2019-07-14 473 views
因為我太遲寫啦間嘢都執埋lu上環lunch time嘅時間上環都幾多人下所以好多都要排隊咁呢間都ok嘅人流未算多咁就入去試下啦先睇下張單我地叫咗咩嘢食先係叫咗沙爹湯河同埋豬扒撈檬嘅沙爹湯河 $52$52 一碗嘅沙爹牛肉湯河沙爹王有嘅都ok嘅可能因為味精味但啲牛肉好劣質好唔掂冇味嘅牛肉完全唔入味肉質惡劣 咬唔開 又有筋咁完全放唔入口 衰過茶記不過香港好多茶記都好食嘅豬扒撈檬 $62個碟太細 撈唔到 好亂撈 加上都唔好味唔知想點咁唔掂可能因為咁人流唔多 同埋都執埋lu
因為我太遲寫啦
可能因為咁
人流唔多 同埋都執埋lu
袖子茶
2018-11-27
$59 (Lunch)
2019-01-06 224 views
無人既午市,太難得連檯都唔洗搭,正肥牛超入味,又鬆軟沙爹味都好濃郁,個湯底幾好雞扒都唔錯,啖啖肉反而個河粉就黏埋一舊5x 蚊仲有飲品都唔錯不過個粉ge size 就細左d唔飽肚
無人既午市,太難得
連檯都唔洗搭,正

肥牛超入味,又鬆軟
沙爹味都好濃郁,個湯底幾好
雞扒都唔錯,啖啖肉
反而個河粉就黏埋一舊

5x 蚊仲有飲品都唔錯
不過個粉ge size 就細左d
唔飽肚
2019-01-02 176 views
冬風起,自己會諗下同家人食一些有鑊氣嘅晚餐,例如泰式冬陰公火鍋。鄰近上環地鐵站,走過嚟大概1分鐘。而當晚人比較多需要排隊等位但係覺得值得。首先他們選用的非常新鮮, 配上冬陰功, 將所有海鮮及蔬菜肉類,色香味俱全。得意提昇。冬陰功裏面有泰國薑香茅,以及另外十多種香料。主要係肉鮮嫩無比, 好難起外邊食得到。誒咁凍用嚟撈飯最好。😊其次係佢哋嘅,炒豆苗炒得好好食。鮮嫩唔再講,配上蒜蓉一齊, 竟然可以做到色香味俱全。飲品我點咗椰青非常好飲。除咗位置地段非常好之外,侍應生的服務態度一流。令客人覺得有賓至如歸嘅感覺。當日同家人食得好開心。誠意推薦。😘😘😊期望過年喺度食團年飯。
鄰近上環地鐵站,走過嚟大概1分鐘。
而當晚人比較多需要排隊等位但係覺得值得。
冬陰功裏面有泰國薑香茅,以及另外十多種香料。
主要係肉鮮嫩無比, 好難起外邊食得到。
誒咁凍用嚟撈飯最好。😊
其次係佢哋嘅,炒豆苗炒得好好食。
鮮嫩唔再講,配上蒜蓉一齊, 竟然可以做到色香味俱全。
飲品我點咗椰青非常好飲。
除咗位置地段非常好之外,侍應生的服務態度一流。
令客人覺得有賓至如歸嘅感覺。
當日同家人食得好開心。
誠意推薦。😘😘😊
期望過年喺度食團年飯。
2018-12-17 232 views
年幾前係上環返工記得食過哩間餐廳一兩次,不過印象中食物同服務質素都好一般,所以之後都冇再去過。今日過開哩頭同舊同事聚會。同事就帶左我去哩間餐廳。一心諗住見下舊同事,對食都不抱有太大期望,點知又驚喜地食到個唔錯既海南雞飯,雞同油飯既份量都好足料,雞肉肉質又好滑好嫩,個醬汁又甜甜酸酸同個海南雞好配合。之後仲點左個泰式燒豬頸肉青木瓜沙律。個豬頸肉份量又係非常多,完全蓋過沙律部份。豬頸肉淋得黎又好爽口,燒到岩岩好👍🏼。青木瓜絲同紅蘿蔔絲粗幼適中,口感好,配上甜酸汁同帶有些少蝦乾味道,好開胃。冬陰公海鮮湯真係好大碗,兩個人好難先飲得哂。哩款冬陰公唔太辣,反而椰汁味重,加入海鮮烹煮,湯微辣帶鮮帶甜,唔錯。蜂蜜柚子茶好大杯😮。椰青好大個,超甜👍🏼。聽同事講最近轉左老闆,所以餐廳食物同服務都改善左。午飯同放工後哩到都多左人排隊等位。唔想等位既6點半前就好黎到喇。

