2020-04-26 3708 views
情人節, 想食自助餐. 無奈這個日子, 很多自助餐都已滿座, 又或者超貴. 茂利想不到好地方, 就將晚餐決定權推到我身上.  最後選在這家素食自助餐!  可能食清D, 對皮膚好D! 當晚來到, 客人不多, 几乎是包場!   就座後, 職員先呈上一盅草菇燉湯, 咕嚕肉和特色小食. 不過自己還是比較懷念那美味的天婦羅.  只是天婦羅現在改為剔紙仔了. 即點即做, 保證新鮮. 是我喜歡的肉豆, 蕃薯呀! 而且炸皮夠薄, 不厚粉, 夠乾爽, 正!  最怕遇到用梳打粉發大的厚粉來扮大隻, 成陣梘水味的劣質油淋淋天婦羅!! 這天婦羅系列, 安哥几次了! 白胡椒鹹菜涼瓜湯  我喜歡的湯! 原來晚餐的款式比午餐更多. 這素蜜汁叉燒 鬆軟又美味, 比真叉燒更美味! 上次午餐不曾發現, 今晚終於遇上! 金沙冬菇, 沙嗲羊肉串, 燻魚, 牛油果手卷, 繼續食食食! 今日情人節, 享用了舒適的自助晚餐, 竟然有8折!!!!!!  最大得益者=比錢果個茂利!!!!
情人節, 想食自助餐
無奈這個日子, 很多自助餐都已滿座, 又或者超貴.
茂利想不到好地方, 就將晚餐決定權推到我身上.
最後選在這家素食自助餐!
可能食清D, 對皮膚好D!
當晚來到, 客人不多, 几乎是包場!
就座後, 職員先呈上一盅草菇燉湯, 咕嚕肉和特色小食.
不過自己還是比較懷念那美味的天婦羅.
只是天婦羅現在改為剔紙仔了.
即點即做, 保證新鮮.
是我喜歡的肉豆, 蕃薯呀!
而且炸皮夠薄, 不厚粉, 夠乾爽, 正!
天婦羅
最怕遇到用梳打粉發大的厚粉來扮大隻,
成陣梘水味的劣質油淋淋天婦羅!!
這天婦羅系列, 安哥几次了!
我喜歡的湯!
蜜汁叉燒, 燻魚
蜜汁叉燒
原來晚餐的款式比午餐更多.
這素蜜汁叉燒 鬆軟又美味, 比真叉燒更美味!
上次午餐不曾發現, 今晚終於遇上!
金沙冬菇
沙嗲羊肉串
芒果花之戀
牛油果手卷
牛油果手卷
綠豆沙, 紅棗雪耳南北杏桃膠
紅菜頭檸檬水, 羅漢果水, 熱水

茶包
今日情人節, 享用了舒適的自助晚餐,
竟然有8折!!!!!!
最大得益者=比錢果個茂利!!!!
2020-02-14
Celebration
Valentine's Day
天婦羅
蜜汁叉燒, 燻魚
蜜汁叉燒
金沙冬菇
沙嗲羊肉串
現時嘅素食餐廳除左標榜健康之外,齋菜款式國際化,例如,日式齋刺身、中式素食生炒骨、西式素食薄餅等等,都係新派素食之一,吸引左唔少年輕一族,讓素食文化愈趨年輕化,近年好多餐廳都推岀素食自助餐,不過款式同種類未必多元化。不過,呢間位於銅鑼灣嘅素一,有六十款菜式仼你食,星期一至五晚市$168,假日都只係$188,係我食過最多選擇又平嘅素食自助餐。甫入餐廳,燈光火著、座位寛闊,有沙發椅提供,餐廳環境舒適,已經相比其他素食自助餐優勝一點!除左自助區嘅食物,每枱客人均有一碟素食咕嚕骨,及每人一盅姬松茸冬蟲花粟米燉湯。酸酸甜甜嘅冰鎮咕嚕骨,賣相同真嘅無差別,而冬蟲草燉齋湯幾鮮甜,第一次飲燉齋湯好似飲緊肉湯咁嘅味道。食完餐廳送嘅一餸一湯,就開始自助餐仼食啦!首先中式齋菜,有豆香味豐富嘅豆腐魚入口即融、重口味嘅齋滷味、上海烤麩,還有各式各樣嘅中式點心等等。而西式嘅齋菜,當然有我最愛嘅素菜薄餅啦,靜係芝士,蕃茄,素火腿已經夠曬惹味,仲有香草焗法包,清新開胃嘅雜菜沙律,及印度串燒。而令我最推薦嘅一定係日式素食,話曬香港人都係崇日份子,呢度嘅日式素食種類都比較多,啱曬香港人口味!素三文魚、赤蝦、鰻魚各款都有壽

