1K
2020-07-23 8 views
天氣熱,就算喺街度慢慢行都出晒汗,哩個時候特別想食啲凍野,Via Tokyo係我之前喺銅鑼灣工作時,成日同同事食完lunch就黎食埋杯雪糕。Via Tokyo而家外賣雪糕都做緊抗疫價,唔同雪糕有唔同優惠,最抵去到六折。不過天氣太熱,唔想邊行邊食,所以我地都係決定坐低慢慢食。店面唔大,每枱雖然好近,但中間都有隔板隔住。滿月綠茶芭菲($81) - 雪糕可以揀抹茶、焙茶、牛奶或者mix都得,我就揀左抹茶mix焙茶,雪糕好滑抹茶味都可以,旁邊仲有抹茶餅、白玉同抹茶蕨餅,下面仲有啫哩同脆米,非常足料。抹茶拿破侖($48) - 抹茶拿破侖係店家新出嘅甜品,拿破侖好鬆脆,每一層中間夾左吉士醬同抹茶醬,抹茶味非常香濃。抹茶沙冰蛋糕($89) - 記得之前Via Tokyo有抹茶刨冷,見佢menu冇左就問下店員,佢話原來哩個蛋糕入面就係刨冰黎,見幾棧鬼又叫黎試下。抹茶刨冰出面抹左層抹茶忌廉,唔講真係以為係一個蛋糕。切開就會見倒入面係刨冰,仲有白玉喺入面,食完真係透心涼。個人覺得哩個刨冰最啱用黎慶生,俾個surprise壽星公。總結,抹茶甜品都算多,就算唔食凍野甜野,都可以飲杯抹茶latte,啱晒抹茶控。

店面唔大,每枱雖然好近,但中間都有隔板隔住。

抹茶沙冰蛋糕
$73 (Tea)
2020-07-22 85 views
太座與我皆抹茶腔,對抹茶食品趨之若鶩,每次視覺上看著翠綠的顏色,心中感到自然,清新和自在,當然加上味覺上的體會更能滿足身體的需要。今天陪太座來銅鑼灣取回證書,順道在抹茶名店吃個tea,過往也曾想來,惟每次見到門外人龍都望而卻步,而今天則沒有,然而店內為了衛生問題,座位上有圍板,但也坐了八成人。看著餐牌,想吃的實在太多,倒不如每人點一份表參道套餐,一次過可試多款。一份選了抹茶芝士蛋糕(+$5),蕨餅,軟雪糕和抹茶。先嚐軟雪糕,這份選了抹茶味,在嚴夏啖一口冰涼的軟雪糕,抹茶味甘甜,還有軟糯的白玉和甜潤的紅豆,實在享受。蕨餅是一團透明物體,放黃豆粉和糖漿同吃,煙韌軟彈,是很有特色的日式甜品。加$5轉了的抹茶芝士蛋糕,先嚐到芝士香味,再慢慢啖出抹茶的甘味,兩種滋味同時在口腔激發,沒有違和感,芝士打得順滑,相當有水準。飲品選了抹茶,正好洗滌口腔的味蕾,抹茶清香,令人心境平和。另一份選了焙茶雪糕,啡色的背後隱藏了獨有的烘焙味,沉實可人,也配了白玉紅豆,同樣美味。加$5轉抹茶拿破崙,好吃的拿破崙首要條件是酥皮要又鬆又脆,其次才是餡料,一口咬下,真的很脆,很新鮮,沒有油膩味,中間夾心是抹茶和原味吉士醬

飲品選了抹茶,正好洗滌口腔的味蕾,抹茶清香,令人心境平和。
加$5轉抹茶拿破崙,好吃的拿破崙首要條件是酥皮要又鬆又脆,其次才是餡料,一口咬下,真的很脆,很新鮮,沒有油膩味,中間夾心是抹茶和原味吉士醬,甘而不苦,甜度適中,份量剛好。
最後,喝一口日本焙茶,倍感滿足!

