2021-01-08 1448 views
佐敦德兴街只是一条后街,但吃的东西倒不少。马丁王以越式食品为主,店内有不少艺人光顾的照片。小小的店专卖越南美食为主,价钱和卖相都贴在墙上,种类不算少。这里最出名的是越式法包,只有六款选择,本来想吃猪颈肉法包,可惜今天没有供应。问了一下,最后要了半个烧猪肉包和一隻炸鸡髀。看着都是即叫即做,等了10分钟终于拿到了。法包是焗过,所以外皮很脆。里面的肉口感似免治猪肉,放了适量的调料,不会淡而无味。另外还有芫茜、青瓜、蕃茄和红萝蔔丝做配菜,中和了肉味,吃了也不会太腻。看着店员把生鸡脾放进锅内生炸,皮脆肉嫩,肉汁还是保留着,真的好味。这店的水准真是不错,即叫即做可以保持证鲜味,吃完还会回味着。

燒豬肉條越式法包

炸雞髀

2021-01-08
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
燒豬肉條越式法包
炸雞髀
2020-09-29 994 views
今早打算買外賣,我去到前面有個客戶,我排係佢後面,之後佢買完 。到我,但廚房同收銀兩個人都忙緊,咁我繼續企喺度等。而佢哋兩個係有見過我,收銀嗰個人仲同我微笑是以我等一下。之後有兩三個客戶嚟咗排我後邊。而其中一個客戶係我後邊大叫素菜包。咁個收銀即刻收咗佢錢仲俾咗嘢飲佢,個廚房嗰個仲同佢有傾有講,完全無視我。之後收銀仲收我排我在後邊另外一個錢,再次無視我。之後立即走人,我不會再幫襯😡😡😡只係做熟客生意。
只係做熟客生意。
2020-06-20 1513 views
呢幾個月冇得去旅行決定搵啲正宗外國菜補足去唔到旅行嘅遺憾🙂呢間越南菜舖頭主打Banh mi 由越南人主理 大部分主要材料 例如豬肝醬 扎肉 腩肉 豬肉絲都由越南進口將真正越南風味帶到香港💕💕💕佢嘅Banh mi鹹辣酸味十分突出 如果你追求正宗越南口味 就非試不可整體超級滿意 但肉同肝醬方面可以再大方少少成件事會更滿足 🈵️除左唔同口味嘅法包 佢仲有撈檬 湯河 小食 三文治 飯 飲品... 如果下次行開呢邊不妨試下😋😋
呢幾個月冇得去旅行

如果你追求正宗越南口味 就非試不可

整體超級滿意 但肉同肝醬方面可以再大方少少
成件事會更滿足 🈵️

除左唔同口味嘅法包
佢仲有撈檬 湯河 小食 三文治 飯 飲品...
如果下次行開呢邊不妨試下😋😋
2020-06-16 852 views
早日和朋友聊天時說到有什麼特別的食物推薦,他就介紹了食一個越式mix法包的組合,當時第一下就會想這個組合有點新奇,不知是否會好食。今日放工就去探索一下,店舖位置不算難找,而鋪面就似一般小食店,店舖內沒有座位,只有提供外賣。餐牌掛在上面,法包類有6個可以選擇,而我選擇了燒豬頸肉越式法包做晚餐,它有分三類包:全條,半條同迷你。最後老闆建議我半條就可能作為晚餐,於是我就聽從老闆意見外賣半條。經過焗爐焗脆法包的外皮,再加上越式酸菜的風味,整個味道有一種意想不到的清新。法包的乾脆搭配越式風味,真是別有一翻風味。不過對於喜愛食肉的我就覺得豬頸肉的量不夠多,若然多一點點就非常好。

2020-06-13
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
2020-04-28 936 views
馬丁王越色法包 (佐敦)發現佐敦其實有唔少野食值得試😂黎個看似奇怪配搭 個樣又唔靚的法包其實好開胃 亦都幾好食最正係一到手就係新鮮法包 熱辣辣 非常鬆脆的包 值得一讚傳統越色法包入面的料有肝醬,札肉,腩肉,燻蹄,豬肉絲,酸蘿蔔,芫茜,蕃茄同青瓜配搭好開胃 而且都幾可以特出酸菜同肉的配搭可惜的係 黎個價錢 肉真係少得太可憐我叫的係早餐set 1/4法包同包野飲都唔平 雖然幾特別 不過唔值得黎第二次了同埋好難幫佢影到幅似樣的相😢Overall🌟: $ 26 1個早餐set ( 6.5 /10) ------------------------------地址🎯: 佐敦德興街1號B4地舖 Exit E 地區⛳️: #igfoodtaste佐敦餐廳類別🍴: #igfoodtaste越南菜價錢類別💲: #igfoodtaste中低價
馬丁王越色法包 (佐敦)