冰鎮咕嚕骨
姬松茸冬蟲草燉湯

而令我最推薦嘅一定係日式素食,話曬香港人都係崇日份子,呢度嘅日式素食種類都比較多,啱曬香港人口味!素三文魚、赤蝦、鰻魚各款都有壽司,炸蕃薯、南瓜、茄子等等,不同種類嘅天婦羅,和冷麵汁烏冬。食完主食,最後一定要食返個紫薯撻同焦糖燉蛋,填滿女人第二個胃!
2020-01-20
  • 冰鎮咕嚕肉
  • 天婦羅
  • 素壽司
2020-03-20 1499 views
其實素一新開一排後我已經去試過下午茶後來再同朋友食Lunch不過太多相想擺同好多野想寫所以拖到而家黎寫呢啲細細份嘅我每樣拎左一個黎試最鍾意紫薯沙律一黎我好鍾諗紫色二黎佢酸酸MayMay咁好岩我不過可以的過同朋友Share因為食左會好飽 但我又鍾意🙈烏冬個汁就比較淡味 岩清淡口味嘅朋友麻醬豆腐同出面食到嘅一樣青瓜都ok 呢隻好似比自己夾嘅濃味啲(唔Sure有冇倒轉)沙律Bar有幾款菜同醬汁 不過我冇特別試因為熟食已好多喇但啲醬汁入面呢個好吸引我呀佢係自家製XO醬好好味 有辣同埋好多料食啲比較單調嘅野時我會放啲落去好似豆腐咁 加啲落去簡直畫龍點晴鍾意呢個XO醬佢個藕片幾好味但第2次去冇呢個菜式佢個薑醋蛋幾有味中湯冇肉都好清甜我鍾意食濃味野左邊呢個茄子同豆都係我至愛唯一缺點係真係太油啲壽司都幾靚 口感食落幾得意炸物同小菜 偶爾會有唔同款式呢啲都會好飽 所以我只試左春卷一般般啦而個八香果果涷係ok嘅食完啲油野解下膩而家過左就快一年如果食物都係呢類應該差不多希望對大家有幫助啦😆
其實素一新開一排後

因為食左會好飽 但我又鍾意🙈

烏冬個汁就比較淡味 岩清淡口味嘅朋友
麻醬豆腐同出面食到嘅一樣
青瓜都ok 呢隻好似比自己夾嘅濃味啲
(唔Sure有冇倒轉)

沙律Bar有幾款菜

而家過左就快一年
如果食物都係呢類應該差不多
希望對大家有幫助啦😆
2019-04-24
$80 (Lunch)
2020-03-02 1277 views
六十幾七十蚊就有一餐午市素食放題❤️lunch time坐小巴薄扶林出銅鑼灣即刻食到。最緊要係試佢啲仿真魚生壽司😍入口有少少似啫喱,再點左豉油之後味道更加真!都算做得幾似,飯底係落左壽司醋。不過最好食都係個加洲卷❤️呢個價錢仲要任食,食到飽都得。有酸梅湯、豆漿、糖水、同埋豆沙餅、仲有炒飯炒麵、薑醋蛋、蔬菜天婦羅、同埋有啲好似係腐乳菜既野,太多款記唔哂😂 總之呢個價已經叫做好抵食,食左好幾次,款式都穩定唔會話變檬變去。🧐自助形式,一個人去食都得,又平又方便。

