2019-07-19 157 views
I think this restaurant is too famous that I would not need to introduce its name haha. Everyone is talking about it and I agree that the quality of the food is great!I like the bread more than the noodles The cheese is melted inside the beef which makes the bread taste so good and all of us think it’s worthy to queue for this quality!!

2019-07-07 459 views
想試咗華嫂好耐,終於夾到係平日放假而又可以有時間入去屏山食過早餐,因為屏山呢逢星期日同紅日都係休息。我哋叫咗芫茜皮蛋湯牛肉米,餐肉太陽蛋出前一丁仲有招牌咸牛肉芝士蛋豬仔包,兩杯凍檸茶。先講芫茜皮蛋湯牛肉米,湯底味濃而清,勁足料。餐肉太陽蛋出前一丁,大家當然覺得好普通周圍茶餐廳都有,但華嫂係會將餐肉煎到甘香,太陽蛋亦煎得好靚,賣相絕對靚!最後個招牌咸牛肉芝士蛋豬仔包,一個字~正!個豬仔包烤到脆脆,熱騰騰配上咸牛芝士煎,真心正!無後悔山長水遠走去食😋😋😋
雖然華嫂冰室在市區開了數間分店,但元朗總店假期早上的食客依然很多,要留意下午一時至二時不營業,星期日也不營業,不要摸門釘呢。在門外一邊等位一邊研究餐牌,入座前已經可以落單。華嫂沒有供應早餐或套餐,飲品方面,窩夫喝熱奶茶,蝦子餅則喝冰花奶茶。蝦子餅點了招牌菠蘿包,帶暖的菠蘿包夾著煎蛋、番茄和牛油,叫人吃得滋味,窩夫特別喜歡那塊厚厚的新鮮大番茄,加添了清新的感覺。窩夫點了烤牛油伴碎蛋沙律豬仔包,因為售價為28元而被店員簡稱為28烤,菠蘿包吃完了,烤牛油伴碎蛋沙律豬仔包才上桌,等了很久,只因是即叫即製的。一口咬下那烤成金黃色的豬仔包,便知道等待是絶對值得的,豬仔包烤得非常香脆,吃得出那份慢慢烤的細心。碎蛋沙律的份量不少,沙律醬比例不會過多,吃下去一點也不覺膩。
在門外一邊等位一邊研究餐牌,入座前已經可以落單。
熱奶茶及冰花奶茶

烤牛油伴碎蛋沙律豬仔包

2019-04-22
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$50 (Breakfast)
烤牛油伴碎蛋沙律豬仔包
2019-06-28 343 views
終於有機會食到傳說中嘅華嫂冰室,識食一定食最正宗嘅元朗店。特地入去元朗屏山,其實我都唔係好識行,同人一齊係啲村附近捐捐下,搵咗一陣先見到。對我而言都幾特別,無點試過係村入面啲餐廳食野。由於我地等兩點開業個時段,知道會好多人等籌都早咗排,一點半左右就到咗。店員都有安排同控制人流,夏天係出面排隊係有少少辛苦,但為咗美食都無計haha。招牌菠蘿包酥香金黃,菠蘿包外皮好鬆脆。夾住雞蛋、鮮甜蕃茄同鹹潤牛油片,鹹甜交雜。牛油片都幾大塊,成個包好邪惡好足料。雞翼蕃茄米線雞翼頗有水準,一咬會食到雞翼有種特別調製過嘅味道,幾香。湯底濃稠,可以見到有濃濃嘅蕃茄蓉,可惜米線唔太入味。凍檸檬益力多益力多普普通通,唔篤下啲檸檬就會剩返一般益力多味,驚喜不大。冰花奶茶奶茶有驚喜,一入口有冰沙質感,好少見。配搭濃滑奶茶,幾順喉滑潤,無乜苦澀味。
終於有機會食到傳說中嘅華嫂冰室,識食一定食最正宗嘅元朗店。
對我而言都幾特別,無點試過係村入面啲餐廳食野。

招牌菠蘿包
酥香金黃,菠蘿包外皮好鬆脆。
夾住雞蛋、鮮甜蕃茄同鹹潤牛油片,鹹甜交雜。
牛油片都幾大塊,成個包好邪惡好足料。

雞翼蕃茄米線
雞翼頗有水準,一咬會食到雞翼有種特別調製過嘅味道,幾香。

湯底濃稠,可以見到有濃濃嘅蕃茄蓉,可惜米線唔太入味。

凍檸檬益力多

冰花奶茶
奶茶有驚喜,一入口有冰沙質感,好少見。
配搭濃滑奶茶,幾順喉滑潤,無乜苦澀味。
2019-06-15
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2019-06-25 202 views
I need to disclaim I live nearby. Food are tasty, and subjectively better than any of its other branch, but you need to wait. I will simply go back home to wait, or alternatively you can pay a visit to the nearby library to enrich yourself during your wait?For all other famous dishes I guess I won’t talk about that, there are others will talk about. But did you try the cilantro-based thousands-year-egg soup broth? Sounds scary but the herbal soup heal your soul, better to balance out the unhealt