發現佐敦其實有唔少野食值得試😂

地區⛳️: #igfoodtaste佐敦

餐廳類別🍴: #igfoodtaste越南菜

價錢類別💲: #igfoodtaste中低價
2020-04-21 619 views
友人推介話依間越式法包好食,今晚相約去。店舖在恒豐中心附近,於德成街直入就見到,而且價錢又唔貴食物質素高。法包有3個size: 全條、半條、迷你任棟檬粉及小食類別馬丁王正宗法包肝酱、扎肉、腩肉、燻蹄、豬肉絲、青瓜、蕃茄、酸蘿蔔絲及莞茜,法包唔會太乾,反而外脆肉軟,配料又多特式撈檬材料非常豐富又大碗,入面有烤雞、酸蘿蔔絲、炸蒜和青瓜絲再配上酸辣汁拌勻,味道清新及醒胃。魚肉碗仔翅相當足料,口感剛好,唔太杰又不太稀。蕃茄牛腩飯牛腩淋身,有咬感。蕃茄汁濃有點似羅宋湯,送飯一流。青檸梳打用青檸汁和青檸再加上梳打,食到飽消化下,唔錯。泰式蝦片食落唔油膩,加入胡椒碎,脆口兼有海蝦味
法包有3個size:
全條、半條、迷你任棟

檬粉及小食類別

馬丁王正宗法包

特式撈檬

魚肉碗仔翅
相當足料,口感剛好,唔太杰又不太稀。

蕃茄牛腩飯
牛腩淋身,有咬感。蕃茄汁濃有點似羅宋湯,送飯一流。

青檸梳打
用青檸汁和青檸再加上梳打,食到飽消化下,唔錯。

泰式蝦片
食落唔油膩,加入胡椒碎,脆口兼有海蝦味

📍足料惹味法包 -- 馬丁王越式法包🍞小編bookmark咗呢間小店好耐,前排去開佐敦終於一嚐呢間越式法包😍---------⭐馬丁王正宗越式法包(迷你)($32)法包即叫即整,拎上手仲熱辣辣😋法包咬落好脆口,內裏仲茶咗肝醬,好惹味😍內餡材料非常豐富😋有肝醬,扎肉,腩肉,燻蹄,豬肉絲,青瓜,醃蘿蔔絲,雖然我叫咗迷你size,但都好足料😍各種肉片富油脂香,啖啖滿足💕醃蘿蔔絲份量多,食落爽口,但味道略為酸咗少少,第一啖食酸到chok親喉嚨🙈蕃茄同青瓜好fresh,可以中和返肉嘅油膩👍各種食材配搭都唔錯😆可以一試👍----------賣相:7.1/10味道:7.5/10性價比:7.2/10回頭率:7/10----------店舖資料名稱:馬丁王越式法包地址: 佐敦德興街1號B4地舖前往方法:佐敦站E出口
📍足料惹味法包 -- 馬丁王越式法包🍞
---------
⭐馬丁王正宗越式法包(迷你)($32)
----------
地址: 佐敦德興街1號B4地舖
前往方法:佐敦站E出口
2020-03-31
2020-03-15 359 views
好耐冇出街難得今日約左人順便吃個外賣法包外賣放左陣食都仲好新鮮仲脆啲餸都好足料 ,啲酸蘿蔔好惹味,小吃都好好味好新鮮,新鮮印尼蝦片😋一個不錯的外賣店,下次出開黎都會再來⋯
好耐冇出街
難得今日約左人順便吃個外賣

法包外賣放左陣食都仲好新鮮仲脆
啲餸都好足料 ,啲酸蘿蔔好惹味,
小吃都好好味好新鮮,新鮮印尼蝦片😋
一個不錯的外賣店,下次出開黎都會再來⋯
馬丁王越式法飽
馬丁王越式法飽
小編最近好想找回越南法包的美味😋另外兩間在香港 有名的我也吃過了今次就試一試這間吧🤩馬丁王正宗越南法包(半條)HKD$50第一啖吃下去已經覺得上顎快會受傷了🤨脆得有點過硬 不過會吃到有點狼狽 麵包碎會掉下來😎口感非常豐富🌝內有肝醬、腩肉、扎肉、蕃茄、醃酸蘿蔔絲、青瓜🥕🥒正常會有芫荽的 但小編和友人都不太喜歡所以要求不加🙅🏻‍♀️🙅🏻店員詢問要不要辣 最後叫了小辣🌶哇!很辣哦!辣得很過癮!辣味都蓋過了所有食材了!🌶🌶🌶肝醬看到但吃不出味道來!價錢偏貴 整體來說其他店吃到的更划算🥳Follow Me : eatwegohk
小編最近好想找回越南法包的美味😋
另外兩間在香港 有名的我也吃過了
今次就試一試這間吧🤩

