以窩夫餐廳!並記下此餐廳在我的必食list之中對於香港大學生來說,生活十分繁忙,之前一直番學又番工今天終於有機會黎啦!是時候食下好食物獎勵一下自己位於禮頓道的waffills ,一眼就望到啦!位於利園附近,一直行,在711行前小小便到達!見到餐牌,多左好多openrice都無介紹過既窩夫阿!眼睛呈現心心眼!全部都想試窩夫有前菜,主菜,甜品,小食你講得出既都有哦-------------------------.............窩夫烤餅沙律👍👍👍👍 $90(5分滿分)............Appetizer 頭盤 第1款 :Waffle bread salad估都估吾到,窩夫都可以有前菜沙律可配#烤雞#煙三文魚#巴馬火腿值得一讚係:沙律醬 自製既蘋果麵豉 ,不太酸,有清新的感覺!parmaham :咸到適中粗黑的愛心配上沙律菜剛剛好!每塊火腿卷成一個小卷,十分別緻。約有5塊,份量足夠!沙律菜: 非常新鮮,每條菜都食到shou shou聲有紫色既生菜和綠色生菜!更有橄欖,和忌廉芝士 。芝士 軟綿綿
窩夫控? 窩夫控:一詞指喜愛窩夫的人士

我是一名窩夫控
早早已在openrice搜尋過所以窩夫餐廳!

並記下此餐廳在我的必食list之中

對於香港大學生來說,生活十分繁忙,之前一直番學又番工

今天終於有機會黎啦!是時候食下好食物獎勵一下自己

見到餐牌,多左好多openrice都無介紹過既窩夫阿!
眼睛呈現心心眼!全部都想試

窩夫有前菜,主菜,甜品,小食
你講得出既都有哦

-------------------------
.............
窩夫烤餅沙律👍👍👍👍 $90(5分滿分)
............

估都估吾到,窩夫都可以有前菜

沙律可配#烤雞#煙三文魚#巴馬火腿

值得一讚係:沙律醬 自製既蘋果麵豉
,不太酸,有清新的感覺!

沙律菜: 非常新鮮,每條菜都食到shou shou聲
有紫色既生菜和綠色生菜!

更有橄欖,和忌廉芝士 。芝士 軟綿綿,配上爽口生菜別有風味
而且吾太膩,有小小奶味,提高沙律質素。

窩夫烤餅 :此烤餅 較薄身,有小小脆既口

同主菜同甜品既waffle吾一樣!而且味道較淡,所以成個菜好清新嫁
so fresh!

---------------------
.............
推介: 五味手撕豬肩肉窩夫 👍👍👍👍👍 $98(5分滿分)

.............

maincourse 主菜 第1款 :英文叫 :openkey

嘩!一上台都心心眼
好多肉好豐富:阿!
一共2件,適合同朋友分享

五味手撕豬肩肉 : 豬肩肉 ,為手撕的
每條肉都一絲絲,就如手撕雞一樣, 方便進食

煙燻烤焗的肉絲,豬味和烤肉味濃郁
而且十分入味,又juicy,停不了口!

肉的份量勁多,爆晒出黎
窩夫烤餅 :此烤餅 較厚身,包很軟綿綿
,店員話如饅頭一樣
有點像Disney火箭餐廳的饅頭漢堡!
同主菜同甜品既waffle吾一樣!味道較淡,所以配上肉味濃烈的豬肩肉同肉醬汁剛剛好

---------------------------
.............
推介: 雪糕蘋果批窩夫👍👍👍👍👍$86(5分滿分)

.............

Dessert 甜品 第1款 :apple waffill single

單球waffle $86 雙球$108
可自選#雪糕 :#雲呢拿#朱古力#香蕉焦糖餅乾#雜苺
我選了 香蕉焦糖餅乾 icecream :好軟滑
雖然吾太清楚咩牌子,但好好食阿!上面仲有小小杏仁碎,絕不馬虎!

窩夫 :此窩夫 較厚身,內層有滿滿的蘋果餡
外層小小脆
上面又有小小杏仁碎
令窩夫有更多口感
#蘋果批 :勁!好!食!
有大量蘋果粒,每粒都好甜,切到小方形
一切就爆漿咁出黎,加上肉桂,味道香濃
好甜好正!