For all other famous dishes I guess I won’t talk about that, there are others will talk about. But did you try the cilantro-based thousands-year-egg soup broth? Sounds scary but the herbal soup heal your soul, better to balance out the unhealthy vibe of those instant noodles.
2019-06-20 204 views
放假同女朋友唸住搵下好野食,就揸車入左去元朗華嫂!排左個幾鐘都無失望!蛋牛飽十分惹味。蕃茄湯底無得彈!雖然要排咁耐,但泊車免費都值得一試,仲有機會撞到余文樂tim😂
蕃茄湯底無得彈!

2019-06-14 295 views
雖然華嫂冰室分店有好多,但係最多人讚都係元朗店!今日就等我去驗證一下😌以為要等好耐,好彩等咗幾張枱就入得,大約等左15分鐘,等位嘅途中待應已經push我哋點餐!我哋點咗3樣野,入到去就等食,好趕因為佢地5點閂門啦!入面係舊式茶餐廳嘅裝修,會有啲迫,要搭枱!個多人讚嘅鹹牛蛋朱仔包,個包烘得脆脆地,好鬆軟,不過鹹牛鹹左啲!呢個招牌菠蘿包十分脆吖😋😋脆脆地甜甜地,蛋煎得好香,蕃茄好甜,絕配!蕃茄湯好濃,豬扒好鬆化,瑞事汁雞翼啲瑞士汁好入味😋仲有叫咗杯奶茶好香濃,唔太甜!

入面係舊式茶餐廳嘅裝修,會有啲迫,要搭枱!

蕃茄湯好濃,豬扒好鬆化,瑞事汁雞翼啲瑞士汁好入味😋

仲有叫咗杯奶茶好香濃,唔太甜!

2019-06-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
終於戰勝排隊(十分鐘入得),入到元朗總店食華嫂👏🏻👏🏻重見到華嫂親自招呼客人😎—————-👉🏻二話不說:「招牌菠蘿包」($20),菠蘿油的進化版,加入炒蛋及蕃茄🍳🍅⋯⋯咬左個菠蘿包係好脆身🤩入面既牛油慢慢隨住蛋既熱力溶化!🤤🤤👉🏻雖然唔係話去到世界級驚喜,整體三者都夾到,幾fresh !!個菠蘿包係幾好食👍🏻👍🏻包控😍👉🏻蕃茄濃湯雞翼豬扒出前一丁🥫($49+$4)🍜,個湯真係幾杰🍅,不過出前一丁一直keep 住有點硬,因為個湯杰到浸唔淋,都係正常味道🙈🙈🙈👉🏻最驚喜既係樽仔奶茶☕️,個茶奶比例好好,不會過奶又不會過澀😍😍如果可以減少少甜就更perfect 啦,我重帶走左個樽仔返屋企留念😎😎👦🏻都覺幾好飲✌🏻—————-終於叫一嚐華嫂,等既時間短,好開心🥳,不過如果超過半個鐘就免了🙈
—————-