離開前還外帶抹茶卷給女兒,因為她也是抹茶腔啊!
Tea
  • 抹茶拿破崙
Via tokyo真係每次食抹茶野都想起佢!今日tea lunch又選左依到,少女抹茶聚會!疫情下有mask bag供應,小貼心!有別大部分甜品店,佢有水供應。表參道套餐 $95乜都有乜都食,選擇困難價之選。抹茶卷多cream,交替抹茶蛋糕同cream相映呈現。雖然佢cream多到爆,但又唔係甜喎!盡是茶味同蛋糕既軟軟口感。蕨餅依個最cute,原件蕨餅由自己加小黑糖。再加黃豆味,成個感覺日本風。小巧帶點精緻感,比抹茶卷甜度甜既,但香。軟雪榚可以混合味!唔單止可以牛奶混合茶類嘅味道,抹茶可以混合焙茶,正呀!兩款茶都飲到!雖然有兩種茶,但感覺係前調抹茶香,後續焙茶既沉穩。日本焙茶愈飲愈濃,醒神。日本茶壺美美~Cremia牛油雪糕筒 $38牛油餅筒雪糕係去過日本既朋友都唔陌生,近年開始係香港見到佢嘅蹤影。由一開始嘅要$50、60到見到$40到,開心!牛油香味激濃,食落去非常軟滑同厚牛油味道!再食埋個牛油餅筒,都已經爆咗一半肚。宇治抹茶芝士蛋糕 $48你一路望個樣以為佢係硬身嘅芝士蛋糕。點知佢係軟芝士嘅代表。佢係一份芝士嘅香味加上抹茶,就比西方嘅芝士蛋糕少左芝士味但多左茶味。如果覺得西方嘅芝士

表參道套餐 $95
乜都有乜都食,選擇困難價之選。

抹茶卷

蕨餅
依個最cute,原件蕨餅由自己加小黑糖。

雖然有兩種茶,但感覺係前調抹茶香,後續焙茶既沉穩。

日本焙茶
愈飲愈濃,醒神。日本茶壺美美~

Cremia牛油雪糕筒 $38

宇治抹茶芝士蛋糕 $48
你一路望個樣以為佢係硬身嘅芝士蛋糕。點知佢係軟芝士嘅代表。

佢係一份芝士嘅香味加上抹茶,就比西方嘅芝士蛋糕少左芝士味但多左茶味。如果覺得西方嘅芝士蛋糕太濃味嘅話,呢一隻抹茶芝士蛋糕就係入門版去嘗試芝士蛋糕。

熱焙茶latte $40 Large size
甜甜地,勁濃既焙茶炒炒地味道!讚!
Tea
  • 抹茶卷
  • 焙茶雪糕
  • 抹茶雪糕
  • 焙茶latte
真係好掛住日本呀,一見到呢個表參道套餐,即刻諗起自己之前喺表參道瘋狂買嘢嘅感覺🤣🤣見佢有咁多款唔同嘢食就試下啦😝.🌟表參道套餐 $95這個套餐一次過滿足晒咁多個願望🥰有焙茶雪糕、焙茶卷、蕨餅、日本煎茶樣樣都好出色🤩🍦焙茶軟雪糕香濃好滑,配埋白玉紅豆🤤🍰焙茶卷好creamy,mousse好細滑,而且茶味夠濃!必食推薦❣️🍡蕨餅好煙韌,仲有伴黃豆粉、黑糖嚟食🍵日本煎茶好濃,用熱水浸泡,配番杯茶解膩

🌟表參道套餐 $95
這個套餐一次過滿足晒咁多個願望🥰
有焙茶雪糕、焙茶卷、蕨餅、日本煎茶
樣樣都好出色🤩
🍦焙茶軟雪糕香濃好滑,配埋白玉紅豆🤤
🍡蕨餅好煙韌,仲有伴黃豆粉、黑糖嚟食
🍵日本煎茶好濃,用熱水浸泡,配番杯茶解膩
2020-08-01 11 views
中學開始食到而家,佢仍然都係我最中意嘅雪糕店🍦 無論係茶味定奶味都做得好出色🥺 未試過嘅一定要去!🤩-🧇白玉紅豆抹茶雪糕窩夫🍡-via tokyo嘅雪糕質感係我食過咁多間最中意嘅😍 個texture好實淨,不落去都要用啲力🤣 抹茶味好濃,又唔會過苦,有淡淡嘅奶味,茶控一定中意🤩 白玉兩隻色味道係冇分別🤣 紅豆有啲過甜🙈 窩夫杯好脆同雪糕好夾😚-評分:9/10價錢:$38-🍦糯米糍抹茶雪糕🍵-抹茶雪糕同上面一樣🙈 不過係堂食所以份量會多啲🤪 兩個女仔share一杯就啱啱好😆 可惜糯米糍得幾粒🥺 但係好煙韌😋-評分:8.5/10價錢:$49-🍦白玉雪糕🍡-白玉超煙韌,好重糯米香😋牛奶雪糕奶香濃郁🥺 又唔會好假,食得出真材實料😆 甜度啱啱好,仲有啲黑蜜可以自己加🤣 絕對對得住個價錢啊😋-評分:9/10價錢:$43-📍 Via Tokyo 銅鑼灣📍
🧇白玉紅豆抹茶雪糕窩夫🍡
評分:9/10
價錢:$43
📍 Via Tokyo 銅鑼灣📍
2020-07-29 16 views
食完晚飯,大家都有個未滿足嘅第二個胃😏所以就搵咗間好出名嘅甜品店😋脆米白玉抹茶牛奶雪糕🍦🍵口感十足!有脆米、煙煙韌韌嘅白玉,超級好味!仲有抹茶牛奶雪糕質地好。軟。滑!份量都幾多喎,啱晒雪糕愛好者!甜品唔會太甜,抹茶嘅微微苦味同牛奶雪糕嘅甜味中和返,所以兩者味道好夾!係一個好好嘅配搭~印象最深刻嘅係,嗰晚我哋幾個朋友食完之後,都有3個不約而同地失眠😅 真人真事!!我地都覺得好誇張呀🤣睇嚟抹茶份量都幾濃,真係好足料😆