$70 (Lunch)
  • 午市放題
2020-02-01 898 views
約定家人每年年初一都要食素在灣仔區找了一陣子,找到這裡年初一也開業的素食放題。這個素食放題,限時75分鐘,假期特別日子每位加20元,以午餐平均每位130元來說,並不算貴。食品種類有別於其他素食館,例如這裡沒有齋鹵味、有用竘蒻做的壽司、有用純蛋白質做出來的內類。另外,也有中式常有的點心,例如包點、春卷、煎薄餅、炸饅頭、炒粉麵飯、南瓜餅、芝麻豆莎煎堆、豆莎煎餅等。也有特色飲品 - 羅漢果茶及紅菜頭檸檬水 - 與及傳統茶類。還有髮菜例湯。種類繁多,新鮮煮理,吃得七七八八時,很快又有新的添補。食物味道不錯,很豐富,只嫌座位較淺窄,有點侷促擠迫的感覺。整體上清潔還是可以的。以素食放題來說,是真的可以吃得很飽,滿足的。
約定家人每年年初一都要食素
在灣仔區找了一陣子,找到這裡年初一也開業的素食放題
2020-01-25
$128 (Lunch)
2020-01-20 696 views
在銅鑼灣血拼後已經兩點多了,想起朋友介紹在附近有一間挺特別的素食自助餐廳,決定前來一試!下午茶時段由2:30開始,用餐時間90分鐘,收費$68, 有加一服務費。下午茶時段沒有太多人,只有八成滿。餐廳內燈光明亮,很是寬敞,椅子都是沙發,坐得很舒適。食物有很多選擇,包括熱食、炸物、湯、糖水、壽司、沙拉等。我們每樣也拿了一些來嘗試,覺得最特別的是壽司,例如三文魚壽司的質感真的很像三文魚,但其實是用蒟蒻來做的,仿真度極高。還有日本小番薯,又甜又香,一口一粒。天婦羅香脆,炸粉很薄。胡椒酸菜涼瓜湯很重胡椒味,,好像在喝豬肚胡椒湯,喜歡胡椒味的人絕對要一試!對於下午茶來說,食物種類極為豐富,性價比高,有機會會再來喔!
食物有很多選擇,包括熱食、炸物、湯、糖水壽司、沙拉等。我們每樣也拿了一些來嘗試,覺得最特別的是壽司,例如三文魚壽司的質感真的很像三文魚,但其實是用蒟蒻來做的,仿真度極高。還有日本小番薯,又甜又香,一口一粒。天婦羅香脆,炸粉很薄。胡椒酸菜涼瓜湯很重胡椒味,,好像在喝豬肚胡椒湯,喜歡胡椒味的人絕對要一試!

Tea
2020-01-10 519 views
最初睇相,唔係太喜歡飯堂式嘅格局,又怕坐位之間距離太近…………實際坐位之間距離可接受!食物品種多,亦有特式 ………… 老實講,比起個 D 山林道嘅 或 無X食 ,真係嬴幾條街!服務亦非常滿意!個人最大加分處 , 有烤麸, 冇得輸!

實際坐位之間距離可接受!

服務亦非常滿意!