咬左個菠蘿包係好脆身🤩入面既牛油慢慢隨住蛋既熱力溶化!🤤🤤

👉🏻蕃茄濃湯雞翼豬扒出前一丁🥫($49+$4)🍜,

👉🏻最驚喜既係樽仔奶茶☕️,
—————-
2019-06-03 333 views
🍅鮮茄豬扒雞翼通粉($47)午餐肉(+$9)🔺本身覺得加 一份餐肉都貴😶食入口就覺得都值,首先真係一大片罐頭圓形餐肉 一開為二,煎了特別好香,放落湯底都沒有被浸淋!散發住煎香的肉味,之前食勝香園個餐肉都無咁正,可能我又去得早(?)第二枱客,煎得好香口😋有追吃到~然後鮮茄湯底係稠身,喝落有打碎嘅茄蓉,味道天然,不過我個人偏勝香園酸咪咪嘅茄香湯底多d🤭另外通粉質地都比較粉腍,缺乏咬口,有點失色,不過配料雞翼豬扒都煎得幾香口,只是覺得豬扒有點淡味同韌,但👦🏻話佢食個塊好好食,仲有d肥肉位😂我覺得整體就係將d普通早餐食物 發揮到極致🤭真係好難唔好食,差極有個底!招牌嘅菠蘿包,即叫即整,菠蘿皮薄酥脆,甜甜地奶酥味~如果再厚身少少 鬆脆就更好,覺得有d太薄但就無咁甜,厚身就會相對甜膩少少,但食得菠蘿包就預左肥😂所以都會要求佢完美d~包體方面焗到幾脆,一般冰室茶記d包都係偏乾韌一點,所以烤了一定有脆嘅效果🤭,所以軟熟部分比較少,甜酥鬆脆港式菠蘿包配上豐富餡料 夾牛油 煎蛋 蕃茄,自己都買到整到嘅料,但整得好無食都有技術性😌煎蛋一咬就流晒蛋汁夠晒邪惡😚隱陣食材 真係諗唔到 會難食得去邊😂不過個人覺得另
🍅鮮茄豬扒雞翼通粉($47)午餐肉(+$9)
🔺

招牌嘅菠蘿包,即叫即整,菠蘿皮薄酥脆,甜甜地奶酥味~如果再厚身少少 鬆脆就更好,覺得有d太薄但就無咁甜,厚身就會相對甜膩少少,但食得菠蘿包就預左肥😂所以都會要求佢完美d~包體方面焗到幾脆,一般冰室茶記d包都係偏乾韌一點,所以烤了一定有脆嘅效果🤭,所以軟熟部分比較少,甜酥鬆脆港式菠蘿包配上豐富餡料 夾牛油 煎蛋 蕃茄,自己都買到整到嘅料,但整得好無食都有技術性😌煎蛋一咬就流晒蛋汁夠晒邪惡😚隱陣食材 真係諗唔到 會難食得去邊😂不過個人覺得另一款嘅鹹牛肉煎蛋餐包個包體好食d,外微脆內有咬口d~

我私心鐘意依款多過 招牌嘅菠蘿包,同樣即叫即整,芝士加咸牛肉係雙倍鹹香🧀🥓依到d鹹牛肉醃到紅紅地 免治牛肉咁😯都有肉味,加埋煎得啱啱好,一咬又爆蛋汁嘅蛋蛋😚無得唔好食!然後朱仔包比菠蘿包嘅韌性高d,好咬煙韌d😏你識揀🙌
2019-06-02 199 views
家住天水圍,一有空閒便會掛住這裡的味道。今天於下午兩點二十分到達,以為平日會沒有咁多人,誰知道人山人海,這盛況和星期六一樣。拿了籌之後便很快有職員姨姨替我們下單點食物,由於今天趕時間接兒子放學,所以二人只點了一碗皮蛋芫茜豬潤牛肉米線、一碗皮蛋芫茜豬扒牛肉米粉、兩杯凍柑桔檸檬(因為天氣熱,沒有點冰花奶茶)和一個咸牛肉豬仔包(外賣給兒子)。一坐下來已經三點十三分,時間緊迫,三點三十分必須離開接兒子放學。幸好飲品食物很快便送到,首先喝一口凍柑桔檸檬,清涼清新的感覺、酸酸甜甜的味道,正好為悶熱的自己降一降溫,夏天必點👍皮蛋芫茜豬潤米線很香,色澤翠綠,賣相吸引。喝一口湯有淡淡的薑味和濃郁的芫茜味,豬潤和牛肉剛剛熟,很滑。平日最怕有些店舖主打的特滑豬潤,上菜時還流著血水,根本未熟,對健康不好。在華嫂便沒有這個問題,豬潤剛剛熟透,可以放心食。雖然今天的時間緊迫,我們只是有15分鐘進餐時間,但仍然覺得很值得。吃過無數次華嫂也沒有寫食評,為什麼今次會寫,原因是就算是吃得匆匆忙忙,也絕不減興致,味道也依然美味!難得!
皮蛋芫茜豬潤牛肉米線、凍柑桔檸檬
2019-05-30
Waiting Time
50 Minutes (Dine In)
$63 (Tea)
皮蛋芫茜豬潤牛肉米線、凍柑桔檸檬
2019-05-31 313 views
暴肥餐~兩個人食4人份量知道華嫂冰室有好多分店,但元朗正鋪都係最好,除左味道好食,仲有份「人情味」,係溫暖啲既~招牌菠蘿包:咬落去等一啖,個包暖暖地,個皮又夠脆,再配上茄蛋~令到成個包既層次感提升不少。招牌芝士咸牛肉包:芝士同咸牛肉互相輝映,兩種味唔會搶大家既鏡!鮮茄豬扒雞翼通:濃濃既蕃茄味、豬扒又大大塊、雞翼又夠入,食得出成碗野無偷工減料。皮蛋芫茜魚餅魚片頭米線:皮蛋芫茜湯,好味,無味精感覺,魚餅多香口彈牙,魚片頭又大大粒。
暴肥餐~兩個人食4人份量
2019-05-29 184 views
係余文樂未推介呢一間之前,已經聽過好多住元朗嘅朋友話呢一間華嫂冰室好好食,仲要的起心肝過嚟排隊。地方有啲偏僻,喺屏山站仲要再行一段路,建議朋友揸車嚟。我哋總共等左一個鐘,原來已經算係快,夏天你記住要查啲蚊怕水,因為呢度都幾多蚊。黎到呢度冇理由唔識招牌菠蘿包,我同朋友一人叫咗一個,然後再叫咗一個番茄麵。菠蘿包超級足料!有大大塊牛油,煎蛋再加埋番茄。一開始有啲擔心番茄同菠蘿包係咪會唔夾呢?但係咬落口法國口有大大塊牛油,煎蛋再加埋蕃茄。一開始有啲擔心番茄同菠蘿包係咪會唔夾呢?但係咬落發現呢個組合又幾特別喎,平時食菠蘿又會覺得有少少油膩,但係加埋番茄就啱啱好中和左呢個感覺,再加埋個蛋,同埋表面脆脆地嘅菠蘿皮,好食得來又唔會覺得好heavy! 同埋菠蘿包係熱嘅,牛油溶溶地好perfect!不過建議女仔朋友你都唔好帶太多野,我哋兩個食唔晒。一個包已經好飽再加埋個面真係太飽啦。