馬丁王正宗越南法包(半條)HKD$50

第一啖吃下去已經覺得上顎快會受傷了🤨
脆得有點過硬 不過會吃到有點狼狽 麵包碎會掉下來😎
口感非常豐富🌝
內有肝醬、腩肉、扎肉、蕃茄、醃酸蘿蔔絲、青瓜🥕🥒
店員詢問要不要辣 最後叫了小辣🌶
哇!很辣哦!辣得很過癮!辣味都蓋過了所有食材了!🌶🌶🌶
肝醬看到但吃不出味道來!
馬丁王正宗越南法包  半條

價錢偏貴 整體來說其他店吃到的更划算🥳

Follow Me : eatwegohk
2019-08-07 1308 views
越南菜裡面有名,以法國長麵包「法包」作為材料,配上酸蘿蔔跟豬肉作為餡料,例如「扎肉」、「嚼肉」而成的酸味三文治食品「法式三文治」是十分地道,兼且很平民化的越南美食。自從上次我透過上手手提電話,跟上手「開飯喇」戶口,在九龍西「渡船角」光顧過越南法包三文治食店「添X法式三文治」之後,直到上手手提電話「開飯喇」戶口報銷前,還未有機會再透過食評再評論越南法式三文治味道。後來我發現位於佐敦「德興街」,近着「恆豐酒店」的位置有一間售賣越南法包三文治的小店,這間法包三文治店舖的實際名稱,叫做「馬丁王越式法包」。「馬丁王越式法包」售賣的法包三文治食品,餡料除了有正宗越南風味的「豬肉」加「扎肉」加「嚼肉」的原味之外,還推出部創新口味,例如燒雞扒肉做餡料的「燒雞扒越式法包」。「馬丁王越式法包」裡面沒有明顯的堂食檯櫈擺設,只有幾張膠櫈堆砌疊起,放在「馬丁王越式法包」店外的位置,讓食客去自由選擇享用食品方式。「馬丁王越式法包」售賣的法式三文治,跟「添X法式三文治」的最大的分別,就是「添X法式三文治」售賣的越式法式三文治只有大小法包加蒜蓉包三種,款式和選擇都比「馬丁王越式法包」少。相反地,「馬丁王越式法包」價目

相反地,「馬丁王越式法包」價目表裡面售賣的食品,除了越南法包三文治之外,還有「撈檬粉」、「湯河」、「蕃茄牛腩飯」,「咖喱雞肉飯」等等食品。

「馬丁王越式法包」售賣的熟食食品款式雖多,但是實際在我黃昏上門光顧「馬丁王越式法包」的時候,「蕃茄牛腩飯」、「咖喱雞肉飯」早已經售罄了。

另一方面,「馬丁王越式法包」本身一向有提供一般茶餐廳款式的三文治食品,然後「馬丁王越式法包」又容許食客加錢,把原本的三文治食品轉變變成「法包三文治」。

結果我上次手提電話未報銷之前,就曾經在「馬丁王越式法包」裡面購買了一份「鹹牛肉三文治」,再加錢把「鹹牛肉三文治」轉變變成「鹹牛肉越式法包三文治」食品。

只可惜「馬丁王越式法包」始終沒有新鮮的手切牛肉,所以我始終無法達成自己真正的心願,食一個新鮮手切牛肉版本的越式法包三文治食品。

至於「馬丁王越式法包」裡面的招牌法式三文治食品,味道跟「添X法式三文治」法包三文治有個最大的分別,就是「馬丁王越式法包」的法式三文治容許食客,可以加入辣椒的辣味食法。

我在佐敦第二次光顧「馬丁王越式法包」的時候,「馬丁王越式法包」裡面的店員就立刻詢問我,需不需要在他們製作的「馬丁王正宗越式法包」食品裡面,加入芫茜和辣椒。

我基於對正宗越南長條形法包風味「法式三文治」味道的好奇,所以只選擇了加辣椒,不久之後,「馬丁王越式法包」的「馬丁王正宗越式法包」就順利製作完成。

「馬丁王越式法包」裡面的招牌食品「馬丁王正宗越式法包」,造型和長度看似跟「添X法式三文治」裡面的「小法包」有點相似,「添X」的「小法包」是原條法包,再在裡面加入牛油、酸蘿蔔跟豬肉餡料。