蜂蜜柚子茶好大杯😮。

椰青好大個,超甜👍🏼。

2018-12-14
1K
2018-12-15 184 views
越泰-越式泰好味今日在上環工作,經過一間餐廳頗特別,集越南、泰國兩大特色菜於一身,門面深木色木紋配上純白色框的玻璃,內裡淺木的桌子和仿竹的椅子,加上周遭有綠色的元素,充滿東南亞氣色。香芒軟殼蟹米紙卷剛炸好脆口的軟殻蟹,鮮味十道,加上芒果的果甜,鮮甜味加上冰凍米紙卷,配上酸汁,開胃又惹味的小食。檬要(蕃茄蟹粉湯檬)濃烈的蕃茄香味,湯底酸酸的非常醒神和有不同的香料如金不換,配上札肉,海量多的蟹粉, 鮮甜的蟹粉和湯底十分搭。泰式黃咖喱牛腩煲(配蒜茸包)香噴噴的黃咖哩,椰奶比重較多,甜味更出更幼滑,牛腩粒相當多,肥瘦均勻,炆煮得軟身,咖哩汁滲進肉中,另外還配有爆多牛油蒜茸的法包,一浸、一咬!泰式炒菜苗炒得翠綠色的菜苗,當中加入辣椒、蒜茸,夠哂火喉鑊氣。鮮椰青冰凍椰青,解渴解膩,越泰菜必備。珍多冰椰奶、椰汁加上啫哩,甜品飲料集於一身。
越泰-越式泰好味

香芒軟殼蟹米紙卷

檬要(蕃茄蟹粉湯檬)

泰式黃咖喱牛腩煲(配蒜茸包)

泰式炒菜苗
炒得翠綠色的菜苗,當中加入辣椒、蒜茸,夠哂火喉鑊氣。

鮮椰青
冰凍椰青,解渴解膩,越泰菜必備。

珍多冰
椰奶、椰汁加上啫哩,甜品飲料集於一身。

2018-12-14 84 views
今日去開上環做嘢路經一間越南泰國嘢本身都諗住求其食完反屋企見到有下午茶餐食價錢合理同款式又多 餐廳入去以為好細無咩位原來樓上仲有一層勁大仲有獨立房燈光雖則偏暗但裝潢好有格調估唔到個海南雞飯有驚喜之前都食過幾間出色嘅海南雞飯但呢間個雞夠滑之餘仲有雞味啲油飯有陣陣香茅味道仲有個生牛肉粉好鮮嫩既薄切牛肉河粉滑流湯底夠哂溫度唔食咁生牛既朋友可以浸耐一些先食即變全熟個春卷同蝦餅都好好味春卷裡面有粉絲之餘仲有木耳絲個蝦餅都唔差彈牙+重蝦香味可以再食野飲方面叫左杯青檸梳打好大杯青檸好新鮮酸甜醒胃加$18叫左滴漏咖啡平常飲開星牌的覺得呢杯咖啡別有一番風味感覺置身於越南般睇住咖啡每滴咁漏出來好有療癒效果同好寫意咁過左個下午

今日去開上環做嘢

泰式春卷
炸蝦餅
泰式春卷
2018-12-13 88 views
今日去開上環做嘢,路經一間越南泰國嘢,本身都諗住求其食完返屋企,估唔到個海南雞飯有驚喜,之前都食過幾間出色嘅海南雞飯但呢間個雞夠滑之餘仲有雞味,啲油飯有陣陣香茅味道。個魚餅同蝦餅都好好味,魚餅裡面有香草之餘,仲有新鮮魚肉味,個蝦餅都唔差,彈牙+重蝦香味之後再追加了兩道菜!豬頸肉青木瓜沙律也是一絕!剛燒起的豬頸肉爽口彈牙!配上青木瓜沙律十分清新水晶蝦米紙卷也很有特色,大大隻蝦在𥚃頭,十分爽飯品方便當然要配合整餐飯的主題!鮮椰青及越南滴滴咖啡無得輸結帳後才知道那麼便宜!絕對可以再食!但一定要避開高峰時間前來,要不會很多人,需要排很久
今日去開上環做嘢,路經一間越南泰國嘢,