脆米白玉抹茶牛奶雪糕🍦🍵

份量都幾多喎,啱晒雪糕愛好者!
係一個好好嘅配搭~

睇嚟抹茶份量都幾濃,真係好足料😆
$40 (Last Night Supper)
同朋友喺銅鑼灣食完晚飯,又係時候搵甜品滿足第二個胃。諗起好耐冇食Via Tokyo,一於行過去禮頓道幫襯下。非常時期,店家都特別注意衛生,令人食得放心。餐牌款式琳琅滿目,令人選擇恐懼症發作。Cremia 牛油雪糕筒 $38鍾意奶類製品嘅朋友一定會鍾意呢款雪糕,牛奶味濃郁,雪糕筒口感同味道都好似日本出名嘅「白之戀人」曲奇,一句講晒就係非常好食!蛋糕系列自家製:宇治抹茶芝士蛋糕($48)綠色的Cheese cake 賣相吸引,芝士味同抹茶味互相配合,值得一試。抹茶拿破崙($48)層層香脆酥皮,配內層濃稠的綠茶吉士,令人一試難忘。表參道套餐抹茶卷+軟雪糕(抹茶焙茶Mix)+日本煎茶 或焙茶 $78via tokyo無論係雪糕定甜品,同樣出色,難怪咁多年能夠喺銅鑼灣屹立不倒!

非常時期,店家都特別注意衛生,令人食得放心。

餐牌款式琳琅滿目,令人選擇恐懼症發作。

Cremia 牛油雪糕筒 $38

蛋糕系列自家製:
宇治抹茶芝士蛋糕($48)

抹茶拿破崙($48)
層層香脆酥皮,配內層濃稠的綠茶吉士,令人一試難忘。

表參道套餐
抹茶卷+軟雪糕(抹茶焙茶Mix)+日本煎茶 或焙茶 $78

2020-07-13
Dinner
2020-07-21 16 views
Via Tokyo+日本+甜品/糖水+雪糕/乳酪🏠環境:+ 位好少.....預咗要排隊+ 太迫 唔算好坐‼️ 白玉抹茶雪糕HKD$49好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 抹茶香濃 白玉煙韌 唔會痴牙 甜度剛剛好✅ 抹茶 冇苦澀味‼️宇治抹茶芝士蛋糕 HKD$48 好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 芝士味極濃 少少 蓋過抹茶味 建議想食抹茶味叫另一個‼️ 抹茶阿法奇朵 HKD52好食指數:⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 冇乜特別...... 好似抹茶汁淋上抹茶雪糕上 ✅ 叫翻普通抹茶雪糕好過📍銅鑼灣禮頓道106-126號禮信大廈地下1A-1B號舖Shop 1A-1B, G/F, Leishun Court, 106-126 Leighton Road, Causeway Bay⏰星期一至日13:00 - 23:00☎️ 電話號碼 28951116📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
Via Tokyo