------------------
.............
香蕉朱古力奶昔 $38👍👍👍👍(5分滿分)
.............

drinks 飲品 第1款 :Chocolate banana milkshake

奶昔中,最吸引我係依2杯

上面有忌廉,更有甜甜的碎,有咬口!
#朱古力 味極濃,睇顏色便知道!但香蕉味較淡
可能蕉蕉未係好熟

----------------------
.............
推介:香蕉焦糖餅乾奶昔 👍👍👍👍👍$32(5分滿分)

.............

drinks 飲品 第2款 :Banana milkshake

大愛#焦糖餅乾 ,店家選用我最愛的比利時 的焦糖餅,所以必試此奶昔 。

上面有忌廉,焦糖味令奶昔帶有香甜味
而且奶昔內仲有餅碎頭

---------------------------
總括而言,所有食物都好好食。

不論你是否窩夫控,都應該一試。我媽媽都十分喜歡
2人共$ 344

2016-01-05
Celebration
Anniversary
2016-01-05 223 views
食完dinner係朋友推介之下,去左呢度食waffle記得係幾年前係比利時食過一次waffle,不過都係食完就算作為飯後甜品,一行五人叫左三樣share手撕烤豬肩肉窩夫 $62豬肩肉已經撕到一條條咁,夾係waffle入面容易入口,起碼唔使用力咬開啲肉,食落唔覺得特別咸窩夫雪糕批 $58佢用兩塊餅夾住雪糕再雪住,拎出黎果陣真係好硬,連我地都唔夠膽大力切,驚會飛到四圍都係,我諗如果成個直接咬都會幾麻煩,不過食落口又唔差嘅雪糕蘋果批窩夫 $106個人對蘋果批都叫有好感,事實上配埋waffle口感都唔錯特別仲有兩球雪糕溝埋,多種味道刺激味蕾食完時候唔早,真係打道回府了
食完dinner係朋友推介之下,去左呢度食waffle
記得係幾年前係比利時食過一次waffle,不過都係食完就算

作為飯後甜品,一行五人叫左三樣share
手撕烤豬肩肉窩夫 $62

窩夫雪糕批 $58
窩夫雪糕批

雪糕蘋果批窩夫 $106
雪糕蘋果批窩夫
個人對蘋果批都叫有好感,事實上配埋waffle口感都唔錯
特別仲有兩球雪糕溝埋,多種味道刺激味蕾

食完時候唔早,真係打道回府了
2015-11-08
$45 (Last Night Supper)
2016-01-04 162 views
一年前還在銅鑼灣工作時,有次星仔來跟我午飯,飯後我們到這間來自比利時的窩夫店吃窩夫,想不到吃了至今為止在香港吃過最好吃的窩夫,窩夫外脆內軟,令人回味無窮。剛好今天我們我們又重回舊地,見下午人客不多,就再重溫舊夢。******************************窩夫雖然說不上甚麼稀奇食品,大多西式餐館或甜品店都有提供,但當中絕大部份都是甜食窩夫,而這窩夫店,除了甜食窩夫外,亦提供創新的咸食窩夫。能想到如此中西合壁的點子,原來食店老闆大有來頭,年紀輕輕,卻曾在東南亞地區習廚多年,22歲更已擔任五星級酒店總廚。跟一年前的裝潢大大不同,一年前食店以外賣為主,坐位不多,只有數張窄長形的高桌,和幾張高椅,裝潢簡單,只有牆上釘滿由不同國藉的食客的留言最搶眼。如今食店將窄長高桌換做幾張二人餐桌,鋪上白色的枱布,配有靠背梳化椅子,整個氣氛讓人有一種悠閒中帶點高雅的感覺。近天花掛上數幅攝影作品,下面用打蛋器、木製湯匙和木製鑊鏟作點綴,以突出餐廳主題。臨近聖誕,更掛上不同的聖誕裝飾以增加節日氣氛。外牆以仿紅磚設計,帶點歐陸風情。臨窗的窗台加闊變成餐桌,讓食客能邊進食,邊欣賞街景。餐牌選擇不算多,

餐牌選擇不算多,主要以窩夫為主,也有提供不同款式的咖啡、花茶、奶昔和汽水。餐牌左邊更顯示每日有不同的優惠。
五味手撕豬肩肉窩夫烤餅($98)

上次試過甜味窩夫,今次就試點新的。見還未吃午餐,就點這個貌似頗為飽肚的窩夫烤餅。
五味手撕豬肩肉窩夫烤餅
上下的麵包其實是經稍微烤過的中式饅頭,純白的麵包,讓啡色的格仔紋更加突出。
五味手撕豬肩肉窩夫烤餅
中間是手撕豬肩肉和雜菜絲。
五味手撕豬肩肉窩夫烤餅
豬肩肉撕得非常細碎,入口非常軟腍,而帶點咸香,一點膩滯感都沒有,配上雜菜絲,更感健康。唯一美中不足是饅頭比較乾身,比較難以下咽,如果能加一點醬汁或用上此店名氣的窩夫,應會更加吸引。
五味手撕豬肩肉窩夫烤餅
比利時朱古力奶($34)