泰式魚餅+泰式蝦餅
豬頸肉青木瓜沙律
水晶蝦米紙卷也很有特色,大大隻蝦在𥚃頭,十分爽
水晶蝦米紙卷
飯品方便當然要配合整餐飯的主題!鮮椰青及越南滴滴咖啡無得輸
2018-12-12
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
泰式魚餅+泰式蝦餅
豬頸肉青木瓜沙律
水晶蝦米紙卷
2018-12-13 614 views
今日我和家人到上環軒諾道中128號豫泰商業大厦地舗越泰餐廳,食越南和泰國菜,地點好方便係上環地鐵站🚉C出口入到去 以為舖位好細,坐滿人,但佢哋安排我哋上2樓,嘩!😃原來樓上個層地方好大, 上下層都差唔多坐滿,似乎客似雲來, 我心想🤔應該有啲質素先會有咁多人👨‍👩‍👧‍👧👩‍👩‍👦👩‍👩‍👧‍👧👨‍👨‍👦那裡員工招呼吾錯,有好介紹,我們試第一味招牌飯餸,泰式海南雞飯🐤一上枱給人一種色香味俱全的感覺🐦雞不太肥,入口肉質又嫩又滑,用料上盛,配上好特別野味醬料和粒粒飽滿的炒飯🍚,份量一碗適中,可算有質素, 實至名歸嘅招牌貨👍,值得你一試第二個本店招牌係 越式生牛肉牛腩湯河🐄🐂🍜湯好鮮甜,牛肉肉質好滑又味濃河粉幼細爽滑,入口好有口感,牛腩不肥,份量很多,價錢合宜,想吃濕口野就首選這個呀!另外我們吃了一個炸蝦餅🍤,師傅手勢了不得👍,金黃外脆的薄皮,裏面嘏肉彈牙,蝦味鮮甜 ,配上泰式甜辣醬我們吃個不停,邊吃邊讚個不停😋,有機會一定會再食過最後的小吃係傳統 無骨酸辣泰式鳳爪 鳳爪,肉質爽滑,甜酸度好識中, 最要讚嘅係價錢只是28元,但分量係好多好多,超值之選😃飲品方面,有越式咖啡☕,咖啡味香濃且滑。另

一上枱給人一種色香味俱全的感覺

第二個本店招牌係 越式生牛肉牛腩湯河🐄🐂🍜

湯好鮮甜,牛肉肉質好滑又味濃

飲品方面,有越式咖啡☕,咖啡味香濃且滑。
另外又試了椰汁紅豆冰🥥🥤,新鮮椰子材料打碎的椰漿, 所以椰汁味道新鮮濃郁🤤,絕無花假,紅豆大大粒🌮,你都不妨可以試呢個飲品!
Type of Meal
Lunch
2018-12-11 47 views
由於本人係好鐘意食海南雞飯,聽聞這間店舖的海南雞飯很有名,終是就到去就嗌左一客試試黎到了枱,已聞到陣陣黃油飯的香味,而雞的排列令我有一種很整齊的感覺...先試了一口雞肉,感覺雞肉嫰滑,再試黃油飯,食落有淡淡的鷄油香味,再食多兩啖,重會食到有少少芋香,很獨特而醬汁方面,點了黎試,食落好似同泰國食到的味道咁,提升了雞肉的鮮味令我食唔停口!醬汁與海南雞配合來吃效果唔錯!海南雞飯最重要的醬汁也配合到,真係好開心!!

醬汁與海南雞配合來吃效果唔錯!
海南雞飯最重要的醬汁也配合到,真係好開心!!
2018-12-10 64 views
呢間餐廳之前聽同事介紹過,話食物質素唔錯仲成日排哂長龍,所以放工後就搵埋朋友一齊試下!餐廳叫越泰,顧名思義就係有越南野同泰國野食🇹🇭🇻🇳泰國野必食一定係小食拼盤!酸辣鳳爪調味十分好,仲配上蕃茄、洋蔥同西芹,加上醬汁酸酸辣辣好開胃!蝦餅炸得非常香脆同彈牙,魚餅未食已經聞倒檸檬葉既香味,食落香料味濃郁,春卷餡料豐富,咬落脆卜卜生牛肉河,湯底清甜,加上配料如洋蔥,九層塔,香蔥同青檸,又額外多左清新既感覺。牛肉份量頗多,唔會太肥亦唔鞋口。河粉入口滑溜。檬要,即係蕃茄蟹肉湯檬。蕃茄湯底濃郁,配上蟹肉增添鮮味,扎肉有兩款。其中一款仲加左雞軟骨,口感更豐富。海南雞飯,雞肉已經去骨非常嫩滑。雞皮薄身而且好滑溜。飯粒有油香,有咬口又唔會過硬。粉絲蝦煲,蝦肉爽口彈牙,粉絲炒得乾身,索哂蝦既精華大家都食到好滿足店鋪仲有提供午餐同下午茶,第日放飯又多一個選擇!

餐廳叫越泰,顧名思義就係有越南野同泰國野食🇹🇭🇻🇳

粉絲蝦煲,蝦肉爽口彈牙,粉絲炒得乾身,索哂蝦既精華

大家都食到好滿足
店鋪仲有提供午餐同下午茶,第日放飯又多一個選擇!

Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
  • 泰式小食拼盤
2018-12-09 50 views
Took 25 mins for 2 bowls of noodles to arrive during lunch hour, fine😠....Ordered crab roe bun rice noodles (mon fun) , turned out to be flat rice noodles (ho fun), fine😠😠....the vietnamese sausage stinked like stinky tofu, told the staff and they exchanged 1 out of 3 pieces and asked me if that "returned" piece was alright or not! 😠😠😠Last but not least, the server said the kitchen staff said that the vietnamese sausage was PORK CHOP!!!!😠😠😠😠😠😠😠😠😠!
2018-12-09 98 views
朋友喺中上環番工話上環地鐵站隔離有間越泰餐廳好正成日都好多人排隊;最近接佢放工食飯就黎左試泰式小食拼盤鳳爪爽脆蕃茄微酸加上洋蔥香芹甜辣開胃;魚餅香草味濃略帶檸檬葉香味道清爽;蝦餅鮮甜肉質厚實爽彈;春卷餡料飽滿口感豐富西貢生牛肉湯河湯底滾燙清甜略帶牛肉脂香;牛肉肉味香濃肉質唔韌;河粉通透滑溜質感唔會過腍;配料豐富包括洋葱銀芽九層塔等;另外附上青檸同辣椒粒可以按個人喜好加入檬要檬要其實即係蕃茄蟹粉湯檬;湯底蕃茄香濃微酸平衡蟹膏甘香;扎肉都有兩款其中有款加左軟骨口感特別泰式無骨海南雞飯雞肉去骨嫩滑雞皮帶黃油肥而不膩;油飯光澤呈淺黃色帶姜蔥香;醬汁酸辣咸香層次豐富粉絲蝦煲粉絲蟹煲上枱已經聞到好香;加入花椒八角同埋香芹蒜頭等等配料爆炒之後炆煮粉絲完全吸哂醬汁香濃惹味海蝦總共四隻而且都好大隻;蝦肉鮮甜而且帶有蝦膏;仲左大由蝦仲有豬肉同樣軟腍入味好正

泰式小食拼盤

西貢生牛肉湯河

檬要

泰式無骨海南雞飯

粉絲蝦煲

2018-12-08
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
  • 泰式小食拼盤
  • 檬要
  • 泰式無骨海南雞飯
  • 西貢生牛肉湯河
2018-10-20 675 views
每次去也失望一次!下單後通要等半小時以上,超級慢!今天中午時段入坐,三個人點了三個餐,等了四十分鐘才陸續上了兩個餐,但第三個餐遲遲未到,再查看單據,原來共幫我們下了兩個餐,我便追問店員,加回漏了的餐!怎知道又等了很久也未到,我我錶已是兩點鐘,因要趕上班,所以取消了第三個餐!這間店的員工並不欠缺,應是足夠的!耐何上餐超慢,而漏單也不對客人表達歉意!其實也曾試過晚上光顧,但上食物時間也超耐,起碼半小時!真的不會再光顧這間店鋪!
每次去也失望一次!下單後通要等半小時以上,超級慢!
其實也曾試過晚上光顧,但上食物時間也超耐,起碼半小時!
真的不會再光顧這間店鋪!
2018-10-19
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
2018-10-18 355 views
上菜慢,於午膳時間點餐後,等咗超過30分鐘,仍然未有得食,而order嘅食物分別係豬扒河及生牛肉河。當與服務人員跟進時食物時,佢哋嘅跟進就係無跟進,只懂得不斷抹枱收碟,安排客人入座,沒有給予我們任何回應。而且安排差,較後入座的客人,反而上餐先,當中的食物是我們都有點的,明顯次序混亂。當我們再與服務員跟進時,該女服務員係黑面、仍舊無為我哋跟進、仲態度惡劣、罵我哋好搵佢跟進,佢根本乜都做唔到離座時,還附上粗口。因此,即時在收銀處向負責人反映其服務員的態度何其差劣。其實都係一個午餐,一個鐘頭午膳時間,要在點菜後等逾超過30分鐘時間,當刻無理解食客需要,無安撫客人,都唔緊要。但連基本跟進張單都唔願做,仲罵食客,就非常唔合理。難道我哋要走入廚房,直接跟進?

2018-10-13 293 views
叫左2個lunch set 係無溝通既情況下叫左紅豆冰原來要加$12算啦…發現既時候已經飲左不過杯野幾難飲…仲要d 紅豆黏實曬食唔到豬脾飯係最快到叫左個湯檬…結果等左大半個鐘先有催左5/6次單都hea 答跟緊…omg黎到既時候,湯檬變湯河…費事再等多半個鐘,又唯有硬食真係好氣人…失望!
叫左2個lunch set
係無溝通既情況下叫左紅豆冰原來要加$12
算啦…發現既時候已經飲左
不過杯野幾難飲…仲要d 紅豆黏實曬食唔到
豬脾飯係最快到
叫左個湯檬…結果等左大半個鐘先有
催左5/6次單都hea 答跟緊…omg
黎到既時候,湯檬變湯河…
費事再等多半個鐘,又唯有硬食
真係好氣人…失望!