📍銅鑼灣禮頓道106-126號禮信大廈地下1A-1B號舖

⏰星期一至日
13:00 - 23:00

☎️ 電話號碼 28951116

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
2020-07-18 19 views
以前中學係港島區,同同學係老銅行完街一定想食甜品hea吓,Via Tokyo個陣已經係我哋嘅選擇肺炎當前,今次嚟到得我哋一枱人,但每個座位都有膠板間隔,地方亦乾淨企理以前嚟到都係食雪糕,原來仲有蛋糕咖啡揀當然,點都要食個雪糕過癮特登揀咗呢個3色雪糕窩夫,因為好想試佢個奶茶味雪糕 最好食當然係招牌綠茶!奶茶稍甜,但都不俗 牛奶亦香而滑之後每人叫咗一件cake,2款其實唔係好甜,唔流,好啱香港人口味。Cheesecake嘅芝士味同綠茶味配合得啱啱好,唔會話某一隻味搶咗另一隻。我亦都好欣賞佢個蛋卷,個綠茶Cream好味到爆!之後每人叫咗杯熱飲(主要用嚟嘆Cake) 我叫了最愛的熱焙茶latte, 朋友叫了黑糖咖啡。賣相好靚,即刻影相打卡 兩杯都好好飲啊,唔會好甜,又好重茶味或咖啡香味總括來說,今次返嚟食真係相當滿意 希望大家得閒都支持多啲香港小店

以前嚟到都係食雪糕,原來仲有蛋糕咖啡揀

當然,點都要食個雪糕過癮
特登揀咗呢個3色雪糕窩夫,因為好想試佢個奶茶味雪糕
最好食當然係招牌綠茶!奶茶稍甜,但都不俗
牛奶亦香而滑

兩杯都好好飲啊,唔會好甜,又好重茶味或咖啡香味

總括來說,今次返嚟食真係相當滿意
希望大家得閒都支持多啲香港小店
2020-07-10 75 views
Via Tokyo 🇯🇵💚🍵-日本甜品-抹茶控必去-芭菲、蛋糕、窩夫、飲料白玉抹茶雪糕HKD$49 🍵🍦Shirtama Matcha Soft cream 味道分(tastefulness):⭐️⭐️⭐️⭐️打卡分(photogenicity):⭐️⭐️⭐️⭐️份量分(Size):⭐️⭐️⭐️⭐️總分(overall):⭐️⭐️⭐️⭐️👍🏻雪糕採用了京都宇治嘅抹茶粉,所以味道比一般抹茶雪糕更香滑濃香,甘香不苦。旁邊有白玉作為配搭,口感煙韌而甜味適中💚😋。宇治抹茶芝士蛋糕 HKD$48 🍰🍵Uji Matcha cheesecake 味道分(tastefulness):⭐️⭐️⭐️⭐️打卡分(photogenicity):⭐️⭐️⭐️⭐️份量分(Size):⭐️⭐️⭐️⭐️總分(overall):⭐️⭐️⭐️⭐️👍🏻蛋糕質感鬆軟香滑,甘香嘅抹茶味完美地融合了奶油嘅芝士味,食落去唔會太油膩🥰💓抹茶阿法奇朵 HKD52 ✨🍵🍦Matcha Affogato 味道分(tastefulness):⭐️⭐️⭐️⭐️打卡分(photogenicity):⭐️⭐️⭐️份量分(Size):⭐️⭐️⭐️⭐️總分(overall):⭐️⭐️⭐️👍🏻將抹茶拿鐵淹沒在抹茶雪糕上,口感一冷一暖,非常特
Via Tokyo 🇯🇵💚🍵
-日本甜品
-抹茶控必去
-芭菲、蛋糕、窩夫、飲料

白玉抹茶雪糕HKD$49 🍵🍦

抹茶阿法奇朵 HKD52 ✨🍵🍦
Matcha Affogato
打卡分(photogenicity):⭐️⭐️⭐️
總分(overall):⭐️⭐️⭐️
👍🏻將抹茶拿鐵淹沒在抹茶雪糕上,口感一冷一暖,非常特別!(不過抹茶味有一點濃🤣)
一個平日晚上來到都排長龍,店內座位不多,看來又不是太舒適,便決定外賣算了。反而外賣有抗疫優惠,都幾抵!我們叫了賣相較突出的抹茶白玉紅豆窩夫($38), 抹茶雪糕保持一貫水準,果然是皇牌!白玉煙韌,硬度適中,紅豆都好吃。但脆筒略為失色,個皮稔左一d都唔脆,有點失望另外叫了白玉紅豆焙茶雪糕($46), 焙茶雪糕茶味香濃,雖然溶得有啲快,焙茶比綠茶冇咁甜,但綠茶雪糕味會比較突出一點。白玉同紅豆夾兩款雪糕都好好味

反而外賣有抗疫優惠,都幾抵!

