相信冇人唔識呢間曾經要排個幾鐘先食到的老銅名物吧。🍵🕺🏻🕺🏻開左幾年,因為唔想排隊,所以今日先黎食。雖然都要排,但係10分鐘就入得座。綠茶芝士蛋糕+綠茶焙茶軟雪糕mix+焙茶一壺 $96🍰被芝士蛋糕驚艷了,冇諗過芝士同綠茶竟然可以咁夾,有綠茶嘅freshness唔會飽飽濟濟。🍦焙茶雪糕比綠茶雪糕茶味更加突出,有機會係太多抹茶食到條俐numb左下次我會直接叫焙茶雪糕。焙茶飲完問侍應姐姐可唔可以加水,竟然可以!但因始終店外有人排緊所以加兩次就走了。夏日無限drink覺得驚喜,大家見字飲水。🤗

綠茶芝士蛋糕+綠茶焙茶軟雪糕mix+焙茶一壺 $96

套餐

下次我會直接叫焙茶雪糕。
焙茶抹茶雪糕

2021-07-24
$48 (Tea)
套餐
焙茶抹茶雪糕
  • 焙茶雪糕
  • 宇治抹茶芝士蛋糕
2021-08-09 69 views
喺銅鑼灣食完飯,朋友話好想食甜品。特登搵左呢一間抹茶甜品店。去到八點半,都已經排緊隊了,好彩排左20分鐘左右就入得。店鋪比較細,有十張枱左右,但係枱同枱之間比較迫,伸手已經掂到隔離枱喇。 不過唔緊要啦,我哋都係食個甜品啫。雪糕上枱,樣子吸引。抹茶雪糕嘅味道比一般香港食到嘅更濃郁。焙茶味都好香濃,但2種味道比較,抹茶比較突出。雪糕口感比較棉實,都唔錯。 配料嘅丸子白玉煙韌,增加整杯雪糕口感。 雖然無得去旅行,但可以喺度搵返日本嘅味道,下次真係要再黎呀

不過唔緊要啦,我哋都係食個甜品啫。

雖然無得去旅行,但可以喺度搵返日本嘅味道,下次真係要再黎呀
2021-08-07 69 views
邪惡指數: 🐽🐽🐽🐽好食指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️又食雪糕喇😆我仲記得呢間Via Tokyo啱啱開嘅時候我都係喺銅鑼灣返工,所以成日會同同事去食。今次喺銅鑼灣食完飯就去呢度食埋個甜品,佢都真係冇乜點變,水準都仲keep到,唔怪得知屹立不倒啦:⭕️ 焙茶味同抹茶味雪糕 - 兩款質地都好滑,個人比較鍾意焙茶嗰種苦味多啲,同埋出面都比較少見😉 配料其實來來去去都係嗰幾款 - 白玉口感煙韌,紅豆都唔會過甜,所以呢度嘅配料係幾高質🙌🏻
邪惡指數: 🐽🐽🐽🐽
好食指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️

2021-08-04 214 views
以前有仲有間分店係尖沙咀,但可惜而家得返銅鑼灣一間鋪。見到個套餐CP值勁高,有蛋卷,白玉紅豆雪糕同一壼茶,只係$88。成Set放係眼前已經好開心主有焙茶同抹茶味既配搭,所以今次簡左焙茶蛋卷同抹茶雪糕呢個組合,配埋清香既煎茶。先試一啖個雪糕,水準仍然保持一樣!滿滿抹茶味同濃厚既質感,雖然係雪糕都唔會太甜,配埋旁邊既紅豆蓉都會覺得好膩,之後再食一粒白玉,口感煙煙韌韌中和返口中既甜味。雖然係焙茶蛋卷,但中間位置都添加主打既抹茶元素。外觀上雖然冇海綿蛋糕既綿滑,但係勝在質地濕潤,仲包住兩層焙茶同抹茶餡好香茶味。最後慢慢享受壼熱茶,諗定下次要再黎食抹茶卷
以前有仲有間分店係尖沙咀,但可惜而家得返銅鑼灣一間鋪。
成Set放係眼前已經好開心

先試一啖個雪糕,水準仍然保持一樣!