至於「馬丁王越式法包」的「馬丁王正宗越包」裡面所謂的「法包」,其實是把小法式長麵包切去兩邊的麵包頭,再塞入酸蘿蔔、豬肉、芫茜跟辣椒,至於有沒有牛油我就不太記得,也不太感受到了。

加入了辣味的辣椒配料,成功令「馬丁王越包」裡面的招牌食品「馬丁王正宗越式法包」製成品的實際味道,擁有了強烈而明顯的辣味,是酸味蘿蔔也掩飾不了的辣味。
馬丁王正宗越式法包

至於芫茜對「馬丁王正宗越式法包」裡面的味影響,其實也不算很明顯,因為芫茜的主要作用,在於在「馬丁王正宗越式法包」製成品,加入強烈的香味為主。

所以對於一些不偏好芫茜的朋友們來講,如不喜歡食芫茜的話,大可以直接選擇,不在「馬丁王正宗越式法包」食品裡面加入芫蘸了。

至於「馬丁王正宗越式法包」裡面的酸蘿蔔,酸蘿蔔的酸味跟口感,還是跟我在「添X法式三文治」裡面食「小法包」食到醃蘿蔔的強烈酸味,還有法包的爽脆口感也很相似。

我還發現「馬丁王越式法包」廚房製作的食品「馬丁王正宗越式法包」,「馬丁王正宗越式法包」法包口感偏向軟腍,裡面的餡料款式的多樣化程度,不比「添X越式三文治」遜色。

至於整體評價「馬丁王越式法包」「馬丁王正宗越式法包」實際製成品的味道,我認為「馬丁王正宗越式法包」的味道是多層次,由基層的醃蘿蔔酸味,加上辣椒的辣味,再加少許來自青瓜的清甜味道。

「馬丁王正宗越式法包」裡面除了有不同口味豬肉配料、酸蘿蔔絲、辣椒、芫茜之外,我發現「馬丁王越式法包」原來還加入了類似「青瓜」的新鮮配料。「青瓜」的存在成功令「馬丁王越式法包」整體感覺變得更清新。

所以加入了辣椒後的「馬丁王正宗越式法包」,味道雖然會比較辣,但是「馬丁王正宗越式法包」裡面的辣味絕對不會是「麻辣」,是可以讓一般人接受得來的辣味。

「馬丁王越式法包」裡面的招牌食品「馬丁王正宗越式法包」,裡面有容易令人接受的辣味,再加入「越式法包三文治」裡面的醃蘿蔔酸味,半條「法包」價錢只賣港幣五十元不算昂貴,值得下次再試。
2019-08-02
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
2019-04-05 1331 views
平時返工食湯粉麵飯都食到厭☺️有時想試下新嘗試又唔知有咩好食🙈搬左佐敦反工咁耐公司同事成日叫我試下呢個包好耐但成日都忘記咗今次有少少肚餓又記起間野所以放膽去嘗試下😘見佢咁多款式可以選擇基於我有選擇困難症所以唯有叫佢個A餐試吓馬丁王正宗越式法包(主打的)當然我走左芫茜啦🥴叫左等三分鐘就有得食😱本身見佢有三個size 都知佢大件所以叫左個半條試下諗住食得晒先好嗌,唔做大晒鬼點知一打開半條都好大條omg🤭早知叫迷你算啦,但又好驚好細唉😢食落第一口真係好酸因爲有好多酸蘿蔔絲而且個法包好硬我公司同事形容佢係會刮損上顎嘅法包🤫之後食第三啖有吾同既口感可能有青瓜嘅關係所以係酸得來又好清新的口感食到近中間啲第一層次酸第二層次清新第三層次辣,第四層次有點肉的口感好搞笑的口感食到好似有種好想追的感覺食完一口再一口,忘記咗飽嘅感覺而且好開胃可惜酸蘿蔔絲太多肉太少如果$50抵食程度真係有點偏貴
平時返工食湯粉麵飯都食到厭☺️
所以放膽去嘗試下😘
見佢咁多款式可以選擇

基於我有選擇困難症
所以唯有叫佢個A餐試吓
馬丁王正宗越式法包(主打的)
當然我走左芫茜啦🥴
叫左等三分鐘就有得食😱
本身見佢有三個size 都知佢大件
所以叫左個半條試下
諗住食得晒先好嗌,唔做大晒鬼
點知一打開半條都好大條omg🤭
馬丁王正宗越式法包