個人最大加分處 , 有烤麸, 冇得輸!
2020-01-03 585 views
今晚同屋企人一行五人唻預祝老婆生日。呢間素食自助餐比其他的貴少少,平曰夜晚$168再加一,限食90分鐘。不過呢度坐得比較舒適,空間亦多一點,唔使咁逼。而且一坐低會送一個冰鎮咕嚕肉同燉湯。食物方面比較多元化,唔似其他的傾向中式。壽司整得好精緻!特別鐘意薯蓉,不是開粉的,食左兩個,好頂胃!芝士焗四蔬同埋芋頭椰汁南瓜極讚,不過亦係頂胃野,所以好快就陣亡!總括而言,雖然貴左少少,不過環境加食物質素都抵的!
2019-12-29 593 views
每年聖誕節🎄都喜歡去食自助餐,今年都唔例外,選擇咗平安夜一家大細嚟食素自助餐,感恩一家都會食素🙏🏻。呢間餐廳做得好出色,真係做到樣樣色香味俱全,種類繁多,炸物脆而不油,仲有我最鍾意食嘅薑汁焦糖燉蛋🤤,我只係食咗部分菜式已經好滿足,一次過真係食唔晒所有種類,假日晚餐時段仲有鮑魚送添,大滿足。👍🏻😋其實近呢幾年都多咗好多素食餐廳,亦做得十分唔錯,成功吸引左一班年輕一代,晚飯當中唔難發現有年輕人係呢個普天同慶嘅平安夜下都選擇黎食素,呢個係令我覺得喜出望外及好感恩的,希望呢種素食飲食文化可以繼續更普及。😊
2019-12-24
2019-12-06 677 views
奧爾加成日同細佬試素菜,今次去左銅鑼灣食自助餐,最鍾意個種free style 任食既感覺,位位68黎講cp值算唔錯,而且我都幾鍾意d壽司🍣。因為我本身鍾意食日本野,見到壽司就投降了。好似真既一樣,點埋豉油同埋芥末就完美了。像真度高,個天婦羅都唔錯,值的encore!!!! 紫薯波波有驚喜,我食左5粒!再接再厲的食食食!目標試食所有壽司品種先得!誠意推介素饅魚,口感彈牙又好食!個豆腐幾滑下。d菜都好鮮甜

好似真既一樣,點埋豉油同埋芥末就完美了。

再接再厲的食食食!目標試食所有壽司品種先得!
誠意推介素饅魚,口感彈牙又好食!個豆腐幾滑下。

d菜都好鮮甜
2019-12-04 542 views
是日因與觀音娘娘許下諾言要食素❕❕懶得諗食乜 亦諗唔到食乜🤷🏻‍♀️想食得清淡啲又唔想落手搞一大輪 ~買~煮~洗😭搵到呢到呢間銅鑼灣素食餐廳去試一試個下午茶時段先🕰😳入到去見到啲食物種類、賣相真心唔覺得似普通下午茶..❣️啲食物都整得好有心思 尤其是啲壽司🍣[唔知以為真係三文魚抑或係我少見多怪🙈🤣]我食得好開心🤩好飽飽😋最後連加一埋單都係HK$75⋯⋯超抵食‼️💥讚💥
是日因與觀音娘娘許下諾言要食素❕❕
懶得諗食乜 亦諗唔到食乜🤷🏻‍♀️
想食得清淡啲
又唔想落手搞一大輪 ~買~煮~洗😭
搵到呢到呢間銅鑼灣素食餐廳
去試一試個下午茶時段先🕰
😳入到去見到啲食物種類、賣相
真心唔覺得似普通下午茶..❣️
啲食物都整得好有心思 尤其是啲壽司🍣
[唔知以為真係三文魚
抑或係我少見多怪🙈🤣]

我食得好開心🤩好飽飽😋
最後連加一埋單都係HK$75⋯⋯超抵食‼️
💥讚💥
2019-12-01 523 views
Openrice搵「銅鑼灣」、「素食」,諗住貪得意,又為食,就黎依間食個lunch素食竹buffetUmmmm......整體黎講,唔多掂bor....選擇唔算多拎野食既位置長時間都好迫 好多人打晒仗咁😅😅 (我都唔特登影相喇)熱葷99.99% 都係瓜瓜菜菜我唔係素食專家,但黎食自助餐,諗住會有多元化少少既選擇,例如素叉燒?素魚?素雞?或者其他特別d既素食? 🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️都冇既...菜好油 味道唔會太咸,都ok但咁油,變相仲唔健康🤔🤔如果黎到主要都係食d平時自己都會買、都會煮既野,個人覺得唔係好抵。值得一試既都有:羅白糕唔錯 油但有羅白絲,味道偏淡,清清地👍🏼
Ummmm......整體黎講,唔多掂bor....