最後慢慢享受壼熱茶,諗定下次要再黎食抹茶卷
  • 表參道套餐
2021-08-01 247 views
八點半至九點左右 我同另外三名朋友 一齊等位 四人座位等左三十分鐘先入到去 唔緊要 好食當然要等 等到兩張二人枱 但簡直係惡夢開始問我地可唔可以分開坐。廢事再等,我地照入去坐待應話一有四人枱就比我地。禁我地照去order野食。坐另一張枱嘅朋友同我分開單。我叫左一個生果底抺茶雪糕。坐底之後,隔離有張四人枱。佢比左下一枱客。有冇搞錯之後又有一枱四人枱走左 我地就出聲話想轉枱。但待應話人地一家人等緊。難道姐係人地係客我地唔係?當刻已經好嬲!我見我朋友果啲食物已經到左。但我地果啲等左十五分鐘都未到咪行過去問佢。佢先知自己漏左張單。就呃我地話整緊。又過左十五分鐘 催多次先送過來果刻心情真係好嬲,真係食咩都覺得好難食。食野食心情,以後唔會再去
問我地可唔可以分開坐。廢事再等,我地照入去坐
坐底之後,隔離有張四人枱。佢比左下一枱客。有冇搞錯

果刻心情真係好嬲,真係食咩都覺得好難食。

食野食心情,以後唔會再去
2021-08-01
2021-07-24 150 views
@viatokyocafe 開咗咁多年其實我一次都未食過😹因為我唔太食茶味⋯當日其實諗住去食𝘀𝗵𝗮𝗿𝗶 𝘀𝗵𝗮𝗿𝗶,但見到條人龍就果斷放棄🤣離開嘅時候經過𝘃𝗶𝗮 𝘁𝗼𝗸𝘆𝗼見到原來有黑芝麻雪糕😳排咗一陣隊就有得食啦!ღ 白玉雪糕轉黑芝麻味本身見佢唔係特別黑,以為係普通嘅黑芝麻雪糕⋯點知食完第一啖之後真係有嚇親嘅感覺🤣黑芝麻味真係超香濃啊~應該係我有印象以來食過最香濃嘅黑芝麻雪糕😳白玉就正正常常🤪而且份量都真係幾多,我覺得兩個人share做飯後甜品都得!╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟴.𝟱/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟵/𝟭𝟬𝗩𝗶𝗮 𝗧𝗼𝗸𝘆𝗼 @viatokyocafe✵ 𝒍𝒐𝒄𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏 • 𝒆𝒏𝒗𝒊𝒓𝒐𝒏𝒎𝒆𝒏𝒕 𝟲.𝟴/𝟭𝟬╰┈➤ 📍#BELLYwongs_causeway✵ 𝒄𝒖𝒊𝒔𝒊𝒏𝒆 • 𝒇𝒐𝒐𝒅 𝟴.𝟱/𝟭𝟬╰┈➤ #BELLYwongs_sweets #BELLYwongs_icecream✵ 𝒑𝒓𝒊𝒄𝒆 𝒓𝒂𝒏𝒈𝒆 • 𝒂𝒇𝒇𝒐𝒓𝒅𝒂𝒃𝒊𝒍𝒊𝒕𝒚 𝟳.𝟮/𝟭𝟬╰┈➤ #BELLYwongs_affordable✵ 𝒔𝒆𝒓𝒗𝒊𝒄𝒆 𝟳.𝟴/𝟭𝟬✵ 𝒓𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕 ʏᴇs ✓

ღ 白玉雪糕轉黑芝麻味
而且份量都真係幾多,我覺得兩個人share做飯後甜品都得!

