2018-10-31 403 views
朋友請我生日飯為我慶生,叫我去moko..咁我就行下睇下食咩好啦次次行過都要排隊又限時,都未食過呢間野點知行過見唔洗,咪就試下囉。叫左個貴嘅 all day breakfast + 魚柳飽set,再加15蚊有個龍蝦湯,味道ok..餐飲只有汽水同iced peach tea...如要coffee or tea...又加$15.... 食完就加埋件cake比我開心下,呢間d蛋糕都幾靚架,都ok好食嘅下次都可以再下其他款嘅cake.. 期待
次次行過都要排隊又限時,都未食過呢間野
下次都可以再下其他款嘅cake..
2018-10-31
$140 (Lunch)
Celebration
Birthday
  • All Day Breakfast
2018-10-30 267 views
下午茶時間光顧,不用排隊等位,可以直接進去坐了。這裡的牛角包評價很高,於是點了All Day Breakfast (牛角包)來試一試。All Day Breakfast的份量不多,都是基本英式早餐的配搭,再配有餐湯,餐飲。雖然是一個Set,但餐飲想配最基本的咖啡是需要另外價錢(好像是$8)。牛角包果然名不虛傳,真的很好吃,很香口,可是吃完一個會有點膩,再吃火腿和三文魚就會更加油膩。所以吃完整個餐會覺得很heavy,很飽滯的感覺, 食物價錢方面有點小貴,不過就幾適合三五知己坐低傾下計,用餐時間大概90分鐘。
2018-10-29 225 views
去moko睇戲前搵野食下醫肚先見urban都有幾個人排緊 又夠時間 就跟人一齊排啦兩個人撐枱腳 叫左兩個set share嚟左個餐湯先 幾香濃 係好味嘅然後我又要叫牛扒喇🥩呢份牛扒都算唔錯有牛味 幾juicy 肉質部分tender 但係都有d筋 同埋薯條係我中意嘅淋度 仲有另一份係卡邦尼麵 夠蛋香 好味道題外話:用開張信用卡食肆簽帳會抵d 但urban竟然唔計 原因係返單時商戶係寫maxim catering所以可能當左係麵包鋪 大家要留意下喇
去moko睇戲前搵野食下醫肚先

見urban都有幾個人排緊 又夠時間 就跟人一齊排啦

兩個人撐枱腳 叫左兩個set share

嚟左個餐湯先 幾香濃 係好味嘅

然後我又要叫牛扒喇🥩

2018-08-24
  • 凍桃茶
2018-10-26 246 views
今日同男友去左旺角urban cafe食西餐,我地點左龍蝦芝士意粉,薯條,2個龍蝦湯同士多啤梨cakeurban cafe設計都幾特別,佢係波浪紋既設計,都幾得意 (附圖)凍蜜桃茶都幾好飲,清清地既蜜桃味龍蝦湯都幾好飲,但龍蝦肉就少左d,意粉屋個龍蝦湯多龍蝦肉過佢,但相對價錢都比佢貴一陪~薯條都幾好食,加埋d鹽點茄汁,正呀這個比麥當勞還要好吃龍蝦芝士意粉,龍蝦肉好食,意粉硬度都剛好,唔硬唔軟,好濃既芝士味,但有點漏,所以覺得這個一般士多啤梨蛋糕,這個好好吃,個賣相好搞笑,有支針筒咁,針筒裏面係d士多啤梨醬,比d客人吱落d cake到,個蛋糕好軟好鬆化,連埋d士多啤梨肉一齊食總結,環境舒適特別,服務員態度有善,食物質素都可以,會再次光顧

凍蜜桃茶

都幾好飲,清清地既蜜桃味

凍桃茶

龍蝦湯

薯條都幾好食,加埋d鹽點茄汁,正呀

這個比麥當勞還要好吃

薯條

龍蝦芝士意粉

士多啤梨蛋糕,這個好好吃

士多啤梨蛋糕

總結,環境舒適特別,服務員態度有善,食物質素都可以
,會再次光顧
薯條
士多啤梨蛋糕
2018-10-20 341 views
與相識十幾年的舊同事飯聚,選了一間可以坐低傾計又唔趕人走的餐廳。星期六要在旺角、太子找這樣的餐廳真的不容易,最後選了新世紀廣場的urban cafe。等位的時後見到好多人點了燒雞,我地都俾佢既外表吸引,所以點了一客燒雞和卡邦尼意粉。慢煮燒雞皮脆肉厚,不過肉唔夠嫩口,略嫌有少少鞋。如果皮加少少蜜糖會好食d。卡邦尼意粉有別一般意粉,可能係新鮮手打既意粉,質感好特別,好似一咬就斷。可能我唔識欣賞,還是喜歡傳統質感既意粉。另外,味道略嫌唔夠咸。最後點了一件芒果蛋糕,芒果味香甜清新,芒果摩士和蛋糕1:1,比例恰到好處,一掃之前的飽滯感覺。

