2024-01-22 810 views
早排去咗濕地公園,搵一搵附近有咩好食,見到呢間幾特別嘅越南餐廳,甜品仲幾驚喜🐷🌭🍟爆脆燒腩肉法包餐配薯條 $52除左燒腩肉,仲有青瓜🥒、芫荽、蕃茄🍅、鵝肝醬、是拉差蛋黃醬等,一聽就知口感豐富啦😋,法包鬆軟唔會硬,燒腩仔個皮仲脆卜卜,味道唔錯,可以一試👻🐮咖喱牛腩檬粉鍋餐 $78好少見到咖喱檬粉嘅配搭,個咖喱味道幾好,微辣幾惹味🌶️,個人覺得再多啲汁就更prefect🤩,牛腩🐮好好味🤤,爽口而且肥瘦均勻有油香🥩🐣蒜蓉牛油雞翼2隻(套餐加配+$14)脆、香、好味😋推介叫呀,牛油味好出,想食多幾隻😂🐥🥤凍美祿恐龍(跟餐)/凍越南椰香咖啡+$14正常發揮🧏🏻‍♂️另外佢仲有滴漏咖啡,有興趣可以一試☕️🧇美祿奶醬窩夫 $58‼️試吓‼️見佢上枱得個格仔餅加雪糕🧇🍦,以為「乾爭爭」🥶,點知夾餅中間嘅奶醬勁飽滿,好香花生醬味,好好味🤩,加埋雪糕🍦、Cream、美祿粉好滿足🥳overall餐廳食物質素同環境都幾好👍🏻,而且都幾多人食,去開濕地公園既朋友經過可以一試