𝗩𝗶𝗮 𝗧𝗼𝗸𝘆𝗼 @viatokyocafe
╰┈➤ 📍#BELLYwongs_causeway
✵ 𝒄𝒖𝒊𝒔𝒊𝒏𝒆 • 𝒇𝒐𝒐𝒅 𝟴.𝟱/𝟭𝟬
╰┈➤ #BELLYwongs_affordable
✵ 𝒔𝒆𝒓𝒗𝒊𝒄𝒆 𝟳.𝟴/𝟭𝟬
✵ 𝒓𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕 ʏᴇs ✓
  • 黑芝麻雪糕
2021-07-20 197 views
又是想念日本系列🇯🇵🥲✨這家店出名吃茶味的雪糕🍵這次點了抹茶mix焙茶,或許因為個人是濃茶控,所以覺得茶味沒太出🤪如果不是濃茶控,這個茶味程度應該是不錯👍🏼👍🏼
2021-07-18 174 views
日式抹茶甜品一直都很喜歡這裏的抹茶甜品!這次點了 「表參道套餐」 包括軟雪糕、蕨餅、蛋糕跟飲料才$108,CP值超高。軟雪糕選擇了牛奶抹茶mix 。軟雪糕很滑,抹茶味道香,只是太容易溶掉。附配的白玉有口感;紅豆蓉不太甜,跟抹茶很配合。加了$5把roll cake 轉了抹茶basque ,很有水準。表面有焦香而裏面半熟,加上濃濃的抹茶甘香,這個很推薦。飲品轉了熱咖啡。咖啡是即磨,味道不錯。套餐連咖啡也有水準,整體CP值非常高。
日式抹茶甜品

一直都很喜歡這裏的抹茶甜品

飲品轉了熱咖啡。咖啡是即磨,味道不錯。

套餐連咖啡也有水準,整體CP值非常高。

$60 (Last Night Supper)
2021-07-15 142 views
以為女人先有第二個胃for甜品,點知男人都係🤔⋯⋯ 食完晚餐後走去食甜品,見人排隊緊系排埋一份😜到我哋啦,入坐后就立即點:新口味 Houjicha Basque Cheesecake 🍰及 Hokkaido Milk ice cream 🍨 先講ice cream🍨如果中意重奶味的这个都不错,我就麻麻地至於basque cheesecake 🍰就有D失望啦,茶味重而带苦所以完全没有芝士味道,像食mousse cake more than cheesecake 🥴🥴

2021-07-14
對於綠茶姐是又愛又恨的,太奶唔鐘意冇茶味唔鐘意,係香港太多甜品都出綠茶味但真心好食唔係好多間。Via Tokyo 可以話我係香港食過最好味的綠茶甜品店!培茶沙冰-via tokyo 的雪糕已經唔係第一次食,每次黎都必叫雪糕,黑芝麻係必食,好似食緊芝麻糊咁濃,今次叫左新野,沙冰加雪糕-培茶雪糕mix 埋綠茶雪糕有驚喜,個after taste 強左可能因為培茶的緣故舌尖上的茶味有double up 綠茶roll -綠茶cream 唔會好膩,介乎cream 同雪糕之間的口感-綠茶味好濃,茶味濃得黎又冇咩奶味,大愛!
Via Tokyo 可以話我係香港食過最好味的綠茶甜品店!

培茶沙冰

綠茶roll
-綠茶味好濃,茶味濃得黎又冇咩奶味,大愛!
2021-07-13 116 views
夜晚食完飯, 梗係去食甜品喇😋 喺銅鑼灣行行下, 去左禮頓道, 見到有間以 🍵綠茶 ☕焙茶做甜品既 via tokyo, 即係入去食😋叫左個套餐 - 焙茶芝士蛋糕🍰 + 綠茶雪糕🍦 + 煎茶☕焙茶芝士蛋糕🍰 超級非常好食🤣 成個口感好 creamy 好滑, 焙茶味濃, 芝士味香, 但一啲都唔甜, 真係好好食🤣綠茶雪糕🍦好香好濃既綠茶味, 好滑, 唔太甜, 都好好食🤣煎茶☕少少既燶香味, 解一解甜品既膩, 好舒服😊一定會再食多幾次!!!

叫左個套餐 - 焙茶芝士蛋糕🍰 + 綠茶雪糕🍦 + 煎茶☕

焙茶芝士蛋糕🍰
綠茶雪糕🍦
好香好濃既綠茶味, 好滑, 唔太甜, 都好好食🤣
煎茶☕
少少既燶香味, 解一解甜品既膩, 好舒服😊

一定會再食多幾次!!!