2019-05-29 136 views
華嫂👩🏻‍🍳結合左我既最愛: 🍍🍞菠蘿包+🍳荷包蛋.😍襯熱一咬 外表鬆脆 內裏蛋汁瞟哂出黎🤤仲有舊牛油😋 簡直係一大享受😌而我不知道什麼是卡路里..黎到當然叫埋名物奶茶 普普通通吧但山長水遠黎到屏山叫左潮個聖啦😏當然你可能會話觀塘同灣仔都有啦但試過咁多間我總覺得 屏山本店真係別有風味!!👍🏿
華嫂👩🏻‍🍳結合左我既最愛: 🍍🍞菠蘿包+🍳荷包蛋.😍

襯熱一咬 外表鬆脆 內裏蛋汁瞟哂出黎🤤
仲有舊牛油😋 簡直係一大享受😌
而我不知道什麼是卡路里..
黎到當然叫埋名物奶茶 普普通通吧
但山長水遠黎到屏山叫左潮個聖啦😏
當然你可能會話觀塘同灣仔都有啦
但試過咁多間我總覺得 屏山本店真係別有風味!!👍🏿
2019-05-23 196 views
基本上每次一放親閒日假我都會揸車入元朗食華嫂。唔好以為閒日佢就唔使排隊呀!佢只係比星期六少啲人渣😌我都要等大約九個字先有得入去食。不過佢嘅好處係泊車唔使錢👏🏻唔使擔心俾人抄牌,食都食得安心啲。佢嘅菠蘿包真係冇得頂 😋再加埋佢嘅蕃茄湯底嘅麵簡直係流晒口水。再加上老闆娘長期坐鎮😜啲員工都好會好態度啲。老闆娘有陣時仲會走埋嚟同你傾兩句「今日咁得閒呀」感覺好親切。佢煮出嚟啲食物好有誠意,每一次上台啲野食都係熱辣辣可惜今次唔記得影番茄湯通粉😆真係好好食架👍大家都去試吓啦略嫌講下佢缺點啦🥺就係比較多蚊

佢煮出嚟啲食物好有誠意,每一次上台啲野食都係熱辣辣

可惜今次唔記得影番茄湯通粉😆真係好好食架👍大家都去試吓啦

略嫌講下佢缺點啦🥺就係比較多蚊
  • 招牌菠蘿包
  • 雞翼豬扒蕃茄通
  • 凍奶茶
2019-05-23 161 views
近排華嫂最多左幾間分店,尖沙咀,觀塘我都試過哂,但最好食同最有水準都係得總店!不過每次總店都係要排好耐隊😂門口成村人等,不過唯一好處就係有位泊車如果唔係天氣咁熱唔知點頂
不過每次總店都係要排好耐隊😂
門口成村人等,不過唯一好處就係有位泊車
如果唔係天氣咁熱唔知點頂
芫荽皮蛋湯
2019-05-22
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
芫荽皮蛋湯