🐷🌭🍟爆脆燒腩肉法包餐配薯條 $52

🐮咖喱牛腩檬粉鍋餐 $78

🐣蒜蓉牛油雞翼2隻(套餐加配+$14)
脆、香、好味😋推介叫呀,牛油味好出,想食多幾隻😂🐥

🥤凍美祿恐龍(跟餐)/凍越南椰香咖啡+$14
正常發揮🧏🏻‍♂️另外佢仲有滴漏咖啡,有興趣可以一試☕️

🧇美祿奶醬窩夫 $58

overall
2024-01-13
Type of Meal
Lunch
2024-04-03 121 views
今晚,大約7:45pm才到餐廳吃飯,見餐廳門口貼了,已賣晒所有檬粉,我叫咖喱牛腩飯,雖然飯、咖喱汁多,但是牛腩太少肉、非常乾身,好似自己正在吃緊咖喱牛根,非常黐牙。自己不太喜歡。至於凍越南椰香咖啡,比較一般。另外叫了越南炸蝦餅,這個比較好吃😋今晚,一共$115元
今晚,大約7:45pm才到餐廳吃飯,
見餐廳門口貼了,已賣晒所有檬粉,
我叫咖喱牛腩飯,
雖然飯、咖喱汁多,
但是牛腩太少肉、非常乾身,
好似自己正在吃緊咖喱牛根,非常黐牙。
自己不太喜歡。
至於凍越南椰香咖啡,比較一般。
另外叫了越南炸蝦餅,這個比較好吃😋
今晚,一共$115元
2024-04-03
🤍美祿奶醬窩夫 $58大份得嚟又有質素😍窩夫外層夠脆🧇裡面鬆軟又有空氣感😋表面嘅奶蓋有泡沫感 仲舖滿美祿粉🍫窩夫內層仲有美祿脆脆同花生醬🥜仲包埋一球自選口味雪糕 真係大滿足🍨味道🌕🌕🌕🌕🌗-🤍二人B餐跟餐甜品✨香芒雪露(+$20)上層嘅芒果夠甜🥭下層嘅西米露都有微微椰香🥥都包一球自選口味雪糕味道🌕🌕🌕🌕🌑-✨輕量黑糖仙草凍仙草凍好滑 黑糖味夠濃但冇過甜🤩味道🌕🌕🌕🌕🌑-回訪嗎:🙋🏻‍♀️整體味道 🌕🌕🌕🌕🌑(甜品)抵食 🌕🌕🌕🌕🌑(甜品)
🤍美祿奶醬窩夫 $58
窩夫內層仲有美祿脆脆同花生醬🥜
仲包埋一球自選口味雪糕 真係大滿足🍨
味道🌕🌕🌕🌕🌗
🤍二人B餐跟餐甜品
✨香芒雪露(+$20)
上層嘅芒果夠甜🥭
下層嘅西米露都有微微椰香🥥
都包一球自選口味雪糕
✨輕量黑糖仙草凍
仙草凍好滑 黑糖味夠濃但冇過甜🤩
回訪嗎:🙋🏻‍♀️
整體味道 🌕🌕🌕🌕🌑(甜品
抵食 🌕🌕🌕🌕🌑(甜品
🤍二人B餐 $199✨去骨手撕雞髀撈檬(可選其他主菜)✨蒜蓉牛油雞翼撈檬(可選其他主菜)撈檬大大碗 好足料😋有齊紅蘿蔔絲🥕青瓜絲🥒生菜絲🥬手撕雞略嫌啖味 但加埋魚露就夠味蒜蓉牛油雞翼比起手絲雞惹味🍗味道🌕🌕🌕🌗🌑-✨蒜蓉牛油法包配香濃咖喱法包夠脆 咖喱好香好惹味🥘味道🌕🌕🌕🌕🌑-✨柚子大蝦沙律不過不失 唔特別講啦味道🌕🌕🌕🌑🌑-✨風味飲品x2✨甜品x2飲品款式多 連美祿恐龍都有🦖甜品介紹就詳睇下個post啦🔜-🤍原隻軟殼蟹咖哩飯 $88軟殼蟹夠脆又有膏🦀配埋又香又滑又惹味嘅咖喱一流🍛炸番薯配咖喱都好好食🍠味道🌕🌕🌕🌕🌑-🤍招牌燒牛肉法包套餐 $56(包飲品)法包夠脆 但牛肉就略嫌少🥲薯條都唔脆 但辣沙律醬幾特別🌶️味道🌕🌕🌕🌑🌑-🤍酸辣無骨鳳爪 $38酸酸辣辣夠爽口 幾惹味🤤味道🌕🌕🌕🌗🌑-🤍越南炸蝦餅 $36不過不失 冇咩記憶點🍤味道🌕🌕🌕🌑🌑-回訪嗎:🙋🏻‍♀️整體味道 🌕🌕🌕🌗🌑抵食 🌕🌕🌕🌗🌑
🤍二人B餐 $199
✨去骨手撕雞髀撈檬(可選其他主菜)
✨蒜蓉牛油雞翼撈檬(可選其他主菜)
撈檬大大碗 好足料😋
軟殼蟹夠脆又有膏🦀
配埋又香又滑又惹味嘅咖喱一流🍛
炸番薯配咖喱都好好食🍠
味道🌕🌕🌕🌕🌑
🤍招牌燒牛肉法包套餐 $56(包飲品)
法包夠脆 但牛肉就略嫌少🥲
回訪嗎:🙋🏻‍♀️
整體味道 🌕🌕🌕🌗🌑
抵食 🌕🌕🌕🌗🌑

2024-02-10 74 views
襯天氣好入咗濕地公園,又唔想食公園入面的飯堂,就行咗去Wetland個面搵好嘢食,咁就搵咗個超好食的法包。爆脆燒腩肉法包餐 $52以我食過的法包嚟講,呢個一定入硬頭三甲,真係好開心食咗個咁正的法包。法包烘得外脆內軟係基本,佢的脆係一咬落去,啡色的麵包皮就會直接變成一塊塊酥脆的薄片,口感一流,而法包亦有好香的牛油味,單係個包都已經好正。法包餡的燒腩仔更好食,老實講我甚至覺得佢比中式燒味舖做得更好食。燒腩肉的皮好香脆,同法包有得揮,腩肉鬆軟,豬肉味濃郁,油脂位好香,但又唔會好鹹,配埋是拉差醬,成個法包的味道昇華哂🥰薯條熱辣辣,有燙口的感覺,唔通即叫即炸即上碟?🤣呢個餐以$52嚟講真係好優質,我覺得我下次可以自己隊一整個包😆越式三寶撈檬 $62(扎肉三片、雞翼二隻、春卷二件)雞翼好有牛油的香味,亦炸得好香脆;春卷外皮酥脆,但內餡有少少鹹;扎肉都唔錯;生菜絲同紅蘿蔔絲都好爽口;檬粉有少少位黏埋一舊,但so far都ok,加咗花生都幾香口。其實成碗撈檬都唔係話差,但有法包珠玉在前,我下次都係叫多個法包😆柚子大蝦沙律 +$18大蝦非常爽口彈牙,又夠大件,柚子肉大大粒,而且好甜,底下的椰菜好清爽,配