2018-10-20
2018-10-20 219 views
去咗 Moko 閒逛,發現有間餐廳D烤鷄賣相好吸引,決定去試試!可能因為星期五夜晚,人比較多,要排隊,不過大約等5 分鐘就可安排入坐,用餐時間規定90 分鐘。佢有 dinner set , set 包湯,主菜和飲品。Set 選擇都算多, 不過我大約7:00 到已經有兩個set sold out 🙄 , 最後我選擇烤雞和帶子紅意粉。是日餐湯係龍蝦湯,個湯內有小龍蝦肉👍🏻但就唔夠龍蝦味。 帶子紅鞋意其實係帶子+ 意粉,個意粉汁係用紅菜頭汁煮成再 mix 意粉,還加咗兩條鞋底糖,所以整碟粉都係紅色,感覺幾特別!個帶子煮得唔錯,熟度剛剛好 ,但意粉就冇咩味道,份量亦頗細,有D失望😞 到烤雞出場,佢有沙律菜同薯條伴碟。烤雞聞落好香,雞皮卜卜脆,切開雞肉,肉質嫩嫩,唔”鞋” 口,可能因為慢煮關係。不過,我覺得香草太多,佈滿雞皮,但雞肉略嚴唔多夠味。。。總括視覺享受大過味覺享受 !

2018-10-19
Dinner
2018-09-02 941 views
朋友話呢度嘅招牌菜係燒雞- 3小時慢烤法國肥雞(個名好得意) 都等得唔算好耐,首先薯條同沙律就冇乜特別。不過隻肥真係冇想像中咁好食。賣相係ok, 個皮都烤得好脆。不過冇想像中咁滑,唔夠juicy, 同埋唔夠鹹...不過佢哋個龍蝦湯真係好抵讚👍🏻👍🏻👍🏻好香濃!仲有佢哋個桃茶都好好飲。配角仲出色過主角。

2018-09-02
2018-08-31 715 views
每次嚟到都一定會叫慢煮雞同埋鵝肝漢堡!今次同朋友仔嚟食都推介左佢哋㗎啦,不過佢哋係都唔肯跟我,最後仲想同我爭食添!跟餐有龍蝦湯同埋餐飲,龍蝦湯香濃有啲龍蝦仔。餐飲唔使諗就一定係凍桃茶㗎啦,清甜好味,肯定好過跟其他野飲(唔使加錢嗰啲)慢煮肥雞烤得皮脆肉嫩重保留到肉汁份量有足足半隻雞,一個女仔嚟食真係食完隻雞都唔使食佢d薯條啦。鵝肝漢堡都係一樣,大大份!鵝肝超香口,爆汁咁濟,入口咇曬d油出黎,漢堡都係肉汁豐富!又係食完食唔落啲薯條.. 好彩啲唔信我推介嘅朋友仔叫咗啲意大利飯份量比較少而咁啱佢哋有比較大食,就幫我兩個女仔食晒左啲薯條啦

慢煮肥雞烤得皮脆肉嫩重保留到肉汁

• 凍桃茶
  • 3小時慢烤法國肥雞
  • 法國鵝肝牛肉漢堡
2018-08-27 560 views
今日經過新世紀,見4點幾有點餓,就去 Urban cafe 食下午茶當晚餐。門口只有2人在排隊,等了大約10分鐘可以入座, 點了 slow cooked roasted chicken 1/4 with mixed green and fries, 另外要了杯熱檸茶。等左10分鐘食物才上枱, 烤雞好鞋又乾,沙律菜味道正常,粗薯條最好食夠熱又脆口的, 熱檸茶茶味一般。 以 $88+10% service charge 嚟講,真係唔值。 下次我都係去番 6樓 outback, 比較啱我口味。

門口只有2人在排隊,等了大約10分鐘可以入座,

2018-08-27
$100 (Tea)
2018-08-26 477 views
同朋友係moko睇完戲,諗住近近地係到食下野,好多餐廳都好似因為family day而好多人,朋友見到呢間餐廳好似幾好,我又ok食西餐,咁就入去trytry la,呢間餐廳gimmick係坐係商場位,可以睇到出面&商場空地既活動,坐低一陣,已經覺得比我想像中噪,係咪因為今日family day,好難聽到朋友講既,its not comfortable.叫左個all day set,野食就不過不失啦,係大份,不過有少少偏咸,無咩都唔會再黎呢到
2018-08-26 281 views
係火炭上完興趣班,諗住下半場來旺角東行下。有啲肚餓,於是乎來moko搵下野食。一入商場就見到呢個大大個招牌,就醒起每次來都好想食呢間,但都唔捨得食。好啦,今次就來豪下啦。來到大約六點去到,門口無人,入面都仲有少量位置,唔使排隊就入到來。睇完個menu,都幾多野揀,我又係揀左burger (😝我真係好鍾意食burger救命)今次個burger 係韓式style,有泡菜醬,甜甜咸咸都ok.成個漢堡好厚,所以我開頭係分開一層層食架。塊漢堡扒都應該有成寸厚,但牛味無乜,肉質唔會乾身呀(難道我今次食既同之前啲食評人食既漢堡有唔同水準?)我咬落去係juicy ge,但就無乜味,可以係為左中和返bacon既咸。bacon同韓式醬好咸,可能因為咁佢個扒無調味(係掛?)不過認真無牛肉味,過百蚊既漢堡咁既質素係唔太接受到。建議呢樣要改善。至於薯條,係帶皮薯條,炸得脆身,咸度岩岩好!仲有湯同蜜桃飲品都係高水準之作。
係火炭上完興趣班,諗住下半場來旺角東行下。
有啲肚餓,於是乎來moko搵下野食。
好啦,今次就來豪下啦。