TakeAway
2020-07-07 76 views
食完晚飯仲有一個甜品肚🙆🏻‍♀️作為抹茶愛好者🍵😋係銅鑼灣食完晚飯同男朋友經過呢間長長的人龍決定要試一試😋大家一人揀一款👧🏻生果抹茶雪糕白玉餡蜜👦🏻脆米白玉抹茶雪糕賣相好吸引好靚😍見到已經流口水疫情關係無得去日本 就係香港食住呢間日本雪糕店幻想去日本抹茶好香濃,雪糕好滑而且甜道剛剛好🤤食到底白玉味道就mama🤐無味無口感不過主打個雪糕大讚💯🤤下次再過嚟要食一支雪糕🍦會再光顧
食完晚飯仲有一個甜品肚🙆🏻‍♀️

👦🏻脆米白玉抹茶雪糕
dv

賣相好吸引好靚😍見到已經流口水

疫情關係無得去日本 就係香港食住呢間日本雪糕店幻想去日本

抹茶好香濃,雪糕好滑而且甜道剛剛好🤤

食到底白玉味道就mama🤐無味無口感

不過主打個雪糕大讚💯🤤

下次再過嚟要食一支雪糕🍦會再光顧
2020-07-07 45 views
大熱天經過,見到外賣雪糕做緊特價印象中呢間野都好出名的啱啱開張時都好多人嚟排長龍食佢個抹茶雪糕外賣才廿二雞,但要TAKE RISK係街到除口罩邊行邊食WEEKDAY條街都唔算好多人而且都係好快食完,覺得可以一試宇治抹茶牛奶雪糕筒 $22入口口感雪糕口感好幼滑牛奶味好濃郁,牛奶既味道明顯突出過抹茶抹茶既味雖然都香,但就有啲比牛奶味掩蓋咗如果鍾意食濃抹茶味既話,建議都係食返純抹茶雪糕雖然部長認為純抹茶味雪糕,始終係CHA CHA但如果係抹茶+牛奶 MIXED口味既話呢度好似比較優勝而且外賣特價先$22,CP值係高
大熱天經過,見到外賣雪糕做緊特價
印象中呢間野都好出名的

啱啱開張時都好多人嚟排長龍食佢個抹茶雪糕
外賣才廿二雞,但要TAKE RISK係街到除口罩邊行邊食
WEEKDAY條街都唔算好多人
而且都係好快食完,覺得可以一試

宇治抹茶牛奶雪糕筒 $22
入口口感雪糕口感好幼滑

牛奶味好濃郁,牛奶既味道明顯突出過抹茶
抹茶既味雖然都香,但就有啲比牛奶味掩蓋咗
如果鍾意食濃抹茶味既話,建議都係食返純抹茶雪糕
雖然部長認為純抹茶味雪糕,始終係CHA CHA
但如果係抹茶+牛奶 MIXED口味既話
呢度好似比較優勝
而且外賣特價先$22,CP值係高

2020-07-05 63 views
叫左一個set,加多一個雪糕,因為想食佢個蛋卷,又想食唔同味既雪糕,仲可以揀焙茶/煎茶,yummy。我自己好鐘意食佢個焙茶雪糕,唔會太甜,又有焙茶味,配埋個mochi ,煙韌度岩岩好,唔會痴牙,又好好咬口。今次個牛奶同綠茶雪糕有啲溶溶地,但個味道都ok,如果冇咁溶會更好。見到個Menu嗰陣好想食個蛋卷,唔失望,但又冇好大驚喜,都係唔會太甜,定係我可能食咗焙茶雪糕先,所以覺得冇乜驚喜。個焙茶(飲)好香,其實都想試吓佢個煎茶。一定會繼續再食。食左$132
個焙茶(飲)好香,其實都想試吓佢個煎茶。一定會繼續再食。
食左$132

2020-07-03 40 views
身為抹茶控 今次嚟食Via Tokyo🍵店內提供多款唔同嘅set俾大家揀 都幾適合同朋友一齊share我哋嗌咗一個抹茶卷配抹茶軟雪糕同焙茶嘅set($78)😝嚟到嘅時候真心覺得好靚抹茶雪糕食落都唔錯 但係抹茶味唔算係好濃 冇苦澀味 如果味道可以再濃郁啲會更好食🙈旁邊嘅兩粒丸子幾高質 食落去好煙韌 紅豆水準都幾高 同綠茶雪糕一齊食果然係perfect match!抹茶蛋糕食落就真係冇咩特別 蛋糕部份唔算濕潤 而且抹茶忌廉味道亦都唔濃郁 冇咩抹茶味 有少少失望 建議大家嚟到主要食雪糕就好了🙈值得一讚係佢嘅焙茶幾好飲😆如果第一次去都幾建議大家可以嗌套餐 咁就可以一次過試到唔同嘅甜品 超級滿足😆
身為抹茶控 今次嚟食Via Tokyo🍵