爆脆燒腩肉法包餐 $52
薯條熱辣辣,有燙口的感覺,唔通即叫即炸即上碟?🤣

越式三寶撈檬 $62
(扎肉三片、雞翼二隻、春卷二件)

柚子大蝦沙律 +$18
大蝦非常爽口彈牙,又夠大件,柚子肉大大粒,而且好甜,底下的椰菜好清爽,配埋個辣辣哋的sauce,真係好惹味😄

跟餐餐飲有茉香綠茶&越南椰香咖啡 (+$13)
茉香綠茶茉莉味好濃,飲落唔澀,唔錯👍🏻咖啡同椰子味都好夾,香濃得嚟有椰香的甜味,呢杯咖啡都好好飲。

香芒雪露 $38
芒果肉夠哂大舊,而且好甜,數到起碼有十塊;西米粒粒分明,口感軟糯,份量都好多;芒果糖水底好香甜,無藥水味,唔錯👍🏻雪糕口味三揀一,揀咗椰子味,椰子雪糕食落好香,質地都好creamy,正呀😍

Viesta Express (天水圍)
天水圍濕地公園路1號Wetland Seasons Bay地下19號舖

*上述文章只供參考及以當時價格為準
搭輕鐵🚊找美食 ⇒ 濕地公園站🚏Wetland 這個綠化屋苑🏡外圍有很多餐廳 環境休閒又有度假Feel😌今次嚟到依間推价值得一試嘅餐廳Viesta Express ( 流浮山消防局對面)🐮🥖招牌燒牛肉法包套餐 這個自家製現場烘焙法包🥖外皮非常酥脆 內裏柔軟👍配上同樣自家製是拉差甜辣醬🌶辣中帶甜嘅風味 配上惹味燒牛肉🐮新鮮爽脆🥒🍅芫茜 滋味又層次豐富🤤🐷爆脆豬腩肉撈檬加配柚子大蝦沙律這個豬腩肉超愛❤豬皮香口爆脆外 肉質軟嫩又juicy🤤🦐甜彈牙大隻 柚子多汁 食完好清爽👍🧇美祿奶醬窩夫必食甜品 窩夫餅底輕盈👍柔軟嘅內心 香脆嘅外層 配上煉奶同花生醬 雪糕+牛油味重鮮忌廉極度😈 開心又好快樂咁 ko 曬佢😆飲品🥤椰汁紅豆冰 / 美式咖啡
搭輕鐵🚊找美食 ⇒ 濕地公園站🚏
Wetland 這個綠化屋苑🏡
外圍有很多餐廳 環境休閒又有度假Feel😌
在戶外用餐也愜意😚

今次嚟到依間推价值得一試嘅餐廳
Viesta Express ( 流浮山消防局對面)