選擇唔算多
拎野食既位置長時間都好迫 好多人
打晒仗咁😅😅 (我都唔特登影相喇)

熱葷99.99% 都係瓜瓜菜菜

菜好油
味道唔會太咸,都ok
但咁油,變相仲唔健康🤔🤔

值得一試既都有:
羅白糕唔錯

但有羅白絲,味道偏淡,
清清地👍🏼
2019-11-27 484 views
今日一行6人一齊食lunch, C提議食素,同事們之前都有提起在公司附近有一間素食自助餐"素一", 話不論食物質素和性價比都不錯,擇日不如撞日,一到12:00就即刻book位。素一的環境非常闊落開揚,整齊乾淨,給人一種很清新舒服的感覺,幸好book定位,真係全場爆滿呀!一眼望向攞食物的區域,真係花多眼亂,有冷盤,素壽司、沙律、菜類、瓜類、豆類、包,餃類、煎炸天婦羅、湯、麵飯,甜品等共四十多款,炒,炆,煎,炸,焗,煲的煮法亦各有特色,午市$78的價錢可吃到這麽多款色的素菜,我認為性價比是很高的。冷盤: 涼拌青瓜,中華沙律,胡麻豆腐,冷烏冬等。日式素壽司七彩繽紛,幾何亂真。湯類有白胡椒鹹菜湯和粟米海底椰湯,海底椰湯清潤,鹹菜湯惹味。菜蔬類有紹菜,椰菜,菜心、豆腐炆冬瓜,麻婆豆腐, 淮山茶樹菇炒青瓜, 豆豉南瓜炒雜菌等, 全部都十分有水準,茄子四季豆和上海烤麩也很美味!包点類有生煎素菜包,餃子、豆沙包 、蘿蔔糕 、芝麻球、南瓜餅等,十分香口,尤其喜愛芝麻球和南瓜餅。麵和飯類有豉油王炒麵,豉油王炒河,紅米炒飯和銀針粉,試了豉油王炒河,真係一D都唔油膩,仲好爽口,炒麵食落都好乾身,不錯。竟然有薑

冷盤: 涼拌青瓜,中華沙律,胡麻豆腐,冷烏冬等。

日式素壽司七彩繽紛,幾何亂真。

竟然有薑醋蛋食,隻蛋入哂味,個醋甜甜地,少辣,幾正!

粟米和蕃薯都超甜,好好味!

食吓食吓,唔覺唔覺都食左4碟,
天婦羅豆角和天婦羅秀珍菇尤其出色,炸漿又薄又脆,好好味!

香草焗法包和法式麵包也不錯!
燒菠蘿又香又甜,用來解腻一流!