龍蝦湯及蜜桃飲品
All  day  breakfast
韓式漢堡
炸薯條
朋友生日,朋友揀左呢間餐廳我都未食過就試下啦。龍蝦湯,不過不失,其實無咩特別,所以無咩好講啦,哈哈。叫左一個佢好出名又推介個名又長長地既雞食,其實無咩特別,口感又係普通,唔係滑既,不過呢個係食得飽既多肉嘛。又叫左個所謂龍蝦麵,對龍蝦有少少興趣,賣相一般,龍蝦食落口點知有種 味,可以黑名單,真係唔好味。。。虎蝦麵不過不失啦,又係個句,無特別都無咩驚喜。。。佢個牛扒漢堡可以說是幾吸引 ,咬開肉係紅紅的,不過口感唔錯。而薯條就無咩特別啦。。。之後野飲叫左薄荷朱古力,呢個我就覺得幾好飲既。甜品叫左士多啤梨蛋糕同一個叫good guy既甜品,紫色個舊不過味道一d都唔good ,大家都覺得味道怪,有點酸, 失望啦 士多啤梨就唔錯既,可以試。總結來說,不過不失但龍蝦令我好失望,味道差。。。極之不推介good guy dessert同個龍蝦麵。 店員服務態度就無咩特別好壞,地方位於商場夠光夠闊的。
朋友生日,朋友揀左呢間餐廳我都未食過就試下啦。

龍蝦湯,不過不失,其實無咩特別,所以無咩好講啦,哈哈。

多肉嘛。

又叫左個所謂龍蝦麵,對龍蝦有少少興趣,賣相一般,龍蝦食落口點知有種 [壓]味,可以黑名單,真係唔好味。。。

虎蝦麵不過不失啦,又係個句,無特別都無咩驚喜。。。

之後野飲叫左薄荷朱古力,呢個我就覺得幾好飲既。

士多啤梨就唔錯既,可以試。

2018-08-22
2018-08-14 379 views
這間餐廳開業三年以來,今次才是第一次光顧。點了晨光第一炮 (即係 All day breakfast), 及忌廉雜菌意粉,前者足料份量大算是抵食,賣相又”靚仔”,味道也不會輸給我在英國吃過的及其他本地名氣餐廳的出品;後者都美味但份量少得可憐,收這個價錢不太值,其實是否意粉剛好賣清光啊?餐飲則叫了凍咖啡,只有咖啡色,沒有咖啡味,有點失望。 下午茶menu 除了以上兩款外,還有一系列其他選擇,有機會可以再來試試其他口味。
餐飲則叫了凍咖啡,只有咖啡色,沒有咖啡味,有點失望。

2018-08-07
$90 (Tea)
2018-08-09 329 views
中伏的一次經歷....平日經過urban 都係好多人排隊,環境又靚,特別係從上層望落去,今次終於同男朋友一齊黎,2點半唔洗等就入座,呢個時間未有下午茶,我哋就叫lunch set.主餐一份配一杯汽水或凍桃茶,我點咗慢煮3小時燒雞,有沙律菜及薯條拌碟,另有蕃茄醬可以點,燒雞是四分之一隻,很多香草,很香,滿心期待,切落先見到雞很乾身,未食已經感覺不妙,又無汁,真的食落口很乾很鞋口,且不容易切,薯條不是很脆,每一條都係一整條,無斷開,而桃茶色很濃但味道淡如水,有香味卻無口味,果真中伏了....服務員很多,但都係冇人比水我哋飲,等咗好耐先有人理....
服務員很多,但都係冇人比水我哋飲,等咗好耐先有人理....
2018-08-07
$100 (Lunch)
2018-08-09 258 views
終於都試到傳說中嘅牛頭角牛嫂喇😋!成日聽姨甥仔講到咁好味,唔嚟試下點得架!今日咁啱要北上開會,回程掛住係車度debriefing唔記得落車, 去到旺角先醒起,於是順便食個靚Tea慰勞下自己先返屋企啦!叫得阿嫂果然好貼地,有齊本土👍👍👍味道元素 :菠蘿包嘅酥皮式牛角包、成吋厚午餐肉、大大隻荷包蛋,成份野最西式嘅就係塊芝士囉😝。不過佢又確實幾好味嘅, 但試一次就夠喇,事關性價比唔太高囉。餐飲加錢要左杯Flat White, 嚟到好似俾人毀左容咁😕。估計可能係機做的,算,但飲落有啲鞋口同埋有澀味,早知慳番啦😒。

[IMG:4

2018-08-09