🐮🥖招牌燒牛肉法包套餐

椰汁紅豆冰 / 美式咖啡
2024-01-30
在戶外用餐也愜意😚
2024-01-22 28 views
走進呢家越南餐廳,首先俾嗰啲悠閒又有型嘅環境吸引住,嗰份隨性,令人一入到去就放鬆晒心情。話說返食物嘅部分,試咗幾款招牌,每樣都有自己嘅特色。首先,咬落去嘅燒牛肉法包麵包脆到出聲,燒牛肉又夠味,嗰啲千島汁同肝醬嘅混搭,一啲都唔膩口,反而好惹味。雞髀撈檬走的是清新路線,好啱夏天,嫩滑雞肉搭配那香辣好滋味嘅餸汁,食一啖驚一啖,仲想食多啲!甜點嗰邊,班蘭椰汁千層糕就幽香到不得了,個人真係鍾意到不得了,輕輕甜甜,簡直係下午茶嘅天堂。飲品部份,個椰子沙冰同芒果沙冰,涼快滋味真係解渴又開心,飲落去梗係開心到笑嘻嘻😋🍹🍰 下次仲要叫埋朋友一齊過來,再嚟轉個幾轉啦!
今日同妹妹去左濕地公園果邊搵朋友仔 難得放低左個仔比媽咪湊 就食埋飯先慢慢返屋企😝 見到seasons bay果邊都好多野食 行到過去見到Viesta Express 有正餐又有甜品好吸引 就入去試下佢先😋 同妹妹嗌左個二人晚市B套餐🍽️頭盤柚子大蝦沙律🥗 啲蝦大大隻 好爽口 仲有好多柚子同沙津菜👍🏻蒜蓉牛油法包配香濃咖哩🥖 蒜蓉醬都好香 咖哩偏辣 而且醬汁好濃郁主菜爆脆豬腩肉撈檬🥓 檬粉偏彈牙 配埋酸辣汁好開胃 加上燒腩好脆 脆到咬落口有咔嚓咔嚓聲 肥肉又唔會太多 半肥半瘦 好好食啊😋香茅豬扒撈檬🍽️ 有兩件大大塊既豬扒 肉質都好鬆軟 又好入味🥰飲品椰汁紅豆冰🫘 好重椰汁味 而且紅豆都好多 冰又唔會太多 放耐左都唔會太水椰子沙冰🍧 沙冰好重椰子味 感覺上好似食緊椰子既甜品甜品椰汁西米露🥥 睇落細細碗 但其實都好大碗 西米同椰汁比例岩岩好 一啖有齊哂椰汁同西米 唔會食到最後淨番西米或椰汁🙈香芒雪露🥭 入面好大粒既芒果 西米露彈牙 配上雲尼拿的雪糕🍨好甜又好滑口 即使食到好飽都忍唔住一啖接一啖食晒小食越南炸蝦餅🍤 一份有6件 好彈牙 加埋我最鍾意既甜酸醬 超開胃🤤整體黎講 每一碟份量都好大
同妹妹嗌左個二人晚市B套餐🍽️

甜品

小食

整體黎講 每一碟份量都好大 性價比好高 超抵食🥰
2024-01-09 33 views
走進這家餐廳,首先俾人一種清新脫俗嘅感覺🍃。食物一上枱,就已經聞到陣陣撲鼻嘅香味啦!就拎住呢個咖哩雞扒撈檬先吧,啖啖肉質彈牙,足料又嫩滑,啖啖肉香嘅感覺真係令人回味無窮。再嚟個涼拌雞絲撈檬,清爽嘅口感透晒心扉,滋味夠晒正😋!越南河粉絕對係銷魂,湯底清甜中帶點微辣,同炸得鬆脆嘅炸蝦餅搭配得就算喺天堂都識得搵食。蝦餅外皮超級香脆,入口即溶嘅感覺超正😍!最後,當然唔少得嚟點甜品,香芒雪露整晒一天嘅煩悶都消失咗。芒果新鮮多汁嘅感覺就算詞彙再豐富都講唔盡,香甜程度仲要掂過蜜糖呀!總體嚟講,這家餐廳嘅食物都好味極了,份量足價錢公道,真係可以邊食邊relax嘅好地方👍絕對係平民化美食嘅代表,記得要mark低,下次再帶埋三五知己一齊嚟光顧!