糖水有綠豆沙和椰汁西米芋圓,綠豆沙裏面有海帶呀,綠豆甚多,好味!
食埋糖水真係非常飽足。
2019-08-16
Lunch
2019-11-26 363 views
早前看到某報章的專欄介紹下,已經有興趣想試下。適逢家人生日,父母亦是多年茹素者,於是一家人前來試下,並慶祝生日。我們11時準時到達,不需要等位。一盤盤的美食已準備好,包括:薄餅、各式壽司、各式沙律、各式天婦羅、 炸饅頭、 豆腐、 各類熱盤等。部分食物在進食期間,亦先後推出。食物美味,環境和食物亦很衛生。多年茹素的父母亦讚賞。我最喜歡是剪堆仔、炸饅頭,是剛剛出爐的,外脆內軟。另外,薑醋蛋很入味,亦不硬;小甜紫薯很好吃;豬仔包趣緻亦好吃,內裡是奶黃;桂花糕的甜度適中,充滿桂花味。糖水方面有兩款:雪耳核膠糖水和芋頭西米露。雪耳核膠糖水很滋補,適合秋冬季節,亦可美顏。若甜度略為少甜一點比較好。至於芋頭西米露,味道不錯,但芋頭有點硬,若果煮淋身一點比較好。飲品方面有五款包括:凍豆漿、紅菜頭檸檬水、羅漢果水,仲有茶包可以自己沖和熱水。凍豆漿、紅菜頭檸檬水、羅漢果水都很不錯,其中熱羅漢果水很適口秋冬季節的乾燥天氣飲用。 商場現時做了優惠,凡惠顧滿$500,即可換領現金券$200。下次在商場的食肆消費滿$100,即可用$50,優惠期至2020年1月31日。總括來說,是次午市自助餐很滿意,食物美味,乾淨

總括來說,是次午市自助餐很滿意,食物美味,乾淨,以午市來說,種類適中,環境舒適衛生,經理和店員的服務態度亦非常好,有禮貌,再加上商場推廣優惠,非常滿意。值得再度幫襯!
2019-11-24
$108 (Lunch)
Celebration
  • 羅漢果水
  • 紅菜頭檸檬水
  • 凍豆漿
2019-11-21 537 views
Lunch或者下午茶大概70至80蚊就可以埋單,但晚餐要百幾蚊,好奇點解差咁遠問職員,佢哋提到晚餐款式一定比較多,另外會送冰鎮素咕嚕肉,燉湯。星期六日晚市仲會送素鮑魚。👌 另外,餐廳環境都幾多梳化位,整體幾乾淨舒服。🤩 素食餐廳整體黎講選擇算幾多,但未必樣樣整得似個個嘅口感,或者啱食,但明白始終素食嘅製作同一般食物唔一樣。--🍴 素食自助餐 HK$168 / 位💲價格為 星期一至五 晚餐時段 90分鐘.🍽 餐廳有自取嘅位置係無限添食。🥢 自助攞嘅款式,前菜、冷盤、炸物、熱食、湯品、飲品、甜品等等。.素冰鎮咕嚕肉,燉湯就每按人頭份量提供。😛 個人原本都鍾意食冰鎮咕嚕肉,但齋真係第一次食,汁冇坊間嘅咁甜。三人份量唔會另外畀冰做裝飾,所以就冇咁凍,但係都keep到個凍凍地,脆口嘅口感。😂 如果想打卡就約齊4個人去食啦!.☺️ 比較特別係素壽司、個人對壽司無太大興趣,所以無試,但外貌覺得佢幾得意,朋友食咗話材料係蛋類或者蒟蒻。🤤 另外,串燒個口感做得幾似,但沙嗲醬比較淡。仲有素叉燒,叉燒嘅汁好好食,而且做到叉燒燒完有啲位少少脆脆哋嘅感覺。.🍨 甜品我鍾意食佢嘅焦糖燉蛋,椰汁芋圓。 佢燉蛋不定時會

假日晚市素食自助餐

🍴 素食自助餐 HK$168 / 位
💲價格為 星期一至五 晚餐時段 90分鐘

🍨 甜品我鍾意食佢嘅焦糖燉蛋,椰汁芋圓。 佢燉蛋不定時會出爐, 食到有少少薑汁嘅味,但唔會好重,所以唔洗怕薑嘅辣。😛 椰汁芋圓,椰汁唔會話特別甜,所以都唔係好濃, 材料除咗芋圓仲有珍珠,但珍珠分量仲多過芋圓。
📌 另收加一服務費
  • 冰鎮咕嚕肉