2021-07-12
$50 (Last Night Supper)
  • 抹茶雪糕
  • 焙茶芝士蛋糕
呢間真係開左好多年 記得當年都係數一數二有日式抹茶雪糕甜品食既地方事隔多年 見天氣熱熱地就決定睇下仲係咪保持住個水準之前經過呢度都會見到有小人龍 但今次同友人可以咁岩即入店內位置唔多 所以繁忙時間只有30分鐘用膳時間今次叫左厥餅紅豆抹茶mix牛奶雪糕 + 黃豆粉白玉焙茶mix抹茶雪糕雪糕質地好厚實 所以一個人食哂係會好飽雪糕味道好濃郁!抹茶好有甘甘地澀澀地既味道 唔係低質假抹茶味牛奶味又勁香 好突出而我個人就最愛焙茶味!佢係冇咁甜 食到焙茶個種少少燶燶地既苦澀味友人稱係大人口味呢間既雪糕我俾好高分配料方面就不過不失 叫做有d野咬下冇咁寡 不過我就覺得厥餅唔太推薦 因為佢個口感做得唔好 太淋 完全唔煙un 但黃豆粉係香既 略嫌落得太少總結 呢間仍然做到日式既味道
事隔多年 見天氣熱熱地就決定睇下仲係咪保持住個水準

友人稱係大人口味
呢間既雪糕我俾好高分

總結 呢間仍然做到日式既味道
2021-07-02 208 views
Via Tokyo既抹茶雪糕一路都好出名,但係我一路都未試過,今次終於有機會去食!抹茶同焙茶味既雪糕都好出色!絕對值得encore!見到佢仲有套餐係有雪糕+卷蛋+茶,下次可以試下🤤 1⃣️宇治抹茶白玉紅豆沙冰($58)抹茶味雪糕好好好好食啊啊啊啊啊😍唔係果種好甜既雪糕,抹茶味真係好濃而且係有回甘既!雪糕質感好creamy好濃抹茶味,完全唔係食空氣果種感覺!沙冰比起雪糕奶味重啲,夏天食真係夠曬清涼😌  2⃣️脆米白玉焙茶抹茶雪糕($54)脆米加白玉加雪糕,三種唔同既質感,雪糕creamy配上脆脆既脆米,食落唔會覺得單調,再加埋煙韌既白玉,真係超正~因為抹茶同焙茶味我都取捨唔到所以就揀左mix既口味。抹茶味真係好濃好香🤤焙茶味都一樣好濃!真係好似仲濃味過飲緊真既茶咁。好正好鍾意,茶控絕對要黎試!
 1⃣️宇治抹茶白玉紅豆沙冰($58)
宇治抹茶白玉紅豆沙冰

2⃣️脆米白玉焙茶抹茶雪糕($54)
脆米白玉焙茶抹茶雪糕
宇治抹茶白玉紅豆沙冰
脆米白玉焙茶抹茶雪糕
2021-06-28 155 views
仲記得細細個突登去銅鑼灣食,到依家仲屹立不倒就知佢咩料。雖然應該有好多生意比附近甜品人龍店搶咗,但今日正正見到人龍太長就入咗呢間抹茶雪糕店始祖度回味吓。抹茶卷+焙茶軟雪糕+煎茶 $88咁耐無嚟佢地原來出咗好多套餐,卷蛋配雪糕仲有茶飲添!焙茶雪糕依舊好食,creamy又夠濃,仲有玄米粒好香,白玉煙韌紅豆帶出甜味。不過份量就太細,單點嘅雪糕會更滿足!卷蛋嘅抹茶cream都幾滑又出抹茶味,但蛋糕體嘅質感就有啲失望,好淋無彈性偏濕。最後呷埋啖茶解解膩balance返~整體質素係差咗少少,但如果下次就腳又唔洗等都可以點杯雪糕食下嘅。

抹茶卷+焙茶軟雪糕+煎茶 $88

咁耐無嚟佢地原來出咗好多套餐,卷蛋配雪糕仲有茶飲添!

2021-06-28 163 views
食完個晚飯,諗住係銅鑼灣食個甜品,見個門面好靚又多人排隊,一於試呢間!我同朋友等左三個字終於入去食得!首先我講食物,甜品質素本身唔差如果你係抹搽控,你就一定唔可以錯過食呢間。佢地選用一個盤一set咁比你,你要自己出去櫃位落order。食物本身整得都好精緻,最岩打卡影相,我自己眼見都好多女仔係到影相!至於坐位方面我個人認為就麻麻地餐廳鋪面比較細,坐得唔太舒服。有份量人士就要自己留意翻啦。不過我眼見好多人都係外賣多,可能因為鋪面成日full既原因吧。
我同朋友等左三個字終於入去食得!

至於坐位方面我個人認為就麻麻地
2021-06-28