朱古力奶上面堆滿如小山高的忌廉,上面再淋上朱古力糖漿,上桌時熱氣騰騰。輕輕攪拌朱古力奶一下才呷一口,比利時朱古力質素絕對有保証,加了忌廉雖然把朱古力味沖淡了一點,但卻令朱古力奶更香滑。在冬日下暖暖的一杯朱古力奶捧在手心上,沒有甚麼比此時刻更感滿足了。
比利時朱古力奶
雖然今次的窩夫烤餅有點不乎預期,但食店的窩夫都做得非常出色,相信其他有窩夫的咸食味道應會不錯,而朱古力奶也算挽回了不少分數,所以下次經過,我應該還會光顧的。
2015-12-21
$132 (Lunch)
比利時朱古力奶
2016-01-01 323 views
3色雪糕waffle 來自比利時空運既 Vanila, Choc & banana 雪糕配脆口既waffle😀Choc 好濃郁,但我最喜歡banana ,香甜banana雪糕最夾waffle😳其實我好鐘意外脆內軟得來裏面實心,QQ 既waffle🙈🙈。呢度既waffle 更加比平時食開waffle 更加脆,可能為左更脆所以中間無咁多麵粉,所以感覺有d 空心$108比起出面甜品店偏貴,感覺有d overpriced..環境幾別致但好細,但高腳椅坐得唔算舒服,枱同枱間空位好狹窄hk foodie: hunger.food
3色雪糕waffle

環境幾別致但好細,但高腳椅坐得唔算舒服,枱同枱間空位好狹窄

hk foodie: hunger.food
2015-12-25 319 views
見呢間門口有個牌寫住"比利時窩夫專門店", 平時食普通窩夫就多, 比利時既會係點呢, 一於入去試下.入到去地方唔算大, 但環境設計好有外國feel, 可以輕輕鬆鬆傾偈食甜品.<雪糕蘋果批窩夫>($106)一黎到個賣相好靚, 兩個雪糕分別係Glacio比利時朱古力同雜莓. 窩夫係即焗所以好夠熱, 入面放左蘋果肉, 甜甜酸酸淋淋地, 配埋窩夫脆脆地好夾. 而雪糕一啖入口好細滑, 入口即溶唔會一舊舊, 比利時朱古力好濃朱古力味,  雜莓酸酸地既, 好開胃, 而且兩個雪糕唔會太甜, 就算夾埋窩夫食都唔覺濟. 整體 第一次食比利時窩夫, 有餡料既好好味, 而且雪糕非常滑, 下次可以試下其他款式.

$106 (Last Night Supper)
2015-12-19 364 views
吃完晚飯,友人說想吃甜品,經過這家店,看見有比利時窩夫,感到好奇,便走進去一嘗。心想,比利時Waffle 的分別是什麼?最大特色是即叫即整,所以上檯時十分熱,配上雪糕冰熱交配,兩者感覺交合之下,一邊口嘗冷熱滋味。加上雪糕朱古力味的雪糕,很像朱古力的Waffle,配上流心朱古力,令人回味。而這個Waffle都十分香脆,咬下去有卡卡聲香脆的聲音。下次再經銅鑼灣時,不彷再一試來自比利時味道。
2015-12-16 342 views
食Waffle越簡單越好,越能知道廚師功力。最多頂上加一球雪糕或塗上少量的果醬已經足夠。年幾前在比利時吃過Waffle便對此甜品念念不忘,想盡辦法到處尋找原著的味道但只有失望而回。因為香港甜品店做的waffle大多是漿粉厚,沒有蛋香。最近朋友知道我喜愛這類甜品,便帶我到此聲稱擁有比利時味道的waffle 店。他們提供鹹、甜兩類口味:若想成為主食,可選擇鹹; 飯後甜點,當然是甜食。加了球雪糕效果不左,Waffle質感鬆脆,有少許蛋香,如果入有多左少少filling更佳,令口感冇咁空虛,但總算合格,仍有進步空間成為比利時地道waffle 店。

2015-10-21
Dinner
2015-12-13 356 views
銅鑼灣WAFFLE店,WAFILLS算是最知名的.每次夜晚去到也要大排長龍,沒有半小時也不能內進到底有什麼東西吸引到客人呢,就是WAFILLS的味道,每款也是相當特別今天吃了朱古力香蕉WAFFLE,WAFFLE十分脆身,吃起來口感一流.而朱古力雪糕也是相當香濃,溝起來一起吃實在一流,而新鮮的香蕉吃起來也是不錯不過比較可惜的是,價錢有點昂貴