2023-12-16 78 views
午餐點了兩個主食,咖哩手撕雞髀撈檬及手撕雞髀撈檬,加了雞翼兩隻及無骨鳳爪, 小食$14才得兩隻雞, 鳳爪六嚿要$25 有點貴。原味雞髀撈檬還好,但咖哩版本的咖喱汁是咖喱粉溝水,淡而無味。劣評!明明餐牌寫明是雞髀入面卻加了雞胸肉 ,或是雞髀煮得不夠滑。跟餐飲品加了美祿咖啡及椰香咖啡,兩杯都要加分別加15蚊,味道並不是太好,亦有些淡,一杯完全不值!! 好一個午飯就被它的人流瞞騙了位置在濕地公園附近,餐廳環境幾好,但食物質素非常一般,個人並不推薦!
午餐點了兩個主食,
明明餐牌寫明是雞髀入面卻加了雞胸肉 ,或是雞髀煮得不夠滑。

好一個午飯就被它的人流瞞騙了

2023-12-13 70 views
濕地公園搵到間小店viesta express 越式餐廳 ,係輕鐵站行6分鐘就到,夜晚去就有少少難搵 😬店內座位寬鬆,唔會好迫!經店員推介試左佢地自家制既脆皮燒腩肉法包BANH MI ,推介點係連麵包都係自家制,食落好鬆化燒腩肉好脆好脆,配埋即炸薯條!要同朋友share 先可以食多幾樣野,呢個法包真心推介,餐廳仲有飯後甜品,雖然唔係越式甜品,但一條龍食埋糖就唔洗走來走去! 呢個椰汁芒果奶凍!啱我口味,唔會太甜,奶凍滑嘟嘟 ,大滿足
脆皮燒腩肉法包
脆皮燒腩肉法包
爆脆燒腩肉撈檬整整有六嚿脆燒腩,皮超級香脆,肉質軟腍。撈檬爽身有彈性,好唔錯😋加$14兩隻牛油雞翼呢個真係有少少失望,雞翼好油,同埋上碟已經唔熱。美祿恐龍飲品味道偏淡,比起其他舖頭出邊飲過的相對冇咁濃郁🤣不過可以接受。越式法堡配薯條(自家手打牛肉漢堡扒)咬第一啖已經覺得個法包好脆,第二啖就食到漢堡扒好Juicy,同埋煎得好香,濃郁的牛肉味🤭薯條可以揀配蕃茄汁或者辣沙律醬,今次揀咗辣沙律醬,唔知點解覺得食落去有少少似美極豉油味🤣我自己就覺得幾特別幾好味,但應該唔係個個人都啱口味。
爆脆燒腩肉撈檬
整整有六嚿脆燒腩,皮超級香脆,肉質軟腍。
撈檬爽身有彈性,好唔錯😋
加$14兩隻牛油雞翼
呢個真係有少少失望,雞翼好油,同埋上碟已經唔熱。

美祿恐龍

越式法堡配薯條(自家手打牛肉漢堡扒)
薯條可以揀配蕃茄汁或者辣沙律醬,今次揀咗辣沙律醬,唔知
2023-12-01 173 views
平時都較少到ᴡᴇᴛʟᴀɴᴅ呢邊,今日咁岩經過呢間又有越南菜又有甜品嘅餐廳✨環境用咗綠色同白色為主,俾人感覺好ʀᴇʟᴀx😆 價錢一啲都唔貴仲要免收加一,甜品亦出乎意料之外咁驚喜😋1️⃣ 爆脆燒腩肉飯🐷一個嘅份量都頗大份嫁,燒腩肉有六件,每一件都好厚,層皮燒到脆卜卜超香口🙈燒腩肉食落極邪惡,另外仲有蘿蔔絲椰菜絲同蔥油👀 我就鍾意將蔥油同配菜撈係飯到一齊食,每一啖食落都好滿足😚2️⃣ 香茅雞扒撈檬🐤香茅雞扒好嫩亦好入味😍切咗都有11件,可想而知未切嗰陣時嘅sɪᴢᴇ真係大過塊面🤣食檬粉個陣最緊要一定要落ɴᴜᴏᴄ ᴄʜᴀᴍ,將生菜絲、蘿蔔絲、花生粒、炸乾洋蔥碎同指天椒一齊撈撈撈🌶️ 酸酸媚媚好開胃又爽口😋3️⃣ 越南炸蝦餅🦐一份有6件嘅炸蝦餅好吸引,蝦肉都好鮮嫩😆4️⃣ 美祿恐龍🦖好sᴜʀᴘʀɪsᴇ呢杯飲品竟然唔洗加錢🤩 上面有成座山仔咁高嘅美祿粉,味道好濃好ᴊᴇɴɢ😍5️⃣ 香芒雪露🥭呢到嘅芒果甜品用咗菲律賓直送嘅呂宋芒,食落又甜又多汁💦 仲有好多西米滑捋捋,雪糕口味仲可以自己揀㗎✨6️⃣ 美祿奶醬窩夫🧇呢個性價比超高🌈 窩夫即叫即做,外脆內軟,仲微暖唔係凍冰冰嫁‼️ 食個陣配搭奶醬、美祿ᴄʀᴇᴀᴍ同雪糕真係食唔停口🤤