早知叫迷你算啦,但又好驚好細唉😢
食落第一口真係好酸因爲有好多酸蘿蔔絲
而且個法包好硬
我公司同事形容佢係會刮損上顎嘅法包🤫
之後食第三啖有吾同既口感
可能有青瓜嘅關係
所以係酸得來又好清新的口感

好搞笑的口感
食到好似有種好想追的感覺
食完一口再一口,忘記咗飽嘅感覺
而且好開胃
可惜酸蘿蔔絲太多肉太少

如果$50抵食程度真係有點偏貴
2019-03-05 855 views
There were three sized to choose from. I chose the ‘half size’, but would probably be happy with mini as a snack. I ordered the special which is always safe with a mix of ingredients. After a 30 minutes ride home, the baguette was still crispy. I much prefer less carrots as it overrides the meat flavour. The kick of chilli was just right! Next time, I would definitely try the vegetarian choice! Quick Bahn Mi fix...
2019-03-05
2018-10-10 1296 views
從佐敦站走出來,行過一個街口轉個彎,便看到這法包小店了....路過,法包癮又起。都不理肚子飽與不飽了,還是吃了才算....和之前一樣,又是選吃最基本最傳統的法包....所謂傳統的法包,夾入的餡料必定要有肝醬、扎肉、腩肉、青瓜以及我的至愛醃酸蘿蔔絲。對我而言,如一份法包沒了蘿蔔絲就等如失去了靈魂般,這兒的蘿蔔絲,個人略覺仍不夠酸起不到醒胃的作用,不過爽度倒是足的....至於其餘的配料,水準大多平穩合格。將所有材料綜合起來,再加上那烘得flaky夠熱辣辣的法包,入口自然不會太過差....說它是其一最好banh mi,當然是談不上。但用來止止渴解解饞呢,仍是可以的.....

和之前一樣,又是選吃最基本最傳統的法包....

$45 (Lunch)
2018-08-25 1047 views
外甥女從外國回來渡假,路過佐敦,叫我帶她食地道小食於是諗一諗,有乜好食呢⋯⋯咪帶她去馬丁王食法包囉!原來依度除咗法包外,還有檬粉和其他小食選擇但一心打算過來試法包,當然要試招牌野啦!因為食咗午餐,我們只是選擇了一small size 嘅馬丁正宗法包 : size 可分大$75, 細$42和迷你$24, 所以相當有選擇性個人覺得法包嘅內容唔夠豐富,醬汁淡淡,我還是喜歡渡船街那小店呢!最後外甥女見到隔離那檔好知味,反而要加推呢⋯⋯
外甥女從外國回來渡假,路過佐敦,叫我帶她食地道小食

於是諗一諗,有乜好食呢⋯⋯
咪帶她去馬丁王食法包囉!

原來依度除咗法包外,還有檬粉和其他小食選擇

但一心打算過來試法包,當然要試招牌野啦!

馬丁王正宗法式法包

最後外甥女見到隔離那檔好知味,反而要加推呢⋯⋯
2018-08-02 775 views
自從去完越南後,便好喜歡食越式法包.....佐敦小店,經過見到好想試下.....晚上差不多8點,下大雨中.....唯有食個法包,順便等雨細點才行啦.....店門口只有一張吧枱.....唯有立食!而法包有幾款,第一次來....揀了材料最豐富的那款......馬丁王正宗越式法包(小).......雖然揀了細份,但其實都唔小,平時係麵包店見到果啲好長法包既一半.....材料就有肝醬。扎肉。腩肉。燻蹄。豬肉絲。蕃茄。青瓜。醃蘿蔔絲。芫茜即叫即整.....法包超級脆卜卜,攪到我食到成地碎........第一口是肝醬的濃味走出來.....慢慢是不同既肉......成個包有好多醃蘿蔔既酸,中和了肉既膩口感覺.......由於餡料不是平均分佈,所以每食到唔同位置,會有不同既味道.......整體味道真的不錯,最重要個包真的超脆!
自從去完越南後,便好喜歡食越式法包.....
佐敦小店,經過見到好想試下.....

晚上差不多8點,下大雨中.....
唯有食個法包,順便等雨細點才行啦.....

店門口只有一張吧枱.....唯有立食!

馬丁王正宗越式法包(小).......

整體味道真的不錯,最重要個包真的超脆!
馬丁王正宗越式法包(小)

2018-07-17
馬丁王正宗越式法包(小)