不過比較可惜的是,價錢有點昂貴
$83 (Last Night Supper)
2015-12-05 558 views
最近好興食窩夫, 的確它又真待人喜歡. 以前只知道它源自比利時, 甜食. 現在知道有不同製法及食法亦相継出現.朋友知我想試鹹味窩夫, 剛巧我去開時代廣場, 便帶我去禮頓道一間鹹甜兼備窩夫的”Waffills”. 店不大, 裝修有外國小店風情, 感覺悠閒舒適.愛食辣的我們叫了印度馬薩拉風味雞肉 . 窩夫即叫即製, 大約十分鍾, 熱烘烘的窩夫裝在紙包上碟. 嫩嫩雞肉, 色澤橙紅, 溫和微辣, 奶油香夾在鬆脆窩夫, 內熱外脆, 食到停不了.今日專程來食鹹味, 再來一客煙三文魚窩夫烤餅沙律. 有六件煙三文魚, 菜新鮮, 有芝士, 番茄, 青瓜, 紫椰菜, 多種顏色, 帶來好胃口, 又健康, 淋上自家製的蘋果麵豉沙律醬, 醬清新, 好好味. 窩夫薄, 煙韌,淡味, 絕配蘋果麵豉沙律醬.
印度馬薩拉風味雞肉窩夫
煙三文魚窩夫烤餅沙律
2015-12-01
印度馬薩拉風味雞肉窩夫
煙三文魚窩夫烤餅沙律
Waffills, 早2年已經幫襯過它的雪榚窩夫覺得不錯。今日睇完hunger game有d hungry就去食個tea啦。起初以為佢只有甜品(以前係)但原來佢宜家有鹹waffle。我地叫左一個鹹一個甜,無咁單調。因為之後約左人食飯,叫左個窩夫烤餅沙律($88),light d。個沙律類似希臘沙律,有生菜青瓜蕃茄芝士,菜都OK新鮮,唔會變黃哂。雞肉切成薄片,有6片。開頭驚佢會好乾好鞋,但食落一d都唔覺,點埋個沙律醬重幾好味!不過最有驚喜係個窩夫烤餅,其實嚴格黎講佢係印左waffle樣的烤餅...哈哈!個烤餅口感好正,煙煙韌韌。整體嚟講,呢個沙律似拆開的kebab,份量一樣大但無咁油膩。女仔當lunch食啱啱好,健康又好味。甜品點左雪榚蘋果批窩夫($86),加錢要朱古力同士多啤梨雪榚,上面灑左杏仁碎。呢個要大大力推介!蘋果批窩夫好香,有淡淡cinemon味!切開窩夫見到一粒粒蘋果,fill 滿晒!第一次食有餡嘅窩夫,覺得好驚喜!雪榚牌子係glacio, 無冰粒,好滑。朱古力味非常rich,但我更喜歡士多啤梨味,酸酸地同蘋果批窩夫好夾。再加埋杏仁碎更香之餘令口感更加豐富!So far幫襯過
窩夫烤餅沙律
雪榚蘋果批窩夫
第一次食有餡嘅窩夫,覺得好驚喜!雪榚牌子係glacio, 無冰粒,好滑。朱古力味非常rich,但我更喜歡士多啤梨味,酸酸地同蘋果批窩夫好夾。再加埋杏仁碎更香之餘令口感更加豐富!So far幫襯過2次,次次都impress到我同我d friends,宜家有埋鹹食下次可以考慮黎食lunch/ light dinner都唔錯。
$87 (Tea)
窩夫烤餅沙律
2015-11-22 502 views
最近, 香港甜品種類好多, 但專做窝夫店舖不算多…於是揀左間WAFFILLS.店內不大, 但裝潢的好特別, 好舒適.呢間WAFFILLS不但做多種類窝夫甜品, 而且有沙律和小食可點… 因為之前和朋友已食飽晚餐, 於是我點了一個<<窝夫雪糕批>> . 好似件肥皂的size, 用橙和白色紙包住再放在木板上來上枱, 充滿好奇會係咩味道?! 原來窝夫餅夾住中間的雪糕係自家製的焦煻香蕉雪糕, 味道不會太甜, 好有清香香蕉味, 食落口時有粒粒焦糖脆脆的口感, 亦有少少煙韌的口感.
店內不大, 但裝潢的好特別, 好舒適.
窝夫雪糕批
2015-11-01