1️⃣ 爆脆燒腩肉飯🐷

越南炸蝦餅
香芒雪露
美祿奶醬窩夫
2023-11-29 34 views
🔹二人晚市套餐 $188- 爆脆燒腩肉撈檬望落超級邪惡嘅燒腩肉!脆皮偏厚實硬脆,肥瘦適中~配上撈檬,好好食!!- 越式法堡餐法包版嘅burger!呢個好好食!中間夾住芝士、漢堡、蕃茄、青瓜,仲有醬汁!包體外脆內軟,唔會刮嘴,好鍾意呢個法包!!- 越南炸蝦餅(6件)越泰菜最愛小食之一!- 香橙茉綠 +$5估唔到茉莉綠茶味幾濃幾出!加上香橙果香嘅清新,好夾!- 椰子沙冰 +$10呢杯沙冰好椰!好正!有少少似食緊椰子甜品~- 香芒雪露椰子雪糕+芒果西米露稀釋版~味道唔錯,如果再濃郁啲就更好!
🔹二人晚市套餐 $188

- 爆脆燒腩肉撈檬

望落超級邪惡嘅燒腩肉!
脆皮偏厚實硬脆,肥瘦適中~
配上撈檬,好好食!!

- 越式法堡餐

法包版嘅burger!呢個好好食!
中間夾住芝士、漢堡、蕃茄、青瓜,仲有醬汁!
包體外脆內軟,唔會刮嘴,好鍾意呢個法包!!

- 越南炸蝦餅(6件)

越泰菜最愛小食之一!

- 香橙茉綠 +$5
估唔到茉莉綠茶味幾濃幾出!
加上香橙果香嘅清新,好夾!

- 椰子沙冰 +$10
呢杯沙冰好椰!好正!
有少少似食緊椰子甜品

- 香芒雪露

椰子雪糕+芒果西米露稀釋版~
味道唔錯,如果再濃郁啲就更好!
  • 越式法堡
2023-11-27 33 views
香港濕地公園是世界級嘅公園, 集旅遊和教育元素, 景色怡人, 附近也開始很多食肆。Viesta Express 是越南菜餐廳, 裝修平實, 闊落舒適, 二人晚市套餐$188, 相當抵食。 去骨手撕雞髀撈檬雞髀肉肉質嫩滑, 冇骨食得放心, 撈檬爽口滑溜, 食得幾滋味。爆脆燒腩肉撈飯外皮爆脆, 燒腩肉夠嫩滑有嚼口, 唔會乾鞋, 醬汁幾惹味, 用嚟撈飯好合適。金絲網春卷炸得好鬆化, 芋蓉餡料夠香口, 食落唔會好肥膩。甜品是香芒雪露, 再加點香芒小丸子。香芒雪露芒果肉好清甜, 雲呢拿雪糕香滑, 粒粒西米露冰冰涼涼, 口感涼快。小丸子煙韌彈牙, 和粒粒西米露好配合。還有奶茶和朱古力熱飲, 這頓晚餐真係美味又抵食。

去骨手撕雞髀撈檬

爆脆燒腩肉撈飯

金絲網春卷

炸得好鬆化, 芋蓉餡料夠香口, 食落唔會好肥膩。

小丸子煙韌彈牙, 和粒粒西米露好配合。
還有奶茶和朱古力熱飲, 這頓晚餐真係美味又抵食。